Review Paulmann filament RGBW - Retroverlichting met kleur

© Jeroen Boer - ID.nl

Review Paulmann filament RGBW - Retroverlichting met kleur

Geplaatst: 2 juli 2024 - 10:27

Jeroen Boer

Filamentlampen die ledtechnologie combineren met een ouderwetse uitstraling zijn in de mode. Tegelijkertijd is verlichting ook steeds vaker slim. Een combinatie van deze twee trends lijkt dan ook voor de hand te liggen. Het Duitse Paulmann maakt slimme lampen met gekleurd licht gebaseerd op het Zigbee-protocol.

8,0

Paulmann filament RGBW

Pluspunten

Werkt onder meer met Philips Hue

Betaalbaar

Flikkervrij

Mooie kleuren

Minpunten

Glas met gouden gloed

Overgangen soms niet vloeiend

Conclusie

Ben je op zoek naar sfeervolle kamerlampen die kleur combineren met een echte retro-uitstraling? Dan zijn de lampen van Paulmann ideaal. De verlichting is van een goede kwaliteit, de kleuren zijn mooi en de lampen flikkeren niet. De prijs is ook nog eens prima....
Lees meer

Als we uitgaan van het populaire Philips Hue, dan is het aanschaffen van filamentlampen toch lastiger dan je op het eerste gezicht zou denken. In het assortiment van Philips zelf produceren de slimme filamentlampen alleen wittinten. Het enige dat er in het assortiment van Philips nog enigszins bij in de buurt komt, is de Hue Ellipse. Maar dat is met een afmeting van 190 mm een wel erg grote bol, en het typische filament dat voor de retro-uitstraling zorgt, ontbreekt helaas.

Paulmann vult dit gat op met filamentlampen met gekleurde verlichting in vier retroformaten: standaard gloeilamp, G125 (grote bol), G95 (bol) en ST64 (Edison). Wij kregen voor deze review drie G95-lampen die zo'n 30 euro per stuk kosten of 90 euro voor een set van drie stuks. Afhankelijk van het gewenste formaat kan dat iets goedkoper of duurder zijn.

Paulmann filament RGBW.

© Jeroen Boer - ID.nl

De Paulmann filament-lampen kun je in alle denkbare kleuren instellen.

Geen dipjes

Het filament in de lampen bestaat eigenlijk uit twee delen die samen alle wit- en kleurtinten verzorgen. Zowel het witte licht dat je in allerlei wittinten kunt instellen als het gekleurde licht ziet er uitstekend uit. Het geproduceerde licht is bovendien prettig. Sommige filamentlampen zijn gevoelig voor spanningsdipjes, waardoor je ze ziet flikkeren. Dat is bij deze Paulmann-lampen gelukkig niet het geval: de lampen doen hun werk flikkervrij. De gouden gloed waarmee het glas is afgewerkt, is echter niet ons ding.

Paulmann filament RGBW.

© Jeroen Boer - ID.nl

De lampen kunnen ook gewoon wit licht in een warme tint passend bij filament produceren.

Werkt met Hue

De lampen van Paulmann maken gebruik van Zigbee 3.0 en zijn hiermee behalve met Paulmanns eigen Smik-systeem ook compatibel met allerlei smarthomesystemen, waaronder Philips Hue. Als we een lamp voor de eerste keer van spanning voorzien, is deze direct vindbaar nadat we in de Hue-app een nieuwe lamp toevoegen. De lamp laat zich ook qua kleurweergave probleemloos aansturen.

Als je ze direct naast andere Hue-lampen hangt, zie je wel kleurverschil, maar dat geldt eveneens als je verschillende generaties Hue-producten door elkaar gebruikt. Mogelijkheden die je niet krijgt, zijn HomeKit-ondersteuning, dynamische scènes met kleurveranderingen en AmbiLight. Simpele kleurovergangen werken wel, al zijn die bij sommige kleuren minder vloeiend dan die van echte Hue-lampen.

Philips Hue-app.

Je kunt de Paulmann-lampen gewoon via de wizard aan een Hue-systeem toevoegen.

Conclusie

Ben je op zoek naar sfeervolle kamerlampen die kleur combineren met een echte retro-uitstraling, dan zijn de lampen van Paulmann ideaal. De verlichting is van een goede kwaliteit, de kleuren zijn mooi en de lampen flikkeren niet. De prijs is ook nog eens prima!

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten