ID.nl logo
De beste soundbars (december 2019)
© PXimport
Zekerheid & gemak

De beste soundbars (december 2019)

Interesse in een splinternieuwe soundbar? Keuze is er genoeg, want zo’n beetje ieder bekend audio- en televisiemerk fabriceert interessante producten. Om die reden helpen we je graag een eindje op weg en schotelen we je de top 10 beste soundbars voor.

Top 10 beste soundbars

Tips voor je soundbar

Veelgestelde vragen

©PXimport

Top 10 soundbars (november 2019)

1. Samsung HW-Q90R

De beste soundbar10Score100

+ Helder geluid + Inclusief satellieten****en woofer + Mooi ontwerp - Prijs

De Samsung HW-Q90R is een set met alles wat je nodig hebt voor helder surround geluid. De soundbar is een flinke 122cm breed, maar is uitgerust met hoge kwaliteit Harman & Kardon speakers. Zowel de soundbar als de twee meegeleverde draadloze achterspeakers verspreiden het geluid niet alleen naar voren, maar ook naar boven. Hiermee weet Samsung een uitstekende Dolby Atmos of DTS:X ervaring te creëren.

2. Sonos Beam

De beste soundbar8Score80

+ Stijlvol + Helder geluid + Google Assistant, Alexa + Koppeling met ander Sonos speakers

Als je een gestroomlijnd design én een prima geluidskwaliteit wenst, ben je bij deze stijlvolle Sonos Beam aan het goede adres. Vijf losse versterkers sturen vier woofers en een tweeter aan, waarbij vooral de focus ligt op duidelijke dialogen en een gedetailleerde audioweergave. Wie houdt van een stevige bas kan de optioneel verkrijgbare subwoofer overwegen. De Beam heeft een lengte van zo’n zeventig centimeter, dus je combineert het apparaat prima met kleinere televisies. Achterop zijn er alleen een hdmi-poort en netwerkaansluiting aanwezig. Lees hier onze review.

3. JBL Bar 5.1

Echt draadloos9Score90

+ Goede surround + Bas + Echt draadloze achterspeakers - Geen netwerkfunctie

Veruit de meeste soundbars doen concessies aan het surround-geluid, maar JBL gooit het met de Bar 5.1 over een andere boeg. Middels een magnetische ‘dockconstructie’ aan weerszijden van de soundbar laad je de accu’s van de aangesloten achtergrondspeakers op. Ga je een film kijken, dan zet je beide luidsprekers ergens achter de dank of stoel neer. Voeg daar de draadloze subwoofer aan toe en je geniet met de Bar 5.1 van een uiterst krachtig geluid. Dankzij de vele aansluitingen koppel je probleemloos meerdere apparaten. Lees hier onze review.

4. Yamaha YSP 5600

Perfect surround8Score80

+ Surround weergave + Geluidskwaliteit + Surround uit één toestel - Prijs

Yamaha is een grote in speakers, maar veel baanbrekende soundbars hebben ze niet. Toch is deze YSP 5600 wel een bijzonder model. Met maar liefst 46 speakers weet Yamaha een uitmuntend surround effect te creëren. Uiteraard met ondersteuning voor alle nodige standaarden.

5. Denon DHT-S716H

De beste multiroom soundbar9Score90

+ Goede audiobalans + Goede app - Prijs - Geen afstandsbediening

De DHT-S716H maakt onderdeel van Denons uiterst succesvolle Heos-lijn met multiroom audio-producten. De gebruiksvriendelijke Heos-app geeft gebruikers toegang tot online diensten als Deezer, Tidal en Spotify, terwijl je ook lokaal opgeslagen nummers vanaf een nas of pc kunt streamen. Zoals je van een gerenommeerd merk als Denon mag verwachten, is de audiobalans netjes verzorgd. Ondanks het relatief dunne design, is de basweergave toch uitstekend, zelfs zonder subwoofer.

6. Sony HT-ZF9

Zuiver geluid8Score80

+ Vell connectiviteit + Krachtige heldere bas + IR repeater - Extra achterspeakers nodig voor beste resultaat

De Sony HT-ZF9 is een simpel ogende soundbar met uitstekende geluidskwaliteit en functionaliteit. De meegeleverde subwoofer geeft een diepe en heldere bas dat filmmuziek goed tot zijn recht laat komen. De los verkrijgbare achterspeakers zijn bij dit systeem wel een must. Hoewel de geluidskwaliteit het zelfde blijft, is het voor de surround-ervaring zeker de moeite waard om ook de achterspeakers aan te schaffen. Lees hier onze review.

7. Bose Soundbar 700

8K Ultra HD9Score90

+ Vol geluid + Netwerkondersteuning + Afwerking - Subwoofer apart te koop

Wie gaat voor een sublieme audiokwaliteit komt wellicht uit bij de Soundbar 700 van de Amerikaanse speakerspecialist Bose. Dat heeft overigens wel een prijs, maar je krijgt daar een kwalitatief hoogstandje met een lengte van bijna een meter voor terug. Bose-fans met meerdere luidsprekersystemen melden dit apparaat eenvoudig aan op een multiroom audio-netwerk. Vervolgens bedien je de muziek met een mobiele app. Houd rekening met een beperkt aantal aansluitingen, want alleen hdmi is beschikbaar. Verder ontbreekt er een subwoofer, hoewel je die wel los kunt aanschaffen.

8. LG SL10YG

Een slanke soundbar9Score90

+ Slank ontwerp + Goed geluid + Google Assistent - LG app verplicht

De LG SL10YG is met een breedte van 144cm opvallend breed, maar door de hoogte van slechts 6cm ook bijzonder slank. Wel komt de soundbar met een forse subwoofer met een hoogte van 39cm. De soundbar biedt ondersteuning voor alle moderne surroundsound-standaarden waaronder Dolby Atmos en DTS:X. De set, met een totaalvermogen van 570W, komt het best tot zijn recht met twee los verkrijgbare achterspeakers (LG SPJ4-S).

9. Samsung HW-R650

De beste instapper6Score60

+ Prima geluid + Bluetooth 5.0 - Aansluitingen - Geen surround

Voor een uitstekende instap-soundbar moet je bij Samsung zijn. De HW-R650 biedt een uitstekende geluidskwaliteit, maar heeft een beperkt aantal aansluitingen. Er wordt wel een stevige subwoofer meegeleverd en draadloze connectiviteit is er via bluetooth.

10. Sennheiser Ambeo

Het beste van het beste10Score100

+ Perfect geluid + Veel functionaliteit + Geluid bij hoog volume - prijs

Als alleen het beste van het beste goed genoeg is, dan heeft Sennheiser de perfecte soundbar voor jou. De Ambeo beschikt over een indrukwekkende collectie speakers met een uitstekend geluid. Sennheiser weet ook een overtuigend surround effect te creëren zonder gebruik te maken van achterspeakers. De hoge aanschafprijs is zeker gerechtvaardigd, maar vloerstaande speakers zijn met dit budget mogelijk een betere keus.

©PXimport

Tips voor je soundbar

Een soundbar vereist weinig ruimte, terwijl je met dit audiosysteem het tv-geluid aanzienlijk verbetert. Daarnaast kun je meestal ook nog audio vanaf andere bronnen afspelen, bijvoorbeeld een smartphone, tablet, blu-ray-speler of spelcomputer. Hoe vind je een soundbar die naadloos bij jouw wensen past?

Een soundbar is kortgezegd een langgerekte luidspreker. Voor dit specifieke formaat is een belangrijke reden. Het apparaat vormt namelijk altijd een combinatie met een televisie. Vanwege het smalle ontwerp kun je een soundbar voor of onder de televisie kwijt. Aangezien smart-tv’s vaak aan de wand hangen, leveren fabrikanten vaak muurbevestiging mee. Op die manier positioneer je de langgerekte speaker netjes onder de televisie. Een soundbar is een eenvoudige oplossing om het blikkerige geluid van de televisie te verbeteren. Stemmen klinken minder schel en zijn daardoor duidelijker verstaanbaar, terwijl speciale effecten van films en series beter tot hun recht komen. Het geluid klinkt over de gehele linie veel voller. Een soundbar is dan ook een prijsvriendelijke optie voor filmliefhebbers die geen ruimte hebben voor een home-cinemaset.

Subwoofer

©PXimport

De achilleshiel van een soundbar is vrijwel altijd de basweergave. Begrijpelijk, want vanwege de slanke behuizing hebben de aanwezige woofers te weinig spierballen om het laag van voldoende diepgang te voorzien. De betere soundbars bevatten om die reden een losse subwoofer. Die zet je ergens op de vloer neer, waarna het geluid heel wat meer bas bevat. Explosies en wilde achtervolgingen beleef je hierdoor een stuk intenser, terwijl ook muziek meer diepgang in het laag krijgt. Meestal is de subwoofer draadloos met de subwoofer verbonden, al bestaan er ook audiosystemen die een snoertje gebruiken. Geen ruimte voor een subwoofer? Er bestaan ook slanke modellen die je moeiteloos onder de bank of salontafel schuift!

Aansluitopties

©PXimport

Het aansluiten van een soundbar op de televisie is gelukkig geen hogere wiskunde. Je gebruikt hiervoor in de meeste gevallen een hdmi-kabel, waarna de soundbar het geluid van de televisie overneemt. Luxere soundbars hebben meerdere hdmi-inputs om bijvoorbeeld een spelcomputer, blu-ray-speler en/of mediastreamer te koppelen. Is er slechts één hdmi-poort beschikbaar en wil je het geluid van diverse audiovisuele bronnen afspelen?

De techniek arc (audio return channel) biedt een passende oplossing, mits deze functie zowel op de soundbar als televisie beschikbaar is. Zodra je een spelcomputer, blu-ray-speler of mediastreamer op de televisie aansluit, stuurt de beeldbuis het audiosignaal door naar de soundbar. Afhankelijk van het product zijn er soms ook optische, coaxiale en analoge aansluitingen beschikbaar. Hiermee kun je bijvoorbeeld een cd-speler, dvd-speler of televisie zonder hdmi-arc-poort aansluiten.

Bluetooth en WiFi

Voor muziekliefhebbers heeft een soundbar met bluetoothondersteuning veel meerwaarde. Vanaf een smartphone of tablet stream je in dat geval rechtstreeks liedjes naar de soundbar. Denk bijvoorbeeld aan een Spotify-afspeellijst of audiobestanden die op het mobiele apparaat staan opgeslagen. Er bestaan ook soundbars met een draadloze netwerkadapter en/of bekabelde netwerkaansluiting. Het audiosysteem meld je dan aan op het (wifi-)netwerk. Veel fabrikanten stellen voor Android- en iOS-gebruikers een mobiele app beschikbaar, zodat je het audiosysteem via het thuisnetwerk kunt bedienen. Je past met de mobiele app bijvoorbeeld audio-instellingen aan en je hebt toegang tot diverse online muziekdiensten. Daarnaast kun je wellicht ook muziekservers binnen het thuisnetwerk benaderen, bijvoorbeeld een nas of pc met audiobestanden.

Multiroom audio

©PXimport

Soundbars met een netwerkfunctie ondersteunen veelal de techniek multiroom audio. Zoals de naam al doet vermoeden, luister je hiermee in meerdere kamers naar muziek. Vanuit de mobiele app bepaal je welke nummers je in welke ruimte wilt afspelen. Loop vanuit de woonkamer bijvoorbeeld naar de keuken, terwijl in beide ruimtes hetzelfde liedje klinkt. Het gebruik van multiroom audio is veelal merkgebonden. Gebruik je bijvoorbeeld een soundbar van Samsung, dan heb je andere geschikte speakers van de Zuid-Koreaanse fabrikant nodig om van ‘meerkamergeluid’ te genieten. Via Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 bestaan er overigens wel twee universele oplossingen voor multiroom audio.

Surround-effecten

©PXimport

Fabrikanten van soundbars vermelden in marketinguitingen vaak allerlei hippe surround-formaten, bijvoorbeeld dts virtual:x of dolby atmos. Eigenlijk is dat maar vreemd, want zo op het oog bestaat een soundbar uit slechts een enkele luidspreker. Wie een soundbar grondiger bestudeert, ontdekt echter meerdere kleine speakertjes. Fabrikanten proberen deze zogeheten audiodrivers dermate te richten (naar de zijkant of naar boven), dat ze middels weerkaatsing min of meer een surround-ervaring creëren. Bij de betere soundbars werkt dat redelijk goed, al biedt een home-cinemaset met losse surround-speakers een realistischere surround-ervaring. Sommige soundbars breid je overigens optioneel uit met (draadloze) achtergrondspeakers!

©PXimport

Veelgestelde vragen

Waar plaats je een soundbar?

Voor het plaatsen van een soundbar bestaan er twee mogelijkheden. Staat de televisie op een meubel, dan zet je de langgerekte speaker simpelweg voor de beeldbuis. Belangrijk is dat de behuizing niet te hoog is, want anders blokkeer je mogelijk het signaal van de afstandsbediening. Als de televisie aan de muur hangt, ligt het voor de hand om de soundbar ook aan de wand te bevestigen. Aan de achterkant zijn er vaak schroefgaten aanwezig of de fabrikant levert muurbevestiging mee. In een enkel geval dien je een optioneel verkrijgbare beugel te kopen.

Hoe sluit je een soundbar aan op de televisie?

In veruit de meeste gevallen sluit je een soundbar met een hdmi-kabel aan op de televisie. Een voorwaarde is dat de televisie en soundbar met arc overweg kunnen (zie volgende vraag). Is er geen ondersteuning voor deze techniek of ontbreekt er een hdmi-poort? In dat geval leg je tussen beide apparaten een optische kabel. Let dan overigens wel op dat de beoogde soundbar een optische ingang bevat, want dat is niet altijd het geval.

Wat is arc?

Voluit geschreven staat arc voor audio return channel. Deze techniek kan via een geschikte hdmi-poort beelden vanaf een versterker, receiver of soundbar naar de televisie sturen, waarbij het geluid vanaf de televisie direct wordt teruggestuurd. Op die manier ontvangt de soundbar onder meer geluid van televisiezenders, tv-apps (Netflix en NPO Start) en audiovisuele bronnen die op de televisie zijn aangesloten. Denk in dat laatste geval bijvoorbeeld aan een blu-ray-speler of tv-decoder. Nagenoeg alle recente soundbars en televisies ondersteunen arc.

Welke resterende aansluitingen bevat een soundbar?

Naast een hdmi-arc-poort tref je op de betere soundbars vaak extra hdmi-inputs aan. Hierop sluit je bijvoorbeeld een blu-ray-speler, tv-decoder of spelcomputer aan. Beeld stuurt de soundbar via de hdmi-arc-uitgang door naar de televisie, terwijl het apparaat zelf het audiospoor verwerkt. Sluit je een audiovisuele bron met ondersteuning voor 4K-resolutie aan, check dan even of de soundbar daarmee overweg kan. Veel soundbars hebben ook nog een analoge aansluiting om afspeelapparatuur te koppelen. Tot slot tref je mogelijk nog een usb-poort aan om muziek vanaf een externe opslagdrager af te spelen.

Hoe speel je muziek af op een soundbar?

Beschikt de soundbar over wifi of een bekabelde netwerkaansluiting, dan stream je muziek vanaf online diensten als Spotify of Deezer. Voor de bediening gebruik je dan doorgaans een app op een smartphone of tablet. Daarnaast ondersteunen de meeste producten bluetooth. Hiermee stuur je vanaf een mobiel apparaat rechtstreeks muziek naar de soundbar. Als alternatief kun je wellicht een usb-opslagdrager met audiobestanden of een cd-speler op de soundbar aansluiten.

Wat is multiroom audio?

Multiroom audio betekent letterlijk ‘meerkamergeluid’. Geschikte speakers, receivers, muziekstreamers en dus ook soundbars staan via het (draadloze) netwerk met elkaar in verbinding. Luister bijvoorbeeld in de woonkamer, hal en (bij)keuken naar hetzelfde nummer. Voor het gebruik van multiroom audio heb je doorgaans producten van hetzelfde audiomerk nodig. Uitzonderingen zijn producten die Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 ondersteunen.

Wat is Google Cast Audio en Apple AirPlay 2?

Google Cast Audio en Apple AirPlay 2 zijn twee protocollen waarmee je muziek kunt streamen. Veel recente soundbars ondersteunen één of beide protocollen. Handig is dat je geschikte afspeelapparatuur van verschillende merken met elkaar kunt combineren binnen een multiroom audio-netwerk. Google Cast Audio-ondersteuning zit in diverse apps ingebakken, waaronder Spotify, Deezer, SoundCloud en Tidal. Apparaten met Apple AirPlay 2-ondersteuning stuur je aan vanaf een iPhone, iPad, Mac of pc.

Wat is Dolby Atmos, Dolby Digital 5.1, DTS:X en DTS digital surround?

Films die een dergelijk surround format bevatten, kan de soundbar zonder morren afspelen. Via virtuele surround-technieken weerkaatsen er audiogolven tegen de wand of het plafond, waardoor het geluid iets ruimtelijker klinkt. Om praktische redenen is het fijn wanneer de beoogde soundbar Dolby Digital en DTS accepteert, aangezien veel films deze formaten ondersteunen.

Wat is aptx?

Aptx is een bluetoothstandaard waarmee je muziek in hoge kwaliteit naar een audiosysteem kunt sturen. Voorwaarde is dat de gebruikte smartphone of tablet en soundbar met deze standaard overweg kan. Verder heb je goede flac-bestanden of een abonnement bij een hoogstaande online muziekdienst als Tidal nodig. Wanneer je aptx gebruikt voor het afspelen van muziek, is de kwaliteit vergelijkbaar met die van cd’s.

Wat is het verschil tussen een soundbar en soundplate?

Bij je zoektocht naar een soundbar kom je misschien ook namen als soundplate, soundbase of soundbase tegen. Dit betreffen audiosystemen waarbij je de televisie bovenop het apparaat positioneert. Hierdoor staat de beeldbuis dus enkele centimeters hoger. Een voordeel van dergelijke producten is dat ze vanwege de diepe klankkast al een subwoofer hebben ingebouwd. Houd verder rekening met het maximale draaggewicht.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      Mailen zonder pottenkijkers: zo versleutel je berichten
      © Pukan - stock.adobe.com
      Huis

      Mailen zonder pottenkijkers: zo versleutel je berichten

      Bij het versturen van je e-mails heb je geen garantie dat er niemand meeleest. Je berichten kunnen onderweg door onbevoegden worden onderschept en gelezen. Wil je dit risico absoluut voorkomen? Dan kun je ervoor kiezen om je berichten voortaan te versleutelen. Als je dat doet, kan alleen de beoogde ontvanger, degene die over de juiste sleutel beschikt, jouw bericht lezen.

      In dit artikel laten we zien hoe je e-mail kunt versleutelen zodat alleen de beoogde ontvanger je bericht kan lezen:

      • Op de eenvoudige manier: verstuur versleutelde berichten via Proton Mail
      • Op de technische manier: Maak gebruik van Thunderbird met OpenPGP*
        • Leer hoe je een sleutelpaar aanmaakt en gebruikt
        • Exporteer en deel je publieke sleutel via e-mail of een sleutelserver
        • Verstuur berichten met een versleuteld onderwerp en digitale handtekening

      Lees zeker ook: Houd je data veilig: van identiteitsbescherming tot ransomware

      Een vertrouwelijk bericht zet je niet snel op een ansichtkaart. Die stop je bij voorkeur in een gesloten envelop. Dit geldt natuurlijk ook voor een vertrouwelijk bericht dat je via e-mail verstuurt. Ook daarvan wil je niet dat anderen die zomaar lezen. Dat risico loop je wel, want ook bij e-mail is je bericht (onderweg) vaak probleemloos leesbaar, op diverse mailservers.

      Wat je hiertegen kunt doen, is je bericht beveiligen. Dit kun je op een eenvoudige manier doen door je bericht in een tekstbestand op te nemen en als versleuteld zip-bestand mee te sturen. Dit kan bijvoorbeeld met de gratis tool 7-Zip. Je deelt het wachtwoord dan via een apart kanaal, bijvoorbeeld telefonisch, of met een beveiligde chatapp als WhatsApp of Signal. Deze aanpak is alleen nogal bewerkelijk en bovendien wordt alleen de bijlage versleuteld, niet je gehele bericht.

      In dit artikel bespreken we daarom twee gratis methoden om een volledige e-mail, inclusief bijlagen, te versleutelen. De eerste optie is relatief eenvoudig: je verstuurt je berichten via een online maildienst, zoals Proton Mail. De tweede manier is wat technischer en maakt gebruik van de gratis mailapp Thunderbird gecombineerd met OpenPGP. Deze methode is voor wie geen extra mailservice wil gebruiken.

      Account creëren bij Proton Mail

      Er zijn verschillende online diensten beschikbaar voor het versturen van versleutelde e-mails. Omdat je berichten tijdelijk op hun servers worden opgeslagen, is het verstandig te kiezen voor aanbieders die zijn gevestigd in landen met sterke privacywetten, zoals Tutanota uit Duitsland en Proton Mail uit Zwitserland. Beide zijn vergelijkbaar en bieden in hun gratis versies ongeveer dezelfde functionaliteit. Wij gebruiken Proton Mail als voorbeeld.

      Ga naar de site, klik op Create a free account en kies Get Proton for free. Je krijgt 1 GB opslagruimte, geschikt voor één gebruiker en één e-mailadres. Wil je meer, dan biedt Mail Plus extra opties voor ongeveer 4 euro per maand. Vul een Gebruikersnaam en een sterk Wachtwoord in (twee keer). Bij Gebruikersnaam kun je kiezen tussen @proton.me en @protonmail.com. Bevestig met Account aanmaken. Na een captcha-test kun je een weergavenaam voor je account instellen. Klik op Doorgaan om optioneel een herstelmethode in te stellen voor als je je wachtwoord vergeet.

      Je kiest zelf een geschikte weergavenaam voor je e-mailaccount bij Proton Mail.

      Mails verzenden

      In je online dashboard kun je (versleutelde) mails verzenden en ontvangen. Wil je liever een app gebruiken, klik dan rechtsboven op het tandwielpictogram en kies Download de Proton Mail-apps voor mobiele apparaten (Android en iOS) of computers (Windows, macOS en Linux). Voor sporadisch gebruik voldoet de webversie prima.

      Klik linksboven op Nieuw bericht om een versleuteld bericht te maken. Vul in het Aan-veld bijvoorbeeld je eigen Proton-adres in om te testen. Voeg een Onderwerp en berichttekst toe en verstuur indien gewenst een bijlage via het paperclipicoon. Klik op Verstuur om het bericht te verzenden; dat verschijnt even later in je inbox.

      Versleutelde berichten kun je op dezelfde manier naar andere Proton Mail-gebruikers sturen. Voor het verzenden van versleutelde mails naar andere e-mailadressen klik je onderaan het dialoogvenster op het sloticoontje, of je gebruikt de toetscombinatie Ctrl+Shift+E. Stel een Wachtwoord en optionele Wachtwoord hint in en bevestig met Versleuteling instellen. Klik daarna op Verstuur. De ontvanger ontvangt een mail van Proton met jouw berichttitel en een knop Unlock message. Door hierop te klikken, opent de ontvanger Proton Mail in zijn browser. Na het invoeren van het juiste wachtwoord kan hij het bericht lezen en ook Veilig beantwoorden.

      Je kunt (via de online server) ook versleutelde berichten versturen naar mensen die Proton Mail niet gebruiken.

      Meer technische aanpak met Thunderbird

      Diensten als Proton Mail maken het makkelijk om versleutelde berichten te versturen, maar je bent afhankelijk van een externe provider en hebt geen controle over de versleuteling. De gratis versie kent daarnaast enkele beperkingen. Als je niet terugschrikt voor een meer technische aanpak, is een mailclient als Thunderbird, met uitstekende ondersteuning van de encryptiestandaard OpenPGP, een goed alternatief.

      Download de app via www.thunderbird.net. Deze werkt op diverse platformen, waaronder Windows, macOS en Linux. We richten ons hier op de Windows-versie. Installeer de app en start deze op. Bij de eerste start verschijnt het venster voor het aanmaken van een e-mailaccount automatisch.

      Thunderbird is voor diverse platformen beschikbaar, zowel mobiel als desktop.

      Accountconfiguratie

      Vul je naam, e-mailadres en bijbehorend wachtwoord in. Gaat het om een bekende mailprovider, zoals @gmail.com, dan haalt Thunderbird automatisch de vereiste serverconfiguratie uit zijn database zodra je op Doorgaan klikt. Werkt dit niet, klik dan op Handmatig configureren en vul zelf de gegevens in voor de inkomende en uitgaande mailserver. Afhankelijk van je mailprovider kun je vaak kiezen tussen IMAP (berichten blijven op de server en worden lokaal gesynchroniseerd) en POP3 (berichten worden alleen lokaal bewaard). Controleer je configuratie met Opnieuw testen. Krijg je groen licht, bevestig dan met Gereed en OK.

      Je kunt op elk moment nieuwe e-mailaccounts toevoegen, ook van andere mailproviders. Dit doe je via het knopje met de drie streepjes rechtsboven, waar je opnieuw Nieuwe account / E-mail kiest om in het bekende configuratievenster te komen.

      Wil je Thunderbird verder configureren en afstemmen, open dan Instellingen en bekijk de rubrieken zoals Algemeen, Opstellen, Privacy & Beveiliging, Chat of Exporteren voor Mobiel. We hebben helaas niet de ruimte om hier dieper op in te gaan.

      Als het goed is, diept Thunderbird de nodige serverconfiguratie uit zijn database op.

      Sleutels creëren

      We gaan ervan uit dat je inmiddels een of meerdere e-mailaccounts in Thunderbird hebt aangemaakt en probleemloos mails kunt versturen en ontvangen. Nu is het belangrijk om dit ook met versleutelde berichten te doen. Thunderbird heeft hiervoor het protocol OpenPGP geïntegreerd. Hiervoor is een sleutelpaar nodig (zie het kader ‘OpenPGP’). De eerste stap is het aanmaken van dit sleutelduo.

      Klik op het knopje met de drie puntjes en kies Extra / OpenPGP-sleutelbeheerder. Er opent een dialoogvenster waarin je op Aanmaken klikt en Nieuw sleutelpaar selecteert. Gebruik het pijlknopje bij Identiteit om het gewenste e-mailadres te kiezen. Laat de overige instellingen, zoals geldigheidsduur (standaard 3 jaar, of selecteer eventueel Sleutel vervalt niet), type (RSA) en grootte (3072 bits), gerust ongemoeid. Klik op Sleutel aanmaken en Bevestigen. Je nieuwe sleutelpaar wordt direct aan de sleutelbeheerder toegevoegd.

      Weet dat je van hier vanuit het contextmenu ook altijd een sleutel kunt intrekken en zelfs verwijderen. Let wel, in dit laatste geval kun je reeds ontvangen berichten dan ook niet meer ontsleutelen.

      Je bepaalt zelf de geldigheidsduur van een aangemaakte sleutel.

      OpenPGP

      Het protocol OpenPGP, wat staat voor Pretty Good Privacy, beveiligt gegevens via encryptie en digitale handtekeningen. OpenPGP is een open standaard, gebaseerd op de oorspronkelijke PGP-software. Deze biedt een universele oplossing voor het versleutelen en ondertekenen van gegevens, zoals e-mails en bestanden.

      Het protocol werkt met asymmetrische cryptografie en gebruikt een sleutelpaar: een publieke en een private sleutel. De publieke sleutel wordt gedeeld met anderen om gegevens te versleutelen of digitale handtekeningen te verifiëren. De private sleutel blijft geheim en is nodig om versleutelde gegevens te bekijken of een handtekening te plaatsen.

      Bij het versleutelen gebruikt de afzender de publieke sleutel van de ontvanger, zodat alleen de ontvanger het bericht kan ontsleutelen met zijn private sleutel. Digitale handtekeningen garanderen de integriteit van het bericht en verifiëren de identiteit van de afzender.

      OpenPGP gebruikt hierbij hybride encryptie: snelle symmetrische encryptie voor gegevens en asymmetrische encryptie om de symmetrische sleutel te beveiligen. Dit maakt het protocol efficiënt en veilig, zelfs voor grote bestanden.

      OpenPGP werkt met asymmetrische cryptografie en gebruikt een sleutelpaar.

      Exporteren

      Om een versleuteld bericht te versturen, heb je de publieke sleutel van de ontvanger nodig. Omgekeerd heeft iemand jouw publieke sleutel nodig om jou een versleutelde mail te sturen. Er zijn verschillende manieren om deze sleutel beschikbaar te maken.

      Je kunt je publieke sleutel bewust exporteren. Klik rechts op de gewenste sleutel in de sleutelbeheerder, kies Sleuteleigenschappen en zorg dat Ja, deze sleutel als een persoonlijke sleutel behandelen is geselecteerd. Bevestig met OK, klik opnieuw met rechts op de sleutel en selecteer Publieke sleutel(s) per e-mail verzenden en verstuur het bericht naar de ontvanger(s).

      Een alternatief is je sleutel publiceren in de OpenPGP Key Repository. Kies in het contextmenu Publieke sleutel(s) exporteren naar bestand en sla het bestand […]-public.asc op een geschikte locatie op. Dit zogeheten ASCII-armored bestand (met de publieke sleutel tussen de headers PGP PUBLIC KEY BLOCK), kun je gerust bekijken met een teksteditor.

      Voor registratie ga je naar https://key.openpgp.org. Klik op Uploaden en op Bestand kiezen. Verwijs naar het asc-bestand, bevestig met Upload, klik op Verzend verificatie-e-mail en volg de link in de bevestigingsmail. De registratie van je identiteit wordt op de webpagina bevestigd.

      In enkele stappen exporteer je je publieke sleutel vanuit de sleutelbeheerder.

      Importeren en zoeken

      De publieke sleutel is nu beschikbaar, zodat je naar het bijbehorende e-mailadres een versleuteld bericht kunt sturen. Maar hoe importeer je zo’n publieke sleutel? Als je de sleutel als bijlage via e-mail in Thunderbird hebt ontvangen, kun je deze meestal direct importeren via de knop OpenPGP nabij de e-mailheader. Zie je deze knop niet, dan kun je dit handmatig doen.

      Bewaar de asc-bijlage op je pc, open vervolgens de OpenPGP-sleutelbeheerder in Thunderbird, ga naar het menu Bestand en kies Publieke sleutel(s) importeren uit bestand. Selecteer het opgeslagen asc-bestand, kies Geaccepteerd (niet geverifieerd) en bevestig met Importeren. Klik daarna op Details bekijken en sleutelacceptatie beheren. Als je zeker bent dat de sleutel afkomstig is van de juiste persoon, selecteer je Ja, ik heb persoonlijk geverifieerd dat deze sleutel de juiste vingerafdruk heeft. Bevestig met OK (twee keer) en Sluiten.

      Als de sleutel is geregistreerd in de OpenPGP Key Repository, kun je deze ook zelf opzoeken. Ga naar https://keys.openpgp.org en zoek met het e-mailadres, de sleutel-ID of de digitale vingerafdruk. Zodra je de juiste sleutel vindt, klik je erop om deze te downloaden en vervolgens te importeren zoals hierboven beschreven.

      Je kunt het zoekproces ook direct in Thunderbird starten. Open de OpenPGP-sleutelbeheerder, ga naar het menu Sleutelserver en kies Sleutels online ontdekken. Vul een e-mailadres of sleutel-ID in. Als de beoogde sleutel wordt gevonden, verschijnt automatisch het inmiddels vertrouwde importvenster.

      Je kunt ook direct vanuit Thunderbird online naar publieke sleutels zoeken.

      Check-up

      Je hebt nu de publieke sleutel van de ontvanger, maar een extra controle is toch belangrijk. Klik op het knopje met de drie streepjes, kies Accountinstellingen en open End-to-end-versleuteling bij het gewenste e-mailadres. Staat bij OpenPGP de optie Geen geactiveerd, selecteer dan de juiste sleutel. Klik op het pijlknopje en vervolgens op Sleuteleigenschappen om deze te controleren. Sluit af met OK.

      Vanuit dit venster kun je je openbare sleutel ook registreren op https://keys.openpgp.org. Dit die je via de knop Publiceren.

      De volgende stap is normaal gesproken niet nodig, maar mocht het toch niet lukken om versleutelde berichten te versturen, controleer dan het volgende. Klik opnieuw op het knopje met de drie streepjes, kies Instellingen, open Algemeen en scrol helemaal tot bij de knop Configuratie-editor. Klik hierop, zoek naar Mail.openpgp.enable en druk op de knop Omschakelen totdat True verschijnt. Daarna mg je de editor afsluiten.

      Zorg dat de juiste sleutel aan je e-mailadres is gekoppeld.

      Versturen

      Alles is nu gereed om berichten met OpenPGP-encryptie te versturen. Open je Postvak IN en klik op +Nieuw bericht. Vul zoals gebruikelijk de velden Aan en Onderwerp in en typ je tekstbericht. Zorg ervoor dat je in het Aan-veld alleen e-mailadressen invoert waarvoor je al een publieke sleutel hebt geïmporteerd. Klik daarna op Versleutelen in de knoppenbalk.

      Klik op het pijlknopje bij OpenPGP en vink Onderwerp versleutelen aan, zodat ook de onderwerpregel is afgeschermd. Eventueel kun je Digitaal ondertekenen aanvinken. Hiermee wordt een hash (een mathematisch gegenereerde samenvatting) van je bericht versleuteld met je private sleutel. Op die manier kan deze alleen met je publieke sleutel worden ontcijferd. Dit bevestigt voor de ontvanger dat het bericht echt van jou afkomstig is. Verzend het bericht vervolgens.

      Een ontvanger die je bericht in Thunderbird opent (of in een andere e-mailclient met OpenPGP-ondersteuning), hoeft verder niets extra’s te doen. Hij ziet via icoontjes dat het bericht is versleuteld (hangslot met groen vinkje) en digitaal is ondertekend (zegel). Verschijnt er een rood driehoekje, klik hierop, want dan is er een probleem.

      Naast versleutelen kun je een bericht digitaal ondertekenen.

      Watch on YouTube
      ▼ Volgende artikel
      Review Xiaomi Pad 7 Pro – Voor een brede doelgroep
      © Wesley Akkerman
      Huis

      Review Xiaomi Pad 7 Pro – Voor een brede doelgroep

      De Xiaomi Pad 7 Pro is een krachtige en capabele Android-tablet met een prijskaartje vanaf 489 euro. Daar krijg je het model met 8 GB werkgeheugen en 256 GB opslagruimte voor; als je 589 euro betaalt, dan krijg je respectievelijk 12 en 512 GB.

      Goed
      Conclusie

      Het gebrek aan echt unieke AI-functies zal veel mensen een zorg zijn. Als je niets met dat soort functies hebt, dan kan het juist goed zijn om te investeren in de Xiaomi Pad 7 Pro. Andere redenen daarvoor zijn de krachtige processor, de prima accuduur en het sobere doch strakke ontwerp. Het scherm zou beter kunnen, maar als je binnen blijft, hoeven er geen problemen te zijn. Het updatebeleid is overigens wel echt ondermaats. Dat is het grootste struikelblok momenteel: voor de rest is dit een prima tablet voor een brede doelgroep.

      Plus- en minpunten
      • Goede processor
      • Redelijke batterijduur
      • Doeltreffend display
      • Snel opladen
      • Fijn formaat
      • Weinig AI-functies
      • Lcd-scherm laat te wensen over
      • Prijzige accessoires
      • Weinig AI-functies
      • Sober ontwerp

      Wat je van de Xiaomi Pad 7 Pro mag verwachten, hangt sterk af van wat je ermee wilt doen. Gebruik je 'm vooral om te streamen, scrollen of wat licht werk te verrichten, dan zit je met het basismodel goed. Maar wil je de tablet echt als werkmachine gebruiken? Dan loont het om zo’n honderd euro extra te investeren in accessoires zoals het toetsenbord en de stylus.

      Beide zijn nog niet officieel op de Nederlandse Xiaomi-site verschenen, maar de prijzen lijken rond de 80 euro voor het toetsenbord en 70 euro voor de stylus te liggen. Niet goedkoop, maar vergelijkbaar met accessoires voor concurrerende modellen zoals de OnePlus Pad 2.

      Er lijken overigens twee toetsenbordvarianten te bestaan: eentje met touchpad en eentje zonder. Wij testten de versie zonder touchpad. Daarmee kun je prima typen, maar de bediening verloopt dan verder via het touchscreen, de stylus of eventueel een externe muis via de usb-c-aansluiting.

      Gebruik op schoot is verrassend prettig: het geheel voelt stabiel aan en kantelt niet naar achteren. Ook op tafel of aan een bureau kun je er comfortabel mee werken. Het toetsenbord voegt daarmee echt iets toe – zeker als je de tablet regelmatig productief inzet.

      ©Wesley Akkerman

      Krachtig en courant

      De Xiaomi Pad 7 Pro draait op de Qualcomm Snapdragon 8s Gen 3 – een iets lichtere variant van de high-end chip uit 2023 en sinds begin 2024 op de markt. Deze processor levert ruim voldoende kracht voor dagelijkse taken, browsen, tekstverwerken en zelfs de meeste Android-games. Voor zwaardere toepassingen zoals videobewerking is het nét niet de ideale keuze, maar met de juiste apps is het zeker mogelijk. Wel belangrijk om te weten: bij intensief gebruik wordt het apparaat behoorlijk warm.

      Het ontwerp is strak, functioneel en onopvallend. Je zou het zakelijk kunnen noemen, al mist het net dat beetje flair waarmee andere merken zich weten te onderscheiden. Op één detail na: de aansluiting voor de toetsenbordhoes zit in een hoek van het toestel, in plaats van in de rand – zoals je bij concurrenten als Samsung, Lenovo of OnePlus vaak ziet. Dat oogt wat minder elegant, al kijk je er zelf zelden tegenaan. Verder doet het ontwerp gewoon wat het moet doen, zonder veel poespas.

      ©Wesley Akkerman

      Goed genoeg voor binnenshuis

      Met zijn 11,2 inch lcd-scherm zit de Xiaomi Pad 7 Pro precies op de grens tussen handzaam en serieus werkbaar. Hij is compact genoeg voor op schoot of voor een relaxte sessie op de bank. Het scherm biedt een scherpe resolutie van 3200 bij 2136 pixels, wat zorgt voor een prettige kijkervaring bij films, series en games. De kleuren zijn oké, maar missen wat levendigheid en contrast. Ook de helderheid is niet overweldigend, maar ruim voldoende zolang je binnen blijft. Positieve noot: de verversingssnelheid van 144 Hz maakt het scrollen en gamen heerlijk soepel, en dankzij de 3:2-verhouding heb je lekker veel ruimte om te lezen, typen of multitasken.

      Onder de motorkap vind je een accu van 8850 mAh. Dat is niet uitzonderlijk voor een tablet van dit formaat, maar voldoende om een dag door te komen – mits je je bezighoudt met lichte taken zoals tekstverwerken of fotobewerking. Opladen gaat gelukkig razendsnel: met 67 watt zit je in een half uur op zo'n 60 procent, en na een uurtje is de batterij weer vol. Ideaal als je snel nog wat extra sap nodig hebt voor onderweg of een werksessie.

      ©Wesley Akkerman

      Coole software, maar…

      De Xiaomi Pad 7 Pro draait op Android 15, met daaroverheen HyperOS – Xiaomi's eigen softwareschil, die je ook terugziet op toestellen als de Xiaomi 15 Ultra. Het systeem is vooral gericht op naadloze samenwerking tussen Xiaomi-apparaten. Heb je bijvoorbeeld ook een Xiaomi-telefoon, dan kun je eenvoudig meldingen synchroniseren, het klembord delen, apps heen en weer gebruiken en zelfs de camera's van beide apparaten combineren voor een extra camerahoek tijdens het livestreamen.

      Qua gebruikservaring biedt HyperOS op de tablet wat je inmiddels mag verwachten. Je kunt werken met meerdere vensters (tot vier tegelijk), onderaan staat een dock met veelgebruikte apps, en multitasking verloopt soepel. Allemaal prima, maar niet bijzonder.

      Wat wel opvalt: de softwareondersteuning is aan de magere kant. De Pad 7 Pro krijgt slechts twee Android-upgrades en drie jaar beveiligingsupdates. Voor een Pro-model is dat ronduit karig – zeker aangezien het reguliere model vier Android-versies en zes jaar beveiligingspatches krijgt. Ook staan er standaard enkele Xiaomi-apps op die je misschien niet direct nodig hebt, al is dat inmiddels bij vrijwel elk Android-merk gangbaar.

      ©Wesley Akkerman

      Beperkingen in AI en kleine ergernissen

      Op het gebied van AI-mogelijkheden stelt de Xiaomi Pad 7 Pro enigszins teleur. Je kunt aan de slag met Google Gemini en Circle to Search, wat basisfunctionaliteit biedt, maar daar houdt het grotendeels op. Voor andere AI-functies binnen Xiaomi's eigen apps ben je aangewezen op plug-ins die alleen werken als je ook een Xiaomi-account hebt. Fotobewerking werkt redelijk, al gaat het – net als bij de Xiaomi 15 Ultra – niet altijd vlekkeloos. Zo zie je soms duidelijk sporen van een opvulfunctie, en ondersteuning voor Nederlandse taal ontbreekt volledig.

      Ook zijn er wat kleinere details die in de praktijk kunnen storen. Het hoesje dat wij meekregen blokkeert deels de vingerafdrukscanner, waardoor je je vinger schuin moet houden om goed contact te maken. Het uit de behuizing stekende camera-eiland zorgt er bovendien voor dat de tablet wiebelt wanneer je hem plat op tafel legt. En met een gewicht van 500 gram is hij niet bijzonder zwaar, maar bij langdurig gebruik – zeker op schoot of als je hem gewoon vasthoudt – voel je het gewicht wel degelijk.

      ©Wesley Akkerman

      Xiaomi Pad 7 Pro kopen?

      Het gebrek aan echt unieke AI-functies zal veel mensen een zorg zijn. Als je niets met dat soort functies hebt, dan kan het juist goed zijn om te investeren in de Xiaomi Pad 7 Pro. Andere redenen daarvoor zijn de krachtige processor, de prima accuduur en het sobere doch strakke ontwerp. Het scherm zou beter kunnen, maar als je binnen blijft, hoeven er geen problemen te zijn. Het updatebeleid is overigens wel echt ondermaats. Dat is het grootste struikelblok momenteel: voor de rest is dit een prima tablet voor een brede doelgroep.