ID.nl logo
Review Wiz Indoor Camera met Home Monitoring en SpaceSense
Zekerheid & gemak

Review Wiz Indoor Camera met Home Monitoring en SpaceSense

De Wiz Indoor Camera is onderdeel van het nieuwe Home Monitoring beveiligingssysteem van Wiz, zusterbedrijf van Philips Hue. Een unieke troef op de markt voor slimme lampen of een misser? Wij namen de proef op de som!

Oké
Conclusie

Over het algemeen biedt Wiz met de Wiz Indoor Camera geen verkeerd pakket aan. Het idee is goed, helemaal als starterset. Maar momenteel kleven er nog te veel haken en ogen aan de ervaring, zijn er onduidelijkheden en slechte vertalingen. Heb je al lampen van Wiz en wil je investeren in een camera voor binnen? Dan kun je de gok wagen. Zo niet: sla het voorlopig dan nog even over, totdat de kinderziektes eruit zijn.

Plus- en minpunten
  • SpaceSense
  • Beeldkwaliteit
  • Prijs
  • Appoverzicht
  • Slechte vertalingen
  • Onduidelijkheid over abonnement
  • Installatieproces
  • Meshnetwerken worden niet ondersteund

Slimme lampen – een paar jaar geleden hadden ze nog een magisch karakter, maar nu zijn ze geen bijzonderheid meer. Met een app je lampen bedienen? De lampen in de kamers automatisch laten aanspringen op vaste momenten? De kleuren en lichtintensiteit afstemmen op de gelegenheid? Het kan allemaal. Later kwamen daar bewegingssensoren bij, zodat de slimme verlichting in huis alleen aan gaat wanneer je er bent. Maar zit je stil? Dan gaan de lampen soms weer uit. Dat werkt dus niet perfect en helaas geldt dat ook voor de Wiz Indoor Camera.

Ook interessant: Slimme beveiligingscamera's voor in huis

Wiz Indoor Camera met SpaceSense

De Wiz Indoor Camera is een nieuw product van Wiz, een fabrikant die tot nu toe vooral slimme lampen maakte. De camera valt onder de lijn Home Monitoring, die gebruikmaakt nieuwe technologie SpaceSense. Met die techniek ‘meten’ de Wiz-lampen in huis of er iemand aanwezig is, waardoor de lampen aanspringen. De camera is hier een aanvulling op. Daar zit namelijk een bewegingssensor in, die de lampen eveneens kan laten aanspringen. Hiermee wil Wiz een lampen- en beveiligingssysteem in een aanbieden.

Een prima idee. Veel mensen hebben namelijk interesse in slimme lampen en camera’s. En door beide systemen te combineren, bespaar je op de lange termijn geld. Je hoeft bijvoorbeeld niet te investeren in bewegingssensoren want die zitten al in de lampen – die meten bewegingen via onderbrekingen in de wifisignalen. Daarnaast rekent Wiz geen premium prijzen voor de producten. Zo kost de Wiz Indoor Camera bijvoorbeeld 90 euro, terwijl het starterspakket, met de twee benodigde lampen, 160 euro kost. Geen verkeerde deal.

Op het eerste gezicht compleet

Voordat we de prestaties van de Wiz Indoor Camera beoordelen, kijken we eerst naar de specificaties en opties. De camera maakt kleurbeelden in 1080p en beschikt over nachtzicht. Met een kijkhoek van 120 graden kun je behoorlijk wat vastleggen in huis. Het systeem ondersteunt Alexa, IFTTT, Google Home en SmartThings (geen Matter dus) en werkt alleen via de 2,4GHz-verbinding. Dat is al een nadeel, aangezien dat een veelgebruikte frequentie is met drukke kanalen. Dat kan voor storing op de lijn zorgen. 5 GHz is geen vereiste, maar hoe meer opties, hoe beter.

Zelf proberen?

Koop de Wiz Indoor Camera

Verder is er tweewegcommunicatie. Dat betekent dat je kunt communiceren met de persoon die voor de camera staat, terwijl je die via de app bedient. De camera is met afmetingen van 11,9 bij 3,5 bij 6,6 cm vrij compact en flexibel te installeren. De kabel van 2,5 meter is handig, al kunnen we ons voorstellen dat dat voor sommige gebruikers nog niet genoeg is. Achterop zit een micro-usb-aansluiting (terwijl usb-c toekomstbestendiger en klantvriendelijker is) en aan de zijkant zit een micro-sdkaartsleuf. Daar kun je beelden lokaal mee opslaan.

Tot slot biedt Wiz een abonnement aan. Op de Nederlandse website kunnen we daar niets over vinden, maar vooralsnog heeft iedereen daar toegang tot. Daardoor hebben we voor nu toegang tot de cloudopslag, activiteitenzones en een logboek dat dertig dagen teruggaat – maar zonder dat abonnement zouden die opties niet werken. Later zullen sommige onderdelen onder het abonnement vallen, maar wanneer is nog niet duidelijk. Op het eerste gezicht lijkt de camera compleet. Helaas blijkt uit de praktijk toch het tegenovergestelde: de ervaring laat wat te wensen over.

Wiz Indoor Camera werkt niet met mesh

We hebben de camera in combinatie met twee losse lampen getest. In de app kun je SpaceSense instellen via een korte installatie. Maar voordat we daar aan toe kwamen, waren we ruim twee uur verder. We hebben de drie producten drie keer moeten installeren om SpaceSense überhaupt werkend te krijgen. De eerste keer vanwege het mesh-systeem dat we gebruiken en het feit dat Wiz’ technologie niet werkt met dergelijke wifinetwerken. En daarna nog twee keer omdat het systeem offline bleef. Geen goede indruk.

Nu speelt de Ziggo-router die we hier gebruiken daar mogelijk een rol in. Dit is een gewone router die je bij een standaardinternetabonnement krijgt, een vrij veelvoorkomende thuissituatie. We wilden het ook per se met een mesh-systeem testen, omdat het ook zou kunnen zijn dat alles wél werkt. Wiz geeft echter geen garantie en laat je het zelf uitvogelen. Ja, installeren, lampen bedienen en beelden opvragen, werkt soepel en snel, maar de verschillende wifipunten zijn ook in optima forma. Maar, daarna SpaceSense activeren lukt dus niet.

Optelsom van mankementen

We hebben zelden zo’n rommelige installatie meegemaakt. Het duurt vrij lang voordat de producten geïnstalleerd zijn en ook om daarna de camerabeelden op te vragen. Soms moet je de app herstarten, omdat het niet werkt. Als je al meer dan twee uur bezig bent is dat natuurlijk ongelooflijk irritant. Om wat aan de snelheid te doen, kun je natuurlijk de beeldkwaliteit lager instellen. Dat is een normale afweging, maar voor Wiz wordt het inmiddels een optelsom van mankementen.

Om nog maar te zwijgen over de beeldkwaliteit zelf. De beelden ogen wel enorm scherp, zeker op het relatief kleine smartphonescherm. Maar naast wat artefacten die soms in beeld verschijnen, heeft de camera ook last van een vreemde, paarse waas. Alsof de nachtvisie overdag aanstaat. En binnen de app treffen we geen optie aan om die visie handmatig in te stellen (die werkt namelijk automatisch) of de witbalans handmatig te corrigeren. Daardoor moesten we het doen met dit beeld – dat aanwezig was bij de eerste en derde installatie (bij de tweede kregen we geen beeld). We ontvingen daarna een tweede camera die het wel deed, wellicht was dit dus een toevalstreffer. Bij de tweede camera komt alles mooi, scherp en kleurrijk in beeld.

Intuïtieve maar beperkte app

De applicatie is overzichtelijk en werkt snel, maar negeert soms ook je input. Dan moet je een paar keer op de digitale knopjes of schuifregelaars tappen om iets voor elkaar te krijgen. De indeling is vrij logisch, met de apparaten en kamers in je huis, automatiseringen en instellingen op een rijtje op de onderste navigatiebalk. De optie bibliotheek is een vreemde eend; daar hadden we een overzicht van apparaten of opgenomen beelden verwacht, maar hier tref je de lampenopties aan.

Binnen de drie tabs die wel logisch overkomen, vinden we een intuïtieve indeling die gericht is op het gebruik van lampen. Dat is niet gek want Wiz is natuurlijk een systeem voor slimme verlichting. Je kunt met een enkele tap lampen in- en uitschakelen (maar met SpaceSense hoeft dat als het goed is niet) of van helderheid of effect wisselen. Wanneer je de opties voor de Wiz Indoor Camera opent, krijg je niet alleen de camera-opties, maar ook de lampenopties te zien. Zo kun je bijvoorbeeld de alarmstand van je lampen activeren als je iets merkwaardigs opmerkt.

Slimme lampen?

Shop voor alle Wiz-producten

Vreemde vertalingen

Tot slot zijn de opties van het openingsscherm van de camera vrij beperkt. Je hebt drie knopjes: ‘gewapend’, ‘uit’ en ‘op’. Juist, in het Engels is dat ‘armed’, ‘off’ en ‘on’. Die slechte vertalingen vervuilen de softwareomgeving, waardoor sommige zinnen onleesbaar zijn. Uiteindelijk vogel je wel uit wat ze bedoelen, maar dit is wel amateuristisch. Ook is er nog een tijdlijn beschikbaar. Wanneer je daarop tapt, zie je alle opnamen die in de cloud staan. De camera maakt die opnamen op basis van bewegingen en geluiden, al kwam dat laatste bij ons niet voor.

Verder kun je via de instellingen de activiteitenzone bewerken, de hoek bepalen (en instellen of die rechtop of ondersteboven geïnstalleerd is) en hoe lang de (tijd tussen) opnames duren. Ook kun je de gevoeligheid van de detectie instellen. Maar dat is het. Er zijn bijvoorbeeld geen opties rond privacy. Je kunt de camera op afstand uitschakelen en daar houdt het bij op. Daarnaast is het nog de vraag hoe de camera functioneert zonder abonnement. We hebben dit voor de zekerheid nagevraagd, maar hebben geen antwoord gekregen. Dit moeten we dus maar afwachten.

Wiz Indoor Camera kopen?

Over het algemeen biedt Wiz met de Wiz Indoor Camera geen verkeerd pakket aan. Het idee is goed, helemaal als starterset. Maar momenteel kleven er nog te veel haken en ogen aan de ervaring, zijn er onduidelijkheden en slechte vertalingen. Heb je al lampen van Wiz en wil je investeren in een camera voor binnen? Dan kun je de gok wagen. Zo niet: sla het voorlopig dan nog even over, totdat de kinderziektes eruit zijn.

Ook interessant: Verisure: beveiliging en ultiem gemak

▼ Volgende artikel
4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2
© Irina Meshcheryakova | Masarik - stock.adobe.com
Huis

4 dingen die mogelijk zijn op je iPhone vanaf iOS 18.2

Met de release van iOS 18.2 en 18.3 heeft Apple een aantal kleinere aanpassingen gedaan aan het besturingssysteem, die wellicht minuscuul maar desondanks waardevol zijn. Te klein voor een enkel artikel, maar groot genoeg voor een overzicht van vier nieuwe functies.

In dit artikel brengen we de volgende onderdelen onder de aandacht. Deze opties werken vanaf 18.2 of 18.3; dat staat erbij vermeld.

  1. Volumebalk terugbrengen naar het vergrendelde scherm
  2. Oogtracking activeren voor navigatie door de menu’s
  3. iPhone opnieuw opstarten via het controlepaneel
  4. Helderheid zaklamp aanpassen via controlepaneel

Ook interessant om te lezen: Smartphone hard resetten: zo doe je dat (iOS en Android).

Volumebalk op het vergrendelscherm

Terwijl iOS 16 nog in het teken stond van een gestroomlijnde ervaring, is dat met iOS 18 wel anders. In het kader van personalisatie brengt Apple allerlei zaken terug die het eerder verwijderde, zoals de volumebalk op het vergrendelscherm. Daarmee kun je het volume digitaal aanpassen.

Als je iOS 18.2 of hoger op je iPhone hebt staan, dan kun je de onderstaande stappen opvolgen om die balk terug te plaatsen op het vergrendelde iPhone-display.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol totdat je Audio en visueel ziet staan en klik daarop

  • Zet naast Toon altijd volumeregeling de schakelaar om (zodat die een kleurtje krijgt)

  • Als je nu een liedje met een muziekspeler afspeelt, zie je een volumebalk onder de media-informatie op het vergrendelde scherm staan.

Oogtracking activeren

Deze functie werd iets eerder geïntroduceerd, maar is dus ook beschikbaar met versie 18.2 en 18.3: oogtracking. Dat is eveneens een toegankelijkheidsoptie, en hiermee kun je de iPhone met je ogen bedienen. Superhandig voor mensen die minder met hun handen kunnen doen. Je hebt hiervoor wel minimaal een iPhone SE 3 of iPhone 12 nodig. Door de onderstaande stappen op te volgen, activeer je de oogbediening.

  • Open de instellingen op je iPhone

  • Ga naar Toegankelijkheid

  • Scrol naar Oogtracking en tik daarop

  • Zet nu de schakelaar om naast Oogtracking (helemaal bovenaan)

  • Volg de test op, zodat de iPhone de tracking kan instellen

Nu kun je de iPhone met je ogen bedienen. De stip in beeld volgt jouw blik. Als je ergens anderhalve seconde op focust, zal de iPhone een actie uitvoeren (zoals een knop indrukken).

Als je een lui oog hebt, zoals de schrijver dezes, dan kan de kalibratie falen. Dan is het een idee om het luie oog te sluiten en de test uit te voeren met het 'goede oog'. Vervolgens moet je de smartphone ook bedienen met alleen dat oog (dus het andere moet dicht blijven). Dat kan vermoeiend zijn, dus in dat geval kan een ooglapje een oplossing zijn.

Opnieuw opstarten vanuit controlepaneel

Een iPhone opnieuw opstarten was tot op heden best omslachtig. Voorheen moest je de volume- en powerknoppen tegelijk indrukken en wachten totdat het daarvoor bestemde scherm omhoog komt. En anders moest je het via de reguliere instellingen regelen (via Instellingen > Algemeen > Zet uit). Dat kost allemaal onnodig veel tijd. Wanneer je iOS 18.3 installeert, krijg je toegang tot een derde optie die alles een stuk toegankelijker maakt.

  • Haal het controlepaneel naar beneden

  • Rechts bovenin zie je nu een powerknop staan

  • Houd die knop ingedrukt

  • Schuif de knop in beeld naar rechts

  • Start de iPhone nu opnieuw op

Helderheid zaklamp instellen

Tot slot werpen we een blik op de zaklamp van de iPhone. Met de meest recente iPhones is het mogelijk zowel de helderheid als de breedte van de lichtstraal aan te passen. Met oudere modellen kun je alleen het eerstgenoemde bijstellen. In beide gevallen bereik je de opties voor de zaklamp gelukkig op dezelfde manier.

De helderheid van de ledflitser aanpassen kan een onverwacht voordeel opleveren: je hebt immers niet altijd de felste stand nodig. Zeker niet als het pikkedonker is; dan volstaat een minder verblindend licht ook nog weleens.

  • Zet de zaklamp aan. Dat kan op twee manieren: op het vergrendelscherm tik je daarvoor op het juiste symbool (links onderin). Anders regel je dat via het Controlepaneel door op de zaklampknop te tikken.

  • Op moderne iPhones zie je nu een zaklamp in beeld komen. Hier kun je naar links en naar rechts vegen om de breedte aan te passen. Als je nu omhoog of omlaag veegt, pas je de helderheid aan. Op oudere iPhones werkt dat net even anders. Dan zie je een gelaagde balk in beeld staan. Door op de verschillende lagen te tikken, pas je aan hoe fel het licht is.

▼ Volgende artikel
Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit
Huis

Samsung brengt krachtige Bespoke AI Jet Ultra steelstofzuiger uit

Samsung Electronics heeft de wereldwijde uitrol van de Bespoke AI Jet Ultra aangekondigd. Deze snoerloze steelstofzuiger wordt omschreven als een zeer krachtig model, en werd eerder onthuld tijdens het Welcome to Bespoke AI-evenement.

Het apparaat beschikt over een verbeterde AI Cleaning Mode 2.0 en een geavanceerd HEPA-filtratiesysteem. De Bespoke AI Jet Ultra heeft volgens tests een zuigkracht tot 400 W. De HexaJet-motor speelt hierbij een belangrijke rol: de zeshoekige statorstructuur met een tweefasige diffuser en dunnere waaier verbeteren de luchtstroom en verhogen de efficiëntie. In de minimale vermogensstand kan de stofzuiger tot ongeveer 100 minuten werken op één accu. 

"Dit nieuwe model bouwt voort op het eerdere succes van de Bespoke AI Jet," aldus Jeong Seung Moon, EVP en hoofd van het R&D-team voor Digital Appliances Business bij Samsung Electronics.

Intelligente schoonmaakondersteuning

Het toestel is uitgerust met de verbeterde AI Cleaning Mode 2.0. In deze modus worden de druk op de borstel en de luchtdruk tijdens het stofzuigen gedetecteerd, waarna zes verschillende schoonmaakomgevingen kunnen worden herkend. De schoonmaakprestaties worden vervolgens automatisch aangepast. De Active Dual Brush kan onderscheid maken tussen normale en hoogpolige tapijten, terwijl de Slim LED Brush+ hoeken kan detecteren. 

Door het vermogen en de borstelsnelheid aan verschillende schoonmaakomgevingen aan te passen, verbruikt de batterij volgens Samsung tot 21 procent minder energie en neemt de wendbaarheid tot 8 procent toe met prestaties die vergelijkbaar zijn met de middelste vermogensstand. 

Verbeterd filtratiesysteem

Samsung heeft het filtratiesysteem verbeterd om stofdeeltjes op te vangen wanneer de lucht uit de stofzuiger wordt geblazen. De Bespoke AI Jet Ultra beschikt over een meerlaags filtersysteem dat fijnstof effectief opvangt. Binnenkomende lucht passeert interne compartimenten zoals de cycloon en een filter van metaalgaas die achtereenvolgens stofdeeltjes opvangen, wat volgens het bedrijf resulteert in een filtratie-efficiëntie van 99,999 procent. 

Het HEPA-filtersysteem vangt stofdeeltjes op tot 0,3 µm, waardoor er minder stof in de lucht terechtkomt. 

Prijzen en beschikbaarheid

De Bespoke AI Jet Ultra is verkrijgbaar in twee kleuren: Satin Black en Satin Mint. De adviesprijs voor beide modellen is 1349 euro. De stofzuiger zal vanaf eind april te koop zijn in de Benelux.

Bekijk hier andere Samsung-stofzuigers op Kieskeurig.nl: