Beveiliging smarthome: Algemene tips
Een smarthome hebben is gemakkelijk, een smarthome veilig houden is wat lastiger. Daarom geven we een aantal algemene tips waarmee je je eigen huis van de toekomst nu veilig houdt.
Hoe meer apparaten je in huis haalt, hoe groter de kans op problemen. Dan bedoelen we niet alleen de dingen die kapot kunnen gaan, dan kijken we ook naar zaken als privacy en online veiligheid. Een stemassistent luistert bijvoorbeeld altijd mee en slaat soms ook gegevens op. Een beveiligingscamera maakt beelden van je omgeving, waardoor je een veilig gevoel hebt, maar waar gaan die beelden naartoe?
Bedenk daarom goed welke producten je wil gebruiken en in hoeverre die een risico vormen voor je online privacy en veiligheid. Zoek uit wat er met je gegevens gebeurt en controleer of er vaak hacks of datalekken zijn. Je kunt niet voorzichtig genoeg te werk gaan.
In het verlengde van die tip geven we ook graag mee dat je je thuisnetwerk veilig moet houden. Geef je wifi-netwerk een uniek wachtwoord mee, maak gebruik van recente beveiligingsprotocollen en download altijd de nieuwste updates voor je router. Je netwerknaam (SSID) verbergen hoeft niet per se: dat levert jou alleen maar hoofdpijn op, zonder dat je er veel voordeel uit haalt.
Over updates gesproken: houd natuurlijk altijd de firmware van je slimme producten up-to-date. Het gebeurt niet vaak, maar wel zijn wel eens verhalen tegengekomen van slimme lampen die onbedoeld toegang gaven tot iemands persoonlijke netwerk. Dat soort dingen wil je gewoon voorkomen.
©PXimport
Smarthome veilig houden
Aangezien je waarschijnlijk voor allerlei smarthome-producten verschillende accounts aanmaakt, doe je er goed aan voor elk account een uniek wachtwoord aan te maken. Je kunt dat helemaal zelf onderhouden, maar je kunt ook het werk overlaten aan wachtwoordmanagers. Dergelijke managers loggen je automatisch in, omdat je daar je accountgegevens in opslaat.
Ook kunnen ze je vaak helpen bij het genereren van een uniek en sterk wachtwoord, een dat niet zomaar te kraken is. En dat terwijl jijzelf voortaan maar één wachtwoord hoeft te onthouden: die van de wachtwoordmanager. Dat scheelt een hoop gedoe en hopelijk – op de lange termijn – een hoop stress. Maak ook gebruik van tweestapsverificatie, zodat mensen zelfs met je gegevens niet zomaar binnendringen.
Een apart netwerk
Mocht je de boel toch niet helemaal vertrouwen, dan kun je overwegen een tweede netwerk aan te maken voor je smarthome-producten. Wanneer een kwaadwillend persoon dan toch het ene netwerk binnendringt, dan heeft die niet meteen toegang tot álle apparaten in huis.
Sommige routers ondersteunen het aanmaken van een gastnetwerk: activeer dat netwerk voor je smarthome-apparaten, zodat ze nog een beetje extra beschermd zijn van aanvallen van buitenaf. Hoe je dat precies doet, ligt natuurlijk aan de router die je gebruikt. Zoek die opties op via de handleiding of neem anders contact op met de klantenservice van de aanbieder.