Review Wiz Indoor Camera met Home Monitoring en SpaceSense
De Wiz Indoor Camera is onderdeel van het nieuwe Home Monitoring beveiligingssysteem van Wiz, zusterbedrijf van Philips Hue. Een unieke troef op de markt voor slimme lampen of een misser? Wij namen de proef op de som!
Over het algemeen biedt Wiz met de Wiz Indoor Camera geen verkeerd pakket aan. Het idee is goed, helemaal als starterset. Maar momenteel kleven er nog te veel haken en ogen aan de ervaring, zijn er onduidelijkheden en slechte vertalingen. Heb je al lampen van Wiz en wil je investeren in een camera voor binnen? Dan kun je de gok wagen. Zo niet: sla het voorlopig dan nog even over, totdat de kinderziektes eruit zijn.
- SpaceSense
- Beeldkwaliteit
- Prijs
- Appoverzicht
- Slechte vertalingen
- Onduidelijkheid over abonnement
- Installatieproces
- Meshnetwerken worden niet ondersteund
Slimme lampen – een paar jaar geleden hadden ze nog een magisch karakter, maar nu zijn ze geen bijzonderheid meer. Met een app je lampen bedienen? De lampen in de kamers automatisch laten aanspringen op vaste momenten? De kleuren en lichtintensiteit afstemmen op de gelegenheid? Het kan allemaal. Later kwamen daar bewegingssensoren bij, zodat de slimme verlichting in huis alleen aan gaat wanneer je er bent. Maar zit je stil? Dan gaan de lampen soms weer uit. Dat werkt dus niet perfect en helaas geldt dat ook voor de Wiz Indoor Camera.
Ook interessant: Slimme beveiligingscamera's voor in huis
Wiz Indoor Camera met SpaceSense
De Wiz Indoor Camera is een nieuw product van Wiz, een fabrikant die tot nu toe vooral slimme lampen maakte. De camera valt onder de lijn Home Monitoring, die gebruikmaakt nieuwe technologie SpaceSense. Met die techniek ‘meten’ de Wiz-lampen in huis of er iemand aanwezig is, waardoor de lampen aanspringen. De camera is hier een aanvulling op. Daar zit namelijk een bewegingssensor in, die de lampen eveneens kan laten aanspringen. Hiermee wil Wiz een lampen- en beveiligingssysteem in een aanbieden.
Een prima idee. Veel mensen hebben namelijk interesse in slimme lampen en camera’s. En door beide systemen te combineren, bespaar je op de lange termijn geld. Je hoeft bijvoorbeeld niet te investeren in bewegingssensoren want die zitten al in de lampen – die meten bewegingen via onderbrekingen in de wifisignalen. Daarnaast rekent Wiz geen premium prijzen voor de producten. Zo kost de Wiz Indoor Camera bijvoorbeeld 90 euro, terwijl het starterspakket, met de twee benodigde lampen, 160 euro kost. Geen verkeerde deal.
Op het eerste gezicht compleet
Voordat we de prestaties van de Wiz Indoor Camera beoordelen, kijken we eerst naar de specificaties en opties. De camera maakt kleurbeelden in 1080p en beschikt over nachtzicht. Met een kijkhoek van 120 graden kun je behoorlijk wat vastleggen in huis. Het systeem ondersteunt Alexa, IFTTT, Google Home en SmartThings (geen Matter dus) en werkt alleen via de 2,4GHz-verbinding. Dat is al een nadeel, aangezien dat een veelgebruikte frequentie is met drukke kanalen. Dat kan voor storing op de lijn zorgen. 5 GHz is geen vereiste, maar hoe meer opties, hoe beter.
Zelf proberen?
Koop de Wiz Indoor Camera
Verder is er tweewegcommunicatie. Dat betekent dat je kunt communiceren met de persoon die voor de camera staat, terwijl je die via de app bedient. De camera is met afmetingen van 11,9 bij 3,5 bij 6,6 cm vrij compact en flexibel te installeren. De kabel van 2,5 meter is handig, al kunnen we ons voorstellen dat dat voor sommige gebruikers nog niet genoeg is. Achterop zit een micro-usb-aansluiting (terwijl usb-c toekomstbestendiger en klantvriendelijker is) en aan de zijkant zit een micro-sdkaartsleuf. Daar kun je beelden lokaal mee opslaan.
Tot slot biedt Wiz een abonnement aan. Op de Nederlandse website kunnen we daar niets over vinden, maar vooralsnog heeft iedereen daar toegang tot. Daardoor hebben we voor nu toegang tot de cloudopslag, activiteitenzones en een logboek dat dertig dagen teruggaat – maar zonder dat abonnement zouden die opties niet werken. Later zullen sommige onderdelen onder het abonnement vallen, maar wanneer is nog niet duidelijk. Op het eerste gezicht lijkt de camera compleet. Helaas blijkt uit de praktijk toch het tegenovergestelde: de ervaring laat wat te wensen over.
Wiz Indoor Camera werkt niet met mesh
We hebben de camera in combinatie met twee losse lampen getest. In de app kun je SpaceSense instellen via een korte installatie. Maar voordat we daar aan toe kwamen, waren we ruim twee uur verder. We hebben de drie producten drie keer moeten installeren om SpaceSense überhaupt werkend te krijgen. De eerste keer vanwege het mesh-systeem dat we gebruiken en het feit dat Wiz’ technologie niet werkt met dergelijke wifinetwerken. En daarna nog twee keer omdat het systeem offline bleef. Geen goede indruk.
Nu speelt de Ziggo-router die we hier gebruiken daar mogelijk een rol in. Dit is een gewone router die je bij een standaardinternetabonnement krijgt, een vrij veelvoorkomende thuissituatie. We wilden het ook per se met een mesh-systeem testen, omdat het ook zou kunnen zijn dat alles wél werkt. Wiz geeft echter geen garantie en laat je het zelf uitvogelen. Ja, installeren, lampen bedienen en beelden opvragen, werkt soepel en snel, maar de verschillende wifipunten zijn ook in optima forma. Maar, daarna SpaceSense activeren lukt dus niet.
Optelsom van mankementen
We hebben zelden zo’n rommelige installatie meegemaakt. Het duurt vrij lang voordat de producten geïnstalleerd zijn en ook om daarna de camerabeelden op te vragen. Soms moet je de app herstarten, omdat het niet werkt. Als je al meer dan twee uur bezig bent is dat natuurlijk ongelooflijk irritant. Om wat aan de snelheid te doen, kun je natuurlijk de beeldkwaliteit lager instellen. Dat is een normale afweging, maar voor Wiz wordt het inmiddels een optelsom van mankementen.
Om nog maar te zwijgen over de beeldkwaliteit zelf. De beelden ogen wel enorm scherp, zeker op het relatief kleine smartphonescherm. Maar naast wat artefacten die soms in beeld verschijnen, heeft de camera ook last van een vreemde, paarse waas. Alsof de nachtvisie overdag aanstaat. En binnen de app treffen we geen optie aan om die visie handmatig in te stellen (die werkt namelijk automatisch) of de witbalans handmatig te corrigeren. Daardoor moesten we het doen met dit beeld – dat aanwezig was bij de eerste en derde installatie (bij de tweede kregen we geen beeld). We ontvingen daarna een tweede camera die het wel deed, wellicht was dit dus een toevalstreffer. Bij de tweede camera komt alles mooi, scherp en kleurrijk in beeld.
Intuïtieve maar beperkte app
De applicatie is overzichtelijk en werkt snel, maar negeert soms ook je input. Dan moet je een paar keer op de digitale knopjes of schuifregelaars tappen om iets voor elkaar te krijgen. De indeling is vrij logisch, met de apparaten en kamers in je huis, automatiseringen en instellingen op een rijtje op de onderste navigatiebalk. De optie bibliotheek is een vreemde eend; daar hadden we een overzicht van apparaten of opgenomen beelden verwacht, maar hier tref je de lampenopties aan.
Binnen de drie tabs die wel logisch overkomen, vinden we een intuïtieve indeling die gericht is op het gebruik van lampen. Dat is niet gek want Wiz is natuurlijk een systeem voor slimme verlichting. Je kunt met een enkele tap lampen in- en uitschakelen (maar met SpaceSense hoeft dat als het goed is niet) of van helderheid of effect wisselen. Wanneer je de opties voor de Wiz Indoor Camera opent, krijg je niet alleen de camera-opties, maar ook de lampenopties te zien. Zo kun je bijvoorbeeld de alarmstand van je lampen activeren als je iets merkwaardigs opmerkt.
Slimme lampen?
Shop voor alle Wiz-producten
Vreemde vertalingen
Tot slot zijn de opties van het openingsscherm van de camera vrij beperkt. Je hebt drie knopjes: ‘gewapend’, ‘uit’ en ‘op’. Juist, in het Engels is dat ‘armed’, ‘off’ en ‘on’. Die slechte vertalingen vervuilen de softwareomgeving, waardoor sommige zinnen onleesbaar zijn. Uiteindelijk vogel je wel uit wat ze bedoelen, maar dit is wel amateuristisch. Ook is er nog een tijdlijn beschikbaar. Wanneer je daarop tapt, zie je alle opnamen die in de cloud staan. De camera maakt die opnamen op basis van bewegingen en geluiden, al kwam dat laatste bij ons niet voor.
Verder kun je via de instellingen de activiteitenzone bewerken, de hoek bepalen (en instellen of die rechtop of ondersteboven geïnstalleerd is) en hoe lang de (tijd tussen) opnames duren. Ook kun je de gevoeligheid van de detectie instellen. Maar dat is het. Er zijn bijvoorbeeld geen opties rond privacy. Je kunt de camera op afstand uitschakelen en daar houdt het bij op. Daarnaast is het nog de vraag hoe de camera functioneert zonder abonnement. We hebben dit voor de zekerheid nagevraagd, maar hebben geen antwoord gekregen. Dit moeten we dus maar afwachten.
Wiz Indoor Camera kopen?
Over het algemeen biedt Wiz met de Wiz Indoor Camera geen verkeerd pakket aan. Het idee is goed, helemaal als starterset. Maar momenteel kleven er nog te veel haken en ogen aan de ervaring, zijn er onduidelijkheden en slechte vertalingen. Heb je al lampen van Wiz en wil je investeren in een camera voor binnen? Dan kun je de gok wagen. Zo niet: sla het voorlopig dan nog even over, totdat de kinderziektes eruit zijn.
Ook interessant: Verisure: beveiliging en ultiem gemak