ID.nl logo
9 app-gestuurde lampsystemen getest
© PXimport
Zekerheid & gemak

9 app-gestuurde lampsystemen getest

Slimme lampsystemen zijn allang niet meer voorbehouden aan techliefhebbers met een dikke portemonnee. Zo verkopen meubelgigant Ikea en budgetketen Action bijvoorbeeld betaalbare peertjes die je in een eigen armatuur kunt draaien. Ook zijn er meer uitgebreide slimme verlichtingssets van onder meer Philips te koop. Welk product biedt het meeste waar voor zijn geld?

Steeds meer mensen nemen zich voor om een slim huis op te tuigen. Door apparaten onderling en met het thuisnetwerk te verbinden, kunnen gebruikers de boel centraal aansturen. Dit gebeurt via een app op een smartphone of tablet.

In het geval van slimme verlichting kun je de lamp(en) in de gewenste ruimten aan- en uitzetten. Afhankelijk van het gekozen product kies je bovendien de kleur(temperatuur) en dim je ’s avonds het licht. Vaak is het zelfs mogelijk om de boel via geofencing of tijdschema’s te automatiseren. Kortom, een slim verlichtingssysteem biedt extra wooncomfort.

Fitting of complete lamp?

Voor het opzetten van een intelligent verlichtingssysteem is het niet per se nodig om complete lampen te vervangen. De meeste fabrikanten brengen peertjes met verschillende fittingformaten op de markt. Zo zijn producten met een veelgebruikte E27-, E14- of GU10-fitting volop verkrijgbaar. Die draai je in een armatuur van een bestaande lamp, waarna het peertje direct of na tussenkomst van een bridge verbinding met het thuisnetwerk maakt. Zoek je een complete slimme lamp, dan zijn er ook fabrikanten die designlampen ontwikkelen. Met name Philips en Paulmann hebben op dit gebied een uitgebreid assortiment.

Verbindingshub

Veel slimme verlichtingssystemen werken nog altijd met een eigen verbindingshub (bridge). Dit apparaat sluit je met een netwerkkabel op een router of switch aan, waarna de hub alle lampen en eventueel andere smarthome-apparaten draadloos verbindt. Vanaf een Android- of iOS-toestel kun je alle zogeheten clients aansturen.

Een verbindingshub ondersteunt doorgaans tot vijftig apparaten. Dat zijn niet alleen de lampen, maar ook accessoires zoals dimmers, afstandsbedieningen, lichtschakelaars en bewegingssensoren. Begin je voor het eerst met slimme verlichting? Ieder merk verkoopt startersets waarbij de verbindingshub is inbegrepen. Verder zijn er ook peertjes die rechtstreeks met het bestaande wifi-netwerk communiceren. TP-Link, LSC Smart Connect (Action) en Innr ontwikkelen bijvoorbeeld peertjes met een ingebouwde wifi-radio.

ZigBee

Uiteraard is het fijn wanneer smarthome-apparaten van verschillende merken soepel met elkaar samenwerken. Om die reden is de universele ZigBee-standaard bedacht. Veruit de meeste producenten van moderne verlichtingssystemen ondersteunen dit draadloze communicatieprotocol, waardoor je slimme peertjes van diverse fabrikanten kriskras door elkaar kunt gebruiken.

Toch lopen gebruikers in de praktijk wel degelijk tegen compatibiliteitsproblemen aan. Dat is met name bij randaccessoires het geval, zoals dimmers, lichtschakelaars en afstandsbedieningen. Ook andere smarthome-producten werken vaak niet samen met een ZigBee-bridge van een andere fabrikant, bijvoorbeeld slimme rookmelders, rolgordijnen, thermostaten en alarmsystemen.

Als je dus zeker wilt weten dat alles vloeiend met elkaar samenwerkt, is het verstandig om trouw te blijven aan één fabrikant. Bepaal daarom vooraf met welke apparaten je een slim huis wilt inrichten en zoek hierbij een geschikte producent. Overigens bestaan er wel specifieke controllers (gateways) die overweg kunnen met álle ZigBee-apparatuur.

Tuya-platform

Betaalbare slimme lampen op basis van wifi hebben veelal Tuya als thuisbasis, zoals de producten van LSC Smart Connect, Hombli, Nedis en WOOX. De achterliggende techniek (app en cloud) is bij Tuya aangekocht, waarna de lampen onder een eigen productnaam in de schappen belanden. Hoewel Tuya pas in 2014 is opgericht, zijn inmiddels talloze merken bij dit platform aangesloten.

Voor het functiepakket zijn de deelnemende fabrikanten grotendeels afhankelijk van deze Amerikaanse/Chinese grootmacht. Zo stopte het platform afgelopen mei opeens tijdelijk met de ondersteuning voor IFTTT en biedt het verder nauwelijks api-sleutels aan, waardoor domoticagebruikers in de problemen kwamen. Overigens is Tuya lid van de overkoepelende organisatie ZigBee Alliance, waardoor bepaalde producten met ZigBee-bridges van andere fabrikanten overweg kunnen.

©PXimport

Wifi-lampen van Innr

Innr timmert op het gebied van slimme verlichting stevig aan de weg, maar helaas kwam deze vergelijkingstest voor het Nederlandse bedrijf op een ongelegen moment. De nieuwste productlijn is nog niet volledig af. Wel stuurde de fabrikant alvast een testproduct op. Via een App Store Connect-account konden we vanaf onze iPhone een kleurenlamp met een E27-fitting bedienen, namelijk de Innr WRB 785 C-2. Een verschil met voorgaande lampen is dat gebruikers de nieuwe lampen rechtstreeks op het wifi-netwerk kunnen aanmelden. Een verbindingshub is dus niet langer nodig. Voor de configuratie volstaat het om een qr-code te scannen, waarna je in de vooralsnog Engelstalige app het juiste wifi-netwerk selecteert. Vervolgens kun je een aantal routines kiezen, zoals werken, lezen en relaxen. Het licht verandert hierbij direct. Een adviesprijs is op het moment van schrijven nog onbekend.

©PXimport

LSC Smart Connect A60 / A65

Budgetketen Action verkoopt spotgoedkope ledpeertjes die onder de Tuya-paraplu vallen. Zo betaalden we voor de LSC Smart Connect A60-kleurenlamp slechts 7,45 euro. Dit model biedt een lichtopbrengst van 806 lumen en is met zijn E27-fitting eenvoudig in een bestaande armatuur te draaien.

Heb je in plaats van gekleurd licht liever een hogere lichtopbrengst, dan is de A65 met ondersteuning voor 1400 lumen een interessante optie. Hiervoor betaalden we 8,95 euro. De behuizing van de A65 is vrij fors, waardoor dit exemplaar niet in de armatuur van onze testlamp paste.

Overigens vormen de twee besproken peertjes slechts het topje van de ijsberg, want Action verkoopt onder de merknaam LSC Smart Connect nog veel meer slimme lampen en randaccessoires. Een verbindingshub is niet nodig. De ledlampen communiceren namelijk rechtstreeks met het wifi-netwerk via de 2,4GHz-frequentieband. Zodra je de verlichting inschakelt, gaat het peertje snel knipperen. Dat stopt pas zodra de slimme lamp is verbonden met het draadloze thuisnetwerk.

De app neemt nieuwe gebruikers op sleeptouw en de configuratie werkt dan ook vlekkeloos. Stel via schuifregelaars de helderheid, kleurtemperatuur en kleur in. Je laat met een tijdschema desgewenst lichtscènes automatisch starten. Veel meer functies biedt de overzichtelijke app niet. Overigens kun je de lampen als alternatief ook via IFTTT aansturen.

De ledpeertjes voelen opvallend licht aan, want de behuizing bestaat grotendeels uit plastic. Geen probleem natuurlijk, want in een armatuur heeft het ledlampje amper iets te lijden. De producten van LSC Smart Connect zijn erg interessant als je voor geringe kosten een eenvoudig verlichtingssysteem wilt realiseren.

©PXimport

LSC Smart Connect A60 / A65

Prijs
€ 7,45 (A60) / 8,95 (A65)
Website
www.action.com/nl-nl/brand/lsc-smart-connect9Score90

  • Pluspunten

  • Spotgoedkoop

  • Geen verbindingshub

  • Gebruiksvriendelijk

  • Minpunten

  • Grote behuizing A65

  • App heeft weinig functies

Hombli HBEB-0124 / HBEB-0125

De hiervoor besproken producten van LSC Smart Connect vertonen veel gelijkenissen met de slimme lampen van Hombli. Ook deze producten zijn namelijk gebaseerd op het Tuya-platform en laten zich rechtstreeks aan een wifi-netwerk koppelen. Dat kan uitsluitend via de 2,4GHz-frequentieband.

Producten van Hombli zijn overigens wel iets duurder. Zo kost de HBEB-0124-kleurenlamp zo’n 25 euro, terwijl je voor het witte HBEB-0125-peertje ongeveer vijftien euro betaalt. Beide lampen hebben een E27-fitting en bieden een lichtopbrengst van 800 lumen. De catalogus van Hombli telt helaas geen ledpeertje met een hogere lichtopbrengst.

Dankzij ondersteuning voor Google Assistent bedien je de lampen desgewenst via spraak, terwijl de lampen zich desgewenst ook laten aansturen door de dienst IFTTT. De gebruiksvriendelijke app kent verder geen verrassingen, want er zijn geen opvallende functies voorhanden.

Na opgave van een verificatiecode voltooi je de registratie en voeg je vervolgens eenvoudig nieuwe lampen toe. Naast lampen kun je ook allerlei andere Hombli-producten binnen je slimme huis integreren. Denk bijvoorbeeld aan bewakingscamera’s, intelligente stopcontacten, deurbellen en diverse sensoren.

©PXimport

Hombli HBEB-0124 / HBEB-0125

Prijs
Ca. € 25,- (HBEB-0124) / 15,- (HBEB-0125)
Website
www.hombli.com8Score80

  • Pluspunten

  • Geen verbindingshub

  • Uitgebreide productcatalogus

  • Eenvoudig in gebruik

  • Minpunten

  • App heeft weinig functies

Ikea Trådfri

Ikea brengt met zijn populaire productlijn Trådfri pas sinds 2017 slimme lampen op de markt, maar de meubelketen heeft inmiddels een ruim assortiment opgebouwd. Wij ontvingen een verbindingshub, afstandsbediening en E27-kleurenlamp die bij elkaar een waarde van bijna 75 euro vertegenwoordigen. 

Daarmee is Ikea dus duurder dan de eerder besproken Tuya-verlichtingssystemen van LSC Smart Connect en Hombli.

©PXimport


De verbindingshub is in feite een ZigBee-bridge die je via een netwerkkabel aan een router koppelt. De laagdrempelige Ikea Home Smart-app vraagt je om de qr-code op de onderkant van de verbindingshub te scannen, waarna je de overige Trådfri-producten kunt toevoegen.

Overigens kun je een lamp alleen activeren in combinatie met een bedieningselement op de verbindingshub, zoals een afstandsbediening, lichtschakelaar, bewegingssensor of draadloze dimmer. Een minpunt, want vanwege de benodigde extra apparatuur jaagt Ikea zijn klanten op extra kosten.

Opvallend is dat er tijdens de configuratie ook reclame voor overige Ikea-producten voorbijkomt, zoals een nieuwe slimme plafondlamp. De app is prima doordacht, waarbij je elke lichtbron eenvoudig aan een ruimte koppelt. Het dimmen van de verlichting via een schuifregelaar, instellen van de gewenste kleur en programmeren van tijdschema’s spreekt allemaal voor zich. Gevorderde gebruikers kunnen een Trådfri-verlichtingssysteem eventueel via een api-sleutel aansturen.

Ikea Trådfri

Prijs
€ 24,95 (verbindingshub) / 15,- (afstandsbediening) / 24,95 (LED1624G9)
Website
www.ikea.com7Score70

  • Pluspunten

  • Breed aanbod lampen en accessoires

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Ondersteunt Google Assistent en Apple HomeKit

  • Minpunten

  • Reclame voor Ikea-producten

  • App kent weinig automatiseringsfuncties

  • Extra kosten voor verbindingshub en bediening

Nedis WIFILT10GDG125 / WIFILF10GDA60 / WIFILC11WTE27

Nedis heeft behoorlijk wat slimme lampen in zijn gamma en het bedrijf stuurde dan ook flink wat producten op. In deze test lichten we een kleurenlamp en twee zogeheten filamentlampen uit.

De WIFILT10GDG125 lijkt op een uit de kluiten gewassen traditionele gloeilamp met een E27-fitting. Gebruikers kunnen de verlichting dimmen tussen 1800 en 6500 Kelvin. Kortom, het licht varieert tussen fel wit en sfeervol warm. Uiteraard is het wel een voorwaarde dat je de enorme bol in een armatuur van een bestaande lamp kwijt kunt.

Gelukkig bestaat er met de WIFILF10GDA60 ook een kleinere filamentlamp die je eveneens naar eigen wens kunt dimmen. Het goudkleurige glas zorgt voor een extra warm effect. Als je niets met gloeilampen hebt, is de WIFILC11WTE27 een kleurrijk alternatief. Houd wel rekening met een relatief beperkte lichtopbrengst van 470 lumen.

Hoewel Nedis er niet mee te koop loopt, maakt ook dit merk gebruik van de diensten van Tuya. De werking van de app is dus bekend, waarbij je alle slimme accessoires rechtstreeks op een 2,4GHz-netwerk aanmeldt. Verder bedien je de lampen eventueel via IFTTT.

Vergeleken met andere merken biedt de fabrikant een zeer ruim aanbod met overige smarthome-producten, waaronder ip-camera’s, stopcontacten, rookmelders, bewegingssensoren, thermometers, ledstrips en ZigBee-gateways. Hierdoor is Nedis een interessante speler als je je woning van diverse intelligente accessoires wilt voorzien.

Nedis WIFILT10GDG125 / WIFILF10GDA60 / WIFILC11WTE27

Prijs
€ 22,99 (WIFILT10GDG125) / 14,99 (WIFILF10GDA60) / 14,99 (WIFILC11WTE27)
Website
www.nedis.nl8Score80

  • Pluspunten

  • Breed aanbod filamentlampen

  • Geen verbindingshub nodig

  • Eenvoudige werking

  • Ruime smarthome-catalogus

  • Minpunten

  • App kent weinig automatiseringsfuncties

Paulmann ZigBee Smart Friends Box / 501.24 / 503.92

Paulmann heeft een uitgebreid assortiment met ZigBee-lampen. Het Duitse bedrijf stuurde onder meer een prijzige set inbouwlampen, een ledpaneel en ledstrip naar de redactie. Die laten we voor deze test links liggen. Voor een goede vergelijking met de overige producten in dit deelnemersveld gaan we met twee ledpeertjes aan de slag.

De E27-kleurenlamp kost 32,95 euro, terwijl Paulmann voor de witte E27-lamp 40,95 euro rekent. Daarnaast heb je nog een ZigBee-bridge van 129 euro nodig, die Paulmann in samenwerking met drie andere fabrikanten heeft ontwikkeld. Kortom, een nogal dure aangelegenheid.

©PXimport


De Engelstalige SmartFriends-app herkent automatisch de Zigbee-Bridge, waarna het ontzettend lang duurt voordat de nieuwe firmware-update is geïnstalleerd. Ben je eenmaal beland in het kleurloze hoofdvenster, dan voeg je Paulmann-lampen als ZigBee-apparaten toe. Vervolgens kies je de gewenste kleur(temperatuur) en het dimniveau. Je kunt eventueel ook via tijdschema’s op gezette momenten lichtscènes starten. Veel meer functies zijn er helaas niet voorhanden.

Paulmann ZigBee Smart Friends Box / 501.24 / 503.92

Prijs
€ 129,- (ZigBee Smart Friends Box) / 32,95 (501.24) / 40,95 (503.92)
Website
https://nl.paulmann.com4Score40

  • Pluspunten

  • Luxe slimme verlichtingsproducten

  • Minpunten

  • Duur

  • Vereist verbindingshub

  • Engelstalige app

  • Lange wachttijd firmware-update

Philips Hue White Ambiance Starterkit E27

Deze starterkit van Philips Hue bevat drie witte lampen met een E27-fitting, een lichtschakelaar en een ZigBee-bridge. De adviesprijs van bijna 130 euro is stevig, maar daar krijg je wel een veelzijdig slim verlichtingssysteem voor terug.

Een groot voordeel van Philips Hue is dat het merk een assortiment met ruim tweehonderd binnen- en buitenlampen heeft, waardoor je het verlichtingssysteem volledig naar eigen wens kunt uitbreiden. Bovendien werken ook ZigBee-lampen van andere merken moeiteloos met de Hue Bridge samen.

De configuratie in de Hue-app verloopt erg soepel. Na detectie van de verbindingshub haalt de app zo nodig eerst een firmware-update op. Voeg vervolgens alle lampen toe en laat ze naar eigen wens branden. Philips Hue stelt op een iOS-toestel voor om Apple HomeKit en Siri te activeren, waarna je de lampen eventueel met je stem aanstuurt. Verder is dit verlichtingssysteem compatibel met onder meer Google Assistent, Nest en IFTTT. Als je zelf graag aan een domoticaproject sleutelt, kun je hiervoor een api-sleutel opvragen.

In de Hue-app schakel je optioneel de functie buitenshuisbesturing in, zodat je de lampen op afstand bedient. Afhankelijk van je locatie springt de verlichting dankzij geofencing automatisch aan of uit. Daarnaast stel je voor dagelijkse routines fraaie lichtscènes in. Boots bijvoorbeeld ’s ochtends tijdens het ontwaken de zonsopkomst na.

De configuratie verloopt uiterst prettig, waardoor je optimaal profiteert van dit uitstekende verlichtingssysteem.

©PXimport

Philips Hue White Ambiance Starterkit E27

Prijs
€ 129,99
Website
www.philips-hue.com9Score90

  • Pluspunten

  • Eenvoudig registratieproces

  • Ondersteunt veel platformen van derden

  • Ondersteunt geofencing

  • Zeer veel mogelijkheden

  • Minpunten

  • Prijzig

  • Vereist verbindingshub

TP-Link Tapo L510E

TP-Link was een van de eerste fabrikanten die E27-fittingen met een eigen wifi-antenne uitbracht. De Chinese producent houdt daar nog steeds aan vast, want de lampen communiceren rechtstreeks met een 2,4GHz-netwerk.

TP-Link is druk bezig om zijn bekende Tapo-lijn met verse ledlampen te vernieuwen. De witte Tapo L510E kregen we nog net op tijd binnen voor deze test, maar de gekleurde versie (Tapo L530E) was op het moment van schrijven helaas niet voorradig.

Interessant is dat deze fabrikant niet leunt op het inmiddels welbekende Tuya-platform, want TP-Link beheert voor zijn slimme producten het eigen Tapo-ecosysteem. Nadat je in de app een account hebt aangemaakt, bepaal je welke lamp je wilt toevoegen. Naast verlichting kun je met de Tapo-app ook geschikte bewakingscamera’s en stopcontacten beheren. In totaal zijn momenteel slechts negen producten compatibel, dus TP-link heeft op dat vlak nog een flinke inhaalslag te maken. De Nederlandstalige gebruikersomgeving is wel prima uitgewerkt.

De lamp zendt in eerste instantie een eigen wifi-signaal uit. Zodra je de smartphone of tablet daarmee verbindt, kun je het wachtwoord van het draadloze thuisnetwerk opgeven. Dit werkt feilloos. Voor het instellen van het gewenste dimniveau bevat de interface een virtuele lamp. Veeg hierover om het percentage aan te passen. Verder kun je tijdschema’s en timers instellen. Een leuke optie is dat de app het energieverbruik bijhoudt.

Helaas laat het Tapo-ecosysteem buiten Google Assistent praktisch geen andere platformen toe, waardoor je bijvoorbeeld geen zaken via IFTTT kunt automatiseren.

©PXimport

TP-Link Tapo L510E

Prijs
€ 14,99
Website
www.tp-link.com7Score70

  • Pluspunten

  • Prettige app

  • Geen verbindingshub nodig

  • Energieverbruik monitoren

  • Minpunten

  • Gering aanbod van lampen

  • Weinig functionaliteit

WiZ A60

Moederbedrijf Signify heeft naast Philips Hue nog een merk van slimme verlichtingssystemen in zijn gamma. WiZ werd namelijk in 2019 door het Nederlandse concern ingelijfd en de producten zijn bij steeds meer winkels verkrijgbaar.

Daarmee houdt de vergelijking met zijn grote broer meteen op, want WiZ ontwikkelt voornamelijk producten voor het lagere prijssegment. Zo kost de hier besproken A60-kleurenlamp met E27-fitting 17,99 euro. Daarmee kun je direct aan de slag, want in tegenstelling tot Philips Hue heb je geen ZigBee-bridge nodig. In het onderste deel van de lamp is namelijk een wifi-antenne verwerkt. Na installatie van de WiZ Connected-app voeg je een huis en kamer toe. Vervolgens kun je de lampen integreren.

De app werkt prima, waarbij er ook koppelingen met diensten als Google Assistent en IFTTT mogelijk zijn. Opvallend is de aanwezigheid van tientallen voorgekauwde lichtschema’s, zoals Plantengroei, Tv-tijd en Kerstmis. Verder kun je ook scènes activeren en tijdschema’s maken. Tot slot houdt de app ook het energieverbruik bij. Neem even de tijd om aan de app te wennen, want er zijn behoorlijk wat opties. Bovendien is de werking van sommige instellingen ietwat onduidelijk.

Naast ledpeertjes produceert WiZ onder meer ook afstandsbedieningen, bewegingssensoren, ledstrips en filamentlampen.

©PXimport

WiZ A60

Prijs
€ 17,99
Website
www.wizconnected.com8Score80

  • Pluspunten

  • Vereist geen verbindingshub

  • Koppelingen met andere diensten

  • Veel lichtschema’s

  • Energieverbruik bijhouden

  • Minpunten

  • App soms onduidelijk

WOOX R7070 / R9077 / R9074

WOOX is pas sinds 2018 actief, maar de betaalbare producten van dit Nederlandse merk verschijnen bij steeds meer bekende winkels in de (digitale) winkelschappen. Het bedrijf stuurde een piepkleine ZigBee-bridge en een bijbehorende E27-kleurenlamp met een lichtopbrengst van 806 lumen op.

In tegenstelling tot de meeste andere ZigBee-gateways heeft dit exemplaar geen ethernetpoort. Het apparaatje zet het wifi-signaal namelijk om in het ZigBee-protocol. Wees er dus zeker van dat de wifi-dekking op orde is. Nadat de op Tuya-gebaseerde WOOX Home-app de verbindingshub herkent, is het een simpel karweitje om de R9077 als subapparaat toe te voegen.

De app is in principe Nederlandstalig, al is niet alles goed vertaald. Je gebruikt de opties White, Colour en Scene om de verlichting te reguleren. Je voegt desgewenst eigen scènes toe en koppelt hier een tijdschema aan. Via virtuele schuifregelaars pas je de kleurtemperatuur en het dimniveau aan. Een leuke optie is Music, waarbij de kleuren telkens wisselen op de beat van de muziek. Hiervoor verlangt de app wel toegang tot de smartphonemicrofoon.

Heeft het gebruik van ZigBee-apparatuur niet jouw voorkeur? Geen probleem, want WOOX brengt ook lampen uit die je rechtstreeks op een 2,4GHz-netwerk aanmeldt. De R9074 E27-kleurenlamp is hier een goed voorbeeld van.

©PXimport

WOOX R7070 / R9077 / R9074

Prijs
€ 23,40 (R7070) / 19,99 (R9077) / 19,99 (R9074)
Website
www.wooxhome.com8Score80

  • Pluspunten

  • Vlotte installatie ZigBee-netwerk

  • Erg gebruiksvriendelijk

  • Keuze tussen ZigBee en wifi

  • Minpunten

  • Geen ethernetpoort op ZigBee-bridge

  • App niet volledig Nederlands

Conclusie

Slimme verlichtingssystemen die onder de vleugels van Tuya vallen, onderscheiden zich nauwelijks van elkaar. Deze lampen kun je met een app in- en uitschakelen, dimmen en van kleur(temperatuur) laten wisselen.

Als je geen aanvullende eisen hebt, zijn de prijsvriendelijke peertjes van LSC Smart Connect een prima keuze. Voor een paar tientjes voorzie je elke ruimte in huis van app-gestuurde verlichting. Koppel een lamp met pakweg een E14-, E27- of GU10-fitting rechtstreeks aan het 2,4GHz-netwerk en stel hiervoor een tijdschema in. Action verkoopt van hetzelfde merk ook een afstandsbediening, stopcontact, sirene, bewegingsmelders en filamentlampen, dus er zijn voor een zacht prijsje behoorlijk wat mogelijkheden. Vanwege de prima prijs-kwaliteitverhouding verdienen de LSC Smart Connect A60 en A65 dan ook het Redactietip-keurmerk.

Wens je een uitgebreider verlichtingssysteem met meer instelmogelijkheden? Philips Hue is van een heel andere orde, al betaal je daar dan ook fors voor. De app biedt ruime opties om dagelijkse routines van een fraaie lichtshow te voorzien. Via tijdschema’s en geofencing laat je het verlichtingssysteem volledig naar eigen smaak werken. Tot slot is het Hue-ecosysteem erg open, waardoor het diverse platformen en fysieke producten van derde partijen ondersteunt. Hierdoor zijn Philips Hue-lampen toekomstbestendig. De Philips Hue White Ambiance Starterkit E27 sleept dan ook terecht het keurmerk Best getest in de wacht.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis
© Rens Blom
Huis

Review Odido Klik&Klaar - De voor- en nadelen van 5G voor thuis

Odido schudt de markt van vast internet voor thuis op met Klik&Klaar, een dienst van 25 euro per maand die 5G-signaal omzet naar wifi voor al je apparaten. Klik&Klaar is zo een alternatief voor internet via de kabel of glasvezel, en waarschijnlijk ook goedkoper dan wat je nu betaalt voor bekabeld internet. Wij hebben Klik&Klaar een maand getest in een appartement en delen de plus- en minpunten van de dienst met je.

Goed
Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

Plus- en minpunten
  • Betaalbaar internet thuis
  • Maakt beloofde snelheid ruimschoots waar
  • Gebruiksvriendelijke installatie
  • Instabiel internet bij slecht weer
  • Problemen met wifirepeaters

De eerste plus is de prijs. Met 25 euro per maand is Klik&Klaar lekker betaalbaar. Heb je al een geselecteerd mobiel abonnement van Odido, dan betaal je slechts 20 euro per maand voor Klik&Klaar. De dienst is maandelijks opzegbaar, waardoor je lekker flexibel bent.

Het bestellen via de Odido-website is eenvoudig en we ontvingen het pakket na twee werkdagen thuis, in ons appartement in Castricum. In de doos vind je een Zyxel 5G-modem en een 5G-simkaart, die je in de router stopt om internet te ontvangen. Het blijft fascinerend hoe je al je apparaten van wifi kunt voorzien dankzij een simkaartje ter grootte van je nagel.

©Rens Blom

Het simkaartje dat je bij de router krijgt.

Installatie

Om Klik&Klaar te installeren, download je de gratis Klik&Klaar-app op je iPhone of Android-smartphone. Die loodst je binnen het beloofde kwartiertje door de installatie heen. De app laat duidelijk zien waar je de router het beste kunt neerzetten. Neem die instructies serieus, want weggestopt in een hoek ontvangt de router geen goed internetsignaal en heb je dus ook weinig aan de dienst. Na de eenvoudige installatie geef je je wifinetwerk een naam en verbind je je apparaten. Vervolgens zijn je smartphone, computer, tablet, smart-tv en andere gadgets online. Je hebt onbeperkt internet op de hoogst mogelijke snelheid, zoals je gewend bent van internet voor thuis.

©Rens Blom

De installatie van Klik&Klaar is eenvoudig.

Ervaringen

Na ruim een maand gebruik zijn we over het algemeen erg tevreden over Odido Klik&Klaar, maar sturen we de router toch terug. Dat ligt niet aan de internetsnelheden. Odido belooft via deze dekkingskaart dat de router op ons adres een snelheid van 300 Mbit/s of meer biedt en dat klopt. In de woonkamer – waar de router voor het raam staat – halen we tussen de 300 en 600 Mbps download en 70 tot 200 Mbps upload. Dat zijn uitstekende snelheden. In andere kamers, verder weg van de router, halen we nog steeds meer dan 100/50 Mbps. Netjes.

Ons probleem met Odido Klik&Klaar is de betrouwbaarheid. Niet alleen viel de router in een maand twee keer uit (om na een herstart weer te functioneren), tijdens flinke regenbuien en een najaarsstorm had de router grote moeite om een stabiel thuisnetwerk te bieden. Dipjes in het wifisignaal verstoorden onze videobelvergaderingen, onderbraken de muziek uit de Sonos-speakers en lieten onze telefoons af en toe automatisch overschakelen naar het mobiele netwerk. Ongemakken die we tijdens slecht weer niet ervaren via een vaste internetverbinding, en ongemakken waar we niet op zitten te wachten in het gure Nederland.

©Rens Blom

De Klik&Klaar-router uit de doos.

Goed om te weten: de router heeft twee 2,5Gbit/s-ethernetpoorten om apparaten bekabeld aan te sluiten. Wij hebben de smart-tv rechtstreeks aangesloten en de andere poort verbonden met een switch. De smart-tv heeft tijdens het kijken van Videoland, YouTube en NPO Plus nooit problemen met zijn internetverbinding gehad, ook niet tijdens slecht weer.  

Wifirepeaters

Voor een volledige test hebben we ook twee wifirepeaters van Odido Klik&Klaar besteld. Die heten Wifipunten, zijn optioneel en kosten 2,50 euro per stuk per maand. Je huurt ze en moet ze als ze niet bevallen of bij het stoppen van Klik&Klaar dus terugsturen.

©Rens Blom

©Rens Blom

De installatie van de Wifipunten.

Onze ervaringen met de kleine repeaters, die je neerzet in de vensterbank of op je bureau, zijn gemengd. Enerzijds verbeteren ze het wifisignaal in ons appartement duidelijk. Op onze werkplek, een vide boven de keuken/woonkamer en net buiten de directe zichtlijn van de router in de woonkamer, haalden we via router een downloadsnelheid van 270 Mbps en een uploadsnelheid van 120 Mbps. Na het installeren van een wifirepeater op de wifi, met bijna een zichtlijn op de router, schoot de downloadsnelheid omhoog naar 425 tot 616 Mbps – op basis van vier tests verspreid over een uur. De uploadsnelheid bedroeg bij deze tests 107 tot 110 Mbps en verbeterde dus niet ten opzichte van de oude situatie.

©Rens Blom

Een snelheidstest na het koppelen van een wifirepeater.

Een Wifipunt-wifirepeater heeft twee 2,5Gbit/s-lanpoorten om apparatuur bekabeld aan te sluiten. Onze computer op de werkplek tikte bekabeld op de repeater vrijwel dezelfde snelheden aan als via de wifi.

©Rens Blom

De wifirepeater is handzaam en daarom op veel plekken neer te zetten.

Opmerkelijk is dat heel wat van onze apparaten in de war raakten van de Wifipunten. Smartphones, laptops en tablets leken soms niet meer te weten met welk wifipunt (router, wifipunt één of wifipunt twee) ze het beste konden verbinden, wat leidde tot verbindingsproblemen. Dat terwijl we de repeaters geïnstalleerd hebben volgens de instructies van deKlik&Klaar-app, die in de weken erna steevast aangaf dat ons wifinetwerk er keurig uitzag. Na het verwijderen van de Wifipunten waren de verbindingsproblemen ook opgelost.

©Rens Blom

Conclusie

Odido Klik&Klaar is kinderlijk eenvoudig te installeren, is – afhankelijk van je locatie – razendsnel en werkt over het algemeen goed. De verbindingsproblemen tijdens slecht weer zijn ons wel tegengevallen. Dit is voor ons reden om te blijven bij de stabielere vaste internetaansluiting in onze woning. Klik&Klaar lijkt ons wel ideaal voor een campingstandplaats, vakantiehuisje of andere plek zonder (betaalbare) vaste internetaansluiting.

▼ Volgende artikel
Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18
Huis

Meer overzicht in de Notities-app: koppen en tekst inklappen in iOS 18

Met iOS 18 krijg je toegang tot functies die eerder niet mogelijk waren, waardoor je je smartphone nog persoonlijker kunt maken. Ook de Notities-app heeft een update gekregen, zodat je teksten nu veel makkelijker kunt organiseren.

Wanneer je iOS 18 downloadt op je iPhone, dan krijg je ook meteen toegang tot de nieuwe Notities-app. Hiermee heb je nog meer mogelijkheden om je teksten overzichtelijk te organiseren en beheren.

Lees ook: Personaliseer je iPhone: zo pas je in iOS 18 het beginscherm aan

De Notities-app van iOS 18 is onder handen genomen. Daardoor moet het ook gemakkelijker worden om bepaalde informatie terug te vinden. Als je een lange tekst in de app hebt geschreven, dan kan het lastig zijn om een specifieke passage op te zoeken, zelfs wanneer je al koppen en tussenkopjes hebt gebruikt om je tekst te structureren. Maar met iOS 18 is dat makkelijker geworden. Je kunt nu namelijk de kopjes – en daarmee de tekst die daarbij hoort – inklappen en uitvouwen wanneer je wilt.

Zodoende moet je veel sneller door je eigen werk heen kunnen. Wanneer je zo'n kop inklapt, verdwijnt de alinea die daarmee geassocieerd wordt. In beeld verschijnt dan een kleine pijl naast de betreffende kop. Als je daar op tikt, dan komt de alinea tevoorschijn. In dit artikel leggen we uit hoe je de koppen inklapbaar maakt en hoe je ze daarna ook weer kunt uitklappen. Heel moeilijk is het niet, maar je moet wel even weten waar het staat.

Inklapbare koppen voor Notities

Open de Notities-app op je iPhone, zodra je die hebt geüpdatet naar iOS 18. Je kunt nu een notitie selecteren en openen (eventueel vanuit een map), of een nieuwe aanmaken. Dat laatste doe je door rechts onderin op het knopje te drukken dat lijkt op een potlood in een vierkant. Maak de tekst op zoals je dat altijd zou doen en voeg de koppen toe die je wilt gebruiken. Koppen maak je aan door een regel te selecteren en onderin, op de balk met opties, op Aa te klikken. Zie je deze balk niet? Klik dan op het plusicoon.

Aa is de opmaakknop. Daarmee bepaal je wat voor type tekst het is: een titel, koptekst, subkop of hoofdtekst. Selecteer nu Koptekst of Subkop. Links van de (sub)kop zie je nu een pijltje staan, dat naar beneden gericht is. Dat betekent dat deze sectie uitgeklapt is. Als je op het pijltje tikt, kun je de alinea inklappen, zodat deze uit beeld verdwijnt. Klik je er nogmaals op, dan komt de alinea weer tevoorschijn.

Tot slot is het mogelijk de tekst, in welke opmaakvorm dan ook, van kleurtjes te voorzien. Selecteer dan wederom een regel of alinea, tik als dat nodig is op plus, dan op Aa en tik rechts op de kleurknop (bij ons staat die standaard op paars).