ID.nl logo
Review Hombli Solar Cam 2K - Stevige schijnwerpercamera met zonnepaneel
© Hombli
Zekerheid & gemak

Review Hombli Solar Cam 2K - Stevige schijnwerpercamera met zonnepaneel

Wil je een beveiligingscamera ophangen maar heb je geen stroompunt aan de buitenkant van je huis? Hombli heeft daar iets op bedacht. Hang de Solar Cam 2K op een zonnige plek om de inwendige accu te voeden met verse energie. Andere veelbelovende speerpunten zijn de nette resolutie, felle schijnwerper en gekleurde nachtzichtfunctie. Grote vraag: hoe presteert deze videowaakhond in de praktijk?

Goed
Conclusie

Wil je een verlaten hoekje van de tuin of oprit bewaken, maar is er in de buurt geen stroom? Voor dergelijke situaties is de Hombli Solar Cam 2K een doeltreffend hulpmiddel, mits de beoogde plek natuurlijk genoeg zonuren telt. In de praktijk lukt het prima om de oplaadbare accu aan de hand van zonne-energie te vullen. Overige pluspunten zijn de goede beeldkwaliteit, stevige constructie, nachtzichtfunctie in kleur en gebruiksvriendelijke configuratie. Helaas is deze camera wel kwetsbaar voor diefstal en kun je de beelden niet doorsluizen naar een NAS. Bovendien is deze batterycam ongeschikt om continu mee op te nemen. Naar onze mening is de adviesprijs van 149 euro voor dit veelzijdige bewakingsproduct gerechtvaardigd.

Plus- en minpunten
  • Stevige behuizing
  • Zeer snelle configuratie
  • Goede beeldkwaliteit
  • Nachtzicht in kleur
  • Opladen via zonne-energie
  • Behoorlijke accucapaciteit
  • Veel functies
  • Diefstalgevoelig
  • Geen 5GHz-ondersteuning
  • Livebeeld kantelt niet automatisch
  • Geen uitgebreide slimme bewegingsdetectie
  • Niet geschikt voor continu opnemen
  • Geen NAS-ondersteuning

Bij het openmaken van de productdoos valt het geïntegreerde zonnepaneeltje aan de bovenzijde van de behuizing direct op. Prettig, want daardoor hoef je de batterij in principe niet via netvoeding op te laden. Een uitdaging is hierbij wel om een plek met voldoende zonuren te selecteren. Je kunt de accu weliswaar ook met de meegeleverde usb-c-kabel bijladen, maar dat heeft als nadeel dat je de camera van de wandsteun moet ontkoppelen. Kortom, gebruik bij voorkeur zonne-energie. Naast de camera, oplaadkabel en muursteun bevat de productdoos schroeven, pluggen, een inbussleutel en een meertalige handleiding.

©Maikel Dijkhuizen

Solide behuizing

Deze camera heeft een brede behuizing van stevig kunststof. Je kunt de Solar Cam 2K op geen enkele plek indrukken, waardoor hij naar verwachting wel tegen een stootje kan. Het product is IP66-gecertificeerd en daarmee dus weerbestendig. Boven de camerasensor telt de voorzijde vier kleine ledlampjes. Die maken nachtzicht in kleur mogelijk. Aan de onderkant bevindt zich een uitneembaar klepje met toegang tot de usb-c-aansluiting, geheugenkaartlezer, resetknop en aan-uitschakelaar. Verder zien we onderop ook een kleine speaker. De achterkant heeft een ronde ingang van schroefdraad waarop je de muursteun kunt vastmaken. Overigens stelt de montage weinig voor. Boor vier gaten en schroef de wandsteun vervolgens vast. Daarna kun je de camera richten en vastdraaien. Helaas is deze constructie wel diefstalgevoelig. Kies daarom het liefst een lastig bereikbare plek met voldoende wifi-dekking.

©Maikel Dijkhuizen

Aanmelden in app

Net zoals vrijwel alle hedendaagse beveiligingscamera’s configureer en bedien je ook dit exemplaar met een app (Android/iOS) op je smartphone. Aan de hand van duidelijke Nederlandstalige stappen zien we al gauw livebeeld. Na het aanmaken van een account voeg je de camera makkelijk toe. Dat gaat via de koppelmodus pijlsnel, want de app herkent het apparaat direct. Je hoeft daarna alleen nog maar het wachtwoord van jouw wifi-netwerk op te geven. Houd er trouwens rekening mee dat de Solar Cam 2K alleen met de 2,4GHz-frequentieband overweg kan, want jammer genoeg ondersteunt het product geen 5GHz. De resterende stappen spreken voor zich. Zodra je de kreet ‘the camera is online’ hoort, verschijnt er beeld.

Scherp beeld met realistische kleuren

Vanuit het hoofdscherm van de Hombli-app heb je rechtstreeks toegang tot enkele belangrijke opties. Op die manier schakel je onder meer bewegingsdetectie, de schijnwerper en de sirene in. Na het tikken op de cameranaam komt het livebeeld met alle functies tevoorschijn. De videokwaliteit is prima. Vanwege een behoorlijke resolutie van 2560 × 1440 pixels ogen de beelden scherp. Ook bij digitaal inzoomen kun je personen nog goed herkennen. Daarnaast zijn de kleuren realistisch. Wel is er een lichte bolling zichtbaar. Wil je het livebeeld op een volledig scherm bekijken? Het kantelen van de smartphone heeft geen zin. In plaats daarvan tik je linksonder op het pictogram met het vierkant om een groot livebeeld te openen.

Er staan een hele rits aan opties voor je klaar. Als je de gebruikte bandbreedte wilt reduceren, switch je eventueel naar een SD-videoweergave met een lagere resolutie. Bepaal verder of je naast beeld ook geluid wilt vastleggen. Je start eventueel op afstand een gesprek, activeert een sirene en laat een felle schijnwerper branden. Voor wat betreft nachtzicht kies je tussen de infraroodsensor (zwart-wit) en ledverlichting (kleur). Laatstgenoemde optie resulteert in duidelijkere beelden. Bovendien is deze ‘buitenverlichting’ ook prettig wanneer je in het donker thuiskomt.

Bewegingsdetectie

In tegenstelling tot veel andere nieuwe bewakingscamera’s heeft de Solar Cam 2K geen uitgebreide slimme bewegingsdetectie-opties. De app vertelt je dus niet wanneer de camera een voertuig, dier of pakketbezorger detecteert. De videowaakhond herkent wel feilloos mensen, al ligt deze optie redelijk diep verstopt in de instellingen. Hier pas je meteen ook de gevoeligheid en het detectiegebied aan. Verder laat je na bewegingsdetectie optioneel automatisch de sirene afgaan. Overigens is die niet bijster luid, dus het is de vraag in hoeverre deze functie ongenode gasten afschrikt.

Deze bewakingscamera is ongeschikt om continu mee op te nemen. Anders gaat de accu te snel leeg. In plaats daarvan bewaart de Solar Cam 2K na bewegingsherkenning (of geluidsdetectie) een videoclip. Plaats hiervoor een eigen microSD-kaart van hoogstens 256 GB in de behuizing. Jammer genoeg werkt deze beveiligingscamera niet samen met een NAS. Steelt iemand de camera inclusief geheugenkaart, dan ben je dus ook alle opnames kwijt. Een oplossing hiervoor is de beelden in de cloud op te slaan. Het goedkoopste abonnement kost drie euro per maand of 34,95 euro per jaar.

Energievoorziening

De stroomvoorziening van deze beveiligingscamera verdient logischerwijs extra aandacht. Een pluspunt is dat er een flinke accu met een capaciteit van 10.400 mAh is ingebouwd. Wanneer die eenmaal vol is, kun je daar behoorlijk lang mee doen. Zodra de zon schijnt, laadt de Solar Cam 2K zichzelf op. Bij een lichtbewolkte dag gaat dat trager. Na meerdere zwaarbewolkte dagen bestaat er een kans dat je de accu met netvoeding moet bijladen. Overigens is dat sterk afhankelijk van hoe vaak de beveiligingscamera opneemt. Hangt het apparaat op een plek met relatief weinig activiteit, dan kan de batterij best een tijdje zonder zonne-energie. In de app volg je nauwlettend het resterende accupercentage.

©Hombli

Tuya Onderop de productverpakking pronkt het Tuya-logo. Dat betekent dat de Solar Cam 2K bij dit Chinese smarthomeplatform is aangesloten. Een voordeel hiervan is dat deze camera met Tuya-beveiligingsproducten van allerlei andere merken kan samenwerken. Daarentegen heeft Hombli minder invloed op welke functies er beschikbaar zijn. In tegenstelling tot veel andere fabrikanten van Tuya-producten beheert Hombli wel een eigen app.

Conclusie: Hombli Solar Cam 2K kopen?

Wil je een verlaten hoekje van de tuin of oprit bewaken, maar is er in de buurt geen stroom? Voor dergelijke situaties is de Hombli Solar Cam 2K een doeltreffend hulpmiddel, mits de beoogde plek natuurlijk genoeg zonuren telt. In de praktijk lukt het prima om de oplaadbare accu aan de hand van zonne-energie te vullen. Overige pluspunten zijn de goede beeldkwaliteit, stevige constructie, nachtzichtfunctie in kleur en gebruiksvriendelijke configuratie. Helaas is deze camera wel kwetsbaar voor diefstal en kun je de beelden niet doorsluizen naar een NAS. Bovendien is deze batterycam ongeschikt om continu mee op te nemen. Naar onze mening is de adviesprijs van 149 euro voor dit veelzijdige beveiligingssproduct gerechtvaardigd.

▼ Volgende artikel
Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens
© Rens Blom
Huis

Review OnePlus 13R – Gemengde gevoelens

De OnePlus 13R is een goedkopere en minder complete smartphone dan topmodel OnePlus 13. Is deze telefoon met een adviesprijs van 749 euro een slimme keuze of ben je beter af met een ander toestel? Je leest het in deze review van de OnePlus 13R.

Goed
Conclusie

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt, dankzij een mooi scherm en krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen wij deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

Plus- en minpunten
  • Scherm
  • Krachtige hardware
  • Goede primaire camera
  • Houdt niet zo prettig vast
  • Niet waterdicht, geen draadloos opladen
  • Matige groothoekcamera
  • Updatebeleid had beter gekund

Je koopt de OnePlus 13R voor een adviesprijs van 750 euro, waarmee hij 250 euro goedkoper is dan de OnePlus 13. Verwar het toestel overigens niet met de OnePlus 12 en 12R, die in 2024 zijn uitgebracht.

Grote smartphone mist functies

De OnePlus 13R is te koop in het zwart en in het wit, en ziet er modern en premium uit. Dat is het uiterlijk, want over de ergonomie zijn we minder enthousiast. De smartphone heeft een groot 6,78inch-scherm en gebruikt een erg rechthoekig ontwerp, zonder afgeronde schermranden en zonder afgeronde achterkant. In de praktijk vinden wij het toestel daarom niet heel prettig vasthouden. Zeker met één hand is het onmogelijk om het bovenste deel van het scherm te bedienen.

©Rens Blom

Het is ook jammer dat de OnePlus 13R qua ontwerp minder compleet is dan de 13 én veel vergelijkbaar geprijsde smartphones. Zo kan het toestel niet draadloos opladen en is de behuizing alleen stof- en waterbestendig – niet waterdicht.

Het grote oledscherm laat een goede indruk achter: lekker scherp dankzij de resolutie van 2780 x 1264 pixels, fel genoeg om altijd prima afleesbaar te zijn en het weet mooie kleuren weer te geven. Handig is dat het scherm je vingers nauwkeurig blijft registreren tijdens een regenbui. Dat kunnen maar weinig andere telefoons. Die raken namelijk in de war en registreren ook regendruppels als aanrakingen. Daar heeft de OnePlus 13R geen last van.

©Rens Blom

Krachtige specificaties

Over de specificaties van de OnePlus 13R zijn we enthousiast. Het toestel is voorzien van veel werkgeheugen (12 GB) en opslagcapaciteit (256 GB), inmiddels een gangbare combinatie in dit prijssegment. De gebruikte Qualcomm Snapdragon 8 Gen 3-processor is van vorig jaar en zat toen in de duurste smartphones, waaronder de OnePlus 12. Tegenwoordig is deze betrouwbare en hartstikke snelle processor goedkoper in te kopen, dus zijn we blij met deze logische keuze van OnePlus.

©Rens Blom

Van de accuduur hadden we stiekem meer gehoopt. Begrijp ons niet verkeerd: je kunt de OnePlus 13R zonder problemen een lange dag gebruiken zonder je zorgen te hoeven maken over de batterij. Maar daar houdt het op, lezen we ook in andere reviews terug. Dat is best gek, want ten opzichte van andere smartphones heeft de 13R een grotere accucapaciteit (totaal 6000 mAh). En de Snapdragon 8 Gen 3-processor is energiezuinig, weten we van smartphones van vorig jaar. Waar het dan 'misgaat', weten we niet, maar de enorme accu vertaalt zich dus niet in een enorme accuduur.

Opladen doet de OnePlus 13R alleen via usb-c. Dat kan met maximaal 80 watt als je een OnePlus-snellaadadapter hebt of koopt voor 50 euro. Die adapter is niet bij de smartphone inbegrepen. Met een andere adapter laadt de 13R veel langzamer op. Jammer, maar geen probleem als je het toestel 's nachts oplaadt.

Camera's

De smartphone is voorzien van een prima selfiecamera en drie camera's op de achterkant. Dat zijn een 50megapixel-hoofdcamera, een 8megapixel-groothoekcamera en een 50megapixel-telelens voor een paar keer zoom. Na een week met de OnePlus 13R zijn we niet bijster enthousiast over de camera's. De hoofdcamera scoort een ruime voldoende, ook in het donker. De groothoekcamera daarentegen presteert ondergemiddeld in dit prijssegment en de zoomcamera biedt slechts 2x zoom. Sommige vergelijkbare telefoons komen tot 5x zoom.

©Rens Blom

Updatebeleid had beter gekund

Op de OnePlus 13R is Android 15 geïnstalleerd, waar OnePlus zijn OxygenOS-schil overheen legt. Die schil lijkt sprekend op ColorOS van Oppo, wat verklaarbaar is omdat het zusterbedrijven zijn. ColorOS werkt prima, maar is wel erg druk. Niet alle functies lijken ons even nodig en andere functies lijken wel erg veel op die van Apples iOS. OnePlus mag bovendien best stoppen met games en apps aanraden. Die weten we heus wel zelf te vinden.

©Rens Blom

We zien liever dat het merk focust op een beter updatebeleid. De OnePlus 13R krijgt namelijk vier Android-upgrades en zes jaar beveiligingsupdates. Dat is korter dan concurrerende smartphones van Motorola (zes jaar complete updates), Google, Samsung en Apple (allemaal zeven jaar). En best gek: de OnePlus 13R krijgt even lang updates als de OnePlus Nord 4, die honderden euro's minder kost.

Conclusie: OnePlus 13R kopen?

De OnePlus 13R is een smartphone die over het algemeen goed bevalt: hij heeft een mooi scherm, krachtige hardware en software waar je jaren mee vooruit kunt. Toch kunnen we deze 749 euro kostende telefoon lastig aanraden. Concurrerende toestellen bieden meer functies én krijgen langer software-updates. De OnePlus 13R lijkt ons daarom een interessante koop als hij in prijs gaat zakken. Voor nu zijn de Google Pixel 9, Motorola Edge 50 Neo en Samsung Galaxy S24 boeiender alternatieven.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 populaire koelkasten met een hoge reviewscore
© Odua Images
Huis

Waar voor je geld: 5 populaire koelkasten met een hoge reviewscore

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Ben je op zoek naar een koelkast die hoge ogen gooit bij andere gebruikers? Vandaag hebben we vijf interessante modellen voor je gespot.

Hisense RB329N4AWE

De Hisense RB329N4AWE is een goede betaalbare koelkast. Ruim twintig reviewers komen tot een gemiddelde score van een 8,7. Naast de lage prijs waarderen diverse consumenten onder meer de stille werking (38 decibel) en ruime inhoud. Daarnaast valt de no frost-functie in de smaak, want hierdoor is er in het vriesgedeelte nooit sprake van ijsvorming. Dat scheelt weer ontdooien. Is de draairichting ongunstig? Geen probleem, want je kunt de deur omkeren. De bediening is eenvoudig, want bovenaan het koelvak bevinden diverse knopjes. Daarmee selecteer je onder meer de gewenste temperatuur.

Deze koelkast bevat meerdere ventilators die de koude lucht gelijkmatig verdelen. Dat komt de houdbaarheid van de producten ten goede. Voor het snel invriezen van voedsel activeer je desgewenst de Fast Freeze-optie. Zo bewaar je beter de smaak van producten. Het koelgedeelte heeft een inhoud van 188 liter, terwijl het vriesvak goed is voor 67 liter. Deze vrijstaande koelkast is 180 centimeter hoog. Tot slot is de diepte van 56 centimeter een pluspunt. Hierdoor plaats je de RB329N4AWE netjes in een standaard keuken.

Samsung RS65DG5403S9EF

Met een totale inhoud van 635 liter is de Samsung RS65DG5403S9EF een perfecte koelkast voor gezinnen. Het betreft een Amerikaans model met twee deuren. Achter de linkerdeur bevindt zich een vrieskast van 218 liter. Met vier legplanken en twee transparante lades kun je heel wat etenswaren invriezen. Er is in de deur ook nog een ijsblokjesmaker verwerkt. Het koelgedeelte heeft dezelfde indeling als het vriesvak, maar is een stuk breder. Daardoor bedraagt de inhoud van dit compartiment maar liefst 417 liter.

Zoals je van een moderne koelkast in deze prijsklasse mag verwachten, ondersteunt de RS65DG5403S9EF diverse nuttige functies. Verbind het apparaat bijvoorbeeld met wifi en houd in een app op je smartphone het actuele stroomverbruik in de gaten. Verder ondersteunt dit model no frost, zodat je de vrieskast niet hoeft te ontdooien. Een ander pluspunt is het lage geluidsniveau van slechts 37 decibel. Vijf Kieskeurig.nl-testers voelden deze Amerikaanse koelkast al eens aan de tand. Zij deelden alleen maar achten en negens uit. Lees hier hun testverslagen. Het product is in een zilverkleurige en zwarte uitvoering te koop.

Liebherr CNC 5703 Pure

Het Duitse merk Liebherr staat bekend om zijn kwalitatieve witgoedproducten. De CNC 5703 Pure is daarvan een goed voorbeeld. Niet voor niets beoordelen een kleine twintig Kieskeurig.nl-bezoekers het product met een gemiddeld cijfer van een 9. Je hoeft deze koelkast niet ergens in de bijkeuken of schuur neer te zetten, want het apparaat maakt nauwelijks geluid. Het opgegeven volumeniveau bedraagt slechts 35 decibel. Zet hem dus gerust naast een bank of keukentafel. Dankzij de geïntegreerde deurgrepen is de buitenzijde helemaal vlak. Handig voor het afnemen van vuil en stof!

De koelkast is ruim twee meter hoog. Dit resulteert in flink wat ruimte. Het koelvak heeft dan ook een riante inhoud van 268 liter. Met 103 liter is het vriesgedeelte eveneens erg ruim. Van ijsvorming is geen sprake, want de CNC 5703 Pure ondersteunt no frost. Voor het bewaren van groente en fruit komt de zogenoemde EasyFresh-lade goed van pas. Dankzij een hoge luchtvochtigheid blijven de producten hierin langer goed. Wie dit product binnen een half jaar kosteloos registreert, ontvangt acht jaar garantie op alle onderdelen en het arbeidsloon. Naast de hier besproken witte uitvoering is deze koelkast ook in een RVS-variant verkrijgbaar.

Lees ook: 🧊 Houd je eten langer vers: zo deel je je koelkast optimaal in

Inventum KV550B

Zoek je een tafelmodel met een goede reputatie? Kijk dan eens naar de Inventum KV550B. Op Kieskeurig.nl heeft deze compacte koelkast een gemiddelde score van een 9,1. De reviewers prijzen onder andere de stille werking (39 decibel), geïntegreerde verlichting en ruime groentelade. Verder heeft de koelkast ook nog twee legplanken en drie deurvakken. Dankzij de superkoelen-functie breng je vers bewaarde etenswaren snel op temperatuur.

De afmetingen zijn 85 × 55 × 58 centimeter, waardoor je deze koelkast makkelijk in een hoekje van een garage, schuur, tuinhuis of (bij)keuken kwijt kunt. Ondanks het compacte formaat heeft de koelkast een inhoud van 113 liter. Daarnaast is er ook nog een apart vriesvak van 16 liter. Plaats hierin bijvoorbeeld ijsjes of een heel brood. Nuttig om te weten is dat je de draairichting van de deur zo nodig kunt omkeren. Deze koelkast is in een zwarte en witte behuizing te koop.

ETNA AKV678RVS

Met een prijskaartje van minder dan duizend euro is deze Amerikaanse koelkast van ETNA momenteel goedkoper dan ooit. Bovendien heeft de AKV678RVS ook nog eens een hoge gemiddelde beoordeling van een 8,6. Buiten deze zilverkleurige uitvoering kun je als alternatief de zwarte versie overwegen. Achter de linkerdeur heb je toegang tot een vrieskast van 185 liter. De twee beschikbare lades vriezen wegens no frost-ondersteuning niet aan. Verder heeft de vriezer vijf legplanken en vier deurvakken.

Aan de rechterkant bevindt zich het koelgedeelte met een inhoud van 334 liter. Dankzij vijf draagplateaus, twee lades en drie deurvakken kun je een heleboel producten koel bewaren. Houd vanwege de hoge capaciteit wel rekening met een behoorlijke omvang van 178,6 × 91 × 64,3 centimeter. Een voordeel is het fluisterstille geluidsniveau van 35 decibel. Hierdoor ervaar je tijdens het televisiekijken en muziek luisteren geen hinder. Je stelt via het bedieningspaneel aan de buitenzijde de gewenste temperatuur in.