Welke IP-rating heb ik nodig voor slimme buitenverlichting?

Welke IP-rating heb ik nodig voor slimme buitenverlichting?

Geplaatst: 21 april 2023 - 08:01

Sabine Schults

Slimme buitenlampen hebben veel te verduren doordat ze regelmatig worden blootgesteld aan onder meer regen en zonlicht. Door te kiezen voor slimme buitenverlichting met de juiste beschermingsgraad zorg je ervoor dat de lampen beter bestand zijn tegen weersinvloeden. Maar welke IP-rating heb je precies nodig? Dat leggen we uit in dit artikel!

Slimme buitenverlichting

Hier vind je alles wat je nodig hebt!

Wat is een IP-rating?

Een IP-rating wordt ook wel Ingress Protection genoemd. Het is een internationale norm die aangeeft in hoeverre een product, zoals een buitenlamp, smartphone of fototoestel, is beschermd tegen vocht, vuil en stof. De IP-certificering is te herkennen aan de letters ‘IP’ gevolgd door twee cijfers. Het eerste cijfer zegt iets over de mate van vuil- en stofbestendigheid, en het tweede cijfer iets over de beschermingsgraad tegen vloeistoffen. 

In onderstaand overzicht leggen we de betekenis van de getallen uit.

Eerste getal (stof/vuil)Bescherming
0Geen bescherming tegen stof/vuil
1Bescherming tegen stof/vuil vanaf 50 mm
2Bescherming tegen stof/vuil vanaf 12 mm
3Bescherming tegen stof/vuil vanaf 2,5 mm
4Bescherming tegen stof/vuil vanaf 1 mm
5Vrijwel volledige bescherming tegen stof/vuil (voldoende om werking apparaat niet te hinderen)
6Volledige bescherming tegen stof/vuil

Tweede getal (vocht)Bescherming
0Geen bescherming tegen vocht
1Bescherming tegen druppels bij een niet-gekanteld apparaat
2Bescherming tegen druppels bij een gekanteld apparaat
3Bescherming tegen spetters (bij een hoek van -60° tot 60° en max. 10 liter per minuut)
4Bescherming tegen opspattend water (max. 10 liter per minuut)
5Bescherming tegen waterstralen (max. 12,5 liter per minuut)
6Bescherming tegen stortbuien (max. 100 liter per minuut)
7Bescherming tegen onderdompeling (max. 30 minuten, tot 1 meter diepte)
8Bescherming tegen langere onderdompeling (precieze specificaties verschillen)
Buitenverlichting

Welke IP-rating moet mijn slimme buitenlamp hebben?

Bij de aanschaf van een slimme buitenlamp is het belangrijk om rekening te houden met de IP-rating. Verlichting voor buiten moet minstens over een IP44-rating beschikken. Dat houdt in dat de lamp beschermd is tegen kleine stofdeeltjes vanaf 1 millimeter én tegen opspattend water (afkomstig vanuit alle hoeken). Dat is belangrijk omdat buitenverlichting wordt blootgesteld aan verschillende weersinvloeden, zoals regen, wind en sneeuw.

Een hogere IP-rating zorgt ervoor dat je slimme buitenlamp nog beter beschermd wordt tegen de weersomstandigheden. Een lamp met IP68-rating kan bijvoorbeeld voor langere tijd aan water worden blootgesteld dan een lamp met IP44-rating. Bovendien heeft het een hogere beschermingsgraad tegen stof. 

Wanneer je je slimme buitenlamp in de grond plaatst, zoals in de buurt van planten of het gazon, is een hoge IP-rating zoals IP67 of IP68 aan te raden. Lampen in de grond worden namelijk veel blootgesteld aan water en vuil. Ook biedt een hoge IP-rating een betere bescherming tegen bijvoorbeeld het sproeien van het gras en de planten in de zomermaanden. 

Bij een muurlamp kun je doorgaans voor een lagere IP-certificering kiezen, zoals IP65 of IP66. Omdat een lamp met IP44-rating beschermd is tegen spatwater, kan de levensduur sneller afnemen wanneer deze wordt blootgesteld aan een hevige regenbui. Een dergelijke lamp is meer geschikt voor onder een overkapping of andere vorm van beschutting.

Welke IP-rating heb ik nodig voor slimme buitenverlichting?-43538436

Hoe wordt de IP-rating van een slimme lamp bepaald?

De IP-rating van een slimme buitenlamp wordt bepaald op basis van tests die worden uitgevoerd door onafhankelijke testorganisaties. Een buitenlamp wordt daar onder meer blootgesteld aan waterstralen met verschillende drukniveaus om te bepalen hoe waterbestendig die is. Ook wordt er gekeken in hoeverre een lamp bestand is tegen stof en vuil.

Wat zegt de IP-rating over de levensduur van slimme buitenlampen?

Het is belangrijk om te weten dat de IP-rating niet alles zegt over de levensduur van slimme buitenverlichting. De bescherming kan namelijk afnemen wanneer een apparaat wordt blootgesteld aan sneeuw, wind, zonlicht of kou. Hoe beter de kwaliteit van de materialen van de lamp, hoe minder snel de mate van stof- en waterbestendigheid moet afnemen. Toch is het onvermijdelijk dat er na verloop van tijd slijtage of degradatie plaatsvindt, bijvoorbeeld aan de afdichtingsrubbers.

Daarnaast heeft niet alleen de buitenkant van een slimme buitenlamp invloed op de levensduur. Een slechte kwaliteit van interne onderdelen, zoals de leds en de voeding, kan ervoor zorgen dat je buitenlamp sneller kapot gaat. Ook heeft een lamp geen oneindig aantal branduren. Na verloop van tijd raakt een lamp op. Bij slimme verlichting is dat vaak na 15.000 tot 25.000 branduren. Niet alle armaturen beschikken over een vervangbare lamp, waardoor je na verloop van tijd mogelijk een compleet nieuwe armatuur moet aanschaffen.

Welke IP-rating heb ik nodig voor slimme buitenverlichting?-43538466

Welke slimme lampen zijn geschikt voor buiten?

Verschillende smarthomemerken verkopen slimme lampen voor buitengebruik. Bekende merken met slimme buitenverlichting zijn Philips Hue, Calex, Innr en Twinkly. Let bij het kiezen van een lamp niet alleen op de IP-rating, maar kijk ook of het bijbehorende smarthomeplatform aansluit bij eventuele andere slimme lampen die je in huis hebt. Eerder schreven we al over zaken waar je op moet letten bij het kiezen van slimme buitenlampen. Ga ook na of je bepaalde accessoires nodig hebt, zoals een hub of bridge. We leggen in dit artikel uit wat je precies nodig hebt voor slimme buitenverlichting.


0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten