Slimme verlichting: koppel je inbouwlampen aan je smarthome
Als je aan slimme verlichting denkt, denk je vaak aan peertjes die je in een fitting draait en daarna verbindt met je netwerk. Het maakt echter niet uit wat voor verlichting je in huis hebt, je kunt ze in feite allemaal verbinden met je slimme huis. In dit artikel leggen we je uit hoe je je inbouwspotjes slim maakt.
In dit artikel leggen we je uit wat je kunt doen met je inbouwverlichting als je deze slim wilt maken.
- Soorten verlichting
- Verlichting vervangen
- Lamp in bestaande verlichting vervangen
- Ook je lichtknop kun je slim maken. Lees ook: wat kun je doen met de lichtknop van je slimme verlichting?
Het aanbod van verschillende soorten slimme verlichting is in korte tijd behoorlijk gegroeid. De mollige peertjes zijn er nog altijd, maar als je een mooie grote gloeilamp zoekt voor aan het plafond? Dan kan dat ook. Slimme tuinverlichting? Keuze zat! En ook als je inbouwlampen hebt, kun je die vervangen door slimme varianten. Naast functionele vooruitgang kan dat ook helpen om energie te besparen. Is dat echter je grote doel, houd er dan wel rekening mee dat slimme lampen een actieve draadloze verbinding in stand houden en daarmee (iets) meer stroom verbruiken dan een ledlamp zonder slimme functies.
Verschillende soorten (slimme) spots
Opbouwspots, inbouwspots, buitenlampen; verschillende merken bieden slimme spotjes aan die je kunt gebruiken voor je smarthome. Zo hebben merken als Calex, Wiz en Philips van alles in het assortiment. Zelfs IKEA heeft binnen de Tradfri-lijn spotjes die je kunt gebruiken.
Ben je op zoek naar spotjes, dan heeft bijvoorbeeld Philips in de Hue-lijn ronde en vierkante modellen in bijvoorbeeld de Centura- of Milliskin-lijn. Bovendien heb je uitvoeringen met wit (dimbaar) licht of licht dat elke kleur kan schijnen. Maar (vooral de Hue-)inbouwspots hebben één ding in gemeen: het prijskaartje is fors.
Gelukkig werken de meeste spots (zowel inbouwspots als opbouwspots) met dezelfde lampfitting: GU10. Je hoeft dus niet je bestaande inbouwspots te vervangen. Je kunt ze ook slim maken door simpelweg het lampje te vervangen. Bij een opbouwspot is dat vaak een kwestie van openschroeven. Een inbouwspot haal je met een platte schroevendraaier makkelijk van het plafond. Ze zitten met klemmetjes vast, waardoor je de spot ook zo hebt teruggeplaatst zodra je de GU10-lamp hebt vervangen.
Wil je je spots vervangen, of ben je op zoek naar nieuwe? Je hebt al voldoende aan de slimme lamp die je in een nieuwe inbouw- of opbouwspot kunt plaatsen. Handig als het ontwerp van de slimme spotjes je niet aanstaat, of kosten wilt besparen ten opzichte van een Philips Hue Centura.
Al met al is het vervangen of plaatsen van een slimme inbouwspot opvallend eenvoudig.
Spot on!
Zodra je de spotjes hebt geplaatst, zullen ze meteen beginnen met schijnen. Vervolgens kun je ze koppelen aan je smartphone (bijvoorbeeld via een appje met bluetooth) of aan je smarthome (door ‘m aan de hub van je slimme verlichting te koppelen). Zo kun je met je smartphone, slimme speaker of andere accessoire (zoals een afstandsbediening) je lampen in- en uitschakelen, dimmen, de lichtkleur bepalen of automatiseren.
Wil je meer video's zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl!