ID.nl logo
6 betaalbare soundbars getest
© PXimport
Huis

6 betaalbare soundbars getest

Een soundbar heeft nogal wat voordelen. Het geluid van de televisie verbetert enorm zonder dat je een receiver met ruimtevretende speakers hoeft neer te zetten. Bovendien verbind je dankzij allerlei (draadloze) aansluitingen nog veel meer apparaten. In deze test bespreken we zes betaalbare soundbars van maximaal 450 euro, die stuk voor stuk heel behoorlijk klinken.

Sinds de introductie van de platte televisie nam de vraag naar soundbars explosief toe. Begrijpelijk, want wegens het gebrek aan een klankkast is de geluidskwaliteit van de hedendaagse beeldbuizen niet al te best. Tot overmaat van ramp zitten de speakertjes vaak ook nog eens aan de onderzijde van het scherm. Het gevolg is een blikkerig en schel tv-geluid, waarbij de doffe stemmen soms maar moeilijk verstaanbaar zijn. Een soundbar lost dit euvel op. Deze lage langwerpige speaker plaats je voor of onder de televisie. Hierin zitten doorgaans meerdere audiodrivers verwerkt, zodat er een frontaal en helder tv-geluid ontstaat. Vanwege het smalle ontwerp is het vanwege natuurkundige wetten lastig om voldoende bastonen uit een soundbar te persen. Om die reden leveren fabrikanten veelal een draadloze subwoofer mee.

©PXimport

Prijsvriendelijke oplossing

Ieder gerenommeerd audiomerk heeft diverse soundbars in zijn gamma. De keuze is dan ook enorm en er is nogal wat prijsverschil. Spotgoedkope modellen beginnen al bij een paar tientjes, terwijl er ook genoeg producten bestaan met een vraagprijs van ruim boven de duizend euro. Naast ruimtebesparing zijn de relatief lage kosten voor veel filmliefhebbers een belangrijke overweging. De aanschaf van een soundbar is tenslotte goedkoper dan een receiver met losse speakers. In deze test gaan we niet voor de allergoedkoopste modellen, terwijl we peperdure producten eveneens links laten liggen. Met een soundbar van tussen de 350 á 450 euro bewijs je je oren een grote dienst, zonder dat je meteen de hoofdprijs betaalt. In deze prijsrange vroegen we dan ook zes breed verkrijgbare soundbars aan.

Testverantwoording

Iedere soundbar onderwerpen we aan een uitgebreide inspectie, waarbij we onder meer de bouwkwaliteit, beschikbare aansluitingen en functionaliteit onder de loep nemen. Vervolgens kijken we naar de bedieningsmogelijkheden en het gebruiksgemak. De geluidskwaliteit beoordelen we door diverse tv-programma’s, Netflix-films en muziek-streams op de soundbar los te laten. Iedere speaker laten we een tijdje inspelen, zodat we een zuiver oordeel kunnen geven.

De (on)zin van surround-geluid

Of het nou gaat om een Netflix-stream, dvd of blu-ray, bij de weergave van films krijg je al snel te maken met surround-geluid. Pak een willekeurige productdoos van een soundbar en je ziet dan ook termen als dts virtual:x, dts digital surround, dts master audio, dolby atmos en dolby digital 5.1 voorbijkomen. Het is weliswaar prettig wanneer een soundbar veelvoorkomende filmprotocollen als dts en dolby digital kan decoderen, maar staar je niet blind op deze specificatie. Veel soundbarfabrikanten beloven een realistische surround-ervaring, maar in de praktijk komt daar maar weinig van terecht. Door de audiodrivers bijvoorbeeld iets naar de zijkant of omhoog te richten, klinken speciale effecten weliswaar iets ruimtelijker, maar een realistisch surround-geluid vereist toch echt afzonderlijke luidsprekers. Om die reden besteden we in deze test weinig aandacht aan de vermeende surround-functies van soundbars. Liever hebben we een uitgebalanceerde ‘middenspeaker’ met voldoende dynamiek en detaillering, zodat het geluid van films en muziek zo natuurgetrouw mogelijk de zitpositie bereikt. Overigens zijn sommige soundbars wel uit te breiden met fysieke surround-speakers, zoals de hier besproken Samsung HW-MS650, Sonos Beam en Sony HT-MT500.

Uitgebreide functionaliteit

De voornaamste functie van een soundbar is natuurlijk het upgraden van het tv-geluid. Dat gebeurt via een optische aansluiting of hdmi-arc-uitgang. Laatstgenoemde aansluiting heeft de voorkeur, zodat de beelden van een aangesloten tv-ontvanger, blu-ray-speler of gameconsole de televisie bereiken. Tegelijkertijd stuurt de televisie de audio terug naar de soundbar, waarna de audiodrivers het geluidsspoor verwerken. Voorwaarde is wel dat zowel de soundbar als televisie arc (audio return channel) ondersteunt. Gelukkig is dat bij alle zes besproken modellen het geval.

Voor het verbinden van externe audiovisuele bronnen is het belangrijk dat de soundbar voldoende ingangen heeft, zoals hdmi, s/pdif (optisch) en analoog (3,5 mm). Wil je de soundbar ook inzetten als muzieksysteem, dan zijn bluetooth, wifi en/of ethernet handige eigenschappen. Via deze kanalen stream je bijvoorbeeld rechtstreeks afspeellijsten vanaf Spotify, al dan niet met behulp van een smartphone of tablet.

©PXimport

Multiroom

Soundbars met netwerkondersteuning combineer je mogelijk met overige audiosystemen en actieve speakers in een multiroom-audio-netwerk. Via een mobiele app bepaal je dan welke muziek je in welke ruimte(s) afspeelt. In deze test heeft met name de Sonos Beam uitgebreide multiroom-audio-mogelijkheden, al verstaan de Samsung HW-MS650 en Sony HT-MT500 eveneens dit kunstje.

JBL Bar 3.1

Voor een betaalbare soundbar heeft de Bar 3.1 van JBL een nogal imposant uiterlijk. De lengte van de hoofdunit bedraagt iets meer dan een meter, terwijl de reusachtige productdoos ook een forse draadloze subwoofer herbergt. Reserveer voor deze basspeaker dus voldoende ruimte op de vloer. De hoogte van de soundbar valt met amper zes centimeter overigens erg mee, zodat je hem probleemloos voor de smart-tv positioneert. JBL levert daarnaast ook muurbevestiging mee.

De behuizing is degelijk, waarbij het rooster met achterliggend display aan de voorzijde doorloopt naar de bovenzijde. Bovenop bevinden zich vier drukknoppen, maar je kunt de Bar 3.1 ook met de eenvoudige afstandsbediening aansturen. De achterzijde bevat twee inkepingen met een hdmi-arc-uitgang en maar liefst drie hdmi-inputs. Daarnaast zien we ook nog een analoge en optische ingang, en aan de usb-poort koppel je eventueel een opslagdrager met muziekbestanden. Ethernet en wifi ontbreken, dus netwerkfunctionaliteit hoef je niet te verwachten.

De zes woofers en drie tweeters van de soundbar zetten samen met de subwoofer een kraakhelder en vooral ook kamervullend geluid neer, want de Bar 3.1 speelt het luidst van alle soundbars in dit deelnemersveld. De subwoofer doet zijn werk naar behoren. Zo dreunen drukke actiescènes van films nog lekker na, al schroef je de laagweergave met de afstandsbediening net zo gemakkelijk een tandje terug. Muziekpuristen die hun heil in een soundbar zoeken, missen in de Bar 3.1 wellicht wat subtiliteit. Toch handelt deze speaker met gemak Spotify-streams (via bluetooth) en lokale audiobestanden af, waarbij alle lagen goed en met voldoende dynamiek naar voren komen.

©PXimport

JBL Bar 3.1

Prijs
€ 444,-
Website
www.jbl.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Krachtige bas

  • Drie hdmi-inputs

  • Prima audiobalans

  • Minpunten

  • Neemt veel ruimte in

  • Geen netwerkfunctionaliteit

  • Mist wat subtiliteit

Samsung HW-MS650

De HW-MS650 is met een lengte van ruim een meter de langste soundbar die we voor deze test onder ogen kregen. Samsung maakt dankbaar gebruik van de ruimte door maar liefst zes woofers en drie tweeters in een redelijk diepe klankkast te integreren. Hoewel het een middenklasser betreft, besteedde de Zuid-Koreaanse fabrikant veel aandacht aan het design. De boven- en achterzijde zijn voorzien van een geborstelde afwerking, terwijl de voorzijde over de volledige breedte een stevig rooster bevat. Voor de bediening heeft de zijkant vier drukknoppen, al kun je hiervoor natuurlijk ook de mobiele app of meegeleverde afstandsbediening gebruiken.

De HW-MS650 bevat twee digitale inputs (hdmi en optisch) en een analoge ingang om audiovisuele bronnen te koppelen. Opvallend is de aparte stroomuitgang. Die is ontwikkeld voor een optioneel verkrijgbaar beugelsysteem (WMN300SB) waarmee je een Samsung-tv én soundbar tegelijk kunt ophangen. Vanwege de aanwezige stroomuitgang vereist dat slechts een enkel adaptersnoer.

Deze soundbar realiseert een opvallend breed geluidsveld, zodat het apparaat zich prima leent voor ruime zithoeken. Ondanks het ontbreken van een subwoofer produceren de zes woofers toch een redelijke laagweergave, maar een losse basspeaker heeft desondanks altijd de voorkeur. Daarnaast is er op een hoger volumeniveau al snel sprake van onbalans tijdens audiopassages met veel sporen. Met de gebogen afstandsbediening schakel je probleemloos tussen verschillende bronnen, al duurde het wel even voordat we de volume- en bas-regelaar begrepen. Deze toets kun je namelijk omhoog en omlaag duwen.

©PXimport

Samsung HW-MS650

Prijs
€ 420,-
Website
www.samsung.com8Score80

  • Pluspunten

  • Prima afwerking

  • Breed geluidsveld

  • Minpunten

  • Vereist veel ruimte

  • Relatief hoge behuizing

  • Geen externe subwoofer

Sonos Beam

Op het gebied van design is er geen enkele soundbar in deze test die aan de Sonos Beam kan tippen. De ovaalvormige behuizing van kunststof oogt erg chique, waarbij de bovenzijde enigszins ligt ingegraven. Hierin bevinden zich enkele aanraaktoetsen en statuslampjes. Op het stofdoek pronkt het ingetogen Sonos-logo, terwijl de achterzijde alleen een ethernet- en hdmi-poort bevat. Heeft je televisie geen hdmi-arc-ingang, dan gebruik je hiervoor de meegeleverde optische s/pdif-adapter. Andere bronnen aansluiten op de Beam lukt helaas niet. Sonos gaat er als gerenommeerd multiroom-audio-merk namelijk vanuit dat gebruikers hoofdzakelijk films en muziek streamen. Dat kan via een aangesloten smart-tv en verbonden mobiele apparaten.

Een afstandsbediening ontbreekt, dus je ontkomt niet aan het gebruik van de Sonos Controller-app. Hiermee regel je vlot de installatie en haal je firmware-updates binnen, waarna je deze soundbar vrijblijvend combineert met andere Sonos-apparatuur binnen een multiroom-audio-netwerk. Vijf aparte klasse D-versterkers sturen vier woofers en een tweeter aan. Stemmen klinken weliswaar kraakhelder en de detaillering is in orde, maar we missen wel wat baspower die voor een indrukwekkende filmervaring zo cruciaal is. Niet voor niets verkoopt Sonos de Beam ook in combinatie met een subwoofer (totaalprijs 1.248 euro).

De uitgebreide app biedt toegang tot tal van muziekdiensten, waarbij de Beam de nummers voorziet van genoeg dynamiek. Opvallend is de ondersteuning voor stembesturing, al werkt dat nog niet in Nederland en België. Geïnteresseerden hebben keuze uit een witte en matzwarte behuizing. De Beam is voor soundbarbegrippen met een lengte van minder dan zeventig centimeter nogal kort, dus hij combineert goed met kleinere televisies.

©PXimport

Sonos Beam

Prijs
€ 449,-
Website
www.sonos.com8Score80

  • Pluspunten

  • Chique uitstraling

  • Zeer uitgebreide app

  • Gebruiksvriendelijk

  • Dynamisch geluid

  • Minpunten

  • Uitsluitend televisie aansluiten

  • Weinig laag voor films

  • Optionele subwoofer is prijzig

Sony HT-MT500

De HT-MT500 is erg compleet. Een externe subwoofer, usb, bluetooth, nfc, ethernet, wifi, multiroom-ondersteuning, ingebouwde Chromecast … deze Sony-telg heeft het allemaal. Puntje van kritiek is de afwezigheid van een hdmi-ingang, al verbind je via een analoge en optische input evengoed externe geluidsbronnen. Een gemiste kans is dat de aansluitingen niet in een inkeping zijn verwerkt, waardoor je de soundbar niet aan een wand kunt monteren.

Met een lengte van precies een halve meter oogt het design nogal minimalistisch, waarbij er slechts plek is voor twee fullrange audiodrivers. In het midden bevindt zich achter het magnetisch afneembare rooster een dimbaar display. Hierop lees je de actieve bron en het volumeniveau af. De afwerking is netjes verzorgd. Zo valt vooral de zachte bekleding van kunstleder aan de bovenzijde op. Hier tref je zes bedieningstoetsen aan, maar je kunt ook de meegeleverde afstandsbediening of mobiele app gebruiken.

De draadloze subwoofer laat zich gemakkelijk positioneren, want je zet hem zowel staand als liggend neer. Fijn is dat de HT-MT500 een menu op televisie toont. Hiermee speur je onder meer naar muziekservers in het thuisnetwerk, haal je firmware-updates op en voeg je de optioneel verkrijgbare surround-speakers toe. Ondanks de afwezigheid van een tweeter, klinkt de HT-MT500 voor filmdoeleinden nog redelijk. Zoals verwacht laat de soundbar in het hoog weliswaar wat steekjes vallen, maar tijdens het kijken van films valt dat niet zo op. Hoewel het laag dankzij de subwoofer voldoende diepgang biedt voor bombastische scènes, missen muzikale passages wel wat extra’s. Op een hoog volume gaat de HT-MT500 helaas al snel vervormen.

©PXimport

Sony HT-MT500

Prijs
€ 450,-
Website
www.sony.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Nette afwerking

  • Compacte subwoofer

  • Veel mogelijkheden

  • Gebruiksvriendelijk schermmenu

  • Minpunten

  • Geen hdmi-ingang

  • Geen muurbevestiging

  • Matige muzikale prestaties

Teufel Cinebar One+

De verhoudingen zijn bij de Cinebar One+ ver te zoeken. Waar de draadloze subwoofer behoorlijk aan de maat is, meet de bijbehorende soundbar slechts 35 × 6,8 × 11,3 centimeter. Om ondanks het bescheiden formaat toch een breed geluidsveld te creëren, positioneerde Teufel twee fullrange-drivers aan de zijkanten. De voorzijde bevat eveneens twee fullrange-drivers, dus het audiosysteem heeft geen tweeter voor een gescheiden weergave van het hoog. Een display ontbreekt eveneens. Via de kleur van het led-lampje zie je welke bron er actief is.

Naast de inmiddels gangbare hdmi-arc-output zien we verder nog een optische en analoge ingang. Extra hdmi-inputs zijn helaas afwezig, al beschikt de Cinebar One+ wel over andere interessante eigenschappen. Zo ondersteunt de aanwezige bluetooth-adapter het aptx-profiel, zodat je muziek in een hogere kwaliteit vanaf geschikte mobiele apparaten kunt afspelen. Daarnaast is er een usb-geluidskaart ingebouwd, waardoor je deze soundbar rechtstreeks aan een pc of laptop kunt koppelen. Overigens vereist dat wel een aparte adapterkabel, welke Teufel helaas niet meelevert.

Opvallend genoeg herbergt de kunststof behuizing geen bedieningsknoppen, dus je bent altijd aangewezen op de afstandsbediening. Het Duitse audiomerk richt zich met dit product op filmfanaten en gamers die een kleine ruimte gebruiken. Hiervoor voldoet de Cinebar One+ uitstekend. Op een normaal volumeniveau is de audiobalans dik in orde, waarbij je het laag naar eigen wens opvoert om films intenser te ervaren. Ook de muzikale prestaties vallen niet tegen, want de nummers klinken strak en zitten vol dynamiek. Kortom, een knappe prestatie!

©PXimport

Teufel Cinebar One+

Prijs
€ 349,99
Website
www.teufelaudio.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Origineel design

  • Bluetooth aptx-ondersteuning

  • Geïntegreerde usb-geluidskaart

  • Verrrassend veel muzikaliteit

  • Minpunten

  • Geen hdmi-ingang

  • Geen bedieningsknoppen

  • Geen netwerkfunctionaliteit

Yamaha YAS-207

Wie een betaalbare soundbar met een behoorlijke laagweergave zoekt, is bij Yamaha aan het juiste adres. Bij de YAS-207 hoort namelijk een draadloze subwoofer van bijna 44 centimeter hoog. Over het ontwerp is goed nagedacht, want de slanke mdf-behuizing van deze basspeaker past prima onder een bankstel of stoel. De soundbar zelf is 93 centimeter lang, waardoor dit apparaat goed matcht met middelgrote televisies. De kunststof behuizing kent een sobere afwerking waarbij de voorzijde vijf aanraaktoetsen en maar liefst negen (dimbare) statuslampjes bevat. We zien liever een eenvoudig display, want al die lampjes ogen nogal rommelig. Bovendien is de informatie nauwelijks op afstand leesbaar.

Afhankelijk van welke bronnen er zijn aangesloten, switch je met de eenvoudige afstandsbediening tussen hdmi, tv, analoog en bluetooth. Achter het stofdoek bevinden zich vier woofers en twee tweeters. Voor een soundbar in deze prijsklasse is de geluidskwaliteit opvallend goed, want alle lagen zijn prima vertegenwoordigd. Vocalen, gitaren en overige hoge tonen sprankelen, terwijl de subwoofer zorgt voor voldoende diepgang in de laagweergave. Met de afstandsbediening reguleer je eenvoudig het basniveau. Hiermee wissel je ook tussen de modi stereo en surround. Met laatstgenoemde instelling klinken filmeffecten iets ruimtelijker. Hoewel de YAS-207 geen netwerkondersteuning biedt, kun je deze soundbar evengoed met een mobiele app bedienen via bluetooth.

©PXimport

Yamaha YAS-207

Prijs
€ 379,-
Website
www.yamaha.com9Score90

  • Pluspunten

  • Eenvoudig in gebruik

  • Prima geluidskwaliteit

  • Slanke subwoofer

  • Vriendelijk geprijsd

  • Minpunten

  • Statuslampjes rommelig

  • Geen netwerkondersteuning

Conclusie

De JBL Bar 3.1 is misschien niet de meest fijngevoelige soundbar, maar voor het afspelen van films met een beetje pit is het de beste keuze. De krachtige subwoofer geeft bombastische passages net wat extra lading, waardoor je op het puntje van je stoel gaat zitten. Dit audiosysteem zet je ook nog eens erg luid. Wens je een soundbar met iets meer muzikaliteit, dan kun je de rommelig afgewerkte Yamaha YAS-207 overwegen. Vergeleken met de JBL Bar 3.1 zijn de bastonen weliswaar wat minder intens, maar de externe subwoofer levert nog altijd een prima verzorgde laagweergave. Bovendien laten het midden en hoog duidelijk van zich spreken, zodat nummers levendig en sprankelend klinken. De Teufel Cinebar One+ krijgt onze Redactietip, die is het goedkoopst en presteert voor zijn prijs echt heel behoorlijk.

De Sonos Beam en Samsung HW-MS650 zijn voor muziekdoeleinden vanwege netwerk- en multiroom-ondersteuning prima audiosystemen, maar voor films missen we helaas een diepe laagweergave. Bij deze producten zit dan ook geen externe subwoofer bijgesloten, al is die voor de Sonos Beam wel tegen een forse meerprijs apart verkrijgbaar.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 smartphones met eSim voor minder dan 350 euro
Huis

Waar voor je geld: 5 smartphones met eSim voor minder dan 350 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Op zoek naar een betaalbare smartphone, maar dan wel eentje met een virtuele simkaart? De redactie van ID.nl is voor je op zoek gegaan naar smartphones met een prijskaartje van onder de 350 euro.

Met een eSim ben je niet meer afhankelijk van een fysiek simkaartje en heb je geen gepriegel meer met het plaatsen van je sim in de telefoon. Je kunt daardoor snel van provider wisselen zonder gedoe. Dit bespaart niet alleen tijd, maar ook ruimte in je apparaat. Perfect voor wie veel reist, omdat je eenvoudig internationale abonnementen kunt activeren. Daarnaast kun je op die manier ook gebruik maken van meerdere telefoonnummers op een enkel toestel, bijvoorbeeld eentje voor werk en prive.

Samsung Galaxy A26 5G

De Galaxy A26 5G combineert een slank ontwerp met krachtige prestaties. Het 6,7-inch FHD+ Super AMOLED-display biedt levendige kleuren en vloeiende beelden dankzij de 120 Hz verversingssnelheid. Onder de motorkap bevindt zich de Exynos 1380-chipset, ondersteund door 4 tot 8 GB RAM, wat zorgt voor soepele multitasking.

De 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie legt scherpe foto's vast, zelfs bij weinig licht. Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en IP67-certificering is dit toestel zowel duurzaam als betrouwbaar. Bovendien belooft Samsung tot zes jaar beveiligingsupdates, wat de levensduur van het apparaat verlengt

Redmi Note 13 Pro

De Redmi Note 13 Pro 5G is een krachtpatser in het middensegment. Met een indrukwekkende 200 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie leg je elk detail vast. Het 6,67-inch AMOLED-display met een resolutie van 1220x2712 pixels en een verversingssnelheid van 120 Hz zorgt voor een meeslepende kijkervaring.

Aangedreven door de Snapdragon 7s Gen 2-chipset en beschikbaar met tot 16 GB RAM, biedt dit toestel uitstekende prestaties. De 5100 mAh batterij ondersteunt 67W snelladen, waardoor je snel weer op pad kunt.​

Motorola Moto G35 5G

De Motorola Moto G35 5G biedt solide prestaties voor een betaalbare prijs. Het 6,72-inch LCD-scherm met een verversingssnelheid van 120 Hz zorgt voor vloeiende beelden. De 50 MP Quad Pixel-camera levert scherpe foto's, zelfs bij weinig licht.

Met een batterijcapaciteit van 5000 mAh en ondersteuning voor 5G-connectiviteit blijf je de hele dag verbonden. Hoewel de Unisoc T760-processor niet de snelste is, biedt het toestel voldoende kracht voor dagelijks gebruik

Sony Xperia 10 VI

De Sony Xperia 10 VI is een compacte smartphone met een focus op multimedia. Het 6,1-inch FHD+ OLED-scherm met een 21:9 beeldverhouding is ideaal voor het bekijken van films. Aangedreven door de Snapdragon 6 Gen 1-chipset en uitgerust met 8 GB RAM, biedt het toestel soepele prestaties.

De 48 MP hoofdcamera legt gedetailleerde foto's vast, terwijl de 5000 mAh batterij zorgt voor langdurig gebruik. Met IP68-certificering is het toestel bestand tegen water en stof

Samsung Galaxy A35 5G

De Galaxy A35 5G biedt premium functies in een betaalbaar jasje. Het 6,6-inch FHD+ Super AMOLED-display met een verversingssnelheid van 120 Hz zorgt voor heldere en vloeiende beelden. De 50 MP hoofdcamera met optische beeldstabilisatie legt scherpe foto's vast, terwijl de 13 MP selfiecamera zorgt voor duidelijke zelfportretten.

Aangedreven door de Exynos 1380-chipset en beschikbaar met tot 12 GB RAM, biedt het toestel krachtige prestaties. De 5000 mAh batterij ondersteunt 25W snelladen, en Samsung belooft tot vijf jaar beveiligingsupdates.

▼ Volgende artikel
Review JBL Flip 7 – Kleine speaker speelt luider dan ooit
© JBL
Huis

Review JBL Flip 7 – Kleine speaker speelt luider dan ooit

De Flip 7 voegt heel wat toe aan het beproefde succesrecept van JBL. Is dat voldoende om de iconische bluetooth-speaker weer de publieksfavoriet te maken? Dat lees je in deze review.

Fantastisch
Conclusie

Met een prijs van bijna 150 euro is de Flip 7 niet de goedkoopste bluetooth-speaker die je kunt aanschaffen. Je krijgt wel heel wat voor die prijs. Want niet alleen is deze JBL heel goed opgewassen tegen een slechte behandeling, hij projecteert muziek met veel emotie de kamer in. Ook voor buiten in de tuin of het strand heeft de Flip 7 de power om een feestje te bouwen. Het betere batterijleven en de gecontroleerde bassen van deze generatie zijn mooie upgrades ten opzichte van de Flip 6, al vind je misschien die oude versie voor een veel lagere prijs. Dan is het afwegen wat je belangrijk vindt. 

Plus- en minpunten
  • Goede accuduur
  • Speelt loeihard voor zo'n klein ding
  • IP68-label
  • Veel kleurkeuzes
  • Auracast
  • Op wat afstand geplaatst krachtige kamervuller
  • Relatief hoge prijs
  • Niet de lichtste speaker
  • Lus en karabijnhaak geen grote vernieuwing

Met de Flip 7 brengt JBL een update uit voor een wel zeer populaire bluetooth-speaker. Zoals die '7' al aangeeft, is dat verre van de eerste keer dat dit gebeurt. Deels gaat het dan om kleuren en design, zodat een nieuwe Flip helemaal de laatste trends volgt. Maar ook deze keer weet het bedrijf weer op technisch vlak wat verbeteringen toe te voegen. Auracast en AI Sound Boost zijn de belangrijkste, naast een verhoogde batterijduur van 16 uur.

Beschikbaar in zeven kleuren 

Even belangrijk zijn de nieuwe kleurtjes, met een weelderig paars als de opvallendste. Een 'Squad' camouflage-editie ontbreekt ook niet, terwijl een oranje randje rond het JBL-letterlogo een subtielere toevoeging is. De adviesprijs blijft 149,99 euro, dat blijft onveranderd.

©JBL

De Flip 7 is verkrijgbaar in zeven kleuren, waaronder een aantal nieuwe.

Het design van de Flip is grotendeels onveranderd gebleven sinds de eerste versie uit 2012. Ook de Flip 7 is een kleine cilinder, ongeveer even groot als een blik bier van een halve liter. Je kunt hem neerleggen of recht plaatsen. En aan elke uiteinde vind je een (passieve) woofer met het JBL-logo. Zodra je muziek iets luider zet, zie je ze heen en weer dansen. Een iconische gimmick mag je het noemen, maar het verhoogt wel de fun-factor. Hetzelfde design zie je ook terugkomen bij de grotere bluetooth-speakers van JBL, zoals de even nieuwe Charge 6 en de Xtreme 4.  

Met haak of lus te gebruiken

Niet zoveel veranderingen op designvlak dus. Maar details zijn belangrijk en dat is ook waar JBL zijn pijlen op richt. Een opvallend toevoeging is de mogelijkheid om een lus van stevig textiel of een karabijnhaak aan de speaker vast te maken. Beide accessoires vind je in de doos. Hoewel je de haak of lus kunt verwijderen via een kliksysteem, zit het muurvast genoeg om de Flip 7 zorgeloos aan een rugzak te hangen. 

©JBL

De haak of lus zit muurvast via een handig mechanisme.

Bestand tegen water en stof 

De Flip 7 is gemaakt om overal mee naartoe te nemen. Het IP68-etiket maakt duidelijk dat er weinig is waar deze speaker niet tegen kan. Stof en water deren hem niet gauw. Je kunt deze speaker in het (ondiepe) zwembad laten vallen en hem gewoon daarna weer gebruiken. De Flip 7 is daarmee ook net iets meer waterbestendig dan zijn voorganger. De hele behuizing is bovendien heel robuust, met dikke rubberen dopje aan de uiteinden. Het geeft echt de indruk dat je deze bluetooth-speaker niet gauw kapot zou krijgen. Handig op de camping, maar ook gewoon thuis in een tienerkamer.

©Jamie Biesemans

In de JBL Portable-app vind je niet veel opties.

Zeer goede batterijduur

Qua vermogen gaat de Flip 7 er niet echt op vooruit, maar 35 W is wel indrukwekkend voor zo'n klein ding. Door het gebruik van AI Sound Boost kan de speaker wel luid én helder blijven spelen, wat best indrukwekkend is. AI is natuurlijk een geweldig buzzwoord momenteel; hier worden AI-algoritmes in ieder geval gebruikt om de woofer en tweeter optimaal te laten presteren. Playtime Boost heeft ook een impact op de klank. Schakel dit via de JBL Portable-app in en de speelduur wordt verlengd van 14 tot maximaal 16 uur. Houd er wel rekening mee dat je dan geen audiopreset van de equalizer kunt gebruiken.

Bouw een feestje met meerdere speakers

De JBL Portable-app heb je eigenlijk niet echt nodig om de speaker te bedienen, tenzij je via de equalizer nog de klank wilt aanpassen of een stereopaar wil vormen met een tweede Flip 7. Je kunt daarnaast meerdere compatibele JBL-speakers koppelen zodat ze allemaal dezelfde muziek spelen. Leuk om op een feestje met vrienden een groot muzieksysteem te bouwen. Dit kon vroeger ook al, via PartyTogether in de app, maar nu voegt JBL ook Auracast aan de Flip 7 (en de Charge 6) toe. Je kunt echter geen oude en nieuwe speakers combineren.

©Jamie Biesemans

De Auracast-knop licht op als je deze functie gebruikt.

Even tikken op het knopje met het A-logo op de speaker volstaat zo om de Flip 7 een Auracast-stream te laten afspelen. En je kunt compatibele speakers blijven toevoegen, er lijkt geen rem op het aantal te staan.

Luider zonder vervorming

Op het vlak van geluidskwaliteit is de Flip 7, onder andere dankzij AI Sound Boost, een indrukwekkende speaker geworden. Zelfs als je hem hard zet, wordt muziek open neergezet – zeker als je rekening houdt met het formaat van deze speaker. JBL opteert natuurlijk graag voor wat extra bass, wat de Flip 7 heel geschikt maakt voor feestjes of om even stoom af te blazen tussen het studeren door.

Lage tonen zijn vaak het moeilijkst voor kleine speakers, maar hier kun je dankzij de diepe audiokennis van JBL rekenen op bassen die merkbaar aanwezig zijn. Stemmen worden goed geplaatst, waardoor je helder podcasts kunt beluisteren.

©JBL

De speaker klinkt ook buiten zeer goed.

Warmer geluid

Door zijn kleinere formaat en relatief eenvoudige opbouw (met slechts één tweeter) is de Flip 7 wel nogal directioneel. Dat heb je vaak bij dit type speakers. Heel dichtbij hoor je het snel doffer worden als je wat schuiner gaat zitten. Ideaal is als je de Flip 7 wat verder weg plaatst en met het JBL-logo naar je feestgezelschap richt. Dan wordt Stromae's 'Ma Meilleure Ennemie' van het tweede seizoen van het indrukwekkende 'Arcane' heel vol in de kamer geplaatst, met een afgemeten beat die de track zijn snelheid geeft. Het is zeker een warm geluid, wat het heel oorvriendelijk maakt als 'Colors' van Black Pumas in de achtergrond speelt. Als het gaat om een feestje of gewoon een gezellig moment, dan doet de Flip 7 uitstekend zijn werk.

Conclusie

Met een prijs van bijna 150 euro is de Flip 7 niet de goedkoopste bluetooth-speaker die je kunt aanschaffen. Je krijgt wel heel wat voor die prijs. Want niet alleen is deze JBL heel goed opgewassen tegen een slechte behandeling, hij projecteert muziek met veel emotie de kamer in. Ook buiten heeft de Flip 7 de power om een feestje te bouwen. Het betere batterijleven en de gecontroleerde bassen van deze generatie zijn upgrades ten opzichte van de Flip 6, al vind je misschien die oude versie voor een veel lagere prijs. Dan is het afwegen wat je belangrijk vindt.