ID.nl logo
Dé 15 dingen die je altijd vergeet schoon te maken (maar nu niet meer!)
© Vadym Drobot | Drobot Dean
Huis

Dé 15 dingen die je altijd vergeet schoon te maken (maar nu niet meer!)

In elk huis zijn er altijd hoekjes en spullen die onbedoeld worden overgeslagen tijdens het schoonmaken. Wil je een echt fris en schoon huis? Vergeet dan niet om ook deze verborgen plekjes af en toe mee te nemen!

🧽 Ook al denk je dat je je huis grondig hebt schoongemaakt, er zijn toch plekjes en spullen die iedereen vergeet. In dit artikel lees je welke 15 dat zijn – en hoe je ze snel en makkelijk meeneemt tijdens je volgende schoonmaakronde.

Lees ook: Oeps… 5 vergeten klusjes in de badkamer die je echt af en toe moet doen

1: De bovenkant van de keukenkastjes

Je kijkt er eigenlijk nooit op – en dan geldt toch een beetje uit het oog, uit het schoonmaakhart. Maar op de bovenkant van je keukenkastjes vormt zich na verloop van tijd ongemerkt een vrij ranzige laag stof en vet. Pak een microvezeldoek en een mengsel van water en witte azijn, en maak alles grondig schoon. Wil je het jezelf de volgende keer makkelijker maken? Leg na het schoonmaken een vel bakpapier op de bovenkant. Dit vangt stof en vet op, zodat je de volgende keer alleen het bakpapier hoeft te vervangen.

2: Achter en onder de koelkast

Een plek die vaak vergeten wordt, maar zeker aandacht verdient: achter en onder de koelkast. Hier hopen stof, vuil en soms zelfs voedselresten zich op. Trek de koelkast voorzichtig naar voren (zorg dat je de vloer beschermt met een doek of karton) en stofzuig zowel de achterkant van de koelkast als de vloer eronder. Maak de vloer schoon met een sopje met allesreiniger. Vergeet ook niet de condensor aan de achterkant van de koelkast te stofzuigen. Een stoffige condensator kan moeilijker zijn warmte kwijt, waardoor de koelkast harder moet werken om op temperatuur te blijven.

3: Deurknoppen en lichtschakelaars

Ze worden dagelijks door iedereen in huis aangeraakt: deurknoppen en lichtschakelaars. Hierdoor verzamelen ze snel vuil en bacteriën. Maak ze regelmatig schoon met een desinfecterend doekje of een oplossing van water en alcohol. Is er iemand in huis ziek? Zorg dan dat je het helemaal regelmatig doet!

©Maksims_Liene | fotoduets

4: De bovenkant van deuren

Net als bij je keukenkastjes kijk je waarschijnlijk ook nooit op de bovenkant van de deuren in huis. Terwijl het een plek is waar stof zich behoorlijk ophoopt. Met een lange plumeau of een microvezeldoek op een stok kun je hier eenvoudig bij. Of je gebruikt natuurlijk een keukentrapje. Begin bovenaan en neem ook meteen de deursponningen mee. Alles afgestoft? Haal er dan nog een vochtig doekje overheen, om eventueel vastzittend vuil te verwijderen.

Stapje extra zetten?

(omhoog bedoelen we)

5: Ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht je huis binnenkomt, ook wanneer je ramen dicht zijn. Maar na verloop van tijd vormt er zich een dikke laag stof, vuil en vettigheid op. Dat is twee keer niet handig: er komt zo minder lucht binnen en de lucht die binnenkomt, is niet meer echt fris. Haal de roosters los en was ze met warm water en afwasmiddel. Kunnen de roosters niet los? Gebruik dan een zachte borstel of een stofzuiger met een smal mondstuk om het stof weg te halen. Typisch voorbeeld van een klusje dat weinig tijd kost, maar dat je veel voldoening geeft.

6: Plafondventilatoren en lampenkappen

Bij plafondventilatoren hoopt stof zich snel op, vooral op de bovenkant van de bladen. Een slimme truc: gebruik een oude kussensloop om het stof op te vangen terwijl je het blad afveegt. Zo vliegt het stof niet door de kamer. Voor lampenkappen gebruik je een zachte borstel of een stofzuiger met een opzetstuk om het stof te verwijderen. Zijn je lampenkappen van stof? Dan kun je ze voorzichtig wassen met lauw water en een beetje mild wasmiddel.

©JJ Gouin

7: De achterkant van elektronische apparaten (zoals tv's en computers)

Elektronische apparaten trekken vaak stof aan, wat hun prestaties kan beïnvloeden doordat dit de warmteafvoer belemmert. Gebruik een droge, antistatische doek om het stof voorzichtig van de achterkant van apparaten te verwijderen. Voor ventilatieopeningen kun je een klein borsteltje gebruiken om het stof grondig te verwijderen. Zorg ervoor dat je apparaten altijd uitschakelt voordat je ze schoonmaakt. Tip: gebruik regelmatig een luchtblazer om de ventilatieopeningen stofvrij te houden. Zo blijven je apparaten beter werken.

8: Radiatoren

Radiatoren zijn echte stof- en huisdierhaarmagneten. Met een speciale radiatorborstel kom je gemakkelijk bij de moeilijk bereikbare plekken. Een handige hack is om een vochtige doek over de borstel te wikkelen, zodat het stof blijft plakken. Je kunt ook een haardroger gebruiken om het stof eruit te blazen, waarna je het gemakkelijk kunt opzuigen.

©astrosystem

9: Plinten

Je stofzuigt regelmatig de vloer, maar zeg eens eerlijk: neem je dan ook de plinten mee? Waarschijnlijk niet – terwijl het slim is om dat wel te doen. Want stof dat zich ophoopt op plinten, dwarrelt ook weer op de vloer. Je bespaart jezelf op den duur dus (stofzuig)werk door ook de plinten stofvrij te maken. Ze goed schoonmaken doe je als volgt: begin met het afvegen van de plinten met een droge microvezeldoek om het stof te verwijderen. Gebruik daarna een vochtige doek met wat allesreiniger voor een grondige schoonmaak. Voor hardnekkige vlekken kan een oude tandenborstel goed van pas komen. Wil je dat stof minder snel blijft plakken? Wrijf de plinten na het schoonmaken in met een beetje wasverzachter. Bonus: dat maakt dat het in huis ook nog eens extra lekker fris gaat ruiken (afhankelijk natuurlijk van wat voor wasverzachter je gebruikt – je hebt er ook die bijvoorbeeld naar tropisch fruit ruiken).

Ook interessant: 9 slechte schoonmaakgewoontes waar je zo snel mogelijk mee moet stoppen

10: De besteklade

Je legt er altijd afgewassen messen, vorken en lepels in, dus logisch dat je er niet meteen bij stilstaat dat ook besteklades af en toe moet worden schoongemaakt. Op de een of andere manier trekken ze toch kruimels en ander vuil aan. Haal de bestekbak uit de keukenla en stofzuig de lade om losse kruimels te verwijderen. Maak de lade schoon met een vochtige doek en wat allesreiniger. De bestekbak zelf kun je schoonmaken in een sopje van warm water en afwasmiddel. Zorg ervoor dat alles goed droog is voordat je het terugplaatst, om schimmelvorming te voorkomen.

11: Het filter van de vaatwasser

Het filter van je vaatwasser vangt vet en etensresten op en voorkomt zo dat je afvoer verstopt raakt. Maar dan moet je wel af en toe het filter zelf ook schoonmaken. Daarvoor draai je het los uit de bodemplaat en veeg je de opgehoopte smurrie weg. Níet boven de gootsteen, maar boven de vuilnisbak. Gebruik een oude tandenborstel om hardnekkig vuil en vet te verwijderen. Is alle zichtbare viezigheid weg? Verwijder het filter en spoel het af onder warm water. Reinig het filter regelmatig om ervoor te zorgen dat je vaatwasser optimaal blijft presteren. Voor extra frisheid kun je de vaatwasser een keer per maand laten draaien met een kopje azijn in het lege apparaat.

Lees ook: Zo houd je je vaatwasser schoon en fris

12: De binnenkant van de afvalbak

Zelfs wanneer je vuilniszakken gebruikt en afval niet rechtstreeks in de afvalbak gooi, kan zo'n bak na een tijdje toch vies gaan ruiken. Om dat te voorkomen, maak je de binnenkant regelmatig schoon met warm water en afwasmiddel. Voor extra hygiëne strooi je na het schoonmaken een laagje baking soda (natriumbicarbonaat) op de bodem om geuren te absorberen. Als je de bak goed wilt ontsmetten, gebruik dan een mengsel van water en azijn of een desinfecterend middel.

13: Toiletborstel

Toiletborstels zijn vaak de bron van bacteriën en nare geurtjes. Een simpele manier om je wc-borstel schoon te maken, is door een flinke scheut chloor of bleekmiddel in de wc-pot te gieten, de borstel erin te zetten, en de wc-bril naar beneden te doen. Laat dit minstens tien minuten staan. Spoel daarna goed af door de borstel door het water in de pot te draaien. Voor dagelijks onderhoud kun je ook een klein laagje chloor of bleek in de borstelhouder doen.

14: De douchekop

Af en toe een doekje over de buitenkant van de douchekop halen is niet genoeg: je moet ook de binnenkant regelmatig schoonmaken. Daar hopen zich namelijk kalk en mineralen op. Dat schoonmaken is gelukkiger makkelijker dan je misschien denkt: vul een plastic zakje met witte azijn en bind het om de douchekop, zodat het gedeelte met de gaatjes er helemaal in hangt. Laat het een paar uur inwerken, of zelfs een hele nacht voor hardnekkige kalk. Spoel de douchekop daarna goed en door af met water. Je zult merken dat de waterstraal ineens weer een stuk krachtiger is.

©Maksims_Liene | fotoduets

15: Afstandsbediening

De afstandsbediening van je televisie wordt veel aangeraakt en is daardoor een broedplaats voor bacteriën. Gebruik een doekje met ontsmettingsmiddel om de buitenkant af te nemen. Voor de ruimtes tussen de knoppen kun je een wattenstaafje gedrenkt in alcohol gebruiken. Een handige hack is om de afstandsbediening regelmatig in te pakken met een stuk doorzichtig huishoudfolie; je kunt dan gewoon alle knoppen bedienen, zonder dat die vuil worden. Wordt het folie smoezelig, dan gooi je het weg en wikkel je er een nieuw stuk omheen.

▼ Volgende artikel
Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast
© Lightfield Studios - stock.adobe.com
Huis

Broodroosters anno nu: veel meer dan een paar sneetjes toast

Of je nu trek hebt in toast met avocado en een gepocheerd eitje of in een klassieke tosti met ham en kaas: met het moderne broodrooster kan het allemaal. Benieuwd wat broodroosters anno nu zo bijzonder maakt? We vertellen je er alles over.

In het kort: Moderne broodroosters zijn echte alleskunners: naast het roosteren van brood gebruik je ze ook voor het maken van tosti's, het opwarmen van croissants en het ontdooien van bevroren brood. En ze kunnen vaak nog veel meer dan dat. In dit artikel lees je wat moderne broodroosters allemaal kunnen en in welk opzicht ze verschillen van de meer traditionele modellen.

Lees ook: 🥪 Gezonde tosti's om de hele middag op door te gaan

'Ouderwetse' broodroosters doen precies wat ze moeten doen. Je doet er één of twee sneetjes brood in, wacht een paar minuten en plop: daar heb je je perfect gebruinde en knapperige toast. Deze modellen zijn dankzij hun eenvoudige werking nog altijd bij veel mensen in trek, maar er er is ook steeds meer vraag naar modellen die meer kunnen dan alleen brood roosteren. Van het maken van tosti's tot het roosteren van bagels en croissants: met de nieuwste modellen heb je je tosti-ijzer of oven haast niet meer nodig! Veel modellen zijn daarnaast voorzien van allerlei handige extra's, zoals een ontdooifunctie en speciale sleuven voor extra groot of klein brood. En dan hebben we het nog niet eens over de vele bruiningsstanden op moderne broodroosters.

Bruiningsstanden 

Traditionele broodroosters zitten vaak lekker simpel in elkaar, met een draaiknop die je keuze biedt uit drie tot hoogstens vijf standen. Maar het beperkte aantal opties op deze modellen heeft wel als nadeel dat je niet altijd evenveel controle hebt over hoe bruin je sneetjes brood worden. Moderne broodroosters beschikken vaak over veel meer bruiningsstanden, gemiddeld tussen de zes en negen. De lagere standen zijn ideaal voor het licht roosteren van dun of oud brood, terwijl de hogere standen perfect zijn om brood donkerbruin te krijgen of om zwaarder brood zoals volkoren of roggebrood te roosteren. Sommige modellen hebben zelfs slimme sensoren die de dikte van het brood detecteren en op basis daarvan de roostertijd aanpassen. Handig! 

Ontdooifunctie

Brood ontdooien kan best een gedoe zijn. Op het aanrecht duurt het lang, voor gelijkmatig ontdooien in de oven moet je maar net de juiste instellingen weten en in de magnetron wordt bevroren brood snel slap. In een broodrooster met ontdooifunctie wordt het een stuk eenvoudiger. Het enige wat je hoeft te doen, is de bevroren sneetjes brood in het rooster te plaatsen en de ontdooistand te selecteren. Het broodrooster past vervolgens automatisch de tijd en temperatuur aan, zodat je brood gelijkmatig ontdooit zonder dat het verbrandt. Deze functie werkt ook goed voor bevroren croissants of andere kleine broodjes.

©Goffkein - stock.adobe.com

Hoeveelheid sleuven

Voor grotere gezinnen is een broodrooster met maar twee sleuven niet altijd handig. Zeker als jullie gezellig samen aan tafel willen eten, is het niet ideaal om steeds op je beurt te moeten wachten. Gelukkig zijn broodroosters er tegenwoordig in allerlei soorten en maten, met bijvoorbeeld ruimte voor vier sneetjes brood of speciale sleuven voor extra lang brood (denk aan zuurdesem of stokbrood) of breed brood (zelf gesneden brood of croissants en bagels). Sommige modellen beschikken over sleuven met liftfunctie voor kleine sneetjes brood, zodat je je handen niet hoeft te branden. Er zijn ook modellen met een enkele brede sleuf waarin je meerdere sneetjes brood naast elkaar plaatst. 

Extra functies

Naast de ontdooistand hebben moderne broodroosters vaak nog veel meer handige functies. Zoals een opwarmstand die brood alleen opwarmt zonder het te roosteren: handig voor overgebleven croissants of andere afgebakken broodjes. Of een sneltoastfunctie, die brood snel en efficiënt roostert als je haast hebt. Een warmhoudrooster komt mooi van pas als je veel sneetjes brood achter elkaar wilt roosteren: deze houdt je brood tot wel vijftien minuten warm. 

Ook voor tosti's en bagels hebben moderne broodroosters vaak speciale standen. De tosti-stand zorgt ervoor dat het brood langzaam wordt verhit zodat ondertussen de kaas kan smelten. Eventuele meegeleverde tostiklemmen voorkomen dat het een knoeiboel wordt in je broodrooster. De bagelstand is speciaal ontworpen om bagels perfect te roosteren, met een zachte buitenkant en een krokante binnenkant. 

©morkovkapiy - stock.adobe.com

Design

Als je ook de uitstraling van je broodrooster belangrijk vindt, bieden moderne broodroosters je meer dan genoeg keus. Broodroosters anno nu zijn namelijk allang niet meer alleen maar basic zwart of zilver. Steeds meer fabrikanten bieden modellen in stijlvolle kleuren, zoals zachtroze, mintgroen of lichtblauw. Of wat dacht je van een opvallend retromodel in felrood? Gerenommeerde merken als Russell Hobbs, KitchenAid en Smeg verkopen verschillende kwalitatieve broodroosters in een origineel design. Misschien geef je niks om design en ga je liever voor functionaliteit. In dat geval is een broodrooster met transparante zijkanten misschien wat voor jou: hiermee hou je tijdens het roosteren precies bij hoe bruin je sneetjes kleuren.

▼ Volgende artikel
Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*
© encierro - stock.adobe.com
Huis

Zo bespaar je flink met groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin*

Groenten, fruit en kruiden uit eigen tuin kunnen een flinke besparing opleveren. Zeker als je kiest voor soorten die in de winkel duur zijn, weinig verzorging vragen en jaar na jaar opnieuw groeien. Je hoeft er geen groene vingers voor te hebben en ook geen grote tuin. In dit artikel lees je welke planten slim zijn om te kweken, hoe je begint en waar je op moet letten om zoveel mogelijk uit je oogst te halen.

* Of van je eigen balkon natuurlijk

In dit artikel lees je: • Waarom zelf kweken geld bespaartWelke groenten je makkelijk zelf kweekt, ook in pottenWelke fruitplanten jarenlang opbrengst gevenOf je beter kruiden kunt kopen of zelf zaaienWelke kruiden goed groeien in pottenWanneer je het beste kunt zaaien of plantenHoe je je oogst beschermt tegen slakken, rupsen en vogelsWaarom avocado's kweken in Nederland nauwelijks zin heeftHoe je eenvoudig begint, ook zonder moestuin

Lees ook: Ingemaakt! 4 manieren om zelf thuis voedsel te conserveren

Waarom zelf kweken loont

In de supermarkt kunnen verse bessen, kruiden en biologische groenten behoorlijk aantikken. Een klein bosje rozemarijn kost al snel meer dan een euro, terwijl een rozemarijnplantje je jarenlang voorziet als je 'm goed behandelt. Ook courgettes, cherrytomaatjes en paprika's zijn flink aan de prijs, terwijl je ze zelf makkelijk kweekt, zelfs in een pot.

Daarnaast scheelt het in verpakkingsmateriaal, voorkom je verspilling en smaakt alles verser dan vers. Zelfs op een balkon of klein terras kun je met een paar bakken al behoorlijk wat opbrengen.

Groenten: veel opbrengst, dus dat bespaart geld!

Voor deze groenten heb je weinig ruimte of moeite nodig, terwijl ze wel een goede opbrengst geven.

1. Courgette

Courgette groeit snel, vraagt weinig aandacht en geeft veel vruchten. Eén plant kan je wekenlang oogst opleveren. Toegegeven, in de zomermaanden zijn ze best betaalbaar in de winkel. Maar juist door de grote opbrengst kun je er makkelijk ook iemand anders blij mee maken en je kunt ze inmaken voor de winter.

  • Zaaien: april binnen, mei buiten

  • Zon: veel zon

  • Grond: luchtige, voedzame grond

  • Let op: geef genoeg water, vooral bij warm weer

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

2. Cherrytomaten

Perfect voor op het balkon. In pot of in de volle grond.

  • Zaaien: maart binnen, uitplanten in mei

  • Zon: volle zon, uit de wind

  • Grond: goed doorlatend en rijk aan voeding

  • Let op: bind ze op en haal regelmatig dieven (zijscheuten) weg

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

3. Prei

Prei is populair en veelzijdig. Je kunt het hele jaar door zaaien, afhankelijk van de soort (zomer- of winterprei).

  • Zaaien: februari tot juni

  • Zon: zon of halfschaduw

  • Grond: losse, voedzame grond

  • Let op: plant jonge prei diep, dat zorgt voor lange witte stelen

  • Oogsten: juli t/m september; regelmatig plukken stimuleert nieuwe groei

4. Paprika

Paprika's doen het goed in een pot op een zonnig balkon of in een kas. Ze vragen iets meer aandacht, maar zijn het waard.

  • Zaaien: februari binnen

  • Zon: veel zon, liefst beschut

  • Grond: voedselrijke potgrond

  • Let op: paprika's houden van warmte – een kas of warm hoekje helpt enorm

  • Oogsten: augustus t/m oktober; zodra paprika's volledig gekleurd zijn oogsten

5. Rucola

Korte groeicyclus, dus je kunt meerdere keren per seizoen zaaien.

  • Zaaien: maart tot september

  • Zon: liefst halfschaduw, anders wordt het snel bitter

  • Grond: normale tuingrond, niet te droog

  • Let op: jonge rucola is het lekkerst – wacht niet te lang met oogsten

  • Oogsten: mei tot oktober; al 4-6 weken na zaaien

©Brent Hofacker

Fruit: planten voor jarenlange opbrengst

Met fruitstruiken of -bomen leg je de basis voor een structurele besparing. Na het eerste jaar begint de oogst, en die wordt vaak elk jaar groter.

1. Blauwe bes

Duur in de winkel, maar als struik jarenlang opbrengst.

  • Planten: november tot maart

  • Zon: volle zon

  • Grond: zure grond (meng turf door de aarde)

  • Let op: geef bij droogte water met regenwater (geen kalkrijk kraanwater)

  • Oogsten: juli t/m september; vruchten regelmatig plukken als ze volledig blauw zijn

2. Framboos

Geeft snel oogst, kan ook in grote pot op balkon.

  • Planten: najaar of vroeg voorjaar

  • Zon: liefst veel zon

  • Grond: goed doorlatend, voedzaam

  • Let op: snoei oude takken na de oogst voor meer vruchtvorming

  • Oogsten: juni t/m oktober; afhankelijk van ras, pluk zodra rijp

3. Aardbeien

Makkelijk, ook in hangpotten.

  • Planten: maart of augustus

  • Zon: volle zon

  • Grond: luchtige aarde, niet te nat

  • Let op: verjong elk jaar door nieuwe stekken te planten

  • Oogsten: juni t/m september; direct oogsten zodra ze volledig rood zijn

4. Vijg (in pot)

Zelfs op een balkon kun je een vijgenboom houden.

  • Planten: voorjaar

  • Zon: volle zon, beschut plekje

  • Grond: voedzame, goed doorlatende grond

  • Let op: bescherm bij strenge vorst

  • Oogsten: augustus t/m oktober; vijgen oogsten als ze zacht en volledig gekleurd zijn

©Valery Sheiko | draw05 - stock.adobe.com

Kruiden: kopen of zaaien?


Kopen: sneller en makkelijker

Bij kruiden als rozemarijn, tijm, munt en bieslook is een plantje van het tuincentrum of zelfs de supermarkt vaak de handigste optie.

  • Je hebt direct een oogstbare plant

  • Je ziet meteen of de plant gezond is

  • Je bespaart tijd, want kiemen duurt bij sommige soorten weken

  • Vooral houtige kruiden (rozemarijn, tijm) groeien langzaam uit zaad

Belangrijk is wel dat je supermarktplantjes niet als wegwerpkruid gebruikt. Verpot ze in voedzame aarde, geef ze licht, en knip regelmatig bij. Zo gaan ze makkelijk maanden (soms jaren) mee.

Zaaien: zinvol bij snelle groeiers

Kruiden als basilicum, koriander, dille en peterselie kun je prima zaaien, vooral als je ze in grotere hoeveelheden gebruikt.

  • Goedkoop: één zakje zaad geeft veel planten

  • Leuk om te doen in de lente

  • Je kunt steeds nieuwe rondes opkweken

Maar ook hier geldt: zaaien vraagt aandacht. Je hebt een warme, lichte plek nodig en moet zorgen dat de kiemplantjes niet uitdrogen of omvallen.

Kruiden: altijd vers binnen handbereik

Verse kruiden zijn duur, terwijl een plantje vaak jarenlang meegaat. Deze soorten zijn eenvoudig in onderhoud en groeien goed in potten.

1. Rozemarijn

  • Zon: volle zon

  • Grond: droge, arme grond

  • Let op: geef weinig water, winterhard tot -10 °C, snoei regelmatig takjes om groei compact te houden

  • Oogsten: het hele jaar

2. Tijm

  • Zon: veel zon

  • Grond: doorlatend, kalkrijk

  • Let op: snoei regelmatig voor compacte groei, regelmatig toppen

  • Oogsten: hele jaar door

3. Munt

  • Zon: halfschaduw of zon

  • Grond: vochtig, niet te droog

  • Let op: woekert, dus altijd in pot houden

  • Oogsten: maart t/m november; jonge blaadjes smaken het beste

4. Bieslook

  • Zon: halfschaduw tot zon

  • Grond: voedzaam, vochtig

  • Let op: bloeit in zomer, maar dan kun je nog steeds de stengels oogsten

  • Oogsten: maart t/m oktober; knip regelmatig voor verse aanwas

©stockcreations

Wanneer zaaien of planten?

GewasBinnen zaaienBuiten zaaienPlantenOogsten vanaf
Courgetteaprilmeimeijuli–sept
Cherrytomaatmaartmeimeijuli–sept
Preifebruari–maartapril–juni-juli–dec
Paprikafebruari–maartmeimeijuli–sept
Rucola-maart–sept-april–okt
Blauwe bes--nov–maartjuli–aug
Framboos--okt–mrtjuni–aug
Aardbei--maart/augjuni–juli
Vijg--voorjaaraug–okt
Rozemarijn-maart–julimaart–meihet hele jaar
Tijm-maart–julimaart–meihet hele jaar
Munt-maart–julimaart–meihet hele jaar
Bieslook-maart–julimaart–meihet hele jaar
Basilicummaart–meimei–juli-juni–sept
Koriandermaart–aprilapril–juni-mei–aug
Dillemaart–aprilapril–juni-mei–aug
Peterseliefebruari–aprilmaart–juli-mei–okt

Wat te doen tegen slakken, rupsen en vogels?

Zodra het groen gaat groeien, ontdekken ook dieren je tuin. Met deze tips houd je de schade beperkt:

Slakken:

  • Leg koperen munten rond potten of bedden

  • Zet schuilplaatsen zoals omgekeerde bloempotten om ze weg te vangen

  • Kies planten die slakken minder lekker vinden (zoals rozemarijn of tijm)

  • Zet een schoteltje met bier neer

Rupsen:

  • Controleer planten regelmatig op eitjes (onder bladeren)

  • Plant afrikaantjes of dille tussen je groenten – die trekken natuurlijke vijanden aan

  • Gebruik fijnmazig net als je veel last hebt

Vogels:

  • Span vogelnetten over bessenstruiken

  • Hang oude cd's of glimmend lint op om ze af te schrikken

  • Zet een nep-roofvogel in de buurt van je fruit

©APISIT Wilaijit

Kun je zelf avocado's kweken? Hoewel avocado's duur zijn in de winkel, is het niet realistisch om ze zelf te kweken met het idee dat je er ooit van zult oogsten. Je kunt de pit laten kiemen – bijvoorbeeld in een glas water of direct in potgrond – en daar groeit met wat geduld een mooie plant uit. Maar een echte avocado-oogst? Die blijft in Nederland vrijwel altijd uit. De boom heeft jaren nodig om vrucht te dragen, meestal tussen de zeven en tien jaar, en stelt hoge eisen aan temperatuur en licht. Buiten overleeft hij onze winters niet. Zelfs in een kas is het lastig om genoeg warmte en luchtvochtigheid te bieden. Daarbij komt dat veel soorten alleen vruchten dragen als er een tweede, genetisch afwijkende boom in de buurt staat voor kruisbestuiving. Leuk dus als groene kamerplant, maar niet als serieuze manier om geld te besparen op avocado's.

Begin klein, groei vanzelf

Je hoeft niet meteen een hele moestuin aan te leggen. Begin met drie bakken op je balkon of een paar vaste planten in een zonnig hoekje. Kies soorten die je vaak gebruikt en die je veel geld schelen in de winkel. Na een eerste jaar weet je wat werkt en kun je stap voor stap uitbreiden.

 

Moestuinzaden?

Heel veel keus