ID.nl logo
Zo beveilig je een smarthome
© PXimport
Zekerheid & gemak

Zo beveilig je een smarthome

We sluiten steeds meer slimme apparaten op het (draadloze) thuisnetwerk aan. Naast een computer, tablet en smartphone geldt dit tegenwoordig ook voor bijvoorbeeld printers, bewakingscamera’s, lampen, deursloten, thermostaten en zelfs wasmachines. Reuzehandig, maar tegelijkertijd vormen al die gekoppelde apparaten ook een reëel veiligheidsrisico...

Slimme apparaten veranderen in rap tempo de manier waarop wij wonen. Maar vormt deze slimme manier van wonen ook veiligheidsrisico's? In dit artikel leggen wij jou uit hoe jij jezelf beter kan beschermen tegen deze risico's van slimme apparaten.

  • Wijzigen van inloggegevens
  • Het installeren van updates
  • Routerinstellingen aanscherpen
  • Wil jij meer weten over jij een smarthome kan beveiligen? Lees dan: Beveiliging smarthome: Algemene tips

Dankzij internet laten slimme apparaten zich overal ter wereld bedienen. Overwinter je bijvoorbeeld in een tropisch oord en houd je graag thuis een oogje in het zeil? Vraag met een app op een smartphone livebeelden van bewakingscamera’s op of kijk opnames terug. Zet verder op afstand de thermostaat een graadje lager, schakel de nachtverlichting in en activeer het alarm.

Apparaten binnen een smarthome bieden veel gebruiksgemak. Wees je daarentegen wel bewust van de potentiële gevaren. Voor hackers werken al die slimme apparaten namelijk als een rode lap op een stier. Een smarthome biedt tenslotte nogal wat ingangen om een thuisnetwerk binnen te dringen. Zo kan een cybercrimineel een gehackt apparaat onder meer op afstand overnemen. Hierdoor ontstaan er allerlei doemscenario’s. Niemand wil er bijvoorbeeld aan denken dat een onbekend persoon een slim deurslot openmaakt of je gefilmde privébeelden downloadt.

Bovendien proberen hackers via een gekraakt apparaat mogelijk toegang tot andere systemen binnen het thuisnetwerk te krijgen, zoals een pc, laptop of tablet. Voorkom dit soort ellende en neem enkele veiligheidsmaatregelen.

Als een hacker de beveiliging van een bewakingscamera kraakt, kan deze persoon op elk moment bij je naar binnen gluren.

Standaard-inloggegevens wijzigen

Nog altijd krijgen veel nieuwe slimme apparaten vanuit de fabriek standaard-inloggegevens. De gebruikersnaam en het wachtwoord zijn hierbij al voor het apparaat ingesteld. Vaak vind je ergens op de behuizing een sticker met de aanmeldgegevens, of er zit een apart papiertje in de productdoos met de benodigde informatie.

Het is verstandig om die standaard-inloggegevens direct aan te passen. Zodra je het apparaat in gebruik neemt, stel je in de instellingen meteen een sterk wachtwoord in. Zo weet je tenminste zeker dat niemand anders je aanmeldgegevens in bezit heeft.

Check meteen in de instellingen of je tweestapsverificatie kunt activeren. Veel hedendaagse slimme apparaten ondersteunen deze mogelijkheid. Naast opgave van een wachtwoord dient de eigenaar zich dan op een tweede manier te identificeren. Meestal gebeurt dat met een vingerafdrukscan of verificatiecode. Ontvang deze code bijvoorbeeld via sms, e-mail of een speciale authenticator-app. Vanwege slordige dataleks bij bedrijven belanden er geregeld aanmeldgegevens van nietsvermoedende klanten op straat. Dankzij tweestapsverificatie blijft je account in dergelijke situaties alsnog beschermd.

Stel in de veiligheidsinstellingen van het slimme apparaat altijd een sterk wachtwoord en indien mogelijk tweestapsverificatie in.

Updates installeren

Bezitters van een smarthome hebben continu te maken met apparaat-updates. Zelfs zo vaak, dat de meeste mensen een beetje gemakzuchtig worden. Zij stellen een update uit of slaan weleens een rondje over. Uit een onderzoek (januari 2020) in opdracht van het Ministerie van economische Zaken en Klimaat blijkt zelfs dat 51,3 procent van de Nederlanders hun slimme apparaten niet bijwerkt!

De betere merken van smarthome-producten geven minimaal een paar jaar ondersteuning. Via veiligheidsupdates houden zij de bescherming van hun slimme apparaten op peil. Denk onder meer aan het dichten van kwetsbare gaten in de broncode. Wacht om die reden niet met het installeren van verse updates. Meestal geeft een mobiele app aan wanneer je het bewuste apparaat kunt bijwerken. Sommige apparaten updaten zichzelf automatisch. Wees tijdens het updateproces geduldig, want het downloaden en installeren van een update duurt soms best lang.

Bepaalde fabrikanten van (spot)goedkope smarthome-spullen leveren korte en matige ondersteuning. Misschien verschijnt er zelfs helemaal geen apparaat-update. Dergelijke apparaten zijn daarom kwetsbaar. Richt een slim huis dan ook bij voorkeur in met kwalitatieve producten van gerenommeerde techmerken. Zij hebben in de regel voldoende budget om een jarenlange ondersteuning te garanderen. Overigens zijn verkopers sinds 27 april 2022 verplicht om uitsluitend slimme apparaten met ondersteuning voor veiligheidsupdates te leveren. In de praktijk gebeurt dat bij producten uit het onderste prijssegment echter niet altijd.

Voer een verse apparaat-update altijd onmiddellijk uit.

Goedkope Tuya-apparaten

Veel goedkope smarthome-producten zijn gebaseerd op het Amerikaans/Chinese Tuya-platform. Merken als LSC Smart Connect, Hombli, Nedis, WOOX en Alecto schaffen de achterliggende techniek bij deze multinational aan, waarna de producten met een eigen verpakking in de schappen belanden. Voor het regelen van de beveiliging en privacybescherming zijn deze merken dus grotendeels afhankelijk van de door Tuya beschikbaar gestelde gereedschapskist.

In het verleden bleken dergelijke producten relatief kwetsbaar voor hackers. Gezien het toenemend aantal producten dat zich op dit platform baseert, ligt Tuya vermoedelijk bij heel wat internetcriminelen onder een vergrootglas. Bedenk daarom goed of je slimme apparaten met zo’n groot achterliggend ecosysteem wilt gebruiken.

Talloze fabrikanten van goedkope smarthome-spullen werken samen met Tuya, zoals deze slimme lamp van het Action-huismerk LSC Smart Connect.

Instellingen router aanscherpen

De modem/router heeft binnen het thuisnetwerk een prominente rol. Hiervan dient de beveiliging eveneens op orde te zijn, zodat onbevoegden geen toegang hebben tot het netwerk en alle verbonden slimme apparaten.

Zorg dat de modem/router is beveiligd met een sterk wachtwoord. Staat er nog een standaard-wachtwoord ingesteld? Wijzig dat dan. Raadpleeg voor de exacte instructies de handleiding. Meestal kunnen gebruikers het wachtwoord via een beheerpaneel in de browser of mobiele app veranderen. Check in de instellingen ook meteen of er een nieuwe update is uitgebracht. Verder controleer je of er geen onbevoegde toestellen met het netwerk zijn verbonden.

Gebruik je naast de modem/router een wifi-repeater of mesh-systeem om het draadloze bereik in huis te verbeteren? Gebruik voor dergelijke netwerkapparaten eveneens sterke wachtwoorden en installeer altijd verse updates.

Wijzig in de wifi-instellingen van de modem/router zo nodig het wachtwoord.

VPN-functie van router

De betere routers hebben een VPN-functie, zoals diverse producten van TP-Link, Netgear en ASUS. Deze techniek versleutelt in- en uitkomend netwerkverkeer van al je slimme netwerkapparaten. Dit netwerkverkeer passeert via een versleutelde tunnel een beveiligde server op internet. Cybercriminelen kunnen op die manier bijvoorbeeld geen persoonlijke gegevens onderscheppen zodra je buitenshuis bij je videodeurbel, thermostaat of alarmsysteem inlogt. Je hebt hiervoor een abonnement bij een geschikte VPN-server en een capabele router nodig. Het is overigens best een geavanceerd klusje om de router correct te configureren.

Abonnees van NordVPN kunnen deze dienst op een geschikte router instellen.

Smarthome-spullen afdanken

Wanneer je bijvoorbeeld een slimme lamp of beveiligingscamera niet meer gebruikt, ontkoppel je het apparaat het beste van het thuisnetwerk. Zet het apparaat terug naar de fabrieksinstellingen en zet hem vervolgens uit. Is er een netwerkkabel aangesloten, dan verwijder je dit snoertje uit de ethernetpoort. Zo is dit toestel niet meer bereikbaar voor mogelijke hackers.

Informeer eventueel bij de fabrikant tot wanneer er updates verschijnen. Geeft een merk geen ondersteuning meer, dan is het veiligheidshalve een goed moment om het slimme apparaat af te danken. Ga hiervoor naar het juiste inzamelpunt of de milieustraat van je gemeente.

🔒Breng je slimme woning naar een hoger niveau met een beveiligingssysteem!

Vraag een offerte aan voor inbraakbeveiliging:

▼ Volgende artikel
Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar
© Harman Kardon
Huis

Review Harman Kardon Enchant 1100 – Stijlvolle en detailrijke Atmos-soundbar

De Enchant 1100 is de nieuwste top-soundbar van Harman Kardon. Ondersteuning voor Dolby Atmos en een streepje Scandi-design maken het een interessante optie.

Fantastisch
Conclusie

De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.

Plus- en minpunten
  • Scherpe prijs (voor een topmodel)
  • Minimalistisch design
  • Brengt geluid breed in de kamer
  • Heldere app en installatie
  • Goede helderheid en plaatsing van geluidseffecten
  • Kalibratiefunctie (enkel soundbar) is heel effectief
  • Textiel trekt stof aan
  • Kalibratie niet beschikbaar met extra subwoofer

De grotere Enchant 1100 soundbar werd begin dit jaar samen met de kleinere Enchant 900 voorgesteld. Het is een echt topmodel dat veel speakers inzet om omhullende 3D-geluid te bieden, inclusief twee aan de bovenzijde. Dit is niet de eerste of enige soundbar van Harman Kardon die de naam 'Enchant' draagt, maar eigenlijk lijkt hij meer op de voorgaande Citation-reeks van Harman Kardon. Citation was bedoeld als een volledig antwoord op Sonos, met multiroom-functionaliteit en met een design dat luxueuze textiel van Kvadrat toepaste. 

De Enchant 1100 neemt veel van de Citation-eigenschappen over, waaronder het design (maar zonder Kvadrat-stofjes) en de uitbreidbaarheid. Hij gebruikt ook een knappe techniek van Harman, Multibeam, om geluid breed de kamer in te sturen. Met ondersteuning voor Dolby Atmos en DTS:X, veel streamingopties, een extra HDMI-ingang (geschikt voor 4K en Dolby Vision) en uitbreidingsopties spreken we hier over een veelzijdige soundbar. 

©Jamie Biesemans

Uitbreiden met speakers kan

Wie meer wil, kan de Enchant 1100 uitbreiden met de Enchant Sub (adviesprijs 399 euro) en/of een paar Enchant-draadloze speakers (adviesprijs 229 euro/stuk). Het is daarmee een directe uitdager van de Sonos Arc Ultra, nog een topmodel dat je op eigen tempo kunt uitbreiden met extra speakers. De Harman Kardon is wel nog iets scherper geprijsd. Het koppelen met speakers in andere kamers kan via Google Cast of AirPlay 2. Een pluspunt: dat kan ook met luidsprekers van verschillende merken.

Zacht en harmonieus design

Ontsnappen aan de klassieke balkvorm van een soundbar doet de Enchant 1100 niet. Maar omdat de afgeronde behuizing helemaal bedekt is door een fraai zwart stofje en verder geen opvallende elementen toont, verdwijnt hij netjes in de achtergrond. Minimalisme ten top, totdat je het volume of een optie aanpast. Dan zie je een grote display in een coole dotmatrix-stijl oplichten. Dat zorgt dan weer voor vleugje retro-gevoel. In tegenstelling tot bij de Citation-soundbars, lijkt er deze keer geen lichtgrijze versie te bestaan.

Onder het strakke uiterlijk zitten aardig wat speakers verborgen: elf stuks. Twee daarvan zitten bovenaan en zorgen voor de driedimensionale geluidservaring. De Enchant 1100 is slechts 6,5 cm hoog en kan dus bij een tv op een voet geplaatst worden. Maar het beste resultaat krijg je als je hem 10 à 20 cm vóór het scherm zet, zodat de bovenliggende speakers vrij naar het plafond gericht zijn. Ook de zijkanten moeten helemaal vrij blijven. Aan elke zijde is er een opening waar je een speaker kunt zien; die zorgen voor een heel breed geluidsbeeld rond de tv.

©Harman Kardon

Aan weerszijden is er een opening met een tweeter die schuin gemonteerd is.

Ontspannen kan ook

In de doos vind je een kleine afstandsbediening, maar je kunt ook de Harman Kardon One-app gebruiken. Welke optie je ook kiest: het volume regelen, een aantal audio-instellingen veranderen en muziek pauzeren zijn mogelijk. Een unieke optie heet Moment, dat zelfs zijn eigen knop op de remote heeft.

Als je hierop drukt, rollen er uit de soundbar rustgevend geluiden. Je kunt via de app kiezen of je dan even kunt relaxen met het geluid van regen, een bos of de zee. Misschien wel leuk voor meditatieoefeningen, maar wel een apart iets om zo'n prominente plek te geven.

Muziek spelen kan op vele manieren

In een app kun je muziek en internetradio afspelen van bepaalde diensten, waaronder Amazon Music, Napster, Qobuz, Tidal en TuneIn. Bij Amazon en Tidal wordt zelfs het afspelen van muziek in Dolby Atmos-formaat ondersteund, dat kom je zelden tegen.

In het lijstje ontbreken natuurlijk heel wat belangrijke diensten, zoals Apple Music of Spotify. Ze afspelen kan echter makkelijk via AirPlay, Chromecast of Spotify Connect. De soundbar kan ook bediend worden met Roon, de audiofiele muzieksoftware van een Harman Kardon-zusterbedrijf die vooral in de hifi-wereld wordt gebruikt. Ten slotte is de Enchant 1100 uitgerust met bluetooth. Manieren genoeg dus om muziek af te spelen.

Eenvoudige installatie

Het instellen van de Enchant 1100 gebeurt via de One-app. Een visueel stappenplan maakt het heel eenvoudig. Wat je ook in de app (of via de remote) kunt doen is het geluid "kalibreren". De soundbar verspreidt dan twintig seconden luide testgeluiden om zo de woonkamer te leren kennen. Na deze meting wordt de weergave aanpast zodat de soundbar beter klinkt. Zo'n functie wordt stilaan standaard op een high-end soundbar; hier blijkt het zeer effectief in het balanceren van bassen en helderheid. 

©Jamie Biesemans

In de Harman Kardon One-app vind je heldere uitleg.

Geslaagd in 3D

Bij het bekijken van demovideo's van Dolby en een aantal filmfragmenten valt in de eerste plaats de zuivere weergave van de Enchant 1100 op. Het klinkt luchtig en ruim, waardoor geluidseffecten los in de kamer verschijnen. Bij de Shattered-demo bewegen de geluiden van brekend glas echt van rechts naar ver links.

©Jamie Biesemans

De Enchant 1100 heeft goede dialogenweergave.

Ook bij drukke actiescènes, zoals tijdens de finale veldslag op Scarif in Star Wars: Rogue One – waarvan Andor op Disney+ de prequel vormt – houdt de Harman Kardon een goede controle. Het is een goed resultaat dat vooral heel detailrijk en gebalanceerd overkomt, met name na de kalibratie. Wel is het in onze woonkamer wat minder 'cinematisch' (of je mag ook zeggen 'bombastisch') bij bijvoorbeeld de race in Ready Player One. Je wordt wel omgeven door geluid, inclusief hoog boven de tv, dat wel. Maar het is niet zo knallend of dynamisch als bij bijvoorbeeld JBL.

Een subwoofer erbij of niet?

Het toevoegen van een subwoofer of extra speakers kan daar iets aan doen. Dat verloopt eveneens via de app. Je hebt er wel even tijd voor nodig, want elk toestel moet met de wifi verbonden worden. Vervolgens moet er nog een update worden geïnstalleerd, wat ook even kan duren. Ten slotte combineer je bijvoorbeeld de Enchant 1100 met de Enchant Sub via de app. Dat ging tijdens het testen vlot, en de app maakt het proces ook heel transparant. Wel spijtig: de kalibratiefunctie werkt niet langer als je een sub toevoegt aan een soundbar. Hopelijk komt die mogelijkheid er nog.

©JORDI HUISMAN

De Enchant Sub zet je bij voorkeur naast de soundbar.

Mét Enchant Sub wordt de Enchant 1100 een stukje spectaculairder, al blijft het vooral het mooie detail en de controle die indruk maken bij het zeer intense vuurgevecht in het Witte Huis in Civil War. Dit zijn goede prestaties, ook voor gaming. Toch is de stap naar een extra sub geen verplichting. De Enchant Sub is niet zo krachtig of verfijnd, dus in een kleinere woonkamer ga je aan de soundbar zelf voldoende hebben. Positief wel is dat die Sub vergeleken met optionele subs bij sommige concurrenten relatief goedkoop is.

Conclusie

De Enchant 1100 is een soundbar die zeer gelikt oogt en sterk presteert. Kamervullend de soundtrack van een film of tv-serie neerzetten doet hij goed, net als muziek afspelen. Zonder extra apparaten levert de Harman Kardon al een topprestatie, waarbij detail en helderheid de grootste troeven zijn. Spraak en geluidseffecten klinken duidelijk en zijn goed gepositioneerd. Al mag het niet een basmonster zijn, je wordt goed ondergedompeld in een film.

▼ Volgende artikel
Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!
© jroballo - stock.adobe.com
Huis

Trage Chrome? Zet de efficiëntiemodus uit!

Vind je dat Chrome af en toe traag presteert en ervaar je zelfs vastlopers? De efficiëntiemodus van Windows 11 is mogelijk de boosdoener. Gelukkig kun je die uitschakelen. We geven je een plan van aanpak waarmee Chrome een heel stuk sneller werkt en reageert.

In dit artikel laten we zien hoe je Google Chrome sneller kunt maken:

  • Controleer of de efficiëntiemodus actief is en schakel 'm uit
  • Laat Chrome voortaan zonder efficiëntiemodus starten
  • Zet geheugen- en energiebesparing uit in de Chrome-instellingen
  • Sluit ongebruikte tabbladen om geheugengebruik te verminderen
  • Wis cache en cookies om je browser op te schonen

Ervaar je een trage pc? Lees dan: Windows 11: van stroperig naar supersnel

De efficiëntiemodus is bedoeld om langer te kunnen werken met een volle accu, om minder ventilatorgeluid te produceren en betere prestaties te halen. De functie werd geïntroduceerd in Windows 11. Het is een systeemfunctie die automatisch het brongebruik van apps aanpast op basis van hun gebruik en prioriteit. Deze modus staat standaard ingeschakeld voor bepaalde applicaties zoals Chrome.

Wanneer je bijvoorbeeld meerdere tabbladen in Chrome hebt geopend, terwijl je er slechts één gebruikt, dan kan de efficiëntiemodus een aantal tabbladen in rust zetten. Hierdoor komen die in een energiebesparende stand te staan. Nadeel is dat deze tabbladen mogelijk niet langer worden bijgewerkt, of zelfs helemaal niet meer reageren wanneer je ernaar overschakelt. Wat aanvankelijk bedoeld is als een voordeel, pakt hierdoor soms uit als hinderlijk. Extra geheugen dat wordt vrijgemaakt lijkt op het eerste gezicht interessant, maar als hierdoor browsertabbladen niet laden of websites crashen dan is dit behoorlijk irritant. Tijd om hier wat aan te gaan doen.

Eerst controleren

We gaan eerst controleren of de efficiëntiemodus inderdaad is ingeschakeld en of die zijn werk doet. Heb je Windows 11 geüpdatet naar versie 22H2 of hoger, dan is de kans groot dat de efficiëntiemodus in Google Chrome al actief is. Controleer dit met Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en selecteer Taakbeheer.

In de app die opent, zoek je nu het proces Google Chrome. Klik op het pijltje ernaast om deze groep uit te vouwen. In de kolom Status staat Efficiëntiemodus naast alle processen waarvoor deze functie is ingeschakeld. Wanneer je dit label aantreft, weet je dat deze modus over het algemeen actief is voor Google Chrome. De efficiëntiemodus is ook herkenbaar aan een pictogram van een groen blaadje.

Het groene blaadje geeft aan dat bij deze processen de efficiëntiemodus actief is.

Efficiëntiemodus uit

Je kunt de efficiëntiemodus voor Google Chrome in Windows 11 tijdelijk uitschakelen in Taakbeheer. Klik met de rechtermuisknop op een van de subprocessen waar de waarde Efficiëntiemodus in de kolom Status te zien is. Klik daarna met de rechtermuisknop op het label Efficiëntiemodus om het vinkje weg te halen. Herhaal deze stap bij alle Chrome-subprocessen waar de efficiëntiemodus actief is, tot in de groep Google Chrome geen enkel groen blaadje meer staat. Hierdoor wordt de efficiëntiemodus voor deze subprocessen tijdelijk uitgeschakeld.

De proceslijst verandert en wordt continu bijgewerkt wanneer je nieuwe tabbladen opent en sluit. Het is dus mogelijk dat je deze stappen meerdere keren moet herhalen om ervoor te zorgen dat de wijzigingen van kracht blijven. Ook als je Chrome later sluit en opnieuw start, wordt de modus opnieuw ingeschakeld. Hetzelfde geldt wanneer je de pc opnieuw opstart.

Haal het vinkje weg bij Efficiëntiemodus.

Zuiniger met de energie in je huis omgaan?

Met deze meters verkrijg je inzicht in je verbruik

Het groene blaadje

Het bladpictogram in Taakbeheer geeft aan dat het proces wordt uitgevoerd met een erg laag cpu-gebruik. Het duidt een proces aan dat minder dan 0,1 procent van het cpu-vermogen aangeeft. Doorgaans is dit een goed teken, want de efficiëntiemodus blijft hoe dan ook een interessante nieuwe functie. In feite is dit een verbeterde versie van de Eco Mode-functie die beschikbaar was in Windows 10. Vaak gaat het om processen die inactief zijn of op de achtergrond draaien. Het pictogram is een visuele indicator dat je systeem soepel draait zonder resource-intensieve taken.

De efficiëntiemodus vind je ook terug bij andere processen.

Twee versies

Als je de vorige methode niet elke keer opnieuw wilt herhalen nadat je Google Chrome hebt gestart, dan kun je werken met Chrome-snelkoppelingen. In dit voorbeeld gebruik je een snelkoppeling om Chrome in de standaardinstelling (met de efficiëntiemodus actief) te gebruiken en daarnaast maak je een snelkoppeling om Chrome te gebruiken zónder de efficiëntiemodus.

Begin met het plaatsen van een snelkoppeling voor Chrome op het bureaublad. Binnen Windows 11 verloopt dat anders dan in Windows 10. Klik op Start en selecteer rechtsboven de optie Alles. Hiermee verschijnt er een alfabetische lijst met alle apps. Zoek Google Chrome en sleep dit pictogram naar het bureaublad. Daar is de eerste snelkoppeling. Klik met rechts op deze snelkoppeling en kies Kopiëren. Daarna klik je op het bureaublad met rechts en je selecteert Plakken.

Sleep een snelkoppeling op het bureaublad vanuit Alle apps.

Zonder efficiëntiemodus

Zo, vanaf nu heb je twee snelkoppelingen voor Chrome op het bureaublad. Bij de tweede verander je de naam bijvoorbeeld in Google Chrome zonder efficiëntiemodus. Klik met de rechtermuisknop op deze tweede snelkoppeling en kies Eigenschappen in het contextmenu. Klik in het venster Eigenschappen / Snelkoppeling op het veld Doel. Daar zie je het pad: C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe. Voeg daar de volgende opdracht aan toe. Zet de cursor achter chrome.exe, plaats een spatie en daarachter typ of plak je --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess. Het totale pad ziet er dus als volgt uit:

C:\Program Files\Google\Chrome\Application\chrome.exe” --disable-features=UseEcoQoSForBackgroundProcess

Klik op Toepassen in de rechterbenedenhoek van het venster. Door deze toevoeging schakel je de Eco QoS (Eco Quality of Service) voor achtergrondprocessen uit. Hierdoor gebruikt Chrome niet langer de functie die is ontworpen om het energieverbruik te optimaliseren. Windows vraagt je in sommige gevallen om de beheerrechten te verlenen om door te kunnen gaan. Klik dan gewoon op Doorgaan. Sluit het venster Eigenschappen van Google Chrome als je klaar bent. Start nu Google Chrome opnieuw op.

Wijzig de gegevens in het veld Doel.

Controle

Om te controleren of de functie is uitgeschakeld open je de snelkoppeling zonder efficiëntiemodus. Typ in het adresvak chrome://version en druk op Enter. Hierdoor zullen de details van Chrome op je pc in beeld komen. En daar zul je de opdrachtparameters lezen die je zojuist hebt toegevoegd. Als je Chrome opent vanaf de eerste snelkoppeling (met efficiëntiemodus) en je typt chrome://version, dan zul je deze parameters niet terugvinden. Ook wanneer je het oorspronkelijke Chrome-uitvoerbare bestand start vanuit de map C:\Program Files\Google\Chrome\Application zul je ontdekken dat de efficiëntiemodus nog steeds aan staat.

Deze aanpassing schakelt de efficiëntiemodus alleen uit als je Chrome start vanuit de bewerkte snelkoppeling.

Selectief met extensies

Chrome-extensies kunnen ook veel systeembronnen aanspreken en zelfs met elkaar in conflict gaan. Wanneer Chrome hapert en trager wordt, probeer dan eerst de extensies uit te schakelen die je niet nodig hebt om te zien of het probleem aanhoudt. Je kunt ze tijdelijk uitschakelen door op het menupictogram met drie stippen in Chrome te klikken en Extensies / Extensies beheren te selecteren.

Je kunt ook chrome://extensions in het adresvak typen en op Enter drukken. Door middel van een schuifje schakel je een extensie uit zonder die echt te verwijderen. Schakel uit wat je niet nodig hebt en controleer daarna of Chrome op normale snelheid werkt.

Je kunt extensies uitschakelen of verwijderen.

Geheugenbesparing uitzetten

Behalve de efficiëntiemodus gebruikt Chrome ook functies voor geheugen- en energiebesparing. Beide verminderen het stroomverbruik van de browser door bepaalde functies en mogelijkheden te beperken, maar ze kunnen ook de browserprestaties vertragen. Om ze uit te schakelen, tik je op de drie puntjes in de rechterbovenhoek en ga je via Instellingen naar Prestaties. Je kunt ook in het adresvak chrome://settings/performance typen en dan op Enter drukken. Hiermee kom je op het tabblad Prestaties. In dit tabblad kun je de schuifjes bij Geheugen / Geheugenbesparing en Voeding / Energiebesparing uitschakelen.

Deze laatste optie is alleen beschikbaar op Chrome die op een laptop draait. Een van de bekende problemen van Geheugenbesparing is dat het tabblad automatisch bevriest of opnieuw gaat laden wanneer je ernaar teruggaat. Energiebesparing kan ook de oorzaak zijn dat de visuele effecten in de browser worden beperkt. Hierdoor zal bijvoorbeeld smooth scrolling niet meer werken en ook videoframerates kunnen hierdoor vertragen.

Probeer Geheugenbesparing uit te zetten en kijk of het probleem hiermee is opgelost.

Sluit ongebruikte tabs

Chrome opent voor elk tabblad zijn eigen proces. Als er veel tabbladen openstaan, dan verbruiken die veel geheugen, wat kan leiden tot vertraging. Om te weten hoeveel systeembronnen Chrome aanspreekt, ga je naar Taakbeheer en bekijk je het lopende verbruik. De oplossing is simpel: sluit onnodige tabbladen om te zien of Chrome hierdoor sneller wordt.

Alle open tabbladen spreken gezamenlijk veel geheugen aan.

Cache en cookies wissen

Wanneer je de Chrome-browser lang gebruikt, verzamel je heel wat gegevens in de browsercache en ook veel cookies, wat de browser kan vertragen. Je kunt dit probleem oplossen door de browsegegevens te wissen. Klik op de drie puntjes in de rechterbovenhoek van de browser. Selecteer Browsegegevens wissen. Vervolgens selecteer je de vakjes Cache en Cookies en je klikt op Gegevens wissen. Als dat is gebeurd, start je Chrome opnieuw op en kijk je of het programma nog steeds traag is.

De gecachte afbeeldingen en bestanden nemen 320 MB in beslag.

Watch on YouTube