10 IFTTT-recepten voor slimme lampen
Slimme verlichting kun je met de app of bijgeleverde dimmer bedienen. Het kan echter veel leuker worden als je de kracht van het internet inzet, want er kan meer dan simpelweg ‘aan’ of ‘uit’. Dankzij de gratis internetdienst IFTTT is het mogelijk om de verschillende lampen in je huis op hele nieuwe manieren te gebruiken. Deze 10 tips zijn niet allemaal even serieus, maar het maakt je slimme verlichting wel veel leuker.
Wat is IFTTT?
Op de website www.ifttt.com maak je een gratis account aan. Hier kun je vervolgens verschillende diensten (je Gmail, je slimme verlichting, rss-diensten, noem maar op) koppelen en simpele korte programmaatjes maken. Dit is heel eenvoudig: je kiest een voorwaarde (‘if this’) en een gevolg (‘then that’). Klaar is je automatische script! Wil je ze niet zelf bedenken? Er zijn honderden kant-en-klaar-scripts om uit te kiezen, die je met een paar klikken activeert. De recepten die wij hier kiezen kun je op www.ifttt.com vinden, activeren en zelf eventueel nog aanpassen.
1 Middernacht licht uit
Vergeet je weleens een lamp uit te doen als je naar bed gaat, en merk je pas de volgende ochtend dat het licht in de woonkamer de hele nacht heeft gebrand? Zonde! Met een simpel recept schakel je alle verlichting in je woning uit op een door jou te bepalen tijdstip. Wordt het toch later? Dan moet je even handmatig de lampen aanzetten. In combinatie met tip 7 wekt dit recept ook de illusie dat er iemand thuis is, zelfs als je op vakantie bent. En dat schrikt inbrekers af.
©PXimport
2 Lamp als weerstation
Voor dit recept heb je een slimme lamp nodig die duidelijk met verschillende kleuren kan schijnen, zoals de Hue Color. Via IFTTT kun je lampen namelijk van kleur laten veranderen op basis van het weer. Hiervoor gebruik je het Weather Underground kanaal als ‘if’. Dit kanaal levert het huidige of toekomstige weer op jouw locatie. Selecteer de voorwaarden die je wilt bijhouden (bijvoorbeeld blauw licht bij regen) en kies Hue als ‘then’. Laat het liefst niet elke lamp gelijk van kleur veranderen, maar kies er één uit, bijvoorbeeld een schemerlamp in de hoek. Zo is die lamp vanaf nu je weerstation.
©PXimport
3 Lichten bedienen met Google Home
De meeste slimme lampen werken heel goed samen met slimme speakers zoals Alexa en (in Nederland populairder) Google Home. Ook de LIFX-verlichting kun je zo aanspreken. Het volgende recept geeft je zelf de optie welke commando’s je wilt geven en welke lampen ermee geactiveerd worden. Superleuk, want dan kun je van het commando bijvoorbeeld een Harry Potter-spreuk maken. ‘Ok Google, LUMOS’ klinkt immers een stuk spannender dan ‘doe het licht aan’.
©PXimport
4 Licht aan als je thuis komt
Dit recept voor Flux Smart Lights zorgt ervoor dat je lampen aangaan wanneer je thuis komt. Hiervoor heb je wel de IFTTT-app nodig voor Android of iOS, en moet je de locatie-service aanzetten van je smartphone. In het recept kun je een zogenaamd ‘geofence ’ aanzetten, oftewel een ring rond je huis waarbinnen de actie wordt gestart. Je mobiel moet dan uiteraard ook wel een dataverbinding hebben, want als je mobiele internet uitstaat kan het recept ook niet activeren. Maar als je aan deze voorwaarden voldoet, dan staan je lampen dus aan als je het huis binnenstapt.
©PXimport
5 Feestje!
Dit Philips Hue-recept laat je Hue-lampen langzaam het volledige kleurenspectrum doorlopen, voor een feestelijke sfeer. Om hem te kunnen gebruiken in iOS moet je na het activeren in de IFTTT-app een ‘widget’ aanmaken. Dit is een nieuwe schakelaar die je aan het scherm ‘dagweergave’ (veeg rechts op het beginscherm in iOS) kunt toevoegen. Ga naar de dagweergave. Onderaan de lijst widgets druk je op Wijzigen. Zoek IFTTT in de lijst en druk op het groene plusje. Druk op Klaar. In je dagweergave staat de Party Time widget nu bij IFTTT. Na het activeren blijven je lampen van kleur wisselen tot je weer op de widget drukt, of je lampen helemaal uitzet.
6 Knipperlicht als de bel gaat
Het leuke van IFTTT is dat het heel verschillende apparaten met elkaar kan koppelen. Zo is het heel eenvoudig om de slimme deurbel ‘Ring’ met Philips Hue te verbinden. Met dit recept gaan de lampen in je huis knipperen als de bel gaat. Het knipperen stopt automatisch weer. Handig als iemand in huis wellicht wat slechter hoort of als je op zolder de was aan het opvouwen bent en dus de bel niet hoort!
©PXimport
7 Lamp aan met zonsondergang
Hoewel het natuurlijk een kleine moeite is om zelf de lampen aan te doen, is dit recept ook handig als bescherming tegen inbrekers. Het recept zet lampen naar keuze aan op het moment dat de zon ondergaat. Ben je een paar dagen van huis, dan lijkt de woning toch bewoond. Activeer dan ook het recept uit tip 1, anders blijven je lampen altijd branden. Dit recept is voor lampen van Philips Hue, maar het is makkelijk aan te passen voor andere merken lampen.
8 Volgende afspraak!
Als je een volle agenda hebt en echt op de tijd moet letten, is dit wellicht een handig recept. Bij het begin van elke afspraak in je Google Calendar knipperen de lampen van je keuze. Je kunt je hele huis zo laten flitsen, maar wellicht is het praktischer om dit alleen te laten gebeuren in de kamer waar je werkt. Bijvoorbeeld met alleen je bureaulamp. Sowieso is het slim om dit soort recepten te beperken tot een beperkt aantal lichtbronnen. Dat scheelt stroom en gestreste huisgenoten. Het knipperen duurt overigens maar een paar seconden en stopt automatisch.
©PXimport
9 Magische entree
Dit recept lijkt wel wat op tip 4, maar is nog een stukje speelser van aard. Op het moment dat je thuis komt rouleren alle lampen door het kleurenspectrum! Helaas stopt deze kleurenregen (waar je uiteraard wel kleurenlampen voor nodig hebt) niet vanzelf. Om de lichtshow te stoppen heb je de Philips Hue-app nodig. Wij zouden dit recept niet standaard inschakelen (dan wordt iedereen in huis gek, inclusief jijzelf), maar het is wel superleuk om zo je entree op je eigen feestje te maken!
©PXimport
10 Tag-alarm
Deze laatste tip verbindt Facebook met je LIFX-lampen. Op het moment dat iemand jou ‘tagt’ in een foto op dit sociale netwerk, knipperen de lampen van je keuze. Misschien niet een al te handig recept als je erg vaak getagd wordt. We noemen dit recept ook vooral om te laten zien dat er heel veel combinaties te maken zijn. Zo’n recept is makkelijk zelf aan te passen. Bijvoorbeeld aan een ander sociaal netwerk, aan een andere actie op zo’n netwerk of met een hele andere lampenset. Met de IFTTT-app op je smartphone kun je deze en andere recepten inschakelen en ook ten alle tijden uitzetten.
©PXimport