ID.nl logo
6 betaalbare soundbars getest
© PXimport
Huis

6 betaalbare soundbars getest

Een soundbar heeft nogal wat voordelen. Het geluid van de televisie verbetert enorm zonder dat je een receiver met ruimtevretende speakers hoeft neer te zetten. Bovendien verbind je dankzij allerlei (draadloze) aansluitingen nog veel meer apparaten. In deze test bespreken we zes betaalbare soundbars van maximaal 450 euro, die stuk voor stuk heel behoorlijk klinken.

Sinds de introductie van de platte televisie nam de vraag naar soundbars explosief toe. Begrijpelijk, want wegens het gebrek aan een klankkast is de geluidskwaliteit van de hedendaagse beeldbuizen niet al te best. Tot overmaat van ramp zitten de speakertjes vaak ook nog eens aan de onderzijde van het scherm. Het gevolg is een blikkerig en schel tv-geluid, waarbij de doffe stemmen soms maar moeilijk verstaanbaar zijn. Een soundbar lost dit euvel op. Deze lage langwerpige speaker plaats je voor of onder de televisie. Hierin zitten doorgaans meerdere audiodrivers verwerkt, zodat er een frontaal en helder tv-geluid ontstaat. Vanwege het smalle ontwerp is het vanwege natuurkundige wetten lastig om voldoende bastonen uit een soundbar te persen. Om die reden leveren fabrikanten veelal een draadloze subwoofer mee.

©PXimport

Prijsvriendelijke oplossing

Ieder gerenommeerd audiomerk heeft diverse soundbars in zijn gamma. De keuze is dan ook enorm en er is nogal wat prijsverschil. Spotgoedkope modellen beginnen al bij een paar tientjes, terwijl er ook genoeg producten bestaan met een vraagprijs van ruim boven de duizend euro. Naast ruimtebesparing zijn de relatief lage kosten voor veel filmliefhebbers een belangrijke overweging. De aanschaf van een soundbar is tenslotte goedkoper dan een receiver met losse speakers. In deze test gaan we niet voor de allergoedkoopste modellen, terwijl we peperdure producten eveneens links laten liggen. Met een soundbar van tussen de 350 á 450 euro bewijs je je oren een grote dienst, zonder dat je meteen de hoofdprijs betaalt. In deze prijsrange vroegen we dan ook zes breed verkrijgbare soundbars aan.

Testverantwoording

Iedere soundbar onderwerpen we aan een uitgebreide inspectie, waarbij we onder meer de bouwkwaliteit, beschikbare aansluitingen en functionaliteit onder de loep nemen. Vervolgens kijken we naar de bedieningsmogelijkheden en het gebruiksgemak. De geluidskwaliteit beoordelen we door diverse tv-programma’s, Netflix-films en muziek-streams op de soundbar los te laten. Iedere speaker laten we een tijdje inspelen, zodat we een zuiver oordeel kunnen geven.

De (on)zin van surround-geluid

Of het nou gaat om een Netflix-stream, dvd of blu-ray, bij de weergave van films krijg je al snel te maken met surround-geluid. Pak een willekeurige productdoos van een soundbar en je ziet dan ook termen als dts virtual:x, dts digital surround, dts master audio, dolby atmos en dolby digital 5.1 voorbijkomen. Het is weliswaar prettig wanneer een soundbar veelvoorkomende filmprotocollen als dts en dolby digital kan decoderen, maar staar je niet blind op deze specificatie. Veel soundbarfabrikanten beloven een realistische surround-ervaring, maar in de praktijk komt daar maar weinig van terecht. Door de audiodrivers bijvoorbeeld iets naar de zijkant of omhoog te richten, klinken speciale effecten weliswaar iets ruimtelijker, maar een realistisch surround-geluid vereist toch echt afzonderlijke luidsprekers. Om die reden besteden we in deze test weinig aandacht aan de vermeende surround-functies van soundbars. Liever hebben we een uitgebalanceerde ‘middenspeaker’ met voldoende dynamiek en detaillering, zodat het geluid van films en muziek zo natuurgetrouw mogelijk de zitpositie bereikt. Overigens zijn sommige soundbars wel uit te breiden met fysieke surround-speakers, zoals de hier besproken Samsung HW-MS650, Sonos Beam en Sony HT-MT500.

Uitgebreide functionaliteit

De voornaamste functie van een soundbar is natuurlijk het upgraden van het tv-geluid. Dat gebeurt via een optische aansluiting of hdmi-arc-uitgang. Laatstgenoemde aansluiting heeft de voorkeur, zodat de beelden van een aangesloten tv-ontvanger, blu-ray-speler of gameconsole de televisie bereiken. Tegelijkertijd stuurt de televisie de audio terug naar de soundbar, waarna de audiodrivers het geluidsspoor verwerken. Voorwaarde is wel dat zowel de soundbar als televisie arc (audio return channel) ondersteunt. Gelukkig is dat bij alle zes besproken modellen het geval.

Voor het verbinden van externe audiovisuele bronnen is het belangrijk dat de soundbar voldoende ingangen heeft, zoals hdmi, s/pdif (optisch) en analoog (3,5 mm). Wil je de soundbar ook inzetten als muzieksysteem, dan zijn bluetooth, wifi en/of ethernet handige eigenschappen. Via deze kanalen stream je bijvoorbeeld rechtstreeks afspeellijsten vanaf Spotify, al dan niet met behulp van een smartphone of tablet.

©PXimport

Multiroom

Soundbars met netwerkondersteuning combineer je mogelijk met overige audiosystemen en actieve speakers in een multiroom-audio-netwerk. Via een mobiele app bepaal je dan welke muziek je in welke ruimte(s) afspeelt. In deze test heeft met name de Sonos Beam uitgebreide multiroom-audio-mogelijkheden, al verstaan de Samsung HW-MS650 en Sony HT-MT500 eveneens dit kunstje.

JBL Bar 3.1

Voor een betaalbare soundbar heeft de Bar 3.1 van JBL een nogal imposant uiterlijk. De lengte van de hoofdunit bedraagt iets meer dan een meter, terwijl de reusachtige productdoos ook een forse draadloze subwoofer herbergt. Reserveer voor deze basspeaker dus voldoende ruimte op de vloer. De hoogte van de soundbar valt met amper zes centimeter overigens erg mee, zodat je hem probleemloos voor de smart-tv positioneert. JBL levert daarnaast ook muurbevestiging mee.

De behuizing is degelijk, waarbij het rooster met achterliggend display aan de voorzijde doorloopt naar de bovenzijde. Bovenop bevinden zich vier drukknoppen, maar je kunt de Bar 3.1 ook met de eenvoudige afstandsbediening aansturen. De achterzijde bevat twee inkepingen met een hdmi-arc-uitgang en maar liefst drie hdmi-inputs. Daarnaast zien we ook nog een analoge en optische ingang, en aan de usb-poort koppel je eventueel een opslagdrager met muziekbestanden. Ethernet en wifi ontbreken, dus netwerkfunctionaliteit hoef je niet te verwachten.

De zes woofers en drie tweeters van de soundbar zetten samen met de subwoofer een kraakhelder en vooral ook kamervullend geluid neer, want de Bar 3.1 speelt het luidst van alle soundbars in dit deelnemersveld. De subwoofer doet zijn werk naar behoren. Zo dreunen drukke actiescènes van films nog lekker na, al schroef je de laagweergave met de afstandsbediening net zo gemakkelijk een tandje terug. Muziekpuristen die hun heil in een soundbar zoeken, missen in de Bar 3.1 wellicht wat subtiliteit. Toch handelt deze speaker met gemak Spotify-streams (via bluetooth) en lokale audiobestanden af, waarbij alle lagen goed en met voldoende dynamiek naar voren komen.

©PXimport

JBL Bar 3.1

Prijs
€ 444,-
Website
www.jbl.nl9Score90

  • Pluspunten

  • Krachtige bas

  • Drie hdmi-inputs

  • Prima audiobalans

  • Minpunten

  • Neemt veel ruimte in

  • Geen netwerkfunctionaliteit

  • Mist wat subtiliteit

Samsung HW-MS650

De HW-MS650 is met een lengte van ruim een meter de langste soundbar die we voor deze test onder ogen kregen. Samsung maakt dankbaar gebruik van de ruimte door maar liefst zes woofers en drie tweeters in een redelijk diepe klankkast te integreren. Hoewel het een middenklasser betreft, besteedde de Zuid-Koreaanse fabrikant veel aandacht aan het design. De boven- en achterzijde zijn voorzien van een geborstelde afwerking, terwijl de voorzijde over de volledige breedte een stevig rooster bevat. Voor de bediening heeft de zijkant vier drukknoppen, al kun je hiervoor natuurlijk ook de mobiele app of meegeleverde afstandsbediening gebruiken.

De HW-MS650 bevat twee digitale inputs (hdmi en optisch) en een analoge ingang om audiovisuele bronnen te koppelen. Opvallend is de aparte stroomuitgang. Die is ontwikkeld voor een optioneel verkrijgbaar beugelsysteem (WMN300SB) waarmee je een Samsung-tv én soundbar tegelijk kunt ophangen. Vanwege de aanwezige stroomuitgang vereist dat slechts een enkel adaptersnoer.

Deze soundbar realiseert een opvallend breed geluidsveld, zodat het apparaat zich prima leent voor ruime zithoeken. Ondanks het ontbreken van een subwoofer produceren de zes woofers toch een redelijke laagweergave, maar een losse basspeaker heeft desondanks altijd de voorkeur. Daarnaast is er op een hoger volumeniveau al snel sprake van onbalans tijdens audiopassages met veel sporen. Met de gebogen afstandsbediening schakel je probleemloos tussen verschillende bronnen, al duurde het wel even voordat we de volume- en bas-regelaar begrepen. Deze toets kun je namelijk omhoog en omlaag duwen.

©PXimport

Samsung HW-MS650

Prijs
€ 420,-
Website
www.samsung.com8Score80

  • Pluspunten

  • Prima afwerking

  • Breed geluidsveld

  • Minpunten

  • Vereist veel ruimte

  • Relatief hoge behuizing

  • Geen externe subwoofer

Sonos Beam

Op het gebied van design is er geen enkele soundbar in deze test die aan de Sonos Beam kan tippen. De ovaalvormige behuizing van kunststof oogt erg chique, waarbij de bovenzijde enigszins ligt ingegraven. Hierin bevinden zich enkele aanraaktoetsen en statuslampjes. Op het stofdoek pronkt het ingetogen Sonos-logo, terwijl de achterzijde alleen een ethernet- en hdmi-poort bevat. Heeft je televisie geen hdmi-arc-ingang, dan gebruik je hiervoor de meegeleverde optische s/pdif-adapter. Andere bronnen aansluiten op de Beam lukt helaas niet. Sonos gaat er als gerenommeerd multiroom-audio-merk namelijk vanuit dat gebruikers hoofdzakelijk films en muziek streamen. Dat kan via een aangesloten smart-tv en verbonden mobiele apparaten.

Een afstandsbediening ontbreekt, dus je ontkomt niet aan het gebruik van de Sonos Controller-app. Hiermee regel je vlot de installatie en haal je firmware-updates binnen, waarna je deze soundbar vrijblijvend combineert met andere Sonos-apparatuur binnen een multiroom-audio-netwerk. Vijf aparte klasse D-versterkers sturen vier woofers en een tweeter aan. Stemmen klinken weliswaar kraakhelder en de detaillering is in orde, maar we missen wel wat baspower die voor een indrukwekkende filmervaring zo cruciaal is. Niet voor niets verkoopt Sonos de Beam ook in combinatie met een subwoofer (totaalprijs 1.248 euro).

De uitgebreide app biedt toegang tot tal van muziekdiensten, waarbij de Beam de nummers voorziet van genoeg dynamiek. Opvallend is de ondersteuning voor stembesturing, al werkt dat nog niet in Nederland en België. Geïnteresseerden hebben keuze uit een witte en matzwarte behuizing. De Beam is voor soundbarbegrippen met een lengte van minder dan zeventig centimeter nogal kort, dus hij combineert goed met kleinere televisies.

©PXimport

Sonos Beam

Prijs
€ 449,-
Website
www.sonos.com8Score80

  • Pluspunten

  • Chique uitstraling

  • Zeer uitgebreide app

  • Gebruiksvriendelijk

  • Dynamisch geluid

  • Minpunten

  • Uitsluitend televisie aansluiten

  • Weinig laag voor films

  • Optionele subwoofer is prijzig

Sony HT-MT500

De HT-MT500 is erg compleet. Een externe subwoofer, usb, bluetooth, nfc, ethernet, wifi, multiroom-ondersteuning, ingebouwde Chromecast … deze Sony-telg heeft het allemaal. Puntje van kritiek is de afwezigheid van een hdmi-ingang, al verbind je via een analoge en optische input evengoed externe geluidsbronnen. Een gemiste kans is dat de aansluitingen niet in een inkeping zijn verwerkt, waardoor je de soundbar niet aan een wand kunt monteren.

Met een lengte van precies een halve meter oogt het design nogal minimalistisch, waarbij er slechts plek is voor twee fullrange audiodrivers. In het midden bevindt zich achter het magnetisch afneembare rooster een dimbaar display. Hierop lees je de actieve bron en het volumeniveau af. De afwerking is netjes verzorgd. Zo valt vooral de zachte bekleding van kunstleder aan de bovenzijde op. Hier tref je zes bedieningstoetsen aan, maar je kunt ook de meegeleverde afstandsbediening of mobiele app gebruiken.

De draadloze subwoofer laat zich gemakkelijk positioneren, want je zet hem zowel staand als liggend neer. Fijn is dat de HT-MT500 een menu op televisie toont. Hiermee speur je onder meer naar muziekservers in het thuisnetwerk, haal je firmware-updates op en voeg je de optioneel verkrijgbare surround-speakers toe. Ondanks de afwezigheid van een tweeter, klinkt de HT-MT500 voor filmdoeleinden nog redelijk. Zoals verwacht laat de soundbar in het hoog weliswaar wat steekjes vallen, maar tijdens het kijken van films valt dat niet zo op. Hoewel het laag dankzij de subwoofer voldoende diepgang biedt voor bombastische scènes, missen muzikale passages wel wat extra’s. Op een hoog volume gaat de HT-MT500 helaas al snel vervormen.

©PXimport

Sony HT-MT500

Prijs
€ 450,-
Website
www.sony.nl7Score70

  • Pluspunten

  • Nette afwerking

  • Compacte subwoofer

  • Veel mogelijkheden

  • Gebruiksvriendelijk schermmenu

  • Minpunten

  • Geen hdmi-ingang

  • Geen muurbevestiging

  • Matige muzikale prestaties

Teufel Cinebar One+

De verhoudingen zijn bij de Cinebar One+ ver te zoeken. Waar de draadloze subwoofer behoorlijk aan de maat is, meet de bijbehorende soundbar slechts 35 × 6,8 × 11,3 centimeter. Om ondanks het bescheiden formaat toch een breed geluidsveld te creëren, positioneerde Teufel twee fullrange-drivers aan de zijkanten. De voorzijde bevat eveneens twee fullrange-drivers, dus het audiosysteem heeft geen tweeter voor een gescheiden weergave van het hoog. Een display ontbreekt eveneens. Via de kleur van het led-lampje zie je welke bron er actief is.

Naast de inmiddels gangbare hdmi-arc-output zien we verder nog een optische en analoge ingang. Extra hdmi-inputs zijn helaas afwezig, al beschikt de Cinebar One+ wel over andere interessante eigenschappen. Zo ondersteunt de aanwezige bluetooth-adapter het aptx-profiel, zodat je muziek in een hogere kwaliteit vanaf geschikte mobiele apparaten kunt afspelen. Daarnaast is er een usb-geluidskaart ingebouwd, waardoor je deze soundbar rechtstreeks aan een pc of laptop kunt koppelen. Overigens vereist dat wel een aparte adapterkabel, welke Teufel helaas niet meelevert.

Opvallend genoeg herbergt de kunststof behuizing geen bedieningsknoppen, dus je bent altijd aangewezen op de afstandsbediening. Het Duitse audiomerk richt zich met dit product op filmfanaten en gamers die een kleine ruimte gebruiken. Hiervoor voldoet de Cinebar One+ uitstekend. Op een normaal volumeniveau is de audiobalans dik in orde, waarbij je het laag naar eigen wens opvoert om films intenser te ervaren. Ook de muzikale prestaties vallen niet tegen, want de nummers klinken strak en zitten vol dynamiek. Kortom, een knappe prestatie!

©PXimport

Teufel Cinebar One+

Prijs
€ 349,99
Website
www.teufelaudio.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Origineel design

  • Bluetooth aptx-ondersteuning

  • Geïntegreerde usb-geluidskaart

  • Verrrassend veel muzikaliteit

  • Minpunten

  • Geen hdmi-ingang

  • Geen bedieningsknoppen

  • Geen netwerkfunctionaliteit

Yamaha YAS-207

Wie een betaalbare soundbar met een behoorlijke laagweergave zoekt, is bij Yamaha aan het juiste adres. Bij de YAS-207 hoort namelijk een draadloze subwoofer van bijna 44 centimeter hoog. Over het ontwerp is goed nagedacht, want de slanke mdf-behuizing van deze basspeaker past prima onder een bankstel of stoel. De soundbar zelf is 93 centimeter lang, waardoor dit apparaat goed matcht met middelgrote televisies. De kunststof behuizing kent een sobere afwerking waarbij de voorzijde vijf aanraaktoetsen en maar liefst negen (dimbare) statuslampjes bevat. We zien liever een eenvoudig display, want al die lampjes ogen nogal rommelig. Bovendien is de informatie nauwelijks op afstand leesbaar.

Afhankelijk van welke bronnen er zijn aangesloten, switch je met de eenvoudige afstandsbediening tussen hdmi, tv, analoog en bluetooth. Achter het stofdoek bevinden zich vier woofers en twee tweeters. Voor een soundbar in deze prijsklasse is de geluidskwaliteit opvallend goed, want alle lagen zijn prima vertegenwoordigd. Vocalen, gitaren en overige hoge tonen sprankelen, terwijl de subwoofer zorgt voor voldoende diepgang in de laagweergave. Met de afstandsbediening reguleer je eenvoudig het basniveau. Hiermee wissel je ook tussen de modi stereo en surround. Met laatstgenoemde instelling klinken filmeffecten iets ruimtelijker. Hoewel de YAS-207 geen netwerkondersteuning biedt, kun je deze soundbar evengoed met een mobiele app bedienen via bluetooth.

©PXimport

Yamaha YAS-207

Prijs
€ 379,-
Website
www.yamaha.com9Score90

  • Pluspunten

  • Eenvoudig in gebruik

  • Prima geluidskwaliteit

  • Slanke subwoofer

  • Vriendelijk geprijsd

  • Minpunten

  • Statuslampjes rommelig

  • Geen netwerkondersteuning

Conclusie

De JBL Bar 3.1 is misschien niet de meest fijngevoelige soundbar, maar voor het afspelen van films met een beetje pit is het de beste keuze. De krachtige subwoofer geeft bombastische passages net wat extra lading, waardoor je op het puntje van je stoel gaat zitten. Dit audiosysteem zet je ook nog eens erg luid. Wens je een soundbar met iets meer muzikaliteit, dan kun je de rommelig afgewerkte Yamaha YAS-207 overwegen. Vergeleken met de JBL Bar 3.1 zijn de bastonen weliswaar wat minder intens, maar de externe subwoofer levert nog altijd een prima verzorgde laagweergave. Bovendien laten het midden en hoog duidelijk van zich spreken, zodat nummers levendig en sprankelend klinken. De Teufel Cinebar One+ krijgt onze Redactietip, die is het goedkoopst en presteert voor zijn prijs echt heel behoorlijk.

De Sonos Beam en Samsung HW-MS650 zijn voor muziekdoeleinden vanwege netwerk- en multiroom-ondersteuning prima audiosystemen, maar voor films missen we helaas een diepe laagweergave. Bij deze producten zit dan ook geen externe subwoofer bijgesloten, al is die voor de Sonos Beam wel tegen een forse meerprijs apart verkrijgbaar.

▼ Volgende artikel
Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek
© Clément Choulot
Mobiliteit

Renault Rafale e-Tech PHEV 300 4X4 Atelier Alpine: in één woord magnifiek

De Renault Rafale heeft indruk gemaakt met zijn opvallende design en innovatieve hybride techniek. Nu presenteert Renault een nieuwe variant: de Rafale E-Tech 300 plug-in hybrid 4X4 Atelier Alpine. Irwin van InstaAutoVlog deelt zijn ervaringen in dit artikel en een bijbehorende video.

Dit artikel in het kort:

  • De Rafale E-Tech 300 heeft een plug-in hybride aandrijflijn met 300 pk en een elektrische actieradius van 105 kilometer.
  • Binnenin biedt hij een dynamische zitpositie en een EV-keuzeknop in de middenconsole.
  • De tweede zitrij is minder ruim door een hoger geplaatste vloer, maar de bagageruimte blijft groot.
  • Het adaptieve onderstel past zich aan het wegdek aan voor een betere rijervaring.
  • De boordlader ondersteunt tot 7,4 kW laden, maar snelladen is niet mogelijk.

Ook interessant voor jou: Rijden met de nieuwe Renault 5: Overtreft alle verwachtingen

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Incognito stekkerversie

Onder de zuid-Franse zon reed ik in de plug-in hybride Renault Rafale E-Tech 300, uitgevoerd in de topversie Atelier Alpine. Dit model valt op door specifieke details zoals 21-inch Diamond Cut lichtmetalen wielen met Continental SportContact 7 banden, een hoogglans zwarte achterspoiler en badges op de voorste zijschermen. De laadpoort, subtiel verwerkt in het zijpaneel, is de enige aanwijzing dat dit om een plug-in hybride gaat.

©Clément Choulot

Fijne zit achter het stuur

Binnenin de Rafale zien we fraaie details als blauw contrasterend tapijt, dito bekleding in de opbergvakken in het portier en een extra knop achter het handvat in de middenconsole waarmee je de EV, hybride of EV-charge functie in kan schakelen. Ook deze Rafale zit ná een comfortabele instap prettig. Je zit echt ín het interieur, wat lager ten opzichte van het dashboard en dat draagt bij aan een beter dynamisch gevoel.

©ClŽment Choulot

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Achterin minder comfort

De achterbank biedt iets minder comfort door een 1,5 centimeter hogere vloer ten opzichte van de e-Tech hybrid 200, veroorzaakt door het accupakket. Hierdoor zitten je knieën wat hoger en is er minder ruimte voor je voeten. De hoofdruimte blijft prima, net als de bagageruimte. Ondanks een kleine afname in capaciteit biedt deze met 528 liter (uitbreidbaar tot 1600 liter) nog steeds voldoende ruimte.

Achterin is het comfort iets minder door een 1,5 cm verhoogde vloer, veroorzaakt door het accupakket. De bagageruimte blijft met 528 tot maximaal 1600 liter ruim voldoende.

🔌Leestip: De strategische comeback van Renault in de elektrische automarkt

©Clément Choulot

Vermogen en trekgewicht

De plug-in hybride Rafale heeft een vernieuwde aandrijflijn met een 1.2-liter driecilinder turbomotor die dankzij een grotere turbo 150 pk levert in plaats van 130 pk. Een 70 pk sterke elektromotor op de vooras en een 136 pk elektromotor op de achteras verhogen het totale vermogen tot 300 pk via de zogeheten Multimode-transmissie. Dit zorgt voor een sprint van 0-100 km/u in 5,8 seconden en een begrensde topsnelheid van 175 km/u. Het trekgewicht blijft 1500 kg, ideaal voor veelzijdig gebruik.

©Clément Choulot

Trage boordlader

De Renault Rafale is uitgerust met een 22 kWh-batterij, goed voor een elektrische actieradius van 105 kilometer. Opladen kan via een 1-fase 7,4 kW boordlader, wat in vergelijking met concurrenten met 2- of 3-fase laders beperkt is. Snelladen is niet mogelijk.

©Clement Choulot

Adaptief onderstel

Eenmaal op pad blijkt de Rafale een aangename metgezel. Het elektrische vermogen is een plezier en zeker als ook de goed geïsoleerde driepitter assisteert is het een ronduit vlotte auto. Is de batterij leeg, dan belooft Renault je een range van 1000 kilometer met een gemiddeld verbruik van 5,8 liter per 100 kilometer en een 55 liter grote benzinetank.

Het adaptief onderstel kan zich met behulp van een camera-scanner achter de binnenspiegel continu aan het wegdek aanpassen. Iets wat goed werkt, want in eigenlijk elke situatie voelt de Rafale verfijnd, comfortabel, maar ook zeker na het selecteren van de modus Sport communicatief en dynamisch.

©Clément Choulot

Renault Rafale in actie

Meer weten en zien over de nieuwe plug-in hybride Renault Rafale? Bekijk dan de onderstaande video:

Watch on YouTube

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers
© Bowers & Wilkins / McLaren| J.M.WILLIAMS PRODUCTIONS LTD
Huis

Waar voor je geld: 5 betaalbare slimme luidsprekers

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een prijsvriendelijke smartspeaker? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Apple HomePod Mini

Deze betaalbare slimme speaker vormt een ideale match met je iPhone, iPad en/of Mac. Zo neemt de HomePod Mini bijvoorbeeld een luistersessie van Spotify of een andere muziek-app over, waardoor je thuis verder kunt luisteren. Dankzij integratie van de Siri-stemassistent kun je allerlei dingen vragen, zoals actueel nieuws, file-informatie of een recept. Daarnaast speelt het apparaat via spraakopdrachten net zo makkelijk een muziekalbum, podcast of audioboek af, waarbij je ondertussen met je stem het volumeniveau aanpast. Als alternatief vind je bovenop een klein bedieningspaneel om het volume te reguleren. Een nuttige toevoeging is dat je via deze smartspeaker ook allerlei apparaten in huis kunt aansturen, bijvoorbeeld een geschikte thermostaat of lamp.

Ondanks de bescheiden behuizing van 8,43 centimeter hoog heeft de HomePod Mini volgens de Amerikaanse techgigant een behoorlijk bereik. Voor een breder geluid is het mogelijk om meerdere HomePods aan elkaar te koppelen. Zo luister je in meerdere kamers naar dezelfde muziek. Verder is de intercomfunctie handig, want op die manier communiceer je op afstand eenvoudig met gezinsleden. Dit audioproduct is in vijf kleurstellingen te koop, namelijk zwart, blauw, geel, wit en rood. Bij de aanschaf is drie maanden toegang tot Apple Music inbegrepen. Voor een krachtiger geluid kun je ook de grotere Apple HomePod (zwart/wit) overwegen. Je leest in dit artikel meer over de verschillen tussen de HomePod en de HomePod Mini.

Google Nest Audio

De Google Nest Audio is een middelgrote smartspeaker met een bescheiden prijskaartje. Op het moment van schrijven is het product zelfs goedkoper dan ooit. Je kunt kiezen tussen een donkergrijze en witte uitvoering. In tegenstelling tot diverse andere slimme luidsprekers in deze prijsklasse heeft dit model twee actieve audiodrivers, namelijk een tweeter en woofer. Dat komt de audiokwaliteit ten goede! De klankkast meet 17,5 × 12,4 × 7,8 centimeter, zodat je hem bijvoorbeeld prima op een plank of meubel kunt plaatsen. Voor een ruimtelijker geluid koppel je eventueel twee Nest Audio-speakers aan elkaar.

De geïntegreerde wifi-adapter ondersteunt de 2,4GHz- én 5GHz-frequentieband. Een voordeel, want je vergroot daarmee de kans op een stabiele draadloze netwerkverbinding. Je stuurt de Nest Audio met je stem aan. Roep eerst 'Hey Google' en zeg vervolgens welke muziek je wilt horen. Je kunt ook informatie opvragen en geschikte slimme apparaten bedienen. Bang voor luistervinken? Zet dan via een schakelaar aan de achterzijde de microfoons uit. Je leest hier wat enkele gebruikers van deze smartspeaker vinden.

Google Nest Mini

Google bewijst dat een smartspeaker helemaal niet zoveel geld hoeft te kosten, want je betaalt voor de Nest Mini slechts enkele tientjes. Net als zijn grote broer is dit audioproduct eveneens in een donkergrijze en witte behuizing te koop. Het ronde apparaatje heeft een diameter van 9,8 centimeter en is slechts 4,2 centimeter hoog. Door de geringe omvang kun je hem makkelijk ergens in een hoekje kwijt. Voor de ontvangst van wifi is er ondersteuning voor de 2,4GHz- en 5GHz-frequentieband ingebakken.

In de behuizing bevindt zich één actieve audiodriver. Voor het luisteren van (achtergrond)muziek op een laag volumeniveau voldoet die prima. Dankzij Chromecast-integratie kies je vanuit jouw favoriete muziek-app een leuke afspeellijst. Daarnaast fungeert de slimme speaker als jouw persoonlijke assistent. Vraag bijvoorbeeld naar een overzicht met agenda-afspraken en de Nest Mini somt ze een voor een op. Je kunt dit Google-product álles vragen!

Lees ook: Meer dan muziek: kies jouw ideale slimme luidspreker

Sonos Roam 2

In tegenstelling tot de meeste andere smartspeakers gebruik je de Sonos Roam 2 zowel thuis als onderweg. De langwerpige klankkast van 16,8 × 6,2 × 6 centimeter herbergt een oplaadbare accu met een luistertijd van zo'n tien uur. Dit audioproduct is trouwens IP67-gecertificeerd, waardoor de Roam 2 prima stof en water kan verdragen. De behuizing is zelfs valbestendig! Koppel een smartphone via bluetooth en luister op elke plek naar goede muziek. Voor mobiel gebruik komt deze handige beschermhoes goed van pas.

Binnenshuis verbind je de smartspeaker met een 2,4GHz- of 5GHz-netwerk. Vervolgens kies je vanaf een willekeurige smartphone of tablet de muziek die je wilt horen. Installeer hiervoor de Sonos-app op het toestel. Dankzij ondersteuning voor AirPlay 2 vormt de Roam 2 een goede match met Apple-apparaten, zoals een iPhone, iPad en/of Mac. Voor de audioweergave heeft de klankkast een tweeter en woofer aan boord. Tot slot is er spraakondersteuning (Amazon Alexa) geïntegreerd. Je kunt de Sonos Roam 2 in een witte of zwarte behuizing kopen.

Bowers & Wilkins Zeppelin McLaren Edition

Hecht je veel waarde aan een origineel design en een hoge geluidskwaliteit? Overweeg dan deze opvallende McLaren-editie van de Bowers & Wilkins Zeppelin. Als alternatief is deze speaker ook in een zwarte en lichtgrijze behuizing te koop. In zijn eigen webshop rekent de Britse speakerspecialist 899 euro, maar enkele winkels hanteren momenteel een fikse korting. Reserveer voor deze speaker wel voldoende ruimte. De behuizing van 65 × 21 × 19,4 centimeter is voor een smartspeaker tenslotte behoorlijk aan de maat.

Onder de motorkap bevinden zich een wifi- en bluetooth-adapter. Kortom, open Spotify, Tidal of een andere muziek-app op je smartphone en tik een leuke afspeellijst aan. Dankzij AirPlay 2-integratie werkt de Zeppelin naadloos samen met een Apple-toestel. Er is middels Amazon Alexa ook nog een stemassistent geïntegreerd. Bowers & Wilkins heeft op audiogebied een uitstekende reputatie, waardoor je een hoge audiokwaliteit mag verwachten. De behuizing telt dan ook vijf actieve audiodrivers, namelijk twee tweeters, twee middentoners en een woofer. Met een totaal versterkervermogen van 240 watt ervaar je een kamervullend geluid.