Slimme verlichting: koppel je inbouwlampen aan je smarthome

© PXimport

Slimme verlichting: koppel je inbouwlampen aan je smarthome

Slimme verlichting

Geplaatst: 15 maart 2023 - 13:03

Joris Peterse

Als je aan slimme verlichting denkt, denk je vaak aan peertjes die je in een fitting draait en daarna verbindt met je netwerk. Het maakt echter niet uit wat voor verlichting je in huis hebt, je kunt ze in feite allemaal verbinden met je slimme huis. In dit artikel leggen we je uit hoe je je inbouwspotjes slim maakt.

Het aanbod van verschillende soorten slimme verlichting is in korte tijd behoorlijk gegroeid. De mollige peertjes zijn er nog altijd, maar als je een mooie grote gloeilamp zoekt voor aan het plafond? Dan kan dat ook. Slimme tuinverlichting? Keuze zat! En ook als je inbouwlampen hebt, kun je die vervangen door slimme varianten. Naast functionele vooruitgang kan dat ook helpen om energie te besparen. Is dat echter je grote doel, houd er dan wel rekening mee dat slimme lampen een actieve draadloze verbinding in stand houden en daarmee (iets) meer stroom verbruiken dan een ledlamp zonder slimme functies.

Slimme verlichting is er ook al in de vorm van traditionele lampen.

Verschillende soorten (slimme) spots

Opbouwspots, inbouwspots, buitenlampen; verschillende merken bieden slimme spotjes aan die je kunt gebruiken voor je smarthome. Zo hebben merken als Calex, Wiz en Philips van alles in het assortiment. Zelfs IKEA heeft binnen de Tradfri-lijn spotjes die je kunt gebruiken.

Ben je op zoek naar spotjes, dan heeft bijvoorbeeld Philips in de Hue-lijn ronde en vierkante modellen in bijvoorbeeld de Centura- of Milliskin-lijn. Bovendien heb je uitvoeringen met wit (dimbaar) licht of licht dat elke kleur kan schijnen. Maar (vooral de Hue-)inbouwspots hebben één ding in gemeen: het prijskaartje is fors.

Gelukkig werken de meeste spots (zowel inbouwspots als opbouwspots) met dezelfde lampfitting: GU10. Je hoeft dus niet je bestaande inbouwspots te vervangen. Je kunt ze ook slim maken door simpelweg het lampje te vervangen. Bij een opbouwspot is dat vaak een kwestie van openschroeven. Een inbouwspot haal je met een platte schroevendraaier makkelijk van het plafond. Ze zitten met klemmetjes vast, waardoor je de spot ook zo hebt teruggeplaatst zodra je de GU10-lamp hebt vervangen.

Je kunt een slimme lamp in je huidige inbouwspot zetten.

Wil je je spots vervangen, of ben je op zoek naar nieuwe? Je hebt al voldoende aan de slimme lamp die je in een nieuwe inbouw- of opbouwspot kunt plaatsen. Handig als het ontwerp van de slimme spotjes je niet aanstaat, of kosten wilt besparen ten opzichte van een Philips Hue Centura.

Al met al is het vervangen of plaatsen van een slimme inbouwspot opvallend eenvoudig.

Met een schroevendraaiertje haal je een inbouwspot gemakkelijk van het plafond.

Spot on!

Zodra je de spotjes hebt geplaatst, zullen ze meteen beginnen met schijnen. Vervolgens kun je ze koppelen aan je smartphone (bijvoorbeeld via een appje met bluetooth) of aan je smarthome (door ‘m aan de hub van je slimme verlichting te koppelen). Zo kun je met je smartphone, slimme speaker of andere accessoire (zoals een afstandsbediening) je lampen in- en uitschakelen, dimmen, de lichtkleur bepalen of automatiseren.

Watch on YouTube

Wil je meer video's zien, abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000