© VALENTINA BARRETO PHOTOGRAPHY

Beveilig je identiteit

Beveiligingssoftware

Geplaatst: 17 februari 2023 - 18:31

Aangepast: 10 maart 2023 - 09:54

Partnerredactie

Cybercriminelen hebben het op je identiteit gemunt. De grootschalige datadiefstallen in het nieuws betreffen vrijwel altijd diefstal van persoonsgegevens. De criminelen richten hun hacks op dit soort gegevens, het biedt een extra drukmiddel om geld af te persen, bovendien zijn persoonsgegevens te verhandelen op online hackersfora.

In samenwerking met Bitdefender

Cybercriminaliteit neemt steeds ernstiger vormen aan en is een bedreiging voor ons allemaal.

Datadiefstal bij een bedrijf, de overheid of bijvoorbeeld een organisatie in de gezondheidszorg, raakt niet alleen die organisatie. Iedereen van wie gegevens waren opgeslagen is slachtoffer.

Grote organisaties beschikken over deskundigheid en middelen voor de beveiliging van systemen, toch weten criminelen ook daar hun slag te slaan. Wij noemen twee voorbeelden uit het recente nieuws.

Twitter hack

Criminelen hebben 200 miljoen e-mailadressen buitgemaakt tijdens een hack bij Twitter. Zij publiceerden deze adressen op een online hackingforum. Deskundigen vermoeden dat de diefstal al in 2021 plaatsvond. Het is niet duidelijk wat de criminelen in de tussenliggende tijd met de gegevens deden. In ieder geval hebben zij Twitter-gebruikersnamen kunnen koppelen aan e-mail-adressen en daarmee aan personen. Dit is problematisch voor mensen die moeten Twitteren zonder hun identiteit prijs te geven.

De publicatie van de gestolen Twitter-gegevens op een online hackersforum is verontrustend. Andere hackers gebruiken deze gegevens voor kwaadaardige activiteiten, zoals phishing, intimidatie en afpersing.

Wie het wachtwoord van het Twitter-account ook bij andere online diensten gebruikt loopt extra risico. De criminelen lokken je in de val met een kwaadaardige website waar je met Twitter-gegevens inlogt. Zo verkrijgen zij je wachtwoord. Vervolgens loggen zij geautomatiseerd in op zo veel mogelijk plaatsen met dit wachtwoord en je e-mailadres. Waar dat lukt hebben zij direct toegang tot je data.

Verkoop data Oostenrijkse bevolking

Eind vorig jaar pakte de politie in Nederland een hacker op, die op een online hackersforum een dataverzameling aanbood met de naam, adres en geboortedatum van vrijwel de gehele Oostenrijkse bevolking. De verzameling omvat de gegevens van ruim negen miljoen mensen, gestolen uit databases voor de heffing van kijk- en luistergeld. De politie meldt dat de data door onbekenden is gekocht. De gegevens zijn met zekerheid in criminele handen, met alle risico's van dien.

De hacker beweerde over vergelijkbare databases met gegevens van Nederlanders en Italianen te beschikken.

Dagelijks nieuwe incidenten

Dit zijn slechts twee voorbeelden uit het recente nieuws. De diefstal van data door cybercriminelen is echter aan de orde van de dag. De herkomst van de data is wisselend. Soms zijn het de klantgegevens van een bedrijf, in andere gevallen hebben criminelen de gegevens afkomstig van een overheidsorganisatie buitgemaakt, of van een organisatie in de gezondheidszorg.

Diefstal van data gebeurt zo vaak, dat alleen nog grootschalige en spraakmakende gevallen het nieuws halen.

Combinatie van gegevens

E-mail-adressen en mobiele telefoonnummers staan in veel databases, dit vereenvoudigt het combineren en koppelen van databestanden.

Het verhoogt de risico's wanneer de criminelen de buitgemaakte gegevens met andere data combineren, zoals met informatie afkomstig van social media zoals Facebook, of met informatie afkomstig van een hackersforum. Met speciaal opgestelde e-mailberichten pogen de criminelen je ip-adres te achterhalen en voegen dit toe aan de gegevensverzameling.

Een slimme combinatie van gegevens verhoogt de geloofwaardigheid van een phishingaanval, bankhelpdeskfraude of een telefoonscam aanzienlijk.

Bescherm je identiteit

Vrijwel dagelijks vinden datadiefstallen plaats, ook van datasets van ongekend grote omvang. De kans bestaat dat het een keer jouw gegevens betreft. Zelf ben je niet bij machte om zo'n inbraak tegen te houden. Wat je wel kunt doen is het nemen van maatregelen gericht op het beperken van de gevolgen van zo'n diefstal.

Verstrek steeds uitsluitend de hoognodige persoonsgegevens. Heeft een organisatie bijvoorbeeld je geboortedatum niet echt nodig, verstrek die dan niet.

Wachtwoorden

De bescherming van je gegevens is afhankelijk van het wachtwoord. De lengte van het wachtwoord is belangrijk. Hoe langer hoe beter, liefst twintig karakters of meer. Gebruik op elke website en voor elk account een ander wachtwoord, een gekraakt wachtwoord is dan op andere sites onbruikbaar.

Een wachtwoordmanager maakt hierbij je leven een stuk makkelijker. Deze bedenkt nieuwe lange wachtwoorden en slaat die veilig op. Je hoeft zelf alleen nog het hoofdwachtwoord te onthouden, bij het inloggen op een site vult de wachtwoordmanager de inloggegevens voor je in. Installeer een betrouwbare wachtwoordmanager met sterke encryptie, wij adviseren de Bitdefender Password Manager.

Phishing en malware

Criminelen gebruiken de gestolen data voor phishing. Installeer een cyberbeveiligingsoplossing die tegen phishing beschermt. De cyberbeveiligingsoplossingen van Bitdefender bieden anti-phising, en beschermen tegen malware aanvallen.

Het brede Bitdefender cyberbeveiligingspakket biedt extra bescherming. Het stopt meer vormen van cybercriminaliteit zoals misbruik van de webcam en de microfoon. De ingebouwde Privacy Firwall voorkomt het lekken van data vanaf je computer en de meegeleverde VPN houdt je verbinding veilig, ook op de wifi van je vakantieadres. Zo loop je minder risico.

 

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000