Gaslek in huis: zo herken je het en dit moet je doen

© John New

Gaslek in huis: zo herken je het en dit moet je doen

Geplaatst: 17 april 2024 - 10:38

Jolien Cohen

Een gaslek kan levensgevaarlijk zijn. De kleinste vonk kan al een enorme explosie of brand veroorzaken. Daarnaast bestaat het risico op koolmonoxidevergiftiging, een potentieel dodelijke situatie. Om zulke noodsituaties te voorkomen, is het verstandig om te weten wat je wel en juist niet moet doen bij het vermoeden van een gaslek.

Een gaslek herkennen: geur, sissen of fysieke symptomen

De geur van aardgas is van oorsprong neutraal en is dus niet herkenbaar. Omdat aardgas een ontploffingsgevaar met zich meebrengt, is er een opvallende geur aan toegevoegd. Je herkent het gas hierdoor direct en het is al waarneembaar als er maar 1 procent in de lucht hangt. Het ontploffingsgevaar ontstaat wanneer er 5 procent of meer gas in huis hangt. Soms hoor je bij een gaslek een sissend geluid, of zie je verkleurde vlekken op de gasleidingen.


❗❗ Als je hoofdpijn krijgt, je misselijk en benauwd voelt en braakneigingen krijgt, hoeft dit niet altijd te betekenen dat je griep hebt. Wees alert op een gaslek als je deze symptomen krijgt. Wanneer je een lange tijd in onverbrand gas zit, kun je buiten bewustzijn raken. ❗❗


Veelvoorkomende oorzaken van een gaslek

Veel gaslekken worden veroorzaakt doordat er een gaatje of scheurtje is ontstaan in de gasslang of leiding in huis. Een andere oorzaak kan zijn dat de leiding of slang niet goed is aangesloten op het apparaat met gasaansluiting. Wat ook nog kan, is dat het koppelstuk kapot is.

Het gaslek opsporen

Heb je een vermoeden waar er een gaslek is? Met een gaslekspray of een sopje met afwasmiddel check je de leidingen. Je brengt de spray of het sopje aan op de leidingen. Wanneer je de gaskraan voorzichtig opendraait, ontstaan er belletjes op de plek waar het lek is. Soms is een gaslek moeilijker op te sporen. Schakel dan een professional in om je erbij te helpen.

Gaslek opsporen met zeepsop

© Evgen

Stappenplan bij een vermoedelijk gaslek

Ruik je een gaslucht terwijl je geen gaspit open hebt staan? Kom dan meteen in actie en volg de volgende stappen:

• Zet alle ramen en deuren in huis open. Zo ventileer je de ruimte en komt er schone lucht in de kamer.
• Draai de hoofdkraan dicht. Je vindt deze kraan in de meterkast bij de gasmeter. Dit is een gele knop, een draaiwiel of een hendel.
• Heb je ergens kampeergasflessen staan? Check of deze niet zijn gaan oxideren.
• Ga met iedereen het huis uit en blijf buiten. Bel het Nationaal Storingsnummer Gas en Stroom op 0800-9009. Dit nummer is 24 uur bereikbaar en gratis. Jouw netbeheerder stuurt de storingsdienst om te controleren of er daadwerkelijk een gaslek is. Deze dienst is gratis. Vermoed je een gaslek op straat? Bel dan hetzelfde nummer en blijf op minimaal 50 meter afstand staan.
• Laat het probleem met het gaslek oplossen door een erkende installateur.


❗❗ Ruik je gas? Blijf af van alle elektrische apparaten (dus ook je smartphone niet!), doe het licht niet aan of uit en steek geen stekkers in het stopcontact. Dat kan allemaal kleine vonkjes veroorzaken, met potentieel rampzalige gevolgen. Uiteraard steek je ook geen sigaret of kaarsen aan. Dat laatste is misschien een open deur, maar we kunnen niet genoeg benadrukken hoe voorzichtig je moet zijn bij het vermoeden van een gaslek! ❗❗


Schade door gaslek: verzekerd of niet?

Of de schade door een gaslek door de verzekering wordt vergoed, hangt af van de polisvoorwaarden van je opstalverzekering. Sommige verzekeraars dekken de schade alleen als het gaslek door een externe factor is ontstaan, zoals bijvoorbeeld een hevige storm. Terwijl andere verzekeraars de schade door een beschadigde gasleiding dekken, tenzij de beschadiging door slijtage of onvakkundige installatie is ontstaan. Neem bij schade door een gaslek contact op met je verzekeraar om te kijken of bij jou de schade wordt vergoed.

Gasfornuis aansluiten

© Alsu

Een gaslek voorkomen

Door de volgende handelingen uit te voeren, maak je de kans op een gaslek kleiner.

• Check ieder jaar of de slang van je gasfornuis nog goed is. Buig de slang. Wanneer je haarscheurtjes of andere beschadigingen ziet, moet je de slang laten vervangen.
• Na 15 jaar vervang je de slang van het gasfornuis.
• Controleer of de gasaansluiting rubberen afsluitringen heeft.
• Leg zelf geen gasleiding aan, mmaar laat dit door een erkend installateur doen.
• Laat jaarlijks je cv-installatie, geiser en boiler door een erkende installateur controleren.
• Zorg dat de gasleiding niet beschadigd raakt. Zware of scherpe spullen zet je dus bij voorkeur niet in de meterkast neer.
• Bewaar geen (licht) ontvlambare spullen in de meterkast, om zo brandgevaar te voorkomen.
• Installeer een koolmonoxidemelder. Als er koolmonoxide in de lucht hangt, gaat er een alarm af. Hiermee voorkom je geen gaslek, maar wel de vervelende gevolgen dat een gaslek kan veroorzaken.

0

Powered by

logo

Ook interessant: Wanneer moet je je rookmelders vervangen? Zo test je het zelf

Niet meer koken op gas maar met een 🔌?
0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten