ID.nl logo
Gaslek in huis: zo herken je het en dit moet je doen
© John New
Zekerheid & gemak

Gaslek in huis: zo herken je het en dit moet je doen

Een gaslek kan levensgevaarlijk zijn. De kleinste vonk kan al een enorme explosie of brand veroorzaken. Daarnaast bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging, een potentieel dodelijke situatie. Om zulke noodsituaties te voorkomen, is het verstandig om te weten wat je wel en juist niet moet doen bij het vermoeden van een gaslek.

Dit artikel in het kort: • Hoe herken je een gaslek? • De veelvoorkomende oorzaken van een gaslek • Een gaslek opsporen • Stappenplan bij een gaslek • Schade door een gaslek: vergoedt de verzekeraar dit wel of niet? • Gaslekken voorkomen Ook interessant voor jou: Waarom is onderhoud aan de cv-ketel eigenlijk nodig?

Een gaslek herkennen: geur, sissen of fysieke symptomen

De geur van aardgas is van oorsprong neutraal en is dus niet herkenbaar. Omdat aardgas een ontploffingsgevaar met zich meebrengt, is er een opvallende geur aan toegevoegd. Je herkent het gas hierdoor direct en het is al waarneembaar als er maar 1 procent in de lucht hangt. Het ontploffingsgevaar ontstaat wanneer er 5 procent of meer gas in huis hangt. Soms hoor je bij een gaslek een sissend geluid, of zie je verkleurde vlekken op de gasleidingen.


❗❗ Als je hoofdpijn krijgt, je misselijk en benauwd voelt en braakneigingen krijgt, hoeft dit niet altijd te betekenen dat je griep hebt. Wees alert op een gaslek als je deze symptomen krijgt. Wanneer je een lange tijd in onverbrand gas zit, kun je buiten bewustzijn raken. ❗❗


Veelvoorkomende oorzaken van een gaslek

Veel gaslekken worden veroorzaakt doordat er een gaatje of scheurtje is ontstaan in de gasslang of leiding in huis. Een andere oorzaak kan zijn dat de leiding of slang niet goed is aangesloten op het apparaat met gasaansluiting. Wat ook nog kan, is dat het koppelstuk kapot is.

Het gaslek opsporen

Heb je een vermoeden waar er een gaslek is? Met een gaslekspray of een sopje met afwasmiddel check je de leidingen. Je brengt de spray of het sopje aan op de leidingen. Wanneer je de gaskraan voorzichtig opendraait, ontstaan er belletjes op de plek waar het lek is. Soms is een gaslek moeilijker op te sporen. Schakel dan een professional in om je erbij te helpen.

Ruik je geen gaslucht, maar werkt je gasaansluiting niet optimaal? Controleer dan of je een gasstoring hebt. Dat kun je doen door naar de site Gas- en Stroomstoringen te gaan en daar je postcode en huisnummer in te vullen. Je wordt dan automatisch doorgeleid naar de website van je netbeheerder. Daar kun je zien of er een storing bij jou in de buurt is.

©Evgen

Stappenplan bij een vermoedelijk gaslek

Ruik je een gaslucht terwijl je geen gaspit open hebt staan? Kom dan meteen in actie en volg de volgende stappen:

• Zet alle ramen en deuren in huis open. Zo ventileer je de ruimte en komt er schone lucht in de kamer.
• Draai de hoofdkraan dicht. Je vindt deze kraan in de meterkast bij de gasmeter. Dit is een gele knop, een draaiwiel of een hendel.
• Heb je ergens kampeergasflessen staan? Check of deze niet zijn gaan oxideren.
• Ga met iedereen het huis uit en blijf buiten. Bel het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom op 0800-9009. Dit nummer is 24 uur bereikbaar en gratis. Jouw netbeheerder stuurt de storingsdienst om te controleren of er daadwerkelijk een gaslek is. Deze dienst is gratis. Vermoed je een gaslek op straat? Bel dan hetzelfde nummer en blijf op minimaal 50 meter afstand staan.
• Laat het probleem met het gaslek oplossen door een erkende installateur.


❗❗ Ruik je gas? Blijf af van alle elektrische apparaten (dus ook je smartphone niet!), doe het licht niet aan of uit en steek geen stekkers in het stopcontact. Dat kan allemaal kleine vonkjes veroorzaken, met potentieel rampzalige gevolgen. Uiteraard steek je ook geen sigaret of kaarsen aan. Dat laatste is misschien een open deur, maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe voorzichtig je moet zijn bij het vermoeden van een gaslek! ❗❗


Schade door gaslek: verzekerd of niet?

Of de schade door een gaslek door de verzekering wordt vergoed, hangt af van de polisvoorwaarden van je opstalverzekering. Sommige verzekeraars dekken de schade alleen als het gaslek door een externe factor is ontstaan, zoals bijvoorbeeld een hevige storm. Terwijl andere verzekeraars de schade door een beschadigde gasleiding dekken, tenzij de beschadiging door slijtage of onvakkundige installatie is ontstaan. Neem bij schade door een gaslek contact op met je verzekeraar om te kijken of bij jou de schade wordt vergoed.

©Alsu

Een gaslek voorkomen

Door de volgende handelingen uit te voeren, maak je de kans op een gaslek kleiner.

• Check ieder jaar of de slang van je gasfornuis nog goed is. Buig de slang. Wanneer je haarscheurtjes of andere beschadigingen ziet, moet je de slang laten vervangen.
• Na 15 jaar vervang je de slang van het gasfornuis.
• Controleer of de gasaansluiting rubberen afsluitringen heeft.
• Leg zelf geen gasleiding aan, mmaar laat dit door een erkend installateur doen.
• Laat jaarlijks je cv-installatie, geiser en boiler door een erkende installateur controleren.
• Zorg dat de gasleiding niet beschadigd raakt. Zware of scherpe spullen zet je dus bij voorkeur niet in de meterkast neer.
• Bewaar geen (licht) ontvlambare spullen in de meterkast, om zo brandgevaar te voorkomen.
• Installeer een koolmonoxidemelder. Als er koolmonoxide in de lucht hangt, gaat er een alarm af. Hiermee voorkom je geen gaslek, maar wel de vervelende gevolgen dat een gaslek kan veroorzaken.

Extra tips:

  • Is je gasfornuis tijdens het koken uitgevallen? Wacht dan minstens 5 minuten voordat je ‘m weer aanzet.
  • Wanneer je gastoestel een vreemd geluid maakt, laat je het fornuis controleren door een professionele installateur.
  • Pas goed op bij de aanschaf van tweedehands gastoestellen. Sommige toestellen werken niet meer goed of zijn zelfs lek.
  • Check of de gasvlammen van het fornuis blauw zijn. Als ze oranje of geel zijn, werkt het toestel niet goed.

Ook interessant: Wanneer moet je je rookmelders vervangen? Zo test je het zelf

Niet meer koken op gas maar met een 🔌?
▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch