Wahoo ELEMNT Bolt V2 & Wahoo ELEMNT Roam review

© PXimport

Wahoo ELEMNT Bolt V2 & Wahoo ELEMNT Roam review

Fiets accessoires

Geplaatst: 5 augustus 2022 - 09:22

Aangepast: 14 december 2022 - 09:50

Daan Doedens

Wahoo is al jaren een populair merk als het gaat om fietscomputers en aanverwante zaken. Met de Wahoo ELEMNT Bolt V2 heeft het bedrijf een relatief nieuwe fietscomputer in huis, die we uitgebreid hebben getest. We vergelijken de Bolt V2 met de Wahoo ELEMNT Roam, een veel verkochte voorganger. Met beide fietscomputers hebben we onze rondjes gereden. De resultaten vind je in deze review.

Wat meteen opvalt is dat de Bolt V2 een stuk handzamer is dan de Roam. Met 69 gram is-ie ongeveer een kwart lichter dan de Roam, die ook nog eens een stuk groter is. Minder luchtweerstand en een lager gewicht dus, al moet gezegd dat het grote scherm van de Roam ook wel fijn is, als je je tenminste niet zo druk maakt om de aerodynamica. Het scherm van de Bolt V2 is slechts 2,2 inch, kleiner nog dan de fietscomputers van Garmin die we in de test hebben meegenomen. Vanwege zijn kleine formaat is de Bolt V2 wel iets dikker dan de Roam.

Waar Wahoo al sinds jaar en dag goed in slaagt, is het maken van pagina’s. Via de app op je smartphone stel je gemakkelijk in welke informatie je op het scherm van de fietscomputer wil toveren. Zo kun je specifieke pagina’s bouwen voor in de bergen en op het vlakke, maar ook een simpel trainingsritje waarin je jezelf niet wil overspoelen met data is is een optie. Pagina’s kunnen worden aan- en uitgezet, en ze worden na het aanmaken ervan meteen getoond op de Wahoo. 

Scherm en sensoren

Een ander duidelijk verschil zit ‘m in het scherm. De ELEMNT Roam beschikt al over een kleurenscherm, destijds een flinke verbetering ten opzichte van de eerste ELEMNT. Waar de Roam het moet doen met 8 kleuren – voor een gewoon fietsritje in principe prima – kan het scherm van de Bolt V2 maar liefst 64 kleuren onderscheiden, waardoor je wat meer detail in je kaart krijgt. 

De Bolt V2 moet het doen met een iets lagere resoltie, maar dat is vanwege het kleinere scherm geen enkel probleem. Dat kleinere scherm zorgt er wel voor dat je wat minder datavelden op een scherm kunt tonen: 9 bij de Bolt V2, ten opzichte van 11 bij de Roam. Het scherm van de Bolt V2 is overigens niet van glas, maar van plastic. Het is jammer dat beide Wahoos nog geen touchscreen hebben, iets wat veel andere fietscomputers wel ondersteunen.

© PXimport

Beide Wahoos zijn te koppelen met een aantal sensoren. Allereerst is er de Tickr, een verbeterde versie van de hartslagmeter uit de eerdere Wahoo die om de borstkas gedragen wordt. Het is lastig vergelijken, maar de sensor lijkt prima te werken, en laat zich makkelijk koppelen met de fietscomputers. Verder is er een snelheidsmeter (voor aan de as van het voorwiel) en een cadansmeter (voor op het pedaal) beschikbaar. 

Koppelen gebeurt via de app, en is in een handomdraai gebeurd. Tijdens de testperiode zijn we niet tegen sensorproblemen aangelopen. De Wahoos beschikken niet over valdetectie, hoewel daar wel een aparte sensor voor te koop is. Het sensorpakket kost bij aankoop van een van de fietscomputers zo’n 60 euro. Een losse aankoop van het pakket is een stuk duurder. 

Wahoo ELEMNT Roam

Adviesprijs€ 262,49 zonder sensoren, € 322,49 met sensorbundel
Afmetingen 89 x 54,4 x 17,8 mm
Gewicht 93,5 gram
Verbinding micro-usb, bluetooth, ANT+, wifi
Website eu.wahoofitness.com7Score70

  • Pluspunten

  • Groot scherm

  • Goede koppeling met app en Komoot

  • Fijn, relatief goedkoop sensorpakket

  • Minpunten

  • Nog vrij prijzig voor z’n leeftijd

  • Geen usb-c

  • Beetje log

Accu en routes

De Wahoo ELEMNT Bolt V2 heeft een accuduur van zo’n 15 uur, natuurlijk afhankelijk van het gebruik van sensoren en achtergrondverlichting. De Roam doet het met 17 uur iets beter, maar beide gaan een stuk langer mee dan de eerste generatie fietscomputers van Wahoo. 

Een fijne toevoeging bij de Bolt V2 is de ondersteuning voor usb-c, waardoor de accu een stuk sneller oplaadt. Die accu wordt overigens beschermd door een IPX7-classificatie, wat inhoudt dat je er prima mee in de stromende regen kunt fietsen – zelfs een onverwachte valpartij in een plas water levert geen problemen op.

Routes voor op de Wahoo maak je makkelijk via bijvoorbeeld Komoot, die je met een app-koppeling simpel op het scherm van je fietscomputer tovert. Je kunt de route ook op het apparaat zelf maken, maar erg handig is dat niet. 

© PXimport

Bovendien kun je in een handomdraai GPX-bestanden inladen voor als je een bestaande route wil fietsen. Beide Wahoos ondersteunen het herberekenen van routes als je een andere afslag hebt genomen. Anders dan de meeste fietscomputers in de test is er bij de Wahoos geen verrassingsfunctie aanwezig. Hoe erg je dat vindt, hangt natuurlijk af van je persoonlijke voorkeuren. Wahoo maakt contact met alle relevante satellieten, dus waar je ook bent, je routes zouden altijd moeten werken. 

Conclusie

Zowel de Wahoo ELEMNT Bolt V2 als de Wahoo ELEMNT Roam zijn prima fietscomputers. Het grootste verschil zit ‘m in het formaat van de computer zelf, en daarmee ook van het scherm: de Bolt V2 is een stuk kleiner. Daardoor is ‘ie lichter, maar je levert ook wat ruimte voor datavelden in. De usb-c-ondersteuning is een verademing, zelfs tegenwoordig nog geen een-twee-drietje bij fietscomputers, en zorgt ervoor dat de iets verminderde accutijd geen probleem is. 

Beide apparaten hebben voldoende sensoren om van je fietstocht een succes te maken, en kunnen elke denkbare vorm van data op het scherm tonen. Qua prijs ontlopen de twee elkaar niet bijzonder veel, dus als je een klein scherm fijn vindt, is de Bolt V2 zeker de moeite waard. Heb je liever veel informatie en een groter scherm, dan is de Roam ook nog steeds prima.

8,0

ONS OORDEEL

Wahoo ELEMNT Bolt V2

Pluspunten

Handzaam

Usb-c

64-kleurenscherm

Minpunten

Minder ruimte voor datavelden

Korte accuduur

Geen touchscreen

Conclusie

**Adviesprijs**€ 279,- zonder sensoren, € 339,- met sensorbundel **Afmetingen** 77,47 x 47,2 x 21,3 mm **Gewicht** 69 gram **Verbinding** usb-c, bluetooth, ANT+, wifi **Website** [eu.wahoofitness.com](https://eu.wahoofitness.com/)...
Lees meer
Deel dit artikel
Reageer op dit artikel
Voeg toe aan favorieten
Wat vond je van dit artikel?

Aanbevolen voor jou

ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000