ID.nl logo
8 smart home producten van Hombli getest
© PXimport
Zekerheid & gemak

8 smart home producten van Hombli getest

Een slim huis is al lang niet meer weggelegd voor alleen de rijken onder ons. Steeds meer fabrikanten komen met toegankelijke, goedkopere smarthomeproducten op de markt, vaak gebundeld in een uitgebreide set met lampen, beveiligingsapparatuur en sensoren. Hombli is hierin geen uitzondering. Hoe verhouden de producten van Hombli zich met de rest?

Het huidige assortiment van Hombli bestaat uit een RGB & CTT-, CTT- en Filament-lamp, een GU10 RGB & WW- en CCT-Spot, deurbel, outdoor camera en led strip. De producten zijn te verkrijgen via webshops als Coolblue en Bol.com.

De powerstrip, flood sensor en deursensor worden later nog aan het assortiment toegevoegd. Wanneer dat gebeurd is op het moment van schrijven nog onzeker. Wij hebben drie slimme lampen (RGB & CTT, CTT & filament), de smart sockets, de indoor camera, de switch en de remote control in de test meegenomen.

Installatie

Je installeert alle apparaten via de Hombli-applicatie, deze app is gratis beschikbaar voor Android en iOS. Daarvoor moet je overigens wel eerst een account aanmaken. Vervolgens zie je een lijst weergegeven met alle huidige producten. Kies Apparaat toevoegen en selecteer simpelweg het product dat je wil instellen. De producten staan per categorie weergegeven en zijn duidelijk te vinden dankzij de corresponderende afbeelding. Vervolgens vul je jouw wifi-wachtwoord in. Alleen 2.4Ghz wordt ondersteund

Zodra je een van de producten in het stopcontact doet en de schakelaar omzet, begint de lamp, de sensor of de camera te knipperen. Het apparaat stopt met knipperen zodra de verbinding tot stand begint te komen. Dit duurt slechts tientallen seconden. Daarna kun je de producten instellen. Kan het product even geen verbinding maken? Reset het product in kwestie dan door de fysieke knop op het apparaat vijf seconden in te houden. Het product begint te knipperen en is gereed voor het maken van de verbinding.

In hetzelfde hoofdmenu kun je jouw slimme huis inrichten. Je kunt de slimme producten aan aparte kamers wijzen en hernoemen. Zo kun je bijvoorbeeld de indoor camera de naam camera geven en je kunt aangeven dat die camera in de keuken staat. Op deze manier kun je het grote assortiment aan slimme spullen een beetje behapbaar houden voor jezelf.

©PXimport

©PXimport

©PXimport

©PXimport

Scenario’s

Alle producten kunnen werken met scenario’s. Met deze optie kun je leuke dingen doen. In de app kun je een apparaat een actie laten uitvoeren als er aan een bepaalde voorwaarde wordt voldaan. Je kunt bijvoorbeeld lampen laten aanspringen op het moment dat jij in de buurt bent van je huis. De lampen uitschakelen wanneer jij ver genoeg van je huis verwijderd bent werkt natuurlijk ook. Naast locatie kun je tijd en bepaalde weersomstandigheden als voorwaarde instellen. Er zijn veel leuk scenario’s te bedenken. Je kunt bij een hoge temperatuur de ventilator laten draaien die aangesloten is op de slimme socket of je kunt bij zonsopgang het koffieapparaat laten aangaan.

Wil je andere slimme producten buiten het Hombli-assortiment met elkaar laten communiceren? Dan zul je dit via IFTTT moeten regelen. Met IFTTT koppel je verschillende smart home producten aan elkaar.

©PXimport

©PXimport

©CIDimport

©CIDimport

Delen met familieleden

Een handige feature is dat je de jouw slimme huis en alle instellingen kunt delen met familieleden. Elk familielid kan een eigen versie van de app op zijn of haar apparaat draaien. Dit familielid nodig je vervolgens uit voor jouw huishouden. Op deze manier kunnen meerdere bewoners van een huis apparaten bedienen. Jijzelf blijft dan wel de hoofdgebruiker. Je kunt nog onderscheid maken in de rechten van gebruikers. Heb je liever niet dat andere bewoners producten kunnen toevoegen of verwijderen? Geef ze dan geen administrator-rechten. Zo kunnen ze alleen de instellingen per slim product veranderen, maar niet de selectie aanpassen.

Hombli Smart Bulb – CCT 17,95

  • Dimbaar wit licht

  • Kies uit warm en koel wit licht (2500K – 9000K)

  • LED / A+ / E27 fitting / 9W / 800 Lumen

De Hombli CCT Smart Bulb is een eenvoudige lamp die wit licht geeft. Via de Hombli-app kun je de warmte en de sterkte van het licht bepalen. Daarnaast kun je scénes instellen. Elke scéne heeft een bepaalde helderheid en tint die een bepaalde setting moet voorstellen. Zo zijn er scénes geschikt voor dineren of voor het lezen van een boek. De kleur en de overgangsnelheid is naar smaak in te richten.

Bij alle lampen kun je een timer instellen. Deze timer laat de lamp in kwestie aan- of uitschakelen op het moment dat jij aangeeft. Ook kun je elke lamp een planning meegeven. Je kiest zelf een dag en tijd uit om de lamp een bepaalde actie te laten uitvoeren. Zo kun je op bepaalde momenten van de week de lamp aan- of uitzetten. Handig voor als je op vakantie bent en je af en toe de lichten wilt laten aanspringen om inbrekers af te schrikken. Je zou de planning ook kunnen gebruiken om de lampen aan te laten gaan op het tijdstip dat je normaal gesproken uit je werk komt.

©CIDimport

Hombli Smart Bulb - RGB & CCT 24,95

  • Dimbaar wit en gekleurd licht

  • Kies uit 16 miljoen kleuren

  • LED / E27 fitting / 9W / 800 Lumen

De RGB & CCT Smart Bulb kan licht geven in veel verschillende kleuren. De kleuren zijn voor de liefhebber volledig naar smaak aan te passen. Wit licht is voor mij voldoende. De RGB Bulb kan ook overweg met scenario’s en scénes.

©CIDimport

Hombli Smart Bulb – Filament 19,95

  • Dimbaar wit licht

  • Vintage ontwerp

  • LED / A+ / E27 fitting / 7W / 800 Lumen

De filament lamp is mijn persoonlijke favoriet. Het geeft een erg warm, zacht en gezellig licht. Deze lamp is via de app te dimmen en geniet dezelfde functies als de andere lampen op het gebied van scenario’s en scénes.

Daarbij moet wel gezegd worden dat andere merken een groter assortiment aan lampen met verschillende fittingen hebben.

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

©CIDimport

Hombli Smart Indoor Camera 39,95

  • Full HD 1080p video opname

  • 130° kijkhoek

  • Live video

©CIDimport

Over de indoor camera ben ik best te spreken. Je kunt kiezen tussen SD en HD-kwaliteit. Via het microfoontje kun je praten met thuisblijvers of schreeuwen tegen eventuele indringers. Die thuisblijvers of indringers kun je overigens zelf ook horen via de app. Je kan een stukje opnemen, dit wordt dan opgeslagen op je smartphone. Je kunt ook een sd-kaartje gebruiken om de beelden lokaal op te slaan. Tegen betaling kun je de beelden opslaan in de cloud. Het beeld heeft een beetje vertraging, maar de kwaliteit is prima.

De camera neemt ook beweging waar. Bij het waarnemen van beweging wordt er ook direct een screenshot gemaakt en kun je een notificatie krijgen. Deze screenshots terug te vinden in de Hombli-app. Het is aan te raden om deze notificaties alleen aan te zetten wanneer je op vakantie bent of lang de deur uit gaat. Op den duur werd ik een beetje gek van al die meldingen. Elk toiletbezoek kreeg ik een melding, met een screenshot van mijzelf. Gelukkig zijn die meldingen gewoon uit te zetten.

Er is ook een privé-modus aanwezig. Met deze modus kun je de camera tijdelijk op standby zetten. In mijn test heb ik de camera op drie posities geplaatst. Eerst in de gang, met zicht op de voordeur. Vervolgens in de woonkamer, met zicht op de achterdeur. Tot slot een verdieping hoger, met zicht op de tuin. Wanneer je een barbecue in de achtertuin hebt is het handig om de camera op die privé-modus te zetten. Zo heb je toch minder het gevoel dat je bespied wordt wanneer je voor de 12de keer een stokbrood met saté naar binnen werkt.

De 130-graden kijkhoek doet ook goed zijn werk. Bij het testen van de camera op mijn bovenverdieping viel op dat ik ruim zicht had op mijn omgeving. Net iets teveel zicht eigenlijk. De hoek is zodanig breed dat ik mijn buren zag zitten in de tuin. Dit was voorheen simpelweg niet mogelijk, omdat mijn ogen niet over zo’n kijkhoek beschikken. De camera heeft op die plek ook maar zo’n enkele minuten gestaan. Ethiek kwam om de hoek kijken. Bij het plaatsen naast een raam of ander object valt de kijkhoek ook op. De camera neemt al gauw het kozijn of het andere object in beeld.

Om de clouddienst aan te schaffen kun je je in de app abonneren. Voor 3.49 per maand worden de laatste zeven dagen opgeslagen. Voor 34.95 wordt het hele jaar door de laatste zeven dagen bewaard in de cloud.

©CIDimport

©CIDimport

Hombli Smart Socket 24,95 & DUO 29,95

  • Besturing via je smartphone

  • Fysieke aan/uit schakelaar

  • Meet energieverbruik

  • Bescherming tegen overbelasting

  • Timers en schema’s instellen

  • 220-250V / tot 3680W / tot 16A max

De Smart Socket (DUO) is een fysieke schakelaar waarin je jouw apparaten die niet slim zijn in kunt pluggen om ze wel slim te maken. De socket maakt een passend geluid bij aan- en uitzetten. Je hebt een timer die je per aansluiting kunt instellen. Alleen aan- en uitschakelen, dat dan weer wel. Dit kan bij de duo overigens wel per aansluiting.

©CIDimport

Hier kun je ook een scenario toevoegen. Beide modellen zijn relatief klein en makkelijk te verwerken in je stopcontact. Je kunt via de sockets het energieverbruik inzien. Dit wordt per dag bijgehouden, er is ook een overzicht per maand te bekijken. De sockets werken snel en makkelijk, maar wel beperkt. Je kunt de producten enkel en alleen aan- en uitzetten. Dit kan dan weer wel via stembesturing dankzij ondersteuning voor o.a Amazon Alexa en Google Assistant.

Hombli Smart Switch 14,95

  • Installatie tussen elektra bedrading

  • 90- 250V / tot 2200W max / tot 10A max

Met de Smart Switch is het mogelijk om apparaten die niet slim zijn wel slim te maken. Dit werkt goed voor lampen die geen geschikte fitting hebben voor het Hombli-assortiment. Op de website worden deze Smart Switch en de Smart Outdoor Camera als ‘pro’ bestempeld. Dat heeft een reden. Deze producten vragen net iets meer voorbereidend werk dan de andere producten uit het assortiment.

©CIDimport

Je plaatst de Smart Switch tussen de bedrading van de lamp. Met een schroevendraaier schroef je de bedrading van je apparaat los en plaats je deze bedrading in de Smart Switch. De Smart Switch heeft twee kanten, een ingang en een uitgang. Bij de ingang plaatst je de kant van de stekker, van die kant komt immers het stroom de switch in. En bij de uitgang plaats je de draden van het apparaat dat je slim wilt maken. Als de Smart Switch eenmaal is geïnstalleerd kun je deze ook in de app terugvinden en op afstand aan- of uitzetten.

Hombli Smart IR Remote Control 29,95

  • Besturing via je smartphone

  • Compatibel met apparaten zoals de TV, home cinema, DVD-speler en meer

  • 360° bereik

©CIDimport

De Smart IR Remote Control is een vervanger voor al je afstandsbedieningen die op infrarood werken. Deze moest ik wel een paar keer goed resetten om het apparaat werkende te krijgen. Het bijgeleverde usb-kabeltje die de Control van stroom voorziet is overigens erg kort. Je kunt allerlei apparaten onder de Remote Control kwijt. Er is een grote standaardselectie van televisies, tv-kastjes en andere apparatuur als ventilatoren kiesbaar in een handig weergegeven menu. De televisie en andere apparaten zijn eenvoudig onder te brengen in de app.

Een fysieke afstandsbediening is voor sommige producten toch echt beter. Een televisie heeft erg veel knoppen die niet zo gemakkelijk weer te geven zijn op een telefoonscherm. Soms heb je de telefoon ook nog niet bij de hand en pak je toch de originele afstandsbediening uit automatisme weer op. Nu zou je nog meer redenen moeten hebben om je telefoon gedurende de dag bij je te hebben. Maar wanneer laad je die telefoon dan op?

Deze smart home producten van Hombli werken via Tuya. Dit is een platform voor slimme producten die door meerdere fabrikanten wordt gebruikt. Fabrikanten kunnen gebruik maken van de architectuur van Tuya en hier hun eigen naam, logo en producten aan verbinden.

©CIDimport

Stembediening

Bediening met de stem kan ook. De producten werken met Google Assistant, Amazon Alexa en Siri en reageren op stemcommando’s. Dit werkt vrij goed al moet je wel secuur zijn in de taakomschrijving. De eerste functionele toepassing die gelijk in gedachte springt is het aan- en uitzetten van de lampen. Dat werkt prima. Maar er zijn nog meer handige toepassingen. Zo kunnen de slimme scenario’s worden geactiveerd middels je stem. Op deze manier kun je meerdere handelingen tegelijk laten uitvoeren. Daarnaast is het zo dat dankzij de slimme sockets en/of switch je jouw apparaten die nog niet zo slim zijn kunt aan- of uitschakelen. Ook kun je de apparaten die zijn aangesloten op de universele afstandsbediening aan- of uitzetten.

Conclusie

Er zijn erg veel partijen die slimme producten op de markt brengen. Elke partij heeft weer een ander assortiment. Ga voor de koop daarom goed na wat jij graag in je slimme huis zou willen hebben. Uiteraard zijn de meeste producten met elkaar te linken via IFTTT of een Google Home. Maar wil je het simpeler houden en alle producten van één merk via één app bedienen? Kies dan voor een merk dat jouw complete pakket aanbiedt. De indoorcamera is een groot pluspunt van Hombli en werkt ook nog eens erg eenvoudig. Ook de andere producten doen goed hun werk. De lampen reageren goed op wijzigingen, zijn makkelijk in te stellen en geven prima kleur en warmte af. Het zijn prima producten om te beginnen aan je slimme huis. Hombli is zeker weten niet de enige op de markt, maar onderscheidt zich door het assortiment en de aanschafprijs. Er zijn andere fabrikanten die hun smart home-producten via het Tuya-platform uitbrengen, maar Hombli zorgt er in ieder geval voor dat de Nederlandse vertaling strak is. (Een groot voordeel is dat de scenario's die inspelen op jouw locatie erg makkelijk in te stellen zijn via de Hombli-app.) Het assortiment onderscheid zich door bepaalde producten zoals de camera’s, smart switch en IR remote control voor het bedienen van bijvoorbeeld je televisie.

Wat mist is een fysieke afstandsbediening waarmee je de lampen zonder smartphone kunt bedienen. Uiteraard werken je fysieke wandschakelaars in huis ook, maar uitschakelen betekent dan ook dat je de lampen via de app niet meer kunt bereiken. Een complete plafondlamp is ook een product dat je bij veel andere fabrikanten ziet, zoals bij de slimme spullen van Action en Philips Hue. Ergens in de toekomst moet de deursensor nog uit gaan komen. Deze deursensor gaat een hoop extra functies en combinaties met zich meebrengen. Het openen van een deur zou bijvoorbeeld een bepaalde actie met een lamp kunnen initiëren. De deursensor is toch net wat makkelijker instappen voor mensen die liever geen camera in huis willen hebben.

De smart home producten van Hombli zijn leuke eenvoudige instappers voor je slimme huis, met een interessante prijs. De meeste andere fabrikanten bieden hun slimme producten voor iets meer geld aan. Ja, er zijn ook goedkopere alternatieven als de slimme spullen van de Action, al missen in dat pakket dan weer bepaalde producten als de deurbel en de camera's. En ook is de app iets minder gebruiksvriendelijk. Het assortiment van Hombli is breed en onderscheidt zich door een aantal wat meer unieke producten als de Remote Control en de relatief zachte prijs, voornamelijk van de camera's.

Conclusie

Plus- en minpunten
      ▼ Volgende artikel
      5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt
      © Action
      Huis

      5x waar je op moet letten als je een goedkoop smarthome-merk zoekt

      Aan merken die producten voor je smarthome aanbieden hebben we tegenwoordig geen gebrek. Maar hoe scheid je het kaf van het koren? In dit artikel geven we vijf aspecten waar je op moet letten bij de keuze voor een voordelig merk, waardoor je hopelijk geen miskoop (meer) begaat.

      Als je nog niet zo bekend bent met een smarthomemerk en je doet wat onderzoek, let dan in elk geval op de volgende zaken:

      1. De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen
      2. Brede compatibiliteit met de grote spelers (Amazon, Google, Apple)
      3. Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites
      4. Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)
      5. Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

      💡Lees ook: Zijn goedkope smarthomeproducten wel veilig?

      De laatste jaren zijn er flink wat merken bijgekomen die allemaal nagenoeg dezelfde smarthomeproducten aanbieden. Dit soort producten noemen we ook wel whitelabelproducten: dergelijke apparaten worden geproduceerd door een derde partij, en door een aanbieder aangeboden met een eigen logo en soms ook een eigen app. In veel gevallen biedt zo'n verstrekker geen extra's of unieke elementen, maar in een zeldzaam geval gebeurt dat wèl. Daar kom je achter wanneer je onderzoek doet naar zo'n merk, door op de volgende zaken te letten.

      1- De mobiele app wordt goed beoordeeld, door echte mensen

      Als een merk echt een slechte app aanbiedt, dan zie je dat vanzelf terug in de beoordelingen. Het is dan zaak om door de cijfers van bots (digitale systemen die automatisch reviews plaatsen) en betaalde influencers te kijken – maar op een gegeven moment herken je een bepaald soort taalgebruik waardoor je dat moeiteloos doet. Bovendien lijken veel neppe reviews op elkaar, zowel in boodschap als taalgebruik. Lees alle beoordelingen goed door en let op die van echte mensen of gebruikers. Hoe meer je er daar van vindt, hoe beter de app in kwestie is.

      ©Hombli

      2- Brede compatibiliteit met de grote spelers

      In je onderzoek is het ook verstandig om informatie op te zoeken over de brede compatibiliteit van het merk in kwestie. Ga naar de winkelpagina of officiële website om te zien of er bijvoorbeeld ondersteuning is voor Google Home of Apple Homekit. En anders is Matter, Homey, Fibaro of een ander smarthomeprotocol de moeite waard. Hoe breder de support, hoe breder de inzetbaarheid en hoe beter de ervaring. Check ook meteen of je het product offline kunt gebruiken binnen je eigen netwerk, eventueel via een zelf opgezet smarthomeplatform.

      Lees ook: Wat is Matter? Smarthome-standaard uitgelegd

      Je huis slimmer maken hoeft niet duur te zijn

      Met slimme stekkers maak je bestaande apparaten 'smart'

      3- Je komt online positieve reviews tegen op betrouwbare sites

      Onderschat daarnaast de kracht van een positieve recensie niet. Niet dat je zomaar elke review kunt vertrouwen die je online tegenkomt. Maar als het geluid overwegend positief is en je vertrouwt de platformen of recensenten, dan heb je weinig redenen om te twijfelen aan een merk. Als een specifiek merk genegeerd wordt door een publicatie, of je komt er simpelweg geen recensies over tegen, dan kan het zijn dat het niet bijzonder genoeg is. Hopelijk is een website transparant over de werkwijze bij het selecteren van de artikelen die worden besproken, zodat je het ontbreken van de review in de juiste context kunt plaatsen.

      ©Lidl

      4- Recensenten die je vertrouwt zijn positief over het merk (niet alleen influencers)

      Over recensenten gesproken: let ook in het bijzonder op wie zo'n product test en of diegene een grote staat van dienst heeft. Probeer te achterhalen of die persoon in het verleden vaker positief is geweest over het merk. Wees ook scherp op het beroep van zo'n recensent. Lees je een tekst van een expert, reviewer of journalist, dan kun je de argumenten veel beter plaatsen en op waarde schatten dan wanneer een influencer schreeuwt dat je maar gewoon iets moet kopen omdat het vet is. Diegene wordt daar grof voor betaald – echte redacteuren zijn niet zo gemakkelijk te beïnvloeden. Je kunt bijvoorbeeld opzoeken via LinkedIn of iemand een echte journalist is, of is verbonden aan een bepaald merk.

      5- Heb voor jezelf helder wat je belangrijk vindt

      Als je eenmaal de basale informatie opgezocht hebt en je hebt wat onderzoek gedaan naar wie wat precies recenseert, dan is het tijd om naar de inhoud te kijken. Niet alle kritiek hoeft voor jou een probleem te zijn. Zeker niet als je begrijpt waar je op moet letten of als je weet wat voor jou belangrijk is. Een goede prijs-kwaliteitverhouding geeft vaak alle context die je nodig hebt. Dan kun je genoegen nemen met iets minder, zonder er te veel voor te betalen. Let in de teksten vooral ook op het updatebeleid; hoe breder die is, hoe langer je met de producten doet. Hier op ID.nl vind je ook veel reviews, misschien zit jou gewenste artikel er ook wel bij?


      ☃️Deze winter zit je niet in de kou:

      ▼ Volgende artikel
      Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij
      Energie

      Klaar voor de toekomst met een slimme thuisbatterij

      In 2050 moet het volledige energieverbruik van Nederland afkomstig zijn uit duurzame bronnen. Dat is een mooi streven, maar op dit moment is dat slechts het geval voor 17 procent van de gebruikte energie. Om het doel te halen, moeten we er met z'n allen de schouders onder zetten. Jij kunt daarbij helpen, en dat levert je onder de streep ook nog eens geld op!

      Partnerbijdrage - In samenwerking met Zonneplan.

      Vol elektriciteitsnet

      Bedrijven en huishoudens stappen steeds vaker over op het gebruik van stroom in plaats van gas. Dat is natuurlijk goed, maar het heeft wel als gevolg dat het elektriciteitsnet snel volloopt. Dat is op dit moment al een probleem, en in de toekomst wordt dat probleem alleen maar groter. Er moet namelijk ontzettend veel extra duurzame opwekcapaciteit worden bijgebouwd om de vraag naar stroom met het aanbod te kunnen matchen.

      Met de noodzakelijke toename van duurzame stroom op het ene moment (vooral overdag) en de toename van de vraag (vooral 's avonds) wordt een probleem gecreëerd, waarbij stroomopslag de enige manier is om die duurzame energie op een ander moment beschikbaar te stellen. Zonder opslagcapaciteit gaan we op steeds meer momenten duurzame energie 'weggooien', doordat windmolens en/of zonnepanelen uitgeschakeld moeten worden (en wordt het dus ook minder interessant om in dit soort projecten te investeren). Dat is natuurlijk zonde, maar gelukkig is er een oplossing.

      Thuisbatterijen kunnen tijdelijk overtollige energie opslaan, energie die op een later moment weer kan worden ingezet. Deze opslagcapaciteit is de enige manier om wind- en zonnestroom over tijd te verplaatsen, waardoor het dus veel efficiënter kan worden gebruikt. Dat zorgt ervoor dat het stroomnet tijdens piekmomenten minder hoeft te worden belast. Op die manier hoeft er minder energie uit gascentrales te komen, en dat is weer goed voor het milieu.

      Watch on YouTube

      Wat levert een thuisbatterij op?

      Een thuisbatterij kan je op dit moment al aardig wat geld opleveren. Dat heeft te maken met de onbalansmarkt. Die zorgt ervoor dat de stroomprijs automatisch omhoog gaat als er een tekort is, en juist lager wordt op momenten van een stroomoverschot. Gedurende een gewone dag kunnen zo grote verschillen ontstaan.

      Als particulier kun je in principe niet bij die onbalansmarkt, maar met een thuisbatterij en Powerplay van Zonneplan kan dat wel! Je thuisbatterij wordt opgeladen als er een stroomoverschot is en levert weer stroom terug als er een tekort op het landelijke stroomnet dreigt. Zou er niet op deze onbalans gereageerd worden, dan ontstaat er schade aan apparaten of kan de stroom zelfs volledig uitvallen. Jouw bijdrage aan een stabiel net is dus enorm belangrijk en levert daardoor ook flinke vergoedingen op.

      Salderingsregeling

      De reden dat een thuisbatterij nog geen maximaal rendement levert, is de salderingsregeling. Die regeling houdt in dat de stroom die je opwekt met je zonnepanelen en teruglevert aan het stroomnet mag aftrekken van de netstroom die je op een ander moment gebruikt. Hoe meer stroom je teruglevert, des te meer stroom je later kunt gebruiken, zonder dat je daarvoor hoeft te betalen.

      Die regeling is in het leven geroepen om het plaatsen van zonnepanelen te stimuleren. Op dit moment lijkt het er echter op dat de salderingsregeling per 1 januari 2027 wordt afgeschaft. Vanaf dat moment wordt het opslaan van zonnestroom voor eigen gebruik een extra verdienmodel voor thuisbatterijen, aanvullend op de verdienmodellen die nu al bestaan.

      Netcongestie oplossen

      Los van het stabiliseren van het landelijke net kunnen batterijen ook worden ingezet voor het oplossen van lokale druk, ook wel netcongestie genoemd. Dat komt voor wanneer zonnepanelen in één wijk massaal tegelijk energie terugleveren, of als bijvoorbeeld elektrische auto's en warmtepompen allemaal op hetzelfde moment stroom proberen af te nemen. Thuisbatterijen kunnen op die momenten tegenwicht bieden om de druk van het net te halen.

      Op dit moment is daar nog geen markt voor, maar Zonneplan is onlangs wel al een eerste pilot gestart met netbeheerder Liander die daar een oplossing voor kan zijn.

      Zonneplan Nexus-thuisbatterij

      Een van de populaire thuisbatterijen is de Zonneplan Nexus. Dat is niet zomaar een accu die even wordt opgeladen en weer wordt leeggetrokken. Nee, het is een van de meest geavanceerde batterijen die er op de markt zijn. De opslagcapaciteit van de Nexus ligt tussen de 10 en wel 20 kWh – dat is bijna drie keer het dagelijks verbruik van een gemiddeld gezin.

      Ook gaat het opladen en ontladen van de accu razendsnel en op vol vermogen. Daardoor maak je maximaal gebruik van de fluctuerende energieprijzen en haal je zo veel mogelijk rendement uit het op- en ontladen van de accu.

      De thuisbatterij wordt volledig voor je geïnstalleerd en updates met nieuwe functies en opties ontvang je gewoon over 4G. Tel daarbij de slimme AI-gestuurde software op en de Zonneplan Nexus is de ideale thuisbatterij, voor nu én voor de toekomst.

      ©Zonnneplan

      Conclusie

      De voordelen van een thuisbatterij zijn tweeledig. Enerzijds kun je nu al geld verdienen door een thuisbatterij aan te schaffen. Je voorkomt ermee dat je een duurdere aansluiting nodig hebt, en je kunt meehelpen om het stroomnet in balans te houden, waardoor je je energierekening flink verlaagt of zelfs geld terugkrijgt. Als het voordeel van saldering wegvalt, kun je met een thuisbatterij je eigen stroom opslaan en op een later moment weer gebruiken, bijvoorbeeld als de stroomprijs tijdelijk relatief hoog is.

      Met de Nexus-thuisbatterij van Zonneplan en automatische Powerplay-aansturing help je nu al om het stroomnet in balans te houden, en voorzie je je volledige huishouden in de nabije toekomst van jouw zelf opgewekte stroom.

      Kijk voor meer informatie over de Zonneplan Nexus op de website van Zonneplan.