ID.nl logo
15 gratis apps voor Android-tablets
© PXimport
Zekerheid & gemak

15 gratis apps voor Android-tablets

Op uw Android-tablet kunt u apps installeren die ontworpen zijn voor het kleinere scherm van een smartphone. Wel ziet de interface er dan vaak behoorlijk uitgerekt uit. Er zijn echter ook apps die speciaal gemaakt zijn om meer uit het grotere scherm van een tablet te halen. Wij hebben vijftien gratis apps verzameld, speciaal voor uw Android-tablet.

1. IMDb Movies & TV

De voor tablets geoptimaliseerde versie van IMDb kan als voorbeeld gebruikt worden voor andere apps die hun data uit een immense database halen. Alles wat u wilt weten over films, series, acteurs, regisseurs en eigenlijk alles wat er in de filmwereld speelt, is op te vragen. Het fijnste is nog om de app te gebruiken om trailers van films te bekijken. Niet alleen is de interface prettig in twee delen opgesplitst, alles is ook makkelijk doorzoekbaar. Kortom, een onmisbare app voor filmliefhebbers, ook als tweede scherm bij het kijken van een film op tv.

©PXimport

Is een film de moeite waard? Het scorecijfer op IMDb geeft een goede indicatie.

2. Fancy

Een groot verlanglijstje, maar dan digitaal. De app Fancy toont allerlei hebbedingetjes en aanbiedingen op een manier die vergelijkbaar is met Pinterest. Veel foto's en een persoonlijke pagina met alle producten die je als gebruiker leuk hebt gevonden middels de +fancy-knop. Een hebbedingetje gevonden dat u écht niet kunt laten liggen? Via Buy Now bestelt u het product. De internationale verzendingen zijn op het moment van schrijven nog niet helemaal in de app zelf uitgewerkt, een bestelling plaatsen gaat hierbij via e-mail.

©PXimport

Sommige boeken zijn moeilijk om op de plank te laten liggen, zelfs op een digitale plank.

3. AccuWeather

Om op de hoogte te blijven van het (lokale) weer is AccuWeather een fijne app. Het geeft de huidige temperatuur aan (zowel in de app als in widgets), de weersvoorspelling per uur van de dag of tot vijftien dagen vooruit. Niet alleen is de temperatuur opvraagbaar, ook de windsnelheid en -richting, vochtigheid en regenkans. Onder het menu-item Lifestyle kunt u zelfs zien of het weer geschikt is om bijvoorbeeld te fietsen of te barbecueën. Het enige wat ontbreekt is een waarschuwingssysteem voor als er hondenweer op komst is.

©PXimport

De achtergrond van de app vertelt u eigenlijk al genoeg over het weer.

4. Dropbox

Wellicht bent u al bekend met de cloudopslagdienst Dropbox, waarbij u gratis 2 GB opslagruimte toebedeeld krijgt en deze tegen betaling kunt uitbreiden. De Android-applicatie is ook geoptimaliseerd voor tablets, waardoor het makkelijk is om door uw bestanden te bladeren en bestanden te up- of te downloaden. Vooral foto's worden overzichtelijk weergegeven met miniaturen. Het meest zijn we te spreken over de automatische uploadfunctie, die al uw gemaakte foto's uploadt. Zo hebt u een handige back-upfunctie die u met ieder (op internet aangesloten) apparaat kunt benaderen.

©PXimport

Op Dropbox worden uw online opgeslagen foto's overzichtelijk weergegeven.

5. IM+

IM+ is een uiterst handige app om te gebruiken voor het chatten. U kunt uzelf in de app aanmelden voor meerdere chatdiensten, die vervolgens overzichtelijk weergegeven worden in de app. Er worden aardig wat protocollen ondersteund, waaronder de populairste diensten Windows Live Messenger, Google Talk en Facebook Chat. Tegen een meerprijs wordt ook Skype ondersteund (niet voor VoIP overigens). Het enige wat nog ontbreekt, is de integratie van WhatsApp. De app blijft overigens op de achtergrond actief, waardoor het al gauw een uiterst praktische en onmisbare applicatie voor kletskousen wordt om op de tablet te installeren.

©PXimport

Bent u een kletskous? Dan hebt u eigenlijk maar één app nodig.

6. Opera Mobile - webbrowser

Opera heeft een browser ontwikkeld, speciaal voor tablets. Niet alleen werkt de interface prettig met aanraakaansturing, ook zijn er opties aanwezig die vooral van pas komen op een mobiel apparaat. Zo kan de browser gegevens comprimeren, zodat surfen minder data kost. Dit kunt u ook zo instellen dat het comprimeren alleen plaatsvindt bij een 3G-verbinding. Andere handige functies zijn het opslaan van webpagina's, afbeeldingen uitschakelen om zo minder data te gebruiken en een handig startscherm met grote tegels. Als u Opera ook op uw desktop gebruikt, is Opera Mini een handigere browser, waarmee u ook uw gegevens synchroniseert.

©PXimport

De startpagina van Opera Mobile is zelf in te delen.

7. Recipe Search

"Waarom niet uw tablet gebruiken als kookboek in de keuken?" moeten de ontwikkelaars van Recipe Search gedacht hebben. En waarom eigenlijk ook niet? De app is een handig hulpmiddel om gerechten te zoeken en vervolgens te zien hoe deze bereid dienen te worden. Tevens wordt bij ieder recept getoond welke ingrediënten u in huis moet halen. Favoriete gerechten slaat u op in de app om snel te benaderen. En gerechten die u graag wilt delen, voert u zelf in, zodat andere gebruikers er ook mee aan de slag kunnen in de keuken.

©PXimport

Zin in Pasta? Er is keuze genoeg.

8. Out of Milk

Met de app Out of Milk maakt u makkelijk een boodschappenlijstje, dat vooral dankzij de auto-aanvulling van de app zo is ingevoerd. Ook kunt u invoeren wat u nog wél in huis hebt. Handig opgedeeld in verschillende categorieën. Dat kunt u handmatig doen, maar ook met een streepjescodescanner. Hebt u nog meer geheugensteuntjes nodig? Dan is er ook een takenlijstje aanwezig. De betaalde versie van de app biedt ook (onder meer) widgets, thema's, het delen van lijstjes en back-upmogelijkheden. Het enige wat u niet meer mag vergeten, is uw tablet zelf.

©PXimport

Met uw tablet in de supermarkt vergeet u niks meer.

9. tTorrent

Bij het downloaden via torrents denkt u al gauw aan uw pc. Maar waarom doet u dit niet met uw tablet? Via tTorrent laadt u .torrent-bestanden in waarna de app de bestanden binnenhaalt. De interface is overzichtelijk en minimalistisch en doet wat denken aan uTorrent op de pc. U kunt instellen waar de bestanden opgeslagen moeten worden, hoeveel downloads er tegelijk actief mogen zijn en hoe de app moet reageren wanneer de batterij bijna op is. Een echte aanrader, hoewel het natuurlijk wel verstandig is om alleen te downloaden via een wifi-verbinding.

©PXimport

tTorrent lijkt op uTorrent, maar dan voor tablets.

10. News360 for Tablets

Met News360 wordt nieuws op een hele andere manier gepresenteerd dan dat u gewend bent. U kunt ervoor kiezen een nieuwsitem te kiezen door in het linkermenu een onderwerp te kiezen en in het rechtermenu een specifiek nieuwsbericht, maar aantrekkelijker is het om via de 360graden-weergave door een foto-overzicht te bladeren. Iedere foto linkt naar een nieuwsbericht. Ook de nieuwsberichten zelf zijn keurig weergegeven, met links de tekst en in een rechterkolom beeldmateriaal. Minpunt is wel dat het nieuws alleen afkomstig is uit Amerikaanse bronnen.

©PXimport

De 360graden-modus is een hele andere manier om door het nieuws te bladeren.

11. TripAdvisor

Als u uw tablet meeneemt op reis of stedentrip of als u deze nog wilt inplannen, dan is TripAdvisor een handige app. U kunt via de app op zoek naar hotels, restaurants of activiteiten. Deze zoekt u uit de omgeving met gps, of op een zelf ingevoerde locatie. Deze worden weergegeven op een overzichtelijke kaart van de omgeving. Van de hotels, restaurants en activiteiten kunt u in de app tevens foto's, gebruikersrecensies en voorzieningen (bij hotels) opvragen. Iets gevonden wat u de moeite waard lijkt? Met de knop opslaan kunt u deze later altijd snel weer opvragen.

©PXimport

Waar u ook ter wereld bent, met een internetverbinding weet u wat er in de omgeving te doen is.

12. Wizz

Met Wizz krijgt u een extra set widgets tot uw beschikking die gegevens van Facebook, Twitter, Google Reader, de agenda of snelkoppelingen naar contactpersonen op uw startschermen kunnen laten zien. Voor sommige gegevens is er al een (officiële) widget voorhanden, maar het voordeel van Wizz is echter dat er verschillende soorten widgets zijn. Zo kunt u uw startschermen beter naar eigen smaak inrichten. Het is alleen een beetje flauw dat u (in deze verder gratis app) moet betalen voor de gecombineerde widgets die gegevens uit meerdere bronnen laten zien. Had dat niet in een aparte betaalde app gekund?

©PXimport

Hang uw startscherm vol met widgets van Wizz.

13. Feedly

Feedly is een rss-reader die de ingeladen feeds op een magazineachtige manier weergeeft. U kunt zelf rss-feeds inladen, maar u kunt ook aan de linkerkant van het scherm een onderwerp kiezen waarna meerdere feeds over het onderwerp getoond worden. Als u een Tumblr- of Google Reader-gebruiker bent, kunt u er tevens voor kiezen deze te integreren in Feedly. Een handige app om snel te 'koppensnellen'. Wilt u het gehele artikel lezen, dan drukt u op de link waarna het gehele artikel verschijnt in een soort alternatieve Feedly-webbrowser.

©PXimport

Feedly: een magazine, maar dan op uw tablet.

14. Drive

Onlangs werd Google Drive gelanceerd. In feite is deze dienst een uitbreiding van Google Docs. Naast de mogelijkheid om te werken aan documenten en spreadsheets, kunt u Drive nu ook gebruiken om andere bestanden in op te slaan. U krijgt standaard gratis 5 GB aan online opslagruimte. De app is geoptimaliseerd om te werken in documenten, dat kan ook offline. Betere tekstverwerkings- en spreadsheetmogelijkheden dan Drive zijn er nog niet te vinden. Maar ook is Drive handig om de gegevens uit uw tablet in te back-uppen.

©PXimport

Google Drive is eigenlijk een uitbreiding van Google Docs.

15. Rumpus

Rumpus lijkt een soort IMDb, maar dan voor muziek. Als u meer te weten wilt komen over artiesten of bands, kunt u deze via de zoekmodule vinden. Naast albums, vergelijkbare bands, invloeden en biografieën (wanneer voorhanden) zijn er ook YouTube-clips van de muzikant te bekijken. Een interessante artiest gevonden die u later nog een keertje wilt opzoeken of terugluisteren? Dat kan via de opslagmogelijkheid. Als u een beetje muziekliefhebber bent, dan bent u al gauw veel tijd kwijt aan het ontdekken van nieuwe muziek.

©PXimport

Er is genoeg muziek te ontdekken in de database van Rumpus.

▼ Volgende artikel
Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?
© wayhome.studio
Energie

Luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger: wat helpt het best bij hooikoorts?

Onophoudelijke niesbuien, branderige ogen en een niet te tackelen vermoeidheid: voor hooikoortspatiënten is de lente lang niet altijd een pretje. Gelukkig zijn er apparaten die je klachten kunnen verlichten. Wij vertellen je wat het beste werkt: een luchtbevochtiger, luchtontvochtiger of luchtreiniger.

In het kort: Een luchtbevochtiger voegt vocht toe aan een ruimte. Dat is nuttig bij hooikoorts, zou je denken, want door vocht komen pollen naar beneden. Maar een luchtontvochtiger voorkomt schimmel en huisstofmijt in huis, wat ook nuttig kan zijn bij allergische klachten. En dan is er nog de luchtreiniger, die onzuiverheden uit de lucht haalt. Dus: welk van de drie apparaten moet je nu in huis halen? In dit artikel leggen we dat allemaal uit.

Lees ook: Hatsjoe! 💦 Last van hooikoorts? Deze apparaten kunnen je klachten verminderen

Hooikoorts is een allergische reactie op pollen, oftewel stuifmeel van grassen, planten of bomen. Wanneer de temperaturen beginnen te stijgen en de natuur na een koude winter tot bloei komt, verspreiden deze pollen zich via wind in een rap tempo door de lucht. Wie dan op een zonnige dag de deuren en ramen open zet, kan rekenen op een ontelbare hoeveelheid ronddwarrelende pollen in huis. Dat zorgt niet alleen overdag voor vervelende hooikoortsklachten binnenshuis, maar ook je nachtrust kan er flink onder lijden.

Om allergische klachten in huis te verlichten, kun je een aantal dingen doen. Horren plaatsen voor deuren en ramen bijvoorbeeld: die houden een deel van de pollen tegen, maar helaas niet alle. Ook met regelmatig stofzuigen haal je een deel van de pollen weg, al geldt dat alleen voor de pollen die al op de grond liggen. Om pollen uit de lucht te verwijderen, kun je een luchtreiniger overwegen. Dit apparaat trekt stof en pollen uit de lucht en blaast vervolgens schone lucht de ruimte in. Ook een luchtbevochtiger of luchtontvochtiger kan helpen bij hooikoortsklachten, afhankelijk van de luchtvochtigheid in je woning en jouw specifieke allergieën.

Luchtbevochtiger

Te droge lucht in huis is absoluut niet fijn bij hooikoorts. Droge lucht veroorzaakt irritatie aan de slijmvliezen, waardoor deze minder goed in staat zijn om stofdeeltjes en allergenen te weren. Bestaande hooikoortsklachten, zoals droge ogen, een kriebelkeel en benauwdheid, kunnen daardoor erger aanvoelen. Bovendien kunnen pollen in een droge ruimte makkelijker blijven rondzweven dan in een goed bevochtigde ruimte. Ga maar na: hoe minder regen er valt, hoe heviger je hooikoortsklachten (waarschijnlijk) zijn. Dat komt omdat pollen er zonder regen langer over doen om naar beneden te komen en je ze dus makkelijker blijft inademen.

©HN Works

Het voordeel van een luchtbevochtiger lijkt dus tweeledig: het vermindert klachten door geïrriteerde slijmvliezen én het voorkomt dat pollen in huis blijven circuleren. Toch zijn luchtbevochtigers meestal niet de eerste keuze als het om hooikoorts gaat. Hun vermogen om pollen daadwerkelijk uit de lucht te halen lijkt beperkt, en bovendien zijn huizen in de lente en zomer – wanneer hooikoortsklachten het ergst zijn – vaak eerder te vochtig dan te droog. Plaats je een luchtbevochtiger in een al vochtig huis, dan kunnen allergische klachten door een toename van schimmels juist verergeren. Een luchtbevochtiger heeft alleen zin bij hooikoortsklachten als de luchtvochtigheid in je woning lager is dan 40 procent. Met een hygrometer kun je dit eenvoudig meten. 

Luchtontvochtiger

Omdat warme lucht vocht vasthoudt, hebben veel huizen in de lente en zomer last van een te hoge luchtvochtigheid. Huisstofmijt en schimmels zijn dol op vochtige omgevingen, wat bijvoorbeeld verklaart waarom je in de zomer doorgaans meer schimmelplekken in huis opmerkt. Voor hooikoortspatiënten is dat helaas (extra) slecht nieuws. Vaak reageert hun overgevoelige immuunsysteem niet alleen op pollen, maar ook op schimmelsporen, mijten en dierenharen. Die combinatie van allergenen zorgt dan voor een extra belasting van het immuunsysteem, waardoor hooikoortsklachten kunnen verergeren. 

Een luchtontvochtiger onttrekt vocht uit de lucht en lijkt dus een goede keuze als je met hooikoorts én een te vochtige woning kampt. Toch kent ook dit apparaat zijn beperkingen als het om hooikoorts gaat. Zo filtert een luchtontvochtiger geen pollen uit de lucht zoals een luchtreiniger dat doet. Daarnaast werkt een luchtontvochtiger alleen als de luchtvochtigheid in huis daadwerkelijk te hoog is, oftewel meer dan 60 procent. Is dat niet het geval, dan loop je het risico dat de lucht in huis juist te droog wordt, waardoor klachten als benauwdheid en een droge keel alleen maar verergeren.

©Sue Tansirimas

Luchtreiniger

Er is één apparaat waar vrijwel iedere hooikoortspatiënt baat bij heeft: de luchtreiniger. Luchtreinigers zijn speciaal ontwikkeld om stof, pollen en andere allergenen uit de lucht te halen. Dat doen ze door verontreinigde lucht aan te zuigen, deze te filteren en vervolgens weer schone lucht uit te blazen. Er zijn verschillende soorten luchtreinigers met elk hun eigen werking, dus als hooikoortspatiënt is het goed om extra aandacht te besteden aan wat voor type luchtreiniger je in huis haalt.

Kies in elk geval een luchtreiniger met HEPA-filter. Dit type filter haalt zelfs de kleinste stofdeeltjes en pollen uit de lucht én voorkomt dat deze opnieuw de lucht in worden geblazen. Ook nuttig bij hooikoortsklachten is een luchtreiniger met ionisator: die voegt negatief geladen deeltjes toe aan de lucht, waardoor pollen onschadelijk worden gemaakt en naar beneden vallen. Met een ionisator is de kans heel klein dat er toch nog pollen in de lucht blijven zweven.

Of kies beide

Soms is een combinatie van apparaten het beste om je hooikoortsklachten aan te pakken. Is de lucht in jouw woning te droog? Zet dan een luchtreiniger én luchtbevochtiger neer. Bij een te hoge vochtigheid kies je voor een luchtreiniger en luchtontvochtiger. Zo pak je het probleem aan twee kanten aan en zul je waarschijnlijk de meeste verlichting merken.

▼ Volgende artikel
Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?
© africaimages.com (Olga Yastremska, Africa Images)
Huis

Sapcentrifuge versus slowjuicer: welke moet je kiezen?

Als je gezonde verse sapjes wilt maken, heb je een sapcentrifuge of slowjuicer nodig. Hoewel deze apparaten op het eerste gezicht erg op elkaar lijken, zijn ze zeker niet hetzelfde. Weet je niet welk van de twee je moet kiezen? Wij helpen je op weg! 

In het kort: twijfel je tussen een sapcentrifuge en een slowjuicer? Beide apparaten maken gezonde sapjes, maar werken heel anders. Daardoor is het sap uit het ene apparaat gezonder dan het sap uit het andere. Ook het soort ingrediënten dat je in sapcentrifuges en slowjuicers kunt verwerken, verschilt. In dit artikel leggen we het allemaal uit.

Lees ook: 7 fruitsoorten die je het beste kunt eten als je wilt afvallen

Voor de duidelijkheid: er is een verschil tussen sapjes en smoothies. Smoothies maak je met een blender en bestaan meestal uit gepureerd fruit met een vloeistof, zoals water, melk of yoghurt. Omdat in een blender hele stukken fruit of groenten worden verwerkt, is de structuur van een smoothie wat dikker. Een sapje is daarentegen vloeibaar en vaak helder. Je maakt het met een sapcentrifuge of slowjuicer. Het verschil tussen die twee? Een sapcentrifuge creëert helder sap met weinig vezels, een slowjuicer maakt geconcentreerd sap waarin de vezels behouden blijven. Daardoor is het sap uit een slowjuicer iets gezonder, maar een slowjuicer is ook duurder. Daarnaast vindt niet iedereen het sap uit een slowjuicer vanwege de vezelige structuur even lekker. 

Benieuwd naar de grootste verschillen tussen sapcentrifuges en slowjuicers? Dit zijn ze! 

Werking

Sapcentrifuges en slowjuicers persen beide op een andere manier. In een sapcentrifuge zit een rasp die snel ronddraait. Gooi je een stuk fruit in de vulopening, dan begint de rasp te draaien en wordt het sap uit het fruit geperst. De natte pulp die daarbij overblijft, wordt van het sap gescheiden. Het resultaat is een helder gekleurd sapje waar je bijna doorheen kunt kijken. Een sapcentrifuge werkt heel snel; binnen enkele seconden tot een minuut staat er een heerlijk vitaminebommetje voor je klaar. En dankzij de brede vulopening hoef je je fruit en groenten niet eerst te snijden – ook wel zo makkelijk. 

©279photo

Een slowjuicer is, zoals de naam al zegt, een stuk minder snel. In dit apparaat worden ingrediënten heel langzaam gekneusd met een vijzel. Op die manier komt er tijdens het persen minder warmte en oxidatie vrij, waardoor vitaminen, vezels en antioxidanten zo goed mogelijk behouden blijven. Daardoor blijft er ook iets meer pulp in het sap van een slowjuicer achter dan in het sap van een sapcentrifuge. Een slowjuicer vergt door zijn kleine vulopening daarnaast iets meer voorbereidend werk; je moet je groenten en fruit eerst in grove stukken snijden voordat je ze in het apparaat stopt. Maar daar krijg je dus wel wat voor terug: een sapje bomvol vitaminen en vezels. 

Soorten groenten en fruit 

Een ander voordeel aan slowjuicers is dat je er heel veel kanten mee op kunt. De vijzel in een slowjuicer werkt namelijk zo krachtig en zorgvuldig dat hij zelfs uit de meest vochtarme groenten en fruit sap weet te persen. Je kunt met een (goede) slowjuicer dus ook sap maken uit bladgroenten en bananen. Als je wilt, kun je er zelfs notenpasta mee maken. Een sapcentrifuge krijgt door zijn snelle en lichtere werking alleen sap uit groenten en fruit met een hoog vochtgehalte, zoals appels, sinaasappelen en bleekselderij. 

Gezondheid

Zoals gezegd is het sap uit een slowjuicer iets gezonder dan het sap uit een sapcentrifuge. Dat komt omdat in het sap uit een slowjuicer naast de vitaminen ook de vezels beter behouden blijven. Vezels zijn goed voor de spijsvertering en zorgen voor een langzamere opname van de natuurlijke suikers in fruit, waardoor de bloedsuikerspiegel stabiel blijft. Maar dat betekent niet dat het sap uit een sapcentrifuge helemaal niet gezond is. Je profiteert immers nog steeds van de vele vitaminen en antioxidanten. En zolang je niet te veel fruit ten opzichte van groente in je sapje verwerkt, zal het met die schommelende bloedsuikerspiegel wel meevallen. Een goede verhouding is 70 procent groenten, 30 procent fruit. 

©Maridav

Prijs 

Aan de krachtige pers van een slowjuicer en de supergezonde sapjes die daaruit komen, hangt wel een flink prijskaartje. Voor een goede slowjuicer leg je namelijk al snel zo'n 200 tot 400 euro neer. Er zijn ook slowjuicers van slechts een paar tientjes, maar het risico van deze goedkopere modellen is dat ze vaak minder efficiënt persen en sneller stukgaan. Een goede sapcentrifuge heb je daarentegen al voor nog geen 100 euro of iets meer dan dat. Maar laat het prijskaartje nooit leidend zijn: uiteindelijk gaat het erom wat je wilt met het apparaat. Het zou zonde zijn als een sapcentrifuge voor jou uiteindelijk toch te beperkt blijkt en je alsnóg een dure slowjuicer moet aanschaffen. 

Dus: wat kies je? 

Een sapcentrifuge is fijn als je van helder sap houdt, je alleen fruit en groenten met een hoog vochtgehalte gaat persen en je niet te veel geld wilt uitgeven. Een slowjuicer kies je als je extra gezonde, vezelrijke sapjes wilt en je ook van plan bent bladgroenten, vochtarm fruit en eventueel noten te gaan persen. Kies je voor een sapcentrifuge, maar wil je toch af en toe vochtarme ingrediënten in je sapjes verwerken? Maak dan eerst sap met je sapcentrifuge en doe dit vervolgens samen met de vochtarme ingrediënten in een blender. Heeft een slowjuicer jouw voorkeur, maar houd je niet zo van vezelige sapjes? Zeef je sapje na het juicen nog eens door een fijne zeef of theedoek. Zo heb je alsnog een helder sapje zonder pulp.