ID.nl logo
Deze 19 gratis programma's moet je op je pc hebben
© PXimport
Huis

Deze 19 gratis programma's moet je op je pc hebben

Je kent ze wel, van die handige programma's. Je downloadt ze, leert ermee werken en vervolgens kun je niet meer zonder! We hebben een top 19 voor je samengesteld van programma's die voldoen aan dit kenmerk. Uiteraard heeft iedereen zijn persoonlijke voorkeur, dus haal eruit wat je interessant lijkt!

Internet en netwerk

Tip 01: Beweeg je als geest

Tijdens het internetten doen diensten er alles aan om zo veel mogelijk van je te weten te komen. Je locatie, interesses, websites die je bezoekt en andere persoonlijke zaken worden door onder andere reclamenetwerken vastgelegd en gekoppeld. Door het gebruik van apps én omdat we zelf veel informatie laten rondslingeren, is dit nauwelijks te voorkomen, maar met Ghostery kun je je in ieder geval tijdens het surfen goed wapenen. Het programma werkt in alle bekende browsers, op Internet Explorer na, en doet er alles aan om traceerscripts en andere trucs tegen te houden. Zodra je een website bezoekt, toont Ghostery hoeveel 'digitale snuffelaars' er werden tegengehouden.

©PXimport

Tip 01 Ghostery blokkeert tijdens het internetten zo veel mogelijk diensten en 'agenten' van reclamenetwerken.

Tip 02: Onderdruk reclames

We weten allemaal hoe fijn het is om tv te kijken zonder reclame-onderbrekingen. Op internet krijg je zo veel reclames te zien dat ze soms wel erg afleiden van de inhoud. Ter indicatie: bij een bezoekje aan de website van De Telegraaf kun je zomaar 20 of meer reclameboodschappen te zien krijgen. Adblock Plus is een gratis uitbreiding voor alle bekende browsers om reclames te onderdrukken. Je zult merken dat sociale media, websites en zoekmachineresultaten er heel anders uit gaan zien. Een tellertje toont hoeveel reclames er worden tegengehouden.

Omdat internet drijft op reclame-inkomsten hebben sommige websites een detector voor Adblock en vergelijkbare programma's. Je kunt de website ongezien verlaten of als je de inhoud toch wilt bekijken, kun je besluiten om Adblock Plus tijdelijk uit te schakelen.

©PXimport

Tip 02 Adblock Plus werkt in alle bekende browsers en verbergt reclames tijdens het internetten.

Tip 03: Netwerkmeter

Heb je enig idee welke programma's op je computer verbinding maken met internet? Een virusscanner die zichzelf bijwerkt, Dropbox en misschien Microsoft Office tijdens het installeren. Welk getal je ook roept, de kans is groot dat je er ver naast zit. Er zijn namelijk misschien maar een paar programma's op je computer die niet regelmatig verbinding maken. GlassWire brengt dit keurig in kaart en toont welke programma's er verbinding maken en met welke server. Ook zie je hoeveel dataverkeer er wordt verbruikt. Je kunt totalen bekijken of deze informatie specifiek per programma opvragen. Zo zie je eenvoudig achterhalen wat bijvoorbeeld een avondje series kijken met Netflix of Popcorn Time aan dataverkeer verbruikt.

Als je de standaard firewall van Windows gebruikt, kun je in het tabblad Firewall bepaalde programma's de toegang ontzeggen. Echter, dit is bijna onbegonnen werk aangezien bijna alle software een verbinding vereisen, bijvoorbeeld om recente updates op te halen.

©PXimport

Tip 03 GlassWire brengt je netwerkverkeer in kaart en toont welke programma's dataverkeer verbruiken.

Windows optimaliseren

Tip 04: Schoonmaakactie

Bijna iedereen is inmiddels bekend met het schoonmaakprogramma CCleaner, dus meer dan dit programma noemen doen we niet. Clean Master is minder bekend en een uitstekende aanvulling op CCleaner. Clean Master is vooral goed in het opsporen van overbodige bestanden van programma's. Uiteraard zijn alle standaard schoonmaakroutines ook aanwezig om tijdelijke/overbodige bestanden van onder andere je browser te verwijderen. Volgens de makers maak je met Clean Master gemiddeld 2 GB aan schijfruimte vrij. Dit komt aardig in de buurt van onze bevindingen. De eerste keer als je Clean Master gebruikt, zal je schoonmaakactie zelfs nog veel meer ruimte opleveren.

Hoewel Clean Master veilig te gebruiken is, geldt ook voor dit schoonmaakprogramma een waarschuwing. Bekijk altijd kritisch welke onderdelen je laat verwijderen en opschonen.

©PXimport

Tip 04 Clean Master kan een grondige schoonmaakactie uitvoeren en vindt overbodige bestanden van meer dan 500 programma's.

Tip 06: De-installeren 2.0

Als je programma's verwijdert via de standaard de-installatieprocedure van Windows, blijven er vaak resten achter op je computer. Soms is dit slordigheid van de programmeur, maar soms wordt er ook vanuit gegaan dat je een programma ooit opnieuw wilt installeren. In dat geval worden er bijvoorbeeld ongevraagd instellingen bewaard. Revo Uninstaller Free biedt uitkomst en helpt bij het grondig verwijderen van programma's. Revo Uninstaller Free activeert eerst de standaard de-installatieprocedure. Vervolgens wordt er gecontroleerd op achtergebleven resten en kun je ook die laten verwijderen.

Het verwijderen van programma's met Revo Uninstaller Free duurt iets langer, maar het loont de moeite omdat 'achterblijvers' niet onopgemerkt blijven en het programma's grondiger verwijdert van je computer.

De betaalde versie van Revo Uninstaller biedt meer mogelijkheden en schoonmaakopties, maar voor de meeste mensen voldoet de gratis versie. Dit programma is in ieder geval al een echte verademing ten opzichte van de standaard de-installatieprocedures.

©PXimport

Tip 06 Revo Uninstaller Free zoekt na de standaard de-installatieprocedure naar achtergebleven resten.¬

Media

Tip 07: Ondertiteling

Als je filmbestanden wilt afspelen, is de kans groot dat je de juiste Nederlandstalige ondertiteling niet hebt. Je kunt hiervoor het internet afspeuren naar het juiste ondertitelingbestand, maar hierbij loop je het risico op schimmige websites te belanden of onveilige downloads binnen te halen. Dankzij Sublight kun je dit voorkomen. Je geeft met Sublight een zoekopdracht op je computer en haalt het resultaat met één muisklik binnen. Je kunt het filmbestand ook slepen naar het Sublight-venster. De ondertiteling wordt met de correcte bestandsnaam bewaard. Hierdoor weet je afspeelsoftware (bijvoorbeeld VLC media player) de juiste ondertiteling automatisch te vinden. Bij Settings / Explorer integration kun je aangeven dat je Sublight voor bepaalde videobestanden vanuit de Windows Verkenner wilt gebruiken. Met deze truc kun je de rechtermuisknop gebruiken op een videobestand en kiezen voor Sublight om de ondertiteling te vinden.

©PXimport

Tip 07 Sublight zoekt, vindt en downloadt de juiste ondertiteling vanuit één programma.

Tip 08: Video omzetten

Er zijn veel oplossingen om videobestanden om te zetten naar een ander formaat, maar geen enkele oplossing werkt zo eenvoudig en soepel als die van Freemake Video Converter. Freemake Video Converter kan alle gangbare formaten aan en regelt het omzetten naar een andere indeling binnen een paar muisklikken. Je hoeft geen verstand te hebben van videobestanden of formaten. Sleep je videobestand naar het Freemake Video Converter-venster en geef aan naar welk formaat je wilt exporteren. Je kunt zelfs het apparaat kiezen, bijvoorbeeld Naar Apple / iPad 3.

Leuk detail is dat je ook kunt omzetten naar mp3's en dat Freemake Video Converter filmpjes van YouTube kan inlezen. Het volgende is niets voor audiofielen (en niet altijd legaal), maar toch een handige functie die we graag onder je aandacht brengen. Het plakken van de YouTube-link in Freemake Video Converter is voldoende om het filmpje klaar te zetten voor conversie naar een eigen videobestand of mp3. Freemake Video Converter maakt gebruik van OpenCandy, een reclamenetwerk dat door sommige mensen als ongewenst wordt beschouwd.

Freemake Video Converter, website

©PXimport

Tip 08 Freemake Video Converter zet filmbestanden om naar elk gewenst formaat en kan ook filmpjes downloaden van YouTube.

Beveiliging

Tip 09: Encryptie

Als je bestanden onleesbaar wilt maken voor derden, kun je gebruikmaken van encryptie. AxCrypt maakt het eenvoudig om dit toe te passen op een of meerdere bestanden. Het programma integreert in de Windows Verkenner. Klik met de rechtermuisnop op een bestand, kies voor AxCrypt / Versleutelen en geef een goed wachtwoord op. Het bestand wordt beveiligd. Gebruik de rechtermuisknop opnieuw en kies AxCrypt / Ontsleutelen om de beveiliging ongedaan te maken. Na het opgeven van het juiste wachtwoord is het bestand weer toegankelijk. Je kunt AxCrypt ook toepassen op een map of selectie bestanden.

Gebruik AxCrypt uitsluitend op eigen bestanden en nooit op systeembestanden of Windows-mappen.

©PXimport

Tip 09 AxCrypt maakt bestanden onleesbaar met sterke encryptie.

Tip 10: Nee, bedankt!

Unchecky is al een paar keer aan bod gekomen in de freeware-rubriek, maar mag in de lijst met topprogramma's niet ontbreken. Steeds meer programmamakers bundelen extra's in de installatieprocedure. Let je even niet op? Dan installeer je misschien per ongeluk ongewenste programma's op je computer. Deze kun je meestal uitschakelen door een vinkje te verwijderen, maar als je niet opgelet hebt, is het kwaad meestal al geschiedt. Unchecky is een handig programmaatje met een aangeboren allergie voor sluwe vinkjes. Zodra je iets probeert te installeren met overbodige ballast, verwijdert Unchecky de vinkjes alvast voor je. Uiteraard moet je altijd blijven opletten, maar dankzij Unchecky loop je minder risico om in de valkuil te vallen.

Tip 11: Malware te slim af

Een verdacht programma dat aan de aandacht van je virusscanner is ontsnapt, zet jouw computer mogelijk open voor criminelen, stuurt gegevens door of toont allerlei reclames. Malware Bytes Anti-Malware is een van de beste remedies hiertegen.

Niet alleen tijdens het actief downloaden, maar ook tijdens het surfen worden er pogingen gedaan om via de browser binnen te komen. We merken regelmatig dat Malware Bytes Anti-Malware allerlei ellende voorkomt. De gratis versie biedt geen realtime bescherming, maar kan je computer wel goed doorzoeken en problemen verhelpen. De betaalde versie kost 22,50 euro per jaar en is een aanrader als je regelmatig software uitprobeert. Je kunt Malware Bytes Anti-Malware naast je bestaande beveiligingsprogramma installeren.

©PXimport

Tip 11 Malware Bytes Anti-Malware ziet potentiële dreigingen en voorkomt dat criminelen je computer kunnen binnendringen.

Fotobewerken

Tip 12: Foto's bewerken

Fotor biedt alles wat je nodig hebt, vooral wanneer je niet te veel tijd wilt besteden aan het bewerken van je foto's. Fotor heeft veel handige verbeteringen en effecten die je in één klik kunt toepassen. Wie nog het retro-tijdperk is blijven hangen, kan allerlei filters toepassen, maar ook in de normale bewerkingen is Fotor krachtig. Fotor is er voor Windows en alle mobiele platforms. De functies en filters van Fotor werken voor sommige bewerkingen zelfs sneller dan de bekende professionele software. Naast het verbeteren en bewerken van individuele afbeeldingen is er een krachtige batch-functie aanwezig om meerdere foto's snel te verwerken. Ook kun je meerdere afbeeldingen met Fotor eenvoudig omtoveren tot een prachtige fotocollage.

©PXimport

Tip 12 Met Fotor kun je je foto's snel bewerken.

Tip 13: Miniatuurweergaven

In de Windows Verkenner zie je bij veel bestanden een miniatuurweergave. Het handige hieraan is dat je snel aan de hand van de afbeelding een foto terug kunt vinden. Bij sommige bestandsformaten wordt de miniatuurweergave echter niet getoond. Dankzij SageThumbs krijg je dit wel voor elkaar. Het programma ondersteunt meer dan 150 (!) grafische formaten. Zo wordt er zelfs van Photoshop-bestanden (psd) een miniatuurweergave getoond. Daarnaast kan SageThumbs je afbeeldingen ook omzetten naar een ander formaat, bijvoorbeeld van png naar jpg. Klik met de rechtermuisknop in de Windows Verkenner op een of meerdere afbeeldingen en kies SageThumbs / Convert to jpg (of een andere indeling).

©PXimport

Tip 13 SageThumbs verzorgt de miniatuurweergaves van fotobestanden in de Windows Verkenner.

Tip 14: Batchverwerking

Als je regelmatig foto's verkleint of om wilt zetten naar een ander formaat, is VarieDrop een handig programma. VarieDrop heeft vier zones. Per zone kun je fotobewerkingen instellen, bijvoorbeeld opslaan als jpg met een kwaliteit van 90% en een maximale resolutie van 1200x900. Je kunt ook een doelmap instellen per zone, bijvoorbeeld een tijdelijke map op je bureaublad. Sleep foto's via de Windows Verkenner naar een van je VarieDrop-zones en het programma voert de voorgedefinieerde bewerkingen uit. VarieDrop is zeer geschikt als je bijvoorbeeld foto's wilt verkleinen voor mailgebruik of marktplaatsadvertenties. Ook als je regelmatig een website bijwerkt met nieuwe foto's is VarieDrop handig. Door de foto's al op je computer te verkleinen, gaat het uploaden naar de website veel sneller.

©PXimport

Tip 14 VarieDrop heeft vier zones waar je foto's op kunt 'laten vallen', waarna de afbeeldingen automatisch worden verwerkt.

Windows en systeemtools

Tip 15: F4 op steroïden

Als een programma vastloopt en niet meer reageert, kun je met Windows Taakbekeer (Ctrl+Shift+Esc) het programma geforceerd afsluiten. Dankzij het programma SuperF4 kun je vastgelopen programma's sneller afsluiten. SuperF4 biedt een variatie op een bestaande toetscombinatie. Met Alt+F4 geef je een programma opdracht om zichzelf netjes af te sluiten. Dit is vergelijkbaar met het bekende kruisje. SuperF4 maakt de toetscombinatie Ctrl+Alt+F4 mogelijk. Hiermee wordt het programma dat je op dat moment voor je neus hebt in één klap uitgeschakeld. SuperF4 is ook handig om programma's als Skype en Spotify volledig uit te schakelen. Dit zijn twee bekende programma's die de regel 'op het kruisje klikken, sluit het programma af' aan hun laars lappen. Wees wel voorzichtig met de toetscombinatie bij programma's als Photoshop of Word. Geopende documenten worden namelijk niet bewaard.

©PXimport

Tip 15 SuperF4 sluit programma's geforceerd af met Ctrl+Alt+F4.

Tip 16: Inloggen met usb

Vraag je je ook weleens af: Kan dat aanmelden bij Windows niet eenvoudiger? Met Rohos Logon Key kun je een usb-stick prepareren zodat deze dienst kan doen als toegangssleutel voor je computer. De omvang van de usb-stick is niet van belang, omdat er nauwelijks opslagruimte wordt gebruikt. Uiteraard is het handig als je de usb-stick aan je sleutelbos kunt bevestigen, zo heb je je digitale sleutel altijd bij je.

Plaats de usb-stick en start Rohos Logon Key. Met Setup USB Key stel je alles in. Herstart je computer en plaats de stick om je aan te melden. Als je de stick in je computer achterlaat en opstart, wordt je automatisch aangemeld. De digitale usb-sleutel kan ook de vergrendeling van je systeem (Windows-toets+L) opheffen.

De gratis versie van Rohos Logon Key heet Rohos Logon Key Free en hebben de makers verstopt achter een testlink op hun website.

©PXimport

Tip 16 Dankzij Rohos Logon Key Free kun je je aanmelden bij Windows met een usb-stick.

Tip 17: Partities bewerken

Windows heeft een programma aan boord, Schijfbeheer, om je harde schijf (achteraf) in te delen. Druk op Windows-toets+R en geef de opdracht diskmgmt.msc, gevolgd door Enter. Als je functies mist of graag op weg wordt geholpen om bijvoorbeeld schijfruimte te vergroten, biedt Easeus Partition Master Free meer mogelijkheden. De aanpassingen worden niet direct uitgevoerd, maar klaargezet. Zo heb je de kans om je wijzigingen goed te controleren of er zelfs van af te zien. Alles in orde? Bevestig je aanpassingen met Apply. Vaak is een herstart vereist voordat je acties worden uitgevoerd.

Het bewerken van de indeling van een harde schijf mag alleen door experts worden verricht, omdat fouten mogelijk afgestraft worden met dataverlies.

©PXimport

Tip 17 Easeus Partition Master Free helpt bij het (achteraf) indelen van je harde schijf.

Tip 18: Handige tabbladen

Hoewel er veel handige vervangers bestaan voor de standaard Windows Verkenner, is de overstap naar een alternatief voor veel mensen een brug te ver. Dankzij Clover hoef je geen afstand te nemen van de Verkenner en kun je toch genieten van handige extra's. De voornaamste toegevoegde waarde van Clover zijn de tabbladen. Je kunt eenvoudig meerdere locaties op je computer openen in één Windows Verkenner-venster. Dit werkt hetzelfde als in je browser. Met de toetscombinatie Ctrl+T open je een nieuw tabblad. Je kunt ook boven in beeld op het plusteken klikken. Gebruik de toetscombinatie Ctrl+Shift+B voor een extra werkbalk met favoriete locaties. Deze locaties bewerk je door er mappen naartoe te slepen (of gebruik de toetscombinatie Ctrl+D).

©PXimport

Tip 18 Clover geeft de Windows Verkenner handige tabbladen.

Tip 19: Omvang op schijf

Het maakt niet uit hoe groot je harde schijf is, fanatieke computeraars hebben vroeg of laat te weinig ruimte. Dit geldt in het bijzonder voor snelle SSD's. Deze zijn snel, maar de capaciteit is beperkt. Je moet dus goed opletten wat je bewaart. Door de wildgroei aan mappen is het soms lastig om te achterhalen waar je grote bestanden staan. TreeSize weet deze informatie snel boven water te halen. Klik met de rechtermuisknop op een map of schijfletter en kies TreeSize Free. Het programma indexeert de mappen en toont deze gesorteerd op omvang. Je kunt doorklikken en dieper graven. Open de map in de Windows Verkenner door in TreeSize de rechtermuisknop te gebruiken op een map.

©PXimport

Tip 19 TreeSize Free laat zien welk mappen veel schijfruimte in beslag nemen.

▼ Volgende artikel
Doorgrond Windows 11 met deze 25 toptips
© diy13 - stock.adobe.com
Huis

Doorgrond Windows 11 met deze 25 toptips

Denk je alle ins en outs van Windows 11 te kennen? Dan dagen we je uit om onderstaande toptips eens door te nemen. Daarmee ontdek je onder meer hoe je vliegensvlug nieuwe apparaten aan het wifi-netwerk toevoegt, webdiensten aan de taakbalk vastmaakt en gesproken woorden omzet in tekst. Lees je mee? Want je weet (misschien) toch nog niet alles.

In dit artikel laten we zien hoe je in Windows 11 efficiënter werkt met slimme instellingen, functies en sneltoetsen:

  • Gebruik virtuele bureaubladen om werk en privé gescheiden te houden
  • Personaliseer het startmenu en de taakbalk
  • Maak gebruik van een vensterindeling om het geheel overzichtelijk te houden
  • Zet focusfuncties en meldingen slim in om ongestoord te werken
  • Verbeter je workflow met spraakinvoer, klembordgeschiedenis en tabbladen

Nog niet over op Windows 11 24H2, lees dan eerst: Alles wat je moet weten over Windows 11 24H2

We gaan er in dit uitgebreide artikel van uit dat je de laatste grote Windows-update (24H2) hebt geïnstalleerd. Is dat nog niet het geval, dan kun je het besturingssysteem eenvoudig bijwerken. Ga vanuit het startmenu naar Instellingen / Windows Update. Bevestig vervolgens met Downloaden & installeren / Nu opnieuw opstarten. Nadat je even hebt gewacht, kun je met de nieuwste versie van Windows 11 aan de slag. Zie je de 24H2-update nergens staan? Activeer dan het schuifje achter Krijg de nieuwste updates zodra ze beschikbaar zijn en klik vervolgens op Naar updates zoeken.

1 QR-code wifi

Wil je een nieuwe tablet of smartphone aan je wifi-netwerk toevoegen, maar heb je het benodigde wachtwoord niet paraat? Geen probleem, want je deelt de inloggegevens eenvoudig met een QR-code. Ga hiervoor naar Instellingen / Netwerk en internet en klik achter Wi-Fi-netwerkwachtwoord op Weergeven. Er verschijnt een klein venster met het wachtwoord van het draadloze netwerk. Je kunt eventueel de weergegeven QR-code scannen, waarna het mobiele apparaat automatisch verbinding maakt. Zeker bij ingewikkelde wachtwoorden voorkom je zo tikfouten.

Sinds kort deel je in Windows 11 wifi-wachtwoorden via een QR-code.

2 Bestanden inpakken

Windows ondersteunt al héél lang het in- en uitpakken van zip-archieven. Dat is nuttig voor als je bijvoorbeeld meerdere foto’s naar iemand wilt versturen. Sinds enige tijd kun je in plaats van zip ook voor andere inpakformaten kiezen. Selecteer in de verkenner een aantal bestanden en klik erop met de rechtermuisknop. Kies via Comprimeren naar voor ZIP-bestand, 7z-bestand óf TAR-bestand. Na enkele tellen verschijnt het archief in je verkenner.

3 Snelle instellingen aanpassen

Rechtsonder vind je het menu met de snelle instellingen. Klik maar eens op het volumepictogram (de speaker) om dat te openen. Je krijgt hiermee vlot toegang tot diverse opties zonder dat je in de reguliere instellingen hoeft te graven. Denk aan onderdelen als Nachtlamp, Toegankelijkheid en bluetooth. Bij de snelle instellingen is er plek voor zes onderdelen. Draai aan het scrolwiel om meer opties te tonen. Wil je een bepaalde instelling bovenaan weergeven? Klik dan op dit pictogram en sleep het met ingedrukte muisknop naar de gewenste plek.

Wijzig in de snelle instellingen naar eigen inzicht de volgorde van de beschikbare onderdelen.

4 Taak beëindigen

Elke Windows-gebruiker heeft weleens te maken met een vastloper. Een programma bevriest, waarna je niks meer kunt doen. Meestal zit er niets anders op dan de taak te beëindigen. Dat gebeurt normaal gesproken via Taakbeheer, maar eigenlijk is dat een omslachtige route. Je kunt deze functie namelijk ook aan je taakbalk toevoegen. Ga naar Instellingen / Systeem / Voor ontwikkelaars en activeer het schuifje achter Taak beëindigen. Klik nu in de Taakbalk met de rechtermuisknop op een app. Via Taak beëindigen sluit je de applicatie direct af als dat nodig is.

Voeg de optie Taak beëindigen aan het contextmenu van de taakbalk toe.

5 Scrolsnelheid wijzigen

Wil je sneller of juist langzamer door (web)documenten scrollen? Pas dan de scrolsnelheid aan. Open de Instellingen en navigeer naar Bluetooth en apparaten / Muis. Je beweegt de schuifknop achter Regels om tegelijk te schuiven naar rechts of links, om respectievelijk een hogere of lagere snelheid in te stellen. Draai in een document nu eens aan het scrolwiel om de nieuwe waarde te testen. Overigens kun je in hetzelfde instellingenvenster ook de snelheid van de muisaanwijzer wijzigen.

Wie graag vlot door documenten navigeert, stelt een hoge scrolsnelheid in.

6 Website op taakbalk

Veel computergebruikers openen in de browser altijd dezelfde diensten, zoals NU.nl, Facebook of ID.nl. Een handige optie is dat je zo’n website aan de taakbalk kunt vastmaken. Start je browser (wij laten zien hoe het bij Chrome werkt) en surf naar de beoogde website. Je klikt nu rechtsboven op de knop met de drie puntjes om het instellingenmenu te openen. Via Casten, opslaan en delen kies je Pagina installeren als app. Wijzig eventueel de naam en bevestig met Installeren. De ‘app’ bevindt zich nu in het startmenu. Gebruik de zoekfunctie van het startmenu om de zojuist geïnstalleerde website te tonen. Klik in de zoekresultaten met de rechtermuisknop op de webdienst en kies Aan de taakbalk vastmaken.

Voeg het pictogram van ID.nl of een andere webdienst aan de taakbalk toe.

7 Tabbladen in verkenner

Van oudsher zijn Windows-gebruikers gewend om meerdere mappen in verschillende vensters van de verkenner te openen. In Windows 11 is dat niet langer nodig, want je kunt de mappen ook in tabbladen openen. Dat werkt hetzelfde als je wellicht van je browser gewend bent. Klik bovenaan de verkenner op het pictogram Nieuw tabblad toevoegen (plusteken) en blader naar de gewenste bestandslocatie. Je gebruikt als alternatief de toetscombinatie Ctrl+T. Tot slot kun je nog met de rechtermuisknop op een map klikken, waarna je In nieuw tabblad openen kiest.

8 Vensterindeling

In Windows kun je tegelijkertijd in meerdere vensters werken. Sleep maar eens (de bovenkant van) een programma naar de linkerkant om het venster precies tot de helft van het scherm uit te lijnen. Voor de rechterkant selecteer je dan een andere app. Windows 11 heeft nog veel meer mogelijkheden om geopende vensters over het scherm te verdelen. Zweef maar eens met de muisaanwijzer in een willekeurig programma rechtsboven op het pictogram Maximaliseren (naast het kruisje). Kies nu een van de zes opties. Splits het scherm bijvoorbeeld in drieën of vieren en werk vervolgens gemakkelijk in meerdere apps.

Bepaal zelf hoeveel vensters je op het scherm wilt zien.

9 Mappen in startmenu

Links naast de Aan/uitknop van het startmenu biedt Windows 11 plek aan diverse veelgebruikte mappen. Je moet deze functie wel even inschakelen. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek van het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Ga nu naar Startmenu / Mappen en zet de schuifjes achter de gewenste mappen aan. De bijbehorende mappictogrammen duiken meteen op in het startmenu.

Plaats onder andere de mappen Documenten, Downloads en Afbeeldingen in het startmenu.

10 Vers bureaublad

Houd je werk en privé graag gescheiden? Switch dan eenvoudig tussen meerdere virtuele bureaubladen. Druk hiervoor op de toetscombinatie Windows-toets+Tab. Zodra je onderaan op Nieuw bureaublad klikt, begin je met een schone lei. Voeg op deze wijze zoveel virtuele bureaubladen toe als je maar wilt. Je gebruikt de toetscombinatie Windows-toets+Ctrl+PijltjeLinks/Rechts om tussen de verschillende omgevingen te schakelen.

11 Klembordgeschiedenis

Met kopiëren en plakken plaats je eenvoudig mappen, afbeeldingen of documenten op de gewenste plek. Zodra je een item kopieert, bewaart Windows dat tijdelijk op het zogeheten klembord. Dat werkt normaal gesproken alleen voor het laatst gekopieerde item. Sinds Windows 10 is het mogelijk om meerdere bestanden of mappen op het klembord te bewaren. Standaard staat deze functie uit. Ga naar Instellingen / Systeem / Klembord en zet het schuifje achter Klembordgeschiedenis aan. Open met de toetscombinatie Windows-toets+V de klembordgeschiedenis en bepaal welk eerder gekopieerd item je wilt plakken.

12 Focussessie

De zogeheten Focussessie helpt je om geconcentreerd te werken. Deze modus blokkeert onder andere inkomende meldingen en badges van apps. Hierdoor kom je niet in de verleiding om tussendoor tóch even iets anders te doen. Navigeer naar Instellingen / Systeem / Focus. Bij Sessieduur staat er een standaardtijd ingesteld van dertig minuten, maar dat pas je met de plus- en minknoppen naar eigen wens aan. Neem ook de overige opties door. Hoe meer onderdelen je aanvinkt, hoe minder je wordt afgeleid. Bevestig ten slotte met Focussessie starten.

Geef aan hoelang je ongestoord wilt werken.

Ongestoord werken zonder scherm?

Dan heb je meer aan een heuse timer

13 Privacy aanscherpen

Op de achtergrond verzamelt Microsoft mogelijk allerlei gebruikersgegevens. Zo speelt de softwaregigant bijvoorbeeld graag data door naar apps, waarna er mogelijk gepersonaliseerde advertenties verschijnen. Je kunt daar een stokje voor steken. Ga naar Instellingen / Privacy en beveiliging / Algemeen. Deactiveer in elk geval het schuifje achter Laat apps me persoonlijke advertenties zien door mijn reclame-id te gebruiken. Bekijk ook de overige onderdelen en schakel ze desgewenst uit.

14 Scrollen in volume

Luister je een podcast of kijk je naar een video? Je kunt op verschillende manieren het volume wijzigen. Zo hebben de meeste toetsenborden hiervoor aparte knoppen. Bovendien bevindt zich rechts in de taakbalk een volumepictogram (speaker). Klik hierop en beweeg de schuifregelaar naar rechts of links. Het kan zelfs nog sneller. Zweef met de muisaanwijzer boven het volumepictogram en draai aan het scrolwiel van de muis.

Verhoog of verlaag met scrollen het volumepercentage.

15 Spraakgestuurd typen

Even geen zin om te typen? Laat dan je uitgesproken zinnen omzetten in tekst. Druk eerst op de sneltoets Windows-toets+H en klik daarna op het microfoontje. De uitgesproken woorden verschijnen meteen op het scherm. Vanzelfsprekend is het wel een voorwaarde dat er op de computer een microfoon is aangesloten. Dat is bij vrijwel elke laptop het geval.

Voor extra mogelijkheden klik je op het tandwielpictogram. Activeer bijvoorbeeld de optie Automatische interpunctie om leestekens toe te voegen. Als je spraakgestuurd typen vaak gebruikt, loont het de moeite om het schuifje achter Startprogramma voor typen via stem in te schakelen. Zodra je in een tekstveld zit, komt de spraakfunctie in het vervolg vanzelf tevoorschijn.

Gebruik spraakinvoer, bijvoorbeeld in Word, om vlotter teksten te verwerken.

16 Verborgen instellingen

Windows 11 bevat een heleboel instellingen die in de reguliere gebruikersomgeving achterwege blijven. Wil je toegang tot alle functies van het besturingssysteem? Dat regel je met de volgende truc. Klik met de rechtermuisknop op een lege plek van het bureaublad en kies Nieuw / Map. Noem deze map: GodMode.{ED7BA470-8E54-465E-825C-99712043E01C}. Wanneer je met Enter bevestigt, wijzigt het pictogram van de snelkoppeling. Dubbelklik daarop om een zeer uitgebreid overzicht met opties te tonen. Als je tweemaal op een onderdeel klikt, opent het bijbehorende instellingenvenster.

Bekijk een ellenlange lijst met verborgen instellingen.

17 Smileys toevoegen

Voeg voortaan kinderlijk eenvoudig emoticons aan een e-mail of chatbericht toe. Druk gewoon op de sneltoets Windows-toets +. (punt) om een klein keuzemenu met emoji te tonen. Je tikt in de zoekbalk eventueel Nederlandse trefwoorden om specifieke emoticons te vinden. Typ je bijvoorbeeld Huisdier, dan kun je een plaatje van een hond, kat of konijn selecteren. Verder bevat de bibliotheek ook bewegende gif-plaatjes. Dubbelklik op een item om het toe te voegen.

In Windows is er een uitgebreide catalogus met emoji’s verstopt.

18 Apps automatisch starten

Als je een bepaalde app dagelijks gebruikt, kun je die gelijktijdig met Windows opstarten. Wie weet luister je bijvoorbeeld altijd muziek met Spotify of surf je op internet met Edge. Ga naar Instellingen / Apps / Opstarten. Zet het schuifje bij de gewenste programma’s op Aan. Zodra het bureaublad verschijnt, starten de gekozen programma’s automatisch op. Andersom kan trouwens ook. Wellicht opent Windows op eigen houtje toepassingen die je niet of nauwelijks gebruikt. Schakel deze applicaties dan uit. Weet wel wat je doet. Zo is het verstandig om een eventuele virusscanner altijd gelijktijdig met Windows op te starten.

19 Titelbalk schudden

Staat je scherm vol met geopende vensters? In eerdere Windows-versies kon je alle apps razendsnel minimaliseren. Je hoefde hiervoor alleen de titelbalk van een programma te schudden. Windows 11 beschikt ook over deze functie, maar die staat standaard uit. Ga via Instellingen / Systeem naar Multitasking en activeer het schuifje achter Titelbalk venster schudden. Klik nu op de titelbalk van een programma en houd de muisknop ingedrukt. Beweeg de muis vervolgens snel heen en weer. Hiermee minimaliseer je alle andere geopende programma’s naar de taakbalk, behalve het huidige venster.

Met deze kleine aanpassing kun je geopende vensters snel minimaliseren.

20 Taakbalk-items

Op de taakbalk bevinden zich diverse pictogrammen, zoals Zoeken, Taakweergave, Widgets en misschien ook Copilot. Wie deze onderdelen nooit gebruikt, kan ze net zo goed verbergen. Klik met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Je kunt de zoekfunctie op verschillende manieren weergeven. Klik bij Zoeken op het uitrolmenu en kies Alleen zoekpictogram, Pictogram en label zoeken of Zoekvak. Je kunt ze ook allemaal even uitproberen, want elke wijziging is direct zichtbaar. Via Verbergen verdwijnt de zoekfunctie helemaal uit beeld. Bepaal met de schuifjes achter Taakweergave, Widgets en eventueel Copilot in hoeverre je deze onderdelen wilt weergeven.

Beslis op welke wijze je de zoekfunctie in de taakbalk wilt tonen.

21 Schaalgrootte aanpassen

Je kunt teksten, afbeeldingen en overige items in Windows vergroten door de schaalgrootte te verruimen. Klik met de rechtermuisknop ergens op een lege plek van het bureaublad en kies Beeldscherminstellingen. In het uitrolmenu achter Schaal staat de waarde standaard op 100%, maar je kunt als alternatief ook 125%, 150% of 175% selecteren. Je merkt direct verschil, want alles oogt een stuk groter. Er is ook een optie om een aangepaste schaalgrootte in te stellen, maar volgens Microsoft resulteert dat mogelijk in onleesbare tekst en apps.

Met een schaalgrootte van 175 procent verschijnen teksten en menu-onderdelen nogal groot in beeld.

22 Grote (koeien)letters

Wie de letters in Windows te klein vindt, kan daar iets aan doen. Ga naar Instellingen / Toegankelijkheid / Tekengrootte. Beweeg de schuifregelaar een stukje naar rechts. De voorbeeldtekst wijzigt meteen. Als je deze voorbeeldtekst comfortabel kunt lezen, bevestig je met Toepassen. Windows 11 past de lettergrootte in het besturingssysteem en ondersteunde apps aan. Kies je té grote letters, dan leidt dat wellicht tot onduidelijke menu’s. Gelukkig kun je die koeienletters altijd weer verkleinen.

Verhoog met grotere letters de leesbaarheid in Windows 11.

23 Oude rechtermuisknopmenu

Ten opzichte van Windows 10 is het contextmenu van Windows 11 flink op de schop gegaan. Het bevat minder opties. Goed om te weten is dat je het oude vertrouwde rechtermuisknopmenu alsnog kunt oproepen. Klik maar eens met rechts op een bestand of map. Via Meer opties weergeven komt het klassieke contextmenu tevoorschijn.

24 Donkere modus

De meeste mensen vinden overdag een gebruiksomgeving met lichte kleuren prettig. Kruip je ook weleens ’s avonds achter de computer, dan is juist een donkere gebruiksomgeving comfortabeler voor de ogen. Pas de weergave in Windows 11 hier eenvoudig op aan. Klik met de rechtermuisknop ergens op het bureaublad en kies Aan persoonlijke voorkeur aanpassen. Via Kleuren beland je in het juiste menu. Je selecteert in het uitrolmenu achter Kies de modus de optie Licht of Donker. De wijziging is direct actief.

Switch vanuit de kleureninstellingen tussen de lichte en donkere modus.

25 Positie startknop

Standaard staan de startknop en vastgepinde apps in het midden van de taakbalk. Je kunt de boel ook naar links opschuiven. Klik hiervoor met de rechtermuisknop op de taakbalk en kies Taakbalkinstellingen. Je klikt daarna op Gedrag van taakbalk om de onderliggende opties te tonen. Kies in het uitrolmenu achter Uitlijning van taakbalk de optie Links uitlijnen. De startknop en apps verplaatsen zich direct naar links.

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris
© BGStock72 - stock.adobe.com
Huis

Weg met die zweetlucht! Zo krijg je je sportkleding écht fris

Na een stevige sportsessie voel je je voldaan. Je bent trots op jezelf dat je het 'weer geflikt' hebt. Maar je sportkleding? Die ruikt allesbehalve fris. Wassen helpt natuurlijk, maar wat doe je als die geur hardnekkig blijft hangen?

De tips in dit artikel in het kort:

  • Was sportkleding het liefst meteen, maar laat het eerst weken in natuurazijn en water
  • Zet de wasmachine op een sportprogramma of op maximaal 30 graden
  • Gebruik vloeibaar wasmiddel (niet te veel)

Lees ook: Schoenen wassen in de wasmachine, zo doe je dat

Sterke zweetlucht? Natuurazijn!

Om ervoor te zorgen dat de sterke zweetlucht niet in de kleding blijft, gooi je de kleding 15 tot 20 minuten voor het wassen in een bak met koud water en een flinke scheut natuurazijn. De azijn haalt de penetrante geur eruit en verwijdert al wat vuil, maar tast het textiel niet aan. Dit helpt ook bij sportkleding met een oude zweetgeur. Daarna was je de kleding met de wasmachine of met de hand.

Heb je een flinke training gehad en echt geen tijd om je sportkleding voor de volgende wedstrijd te wassen? Je frist je sportkleding tijdelijk op door een plantenspuit te vullen met water en azijn, verhouding: 50/50. Spray het mengsel op het kledingstuk en de zweetgeur is weg. Was de kleding na de wedstrijd wel gelijk.

🧊 Extreem sterke geuren krijg je ook uit je sportkleding door de kleding in een plastic zak te stoppen, deze dicht te knopen en de zak in de vriezer te stoppen. De kou doodt de bacteriën die de zweetgeur veroorzaken. Na 24 uur haal je de zak met kleding er weer uit.

Was je sportkleding niet te heet!

Waarschijnlijk denk je: hup, wasmachine aan op 60 graden. Maar doe dit liever niet. Sportkleding is meestal gemaakt van speciaal materiaal dat sneller droogt, een ademende eigenschap heeft en vocht afdrijft. Deze stof is vaak delicater dan bij gewone kleding. Daarom is het belangrijk dat je de kleding voorzichtig wast, op maximaal 30 graden. Zet de wasmachine op een sportprogramma of een programma voor synthetische kleding. Een heter programma kan ervoor zorgen dat de sportkleding krimpt en het elastiek aangetast raakt. Check altijd voor het wassen het waslabel voor de specifieke wasinstructies van de kleding.

Keer de kledingstukken binnenstebuiten voordat je ze in de wastrommel gooit. Hiermee bescherm je de opdrukken en kleuren aan de buitenkant van je kleding. Bovendien zitten de bacteriën en dode huidcellen toch aan de binnenkant van je kleding. Prop de wasmachine niet te vol, want dan wordt je sportkleding niet goed gespoeld.

©Oriol Roca

💡 Geen zin om je sportkleding meteen in de was te gooien? Trek de kleding wel meteen uit en laat het even uithangen. Als je het op een hoopje op de grond gooit, verspreiden de bacteriën alleen maar meer. En hoe langer je wacht, hoe erger de geuren worden.

Wel: vloeibaar wasmiddel. Niet: wasverzachter

Voordat je uit gewoonte een flinke scheut wasmiddel in de machine giet omdat je sportkleding zo vies ruikt: even wachten. Te veel wasmiddel zorgt er juist voor dat er zeepresten in de stof achterblijven. En dit zorgt ervoor dat de kleding je dode huidcellen nog beter blijft vasthouden. Het gevolg: nare geurtjes waar niemand blij van wordt. Gebruik het liefst vloeibaar wasmiddel, want de resten van waspoeder blijven vaak achter in kleding. Je mag wel een beetje baking soda in de wasmachine doen, dit neutraliseert de zweetlucht.

Veel mensen gooien het liefst ook nog wat wasverzachter met een geurtje bij de was, maar voor sportkleding is dit niet aan te raden. Wasverzachter legt namelijk een laagje over de vezels en verstopt hierdoor de vezels, waardoor de kleding niet meer goed schoon wordt. Hierdoor ruikt je kleding na een sportsessie juist erger naar zweet. En wasverzachter kan de stof en de elasticiteit ervan aantasten, waardoor de kleding gaat lubberen.

©anetlanda

⚠️ Droog je sportkleding liever niet in de droger. Veel sportkleding krimpt door de hitte. Het is veel beter voor de kleding om het buiten aan de lijn te laten drogen of in een ruimte met goede ventilatie.

Toe aan nieuwe sportkleding?

Van sport-bh tot fitnessbroek