Review Philips Hue Secure-starterkit – Laagdrempeligheid heeft z’n prijs
Met Philips Hue Secure breidt de fabrikant zijn lijn voor slimme lampen behoorlijk uit. Met deze nieuwe producten kun je Hue ook inzetten als een beveiligingssysteem en met de nieuwe contactsensor kun je ook lampen verder automatiseren.
Onderaan de streep laat de Philips Hue Secure-starterkit een gemengde indruk achter. We zijn in elk geval blij met een aantal zaken. De contactsensoren laten zich gemakkelijk installeren en reageren razendsnel op veranderingen. De bewegingssensor is daarnaast breed inzetbaar, kan rekening houden met schema’s en fungeert zelfs als licht- en temperatuurmeter. Bovendien is het pakket compleet, waardoor je je huis relatief goed kunt beschermen of automatiseren. Je kunt er beide kanten mee op. En hoe meer Philips Hue-producten je al hebt, hoe aangenamer de integratie werkt. Daar tegenover staan vreemde keuzes. Het pakket an sich is op het moment van schrijven duurder dan wanneer je de producten los koopt. De losse producten zijn bovendien vrijwel altijd (soms zelfs tot twee keer) duurder dan concurrerende accessoires. Verder is het vervelend dat de Hue-app vrij beperkt is, waardoor we niet alles direct vanuit één punt kunnen instellen en inzien en daar weer andere apps voor nodig hebben. Het Secure-pakket is wat ons betreft pas interessant zodra de prijs met 100 euro of meer gezakt is; dán krijg je pas echt veel waarde voor je geld vanwege hub en lampen.
- Laagdrempelig systeem
- Compleet pakket
- Integratie met Hue-producten
- Sensoren reageren snel
- Bewegingssensor meet ook licht en temperatuur
- Prijzig pakket
- Concurrentie is veel goedkoper
- Weinig opties binnen Hue-app
- Externe apps nodig voor bepaalde functies
In de Philips Hue Secure-starterkit zitten een paar oude en een paar nieuwe producten. Aanwezig zijn de drie nieuwe contactsensoren, een bewegingssensor, twee standaardlampen (white en color ambiance) met E27-fitting en de Hue-bridge. Het pakket richt zich met name op nieuwe Philips Hue-gebruikers, aangezien je hier ook een bridge en twee lampen bij krijgt. Mocht je al tegen de beperkingen van de reeds geïnstalleerde Hue-bridge aanlopen, dan kun je met een tweede brug in je netwerk dat soort beperkingen opheffen. Normaal gesproken kun je tot vijftig producten aan één bridge koppelen.
Het pakket heeft een adviesverkoopprijs van 299,99 euro, maar is online vaak net iets goedkoper te vinden. De nieuwe contactsensor kost per stuk 39,99 euro, terwijl de bewegingssensor 44,99 euro kost. De Hue-bridge hebben we voor iets meer dan 40 euro online kunnen vinden. De losse witte lamp kost 15,99 euro, terwijl je voor de kleurenvariant 59,99 euro betaalt. Al met al komen we dan grofweg uit op iets meer dan 280 euro. We hebben in dit geval niet altijd op de adviesprijs gelet, maar op prijzen die we online tegenkomen. En dan is dit pakket duurder dan wanneer je alles los koopt.
Prijzen zijn vaak een momentopname. Sommige producten zijn al een tijdje uit, waardoor ze in prijs zijn gezakt. Als je alle adviesprijzen bij elkaar zou optellen, dan ben je met dit pakket wél goedkoper uit.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
Het voordeel van Philips Hue Secure
Als we de prijs even buiten beschouwing laten, zien we dat Philips Hue Secure een mooi pakket aan basale beveiligingsproducten biedt. Wat het pakket relatief duur maakt, is de toevoeging van drie raam- en deursensoren (de eerdergenoemde contactsensoren). Als je dat bijvoorbeeld naast het aanbod van Ring legt, dan ben je daar met een prijs van 209,99 euro aanzienlijk goedkoper uit. Vooruit, daar krijg je maar één contactsensor bij. Daarnaast kun je het systeem (in elk geval niet zonder omweg en andere systemen) niet koppelen aan de slimme lampen van Philips Hue.
Om nog maar te zwijgen over het feit dat Ring Alarm een bedieningspaneel biedt dat je bij de deur ophangt, waardoor je dus niet alleen bent aangewezen op de app. Het is maar net wat je wil natuurlijk, maar uit ervaring weten we dat zo’n paneel zeer wenselijk is. Het grote voordeel van Philips Hue Secure is dan weer dat je de producten in het pakket naadloos vanuit één app met elkaar kunt laten samenwerken. Ook is het zo dat alle producten van Philips Hue nu prettiger dan ooit met elkaar samenwerken, waardoor je aanwezige lampen op een andere manier kunt inzetten.
©Wesley Akkerman
©Wesley Akkerman
De ster van de show
De grote (of eigenlijk kleine) ster van de show is de nieuwe contactsensor. Dat is een sensor die je op een raam of deur kunt plakken, waardoor je realtime-meldingen kunt ontvangen over de status van een raam of deur. De sensor kent twee standen: open of dicht. Per stand kun je een notificatie ontvangen, zodat je bijvoorbeeld weet wanneer er iemand binnenkomt (mogelijk via een plek waar dat niet de bedoeling is). Maar je kunt de sensor ook op de koelkastdeur bevestigen, zodat je vanaf de bank kunt controleren of je die deur wel goed hebt dichtgedaan. Soms vergeet je dat wel eens.
Verder is het mogelijk om via de Philips Hue-app een handeling aan de stand te koppelen. Zo hebben wij ervoor gezorgd dat het nachtlampje (waar al een Philips Hue-lamp in zit) aan gaat zodra we de slaapkamerdeur opendoen. Het lampje gaat na een minuut of wanneer we de deur weer sluiten automatisch uit.
Meer opties dan dat zijn er helaas niet. Zo kun je niet instellen dat het lampje overdag niet op de sensor reageert, om maar een voorbeeld te geven. Net als bij de Philips Hue Secure Camera zijn de opties dus vrij beperkt, en dat terwijl je er wel de hoofdprijs voor betaalt.
©Wesley Akkerman
Goedkoper is beter?
Raam- en deursensoren zijn over het algemeen voor de helft van de Hue-prijs beschikbaar. Neem bijvoorbeeld de versie die het Chinese merk Aqara aanbiedt: die kost online ongeveer 16 euro, en daar kun je precies evenveel mee als met de Hue-contactsensor. Bijkomend voordeel is dat die sensor Zigbee ondersteunt en daardoor meer dan honderd apparaten in één netwerk kan opnemen. En met de nieuwe versie, die Thread ondersteunt, komen daar nog eens honderd producten bij. Beide sensors bieden overigens support voor Google Home, Apple Homekit en Amazon Alexa.
Echter, in beide gevallen heb je vrij weinig aan Google Home. Je kunt alleen de status van de deur of het raam checken, maar je kunt er verder geen acties aan koppelen of automatiseringen mee opzetten. Via Apple Homekit kan dat dan weer wel en zijn de opties uitgebreider dan in de Philips Hue-app. Daar is het wel degelijk mogelijk om in te stellen dat de sensor alleen 's avonds werkt. En met een uitgebreider platform (voor gevorderden) kun je er waarschijnlijk nog meer uithalen – maar dan ben je niet merkgebonden en kun je net zo goed voor een goedkopere optie gaan.
De andere Philips Hue Secure-producten
Over de lampen die in het pakket zitten zijn in de loop der jaren al de nodige verhalen geschreven. Daarom focussen we ons nu alleen nog even op de bridge en de bewegingssensor, twee interessantere producten uit het prima pakket. Wanneer je de starterskit in huis haalt, krijg je daar dus de Hue-bridge bij waar je alle andere producten aan kunt koppelen. Zo kom je op een laagdrempelige manier – wellicht voor het eerst – in aanraking met een smarthomehub, en leer je in elk geval één slim systeem kennen. Een systeem dat lampen, sensoren en dus ook camera’s ondersteunt.
De bewegingssensor is op zichzelf al een interessant product, want je kunt er verschillende dingen mee doen. Je kunt op basis van beweging een notificatie ontvangen of natuurlijk lampen activeren. In tegenstelling tot de contactsensor is het wel mogelijk een tijd te specificeren, waardoor je in elk geval voor één slaapkamer de boel prettig kunt automatiseren. Verder kan de sensor zowel licht als temperatuur meten; informatie die helemaal niet terugkomt in de Philips Hue-app. Maar wanneer je hem bijvoorbeeld koppelt aan Google Home, dan is die info wel zichtbaar.
Philips Hue Secure kopen?
Onderaan de streep laat de Philips Hue Secure-starterkit een gemengde indruk achter. We zijn in elk geval blij met een aantal zaken. De contactsensoren laten zich gemakkelijk installeren en reageren razendsnel op veranderingen. De bewegingssensor is daarnaast breed inzetbaar, kan rekening houden met schema’s en fungeert zelfs als licht- en temperatuurmeter. Bovendien is het pakket compleet, waardoor je je huis relatief goed kunt beschermen of automatiseren. Je kunt er beide kanten mee op. En hoe meer Philips Hue-producten je al hebt, hoe aangenamer de integratie werkt.
Daar tegenover staan vreemde keuzes. Het pakket an sich is op het moment van schrijven duurder dan wanneer je de producten los koopt. De losse producten zijn bovendien vrijwel altijd (soms zelfs tot twee keer) duurder dan concurrerende accessoires. Verder is het vervelend dat de Hue-app vrij beperkt is, waardoor we niet alles direct vanuit één punt kunnen instellen en inzien en daar weer andere apps voor nodig hebben. Het Secure-pakket is wat ons betreft pas interessant zodra de prijs met 100 euro of meer gezakt is; dán krijg je pas echt veel waarde voor je geld vanwege hub en lampen.