ID.nl logo
Rookmelder ophangen: waar en hoe?
© CIDimport
Zekerheid & gemak

Rookmelder ophangen: waar en hoe?

Je hoeft een rookmelder echt niet in elke ruimte op te hangen. Maar waar dan wel? De belangrijkste plekken vind je in dit artikel. Ook leggen we uit wat de beste plaatsing van een rookmelder is en we geven je nog een aantal tips zodat je het meeste profijt hebt van je rookmelder.

Waar rookmelders plaatsen?

De belangrijkste plekken voor een rookmelder zijn in ieder geval de gangen (overlopen) op de diverse verdiepingen van je huis. Het idee is dat je de rookmelder tegen muur of plafond ophangt. Dat eerste alleen als ook expliciet in de handleiding van jouw melder is aangegeven dat dat kan. Bovendien hoort dan een muurbeugel meegeleverd te zijn. Hang je hem aan het plafond, dan behoort er 50 cm van de zijmuur en hoeken van de ruimte te zijn. Hoe hoger de melder hangt (vandaar dat het plafond de beste plaats is), hoe beter. Rook stijgt immers op en wordt dan al in een heel vroeg stadium gedetecteerd. Wil je ook een rookmelder op de zolder hangen, dan kan dat. Wel is het zaak om dan te zorgen dat de rookmelder 30 cm lager dan de nok hangt.

Extra veilig

Voor een extra veilig rookmelderbeleid in huis kun je de aanschaf van koppelbare rookmelders overwegen. Detecteert dan één melder in huis ergens rook, dan geven ze allemaal een alarm. Ideaal als jij bijvoorbeeld in de slaapkamer ligt en er in de woonkamer iets begint te smeulen. De wifi rookmelder gaat wat dat betreft nog een stapje verder. Hiermee zie je op afstand – bijvoorbeeld als je bij buren of kennissen verderop in de straat zit – of iets is mis is. Gewoon via een app op je smartphone.

Rookmelder-test

©PXimport

Voor alle rookmelders geldt dat je ze met regelmaat moet testen. Voor dat doel zit er meestal een testknopje op de melder. Indrukken laat het alarm af gaan. Hoor je in zo’n geval niets, dan is mogelijk de batterij leeg. Hoor je na vervangen van de batterij(en) nog niets, dan is de melder kapot en moet deze direct vervangen worden. Ook voor melders die aan het lichtnet hangen en niet piepen bij een druk op de knop geldt natuurlijk dat er iets mis is. Check dan eerst of de melder überhaupt netspanning gevoed krijgt: mogelijk moet de fout daar ergens gezocht worden.

Plekken om te vermijden

De belangrijkste plekken voor een rookmelder in huis zijn zoals gezegd de gangen op de verschillende verdiepingen, maar ook de afzonderlijke ruimten – denk aan slaapkamer(s) en dergelijke – zijn een prima plek voor de plaatsing van een rookmelder. Vermijd echter ruimten waar ‘van nature’ rook (of stoom!) kan ontstaan. De garage is bijvoorbeeld niet de meest voor de hand liggende plek (tenzij daar bijvoorbeeld alleen een elektrische auto staat, want die horen onder geen enkele omstandigheid te roken). Ook rookmelders in de keuken en badkamer zullen continu vals alarm veroorzaken. Een rookmelder maakt namelijk geen onderscheid tussen rook en stoom, vandaar. Plekken als een serre of schuur zijn dan weer wel handig. En – tot slot – als je ook onderweg op de camping veilig wilt zijn, kun je ook een optische rookmelder in de caravan monteren. Of in de boot.

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

▼ Volgende artikel
Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!
© brizmaker
Huis

Vaatwasmiddel op? Dit zijn de 5 beste alternatieven!

O nee! Heb je net de vaatwasser met veel pijn en moeite ingeruimd, blijkt dat het vaatwasmiddel op is. Een blik op je horloge vertelt je dat de supermarkt ook net dicht is. Net nu je morgen een feestje hebt en de schone vaat dus meer dan nodig is! Geen zorgen, je hoeft niet alles eruit te halen en met de hand af te wassen. Er zijn alternatieven die jouw vaat net zo blinkend schoonmaken als vaatwasmiddel.

In dit artikel ontdek je dat:

  • Je best een drupje afwasmiddel mag gebruiken in de vaatwasser
  • De combinatie baking soda en azijn ook goed werkt
  • Het wondermiddel borax voor de vaat te gebruiken is
  • Witte azijn niet al te vervuilde vaat schoonmaakt
  • Je zelf met maar een paar ingrediënten vaatwasmiddel maakt

Dit artikel vind je vast ook interessant: Vaatwasser kopen? Hier moet je op letten

Afwasmiddel

Heb je nog wel een fles afwasmiddel op het aanrecht staan? Doe een drupje (of een paar druppels) in het doseerbakje van de vaatwasser. Opgepast: gebruik absoluut niet te veel, anders heb je binnen de kortste keren een schuimparty in de keuken. Te veel afwasmiddel zorgt voor een enorme hoeveelheid schuim dat uit de vaatwasmachine lekt. Met slechts een paar druppels tot maximaal een theelepeltje krijg je de vaat weer stralend schoon. Doe het niet te vaak; het is slechts een tijdelijke oplossing. Het middel kan op lange termijn schade aanbrengen aan je vaatwasser.

Baking soda en azijn

Een andere manier om je vuile vaat toch schoon te krijgen, is door baking soda en azijn te gebruiken. Beide middeltjes hebben de meeste mensen wel in huis. Je hebt een half kopje bakpoeder nodig. Vul hiermee het doseerbakje. Het reservoir voor glansspoelmiddel vul je met azijn. Deze middelen breken het vet af en verwijderen viezigheid. De azijn zorgt bovendien voor een mooie glans van je vaat.

©africa-studio.com

Boorzuurpoeder (Borax)

We schreven al eerder een artikel wat je allemaal met boorzuurpoeder kunt doen. Wist je dat je het ook als vaatwasmiddel kunt gebruiken? Het mineraal breekt niet alleen het vuil af, maar maakt het kalkrijke water ook nog eens zachter. Gooi een kwart kopje boorzuurpoeder in het doseerbakje, samen met een kwart kopje bakpoeder. Vaatwasser aan en de middeltjes doen de rest.

Witte azijn

Witte azijn ontkalkt en maakt schoon. Daarom kun je het ook gebruiken als vervanger voor je vaatwastabletten of vaatwaspoeder. Je doet één kopje in het doseerbakje en zet de vaatwasser op het gewone programma aan. De truc met dit middel is wel dat de vaat niet zwaar vervuild is. Witte azijn maakt namelijk wel schoon, maar met hardnekkige vlekken heb je sterker geschut nodig. Baking soda bijvoorbeeld.

©Sabrina

Zelf vaatwasmiddel maken

Überhaupt geen zin om nieuwe vaatwastabletten in de supermarkt te kopen? Maak dan zelf vaatwastabletten of -poeder. De vaatwastabletten maak je door een kwart kopje zout, één kopje bakpoeder en maximaal twee eetlepels citroenzuur te mengen. Doe er nog een kwart kopje water bij en meng goed. Doe het mengsel in ijsblokvormpjes en laat het een hele dag en nacht drogen. Daarna is het middel klaar voor gebruik!

Of maak zelf vaatwaspoeder door een kopje baking soda en een kopje citroenzuur te mixen. Daarna bewaar je het mengsel in een luchtdichte weckpot, buiten bereik van kinderen. Voor een schone vaat heb je maar een paar eetlepels nodig.

▼ Volgende artikel
Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files
© PixieMe - stock.adobe.com
Huis

Zo gebruik je Google Maps voor live inzicht in files

Wie regelmatig reist of naar zijn werk pendelt, vertrouwt waarschijnlijk op Google Maps. Niet voor niets hebben veel mensen het navigatiesysteem van hun auto verruild voor deze gratis app. De app beschikt over een set tools om je trip vlot te laten verlopen. Zo kun je bijvoorbeeld heel eenvoudig de verkeersdrukte volgen.

In dit korte artikel laten we zien hoe je de verkeerslaag in Google Maps gebruikt:

  • Stel je route in en schakel de verkeerslaag in via het lagenmenu
  • Bekijk de actuele verkeersdrukte aan de hand van kleuren op de kaart
  • Ontvang meldingen over verkeersdrukte bij opgeslagen locaties

Ook interessant om te lezen: Dit zijn de 4 beste alternatieven voor Google Maps

De laag Verkeer

Open Google Maps op je smartphone en geef het vertrekpunt en de bestemming in. Daarna tik je onderaan op Route. Boven de kaart kies je de manier hoe je je verplaatst: auto, tram, metro, te voet of per fiets. Onderaan de kaart lees je alvast de afstand en de reistijd. Tik daarna op het pictogram Lagen in de rechterbovenhoek van het scherm. In de groep Kaartgegevens selecteer je Verkeer. Hierdoor wordt de verkeerslaag over de Google Maps-kaart gelegd. Verlaat het gedeelte Lagen door op het kruisje in de rechterbovenhoek te tikken.

Op de kaart worden de wegen ingekleurd op basis van de actuele verkeersdichtheid. Groen betekent dat je op een normaal tempo kunt rijden. Oranje staat voor langzaam rijdend verkeer en rood betekent dat het verkeer stilstaat. Niet tevreden met de route die Google Maps heeft geselecteerd? Bekijk dan alle alternatieve routes die als grijze lijnen op het scherm worden weergegeven. Tik op een van de opties om een ​​alternatieve route te selecteren.

De verkeersdrukte wordt met kleuren weergegeven.

Google Maps in de auto gebruiken?

Dan is een telefoonhouder een must

Live verkeer

Op de computer open je de webbrowser en surf je naar Google Maps. Weer zoek je de bestemming, zodat Maps de route tevoorschijn kan halen. Daarna beweeg je de muisaanwijzer over het pictogram Lagen linksonder. Klik op de laag met het label Verkeer. Opnieuw zal Google de wegen inkleuren volgens verkeersdrukte. Je kunt de weergave Live verkeer in- en uitschakelen door op de schakelaar in het onderste deel van het scherm te klikken.

Op de computer kun je de weergave Live verkeer in- en uitschakelen.

Meldingen ontvangen

Het is mogelijk om van Google Maps meldingen te ontvangen wanneer er drukte ontstaat in de buurt van een locatie die je in Maps hebt opgeslagen. Hiervoor tik je rechtsboven op het pictogram van je Google-account. Daarna kies je Instellingen en dan Meldingen. Op de iPhone controleer je of het schuifje bij Plaatsen en evenementen aanstaat. Op een Android-apparaat tik je bij Navigeren / Verkeer bij nabije evenementen op Aan of Alleen in de app.

Wil je verkeersupdates ontvangen over plaatsen die je hebt opgeslagen?

Watch on YouTube