ID.nl logo
Wat is de levensduur van slimme buitenverlichting?
Zekerheid & gemak

Wat is de levensduur van slimme buitenverlichting?

Wil je de tuin verlichten met slimme buitenlampen? Dan is het wel zo handig om te weten hoelang dat soort lampen meegaat en waar je op moet letten bij aanschaf. In dit artikel vertellen we je alles over de levensduur van slimme buitenverlichting.

Na het lezen van dit artikel weet je:

  • Hoeveel uren een slimme lamp voor buiten kan branden

  • In welke mate de helderheid van de lamp de levensduur drukt

  • Welke invloed het weer heeft op slimme buitenverlichting

  • In hoeverre de plaatsing van je lamp van belang is

  • Ook interessant: Zo maak je je eigen programmeerbare ledstrips voor buiten

De levensduur van slimme buitenverlichting hangt af van verschillende factoren, variërend van de kwaliteit van het product, de gebruiksfrequentie tot de weersomstandigheden waaraan de lamp wordt blootgesteld. Hoewel er altijd uitzonderingen mogelijk zijn, mag je ervan uitgaan dat een slimme buitenlamp minstens drie jaar meegaat. Hoe dat precies zit, leggen we je hieronder uit. 

Slimme buitenverlichting

Bekijk hier welke oplossing het best bij jouw situatie past!

Afhankelijk van het aantal branduren

Een lamp kan niet oneindig branden. Na verloop van tijd raakt een lamp op. Bij een slimme buitenlamp is dat niet anders. Slimme lampen hebben over het algemeen een maximale levensduur tussen de 15.000 en 25.000 branduren. Dat is de tijd dat de lamp daadwerkelijk aanstaat.

Hoelang je precies met een lamp doet, hangt af van de frequentie van het gebruik. Brandt de slimme buitenlamp de hele nacht? Dan komt dat uit op gemiddeld 12 uur per dag. In de wintermaanden is het namelijk ongeveer 15 uur per dag donker en 's zomers rond de 9 uur per dag. Een lamp met een levensduur van 25.000 branduren kun je dus in theorie 5,5 jaar gebruiken. Bij een lamp met een levensduur van 15.000 branduren gaat het om bijna 3,5 jaar.

Zet je de buitenlamp niet de hele nacht aan? Dan verlengt dat de levensduur van de lamp. Hoe minder lang de lamp brandt, hoe langer je ermee doet. Op de verpakking of website van de fabrikant kun je vinden wat de maximale brandtijd van je slimme buitenlamp is.

Hoe feller, hoe sneller... het eind in zicht is

Ook de helderheid van een slimme buitenlamp kan invloed hebben op de levensduur ervan. Een hoge helderheid kan namelijk leiden tot hogere temperaturen binnen de lamp. De warmte kan de prestaties en de levensduur beïnvloeden. Buitenlampen die je gebruikt als functionele verlichting (en vaak op een hoge helderheid zet) gaan daardoor mogelijk minder lang mee dan sfeerlampen.

Deze invloed heeft het weer op je slimme buitenlamp

Het gezegde ‘goedkoop is duurkoop’ is in principe ook van toepassing op slimme verlichting voor buiten. Meestal maken duurdere producten gebruik van betere materialen, zoals een sterkere kunststofsoort en roestvrij staal. Mogelijk wordt er in de armatuur, bekabeling of bij de koppelstekkers ook gebruikgemaakt van betere afdichtingsrubbers. Door gebruik te maken van hoogwaardige materialen kunnen de lampen verschillende weersinvloeden, waaronder zonlicht, regen, vorst en sneeuw, beter doorstaan. Ook de kwaliteit van interne componenten is van belang, zoals de leds en de voeding. 

Bij weersinvloeden komt ook de IP-rating om de hoek kijken. Deze certificering bepaalt de mate van stof- en waterbestendigheid. Het eerste cijfer geeft weer in hoeverre de lamp is beschermd tegen stofresten. Het tweede cijfer geeft aan hoe goed het product bestendig is tegen vocht. Een slimme buitenlamp heeft minstens een IP65-rating nodig als je deze in de open lucht hangt. IP66, IP67 en IP68 bieden nog meer bescherming tegen vocht. Onder een afdak voldoet een lamp met IP44-rating.

Houd er wel rekening mee dat de mate van stof- en waterbestendigheid na verloop van tijd en door de weersinvloeden afneemt. Bij een kwalitatieve lamp zou dat potentieel minder snel moeten optreden dan bij een goedkope lamp.

Denk ook aan de plaatsing van slimme buitenverlichting

Bedenk vooraf goed waar je je slimme buitenlampen wilt plaatsen. De locatie heeft namelijk invloed op de levensduur van je slimme buitenverlichting. Een lamp heeft onder een overkapping bijvoorbeeld minder te lijden dan een lamp die wel volop wordt blootgesteld aan zonlicht, regen, vorst en sneeuw. 

Niet alleen vocht en kou kunnen je buitenlamp aantasten. De UV-straling van de zon kan namelijk de chemische samenstelling van kunststof veranderen. Doorgaans zijn lampen voor buiten voorzien van een beschermende UV-coating, maar na verloop van tijd vermindert de werking hiervan. Hoe snel dat gebeurt, hangt af van de kwaliteit van de coating en de mate waarin de lamp aan de zon wordt blootgesteld.

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube