ID.nl logo
De 10 beste alternatieven voor PowerPoint
© PXimport
Huis

De 10 beste alternatieven voor PowerPoint

Ook jij hebt ze vast wel eens moeten bekijken: PowerPoint-presentaties die bestaan uit eindeloze hoeveelheden saaie dia’s. Het is een hele opgave om daar je aandacht bij te houden. Kan dat niet leuker? Jawel! We laten je kennismaken met tien verfrissende alternatieven voor PowerPoint waarmee je audiovisuele verhaal een stuk sprankelender wordt.

Tip 01: Prezi

Heb je het niet zoveel op met het concept van de traditionele dia? Met Prezi werk je niet met een aaneenschakeling van dia’s, maar met een grote mindmap waarbij je inzoomt op de verschillende onderdelen. Op één werkvlak staan alle aandachtspunten, afbeeldingen, pdf-bestanden en filmpjes. Lees ook: In 14 stappen professionele PowerPoint-presentaties maken.

Je bepaalt de volgorde van dat wat de kijker te zien krijgt en je zweeft, zoomt en roteert naar ieder onderdeel. Let een beetje op dat je de Prezi-animatie niet té wild maakt – je wilt natuurlijk niet dat het publiek tekenen van zeeziekte begint te vertonen. Prezi maakt het makkelijk de verbanden te zien tussen de verschillende onderdelen en toont hoe ieder onderdeel in het grotere plaatje past. Er is een gratis abonnement, waarbij je helaas slechts 100 MB aan opslagruimte krijgt. In de gratis versie moet je ook een internetverbinding hebben; het voordeel is dan weer dat je de presentatie met ieder toestel kunt tonen. Daarnaast zijn er verschillende betaalversies waarbij je offline kunt werken en er is ook een educatief aanbod voor studenten en docenten die gratis 4 GB opslag krijgen.

©PXimport

Less is more

Enkele tips om je presentatie leuker te maken:

  • De meeste mensen gebruiken een witte, grijze of donkerblauwe achtergrond. Heeft de organisatie waarvoor je werkt een huisstijl, kies dan een kleur die in deze stijl terugkomt. Plaats daarop tekst in wit of zwarte letters.
  • Zowat alle PowerPoint-sjablonen plaatsen de titel bovenaan in een blok met daaronder een blok voor de foto of lijstjes. Daar mag je gerust van afwijken. Plaats de tekst bijvoorbeeld eens in de linkerbenedenhoek.
  • Lange zinnen horen niet thuis op een dia. Een goede spreker behoeft immers geen ondertitels.
  • Wees zuinig met opsommingen en rijtjes. Hier en daar een dia met bulletpoints kan, maar gebruik dit soort dia’s met mate.

Haiku Deck heeft een eigen beeldbank waaruit je afbeeldingen kunt halen.

-

Tip 02: Haiku Deck

Eén van meest voorkomende fouten bij een presentatie blijft dat er veel te veel tekst op een dia staat. Die vergissing kun je met Haiku Deck onmogelijk maken. Sommigen noemen deze tool ook wel de Instagram voor slides. En niet voor niets: Haiku Deck legt de nadruk op de visuele kracht van afbeeldingen. Je kunt plaatjes gebruiken die je al op de computer hebt staan, maar je kunt ook grasduinen in de gigantische beeldenbank waarvan Haiku Deck gebruikmaakt. De thema’s, voorgestelde kleurschema’s en lettertypes ogen erg fris. Je kunt echter geen eigen lettertypes selecteren, omdat deze in de thema’s zijn ingebakken. Ook hier bewaar je de presentatie in de cloud. In de pro-versie kun je het resultaat trouwens als een PowerPoint-bestand exporteren. Ook Haiku Deck biedt zowel een gratis account als premium versies en kent een prima app voor iOS.

©PXimport

Tip 03: Google Slides

Een PowerPoint-alternatief waar geen prijskaartje aan hangt, is Google Slides. Wat betreft werkomgeving is goed afgekeken bij Microsoft. Slides is van meet af aan gebouwd om mensen te laten samenwerken aan dezelfde presentatie. Het maakt niet uit of je Google Slides via macOS, Windows 10, Windows 7 of iOS of Android gebruikt: het ziet er op cross-platform en onafhankelijk van de versie van je besturingssysteem hetzelfde uit. Een ander pluspunt van Slides is de eenvoud. Het toevoegen van tabellen, afbeeldingen, video, vormen en overgangen is kinderspel. In een tijd waarin toepassingen steeds veelzijdiger maar daardoor tegelijk ingewikkelder worden, is Slides verfrissend gebruiksvriendelijk. Wanneer je de Google Presentaties-app uit de Chrome Web Store installeert en de juiste instellingen in Google Drive aanbrengt, is het mogelijk om Google Slides-presentaties offline te bewerken en te tonen. Bovendien is er een Google Presentaties-app voor Android en iOS om de voorstelling op je tablet te tonen.

©PXimport

In SlideDog maak je een ‘playlist’ van alle onderdelen die je wilt laten zien

-

Tip 04: SlideDog

Ook bijzonder is SlideDog. Wil je een combinatie maken van PowerPoint-dia’s, webpagina’s, videoclips, Prezi-bestanden en (een paar) pdf-documenten? SlideDog laat alles met één klik op de knop keurig verschijnen. Alle verschillende elementen plaats je in een soort afspeellijst, waarin je zelf de volgorde van alle onderdelen aangeeft. Dat maakt SlideDog ook uitermate geschikt om presentaties van verschillende sprekers op een conferentie te verzamelen. Met deze tool maak je zelfs presentaties waarbij de inhoud op bepaalde tijdstippen automatisch wisselt en die je op het einde automatisch opnieuw laat beginnen.

Dit komt bijvoorbeeld van pas op tentoonstellingen en beurzen. Leuk zijn ook de Live Stream Presentations waarbij je de toeschouwers via een link de presentatie laat volgen op hun eigen laptop of tablet. SlideDog werkt alleen op Windows en kent een gratis versie en een mobiele editie. Voor de geavanceerde kenmerken betaal je 14,99 dollar per maand of 99 dollar per jaar (resp. ca. 13,50 en 89 euro).

©PXimport

Praktische tips

  • Start eens niet met het geijkte ‘titel, locatie en datum’, maar start met een knaller. Vat de kernboodschap samen met een citaat, een actualiteit of, beter nog, vertel een anekdote om het publiek aan het denken te zetten.
  • PowerPoint wordt door onervaren presentatoren gebruikt als spiekbrief, waarbij alles wat ze willen zeggen ook op het scherm staat. Zorg dat je publiek vooral naar jou luistert en niet hoeft mee te lezen. Een verhaal van een goede verteller, ondersteund door sterke foto’s, blijft langer hangen dan een dia met tien opsommingen.
  • Test filmpjes meerdere malen. Als het ergens fout loopt bij een presentatie, dan is het bij het inladen van video. Je hebt bijvoorbeeld de presentatie een update gegeven, maar de filmpjes staan hierdoor niet meer in de juiste map. Een generale repetitie voordat je écht start is dan ook altijd slim.
  • Gebruik de presentatorweergave. In deze optie zie je de volgende dia al, waardoor je vloeiende overgangen in je verhaal kunt maken.
  • Probeer zelf lol te hebben in je presentatie. Niets is zo aanstekelijk als een presentator die zichtbaar plezier in zijn eigen ‘voorstelling’ heeft.

Tip 05: Keynote

De eerste versies van Apples Keynote zorgden niet voor een wow-gevoel, maar vanaf Keynote 6.6 zijn alle punten van ergernis weggewerkt. Zo zijn de taakbalken aanpasbaar. Ook de presentatiemodus, waarin de spreker het verloop van dia’s en zijn noties volgt, laat zich instellen naar de behoefte van de gebruiker. De meer ervaren Mac-gebruikers kunnen hun dia’s door middel van AppleScript van slimme functies voorzien. Op die manier verschijnen leuke extra’s zoals de huidige tijdsaanduiding, of worden automatisch afbeeldingen ingeladen.

We zagen zelfs voorbeelden van scripts om Philips Hue-lampen te bedienen vanuit de presentatie! Keynote werkt alleen op macOS en iOS, en uiteraard kun je de bestanden bewaren op iCloud Drive, de online clouddienst van Apple. Indrukwekkend is de overgang Magisch verplaatsen. Met deze functie laat je tekst en afbeeldingen die op dezelfde dia’s voorkomen soepel van plaats verwisselen of van uiterlijk veranderen. Dit kunstje lijkt nog het meest op het morph-effect. Weer eens wat anders dan de afgezaagde vliegende letters. Bovendien beschikt de gebruiker over magnetische hulplijnen die de presentatie stijlvast maken.

©PXimport

Met Visme maak je niet alleen interactieve slideshows, maar ook boeiende infographics

-

Tip 06: Visme

Met de online tool Visme maak je niet alleen diashows, maar ook infographics, rapporten en zelfs webpagina’s. Die infographics kunnen zowel statisch zijn als bewegend. Bovendien kun je ze opnemen in de presentaties. Visme werkt met widgets, interactieve elementen die je op het werkvlak sleept. Voor de afbeeldingen heeft Visme een eigen uitgebreide beeldbank. Dit programma moet het hebben van zijn grafische inventiviteit en van de slimme manier waarmee het gebruikers helpt smaakvolle presentaties te maken.

Want het moet gezegd, de producten van Visme herken je aan hun frisheid. De ontwerpsoftware werkt op html5, wat betekent dat het programma bruikbaar is in iedere browser op ieder toestel. Wanneer het project klaar is, kun je het downloaden als afbeelding, als pdf- of html5-project. Bovendien kun je met verschillende personen aan hetzelfde project werken. Met een gratis account van Visme kun je drie infographics samenstellen die altijd openbaar zijn. Er staat wel een logo van Visme op.

©PXimport

Dodelijke clichés

Een foto zegt meer dan duizend woorden. Dezelfde foto die je dus in tien presentaties ziet opduiken heeft hetzelfde effect als het aanhoren van tien maal dezelfde duizend woorden. Aargh! Vermijd de klassiekers die we ondertussen meer dan genoeg gezien hebben: zakenmensen die in een groep naar een computerscherm staren, handen met opgestoken duimen, pijlen die op hun doel afgaan, poppetjes die elkaar in een cirkel een hand geven, puzzelstukjes die precies passen…

©PXimport

Tip 07: Emaze

Emaze pakt uit met video-achtergronden en 3D-zoomeffecten. Je zou kunnen denken dat al dit grafisch geweld overdreven is en dat het de aandacht afleidt van de kernboodschap – tot je de voorbeelden ziet. Verbluffend! Je zweeft bijvoorbeeld door een wolkenlucht langs afbeeldingen, grafieken en bulletpoints, of door een moderne galerij navigeren waar de inhoud van je dia’s als pronkstukken aan de wanden hangen. Wanneer de presentatie klaar is, kun je het bestand downloaden om offline te gebruiken.

Met de Emaze Viewer bekijk je de presentatie vanaf de harde schijf. Je kunt de voorstelling ook uitvoeren in html-formaat, als mp4-videobestand of in pdf. In het laatste geval houd je er een statisch document aan over. Interessant is de functie Emazify your PowerPoint waarmee je bestaande presentaties kunt pimpen. Hierbij upload je een bestaande presentatie vanaf de harde schijf en selecteer je een Emaze-thema, waarna het online programma de omzetting doet. In het resultaat moesten we nog hier en daar enkele tekstblokjes verschuiven, maar de uitkomst blijft indrukwekkend. Emaze beschikt zelfs over een automatische vertaaltool. Een Pro-account kost 9 dollar per maand (ca. 8 euro). Studenten betalen 4,50 dollar (ca. 4 euro) per maand en docenten 8 dollar (ca. 7,20 euro).

©PXimport

Tip 08: Projeqt

Als het gaat om de kracht van het verhaal, dan is Projeqt interessant. Deze typische storytelling-tool geeft je veel ruimte om het verhaal te ontwikkelen. Zo kun je in je verhaal bijvoorbeeld subpresentaties invoegen, mocht je tijdens je presentatie een onderwerp uitgebreider willen behandelen. In tegenstelling tot PowerPoint kun je met Projeqt op die manier een niet-lineaire presentatie maken. Je kunt je verhaal van de grond af opbouwen, of je gebruikt bestaande PowerPoint- of pdf-bestanden die Projeqt omzet in de geselecteerde stijl. Ook kun je dia’s toevoegen waarop in real time inhoud te zien is van diverse platforms zoals YouTube, Twitter, Vimeo en Facebook. Projeqt laat zelfs audio-notities en interactieve kaarten toe. Daarna publiceer je het project online of deel je het via sociale media. Dit is bijvoorbeeld een interessante manier om je LinkedIn-profiel te personaliseren met een verhaal over jezelf. Projeqt is gratis.

©PXimport

Geen tijd? Slidebean heeft kant-en-klare sjabloonpakketten voor je

-

Tip 09: Slidebean

Voor wie geen zin of tijd heeft om een mooie slideshow te maken, is er Slidebean. Dit PowerPoint-alternatief gaat uit van een sjabloonpakket, een zogenaamde deck, die uit één van de verschillende categorieën komt. Iedere dia is al opgemaakt met tekst en placeholders die je simpelweg invult met eigen materiaal. Uiteraard kun je ook vanaf nul beginnen, maar dan ga je aan het nut van deze oplossing voorbij. Verder kun je de lay-out, kleurenschema’s en de keuze van de lettertypes wijzigen, zolang je binnen de beproefde voorinstellingen blijft. Zelfs al is het je nog nooit in je leven gelukt om de juiste stropdas bij het juiste hemd te kiezen: met Slidebean kun je geen foute stijlcombinaties maken. Slidebean heeft een gratis proefversie; de goedkoopste betaalde versie kost 9 dollar per maand (ca. 8 euro).

©PXimport

Tip 10: PowToon

En tot slot is er PowToon, de meest ludieke onder de presentatietoepassingen. Je trekt gegarandeerd de aandacht wanneer de inhoud in de stijl van Amerikaanse cartoons in beeld komt. Leuk wanneer verschillende elementen door een hand op de dia’s worden gezet of weggehaald. Op die manier krijgt zelfs de saaiste inhoud iets pittigs. Voor de echte liefhebbers zijn er zelfs gratis deuntjes die je tijdens de presentatie kunt laten horen. Voor een presentatie van een kwartier is PowToon niet geschikt. Wel interessant is dat je er korte geanimeerde presentaties mee maakt die je dan door middel van drie muisklikjes publiceert op een website. De gratis versie is beperkt tot presentaties van maximum vijf minuten. Pas wanneer je intekent op een premium abonnement kun je de animatie in HD downloaden.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten
© RossandHelen
Huis

Inbouwapparatuur in je keuken? Zo meet je de juiste maten

Voordat je een nieuwe oven, koelkast of vaatwasser aanschaft, is één ding belangrijk: de juiste maten weten. Een paar millimeter kan het verschil maken tussen een strakke keuken of een dure miskoop. Hoe meet je de nis precies op? Hoeveel ventilatieruimte is nodig? En waar moet je rekening mee houden bij aansluitingen?

Wil je je inbouwapparatuur tot op de millimeter nauwkeurig installeren, dan is precies meten onmisbaar. In dit artikel lees je over: • Algemene meetprincipes • Waar je precies op moet letten bij een ⋄ inbouwkoelkast of -vriezer  ⋄ inbouwoven en -magnetron  ⋄ inbouwvaatwasser ⋄ inbouw-espressomachine  • Welke veelgemaakte fouten je moet zien te vermijden • Wat je altijd als laatste moet doen

Ook interessant: Een inbouwkoelkast kopen: waar moet je op letten?

Bij het kiezen van inbouwapparatuur voor je keuken is precisie alles. Een afwijking van slechts een paar centimeter kan ervoor zorgen dat je nieuwe koelkast, oven, of vaatwasser onmogelijk in de daarvoor bestemde ruimte past. Of het nu gaat om een inbouwkoelkast, een espressomachine of een diepe oven: een haastig genomen maat is zelden een goed idee. Laten we daarom stap voor stap kijken hoe je dit voorkomt, zodat je straks geen verrassingen tegenkomt tijdens de installatie.

Algemene meetprincipes 

Voordat je begint met meten, is het slim om een paar basisregels aan te houden. Gebruik een precieze rolmaat en een digitale schuifmaat voor de beste resultaten. Meet niet alleen de buitenkant van je keukenkasten, maar focus op de binnenafmetingen van de nis: breedte, hoogte en diepte. Houd daarnaast rekening met de benodigde ventilatieruimte, meestal 2 tot 5 centimeter aan de achter- en zijkanten. Check ook waar stopcontacten, wateraansluitingen en doorvoeren voor kabels zitten. Deze details zijn minstens zo belangrijk als de afmetingen zelf.

©Andrey Sinenkiy

Hier let je op bij een:

Inbouwkoelkast of -vriezer 

Bij koelkasten en vriezers is de nishoogte een cruciale maat, die per model sterk kan verschillen. Veelvoorkomende hoogtes zijn 88, 140 en 178 centimeter, maar er zijn uitzonderingen. Let ook goed op het deursysteem: een sleepdeurmechanisme heeft doorgaans 1 tot 2 centimeter extra ruimte in de breedte nodig. Voor de diepte geldt dat 55 centimeter meestal volstaat, al kan dat oplopen tot 60 centimeter bij modellen met een ventilator aan de achterzijde.

Inbouwoven en -magnetron 

Hoewel deze toestellen op het eerste gezicht standaard lijken, kunnen de afmetingen verschillen. De nisbreedte is meestal 56 centimeter, terwijl de voorzijde van het toestel vaak 59,5 centimeter breed is. Dit zorgt ervoor dat het front mooi aansluit op de keukenkast. De hoogte is een belangrijk aandachtspunt: compacte ovens beginnen bij 45 centimeter, terwijl standaardmodellen 60 centimeter nodig hebben. Bij magnetrons is het slim om rekening te houden met bedieningspanelen die kunnen uitsteken en extra ruimte bovenin vragen.

Inbouwvaatwasser 

Bij vaatwassers draait het vooral om de hoogte. Die varieert tussen 81,5 en 87 centimeter, maar dankzij verstelbare poten heb je hier wel wat 'bewegingsruimte'. Minstens zo belangrijk is de plinthoogte: meet van de vloer tot de onderkant van de kast en niet alleen de zichtbare plint. Vergeet ook de waterslang niet—reken op zo'n 5 centimeter extra diepte om voldoende ruimte te houden voor de aansluiting.

Inbouw-espressomachine 

Espressomachines zijn compact, maar nauwkeurig meten blijft belangrijk. De standaardbreedte ligt meestal rond de 56 centimeter, maar de diepte kan variëren. Afhankelijk van het model neemt het waterreservoir aan de achterkant 40 tot 55 centimeter in beslag. Let ook op de kleppen: bij een machine die naar voren opent, is extra ruimte nodig om koffiebonen of cups eenvoudig te vervangen.

©Cristina Villar Martin | Ladanifer

Voorkom deze veelgemaakte fouten 

Een veelvoorkomend probleem is dat apparatuur nét niet past, ondanks zorgvuldig meten. Dit komt vaak doordat ventilatieruimte of aansluitingen over het hoofd worden gezien. Een handige tip: plak een stuk tape op de vloer op de plek waar de achterkant van het toestel komt en markeer daarop de positie van stekkers en leidingen. Controleer ook of de nis waterpas is, vooral bij koelkasten met schuiflades. Een scheve ondergrond kan voor problemen zorgen, dus stel de keukenkast indien nodig bij voordat je gaat installeren.

Bij renovaties spelen vaak afwijkende maten een rol. Oudere keukens kunnen dikkere kastwanden of ongewone nisdieptes hebben. Meet daarom niet alleen de huidige situatie, maar vergelijk deze met de afmetingen van het nieuwe toestel. Twijfel je? Overweeg dan advies van een keukenexpert, zeker bij complexe combinaties zoals een oven met een ingebouwde magnetron.

En dit moet je echt altijd als laatste doen...

Het klinkt als een open deur, maar het blijft de beste garantie op succes: meet alles minimaal twee keer. Schrijf de maten op en leg ze naast de technische specificaties van het apparaat. Let daarbij op details als verstelbare poten, een uitklapbaar bedieningspaneel of deuruitsparing. Zo voorkom je dat je keukenproject verandert in een puzzel met ontbrekende stukken. Want uiteindelijk draait het erom dat alles naadloos samenvalt – letterlijk én figuurlijk.

▼ Volgende artikel
Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april
© Leika production
Huis

Dit zijn dé tuinklussen om te doen in april

Het heeft even geduurd, maar de winter is eindelijk (zo goed als) voorbij. De zomertijd is ingegaan, 's morgens vroeg hoor je de vogels weer en de zon zien we ook steeds vaker. Tijd dus om lekker veel buiten te zijn om je tuin helemaal zomerklaar te maken. Dit zijn de tuinklusjes die je in april allemaal kunt doen.

Dit doe je in april: 🌻 Planten afharden 🌻 Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten 🌻 Heggen snoeien en bemesten 🌻 Meeldauw voorkomen en bestrijden 🌻 Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

📆Handig: onze tuinkluskalender voor heel het jaar rond

Planten afharden

Planten die je in de afgelopen maanden binnen hebt gehouden, kun je nu langzaam laten wennen aan de lagere buitentemperaturen. Begin in de tweede helft van april door ze overdag buiten te zetten en 's avonds weer naar binnen te halen, bijvoorbeeld in de schuur of garage. Hoewel de lente begonnen is, kunnen de nachten nog koud zijn, zeker omdat de IJsheiligen nog niet voorbij zijn. Sommige nachten kan het zelfs nog vriezen. Geef kuipplanten een meststof met langdurige werking, zodat ze voldoende voeding hebben voor de komende maanden. Bescherm eenjarige planten, jonge gewassen en bloesembomen tegen nachtvorst met een vliesdoek.

Rozen, bodembedekkers en zomerbollen planten

Heb je nog geen rozen of heesters geplant? Dan is dit het moment om dat alsnog te doen, zodat ze deze zomer in volle bloei staan. Is het lekker weer in april? Op zonnige dagen kun je ook heiligenbloem of lavendel in de grond zetten. Zorg er wel voor dat je eerst onkruid verwijdert en de bodem losmaakt.

Wil je borderplanten aanplanten? Begin dan met bodembedekkers. Dit is bovendien een ideaal moment om de beplanting een voedingsboost te geven met mest. Heb je in maart eenjarige, tweejarige of vaste planten binnen gezaaid? Dan kun je ze nu voorzichtig verpotten. Nog niet gezaaid? Dat kan nog steeds.

Vanaf half april is het ook een goed moment om zomerbollen te planten. Denk aan lelies, dahlia's, siergember, canna's en gladiolen. Bloembollen die meerdere jaren in de grond blijven, geef je extra voeding met organische mest en een laagje compost. Wil je direct meer kleur in de tuin? Zet dan bakken en potten vol met bloeiende planten. Die zijn nu volop verkrijgbaar bij tuincentra.

🧄🌷🧄🌷 De zomer(bollen) in je hoofd?

Kijk & kies

©Alexander Raths

Heggen en klimplanten

Haal de heggenschaar maar tevoorschijn, want dit is het moment om hagen zoals taxus, conifeer, liguster en leylandii te snoeien. Zo houd je ze in vorm en voorkom je dat ze te breed uitgroeien. Geef de hagen meteen een speciale haagmeststof en leg een laag bodembedekking, houtsnippers of mulch rondom de wortels. Dit helpt de grond vocht vast te houden in de zomer en verbetert de bodemstructuur. Bovendien remt het de groei van onkruid.

Dunne en dode takken in heesters kun je nu ook verwijderen. De hoofdtakken mag je flink terugsnoeien om de struik voller te laten groeien. Dit geldt ook voor winterjasmijn en forsythia, die na de bloei een snoeibeurt kunnen gebruiken. Winterbloeiende heide knip je eenvoudig terug met een heggenschaar. Vergeet niet om klimplanten, zoals clematis, goed vast te zetten. Het kan deze maand namelijk nog flink waaien.

Meeldauw voorkomen en bestrijden

Meeldauw is een plantenziekte die wordt veroorzaakt door een schimmel. Vooral bij warm en droog weer, in combinatie met vochtige nachten door dauw, kan deze ziekte zich snel verspreiden. De schimmel laat een wit, poederachtig laagje achter op de bladeren. Dit is niet alleen lelijk, maar ook schadelijk. De schimmel dringt diep door in het plantenweefsel en onttrekt voedingsstoffen, waardoor de plant minder goed groeit. Rozen, ridderspoor, kamperfoelie, begonia's, aardbeien, tomaten, komkommers, courgette en druiven zijn extra gevoelig voor meeldauw.

Om meeldauw te voorkomen is het belangrijk om bij droog weer extra water te geven en ervoor te zorgen dat er voldoende ruimte tussen de planten blijft. Aangetaste bladeren kun je het beste meteen wegknippen en in de vuilnisbak gooien, zodat de schimmel zich niet verder verspreidt. Gooi ze niet op de composthoop! Daarnaast is het verstandig om meeldauwgevoelige planten niet te plaatsen op plekken waar eerder meeldauw heeft gezeten. Mocht een plant toch helemaal onder deze schimmel zitten, dan is een bestrijdingsmiddel de beste oplossing.

©cocci65

Het gazon: maaien, bijzaaien en bemesten

Controleer of het gazon zieke of kale plekken heeft. Wil je die direct aanpakken? Steek de aangetaste plek dan in een vierkante vorm uit en leg er een nieuw, op maat gesneden grasmat in. Opnieuw inzaaien is natuurlijk ook een optie. Vanaf nu kun je het gras weer maandelijks maaien. Lang gras langs de randen werk je bij met een grastrimmer of kantenknipper, zodat het gazon er weer strak uitziet.

Bemesting is belangrijk voor een gezond gazon. Dit doe je in de periode van maart tot en met september minstens drie keer. Heb je in maart nog niet bemest? Dan is het nu de hoogste tijd. Sluit daarnaast de buitenkraan weer aan, zodat de sproeiers in de tuin klaar zijn voor gebruik.

Lees ook: Grasmaaien: fluitje van een cent met deze tips