Dé 15 dingen die je altijd vergeet schoon te maken (maar nu niet meer!)

© Vadym Drobot | Drobot Dean

Dé 15 dingen die je altijd vergeet schoon te maken (maar nu niet meer!)

Geplaatst: 30 augustus 2024 - 17:22

Redactie ID.nl

In elk huis zijn er altijd hoekjes en spullen die onbedoeld worden overgeslagen tijdens het schoonmaken. Wil je een echt fris en schoon huis? Vergeet dan niet om ook deze verborgen plekjes af en toe mee te nemen!

Lees ook: Oeps… 5 vergeten klusjes in de badkamer die je echt af en toe moet doen

1: De bovenkant van de keukenkastjes

Je kijkt er eigenlijk nooit op – en dan geldt toch een beetje uit het oog, uit het schoonmaakhart. Maar op de bovenkant van je keukenkastjes vormt zich na verloop van tijd ongemerkt een vrij ranzige laag stof en vet. Pak een microvezeldoek en een mengsel van water en witte azijn, en maak alles grondig schoon. Wil je het jezelf de volgende keer makkelijker maken? Leg na het schoonmaken een vel bakpapier op de bovenkant. Dit vangt stof en vet op, zodat je de volgende keer alleen het bakpapier hoeft te vervangen.

2: Achter en onder de koelkast

Een plek die vaak vergeten wordt, maar zeker aandacht verdient: achter en onder de koelkast. Hier hopen stof, vuil en soms zelfs voedselresten zich op. Trek de koelkast voorzichtig naar voren (zorg dat je de vloer beschermt met een doek of karton) en stofzuig zowel de achterkant van de koelkast als de vloer eronder. Maak de vloer schoon met een sopje met allesreiniger. Vergeet ook niet de condensor aan de achterkant van de koelkast te stofzuigen. Een stoffige condensator kan moeilijker zijn warmte kwijt, waardoor de koelkast harder moet werken om op temperatuur te blijven.

3: Deurknoppen en lichtschakelaars

Ze worden dagelijks door iedereen in huis aangeraakt: deurknoppen en lichtschakelaars. Hierdoor verzamelen ze snel vuil en bacteriën. Maak ze regelmatig schoon met een desinfecterend doekje of een oplossing van water en alcohol. Is er iemand in huis ziek? Zorg dan dat je het helemaal regelmatig doet!

Lichtschakelaar schoonmaken

© Maksims_Liene | fotoduets

4: De bovenkant van deuren

Net als bij je keukenkastjes kijk je waarschijnlijk ook nooit op de bovenkant van de deuren in huis. Terwijl het een plek is waar stof zich behoorlijk ophoopt. Met een lange plumeau of een microvezeldoek op een stok kun je hier eenvoudig bij. Of je gebruikt natuurlijk een keukentrapje. Begin bovenaan en neem ook meteen de deursponningen mee. Alles afgestoft? Haal er dan nog een vochtig doekje overheen, om eventueel vastzittend vuil te verwijderen.

Stapje extra zetten?

(omhoog bedoelen we)

5: Ventilatieroosters

Ventilatieroosters zijn bedoeld om ervoor te zorgen dat er voldoende frisse lucht je huis binnenkomt, ook wanneer je ramen dicht zijn. Maar na verloop van tijd vormt er zich een dikke laag stof, vuil en vettigheid op. Dat is twee keer niet handig: er komt zo minder lucht binnen en de lucht die binnenkomt, is niet meer echt fris. Haal de roosters los en was ze met warm water en afwasmiddel. Kunnen de roosters niet los? Gebruik dan een zachte borstel of een stofzuiger met een smal mondstuk om het stof weg te halen. Typisch voorbeeld van een klusje dat weinig tijd kost, maar dat je veel voldoening geeft.

6: Plafondventilatoren en lampenkappen

Bij plafondventilatoren hoopt stof zich snel op, vooral op de bovenkant van de bladen. Een slimme truc: gebruik een oude kussensloop om het stof op te vangen terwijl je het blad afveegt. Zo vliegt het stof niet door de kamer. Voor lampenkappen gebruik je een zachte borstel of een stofzuiger met een opzetstuk om het stof te verwijderen. Zijn je lampenkappen van stof? Dan kun je ze voorzichtig wassen met lauw water en een beetje mild wasmiddel.

Stoffige plafondventilator

© JJ Gouin

7: De achterkant van elektronische apparaten (zoals tv's en computers)

Elektronische apparaten trekken vaak stof aan, wat hun prestaties kan beïnvloeden doordat dit de warmteafvoer belemmert. Gebruik een droge, antistatische doek om het stof voorzichtig van de achterkant van apparaten te verwijderen. Voor ventilatieopeningen kun je een klein borsteltje gebruiken om het stof grondig te verwijderen. Zorg ervoor dat je apparaten altijd uitschakelt voordat je ze schoonmaakt. Tip: gebruik regelmatig een luchtblazer om de ventilatieopeningen stofvrij te houden. Zo blijven je apparaten beter werken.

8: Radiatoren

Radiatoren zijn echte stof- en huisdierhaarmagneten. Met een speciale radiatorborstel kom je gemakkelijk bij de moeilijk bereikbare plekken. Een handige hack is om een vochtige doek over de borstel te wikkelen, zodat het stof blijft plakken. Je kunt ook een haardroger gebruiken om het stof eruit te blazen, waarna je het gemakkelijk kunt opzuigen.

Radiator schoonmaken

© astrosystem

9: Plinten

Je stofzuigt regelmatig de vloer, maar zeg eens eerlijk: neem je dan ook de plinten mee? Waarschijnlijk niet – terwijl het slim is om dat wel te doen. Want stof dat zich ophoopt op plinten, dwarrelt ook weer op de vloer. Je bespaart jezelf op den duur dus (stofzuig)werk door ook de plinten stofvrij te maken. Ze goed schoonmaken doe je als volgt: begin met het afvegen van de plinten met een droge microvezeldoek om het stof te verwijderen. Gebruik daarna een vochtige doek met wat allesreiniger voor een grondige schoonmaak. Voor hardnekkige vlekken kan een oude tandenborstel goed van pas komen. Wil je dat stof minder snel blijft plakken? Wrijf de plinten na het schoonmaken in met een beetje wasverzachter. Bonus: dat maakt dat het in huis ook nog eens extra lekker fris gaat ruiken (afhankelijk natuurlijk van wat voor wasverzachter je gebruikt – je hebt er ook die bijvoorbeeld naar tropisch fruit ruiken).

Ook interessant: 9 slechte schoonmaakgewoontes waar je zo snel mogelijk mee moet stoppen

10: De besteklade

Je legt er altijd afgewassen messen, vorken en lepels in, dus logisch dat je er niet meteen bij stilstaat dat ook besteklades af en toe moet worden schoongemaakt. Op de een of andere manier trekken ze toch kruimels en ander vuil aan. Haal de bestekbak uit de keukenla en stofzuig de lade om losse kruimels te verwijderen. Maak de lade schoon met een vochtige doek en wat allesreiniger. De bestekbak zelf kun je schoonmaken in een sopje van warm water en afwasmiddel. Zorg ervoor dat alles goed droog is voordat je het terugplaatst, om schimmelvorming te voorkomen.

11: Het filter van de vaatwasser

Het filter van je vaatwasser vangt vet en etensresten op en voorkomt zo dat je afvoer verstopt raakt. Maar dan moet je wel af en toe het filter zelf ook schoonmaken. Daarvoor draai je het los uit de bodemplaat en veeg je de opgehoopte smurrie weg. Níet boven de gootsteen, maar boven de vuilnisbak. Gebruik een oude tandenborstel om hardnekkig vuil en vet te verwijderen. Is alle zichtbare viezigheid weg? Verwijder het filter en spoel het af onder warm water. Reinig het filter regelmatig om ervoor te zorgen dat je vaatwasser optimaal blijft presteren. Voor extra frisheid kun je de vaatwasser een keer per maand laten draaien met een kopje azijn in het lege apparaat.

Lees ook: Zo houd je je vaatwasser schoon en fris

0

Powered by

logo

12: De binnenkant van de afvalbak

Zelfs wanneer je vuilniszakken gebruikt en afval niet rechtstreeks in de afvalbak gooi, kan zo'n bak na een tijdje toch vies gaan ruiken. Om dat te voorkomen, maak je de binnenkant regelmatig schoon met warm water en afwasmiddel. Voor extra hygiëne strooi je na het schoonmaken een laagje baking soda (natriumbicarbonaat) op de bodem om geuren te absorberen. Als je de bak goed wilt ontsmetten, gebruik dan een mengsel van water en azijn of een desinfecterend middel.

13: Toiletborstel

Toiletborstels zijn vaak de bron van bacteriën en nare geurtjes. Een simpele manier om je wc-borstel schoon te maken, is door een flinke scheut chloor of bleekmiddel in de wc-pot te gieten, de borstel erin te zetten, en de wc-bril naar beneden te doen. Laat dit minstens tien minuten staan. Spoel daarna goed af door de borstel door het water in de pot te draaien. Voor dagelijks onderhoud kun je ook een klein laagje chloor of bleek in de borstelhouder doen.

14: De douchekop

Af en toe een doekje over de buitenkant van de douchekop halen is niet genoeg: je moet ook de binnenkant regelmatig schoonmaken. Daar hopen zich namelijk kalk en mineralen op. Dat schoonmaken is gelukkiger makkelijker dan je misschien denkt: vul een plastic zakje met witte azijn en bind het om de douchekop, zodat het gedeelte met de gaatjes er helemaal in hangt. Laat het een paar uur inwerken, of zelfs een hele nacht voor hardnekkige kalk. Spoel de douchekop daarna goed en door af met water. Je zult merken dat de waterstraal ineens weer een stuk krachtiger is.

Douchekop met en zonder kalk

© Maksims_Liene | fotoduets

15: Afstandsbediening

De afstandsbediening van je televisie wordt veel aangeraakt en is daardoor een broedplaats voor bacteriën. Gebruik een doekje met ontsmettingsmiddel om de buitenkant af te nemen. Voor de ruimtes tussen de knoppen kun je een wattenstaafje gedrenkt in alcohol gebruiken. Een handige hack is om de afstandsbediening regelmatig in te pakken met een stuk doorzichtig huishoudfolie; je kunt dan gewoon alle knoppen bedienen, zonder dat die vuil worden. Wordt het folie smoezelig, dan gooi je het weg en wikkel je er een nieuw stuk omheen.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem