Slimme beveiligingscamera's voor in huis
Wil jij je huis beter beveiligen, maar weet je niet goed waar te beginnen? Met slimme beveiligingscamera’s kun je eenvoudig in de gaten houden wat er gebeurt als je niet thuis bent. Deze handige camera’s kun je thuis ophangen en verbinden met internet, zodat je de beelden op afstand kunt bekijken via een app op je telefoon of tablet. Dankzij deze camera's heb je altijd en overal zicht op je huis.
Wil jij jouw huis beter beveiligen?
Lees dan ook: Zo kies je het beste alarmsysteem
Waarom een beveiligingscamera?
Slimme beveiligingscamera’s bieden tal van voordelen. Zo kun je via de app op elk moment controleren of alles thuis in orde is. Wanneer de camera's verdachte situaties detecteren, ontvang je direct een melding op je smartphone. Hierdoor kun je snel actie ondernemen door bijvoorbeeld de politie te bellen. Ook werken de zichtbare camera's preventief: uit onderzoek blijkt dat inbrekers huizen mét beveiligingscamera's minder vaak bezoeken. Ze kiezen liever een huis zonder camera's.
Mocht er ondanks de camera's toch worden ingebroken, dan dienen de opnames als waardevol bewijsmateriaal bij het opsporen van de daders. Politie en justitie kunnen de beelden gebruiken om de inbrekers te identificeren en aan te houden. Bovendien kun je via de microfoon en luidspreker op de camera communiceren met bezoekers of indringers. Zo kun je op afstand waarschuwingen geven.
Verschillende types beveiligingscamera’s
Er bestaan tegenwoordig allerlei soorten slimme beveiligingscamera’s voor zowel binnen als buiten. Zo zijn er discrete binnencamera’s die je bijvoorbeeld in de woonkamer kunt ophangen. Deze vallen nauwelijks op in het interieur. Voor buitengebruik zijn er speciaal ontworpen weerbestendige buitencamera's, bijvoorbeeld om naast de voordeur te monteren. Deze camera's zijn bestand tegen regen en wind.
Daarnaast zijn er camera's verkrijgbaar met handige extra functionaliteiten. Zo heb je camera's met pan- en tiltfunctie die je via een app kunt draaien en kantelen, om op die manier de hele omgeving in de gaten te kunnen houden. Ook zijn er camera's met een ingebouwde lamp of sirene om indringers af te schrikken. Door het inschakelen van de sirene weet je zeker dat een indringer wegrent!
Verder beschikken sommige camera's over nachtzicht door middel van infraroodverlichting. Deze functie is vooral handig voor buitencamera's, zodat ze ook in het donker beelden kunnen opnemen.
Kiezen van de juiste camera’s
Maar hoe kies je nu de camera’s die het best bij jouw huis en wensen passen? Allereerst is het zaak te bepalen of je binnen- en/of buitencamera’s nodig hebt. Voor gebruik buitenshuis kies je uiteraard voor een weerbestendige buitencamera, met bijvoorbeeld een IP65-rating. Dat betekent dat de camera beschermd is tegen stof en neerslag. Ook de resolutie speelt een rol voor scherp beeld. Full HD is een mooie standaard, maar kies je voor 4K-camera's, dan zijn de beelden nog gedetailleerder.
Verder is een groot gezichtsveld handig, zodat de camera een zo breed mogelijk gebied in beeld brengt. Een gezichtsveld tussen de 100 en 180 graden is ideaal. Nachtvisie mag zeker niet ontbreken op een buitencamera. Kies een camera met nachtzicht tot minimaal 10 meter, zodat de voortuin 's nachts ook in beeld blijft.
Voor binnencamera’s ligt de focus vaak op een discrete, onopvallende vormgeving. Compacte camera’s die mooi zijn weg te werken in het interieur zijn hier gewild. Let bij binnencamera's daarnaast op zaken als gezichtsveld, resolutie en bewegingsdetectie. Ook handig zijn camera's die je kunt koppelen aan andere slimme apparaten in huis voor extra veiligheid.
©Andrey Popov
Belang van connectiviteit en opslag
Of je nu binnen- of buitencamera's kiest, ook de connectiviteit is erg belangrijk. Kies camera’s met wifi voor een draadloze installatie. Dan hoef je geen kabels te trekken. Het wifi-signaal moet wel krachtig genoeg zijn op de plek waar de camera hangt. Heb je een grote tuin, kies dan een camera met een sterke wifi-ontvangst of overweeg een bekabelde verbinding.
Ook bewegingsdetectie is een must, zodat je alleen notificaties ontvangt bij daadwerkelijke activiteit in beeld. Tot slot is een keuze nodig voor lokale opslag of opslag in de cloud. Bij lokale opslag heb je een geheugenkaart in de camera nodig, bij cloudopslag worden beelden online opgeslagen. Dat laatste is handig voor het terugkijken van beelden op afstand.
©wip-studio - stock.adobe.com
Integratie met andere smart home devices
Slimme beveiligingscamera’s werken nog beter en veiliger in combinatie met andere smarthome-apparaten in huis. Zo kun je de camera's aan slimme lampen koppelen. Bij beweging gedetecteerd door de camera's gaan automatisch de buitenlampen aan om het huis te verlichten.
Ook handig is de integratie met slimme sloten. Wanneer de camera een onbekende persoon bij de voordeur detecteert, kan het slot extra worden vergrendeld. Verder is het mogelijk een alarm te activeren bij verdachte situaties waargenomen door de camera's. Zo ontstaat een heel beveiligingssysteem van camera's, lampen, sloten en alarmsirenes die samenwerken. Via een centrale hub kun je al deze systemen tegelijk bedienen voor optimale veiligheid. Kies daarom bij voorkeur voor een cameramerk dat samenwerkt met andere smarthome-producten. Zo kun je een volledig geïntegreerd systeem opzetten dat je huis optimaal beveiligt.
©Kitreel - stock.adobe.com
Installatie van beveiligingscamera’s
Het installeren van een slimme beveiligingscamera begint met het uitkiezen van de ideale positie. Monteer de camera op een plek met voldoende zicht op het te beveiligen gebied, zonder hinderlijk tegenlicht. Boor de benodigde gaten en bevestig de camera stevig aan de muur met de juiste pluggen en schroeven.
Voor een camera buiten is het verstandig deze onder een afdakje te plaatsen, zodat deze optimaal beschermd is tegen regen en zon. Vervolgens is het zaak om de bekabeling netjes weg te werken volgens de instructies in de handleiding. Zorg daarna in de bijbehorende app voor de juiste instellingen wat betreft beeldkwaliteit, wifi-verbinding en gevoeligheid van de bewegingsdetectie.
Ook is het raadzaam om de camera aan lampen en andere smart devices te koppelen. Geef elke camera een unieke naam in de app en stel een schema in voor opnames. Tot slot moet je de camera goed onderhouden door bijvoorbeeld regelmatig stof van de lens te verwijderen.
©Miljan Zivkovic
Onze aanraders
1) TP-Link Tapo C310
Deze camera is ontworpen voor buitengebruik en biedt 2K-nachtzicht. De TP-Link Tapo C310 is een slimme keuze voor wie zijn huis of bedrijf wil beveiligen. De camera is eenvoudig te installeren en te bedienen via de Tapo-app, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot live-beelden. De camera heeft een IP66-classificatie, wat betekent dat hij bestand is tegen water en stof – ideaal voor buitengebruik.
2) Foscam G4C W Outdoor 2K Starlight WiFi 4MP
De Foscam G4C is een geavanceerde beveiligingscamera die zowel binnen als buiten kan worden gebruikt. Met zijn 4MP-resolutie en nachtzicht biedt deze camera heldere en gedetailleerde beelden, zelfs in omstandigheden met weinig licht. De camera is eenvoudig te installeren en kan worden bediend via de Foscam-app, waardoor je altijd en overal toegang hebt tot live-beelden.
3) TP-Link Tapo C420S2
Dit pakket bevat twee beveiligingscamera's die zowel binnen als buiten kunnen worden gebruikt. De camera's bieden 2.5K ultra-HD-beelden en zijn eenvoudig te bedienen via de Tapo-app. Ze zijn ook compatibel met Google Assistant en Amazon Alexa, waardoor je ze eenvoudig kunt integreren in je smarthome-systeem.
4) EufyCam 2 Pro
Deze camera biedt 2K ultra-HD-beelden en heeft een batterij die tot 365 dagen meegaat. De EufyCam 2 Pro is zowel binnen als buiten te gebruiken en is eenvoudig te installeren. Hij is ook compatibel met Apple HomeKit, Google Assistant en Amazon Alexa, waardoor je ook deze camera met kinderlijk gemak in je smarthome-systeem kunt integreren.
5) Google Nest Cam
De Google Nest Cam is een draadloze beveiligingscamera die je bijna overal kunt plaatsen waar je hem nodig hebt, zowel binnen als buiten. De camera is weerbestendig en stuurt meldingen naar je telefoon bij belangrijke gebeurtenissen. Met de Google Home-app kun je live-videobeelden bekijken in 1080p, praten en luisteren via de ingebouwde microfoon en speaker, en zelfs terugkijken wat er gebeurd is met 3 uur videogeschiedenis van gebeurtenissen.
Ben je geïnteresseerd in extra tips om je huis beter te beveiligen? Kijk dan ook onze video!
Wil je meer video's zien?
Abonneer je op het YouTube-kanaal van ID.nl