Wat is de levensduur van slimme buitenverlichting?
Wil je de tuin verlichten met slimme buitenlampen? Dan is het wel zo handig om te weten hoelang dat soort lampen meegaat en waar je op moet letten bij aanschaf. In dit artikel vertellen we je alles over de levensduur van slimme buitenverlichting.
De levensduur van slimme buitenverlichting hangt af van verschillende factoren, variërend van de kwaliteit van het product, de gebruiksfrequentie tot de weersomstandigheden waaraan de lamp wordt blootgesteld. Hoewel er altijd uitzonderingen mogelijk zijn, mag je ervan uitgaan dat een slimme buitenlamp minstens drie jaar meegaat. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit.
Slimme buitenverlichting
Bekijk hier welke oplossing het best bij jouw situatie past!
Afhankelijk van het aantal branduren
Een lamp kan niet oneindig branden. Na verloop van tijd raakt een lamp op. Bij een slimme buitenlamp is dat niet anders. Slimme lampen hebben over het algemeen een maximale levensduur tussen de 15.000 en 25.000 branduren. Dat is de tijd dat de lamp daadwerkelijk aanstaat.
Hoelang je precies met een lamp doet, hangt af van de frequentie van het gebruik. Brandt de slimme buitenlamp de hele nacht? Dan komt dat uit op gemiddeld 12 uur per dag. In de wintermaanden is het namelijk ongeveer 15 uur per dag donker en 's zomers rond de 9 uur per dag. Een lamp met een levensduur van 25.000 branduren kun je dus in theorie 5,5 jaar gebruiken. Bij een lamp met een levensduur van 15.000 branduren gaat het om bijna 3,5 jaar.
Zet je de buitenlamp niet de hele nacht aan? Dan verlengt dat de levensduur van de lamp. Hoe minder lang de lamp brandt, hoe langer je ermee doet. Op de verpakking of website van de fabrikant kun je vinden wat de maximale brandtijd van je slimme buitenlamp is.
Hoe feller, hoe sneller... het eind in zicht is
Ook de helderheid van een slimme buitenlamp kan invloed hebben op de levensduur ervan. Een hoge helderheid kan namelijk leiden tot hogere temperaturen binnen de lamp. De warmte kan de prestaties en de levensduur beïnvloeden. Buitenlampen die je gebruikt als functionele verlichting (en vaak op een hoge helderheid zet) gaan daardoor mogelijk minder lang mee dan sfeerlampen.
Deze invloed heeft het weer op je slimme buitenlamp
Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ is in principe ook van toepassing op slimme verlichting voor buiten. Meestal maken duurdere producten gebruik van betere materialen, zoals een sterkere kunststofsoort en roestvrij staal. Mogelijk wordt er in de armatuur, bekabeling of bij de koppelstekkers ook gebruikgemaakt van betere afdichtingsrubbers. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen kunnen de lampen verschillende weersinvloeden, waaronder zonlicht, regen, vorst en sneeuw, beter doorstaan. Ook de kwaliteit van interne componenten is van belang, zoals de leds en de voeding.
Bij weersinvloeden komt ook de IP-rating om de hoek kijken. Deze certificering bepaalt de mate van stof- en waterbestendigheid. Het eerste cijfer geeft weer in hoeverre de lamp is beschermd tegen stofresten. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het product bestendig is tegen vocht. Een slimme buitenlamp heeft minstens een IP65-rating nodig als je deze in de open lucht hangt. IP66, IP67 en IP68 bieden nog meer bescherming tegen vocht. Onder een afdak voldoet een lamp met IP44-rating.
Houd er wel rekening mee dat de mate van stof- en waterbestendigheid na verloop van tijd en door de weersinvloeden afneemt. Bij een kwalitatieve lamp zou dat potentieel minder snel moeten optreden dan bij een goedkope lamp.
Denk ook aan de plaatsing van slimme buitenverlichting
Bedenk vooraf goed waar je je slimme buitenlampen wilt plaatsen. De locatie heeft namelijk invloed op de levensduur van je slimme buitenverlichting. Een lamp heeft onder een overkapping bijvoorbeeld minder te lijden dan een lamp die wel volop wordt blootgesteld aan zonlicht, regen, vorst en sneeuw.
Niet alleen vocht en kou kunnen je buitenlamp aantasten. De UV-straling van de zon kan namelijk de chemische samenstelling van kunststof veranderen. Doorgaans zijn lampen voor buiten voorzien van een beschermende UV-coating, maar na verloop van tijd vermindert de werking hiervan. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van de kwaliteit van de coating en de mate waarin de lamp aan de zon wordt blootgesteld.
Powered by