ID.nl logo
10 IFTTT-recepten voor slimme lampen
© PXimport
Huis

10 IFTTT-recepten voor slimme lampen

Slimme verlichting kun je met de app of bijgeleverde dimmer bedienen. Het kan echter veel leuker worden als je de kracht van het internet inzet, want er kan meer dan simpelweg ‘aan’ of ‘uit’. Dankzij de gratis internetdienst IFTTT is het mogelijk om de verschillende lampen in je huis op hele nieuwe manieren te gebruiken. Deze 10 tips zijn niet allemaal even serieus, maar het maakt je slimme verlichting wel veel leuker.

Wat is IFTTT?

Op de website www.ifttt.com maak je een gratis account aan. Hier kun je vervolgens verschillende diensten (je Gmail, je slimme verlichting, rss-diensten, noem maar op) koppelen en simpele korte programmaatjes maken. Dit is heel eenvoudig: je kiest een voorwaarde (‘if this’) en een gevolg (‘then that’). Klaar is je automatische script! Wil je ze niet zelf bedenken? Er zijn honderden kant-en-klaar-scripts om uit te kiezen, die je met een paar klikken activeert. De recepten die wij hier kiezen kun je op www.ifttt.com vinden, activeren en zelf eventueel nog aanpassen.

1 Middernacht licht uit

Vergeet je weleens een lamp uit te doen als je naar bed gaat, en merk je pas de volgende ochtend dat het licht in de woonkamer de hele nacht heeft gebrand? Zonde! Met een simpel recept schakel je alle verlichting in je woning uit op een door jou te bepalen tijdstip. Wordt het toch later? Dan moet je even handmatig de lampen aanzetten. In combinatie met tip 7 wekt dit recept ook de illusie dat er iemand thuis is, zelfs als je op vakantie bent. En dat schrikt inbrekers af.

©PXimport

2 Lamp als weerstation

Voor dit recept heb je een slimme lamp nodig die duidelijk met verschillende kleuren kan schijnen, zoals de Hue Color. Via IFTTT kun je lampen namelijk van kleur laten veranderen op basis van het weer. Hiervoor gebruik je het Weather Underground kanaal als ‘if’. Dit kanaal levert het huidige of toekomstige weer op jouw locatie. Selecteer de voorwaarden die je wilt bijhouden (bijvoorbeeld blauw licht bij regen) en kies Hue als ‘then’. Laat het liefst niet elke lamp gelijk van kleur veranderen, maar kies er één uit, bijvoorbeeld een schemerlamp in de hoek. Zo is die lamp vanaf nu je weerstation.

©PXimport

3 Lichten bedienen met Google Home

De meeste slimme lampen werken heel goed samen met slimme speakers zoals Alexa en (in Nederland populairder) Google Home. Ook de LIFX-verlichting kun je zo aanspreken. Het volgende recept geeft je zelf de optie welke commando’s je wilt geven en welke lampen ermee geactiveerd worden. Superleuk, want dan kun je van het commando bijvoorbeeld een Harry Potter-spreuk maken. ‘Ok Google, LUMOS’ klinkt immers een stuk spannender dan ‘doe het licht aan’.

©PXimport

4 Licht aan als je thuis komt

Dit recept voor Flux Smart Lights zorgt ervoor dat je lampen aangaan wanneer je thuis komt. Hiervoor heb je wel de IFTTT-app nodig voor Android of iOS, en moet je de locatie-service aanzetten van je smartphone. In het recept kun je een zogenaamd ‘geofence’ aanzetten, oftewel een ring rond je huis waarbinnen de actie wordt gestart. Je mobiel moet dan uiteraard ook wel een dataverbinding hebben, want als je mobiele internet uitstaat kan het recept ook niet activeren. Maar als je aan deze voorwaarden voldoet, dan staan je lampen dus aan als je het huis binnenstapt.

©PXimport

5 Feestje!

Dit Philips Hue-recept laat je Hue-lampen langzaam het volledige kleurenspectrum doorlopen, voor een feestelijke sfeer. Om hem te kunnen gebruiken in iOS moet je na het activeren in de IFTTT-app een ‘widget’ aanmaken. Dit is een nieuwe schakelaar die je aan het scherm ‘dagweergave’ (veeg rechts op het beginscherm in iOS) kunt toevoegen. Ga naar de dagweergave. Onderaan de lijst widgets druk je op Wijzigen. Zoek IFTTT in de lijst en druk op het groene plusje. Druk op Klaar. In je dagweergave staat de Party Time widget nu bij IFTTT. Na het activeren blijven je lampen van kleur wisselen tot je weer op de widget drukt, of je lampen helemaal uitzet.

6 Knipperlicht als de bel gaat

Het leuke van IFTTT is dat het heel verschillende apparaten met elkaar kan koppelen. Zo is het heel eenvoudig om de slimme deurbel ‘Ring’ met Philips Hue te verbinden. Met dit recept gaan de lampen in je huis knipperen als de bel gaat. Het knipperen stopt automatisch weer. Handig als iemand in huis wellicht wat slechter hoort of als je op zolder de was aan het opvouwen bent en dus de bel niet hoort!

©PXimport

7 Lamp aan met zonsondergang

Hoewel het natuurlijk een kleine moeite is om zelf de lampen aan te doen, is dit recept ook handig als bescherming tegen inbrekers. Het recept zet lampen naar keuze aan op het moment dat de zon ondergaat. Ben je een paar dagen van huis, dan lijkt de woning toch bewoond. Activeer dan ook het recept uit tip 1, anders blijven je lampen altijd branden. Dit recept is voor lampen van Philips Hue, maar het is makkelijk aan te passen voor andere merken lampen.

8 Volgende afspraak!

Als je een volle agenda hebt en echt op de tijd moet letten, is dit wellicht een handig recept. Bij het begin van elke afspraak in je Google Calendar knipperen de lampen van je keuze. Je kunt je hele huis zo laten flitsen, maar wellicht is het praktischer om dit alleen te laten gebeuren in de kamer waar je werkt. Bijvoorbeeld met alleen je bureaulamp. Sowieso is het slim om dit soort recepten te beperken tot een beperkt aantal lichtbronnen. Dat scheelt stroom en gestreste huisgenoten. Het knipperen duurt overigens maar een paar seconden en stopt automatisch.

©PXimport

9 Magische entree

Dit recept lijkt wel wat op tip 4, maar is nog een stukje speelser van aard. Op het moment dat je thuis komt rouleren alle lampen door het kleurenspectrum! Helaas stopt deze kleurenregen (waar je uiteraard wel kleurenlampen voor nodig hebt) niet vanzelf. Om de lichtshow te stoppen heb je de Philips Hue-app nodig. Wij zouden dit recept niet standaard inschakelen (dan wordt iedereen in huis gek, inclusief jijzelf), maar het is wel superleuk om zo je entree op je eigen feestje te maken!

©PXimport

10 Tag-alarm

Deze laatste tip verbindt Facebook met je LIFX-lampen. Op het moment dat iemand jou ‘tagt’ in een foto op dit sociale netwerk, knipperen de lampen van je keuze. Misschien niet een al te handig recept als je erg vaak getagd wordt. We noemen dit recept ook vooral om te laten zien dat er heel veel combinaties te maken zijn. Zo’n recept is makkelijk zelf aan te passen. Bijvoorbeeld aan een ander sociaal netwerk, aan een andere actie op zo’n netwerk of met een hele andere lampenset. Met de IFTTT-app op je smartphone kun je deze en andere recepten inschakelen en ook ten alle tijden uitzetten.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 grote smart-tv's voor (relatief) weinig
© Lucky Ai
Huis

Waar voor je geld: 5 grote smart-tv's voor (relatief) weinig

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een grote televisie voor een scherpe prijs? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Philips 75PUS7009/12

Voor een Philips-televisie van 75 inch is dit 2024-model erg goedkoop. Je kunt als alternatief ook een kleiner maatje overwegen, namelijk 65 inch of 55 inch. In tegenstelling tot duurdere televisies van het bekende elektronicamerk ondersteunt dit exemplaar geen Ambilight. Wie toch niet op deze achtergrondverlichting zit te wachten, haalt een prima led-tv in huis. Met een resolutie van 3840 × 2160 pixels en een beelddiagonaal van 1,89 meter zie je in films, series en documentaires volop details.

Als je de 75PUS7009/12 met wifi of een bekabeld netwerk verbindt, heb je toegang tot diverse bekende apps. Het relatief nieuwe smartplatform Titan OS is hiervoor verantwoordelijk. Je kunt onder meer NLZiet en Videoland installeren. Verder bevat de afstandsbediening rechtstreekse knoppen voor Disney+, Netflix, Amazon Prime Video en YouTube. Uiteraard sluit je net zo makkelijk allerlei externe apparaten aan, zoals een soundbar, gameconsole en/of tv-ontvanger. Deze televisie bevat onder meer drie HDMI-ingangen, twee usb-poorten en een optische aansluiting. Tot slot heeft de 75PUS7009/12 een lage invoervertraging, zodat je snelle (multiplayer)games kunt spelen.

Hisense 75U79KQ

Hisense hanteert voor deze 75inch-televisie een adviesprijs van 1799 euro, maar enkele webwinkels vragen minder dan de helft van dit bedrag. Ondanks de relatief lage aanschafprijs heeft de 75U79KQ een aantal interessante pijlers. Zo is de maximale vernieuwingsfrequentie van 144 hertz voor fervente gamers een pluspunt. De geanimeerde beelden verschijnen hierdoor vloeiend op het scherm. Verder maakt deze smart-tv gebruik van minileds. Die zijn zo groot als een rijstkorrel. Duizenden minileds zijn verdeeld over honderden dimzones. Het resultaat van deze techniek is een natuurgetrouwe kleurenweergave met realistische contrasten.

Voor het gebruik van streamingdiensten is de ondersteuning voor Dolby Vision (IQ) en HDR10+ een uitkomst. Geschikte films en series hebben een gedetailleerder kleurverloop. De 75U79KQ kiest op basis van het omgevingslicht automatisch de beste beeldinstellingen. Daarnaast is de Filmmaker-modus een interessante optie. Daarmee kijk je naar een film zoals de regisseur dat oorspronkelijk bedoeld heeft. Als smartplatform is VIDAA U 7 op deze televisie aanwezig. Hiervoor zijn alle bekende (inter)nationale video-apps beschikbaar. Dankzij AirPlay-ondersteuning kun je vanaf een Apple-apparaat ook nog eigen beeldmateriaal streamen. Naast deze 75inch-uitvoering is de smart-tv ook in een kleinere versie van 55 inch te koop.

Samsung UE85DU7100KXXN

Met een indrukwekkend beelddiagonaal van 2,15 meter volg je voortaan sportwedstrijden, tv-programma's en films op de voet. Behalve dit betaalbare 85inch-model is de Samsung-televisie ook in diverse kleinere uitvoeringen te koop. Kies als alternatief bijvoorbeeld een formaat van 75 inch, 65 inch of 55 inch. Zoals we van Samsung gewend zijn, tref je alle bekende videodiensten in het Tizen-smartplatform. Voeg bijvoorbeeld NPO Start, Videoland en Viaplay aan de app-bibliotheek toe. De bekende namen Netflix, Amazon Prime Video en Disney+ kun je bovendien vlot oproepen, want de afstandsbediening heeft hiervoor eigen knoppen.

Het scherm van de UE85DU7100KXXN telt 3840 × 2160 pixels, waardoor je games en video's in de hoogste resolutie kunt afspelen. Er is ook nog ondersteuning voor HDR10+ ingebakken. Moderne videostreams hebben hierdoor een subtieler kleurverloop. Voor het aansluiten van externe bronnen bevat de achterzijde drie HDMI-poorten en een usb-aansluiting. Houd er rekening mee dat een optische uitgang ontbreekt. Sommige audiosystemen kun je om die reden niet aansluiten. Tot slot pas je de hoogte en breedte van de bijgesloten standaard eenvoudig aan. Zo creëer je voldoende plek voor een soundbar.

Lees ook: Dit zijn de beste apps voor jouw smart-tv

LG 65UT73006LA

Deze 65inch-televisie van Samsung heeft een goede prijs-kwaliteitverhouding. Dankzij de Alpha 5 AI Gen7-processor verschijnen er scherpe 4K-beelden op het scherm. De genoemde chipset optimaliseert op eigen houtje de helderheid en audioweergave, zodat je hiervoor niet zelf de instellingen in hoeft te duiken. Voor liefhebbers van films is de zogenoemde Filmmaker-modus een welkome toevoeging. Daarnaast ondersteunt de televisie ook HDR10, zodat je onder meer in de beste kwaliteit naar Netflix- en Disney+-streams kunt kijken.

Speel je graag videospellen, dan komen de Game Optimizer en het Game Dashboard goed van pas. Je wijzigt daarmee onder andere rap de verversingssnelheid, waarna je zonder haperingen kunt spelen. In het overzichtelijke webOS-smartplatform voeg je alle bekende apps toe. Nuttig om te weten is dat LG voor de 65UT73006LA de komende vijf jaar vier verse webOS-upgrades uitrolt. Ook na aanschaf gaat deze smart-tv dus met zijn tijd mee. Als je 65 inch te groot vindt, kun je een kleiner formaat van 55 inch, 50 inch of 43 inch overwegen.

LG OLED65B42LA

Voor oled-begrippen is deze 65inch-televisie van LG scherp geprijsd. Daarnaast kun je de smart-tv ook in een kleinere of grotere versie van respectievelijk 55 inch of 77 inch kopen. Het voordeel van een oled-tv is dat iedere pixel individueel wordt aangestuurd. De Alpha 8 AI-videoprocessor kan de pixels ook tijdelijk uitschakelen. Ten opzichte van andere schermtechnieken toont dit oledpaneel zo nodig pikzwarte beelden (en niet donkergrijs). Zeker in combinatie met de HDR-formaten Dolby Vision en HDR10 zien films en series er zéér realistisch uit.

De OLED65B42LA is een ideale televisie voor het kijken van sportwedstrijden en spelen van games. Wegens een hoge vernieuwingsfrequentie van 120 hertz heb je geen last van hinderlijke schokjes. Zelfs de snelste actiebeelden verschijnen vloeiend op het scherpe oledscherm. Ook op het gebied van connectiviteit is er geen reden tot klagen. Zo sluit je aan de hand van vier HDMI-ingangen en twee usb-poorten allerlei externe apparaten aan. Ten slotte is de aanwezigheid van het gebruiksvriendelijke webOS-smartplatform met vijf ondersteuning een pluspunt. Benieuwd naar ervaringen van andere gebruikers? Lees dan deze reviews. De breed gewaardeerde smart-tv scoort een gemiddeld cijfer van een 8,6!

▼ Volgende artikel
Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen
© Sara Winter
Huis

Makkelijk en snel: je gourmetstel schoon in drie stappen

Of je nu houdt van gourmetten met pannetjes of alles direct op de grillplaat klaarmaakt: als iedereen klaar is en de plaat is afgekoeld, maak je hem in een paar stappen weer grondig schoon.

In dit artikel lees je:

  • Pannetjes schoonmaken
  • Bakplaat schoonmaken
  • Luchtjes verwijderen (video)
  • Eettafel schoonmaken

Lees ook: 🧀 Ze smelten de kazen! Waarom raclette dé topper is voor de feestdagen

Vroeger gebruikten we een gourmetstel vooral met de pannetjes. Tegenwoordig kun je meer: op de bovenplaat kun je vlees en groenten grillen, terwijl je op de verdieping daaronder bijvoorbeeld kleine omeletten of pannenkoekjes bakt in de pannetjes. Beide oppervlakken zijn gelukkig vrij makkelijk schoon te maken. Dat is niet alleen hygiënisch, maar houdt je gourmetstel ook netjes. Ingebrande vetvlekken of etensresten zien er tenslotte niet zo fris uit.

©Patrick

Pannetjes schoonmaken

Na het gourmetten kunnen de pannetjes er flink gebruikt uitzien. Vul de gootsteen of een teiltje met warm water en een scheutje afwasmiddel. Leg de pannetjes erin en laat ze 5 tot 10 minuten weken. Maak ze daarna schoon met een zachte doek, zoals een microvezeldoekje. Droog de pannetjes goed af en laat ze nog even aan de lucht drogen, bij voorkeur met de handvatten omhoog. Let op: hebben je pannetjes houten handgrepen? Die mogen vaak niet volledig onder water. Reinig deze pannetjes voorzichtig in een sopje, waarbij de handgrepen uit het water blijven steken. Zo voorkom je dat het hout beschadigt.

Gourmetten met Oud & Nieuw?

Wees er dan snel bij: als je nu bestelt, heb je 'm op tijd in huis!

Bakplaat schoonmaken

Begin met schoonmaken als de bakplaat nog handwarm is. Met keukenpapier verwijder je eenvoudig de vettige resten die nog niet zijn gestold. Neem daarna een vochtige doek om het oppervlak helemaal schoon te maken. Vermijd schuursponsjes, schoonmaakspray of staalwol, want die kunnen de coating beschadigen of krassen veroorzaken.

Als het apparaat volledig is afgekoeld, kun je de buitenkant en randen schoonmaken met een licht vochtige doek. Vergeet het snoer niet, want daar zitten vaak vetspetters op. Spray een dubbelgevouwen stuk keukenpapier licht in met een ontvetter en veeg het snoer daarmee schoon. Zorg ervoor dat de stekker droog blijft om risico op kortsluiting te voorkomen..

©Lukassek

Watch on YouTube

Eettafel schoonmaken

Als je gourmetstel schoon is en je goed hebt geventileerd om de gourmetlucht uit huis te krijgen, is er misschien nog één klusje: de eettafel inspecteren. Bij gourmetten komen er altijd vetspetters vrij. Idealiter heb je een werptafelkleed gebruikt, want dat kan meteen na het eten de vuilnisbak in. Hoe je vetvlekken kunt verwijderen uit stoffen tafelkleden en servetten, lees je hieronder. Heb je verlichting boven de eettafel hangen? Die lampen kunnen dan ook behoorlijk vet worden, dus vergeet ze niet af te nemen met een vetoplossende spray en keukenpapier.

TAFELKLEED VAN STOF?

Als je een stoffen tafellaken of servetten hebt gebruikt, kun je vetspetters eenvoudig behandelen voordat je ze wast. Strooi wat talkpoeder of maïzena op de vetvlek en laat het een paar uur intrekken. Dit helpt om het vet op te nemen. Schud het poeder er daarna af en behandel de vlek met een ontvetter of wat afwasmiddel. Masseer dit voorzichtig in de stof en laat het even inwerken. Vervolgens kun je het tafellaken of de servetten in de wasmachine doen op het programma dat geschikt is voor de stof.