4 DivX-spelers getest
Films vanuit uw bureaustoel bekijken is ook niet alles: zo'n computerscherm is mooi, maar languit op de bank voor uw tv is comfortabeler. En uw pc aan de tv koppelen kan ook niet altijd. Met een divx-speler combineert u het beste van twee werelden: bekijk op uw tv de via uw pc gedownloade films. Vier populaire spelers bekeken.
Wanneer u kijkt bij een p2p-aanbieder als eDonkey of Kazaa, zult u merken dat films voornamelijk in twee verschillende formaten worden aangeboden: mpg en avi. Mpg-bestanden zijn video-cd (mpeg-1) en super video-cd (mpeg-2) formaten, lange tijd de enige kwalitatief acceptabele formaten voor films op cd-grootte. Mpeg-4 heeft inmiddels flink aan terrein gewonnen, vooral dankzij het succes van de divx-codec, een van de eerste implementaties van mpeg-4. Verwarrend genoeg eindigen mpeg-4-bestanden niet op .mpg, maar divx-gecodeerde bestanden eindigen bijvoorbeeld op .avi.
Inhoud niet meer actueel
Dit artikel is ruim 20 jaar oud en niet meer actueel. Voor meer informatie over de nieuwste blu-ray-spelers met DivX-ondersteuning verwijzen we je door naar Kieskeurig.nl.
Van pc naar dvd-speler
Terwijl vcd en svcd wel door een dvd-speler kunnen worden gelezen, moest een avi-bestand nog altijd op de pc worden afgespeeld. En een film bekijk je toch het liefst vanuit je luie stoel in plaats van achter je bureau. Een aantal fabrikanten brengt daar verandering in: de nieuwste generatie dvd-spelers speelt niet alleen dvd, vcd en svcd af, maar ondersteunt ook de divx-varianten, zodat u uw gebrande films gewoon op tv kunt bekijken.
Chipsets
Om divx-films te kunnen afspelen, moet een dvd-speler over een chipset beschikken die het divx-formaat vertaalt naar voor de speler begrijpelijke informatie. Op dit moment zijn er maar twee fabrikanten van deze chipsets: Sigma Designs en ESS. Volgens de officiële specificaties zijn er niet veel verschillen tussen deze chipsets; beiden kunnen vrijwel alle divx-varianten afspelen maar bieden geen ondersteuning voor de meer geavanceerde functies van divx 5 en xvid. Fabrikant MediaTek zal binnenkort een chipset op de markt brengen (MediaTek MT1389) die hier wel mee om kan gaan, maar voorlopig zijn spelers met een dergelijke chipset niet in Nederland verkrijgbaar.
Geteste spelers
In deze test kijken we hoe vier populaire spelers met de ESS- en Sigma-chipsets presteren. We testen de divx-mogelijkheden van de spelers met een uitgebreide set testbestanden. Uitgangspunt hiervoor zijn de eerste tien minuten van de film 'The Matrix 2'; de openingsscène met de groene tekens is uitermate gecompliceerd en vereist een erg hoge bitrate. Representatief voor de gemiddelde film is dit niet, maar het laat wel zien wat de spelers wel of niet kunnen. De geteste codecs zijn xvid, divx 3 low-motion, divx 4.2, divx 5.0 en divx 5.1.1. Voor de ondertiteling-test kijken we naar de formaten srt en vobsub, voor audio bekijken we de ondersteuning voor mp3, ac3, en beide formaten tegelijk.
Hiteker 940 - PCM Keuze Beste Koop
De Hiteker 940 is de opvolger van de 920, de eerste divx/dvd-speler van Hiteker. Beide zijn gebaseerd op de ESS Vibratto-chipset. De speler ziet er wat goedkoop uit vergeleken met de andere spelers en ook de afstandsbediening wekt niet veel vertrouwen. De prestaties zijn echter prima. Het apparaat speelt de meeste testbestanden zonder noemenswaardige problemen af. Alleen bij xvid- en divx 3-scènes met echt hoge bitrates gaat het beeld enigszins schokken. Bij meerdere geluidssporen kan de Hiteker alleen het eerste spoor afspelen, maar in tegenstelling tot de Kiss-spelers wordt ac3-geluid netjes over de scart naar de tv gestuurd. Hoewel de speler in eerste instantie geen ondertiteling lijkt af te spelen, blijkt dat we niet de subtitle-knop moeten gebruiken om de ondertiteling te selecteren, maar de angle-knop. Vreemd, maar het werkt wel.
Kiss DP508 - PCM Keuze Beste Product
De Kiss DP508 is een buitenbeentje in deze test omdat het veel meer is dan alleen een divx/dvd-speler. De DP508 herbergt namelijk ook een 80GB harde schijf en een ethernet-aansluiting. Hiermee kunt u webradio luisteren, videobestanden van het netwerk streamen, of zelfs video op de interne harde schijf opslaan. De DP508 is hierdoor verreweg de grootste speler uit de test, maar ziet er toch stijlvol uit.
De DP508 kent een uitermate prettige installatieprocedure en ook de afstandsbediening ligt lekker in de hand. Deze speler gaat het beste om met onze testbestanden. Dit komt door de chipset: de DP508 maakt namelijk gebruik van de nieuwe Sigma EM8550. Divx 5 en xvid-bestanden worden vrijwel zonder stotteren afgespeeld, alleen met divx 3 zien we zo nu en dan wat vreemde paarse blokeffecten in beeld. Met meerdere audiosporen gaat de Kiss goed om, alleen wordt ac3-geluid niet over de scart verzonden - erg frustrerend als je geen dure speakers wilt aansluiten.
Kiss DP1000
De Kiss DP1000 is de nieuwste speler uit de test. Bij deze directe opvolger van de DP450 is er zeker het een en ander veranderd: de speler is nauwelijks groter dan een A4-tje en heeft slechts twee knoppen op de voorkant (stop/eject, en pause/play). Een aan/uit-knop ontbreekt. Hoewel het kleine formaat en het chique design zeker tot de verbeelding spreken, maakt het afwijkende formaat het lastig om dit apparaat tussen de overige stereo-apparatuur te plaatsen.
De Kiss DP1000 is gebaseerd op de wat oudere Sigma EM8500 chipset, de allereerste chipset die het afspelen van mpeg-4 ondersteunde. Dat is te merken ook; de DP1000 presteert een stuk minder goed dan de DP508 en is de slechtste uit de test. Bij de testbestanden met een hoge bitrate schokt en hangt het beeld regelmatig en laat ook het geluid het zo nu en dan afweten. Dit geldt voornamelijk voor xvid en divx 3, maar ook bij divx 5 laat het geen beste indruk achter. Net als bij de DP500 wordt ac3-geluid niet over de scart-uitgang gestuurd.
Philips DVD737
Philips is het eerste A-merk dat zich op de divx/dvd-speler-markt begeeft. Net als de Hiteker is de DVD737 gebaseerd op de ESS Vibratto-chipset; de bediening en de prestaties van de Philips zijn dan ook vergelijkbaar. De behuizing van de Philips is oogstrelend en de speler is erg dun, waardoor hij makkelijk een plaatsje vindt tussen de andere apparatuur. De afstandsbediening is klein maar werkt prettig. Opvallend is dat we bij Philips wél de subtitle-toets kunnen gebruiken om ondertiteling te selecteren. Als enige speler in deze test is de Philips standaard niet regiovrij, maar dit is eenvoudig te omzeilen.
Conclusie
De Kiss DP508 is de duidelijke winnaar in deze test en krijgt het predikaat PCM Keuze Beste Product. De speler is echter ruim € 250 duurder dan de andere spelers uit de test en biedt een aantal mogelijkheden die de gemiddelde consument niet nodig heeft (harde schijf en netwerkaansluiting). Een goed alternatief vormt de Kiss DP500, een speler met dezelfde chipset.
Op de gedeelde tweede plaats komen de spelers met een ESS chipset: de Hiteker en de Philips. Omdat de spelers van binnen vrijwel identiek zijn, gaat het predikaat PCM Keuze Beste Koop naar de € 50 goedkopere Hiteker 940. De Kiss DP1000 is ondanks het spetterende design de hekkensluiter van de test; echt lekker films kijken is met deze speler niet mogelijk, althans niet met de huidige firmware.