© CIDimport

Rookmelder ophangen: waar en hoe?

Rook- en koolmonoxidemelders

Geplaatst: 28 augustus 2019 - 10:11

Aangepast: 15 september 2022 - 11:26

Remmelt Mastebroek

Je hoeft een rookmelder echt niet in elke ruimte op te hangen. Maar waar dan wel? De belangrijkste plekken vind je in dit artikel. Ook leggen we uit wat de beste plaatsing van een rookmelder is en we geven je nog een aantal tips zodat je het meeste profijt hebt van je rookmelder.

Waar rookmelders plaatsen?

De belangrijkste plekken voor een rookmelder zijn in ieder geval de gangen (overlopen) op de diverse verdiepingen van je huis. Het idee is dat je de rookmelder tegen muur of plafond ophangt. Dat eerste alleen als ook expliciet in de handleiding van jouw melder is aangegeven dat dat kan. Bovendien hoort dan een muurbeugel meegeleverd te zijn. Hang je hem aan het plafond, dan behoort er 50 cm van de zijmuur en hoeken van de ruimte te zijn. Hoe hoger de melder hangt (vandaar dat het plafond de beste plaats is), hoe beter. Rook stijgt immers op en wordt dan al in een heel vroeg stadium gedetecteerd. Wil je ook een rookmelder op de zolder hangen, dan kan dat. Wel is het zaak om dan te zorgen dat de rookmelder 30 cm lager dan de nok hangt.

Extra veilig

Voor een extra veilig rookmelderbeleid in huis kun je de aanschaf van koppelbare rookmelders overwegen. Detecteert dan één melder in huis ergens rook, dan geven ze allemaal een alarm. Ideaal als jij bijvoorbeeld in de slaapkamer ligt en er in de woonkamer iets begint te smeulen. De wifi rookmelder gaat wat dat betreft nog een stapje verder. Hiermee zie je op afstand – bijvoorbeeld als je bij buren of kennissen verderop in de straat zit – of iets is mis is. Gewoon via een app op je smartphone.

Rookmelder-test

© PXimport

Voor alle rookmelders geldt dat je ze met regelmaat moet testen. Voor dat doel zit er meestal een testknopje op de melder. Indrukken laat het alarm af gaan. Hoor je in zo’n geval niets, dan is mogelijk de batterij leeg. Hoor je na vervangen van de batterij(en) nog niets, dan is de melder kapot en moet deze direct vervangen worden. Ook voor melders die aan het lichtnet hangen en niet piepen bij een druk op de knop geldt natuurlijk dat er iets mis is. Check dan eerst of de melder überhaupt netspanning gevoed krijgt: mogelijk moet de fout daar ergens gezocht worden.

Plekken om te vermijden

De belangrijkste plekken voor een rookmelder in huis zijn zoals gezegd de gangen op de verschillende verdiepingen, maar ook de afzonderlijke ruimten – denk aan slaapkamer(s) en dergelijke – zijn een prima plek voor de plaatsing van een rookmelder. Vermijd echter ruimten waar ‘van nature’ rook (of stoom!) kan ontstaan. De garage is bijvoorbeeld niet de meest voor de hand liggende plek (tenzij daar bijvoorbeeld alleen een elektrische auto staat, want die horen onder geen enkele omstandigheid te roken). Ook rookmelders in de keuken en badkamer zullen continu vals alarm veroorzaken. Een rookmelder maakt namelijk geen onderscheid tussen rook en stoom, vandaar. Plekken als een serre of schuur zijn dan weer wel handig. En – tot slot – als je ook onderweg op de camping veilig wilt zijn, kun je ook een optische rookmelder in de caravan monteren. Of in de boot.

Toe aan een nieuwe? Bekijk alle rookmelders op Kieskeurig.nl

Bekijk nu!

Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten

Wat vond je van dit artikel?

Gemiddeld krijgt dit artikel 0.00 van de 5 sterren.

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000