ID.nl logo
15 gratis apps voor Android-tablets
© PXimport
Zekerheid & gemak

15 gratis apps voor Android-tablets

Op uw Android-tablet kunt u apps installeren die ontworpen zijn voor het kleinere scherm van een smartphone. Wel ziet de interface er dan vaak behoorlijk uitgerekt uit. Er zijn echter ook apps die speciaal gemaakt zijn om meer uit het grotere scherm van een tablet te halen. Wij hebben vijftien gratis apps verzameld, speciaal voor uw Android-tablet.

1. IMDb Movies & TV

De voor tablets geoptimaliseerde versie van IMDb kan als voorbeeld gebruikt worden voor andere apps die hun data uit een immense database halen. Alles wat u wilt weten over films, series, acteurs, regisseurs en eigenlijk alles wat er in de filmwereld speelt, is op te vragen. Het fijnste is nog om de app te gebruiken om trailers van films te bekijken. Niet alleen is de interface prettig in twee delen opgesplitst, alles is ook makkelijk doorzoekbaar. Kortom, een onmisbare app voor filmliefhebbers, ook als tweede scherm bij het kijken van een film op tv.

©PXimport

Is een film de moeite waard? Het scorecijfer op IMDb geeft een goede indicatie.

2. Fancy

Een groot verlanglijstje, maar dan digitaal. De app Fancy toont allerlei hebbedingetjes en aanbiedingen op een manier die vergelijkbaar is met Pinterest. Veel foto's en een persoonlijke pagina met alle producten die je als gebruiker leuk hebt gevonden middels de +fancy-knop. Een hebbedingetje gevonden dat u écht niet kunt laten liggen? Via Buy Now bestelt u het product. De internationale verzendingen zijn op het moment van schrijven nog niet helemaal in de app zelf uitgewerkt, een bestelling plaatsen gaat hierbij via e-mail.

©PXimport

Sommige boeken zijn moeilijk om op de plank te laten liggen, zelfs op een digitale plank.

3. AccuWeather

Om op de hoogte te blijven van het (lokale) weer is AccuWeather een fijne app. Het geeft de huidige temperatuur aan (zowel in de app als in widgets), de weersvoorspelling per uur van de dag of tot vijftien dagen vooruit. Niet alleen is de temperatuur opvraagbaar, ook de windsnelheid en -richting, vochtigheid en regenkans. Onder het menu-item Lifestyle kunt u zelfs zien of het weer geschikt is om bijvoorbeeld te fietsen of te barbecueën. Het enige wat ontbreekt is een waarschuwingssysteem voor als er hondenweer op komst is.

©PXimport

De achtergrond van de app vertelt u eigenlijk al genoeg over het weer.

4. Dropbox

Wellicht bent u al bekend met de cloudopslagdienst Dropbox, waarbij u gratis 2 GB opslagruimte toebedeeld krijgt en deze tegen betaling kunt uitbreiden. De Android-applicatie is ook geoptimaliseerd voor tablets, waardoor het makkelijk is om door uw bestanden te bladeren en bestanden te up- of te downloaden. Vooral foto's worden overzichtelijk weergegeven met miniaturen. Het meest zijn we te spreken over de automatische uploadfunctie, die al uw gemaakte foto's uploadt. Zo hebt u een handige back-upfunctie die u met ieder (op internet aangesloten) apparaat kunt benaderen.

©PXimport

Op Dropbox worden uw online opgeslagen foto's overzichtelijk weergegeven.

5. IM+

IM+ is een uiterst handige app om te gebruiken voor het chatten. U kunt uzelf in de app aanmelden voor meerdere chatdiensten, die vervolgens overzichtelijk weergegeven worden in de app. Er worden aardig wat protocollen ondersteund, waaronder de populairste diensten Windows Live Messenger, Google Talk en Facebook Chat. Tegen een meerprijs wordt ook Skype ondersteund (niet voor VoIP overigens). Het enige wat nog ontbreekt, is de integratie van WhatsApp. De app blijft overigens op de achtergrond actief, waardoor het al gauw een uiterst praktische en onmisbare applicatie voor kletskousen wordt om op de tablet te installeren.

©PXimport

Bent u een kletskous? Dan hebt u eigenlijk maar één app nodig.

6. Opera Mobile - webbrowser

Opera heeft een browser ontwikkeld, speciaal voor tablets. Niet alleen werkt de interface prettig met aanraakaansturing, ook zijn er opties aanwezig die vooral van pas komen op een mobiel apparaat. Zo kan de browser gegevens comprimeren, zodat surfen minder data kost. Dit kunt u ook zo instellen dat het comprimeren alleen plaatsvindt bij een 3G-verbinding. Andere handige functies zijn het opslaan van webpagina's, afbeeldingen uitschakelen om zo minder data te gebruiken en een handig startscherm met grote tegels. Als u Opera ook op uw desktop gebruikt, is Opera Mini een handigere browser, waarmee u ook uw gegevens synchroniseert.

©PXimport

De startpagina van Opera Mobile is zelf in te delen.

7. Recipe Search

"Waarom niet uw tablet gebruiken als kookboek in de keuken?" moeten de ontwikkelaars van Recipe Search gedacht hebben. En waarom eigenlijk ook niet? De app is een handig hulpmiddel om gerechten te zoeken en vervolgens te zien hoe deze bereid dienen te worden. Tevens wordt bij ieder recept getoond welke ingrediënten u in huis moet halen. Favoriete gerechten slaat u op in de app om snel te benaderen. En gerechten die u graag wilt delen, voert u zelf in, zodat andere gebruikers er ook mee aan de slag kunnen in de keuken.

©PXimport

Zin in Pasta? Er is keuze genoeg.

8. Out of Milk

Met de app Out of Milk maakt u makkelijk een boodschappenlijstje, dat vooral dankzij de auto-aanvulling van de app zo is ingevoerd. Ook kunt u invoeren wat u nog wél in huis hebt. Handig opgedeeld in verschillende categorieën. Dat kunt u handmatig doen, maar ook met een streepjescodescanner. Hebt u nog meer geheugensteuntjes nodig? Dan is er ook een takenlijstje aanwezig. De betaalde versie van de app biedt ook (onder meer) widgets, thema's, het delen van lijstjes en back-upmogelijkheden. Het enige wat u niet meer mag vergeten, is uw tablet zelf.

©PXimport

Met uw tablet in de supermarkt vergeet u niks meer.

9. tTorrent

Bij het downloaden via torrents denkt u al gauw aan uw pc. Maar waarom doet u dit niet met uw tablet? Via tTorrent laadt u .torrent-bestanden in waarna de app de bestanden binnenhaalt. De interface is overzichtelijk en minimalistisch en doet wat denken aan uTorrent op de pc. U kunt instellen waar de bestanden opgeslagen moeten worden, hoeveel downloads er tegelijk actief mogen zijn en hoe de app moet reageren wanneer de batterij bijna op is. Een echte aanrader, hoewel het natuurlijk wel verstandig is om alleen te downloaden via een wifi-verbinding.

©PXimport

tTorrent lijkt op uTorrent, maar dan voor tablets.

10. News360 for Tablets

Met News360 wordt nieuws op een hele andere manier gepresenteerd dan dat u gewend bent. U kunt ervoor kiezen een nieuwsitem te kiezen door in het linkermenu een onderwerp te kiezen en in het rechtermenu een specifiek nieuwsbericht, maar aantrekkelijker is het om via de 360graden-weergave door een foto-overzicht te bladeren. Iedere foto linkt naar een nieuwsbericht. Ook de nieuwsberichten zelf zijn keurig weergegeven, met links de tekst en in een rechterkolom beeldmateriaal. Minpunt is wel dat het nieuws alleen afkomstig is uit Amerikaanse bronnen.

©PXimport

De 360graden-modus is een hele andere manier om door het nieuws te bladeren.

11. TripAdvisor

Als u uw tablet meeneemt op reis of stedentrip of als u deze nog wilt inplannen, dan is TripAdvisor een handige app. U kunt via de app op zoek naar hotels, restaurants of activiteiten. Deze zoekt u uit de omgeving met gps, of op een zelf ingevoerde locatie. Deze worden weergegeven op een overzichtelijke kaart van de omgeving. Van de hotels, restaurants en activiteiten kunt u in de app tevens foto's, gebruikersrecensies en voorzieningen (bij hotels) opvragen. Iets gevonden wat u de moeite waard lijkt? Met de knop opslaan kunt u deze later altijd snel weer opvragen.

©PXimport

Waar u ook ter wereld bent, met een internetverbinding weet u wat er in de omgeving te doen is.

12. Wizz

Met Wizz krijgt u een extra set widgets tot uw beschikking die gegevens van Facebook, Twitter, Google Reader, de agenda of snelkoppelingen naar contactpersonen op uw startschermen kunnen laten zien. Voor sommige gegevens is er al een (officiële) widget voorhanden, maar het voordeel van Wizz is echter dat er verschillende soorten widgets zijn. Zo kunt u uw startschermen beter naar eigen smaak inrichten. Het is alleen een beetje flauw dat u (in deze verder gratis app) moet betalen voor de gecombineerde widgets die gegevens uit meerdere bronnen laten zien. Had dat niet in een aparte betaalde app gekund?

©PXimport

Hang uw startscherm vol met widgets van Wizz.

13. Feedly

Feedly is een rss-reader die de ingeladen feeds op een magazineachtige manier weergeeft. U kunt zelf rss-feeds inladen, maar u kunt ook aan de linkerkant van het scherm een onderwerp kiezen waarna meerdere feeds over het onderwerp getoond worden. Als u een Tumblr- of Google Reader-gebruiker bent, kunt u er tevens voor kiezen deze te integreren in Feedly. Een handige app om snel te 'koppensnellen'. Wilt u het gehele artikel lezen, dan drukt u op de link waarna het gehele artikel verschijnt in een soort alternatieve Feedly-webbrowser.

©PXimport

Feedly: een magazine, maar dan op uw tablet.

14. Drive

Onlangs werd Google Drive gelanceerd. In feite is deze dienst een uitbreiding van Google Docs. Naast de mogelijkheid om te werken aan documenten en spreadsheets, kunt u Drive nu ook gebruiken om andere bestanden in op te slaan. U krijgt standaard gratis 5 GB aan online opslagruimte. De app is geoptimaliseerd om te werken in documenten, dat kan ook offline. Betere tekstverwerkings- en spreadsheetmogelijkheden dan Drive zijn er nog niet te vinden. Maar ook is Drive handig om de gegevens uit uw tablet in te back-uppen.

©PXimport

Google Drive is eigenlijk een uitbreiding van Google Docs.

15. Rumpus

Rumpus lijkt een soort IMDb, maar dan voor muziek. Als u meer te weten wilt komen over artiesten of bands, kunt u deze via de zoekmodule vinden. Naast albums, vergelijkbare bands, invloeden en biografieën (wanneer voorhanden) zijn er ook YouTube-clips van de muzikant te bekijken. Een interessante artiest gevonden die u later nog een keertje wilt opzoeken of terugluisteren? Dat kan via de opslagmogelijkheid. Als u een beetje muziekliefhebber bent, dan bent u al gauw veel tijd kwijt aan het ontdekken van nieuwe muziek.

©PXimport

Er is genoeg muziek te ontdekken in de database van Rumpus.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro
© Samsung
Huis

Waar voor je geld: 5 4K QLED-televisies onder de 500 euro

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag hebben we vijf 4K QLED-tv's onder de 500 euro voor je gevonden. Ideaal voor wie wil genieten van haarscherpe beelden en realistische kleuren zonder zijn of haar budget te overschrijden.

Disclaimer

Op het moment van schrijven zijn de televisies bij de goedkoopste webwinkels niet duurder dan 500 euro. De prijzen kunnen schommelen.


Hisense 43A7NQ

De Hisense 43A7NQ biedt verrassend veel voor zijn formaat en prijs. Deze 43 inch QLED-tv levert levendige kleuren dankzij Quantum Dot Color en biedt ondersteuning voor maar liefst vier HDR-formaten, waaronder Dolby Vision IQ en HDR10+. De 4K AI-upscaler tilt oudere content naar een hoger kwaliteitsniveau, zodat ook SD- en HD-beelden scherp en helder ogen. Het geluid wordt verzorgd door twee speakers met Dolby Atmos, wat zorgt voor een ruimtelijk en indrukwekkend geluid. De tv draait op het overzichtelijke VIDAA-platform en ondersteunt handige functies zoals spraakbesturing, bluetooth-koppeling en Game Mode.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision IQ, HDR10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: Quantum Dot Color, AI-upscaling, Dolby Atmos, Game Mode

TCL 43P7K

De TCL 43P7K is een veelzijdige 43 inch QLED-tv met een hoge helderheid van 430 nits en ondersteuning voor alle gangbare HDR-formaten zoals HDR10+ en Dolby Vision. Hierdoor ogen beelden levendig en scherp, met mooie kleurgradaties. Deze televisie draait op Google TV, wat betekent dat je kunt rekenen op een slimme en overzichtelijke interface met ondersteuning voor spraakbediening via Google Assistent of Alexa. Ook stream je gemakkelijk content vanaf je smartphone met Apple AirPlay of ingebouwde Chromecast. De Game Master-modus en ALLM maken dit een goede keuze voor casual gamers.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10+, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Google TV
Bijzonderheden: Google Assistent, Game Master, 430 nits helderheid, AirPlay

Samsung QE50Q60D

De Samsung QE50Q60D is een 50 inch televisie met QLED-schermtechnologie die garant staat voor levendige kleuren en een hoge helderheid. Dankzij Quantum HDR en 100% kleurvolume oogt elk beeld natuurgetrouw, met rijke details en krachtig contrast. De Dual LED-achtergrondverlichting verbetert bovendien de kijkhoek, waardoor iedereen in de kamer geniet van hetzelfde beeld. De tv draait op het gebruiksvriendelijke Tizen-platform, dat snelle toegang geeft tot je favoriete apps. Ook bijzonder is de ondersteuning voor cloud gaming – je hebt geen console nodig om meteen te spelen. Met het Air Slim Design is deze tv slechts 26 mm dun, en de in hoogte verstelbare voet biedt ruimte voor een soundbar. Je krijgt er bovendien een Solar One Remote bij waarmee je meerdere apparaten aanstuurt.

Beelddiagonaal: 50 inch (126 cm)
HDR-ondersteuning: HDR10, HDR10+
Smart TV-platform: Tizen
Bijzonderheden: verstelbare standaard, cloud gaming, Solar Remote, slechts 26 mm dik

Salora 43QLED320

Met de Salora 43QLED320 haal je een compacte 43 inch QLED-tv in huis die qua beeldkwaliteit verrassend goed presteert. De combinatie van HDR10, Dolby Vision en HLG zorgt voor diepe contrasten en heldere kleuren, ook bij donkere scènes. Dankzij het Android TV-platform heb je toegang tot talloze apps zoals Netflix, YouTube en Disney+. De ingebouwde Chromecast maakt streamen vanaf je telefoon of laptop bijzonder eenvoudig. Ook zijn er drie HDMI 2.1-poorten aanwezig, ideaal voor het aansluiten van een gameconsole. Het frameloze ontwerp geeft deze televisie een moderne uitstraling, terwijl bluetooth en wifi zorgen voor goede draadloze connectiviteit.

Beelddiagonaal: 43 inch (109 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, HDR10, HLG
Smart TV-platform: Android TV
Bijzonderheden: ingebouwde Chromecast, HDMI 2.1, frameloos design

Hisense 55E7NQ PRO

De Hisense 55E7NQ PRO is een serieuze kandidaat voor wie zowel wil genieten van films als games. Met een indrukwekkende verversingssnelheid van 144 Hz en ondersteuning voor FreeSync Premium loopt alles vloeiend en zonder haperingen. Het 55 inch QLED-paneel toont heldere kleuren en diepe zwarttinten, terwijl de Dolby Vision IQ-technologie zich aanpast aan de lichtomstandigheden in je kamer. De Dolby Atmos-audio zorgt ervoor dat het geluid net zo meeslepend is als het beeld. Het VIDAA-platform biedt toegang tot alle bekende apps en reageert snel en intuïtief. Dankzij vier HDMI 2.1-poorten is aansluiten van je game-pc of console geen enkel probleem.

Beelddiagonaal: 55 inch (139 cm)
HDR-ondersteuning: Dolby Vision, Dolby Vision IQ, HRD10, HDR10+, HLG
Smart TV-platform: VIDAA
Bijzonderheden: 144 Hz, FreeSync Premium, IMAX Enhanced, 40 watt audio

▼ Volgende artikel
Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips
© ID.nl
Huis

Van zelf ijs maken tot de hitte verdrijven uit huis: 5 verkoelende leestips

🌡️ Man man man, wat is het heet. Sterker nog: bloedheet. Wij hebben daarom vijf artikelen voor je met ideeën om de hitte te slim af te zijn. Van simpele manieren om je slaapkamer koel te houden tot zelf ijs maken tot een plaknacht overleven: inspiratie voor iedereen die liever niet wegsmelt.

Een plaknacht overleven

Een slaapkamer waarin de hitte van de dag is blijven hangen: dat staat garant voor een nacht woelen en slecht slapen. Gelukkig kun je veel doen om het koeler te maken. Overdag de zon buitenhouden en licht beddengoed kiezen bijvoorbeeld. En 's avonds een lauwe douche nemen of ijsblokjes bij de ventilator zetten helpt ook. Wij hebben acht onmisbare tips voor je verzameld.
→ Lees verder: Zo houd je het hoofd (en de slaapkamer) koel

Hitte verdrijven uit huis

Zit je huis nog vol warmte als de buitentemperatuur alweer zakt? Dan is het tijd voor actie. In dit artikel lees je over ventilatie en isolatie airco's en zonwering, en over snelle tips die gegarandeerd graden schelen.
→ Lees verder: Tips om de warmte uit huis te krijgen na een hittegolf

Zelf ijs maken? met een ijsmachine ...

Roomijs maken in je eigen keuken? Dat kan met de hand, maar makkelijker met een ijsmachine. In dit overzicht zie je hoe de klassieke modellen met losse koelkom werken, wat een zelfvriezende machine voor je doet en waarom de Ninja Creami zo populair is. Je eigen ijs maken: leuk om te doen, maar al helemaal lekker om op te eten! 🍦
→ Lees verder: IJs maken met ijsmachines – zo werkt het

... en zonder ijsmachine

Ook zonder machines kun je prima zelf ijs maken. In dit artikel lees je hoe je waterijs of yoghurtijs maakt met wat je al in huis hebt. Meng wat fruit, sap of yoghurt, giet het in vormpjes of bekertjes en laat het bevriezen. Je kunt eindeloos variëren met smaken, en zelfs alcohol toevoegen. Maar dat is met deze tropische temperatuur misschien niet het beste idee...
→ Lees verder: Geen ijsmachine, toch zelf ijs maken

Getest: de Ninja Slushi

Met de Ninja Slushi maak je meer dan slushi alleen. Van granita's tot milkshakes, van slush met frisdrank tot frozen cocktails: dit apparaat kan het allemaal. Hoe dat bevalt in de praktijk, lees je in deze uitgebreide review.
→ Lees verder: Review Ninja Slushi – Voor ijskoude drankjes op warme dagen

Koud, kouder, koudst

Of je nou je huis wilt laten afkoelen, een plaknacht wilt overleven of gewoon zin hebt in een zelfgemaakt ijsje: met deze tips kom je de hitte wel door. Sterkte!

🥶 Kon je er maar in gaan zitten! 👇