ID.nl logo
Verenig al je slimme apparatuur in een hub, da's pas slim!
© Stanisic Vladimir
Zekerheid & gemak

Verenig al je slimme apparatuur in een hub, da's pas slim!

Het klinkt misschien vreemd, maar het zijn niet de slimme apparaten in jouw huis die bepalen hoe slim jouw huis is. Dat bepaalt namelijk de smarthome-gateway, het apparaat dat al die slimme apparaten met elkaar verbindt en laat samenwerken. Als je überhaupt zo’n overkoepelende smarthome-gateway hebt, want al te vaak ontbreekt die nog. Welke opties zijn er, en wat zijn hun voor- en nadelen?

In dit artikel laten we zien welke opties er zijn om je slimme apparaten in huis op één hub aan te sluiten, zodat je smarthome écht slim wordt. Kies uit:

  • Je eigen gateway bouwen met bijvoorbeeld Home Assistant
  • Fibaro
  • Homey

Lees ook dit achtergrondartikel over de smarthome-protocollen: Een slim huis creëren? Zo begin je!

Als je een slimme lamp of een ander slim apparaat koopt, krijg je er vrijwel altijd een app bij. Veel meer dan andere apparaten van hetzelfde merk bedienen, kan die app zelden. Met een beetje pech heb je bijna meer apps dan slimme apparaten en dat is onhandig en zeker niet ‘slim’.

Een smarthome-gateway of -hub is de oplossing. Zie het als het basisstation dat je huis slimmer maakt door alle slimme apparaten aan zich te koppelen, zodat je ze daarna allemaal via één interface kunt bedienen.

Nog belangrijker is de automatisering. Doordat de smarthome-gateway alle apparaten kan aansturen, kan hij die ook slim combineren. Voorbeeld zijn automatiseringen als: ‘Als ik de schuur binnenkom, gaan de lampen aan’ of ‘wanneer het gaat schemeren, gaan de rolgordijnen omlaag’. Het zijn dit soort automatiseringen dat een slim huis ook echt slim maakt. Zo is een smarthome-gateway bijna een betere investering dan alleen nóg meer slimme apparaten.

Lees ook het artikel: Blueprints voor Home Assistant: nog gemakkelijker je huis automatiseren

Hoeveel slimme apparaten er ook zijn, ze bepalen niet hoe slim het huis is.

Protocollen

Hoewel het fenomeen smarthome niet nieuw is, heeft het nog niet het volwassenheidsniveau dat je ervan zou verwachten. Zo is er nog steeds niet één communicatieprotocol dat altijd en met alle apparaten werkt. Met de protocollen Matter en Thread belooft die situatie er wel te komen, maar zover zijn we nog niet.

De bekendste smarthome-protocollen op dit moment zijn Z-Wave en Zigbee. Beide bieden tweewegcommunicatie, zodat elk apparaat altijd de actuele status kan doorgeven aan de andere slimme systemen, ook als het zelf is uitgeschakeld. Iets wat bijvoorbeeld het 433MHz-protocol van KlikAanKlikUit niet kan.

Z-Wave- en Zigbee-apparaten met een aansluiting op het elektriciteitsnet werken bovendien als tussenstation in een mesh-netwerk. Apparaten die te ver van elkaar af staan om rechtstreeks met elkaar te communiceren, gebruiken dan de andere apparaten in het netwerk om elkaar alsnog te bereiken. Dit maakt de reikwijdte van het netwerk flink groter.

Een voordeel van Z-Wave boven Zigbee is nog dat het protocol bewaakt wordt door de Z-Wave Alliance, die bovendien apparaten certificeert waardoor deze altijd compatibel zijn met de andere Z-Wave-producten.

Een voordeel van Z-Wave boven Zigbee is de controle door de Z-Wave Alliance op compatibiliteit van alle Z-Wave-apparaten.

Slimme chaos

De kans dat alle slimme apparaten dezelfde taal spreken, is klein. Een slim huis ontstaat zelden in één keer en bij de eerste aankopen is er vaak geen specifieke aandacht voor het protocol.

Maar ook later kan het zijn dat hoewel een product niet dezelfde taal spreekt als de andere apparaten, je het toch wilt hebben. Denk aan Philips Hue-lampen die alleen Zigbee ondersteunen of een slimme deurbel van Aeotec die alleen Z-Wave praat. En dat is het voordeel van een smarthome-gateway, die bijna altijd meer dan één protocol ondersteunt en daartoe behoren zeker Z-Wave en Zigbee.

Behalve dat een smarthome-gateway dit soort technische zaken oplost, kan het ook externe systemen toevoegen zoals een Sonos-geluidssysteem of een spraakassistent als Amazon Alexa of Google Assistant.

Ook de smarthome-gateway van Fibaro, die groot is geworden met Z-Wave, ondersteunt inmiddels Zigbee.

Verschillende smaken

Afhankelijk van hoe je het bekijkt, is de keuze in smarthome-gateways beperkt of juist heel groot. Dit komt doordat dezelfde software soms op verschillende hardware wordt aangeboden of is te gebruiken. Wat betreft hardware is er keuze uit meerdere kant-en-klare sets, maar is het ook goed mogelijk de benodigde onderdelen los van elkaar te kopen en deze zelf samen te voegen.

Bij een commercieel product heb je daarbij garantie en ondersteuning van de leverancier, bij gratis (softwarematige) producten komt hulp meestal van andere gebruikers. Die smarthome-community’s zijn erg groot en actief … zo groot en actief zelfs dat inmiddels ook aanbieders van commerciële producten deze graag gebruiken.

Een laatste onderscheid is nog te maken tussen leveranciers die ook zelf smarthome-apparaten ontwikkelen en verkopen, en leveranciers die zich exclusief richten op de ontwikkeling en verkoop van een smarthome-gateway.

Deze markt is nog volop in beweging. Zo biedt het opensource-softwareplatform Home Assistant inmiddels ook hardware en levert het bedrijf dat ooit Home Assistant begon, betaalde diensten voor het gratis product.

Nabu Casa, het bedrijf achter Home Assistant, biedt inmiddels betaalde premium-diensten aan voor het platform.

De zelfbouw-gateway

Een bij hobbyisten populaire smarthome-gateway is de combinatie van zelfgekozen hardware met een opensource-software, zoals OpenHAB, Domoticz en nu vooral Home Assistant. Die laatste kan geïnstalleerd worden op een willekeurige computer met Windows, macOS of Linux, maar ook op een NAS, in een Docker-container (en dan de container weer op een NAS of een computer) of op een minicomputer als een Raspberry Pi.

Deze combinatie Raspberry Pi met Home Assistant is misschien wel de meest gebruikte variant, omdat deze als voordeel heeft dat de gateway relatief weinig stroom verbruikt en eenvoudiger altijd beschikbaar is.

Met de keuze van de hardware bepaal je ook welke protocollen de zelfbouw-gateway ondersteunt. Wifi is eigenlijk altijd wel aanwezig, maar om ook Zigbee of Z-Wave te spreken, zijn aparte antennes nodig. Deze zijn los te koop als usb-stick, maar moeten daarna nog wel aan de configuratie worden toegevoegd. Dit kan een helse klus zijn, maar van bekende sticks als de ConBee 2 Zigbee-dongel en de Aeotec Z-Stick 7 voor Z-Wave zijn uitgebreide handleidingen te vinden van de producenten zelf.

Een Raspberry Pi en twee usb-antennes als basis voor een eigen smarthome-gateway.

Home Assistant kant-en-klaar Voor wie geen zin heeft in gedoe met het zelf kiezen en samenstellen van hardware is er Home Assistant Yellow. De Yellow is een kant-en-klaar kastje met Home Assistant optioneel voorgeïnstalleerd, met een ingebouwde Matter/Zigbee-antenne en een voeding. Je kunt ook kiezen voor volledig kant-en-klaar, waarbij een Raspberry Pi Compute Module 4 al in de behuizing is geplaatst. Of je koopt een halffabricaat (de ‘kit’) waarbij je de Compute Module 4 zelf op het moederbordje plaatst. Alleen nog een optionele M.2-ssd toevoegen en klaar. Verder blijft het gewoon Home Assistant, met alle voor- en nadelen.

De verkrijgbaarheid van Home Assistant Yellow is helaas al tijden zeer matig. Wel heeft Nabu Casa onlangs nog een goedkopere variant met iets andere hardware geïntroduceerd: de Home Assistant Green. Hopelijk wordt die beter leverbaar.

Home Assistant Yellow is een kant-en-klare minicomputer met Home Assistant.

Home Assistant op Synology Home Assistant in een Docker-container op een NAS was een valide optie tot Synology in versie 7 van zijn besturingssysteem, de usb-poort beperkte tot externe opslagapparaten. Zigbee- of Z-Wave-sticks werden ineens niet meer ondersteund. Er zijn workarounds, maar die zijn complex en foutgevoelig, zeker zolang Synology zijn positie niet verandert. QNAP ondersteunt nog wel Zigbee- en Z-Wave-usb-antennes.

Gateway-software in een Docker-container op een Synology-NAS is een minder logische keuze nu Synology geen usb-antennes meer ondersteunt.

Automatiseringen maken

Tijdens de installatie worden al best veel slimme apparaten gevonden, de andere kunnen via zogeheten integraties worden toegevoegd. Het aanbod is enorm. Een deel van de integraties worden door de makers van Home Assistant zelf gemaakt, andere door fabrikanten of de grote community die Home Assistant ondersteunt.

Home Assistant sluit een groot aantal slimme en minder slimme apparaten aan.

De kwaliteit bij de eerste is goed, bij de communityproducten wisselend. Werkt het niet helemaal zoals je wilt, dan laat veel zich tweaken of kan uiteindelijk nog aangepast worden door zelf in de code te duiken. Veel kennis is hiervoor niet direct vereist, met een zoekmachine en allerlei YouTube-filmpjes kom je een heel einde.

Bij het automatiseren is er de keuze tussen het helemaal zelf te regelen met triggers, voorwaarden en acties, of door een kant-en-klaar recept te gebruiken, een zogeheten blueprint.

Aan de slag met Home Assistant?

In dit artikel lees je er alles over

Bijna alles in Home Assistant is gratis, behalve veilige wereldwijde toegang en integratie met een spraakassistent zoals Google Assistant of Alexa. Wil je deze mogelijkheid gebruiken, dan heb je het Home Assistant Cloud-abonnement nodig, dat 75 euro per jaar kost.

Een automatisering, bijvoorbeeld via een blueprint, is snel gemaakt.

Kant-en-klare gateways

Wil je liever niet zelf hoeven knutselen, kies dan voor een smarthome-gateway van een producent die ook zelf smarthome-apparaten levert. Deze zijn er bijvoorbeeld van Aqara (dat nauw met Samsung samenwerkt), Aeotec en Fibaro. Het voordeel is natuurlijk de maximale ondersteuning van in elk geval de eigen producten van dat merk. Vaak is dat een heel breed palet.

Fibaro levert naast de eigen smarthome-gateway ook een groot aantal smarthome-producten voor controle van verlichting tot verwarming, rolluiken en dimmers tot aan bewegings- en overstroomsensoren, maar ook rook- en CO2-melders. Genoeg om een huis heel slim in te richten en dan zonder de zorgen of de onderdelen wel samenwerken.

De Home Center 3 is een smaakvol vormgegeven smarthome-gateway die in elke kamer past.

Lees ook: Zo maak je van je doorsnee huis een slim, comfortabel en veilig huis

Fibaro

Voor zijn eigen apparaten gebruikt Fibaro het protocol Z-Wave, maar de Home Center 3 ondersteunt ook Zigbee. Het gaat dan vooral om slimme verlichting en sensoren onder meer van IKEA, Philips en Aqara, maar de lijst met ondersteunde producten groeit snel.

De interface is helder en werkt soepel. De app voldoet ook, al biedt hij minder opties dan de webinterface. Automatiseringen maak je of met kant-en-klare scènes of handmatig door zelf op een visuele manier apparaten te verbinden, en daar voorwaarden en acties aan te koppelen. Wil je echt diep gaan, dan kan dat via LUA-script.

Hoewel het Fibaro-platform geslotener is dan de andere smarthome-gateways, is er naast de eigen uitbreidingen ook een marktplaats waar onafhankelijke ontwikkelaars apps aanbieden. Fibaro beoordeelt deze apps vooraf wat een geruststellende gedachte is, al staat het niet garant voor de werking.

Door ‘rebranding’ heet de verder prima app van Fibaro nu Yubii. Dat vinden we toch wel jammer voor een premium merk.

De Home Center 3 is duidelijk een volwassen product. De firmware van verbonden Fibaro-apparaten worden keurig geüpdatet: er is support van Fibaro en een groot online forum, en je kunt aparte gebruikers maken en eigen rechten geven. De integratie met Siri, Alexa en Google Assistant is gratis, net als back-up (cloud én lokaal) en de door Fibaro beveiligde toegang via het internet.

Block-scenes is een van de drie manieren om met Fibaro te automatiseren.

Onafhankelijke derde

Met Homey is er nog een derde optie voor een smarthome-gateway. Fabrikant Athom, het Nederlandse bedrijf achter de Homey Pro, ontwikkelt wel een smarthome-gateway, maar verkoopt geen eigen smarthome-apparaten. Het bedrijf levert een fraai vormgegeven minicomputer waarop zijn eigen smarthome-platform draait. De Homey Pro ondersteunt naast Z-Wave en Zigbee, ook wifi, bluetooth, KlikAanKlikUit (433 MHz), en binnenkort ook Thread en Matter.

De Homey Pro kan via wifi of een optionele ethernet-adapter met het netwerk worden verbonden.

Daarbij levert het bedrijf een eigen app, en biedt het andere bedrijven en ontwikkelaars de mogelijkheid eigen aanvullingen te maken. Ook is Athom bezig met een eigen hardwarecertificering voor fabrikanten die willen laten zien dat hun smarthome-producten samenwerken met Homey.

Behalve de Homey Pro biedt Athom ook nog een Homey Bridge. Deze is aanzienlijk goedkoper in aanschaf, maar vereist een maandabonnement om als zelfstandige gateway te functioneren. Interessanter is het dat de bridge ook als extender voor de Pro functioneert om zo het smarthome-netwerk flink uit te breiden.

De goedkopere Homey Bridge kan als extender voor het smarthome-netwerk van een Homey Pro worden gebruikt.

Homey Pro

De Homey Pro biedt direct uit de box een premium, Apple-achtige ervaring. De hardware ziet er gelikt uit, en de installatie via de app gaat erg soepel en zonder haperingen. De Homey Pro gaat zelf direct op zoek naar beschikbare smarthome-apparaten en biedt aan deze te koppelen.

Wordt een apparaat niet direct herkend, dan kan de ondersteuning via een app worden toegevoegd. Sommige apps zijn van onafhankelijke ontwikkelaars, maar vaak genoeg ook gewoon van de officiële smarthome-fabrikanten. Een Aqara-bewegingssensor werd wel correct herkend, maar deed het daarna toch niet naar behoren, alle overige apparaten wel.

Om te automatiseren, is er keuze tussen de grafische ‘flows’ waarmee je triggers, voorwaarden en acties aan elkaar koppelt, en de scripttaal HomeyScript. Via Inzichten krijg je toegang tot de grafieken van alle verbonden apparaten, zoals het temperatuurverloop of energieverbruik van de laatste week of langer.

Flows is een van de manieren om met Homey te automatiseren.

Dashboards geven snel inzicht in de actuele en historische data van het huis.

Kiezen mag, hoeft niet Wat een vergelijking van smarthome-gateways vooral duidelijk maakt, is hoe hard de thuisautomatisering toe is aan verdere standaardisatie. Te veel tijd en energie van gebruikers en vermoedelijk ook producenten gaat verloren met randzaken als onderlinge communicatie en compatibiliteit.

Voor de consument kan een goede gateway helpen dit probleem minder groot te maken en gelukkig is het aanbod breed genoeg om een goede keuze te maken die past bij jouw wensen en vooral ook smarthome-ambities. De prijs is uiteindelijk maar een klein deel van de hele investering in slimme apparaten. Lukt het niet te kiezen of twijfel je, het is prima mogelijk meerdere gateways te combineren en samen te laten werken.

Wat zijn de kosten?

Het goedkoopst is een zelfbouw-gateway op basis van een Raspberry Pi 4 8 GB met antennes en Home Assistant. Deze kost totaal 240 euro. Beheerde cloudtoegang kost nog 75 euro per jaar extra.

Dat betaal je ook ongeveer als je de standaarduitvoering van de Home Assistant Yellow neemt: de hardware is dan 40 euro duurder, hoewel je dan een Raspberry Pi Compute Module 4 met ‘maar’ 2 GB geheugen hebt. Kies je voor de kitversie van de Home Assistant Yellow, dan bepaal je tegen een meerprijs zelf welke Compute Module 4 je erin stopt.

Fibaro vraagt 449 euro voor de Home Center 3 en dat is inclusief cloudback-ups en veilige toegang via het internet.

De Homey Pro tot slot kost 399 euro, plus 10 euro per jaar voor de cloudback-up.

Tips om met thuisautomatisering te beginnen

  1. Waar ben je naar op zoek? Wooncomfort, slimme verlichting, beveiliging, of een combinatie? Bepaal eerst goed wat je wilt automatiseren (en ook wat niet) en neem die keuze mee in elke volgende stap.
  2. Bepaal voor je begint een budget en houd je daaraan! Smarthome-apparatuur is er in veel prijsklassen en het aanbod is zeer divers. Voorkom dat je wel veel geld kwijt bent aan slimme apparaten, maar toch niet het gewenste resultaat behaalt.
  3. Automatiseer per ruimte van het huis. Begin niet met je hele huis in één keer, maar laat het groeien. Benader elke kamer als een project, met een plan, een budget en een evaluatie aan het einde. Pas daarna begin je aan de volgende kamer.
  4. Wees creatief. Er zijn vaak meerdere oplossingen voor hetzelfde probleem. Wil je alleen de lampen kunnen dimmen, dan zijn de duurdere lampen met meerdere kleuren overbodig. Lampen met alleen witlicht zijn goedkoper. Een slimme schakelaar met dimfunctie is in aanschaf misschien duurder, maar gaat erg lang mee waardoor je uiteindelijk wellicht toch goedkoper uit bent.
  5. Hetzelfde geldt voor de sensoren. Zij zijn de ogen van je smarthome, maar je hoeft niet altijd alles te zien. Is alleen de lichtsterkte of beweging belangrijk, neem dan een goedkope sensor die ook echt alleen dat meet.
  6. Blijf leren. Neem de lessen van de vorige ruimte mee naar de volgende. Heb je eens achteraf een verkeerd slim apparaat gekocht, kijk dan of je het bij een volgende ruimte alsnog kunt inzetten.
  7. In de beperking toont zich de meester. Stel doelen, werk ze uit in concrete oplossingen en implementeer ze. Van alsmaar meer en complexer wordt je huis niet per se beter.

 

▼ Volgende artikel
Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers
© Wesley Akkerman
Huis

Review Lenovo Yoga Tab Plus – Zonder echte dealbreakers

Ze lijken terug van weggeweest: Android-tablets. Toegegeven, ze komen niet meer zo vaak uit als voorheen, maar fabrikanten als Samsung, OnePlus en Lenovo blijven in deze tablets investeren. De Yoga Tab Plus is met een prijskaartje van 799 euro een van de duurdere Lenovo-tablets van dit moment. Hoe brengt die het ervan af?

Uitstekend
Conclusie

De Lenovo Yoga Tablet Plus biedt een hoop zaken die we bij de concurrentie niet zien. Denk aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving. Daarnaast presteert het systeem heel goed en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen en zijn we slechts een paar nadelen tegengekomen die geen echte dealbreakers zijn.

Plus- en minpunten
  • Krachtige processor
  • Fantastische speakers
  • Goede bouwkwaliteit
  • Betaalbaar systeem
  • Software voor werk en entertainment
  • Wordt niet warm
  • Schermkwaliteit
  • Accuduur
  • Meegeleverde accessoires
  • Stylus schrijft fijn
  • Updatebeleid kan beter
  • Geen microSD-kaartsleuf
  • Niet de snelste oplader
  • Kickstand beschermt camera niet

De Lenovo Yoga Tab Plus zorgt ervoor dat je iets te kiezen hebt als het gaat om high-end Android-tablets voor werk en entertainment. Daar waar de OnePlus Pad 2 550 euro en de Samsung Galaxy Tab S10+ ruim 1100 euro kost, besteed je 799 euro aan de Yoga Tab Plus. Dat bedrag gaat niet alleen op aan de tablet: je haalt namelijk ook meteen een stylus, beschermende hoes en een toetsenbord in huis, waardoor je dus direct aan de slag kunt.

De concurrentie

Ter vergelijking: bij Samsung krijg je alleen een stylus en dien je het toetsenbord los te kopen. Een los keyboard kost nog eens 180 euro extra. En vooruit, vergeleken met het keyboard dat Lenovo meelevert, beschermt die het apparaat wel beter. De Samsung-variant gaat namelijk ook óver de cameramodule heen en biedt ruimte om de S Pen op te bergen. De beschermhoes voor de Lenovo bevestig je onder de cameramodule, waardoor het kan zijn dat die alsnog schade oploopt in je tas.

Als we de OnePlus Pad 2 erbij pakken, zien we dat er nog steeds aanbiedingen zijn waarmee je een gratis toetsenbordcover kunt scoren. Als je die los zou moeten kopen, kost dat nog eens 150 euro extra. De beschermhoes met ingebouwde kickstand (die hebben ze trouwens alle drie) gaat los voor 60 euro over de toonbank. Dan zou je dus uitkomen op zo'n 760 euro, een bedrag dat heel dicht bij de Yoga Tab Plus zit.

©Wesley Akkerman

Dezelfde processorprestaties

Als we kijken naar functionaliteit, prijs en prijs-kwaliteitverhouding dan vormen de Tab S10+ en Pad 2 de belangrijkste concurrenten voor de Lenovo Yoga Tab Plus. Natuurlijk zou je ook een aantal goedkopere tablets kunnen meenemen in zo'n vergelijking, maar voor deze recensie hebben we besloten het te houden op recente gelanceerde premium modellen. Dat schetst een goed beeld van de kwaliteit van de drie genoemde producten.

Zowel de Lenovo als de OnePlus beschikken over de Snapdragon 8 Gen 3-processor. Dat is weliswaar een oudere chipset, maar die is nog steeds ontzettend capabel. De Samsung heeft een minder bekende Dimensity 9300+ aan boord, maar qua prestaties zitten ze ongeveer op hetzelfde niveau. Je kunt moeiteloos moderne games spelen en veel taken tegelijkertijd uitvoeren. Het systeem loopt niet vast, heeft geen last van throttling en wordt niet heet of zelfs ook maar warm.

©Wesley Akkerman

Technisch gezien de beste

Daarnaast wordt de Lenovo Yoga Tab Plus met 16 GB werkgeheugen geleverd, terwijl de Pad 2 en Tab S10+ op 12 GB blijven steken. Nu hebben we nog niet meegemaakt dat we het verschil tussen 12 en 16 GB merkten, maar hebben er dan ook niet al te zware taken op uitgevoerd. Voornamelijk werkgerelateerde zaken, hier en daar een game, dagelijks wat video's en zo'n beetje de hele dag door muziek luisteren. Maar mocht je toch meer RAM nodig hebben, dan vind je die dus bij Lenovo.

Qua opslagruimte presteert de Lenovo niet slecht. Je hebt 256 GB tot je beschikking, maar er is helaas geen mogelijkheid om dat uit te breiden via een microSD-kaart. Datzelfde geldt voor de OnePlus Pad 2. Bij Samsung krijg je niet alleen het dubbele aan opslagruimte, ook kun je daar wel degelijk zo'n extra opslagkaartje gebruiken. De Yoga Tab Plus beschikt over het snelste type geheugen (UFS 4.0), maar zonder direct vergelijkingsmateriaal merk je dat niet op.

©Wesley Akkerman

Heb je amoled echt nodig?

Net als de OnePlus Pad 2 beschikt de Lenovo Yoga Tab Plus over een IPS-lcd-scherm. En ja, het amoledscherm van de Tab S10+ is beter. De responstijd is lager (handig voor gamers) en de kleuren zijn veel levendiger en dieper. De resolutie is op alle drie de schermen vergelijkbaar, waardoor je aanvankelijk geen verschillen opmerkt. De Pad 2 heeft technisch gezien de hoogste pixeldichtheid, maar het verschil is praktisch verwaarloosbaar.

Of je een amoledscherm echt nodig hebt, kun je natuurlijk betwisten. De kleuren ogen natuurgetrouw en lekker rijk. De maximale helderheid zou wel iets hoger mogen op de Lenovo, maar over het algemeen is die niet slecht. Zowel binnen als buiten zie je goed wat er gebeurt en kun je tekst prima lezen. Vermijd wel de meest zonnige momenten, want dan merk je dat het apparaat tegen z'n grens loopt (maar daar hebben de concurrenten ook last van).

©Wesley Akkerman

Een beeldscherm om van te smullen

Een van de dingen waar we het meest tevreden over zijn, is het feit dat het display een antireflecterende laag heeft. Daardoor zit je bijna nooit tegen je eigen gezicht aan te kijken. Tenminste, niet als je de tablet binnen gebruikt. Buiten is het een ander verhaal; dan zie je jezelf nog wel eens. Ook wanneer het scherm zwarte balken of delen heeft, kan het zijn dat je iets van een reflectie spot. Maar de Samsung en OnePlus hebben die laag helemaal niet.

Verder doet de verversingssnelheid van 144 Hertz wonderen. Dankzij die hoge frequentie komen een hoop Android-games goed tot hun recht. Bovendien is scrollen een genot: alleen de Pad 2 zit op hetzelfde niveau. De zwartwaarden liggen helaas wat lager dan je zou willen en ogen wat grijzig. Maar we vermoeden dat dit het resultaat is van onze ervaring met oled; anders valt het minder op.

©Wesley Akkerman

Geluid en batterij

Van de speakers zijn we echt onder de indruk. We zeggen niet dat je helemaal zonder bluetoothspeaker of oortjes uit de voeten kunt, maar we hebben geen moment vervelende audio ervaren. We hebben gewoon muziek kunnen luisteren; de audio klinkt warm en vol, met hier en daar een wat blikkerige afwerking. Video's kijken, vooral waarin veel gesproken wordt, is eveneens geen straf. Alles is prima verstaanbaar en prettig hoorbaar.

Met een vermogen van meer dan 10.000 mAh houdt de Lenovo Yoga Tab Plus het daarnaast langer uit dan de concurrentie. Zeker wanneer je hem gewoon een paar dagen laat liggen zonder hem te gebruiken: dat kost hem hooguit een paar procent van de accuduur. Verder kun je hier moeiteloos een dag op werken zonder de oplader nodig te hebben. Opladen gaat met 45 watt niet ontiegelijk snel, maar over het algemeen hebben we niets te klagen met twee uur oplaadtijd.

©Wesley Akkerman

Android en software-opties

De Lenovo Yoga Tab Plus draait op Android 14, met daaroverheen ZenUI. Het systeem heeft veel weg van iPadOS en Chrome OS, met onderaan een dock waar je snelkoppelingen naar je favoriete apps kunt plaatsen. Verder gaat het systeem soepel om met een muis en toetsenbord. Maar als je liever een wat traditionelere Android-ervaring hebt, kun je allerlei opties uitschakelen, waardoor het zakelijke karakter verdwijnt. Dan houd je een inmiddels bekende Android-ervaring over.

Je kunt apps in vensters openen, meerdere vensters naast elkaar draaien en een indeling van twee of drie apps selecteren. Dan deelt Android het scherm op in twee of drie delen, wat multitasking vergemakkelijkt. En hoewel het updatebeleid met drie Android-upgrades en vier jaar aan beveiligingsupdates vrij mager oogt, is dat voor Lenovo juist riant te noemen. Het merk komt vaak niet verder dan twee om drie. Alleen Samsung scoort momenteel beter op dit gebied.

©Wesley Akkerman

Accessoires

Nog even over die meegeleverde accessoires: vooral de stylus in dit pakket valt op. Als je begint met schrijven, voelt en klinkt dat net alsof je met een potlood werkt. De digitale pen trilt heel subtiel, waardoor het lijkt alsof je op papier schrijft. Daarnaast klínkt het schrijven ook bijzonder overtuigend. Tel daarbij op dat de pen solide en best groot is, en je houdt een veel betere ervaring over dan bijvoorbeeld met de S Pen van Samsung.

Ook over het toetsenbord zijn we overwegend positief. Het typen gaat lekker: de knoppen hebben een korte travel, waardoor ze aanvoelen als die van een volwaardig keyboard. Het enige probleem waar we weleens tegenaan lopen, is het feit dat het trackpad tijdens het tikken op onze polsen reageert. Dan kan het zijn dat de muis ineens beweegt en je per ongeluk iets selecteert. Dat kan mettertijd frustrerend zijn.

©Wesley Akkerman

Lenovo Yoga Tablet Plus kopen?

Aanvankelijk vroegen we ons een beetje af wat nu precies de positie van de Lenovo Yoga Tablet Plus is en waarom deze tablet nodig is. Qua prijs zit-ie tussen twee concurrerende modellen in en qua specs doen ze alle drie niet voor elkaar onder. Maar de Lenovo biedt een hoop dingen die we elders niet tegenkomen. Denk dan aan een riant scherm met een antireflectielaag, een bovengemiddeld goede stylus-ervaring en een relatief schone Android-omgeving.

Daarnaast presteert het systeem uitstekend en wordt de processor bijna niet warm onder hoge druk. Voor die 799 euro krijg je er bovendien direct een toetsenbord en stylus bij. Daarnaast overtreffen de speakers de concurrentie, kun je hier heel goed op werken én gamen, en zijn we slechts een paar minder goede eigenschappen tegengekomen die bovendien geen echte dealbreakers zijn. Lenovo lijkt daarmee een nieuwe sweet spot te hebben gevonden – zeker als je hem in de aanbieding treft!

▼ Volgende artikel
Amazon introduceert nieuwe Blink Outdoor 4 beveiligingscamera
Zekerheid & gemak

Amazon introduceert nieuwe Blink Outdoor 4 beveiligingscamera

Amazon heeft de nieuwste generatie van zijn populaire beveiligingscamera voor de Nederlandse markt aangekondigd, de Blink Outdoor 4. Deze camera wordt aangedreven door een speciaal ontworpen chip van Blink en kan gebruik maken van persoonsdetectie. Hier is dan wel een apart abonnement voor nodig.

De nieuwe Blink Outdoor 4 heeft een adviesprijs van 79,99 euro en biedt verbeterde beeldkwaliteit dankzij betere gevoeligheid en helderheid bij weinig licht. Ook beschikt de camera over een breder gezichtsveld en verbeterde bewegingsdetectie, terwijl de batterij tot twee jaar meegaat. De Outdoor 4 wordt geleverd met Blink's nieuwe synchronisatiemodule voor cloud-opslag, de Blink Sync Module Core.

Naast de camera heeft Blink ook een Battery Extension Pack aangekondigd, waarmee de batterijduur kan worden verdubbeld van twee naar vier jaar. Deze is verkrijgbaar in een bundel met de Outdoor 4 voor 99,99 euro of apart voor 29,99 euro.

Verbeterde functionaliteit in compact ontwerp

De Blink Outdoor 4 beschikt over geavanceerde bewegingsdetectie met twee zones, waardoor gebruikers kunnen bepalen welke waarschuwingen ze ontvangen en van welke delen van hun terrein. Deze verbeterde detectie helpt het aantal valse waarschuwingen te verminderen. De camera werkt op twee AA-batterijen die tot twee jaar kunnen meegaan. Gebruikers kunnen tot 10 camera's aansluiten om bewegingsbeelden op te nemen en op te slaan in de cloud met behulp van de meegeleverde Sync Module Core.

De producten zijn ontworpen met privacy en veiligheid in gedachten. Gebruikers kunnen privacyzones instellen, zodat bijvoorbeeld de openbare weg of het terrein van buren wordt uitgesloten van opnames. Alle communicatie tussen Blink-apparaten en Amazon-servers is versleuteld, en beelden worden veilig opgeslagen op Europese Amazon-servers. Gebruikers kunnen het camerasysteem op elk moment uitschakelen, waardoor zowel de camera als de microfoon wordt gedeactiveerd.

De Blink Outdoor 4 is compatibel met Alexa, waardoor klanten via een Echo-apparaat bewegingswaarschuwingen kunnen ontvangen, livebeelden kunnen bekijken, beelden van meerdere camera's kunnen weergeven, routines kunnen instellen en hun systemen kunnen in- en uitschakelen.

Uitgebreide functies met abonnement

Met een Blink-abonnement krijgen klanten toegang tot extra functies zoals onbeperkt opslaan en delen van clips tot 30 dagen, persoonsdetectie, uitgebreidere livebeelden en 'Rapid Video Access' voor het direct terugkijken van opgenomen video's. Nieuwe gebruikers ontvangen een gratis proefabonnement van 30 dagen bij aanschaf van de Outdoor 4.

De Blink Outdoor 4 is vanaf nu verkrijgbaar voor 79,99 euro als enkel camerasysteem met Sync Module Core, of in een bundel met de Battery Extension Pack voor 99,99 euro.