Ik ga op fietsvakantie en neem mee…
Wil je een fietsvakantie plannen? Wees dan op alles voorbereid! Zo weet je van tevoren nooit welk (nood)weer je onderweg tegenkomt. Bovendien kan het meenemen van bagage een behoorlijke uitdaging zijn. Met de tips in dit artikel is je fietsuitrusting al vanaf de eerste etappe helemaal op orde.
Na het lezen van dit artikel weet je:
-
Hoe je (zo veel mogelijk) bagage meeneemt op fietsvakantie
-
Welke spullen je voor een perfecte fietsvakantie beslist nodig hebt
-
Hoe je je zo goed mogelijk voorbereid op (doem)scenario’s
-
Misschien is het artikel Tien tips voor het kopen van de beste fietsnavigatie ook interessant voor jou.
Als je een goede e-bike of toerfiets hebt, is het verleidelijk om een uitgebreide fietsvakantie uit te stippelen. Beweging is tenslotte gezond en bovendien geniet je onderweg van mooie landschappen. Je komt daarnaast op plekken die voor auto's onbereikbaar zijn én je bespaart op benzinekosten. Besluit je eenmaal om dit avontuur aan te gaan, dan vergt het wel wat voorbereidingswerk. Lees hier welke spullen je allemaal nodig hebt.
Fietstrip gepland?
Hier vind je alle spullen die je daarvoor nodig hebt!
Bagage meenemen
Kleding, toiletspullen, leesvoer, reisdocumenten… Wie met vakantie gaat, neemt flink wat spullen mee. Voor vliegreizen en autotrips is dat niet zo’n probleem, omdat je relatief veel bagage kunt inpakken. Bij fietsvakanties is dat natuurlijk anders. Hoe minder ballast, hoe beter. Wees dus op voorhand selectief met wat je wel en vooral niet inpakt. Let daarnaast op het gewicht. Kies bijvoorbeeld liever voor een lichte e-reader dan meerdere fysieke boeken.
Voor het inladen van bagage liggen fietstassen natuurlijk voor de hand. Je kunt op vrijwel elke e-bike en toerfiets een dubbele tas op de bagagedrager bevestigen. Daarnaast bestaan er ook speciale trekkingfietsen met een zogeheten voordrager. Gunstig, want in dat geval maak je ook tassen bij het voorwiel vast. Dat zorgt onderweg ook nog eens voor een betere balans. Koop bij voorkeur waterbestendige fietstassen. Bij sommige producten is een regenhoes inbegrepen.
Kom je nog altijd bagageruimte tekort? Overweeg dan een ruime stuur-, zadel- of frametas. In de betere (online) fietswinkels vind je die veelal onder de noemer 'bikepacking tassen'. Bekende merken als AGU, Topeak en Ortlieb ontwikkelen geschikte producten. Tot slot kun je ook nog een rugtas gebruiken, al fietst dat minder comfortabel.
Als je gaat kamperen, kun je misschien niet alle benodigdheden in fietstassen kwijt. In dat geval is een fietskar een interessante optie. Een groot voordeel is dat je zo’n aanhanger aan elke tweewieler kunt vastmaken. Nuttig voor wie bijvoorbeeld met een racefiets of mountainbike op vakantie wil. Let bij de aanschaf van een fietskar op de maximale inhoud en het laadvermogen.
Bagagevervoer Wil je graag op fietsvakantie, maar neem je liever geen bagage mee? Begrijpelijk, want een volbeladen tweewieler trapt nu eenmaal zwaarder. Besteed het bagagetransport desgewenst uit aan een speciale vervoerder. Zelfs wanneer je van hotel naar hotel reist, laat je je spullen vervoeren. Bij veel aanbieders van fietsreizen is het bagagetransport inbegrepen. Een nadeel van deze optie is wel dat je alle bestemmingen vooraf dient te plannen.
Op álle weersomstandigheden voorbereid
Voor fietsvakanties heb je de juiste kleding nodig. Hiervoor zijn er allerlei geschikte producten te koop, zoals shirts, jassen, broeken, sokken, handschoenen, schoenen en helmen. Draag het liefst meerdere lagen over elkaar, zodat je de kleding zo goed mogelijk op de temperatuur kunt afstemmen. Het is namelijk vervelend wanneer je het onderweg koud hebt of juist gaat transpireren. Dankzij het gebruik van meerdere lagen trek je tijdens een tussenstop makkelijk iets aan of uit. Verder bestaan er ook broeken met afritsbare pijpen. Ideaal voor warme dagen!
Fietskleding is meestal nauwsluitend, zodat een shirt of broek bij tegenwind niet gaat wapperen. Voor regenachtige dagen heb je waterbestendige kleding nodig. Ga hierbij niet op zoek naar spotgoedkope producten. Het is namelijk belangrijk dat regenkleding voldoende ‘ademt’, anders ga je overmatig zweten. Zeker tijdens urenlange tochten is dat erg hinderlijk. Goede regenkleding is over het algemeen wel wat duurder.
Zadelpijn voorkomen Bij lange afstanden ligt zadelpijn op de loer. Met een goede fietsbroek voorkom je dit euvel. Dankzij de zeem op het zitvlak van de broek ontstaan er geen vervelende schuurplekken.
De juiste weg volgen
Uiteraard fiets je liever niet verkeerd. Bij een fietsvakantie kun je eigenlijk niet om een goed navigatiehulpmiddel heen. Gelukkig hebben de meeste mensen hiervoor al een geschikt apparaat in huis, namelijk de smartphone. Met een speciale houder monteer je het toestel eenvoudig op het stuur. Koop eventueel een waterbestendige fietshouder, zodat je ook in de regen kunt navigeren. Overigens zijn de betere smartphones van zichzelf al waterdicht. Je gebruikt in dat geval elke houder. Plan een route in Google Maps (Android/iOS), Fietsknoop (Android/iOS), Route.nl (Android/iOS) of een andere app.
Bekende merken als Garmin, Wahoo en Mio brengen ook weerbestendige fietsnavigatiesystemen op de markt. Houd hierbij rekening met een behoorlijke aanschafprijs. Dergelijke systemen ondersteunen vaak extra functies. Denk onder meer aan het koppelen van een cadans- en snelheidssensor.
Powerbank Bij navigatiesessies raakt de accu van de smartphone relatief snel leeg. Logisch, want de gps-chip en het scherm vragen veel energie. Zorg dus vooraf dat de batterij volledig is opgeladen. Neem daarnaast voor de zekerheid een powerbank mee. Met deze mobiele oplader kun je de smartphone altijd en overal bijladen. Als alternatief hebben sommige e-bikes een usb-poort waarop je het mobiele toestel kunt aansluiten.
Onmisbare spullen voor de fietsvakantie
Een aantal zaken mag tijdens fietsvakanties beslist niet ontbreken. Zo neem je altijd een bandenreparatieset mee. Zelfs bij gebruik van anti-lekbestanden bestaat er namelijk een reële kans op lekrijden. Wie weet ligt er bijvoorbeeld ergens glas op de weg of volg je een kilometers lang schelpenpad. Zorg dus dat je onderweg een band kunt plakken. Naast een plakset heb je ook een bandenpomp nodig. Stop verder voor de zekerheid een extra binnenband in de fietstas.
Voor bestuurders van een e-bike is een extra accu wellicht geen overbodige luxe. Bij een mogelijk defect kun je de reis dan in elk geval voortzetten. Een extra voordeel is dat je met een tweede batterij de actieradius verlengt. Nuttig voor wie graag lange afstanden aflegt. Als je regelmatig in het donker fietst, neem je reservelampjes mee. Fietsverlichting gaat namelijk relatief snel kapot. Werken de lampen op batterijen? Stop die dan ook in de bagage.
Pechhulp voor fietsers Zie je een fietsvakantie helemaal zitten, maar ben je bang voor materiaalpech? Verschillende organisaties bieden tegen betaling pechhulp. Let hierbij goed op de voorwaarden. Zo brengen sommige diensten je (en de fiets) alleen naar de vakantiebestemming, terwijl andere aanbieders indien mogelijk ter plekke het probleem oplossen. Check ten slotte ook voor welke landen de pechhulp geldt.