© PXimport

Netatmo Slimme Koolomoxidemelder review

Geplaatst: 4 mei 2022 - 06:34

Aangepast: 25 juli 2023 - 14:27

Redactie ID.nl

We testten de Slimme Koolmonoxidemelder van Netatmo. De elektrochemische sensor in de slimme CO-melder meet constant het koolmonoxideniveau en slaat alarm wanneer dit onzichtbare, potentieel dodelijke gas gedetecteerd wordt. Meldingen ontvang je op het apparaat zelf, maar ook op je smartphone. De batterij gaat tien jaar mee. Hoe gebruiksvriendelijk is deze CO-bewaker? Je leest het in onze Netatmo Slimme Koolomoxidemelder review.

Koolmonoxide is vooral een potentieel probleem in ruimten met verbrandingstoestellen zoals een geiser, open haard, kachel, gasfornuis of cv-ketel. Rook detecteert deze melder niet. Specialisten raden de integratie van rook- en koolmonoxidemelders in één apparaat af, omdat je ze idealiter op verschillende plekken installeert. Rookmelders worden aan het plafond bevestigd, terwijl CO-melders tegen een wand horen. Rook stijgt namelijk op, terwijl koolmonoxide zich met de lucht vermengt. Bij inademing remt CO het vermogen van bloed in het lichaam om zuurstof te vervoeren. Dit kan dodelijk zijn.

Inademing van CO kan dodelijk zijn

-

Montage

De melder heeft een ingebouwde zelftestprocedure en controleert regelmatig of hij nog goed werkt.

© PXimport

De ivoorwitte vierkante melder met het Netatmo-logo is niet veel groter dan een flinke mannenhand. Tegen een wand gemonteerd is het een discreet blokje, met in het midden een ronde mute-knop om het alarm te doen zwijgen. Een metalen rooster in de randen laat de lucht door naar de sensor. 

Op de bovenste rand zitten drie leds: rood (alarm), oranje (storing) en groen (geactiveerd).

Je monteert de melder tegen een wand, waarbij je het apparaat maximaal op anderhalve meter hoogte en in de buurt van een wifi-signaal plaatst. 

Ook bewaar je een afstand van minstens twee meter (vier is beter) tot kooktoestellen en één meter tot deuren, vensters, koelings- of verwarmingstoestellen en ventilatieopeningen.

De CO-detectie werkt ook zonder wifi-signaal, maar dan krijg je geen melding op je smartphone via de Netatmo Home + Security-app voor Android en iOS. Het apparaat zelf zal dan nog wel alarm slaan via zijn ingebouwde 85dB-sirene.

Levensduur

De vaste batterij gaat tien jaar mee, de maximale levensduur van de melder. Een paar weken voordat de batterij helemaal leeg is, zal een led op de zijkant van de melder elke minuut oranje knipperen.

Ook hoor je dan elke twee minuten twee pieptonen en verschijnt op je smartphone een melding dat de melder aan vervanging toe is.

Conclusie

Een CO-melder verhoogt de veiligheid in ruimten met verbrandingstoestellen. De Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder gaat tien jaar mee, is gecertificeerd door een Franse overheidsinstelling en is permanent via wifi verbonden met je smartphone. De installatie is eenvoudig. In vergelijking met niet-verbonden CO-melders, die vaak vijftig euro of meer kosten, vinden we de stevige prijs toch redelijk.

8,0

Netatmo Slimme Koolmonoxidemelder

Pluspunten

Geen hub nodig

Geen abonnementskosten

Tien jaar levensduur

Minpunten

Prijzig

Conclusie

**Prijs** € 99,- **Website** ...
Lees meer

Toch maar professioneel laten doen?

Vraag een offerte aan voor brandbeveiliging :

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten