ID.nl logo
Rolluiken schoonmaken doe je zo (want ja, dat moet af en toe gebeuren!)
© bildlove
Zekerheid & gemak

Rolluiken schoonmaken doe je zo (want ja, dat moet af en toe gebeuren!)

Rolluiken helpen je huis te beschermen tegen felle zon, gure wind, kou en nieuwsgierige buren. Maar na verloop van tijd worden rolluiken vuil – denk bijvoorbeeld maar aan groene aanslag, spinnenwebben en vogelpoep. Je moet ze dus echt eens in de zoveel tijd schoonmaken. Hoe je dat het beste doet, lees je hier.

In dit artikel bespreken we: 🧽 Waarom het slim is om je rolluiken schoon te maken 🧽 Hoe je de binnenkant schoonmaakt 🧽 Hoe je de buitenkant schoonmaakt 🧽 Wat je nodig hebt voor deze schoonmaakklus 🧽 Wanneer je het beste de rolluiken schoonmaakt

Lees ook: Jouw woning in perfecte staat: onderhoudsklussen voor buitenshuis

Hierom moet je rolluiken schoonmaken

Rolluiken schoonmaken staat waarschijnlijk niet bovenaan je lijstje met leuke klusjes. Maar er zijn best wat redenen om het tóch te doen. Ten eerste houd je ze zo in topconditie. Door vuil en schimmel weg te halen, blijven ze beter werken. Dat betekent dat ze langer meegaan en je dus geld bespaart. Mooi meegenomen, toch? Daarnaast ziet je huis er met schone rolluiken meteen een stuk frisser uit . Vooral wanneer je je huis wilt verkopen, is dit dus een van de klusjes die je niet mag vergeten om te doen.

Rolluiken schoonmaken: dit heb je nodig

  • Een zachte spons of doek

  • Een stofzuiger met zachte borstel, een plumeau of een losse zachte borstel om opgedroogd vuil te verwijderen

  • Mild schoonmaakmiddel om vlekken te verwijderen

  • Een ladder, bijvoorbeeld een telescoopladder

  • Een emmer met water

  • Wax en smeermiddel

  • Teflonspray om de geleiders in te smeren

  • Schoonmaakhandschoenen

  • Tuinslang (optioneel)

©Budimir Jevtic

De binnenkant van de rolluiken schoonmaken

Of je nu met de binnen- of buitenkant begint, maakt niet zoveel uit. We starten onze uitleg echter vanaf de binnenkant. Begin met het volledig sluiten van je rolluiken. Kun je het raam niet openen? Dan zul je het rolluik moeten demonteren met een schroevendraaier. Zorg er in elk geval voor dat je het rolluik van de stroom afhaalt en de kap verwijdert voordat je aan de slag gaat.

Verwijder met een plumeau, stofzuiger, zachte borstel of droge doek eerst vuil en stof van het luik. Werk van boven naar beneden, want de zwaartekracht zorgt ervoor dat het los gekomen vuil naar beneden valt. Maak ook de geleiders schoon.

Pak vervolgens een emmer met lauwwarm water, mild schoonmaakmiddel en een zachte spons of doek. Knijp de spons of het doekje goed uit en neem het rolluik van boven naar beneden af. Druk niet te hard, anders beschadig je de rolluiken. Wrijf er nu met een schone, droge doek overheen om alles weer droog te maken. Zo voorkom je strepen.

©manuel faba | cunaplus

De buitenkant van de rolluiken schoonmaken

Om de buitenkant van de rolluiken goed schoon te kunnen maken, is een stevige ladder een must. Dit is een klusje voor iemand zonder hoogtevrees. Voor de rolluiken op de bovenverdieping zet je de ladder stevig neer tegen de rechte muur, in een hoek van 75 graden. Vraag je partner of iemand anders om de ladder vast te houden, voor extra veiligheid.

Lees ook: Zo werk je veilig in de hoogte met een ladder

Hoewel het verleidelijk is om de hogedrukspuit erbij te pakken, laat je hem voor deze schoonmaakklus liever in de schuur staan. De hoge waterdruk kan het rolluik beschadigen. Een tuinslang gebruiken mag wel. Veeg eerst met een zachte borstel zand en stof weg. Pak vervolgens een emmer met schoon sopje, spons en maak de rolluiken weer van boven naar beneden schoon. Druk niet te hard als er een vlek blijft zitten. Gebruik liever wat extra schoonmaakmiddel op je spons. Spoel daarna de rolluiken af met de tuinslang of een emmer met schoon water. Laat de rolluiken helemaal drogen voordat je ze weer opent, zodat je geen vlekken of strepen ziet.

💡 Let tijdens het schoonmaken ook op beschadigingen. Zie je een scheur of ander mankement? Laat de rolluiken dan repareren.

©Nikita Sobolkov | nikkytok

Twee keer per jaar de ladder op

Maak de rolluiken minstens twee keer per jaar schoon. Het is handig om dat op een droge dag te doen, wanneer er geen wind staan: zo sta je het veiligst op de ladder. Merk je dat de rolluiken sneller vies worden, bijvoorbeeld omdat je aan een drukke weg woont? Maak ze dan wat vaker schoon.

Extra verzorging

Eén keer per jaar is het ook belangrijk dat je wat onderhoud pleegt aan de rolluiken. Dit doe je na het schoonmaken. Wax de rolluiken eenmaal per jaar, om vuil tegen te gaan. Wax is namelijk vuilafstotend. Je wrijft de wax op de lamellen van het rolluik en de kap. Wax de rolluiken zowel aan de binnen- als buitenkant, voordat je de rolluiken weer oprolt. Om de rubbers van de rolluiken soepel te houden, smeer je ze eens per jaar in met een droog smeermiddel (tip: er is een speciale droogsmeeruitvoering van WD-40). Spray tot slot teflonspray op de geleiders voor meer soepelheid.

Lees ook: Schone ramen zonder strepen? Zo heb je nooit meer last van streepstress

▼ Volgende artikel
testtesttesttesttest productcards
Huis

testtesttesttesttest productcards

Dit is een test article intro test test

Dit is een test


28 november 2024: productcardtest van Annemarie


1: met brand=

De string die ik hieronder gebruik is https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=300&sort=pop&output=json&brand=apple

Test ik die in de browser dan zie ik dit:

Maar de productcard ziet er anders uit: geen Apple te zien




2: sort=pop: resultaat heel verschillend


String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=laptop&min=700&sort=pop&output=json

Voorbeeld:

3: standaard string met 3 producten laat er maar 2 zien

String: https://www.kieskeurig.nl/widget/get?type=product_widget&group=wasmachine&sort=pop&output=html



Voorbeeld:



Hoe dan ook: op de productcard zie je én heel andere wasmachines en je ziet er maar 2.




Wat ons ook is opgevallen

We zien de laatste week/weken heel vaak wanneer we een productcard aanmaken voor een populaire groep (dus waar veel aanbod is, en waar meestal per product ook veel aanbieders/prijzen zijn) dat er productcards terugkomen met telkens 1 prijs erop. Het lijkt wel alsof bij de sortering van de producten voor de productcards dus een soort 'chronologie' wordt meegegeven: laat eerst alle producten zien die maar 1 prijs hebben.

Daarnaast zien we ook asynchroniteit bij prijzen op de productcard en de daadwerkelijke prijzen op KK

Nemen we even onderstaande productcard als voorbeeld

Kader 16-01: Hieronder een voorbeeld om te controleren hoe een kader nu werkt, aan de hand van de tekst hieronder:

Dit is tekst in een kader dat achter elkaar doorloopt. Deze alinea heeft dus tekst die in één keer doorloopt, en eindigt met een harde return. Dit is een nieuwe regel na een harde return om te controleren of de tekst inderdaad op een nieuwe regel begint. Na deze alinea geef ik twee harde returns.

Twee harde returns om een enkele witregel te geven, levert eigenlijk bijna twee witregels op, en komt dus niet overeen met de tekst in het kader zelf.

Dit is een alinea die komt na het opgeven van twee harde returns, komt de tekst nu op de goede plek? En hoe zit het met bulletpoints, die ik hieronder ga opsommen? Tekst na Shift+Enter

  • Bulletpoint 1
  • Bulletpoint 2 na een enter
  • Bulletpoint 3 na een enter
  • Bulletpoint 4 na een enter

Twee enters en een nieuwe alinea. De regels tussen de alineas zijn dubbel, hoe zit het met een ShifT+Enter?

Twee keer Shift+Enter levert deze witruimte op. Dat blijft dus gelijk aan een 'gewone' harde return

  • Bulletpoint 1, gevolgd door Shift+Enter
  • Bulletpoint 2, gevolgd door Shift+Enter, maar bulletpoint wordt niet automatisch aangemaakt.

Opsommingen met cijfers (gevolgd door Shift+Enter)

  1. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Enter
  2. Dit is een numbered bulletpoint, gevoldt door Enter
  3. Dit is een numbered bulletpoint, gevolgd door Shift+Enter
  4. Bulletpoint moet handopnieuw worden aangemaakt, gaat na Shift+Enter niet automatisch

Sinds 16-01: Afbeeldingen worden nu direct onder elkaar geplaatst, in plaats van een extra witregel ertussen, wat eerst wel het geval was. Verder zouden we ook graag de captions onder de afbeeldingen terug willen. Als je ze invult, blijven ze in he gepubliceerde artikel toch leeg.


▼ Volgende artikel
Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone
© Margo Basarab
Huis

Zo vind je het ideale hoesje voor je smartphone

Een smartphonehoesje is meer dan een accessoire. Het beschermt je telefoon tegen schade en maakt het gebruik makkelijker. Door de enorme variatie in modellen, materialen en extra functies kan het lastig zijn om een keuze te maken. In dit artikel lees je waar je op moet letten bij het kiezen van een hoesje en welke mogelijkheden je allemaal hebt.

Dit artikel in het kort: • Soorten smartphonehoesjes • Gebruikte materialen • Hardcase versus softcase • Speciale hoesjes • Handige extra's

Lees ook: Waarom dat hoesje om je telefoon toch echt handig is

Het type hoesje dat je kiest, hangt af van hoe je je telefoon gebruikt en tot in hoeverre je je toestel wilt beschermen. Een bumperhoesje is een beschermrand die om de zijkanten van je smartphone zit, terwijl de voor- en achterkant vrij blijven. Dit type hoesje beschermt de randen van je toestel tegen stoten en vallen, maar biedt minder bescherming voor het scherm en de achterkant. Een backcover beschermt alleen de achterkant en zijkanten van je telefoon, maar zorgt er wel voor dat je het slanke ontwerp van je toestel blijft zien. Is dat voor jou minder belangrijk en wil je juist zoveel mogelijk bescherming? Dan is een bookcase of wallet case een goede keuze. Dit type hoesje omsluit je hele telefoon en biedt vaak ruimte voor pasjes of geld. Als je zowel de voor- als achterkant wilt beschermen, kun je ook een flipcase overwegen, die verticaal opent. Een insteekhoesje, ook wel pouch genoemd, is een beschermhoes waarin je je smartphone schuift wanneer je deze niet gebruikt. Een opbergzakje zeg maar. In de dagelijkse praktijk zul je deze niet snel gebruiken, maar als je bijvoorbeeld op vakantie gaat, of je telefoon meeneemt in je tas tussen andere spullen, dan kan het handig zijn. Je weet namelijk zeker dat je telefoon in een puch goed beschermd is tegen vuil en krassen.

Van siliconen tot leer

Het materiaal van een hoesje bepaalt niet alleen de uitstraling, maar ook hoe goed het beschermt. Siliconen en TPU zijn flexibel en schokabsorberend. Daarnaast zijn ze een beetje stroef, waardoor ze minder snel uit je handen of van de bank kunnen glijden. Wel is het zo dat met name siliconen wat sneller stof aantrekken. Wanneer je je telefoon vooral meeneemt in je broekzak of tas, is dit materiaal dus misschien net wat minder praktisch. Hard kunststof is stevig en lichtgewicht, maar kan barsten of scheuren bij een flinke klap of val. Leer, of het nu echt of kunstleer is, straalt luxe uit en biedt goede bescherming. Echt leer wordt mooier na verloop van tijd. Kunstleer niet, maar dit hoef je wel weer minder te onderhouden dan echt leer. Voor maximale stevigheid kun je kiezen voor aluminium of roestvrij staal, hoewel dit je telefoon zwaarder kan maken en minder flexibel is.

©picsmart

Hardcase versus softcase

Telefoonhoesjes zijn grofweg onder te verdelen in twee varianten: hardcover en softcover, elk met hun eigen kenmerken. Hardcover hoesjes staan bekend om hun stevige constructie, die uitstekende bescherming biedt tegen zware schokken en vallen. Ze behouden hun vorm goed, maar zijn vaak duurder, minder flexibel en voelen minder comfortabel aan in je hand.

Softcover hoesjes zijn lichter, flexibeler en vaak goedkoper. Ze liggen prettig in de hand en passen gemakkelijk in een broekzak of tas. Het zachte materiaal biedt goede schokdemping, maar kan sneller beschadigd raken en slijten. Ook kunnen softcovers na verloop van tijd verkleuren.

Speciale hoesjes voor specifieke situaties

Naast standaardmodellen zijn er ook speciale hoesjes die extra bescherming bieden. Waterdichte hoesjes zijn ideaal als je je telefoon wilt beschermen tegen vocht, stof en zand, bijvoorbeeld tijdens het sporten of op het strand. Veel van deze hoesjes hebben een IP-certificering, zoals IP67 of IP68, wat aangeeft hoe goed ze bestand zijn tegen water en stof. Shockproof hoesjes zijn ontworpen om vallen en stoten op te vangen, met schokabsorberende materialen en verstevigde hoeken. Rugged cases combineren water-, stof- en schokbescherming en zijn geschikt voor extreme omstandigheden, zoals op de bouwplaats of tijdens outdooractiviteiten.

Extra functies

Veel hoesjes hebben handige extra's. Het meest bekend zijn hoesjes met ruimte voor je bank- of creditcards. Er zijn ook modellen waarin je bankbiljetten kwijt kunt. Andere hoesjes hebben bijvoorbeeld geïntegreerde standaards waardoor je je telefoon makkelijk kunt neerzetten; ideaal om filmpjes te kijken of voor online vergaderingen. Ook heel handig zijn hoesjes met een ingebouwde powerbank. Met zo'n battery case weet je zeker dat je een hele dag door kunt met je smartphone. Heb je een iPhone, dan is een MagSafe-compatibel hoesje misschien handig.

Kies uit meer dan 300.000 hoesjes

Bij bol.

MagSafe? MagSafe! MagSafe is een technologie van Apple die oorspronkelijk werd ontwikkeld voor MacBooks en later werd aangepast voor de iPhone. Het systeem gebruikt magneten aan de achterkant van de iPhone om accessoires stevig te bevestigen. Bij MagSafe-compatibele hoesjes zijn deze magneten ingebouwd, waardoor ze naadloos werken met andere MagSafe-accessoires. Een goed voorbeeld is de MagSafe powerbank. Deze klik je magnetisch vast aan je iPhone, zodat je onderweg eenvoudig kunt opladen, ook zonder stopcontact in de buurt. Kleinere powerbanks zijn zo ontworpen dat je je telefoon gewoon kunt blijven gebruiken tijdens het opladen.

©YALCIN SONAT

Waar let je op bij de aankoop?

Bij het kiezen van een hoesje is de pasvorm belangrijk. Zorg dat het hoesje naadloos aansluit op jouw telefoon. Let ook op extra bescherming voor het scherm en de camera, zoals verhoogde randen. Houd rekening met de dikte en het gewicht van het hoesje, vooral als je een slank ontwerp belangrijk vindt. Controleer daarnaast of alle functies van je telefoon, zoals de knoppen en poorten, makkelijk toegankelijk zijn.

Conclusie

Het kiezen van een smartphonehoesje is meer dan een kwestie van smaak. Denk goed na over hoe en waar je je telefoon gebruikt. Zoek je maximale bescherming tegen vallen of juist een bescheiden hoesje zodat het design van je smartphone zo goed mogelijk zichtbaar blijft? Zijn extra's, zoals ruimte voor pasjes, belangrijk voor je? Heb je een voorkeur voor een bepaald materiaal? Het aanbod van smartphonehoesjes is enorm. Door voor jezelf goed te weten wat je precies wilt, maak je het jezelf een stuk gemakkelijker!