ID.nl logo
Review Paulmann filament RGBW - Retroverlichting met kleur
© Jeroen Boer - ID.nl
Zekerheid & gemak

Review Paulmann filament RGBW - Retroverlichting met kleur

Filamentlampen die ledtechnologie combineren met een ouderwetse uitstraling zijn in de mode. Tegelijkertijd is verlichting ook steeds vaker slim. Een combinatie van deze twee trends lijkt dan ook voor de hand te liggen. Het Duitse Paulmann maakt slimme lampen met gekleurd licht gebaseerd op het Zigbee-protocol.

Uitstekend
Conclusie

Ben je op zoek naar sfeervolle kamerlampen die kleur combineren met een echte retro-uitstraling? Dan zijn de lampen van Paulmann ideaal. De verlichting is van een goede kwaliteit, de kleuren zijn mooi en de lampen flikkeren niet. De prijs is ook nog eens prima.

Plus- en minpunten
  • Werkt onder meer met Philips Hue
  • Betaalbaar
  • Flikkervrij
  • Mooie kleuren
  • Glas met gouden gloed
  • Overgangen soms niet vloeiend

Als we uitgaan van het populaire Philips Hue, dan is het aanschaffen van filamentlampen toch lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken. In het assortiment van Philips zelf produceren de slimme filamentlampen alleen wittinten. Het enige dat er in het assortiment van Philips nog enigszins bij in de buurt komt, is de Hue Ellipse. Maar dat is met een afmeting van 190 mm een wel erg grote bol, en het typische filament dat voor de retro-uitstraling zorgt, ontbreekt helaas.

Paulmann vult dit gat op met filamentlampen met gekleurde verlichting in vier retroformaten: standaard gloeilamp, G125 (grote bol), G95 (bol) en ST64 (Edison). Wij kregen voor deze review drie G95-lampen die zo'n 30 euro per stuk kosten of 90 euro voor een set van drie stuks. Afhankelijk van het gewenste formaat kan dat iets goedkoper of duurder zijn.

©Jeroen Boer - ID.nl

Geen dipjes

Het filament in de lampen bestaat eigenlijk uit twee delen die samen alle wit- en kleurtinten verzorgen. Zowel het witte licht dat je in allerlei wittinten kunt instellen als het gekleurde licht ziet er uitstekend uit. Het geproduceerde licht is bovendien prettig. Sommige filamentlampen zijn gevoelig voor spanningsdipjes, waardoor je ze ziet flikkeren. Dat is bij deze Paulmann-lampen gelukkig niet het geval: de lampen doen hun werk flikkervrij. De gouden gloed waarmee het glas is afgewerkt, is echter niet ons ding.

©Jeroen Boer - ID.nl

Werkt met Hue

De lampen van Paulmann maken gebruik van Zigbee 3.0 en zijn hiermee behalve met Paulmanns eigen Smik-systeem ook compatibel met allerlei smarthomesystemen, waaronder Philips Hue. Als we een lamp voor de eerste keer van spanning voorzien, is deze direct vindbaar nadat we in de Hue-app een nieuwe lamp toevoegen. De lamp laat zich ook qua kleurweergave probleemloos aansturen.

Als je ze direct naast andere Hue-lampen hangt, zie je wel kleurverschil, maar dat geldt eveneens als je verschillende generaties Hue-producten door elkaar gebruikt. Mogelijkheden die je niet krijgt, zijn HomeKit-ondersteuning, dynamische scènes met kleurveranderingen en AmbiLight. Simpele kleurovergangen werken wel, al zijn die bij sommige kleuren minder vloeiend dan die van echte Hue-lampen.

Conclusie

Ben je op zoek naar sfeervolle kamerlampen die kleur combineren met een echte retro-uitstraling, dan zijn de lampen van Paulmann ideaal. De verlichting is van een goede kwaliteit, de kleuren zijn mooi en de lampen flikkeren niet. De prijs is ook nog eens prima!

▼ Volgende artikel
❄️ Deze functies kun je allemaal vinden op een vriezer
© qwartm
Huis

❄️ Deze functies kun je allemaal vinden op een vriezer

Een vriezer zorgt er in de eerste plaats voor dat eten lang houdbaar blijft, maar sommige modellen zijn uitgerust met handige functies om dit nóg efficiënter te doen. Van supervriezen tot automatische ontdooifunctie: wij vertellen je welke functies je zoal kunt vinden op een vriezer en wat je eraan hebt.

❄️ In dit artikel over vriezers lees je:

  • Met welke functies en eigenschappen veel vriezers verrijkt zijn: supervriezen, thermostaat, No Frost, automatische ontdooifunctie, dooiwaterafvoer en ijsblokjeslade
  • Waarom zulke functies niet alleen goed zijn voor de werking van je vriezer, maar ook voor de kwaliteit van je ingevroren eten
  • Hoe dergelijke functies je veel tijd en moeite kunnen besparen

Lees ook: Wat is de ideale temperatuur voor jouw koelkast en vriezer?

Supervriezen

Als je je vriezer inlaadt met nieuwe boodschappen, gaat de temperatuur van het vriesgedeelte wat omlaag. Dat is niet alleen ongunstig voor de kwaliteit van de producten die al in de vriezer lagen, ook duurt het een tijdje voor je nieuwe producten goed zijn ingevroren. Met de supervriesfunctie, ook wel snelvriesfunctie of 'fast freeze' genoemd, is dat verleden tijd. Deze functie verlaagt de temperatuur in de vriezer tijdelijk tot -24 graden Celsius (of nog lager), zodat alle producten in de vriezer razendsnel op temperatuur kunnen komen. Supervriezen kun je het beste instellen al vóór je boodschappen gaat doen, om je nieuwe producten zo vers mogelijk te houden. Deze functie is trouwens ook handig voor wanneer je net je vriezer hebt ontdooid. 

Thermostaat

De ideale temperatuur in een vriezer is -18 graden Celsius. Met die temperatuur blijven de meeste producten lang goed én de milieubelasting is daarmee relatief laag. Om de temperatuur nauwkeurig te kunnen regelen en controleren, beschikken veel vriezers over een ingebouwde thermostaat. Zorg ervoor dat deze altijd lager staat dan -17 graden Celsius, maar nooit lager dan -30 graden Celsius. Hoe kouder hoe beter gaat namelijk niet op voor vriezen. Zo kunnen te koud ingestelde vriezers onnodig veel energie verbruiken en de kwaliteit van bijvoorbeeld groenten, fruit, vis, vlees en dranken aantasten. Heeft jouw vriezer geen ingebouwde thermostaat? Je kunt deze thermostaten ook los kopen. 

©qwartm

No Frost

Hoe vervelend: op de wanden van je vriezer groeit een flinke bonk ijs, waardoor er minder ruimte overblijft om etenswaren op te bergen. Misschien gaan de lades van je vriezer door dat overtollige ijs zelfs moeilijk open en dicht. IJsvorming is overigens niet alleen hinderlijk, het kan óók de kwaliteit van je voedsel beïnvloeden. Het verstoort namelijk de temperatuur en vochtbalans in het vriesgedeelte, waardoor de smaak en textuur van je voedsel kan veranderen en het sneller bederft. Daarnaast geldt: hoe meer ijs in de vriezer, hoe harder de vriezer moet werken om de juiste temperatuur te behouden. Daarom is No Frost zo handig: deze functie voorkomt ijsvorming in de vriezer met behulp van een ventilatiesysteem, dat continu de juiste temperatuur op gelijkmatige wijze de vriezer inblaast. Scheelt jou ook weer een hoop gedoe, want dankzij No Frost hoef je nooit meer je vriezer te ontdooien! 

Coole tip: invriezen in diepvriesbakjes

Dan kun je lekker stapelen!

Automatische ontdooifunctie

Dan is er ook nog de automatische ontdooifunctie, en die werkt weer net even anders dan No Frost. Waar bij No Frost ijsvorming continu wordt tegengegaan door middel van een ventilatiesysteem, zorgt de automatische ontdooifunctie ervoor dat de vriezer periodiek het koelsysteem tijdelijk uitschakelt. Het water wordt vervolgens opgevangen in een bak dicht bij de motor, waar het kan verdampen. Handig bij overmatige ijsvorming, maar de ontdooifunctie zal je vriezer in tegenstelling tot No Frost niet volledig ijsvrij houden. Je zult met deze functie je vriezer dus alsnog af en toe handmatig moeten ontdooien, maar hier heb je wél veel minder werk aan.

©Yanukit

Dooiwaterafvoer

Ontdooi je je vriezer handmatig? Een vriezer met dooiwaterafvoer maakt dit vervelende klusje een stuk eenvoudiger. Deze vriezers hebben een speciaal systeem dat helpt om het water dat vrijkomt bij het ontdooien af te voeren. Dat werkt heel simpel: het dooiwater wordt via een afvoergootje naar buiten geleid, waar het wordt opgevangen in een bak. Daardoor hoef je niet langer met een doek in de weer om het ontdooide water uit het vriesgedeelte op te dweilen. Ook weet je zeker dat al het water van de bodem van je vriezer verdwijnt en bij het inschakelen van je vriezer niet opnieuw bevriest.

IJsblokjeslade

Je kent het wel: je hebt ijsblokjes nodig, maar deze liggen ergens ver achterin de vriezer verstopt. Na een poosje graaien heb je ze eindelijk, maar dan blijkt dat de ijsblokjes volledig aan elkaar vastgevroren zijn. Met een vriezer met aparte ijsblokjeslade heb je daar geen last meer van. In zo'n vriezer heb je je ijsblokjes altijd op een vaste plek waar je ze snel kunt vinden. Ook kunnen je ijsblokjes in zo'n speciale lade onmogelijk aan elkaar vastvriezen én zullen ze lekker fris en neutraal van smaak blijven, omdat ze niet in contact komen met andere etenswaren. Misschien wel het grootste voordeel: een aparte ijsblokjeslade bespaart heel wat ruimte in de rest van je vriezer.

▼ Volgende artikel
Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel
© Wesley Akkerman
Zekerheid & gemak

Review Eufycam S3 Pro – Krachtig en flexibel

De Eufycam S3 Pro is een discrete beveiligingscamera die in beelden in hoge resolutie opneemt – of dat nu overdag of 's nachts is. De camera's gebruiken hiervoor geen schijnwerper of infraroodlampjes, waardoor je in de avond niet ziet dat er gefilmd wordt.

Fantastisch
Conclusie

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.

Plus- en minpunten
  • Beeldkwaliteit
  • Bouwkwaliteit
  • Zonnepanelen
  • Geen abonnement
  • Lange accuduur
  • Zo geïnstalleerd
  • Toegankelijke app
  • Prijs

Voor deze recensie testen we een compleet pakket van de Eufycam 3S Pro. Die bundel bestaat uit twee camera's en een basisstation (variant S380), en kost 649 euro. Je kunt de camera's echter ook los kopen voor 279 euro per stuk. Dat is niet mals, laten we dat vooropstellen. Maar wat je ervoor terugkrijgt, is behoorlijk veel. Bovendien is het genoemde pakket compleet genoeg voor de meeste huishoudens, waardoor je later waarschijnlijk geen kosten meer hebt.

©Wesley Akkerman

Camera's koppelen aan basisstation

Beide camera's zijn in staat in de 4K-resolutie op te nemen, zowel overdag als in de avond. De beelden die ze opnemen, worden vervolgens opgeslagen op de genoemde Homebase. Standaard levert Eufy (onderdeel van Anker) 16 GB aan interne opslagruimte. Dat is niet heel veel gezien de videokwaliteit, maar gelukkig kun je zelf een ssd in het station parkeren. En anders ben je in staat een harde schijf via een usb-kabel aan te sluiten, voor extra opslagmogelijkheden.

Als je veel beelden wilt opslaan en bewaren, dan kan het zijn dat je nog een kleine investering moet doen. Maar dat gebeurt dan slechts éénmalig. Je zit niet vast aan een of ander (opslag)abonnement als je daar geen behoefte aan hebt. Verder is het zo dat Eufy alle kabels en ophangmogelijkheden meelevert. Ook goed om te weten: het basisstation ondersteunt tevens andere camera's van het merk, evenals deurbellen. Je kunt tot zestien producten koppelen.

©Wesley Akkerman

©Wesley Akkerman

Kwaliteit van de camera's

De camera's stralen op twee punten kwaliteit uit: zowel aan de buitenkant als de binnenkant. De behuizing is gemaakt van stevig kunststof, dat in ons geval een val van twee hoog naar beneden overleefde. Tijdens het ophangen van de camera liet ik hem vallen; de camera landde weliswaar op een zacht grasveld, maar dan nog had het fout kunnen aflopen. Verder zijn de producten beschermd tegen regen en stof dankzij het IP67-certificaat.

Waar het natuurlijk meer om te doen is, is de beeldkwaliteit. Met dit systeem neem je beelden op in 4K, waardoor alles er haarscherp uitziet. Je kunt bovendien behoorlijk ver inzoomen, maar dan loopt die kwaliteit logischerwijs wat klappen op. Op de screenshots is dan nog steeds goed te zien wat je vastlegt, gelukkig. Om accuduur en opslagruimte te besparen kun je de resolutie naar beneden bijschakelen; dan neem je bijvoorbeeld in 1080p op.

Nachtvisie met kleur

Hoewel meer beveiligingscamera's gewoon nachtvisie met kleur ondersteunen, is dit toch een belangrijke en unieke functie van de Eufycam S3 Pro. De camera's kunnen de beelden namelijk zonder hulp van een extra flitser of schijnwerper opnemen. Ook is er geen infraroodverlichting aanwezig. Er is wel een schijnwerper aanwezig voor het geval het nodig is. Al is het maar voor het afschrikkende effect, op het moment dat een dief de bewegingssensor activeert.

In onze situatie vinden we echter dat de beelden zonder extra verlichting vanuit het systeem er mooier uitzien dan met. Wanneer de lamp niet aangaat, dan ogen de avondbeelden een stuk rustiger en natuurlijk. Staat die wel aan, dan ontstaat er een soort gloed die onprettig oogt. Dat gezegd hebbende, kun je in beide gevallen perfect zien wat er om je huis gebeurt. En zo'n schijnwerper kan een goede back-up zijn als er te weinig licht zou zijn.

Blijven filmen door zonne-energie

Hoewel je de camera's zowel binnen als buiten kunt gebruiken, en op beide plekken perfect kunt filmen, komen ze beter tot hun recht wanneer je ze buiten ophangt. Op de bovenkant zit van elke camera zit namelijk een zonnepaneel waarmee je hem van oneindig veel energie voorziet. Eén uur zon per dag is goed voor 24 uur gebruik. Daarnaast kun je de camera's ook via usb-c opladen. Eufy belooft dat de accu van 1300 mAh, na volledig opladen, het 365 dagen uithoudt.

Het feit dat de camera's op een batterij werken én via de zon opgeladen worden, betekent ook dat je veel vrijheid hebt met betrekking tot het ophangen. Het enige waar je een beetje rekening mee moet houden, is de zon – maar voor de rest ben je vrij om ze overal te installeren waar je wilt. Over de installatie gesproken: dat is binnen enkele minuten gepiept. De app begeleidt je langs alle benodigde stappen; je ben hier binnen een half uurtje wel mee klaar.

©Wesley Akkerman

De Eufycam S3 Pro maakt daarnaast gebruik van kunstmatige intelligentie om bijvoorbeeld onderscheid te maken tussen mensen, dieren en voertuigen, waardoor je heel precies weet wat er precies in de omgeving gebeurt. Het systeem is bovendien in staat een video te monteren van beelden die afkomstig zijn van meerdere camera's. Loopt er dus iemand van camera één naar camera twee, dan krijg je daar een goed overzicht van binnen de overzichtelijke app.

Eufycam S3 Pro kopen?

Er zijn eigenlijk maar weinig dingen die we niet tof vinden aan de Eufycam S3 Pro. Het grootste nadeel is de prijs van het systeem. Net als veel andere elektronica zijn ook de camera's van Eufy flink duurder geworden. Maar je haalt wel kwaliteit in huis: zowel aan de binnen- als buitenkant. Wie op zoek is naar krachtige en flexibele beveiligingscamera's voor in huis, doet er goed aan deze geteste bundel te overwegen. Helemaal wanneer die eenmaal in prijs gezakt is.