Review Ring Battery Video Doorbell – Budgettopper met bekende nadelen
De Ring Battery Video Doorbell heeft een prijskaartje van 99,99 euro en positioneert zich daarmee als een uitstekend alternatief voor allerlei dure slimme deurbellen. De vraag is natuurlijk of dit ook echt zo, en of je stiekem niet wat functies mist op het apparaat.
Voor ongeveer 100 euro haal je onderaan de streep een prettige en redelijk complete deurbel in huis. Het gezichtsveld brengt iedereen van top tot teen in beeld en pakketjes zijn goed zichtbaar. De deurbel biedt een aantal handige functies, zoals Snelle antwoorden en privacyzones, en zorgt ervoor dat iedereen goed verstaanbaar is – ook zonder ruisonderdrukking, al zal dat deels komen door onze rustige omgeving. Installeren en opladen is zo gepiept, helemaal dankzij die usb-c-aansluiting. Dat scheelt uiteindelijk weer een micro-usb-kabel in de verzameling. Echter: zonder Ring Protect-abonnement kun je helaas niet alles uit dit model halen. Pakketherkenning is een van de functies waarvan we vinden dat die tegenwoordig gewoon standaard op een slimme deurbel moeten zitten. Daarnaast kunnen we onze beelden niet zonder abonnement opslaan en stelt nachtvisie in kleur teleur zonder goede verlichting van de omgeving. Maar als algemeen bruikbare slimme deurbel in deze prijsklasse kunnen we desondanks stellen dat het een geslaagd product is.
- Privacy- en bewegingszones
- Groot gezichtsveld
- Lange accuduur
- Opladen met usb-c-kabel
- Slimme antwoorden
- Ring Protect-abonnement bijna onmisbaar
- Offline opslaan niet mogelijk
- Nachtvisie laat te wensen over
- Pakketherkenning achter betaalmuur
Aangezien we al met het derde model van de Ring Battery Video Doorbell te maken hebben, en Ring over het algemeen kleine stappen maakt tussen verschillende deurbellen, hoeven we geen grote aanpassingen te verwachten. Zo zien we dat het ontwerp wederom weinig veranderd is. Tenminste, het aanzicht – want de nieuwe batterijdeurbel is wel degelijk compacter dan voorgaande modellen. Dat komt door een belangrijke wijziging onder de motorkap: deze deurbel is namelijk met een usb-c-kabel op te laden, en heeft derhalve geen uitneembare accu.
Dat heeft voor- en nadelen. Enerzijds is het heel fijn dat je als Ring-gebruiker waarschijnlijk de laatste micro-usb-kabel in huis kunt weggooien. Hoewel de fabrikant meer producten uitbrengt met een usb-c-aansluiting (zoals een handig oplaadstation voor die losse batterijen), heb je voor het gros van de apparaten nog micro-usb nodig. Anderzijds moet je het complete gevaarte van de muur halen om hem op te laden. Dat werkt gevoelsmatig toch wat omslachtiger dan wanneer je simpelweg op de verwijderknop van de accu onder het klepje drukt.
©Wesley Akkerman
Rekening houden met opladen
Een groter nadeel is het feit dat je hierdoor geen back-upbatterij klaar kunt stomen voor gebruik. Omdat je die losse batterijen zo gemakkelijk kunt vervangen op andere modellen, kun je alvast een andere batterij opladen op het moment dat je ziet dat de accu in gebruik leeg raakt. Als het moment daar is, wissel je ze om en hoef je verder geen moment te missen. Nu moet je rekening houden met een oplaadtijd van vijf tot acht uur. Omdat je de Ring Battery Video Doorbell in zijn geheel van de houder haalt, ga je hiervoor dus net even anders te werk dan eerst.
Ook kan het – hoewel dit geen groot minpunt is – wel vervelend zijn dat je het frontpaneel door het nieuwe ontwerp niet meer kunt omwisselen. Heb je dus al een paneel dat perfect bij de kleur van je voordeur past, dan kun je dat niet op deze variant gebruiken. Aangezien Ring al jaren niet echt iets aan het design veranderd heeft, kunnen we ons voorstellen dat dat een domper kan zijn. Vervelender vinden we het feit dat de cameralens niet beschermd is door een extra plastic laagje. Desondanks is dit model, door zijn IP65-certificaat, wel beschermd tegen water en stof.
©Wesley Akkerman
Meer te zien
De Ring Battery Video Doorbell doet qua functies niet meteen onder voor duurdere deurbellen. Zo heeft dit model een gezichtsveld van 150 bij 150 graden, dankzij de groothoeklens. Daarmee zie je volgens het bedrijf niet alleen 66 procent meer van wat er bij de voordeur gebeurt (ten opzichte van het vorige model), ook krijg je daarmee dezelfde kijk op de wereld als bij de duurdere Battery Doorbell Plus. De hoge resolutie van 1400 bij 1400 pixels is over het algemeen voldoende om het beeld scherp weer te geven, maar af en toe kunnen er nog kleine storingen of oneffenheden in het beeld te zien zijn.
Pas wanneer je inzoomt of in de avond een blik op de beelden werpt, dan merk je dat de Ring Battery Video Doorbell het wat moeilijker heeft. Zeker de avond blijft toch lastig, omdat dit model niet over een spotlicht beschikt. Kun je wellicht ook niet verwachten voor die prijs. Maar dat betekent wel dat nachtvisie in kleur alleen werkt voor de mensen met een goed verlichte buitenomgeving. Gelukkig kun je zelf privacy- en bewegingszones instellen, zodat je geen onnodige meldingen ontvangt. Deze slimme functies zitten niet achter een betaalmuur.
©Wesley Akkerman
Dingen om rekening mee te houden
Hoewel we het uit zakelijk oogpunt kunnen begrijpen, vinden we het nog steeds jammer dat je met een Ring-deurbel beelden niet lokaal kunt opslaan. Daar heb je toch echt een Ring Protect-abonnement voor nodig, à 3,99 euro per maand. Datzelfde geldt voor een aantal andere, handige onderdelen, zoals pakketdetectie en persoonsmeldingen. Vooral pakketdetectie lijkt vandaag de dag een te belangrijke functie te zijn, met alle pakketten die we bestellen en bezorgers die altijd komen wanneer je zelf net weg bent. Hier kan Ring dus nog veel winst behalen.
Verder is het goed om te weten dat de Ring Battery Video Doorbell een aantal mogelijkheden mist die je wel op duurdere modellen aantreft. Dit zien we – gezien de prijs – niet als nadeel, maar het is iets waar je scherp op moet zijn. Zo is er geen 3D-vogelperspectief (zoals op de Doorbell Pro) aanwezig en moet je het ook zonder Pre-roll doen (waarbij je de gebeurtenis voor het aanbellen te zien krijgt). Er is ook geen actieve ruisonderdrukking voor de audio, maar tijdens onze test concluderen we dat iedereen gewoon prettig verstaanbaar is. Dus dat die mogelijkheid ontbreekt, maakt in de praktijk niet zoveel uit.
Wat Ring zelf graag benadrukt, is dat de accu tot 23 procent langer meegaat ten opzichte van de tweede generatie. We hebben de slimme deurbel iets meer dan een maand getest, en hebben geen problemen ondervonden met extra ontlading of iets dergelijks. Maar we kunnen logischerwijs niets over die verbetering zeggen, omdat de testperiode daarvoor te kort is.
Tot slot willen we nog even melden dat je op dit model Snelle antwoorden kunt gebruiken; zodra iemand aanbelt en je neemt niet op, dan laat de Ring een standaardberichtje horen. Zo weet de pakketbezorger dat hij (of zij) dat pakket kan neerzetten.
©Wesley Akkerman
Ring Battery Video Doorbell kopen?
Voor ongeveer 100 euro haal je onderaan de streep een prettige en redelijk complete deurbel in huis. Het gezichtsveld brengt iedereen van top tot teen in beeld en pakketjes zijn goed zichtbaar. De deurbel biedt een aantal handige functies, zoals Snelle antwoorden en privacyzones, en zorgt ervoor dat iedereen goed verstaanbaar is – ook zonder ruisonderdrukking, al zal dat deels komen door onze rustige omgeving. Installeren en opladen is zo gepiept, helemaal dankzij die usb-c-aansluiting. Dat scheelt uiteindelijk weer een micro-usb-kabel in de verzameling.
Echter: zonder Ring Protect-abonnement kun je helaas niet alles uit dit model halen. Pakketherkenning is een van de functies waarvan we vinden dat die tegenwoordig gewoon standaard op een slimme deurbel moeten zitten. Daarnaast kunnen we onze beelden niet zonder abonnement opslaan en stelt nachtvisie in kleur teleur zonder goede verlichting van de omgeving. Maar als algemeen bruikbare slimme deurbel in deze prijsklasse kunnen we desondanks stellen dat het een geslaagd product is.