Wandel- en fietsplezier met Komoot
We wandelen en fietsen wat af met z’n allen. Daarom is het wel zo fijn als je afwisselende tochten kunt maken die echt de moeite waard zijn. Je vindt ze met de app Komoot. Hiermee ontdek je tochten die anderen al hebben gemaakt of stel je jouw eigen tochten samen. Of het nu in je eigen omgeving is, elders in Nederland of over de grens, Komoot wijst je de weg!
1 Aan de slag
Start je de app Komoot (iOS en Android), dan is aanmelden via Facebook of een e-mailadres je eerste activiteit. Een Komoot-account is nodig, omdat hier jouw gemaakte en geplande tochten in worden opgeslagen. Die kun je vervolgens op al je apparaten bekijken en aanpassen.
Om jouw profiel compleet te maken geef je een naam op, stel je (eventueel) een profielfoto in en geef je aan wat jouw favoriete sporten zijn, zodat de app de juiste tochten kan aanbevelen. Uiteindelijk kom je op het beginscherm terecht en kan het feest beginnen.
2 Inspiratie
Je begint op het tabblad Inspiratie. Hier zie je al meteen een aantal aanbevelingen van tochten die je kunt maken. Ook die van medegebruikers, want iedereen kan routes delen met anderen, net zoals jij dat ook kunt als je dat leuk vindt.
Bekijk je een tocht, dan zie je de volledige route op een plattegrond, net als de tijdsduur, afgelegde afstand, foto’s van wat je onderweg allemaal tegenkomt, een hoogteprofiel, enkele statistieken en eventueel de reacties van anderen. Dankzij dit alles kun je prima inschatten of deze tocht iets voor jou is.
3 Verken de omgeving
Om gerichter te zoeken, kies je bovenaan het tabblad Inspiratie een activiteit uit: toerfietsen, wandelen, mountainbiken, wielrennen of hardlopen. Je ziet dan tochten in jouw directe omgeving. Met de plus- en minknop op het kaartje stel je de grootte van het zoekgebied in. Verder kun je de gewenste tijdsduur en moeilijkheidsgraad aangeven, en eventueel een ander startpunt kiezen dan je huidige locatie.
Kies je een tocht, dan zie je onder het plattegrondje met de route bij Waypoints langs welke bezienswaardigheden je komt. Tik op Statistieken om onder meer een hoogteprofiel en informatie over wegtypes en ondergrond te bekijken.
©CIDimport
4 Leuk voor later
Heb je iets leuks gevonden? Kies voor Opslaan om deze tocht in jouw profiel te bewaren, zodat je hem een keertje zelf kunt doen.
Gaat het om een tocht die iemand zelf heeft opgenomen met een smartphone of gps-ontvanger? Dan kun je de vraag krijgen of je altijd de originele route wilt volgen, of dat je bij afwijkingen liever de bekende wegen volgt. Waarom is dat? Stel dat het gps-signaal tijdelijk wegviel of dat iemand een omweg moest maken om een kudde Schotse Hooglanders te ontwijken, dan wil jij straks misschien liever het gebaande pad volgen.
5 Kom in beweging
Wil je meteen aan de tocht beginnen? Kies dan voor Navigatie in plaats van Opslaan. Je telefoon wijst je vervolgens de weg. Zowel visueel op een plattegrond, als met spraakinstructies. Kom je onderweg iets leuks tegen? Tik op het camerapictogram en leg het vast om jouw tocht te verrijken met mooi beeldmateriaal.
Ook opgeslagen en eerder gemaakte tochten die allemaal in je profiel staan, beleef je (opnieuw) met een tik op Navigatie. Ben je op dit moment ver van het startpunt vandaan? Dan vraagt Komoot of je er met de auto of het openbaar vervoer naartoe wilt navigeren.
Kaartmateriaal
Komoot is gratis. Wil je offline kaartmateriaal gebruiken om je dataverkeer in binnen- en buitenland te beperken, en daarnaast gebruikmaken van spraaknavigatie? Dan kun je dat per regio ontsluiten, waarbij je de eerste regio helemaal gratis krijgt. Heb je veel regio’s nodig? Dan is het al snel goedkoper om dit eenmalig wereldwijd af te kopen (momenteel drie tientjes). Of kies de abonnementsvorm Komoot Premium, waarbij je onder andere aanvullend kaartmateriaal krijgt dat specifiek is afgestemd op activiteiten zoals wandelen, toerfietsen of mountainbiken. Zolang je dat laatste, de offline kaarten en spraaknavigatie niet (voor meer dan één regio) nodig hebt, is de app dus helemaal gratis.
6 Plan je tocht
©CIDimport
Tik onderin op Plannen om je eigen tocht samen te stellen. Kies een activiteit, je conditieniveau, en geef het startpunt en de bestemming aan. Wil je meteen op weg, dan tik je vervolgens op Navigatie. Wil je de tocht voor later bewaren, dan kies je voor Opslaan.
Nu heeft Komoot de route voor jou bedacht, maar nog leuker is het om zelf een route uit te zetten. Om dit te doen geef je geen bestemming op, maar houd je een vinger op het scherm gedrukt om stap voor stap jouw route op te bouwen. Je kunt kiezen of dit via bestaande wegen en paden moet gebeuren of dwars door het terrein.
7 Route opnemen
Wil je er gewoon lekker op uit, maar de route die je volgt wel vastleggen voor later? Kies dan voor Opnemen, tik op Een Tour opnemen en ga op pad. Komoot laat je positie en de afgelegde weg live op een plattegrond zien. Ook kun je weer foto’s toevoegen via het camerapictogram, al kan dat ook gewoon rechtstreeks met de camera-app.
Na afloop houd je de Stop-knop ingedrukt, waarna Komoot laat zien welke activiteit is herkend (aanpasbaar). Vink foto’s aan die je wilt toevoegen, eventueel met wie je op pad was en ook deze afgeronde tocht wordt netjes opgeslagen in je profiel.
8 Bezienswaardigheden
Bij een tocht wordt meestal een aantal hoogtepunten (highlights) aangegeven die je onderweg tegenkomt. Ben je niet zozeer in de route ge ïnteresseerd, maar wil je wel een keertje langs zo’n bezienswaardigheid lopen of fietsen? Selecteer die dan en tik op Opslaan om deze te bewaren in je profiel, zodat je de bezienswaardigheid later kunt meenemen tijdens een van jouw eigen tochten.
Heeft iemand onderweg foto’s gemaakt en toegevoegd? Op de plattegrond van de tocht zie je waar ze gemaakt zijn, zodat je weet waar je moet zijn.
9 Foto’s en hoogtepunten
Na afloop van een tocht vraagt Komoot of je foto’s, hoogtepunten en andere informatie wilt toevoegen. Daar heb je op dat moment misschien geen puf voor. Geen probleem, dat kan altijd later nog.
Tik je onderin op Profiel, dan vind je onder Tours en bij Voltooid al je gemaakte tochten terug. Selecteer een tocht, tik op het menupictogram en kies Tour bewerken. Bij Highlights markeer je alle hoogtepunten op de plattegrond en bij Foto’s voeg je extra plaatjes toe of haal je ze weer weg. Je kunt bij Deelnemers ook aangeven met wie je deze tocht gemaakt hebt.
©CIDimport
10 Privacy
Je kunt jouw tochten helemaal voor jezelf houden, delen met je vrienden of aan iedereen laten zien. Het standaardgedrag stel je in bij je profiel. Ga naar Profiel, tik bovenin op het tandwielpictogram en kies Privacy. Met Privacy van je account regel je de vindbaarheid van je profiel. Kies voor Tours en Collecties om aan te geven wie jouw tochten mogen bekijken.
Daarnaast kun je de zichtbaarheid ook altijd nog per individuele tocht regelen. Dat kan meteen tijdens het opslaan of later bij het wijzigen van de tocht. Let op: hoogtepunten zijn altijd openbaar, inclusief foto’s!
11 Privacyzones
Net zoals je heerlijk kunt rondsnuffelen tussen de tochten die anderen hebben gemaakt, is het wel zo leuk als ook jouw routes door anderen gebruikt kunnen worden. Zo help je elkaar om mooie tochten te maken en leuke bezienswaardigheden te bezoeken.
Maar wat nu als je vanaf huis vertrekt of een andere plek die je voor jezelf wilt houden? Stel dan een privacyzone in. Ga naar de instellingen in je profiel, kies Privacy / Privacyzones en tik op Privacyzones beheren. Je wordt dan naar de website gestuurd, waar je alle adressen opgeeft die niet openbaar mogen worden.
Website
Komoot is niet alleen als app beschikbaar, je kunt ook de website www.komoot.nl bezoeken. Ook hier vind je een onderdeel Inspiratie, met tochten per activiteit in jouw directe omgeving of op een andere locatie. Of plan je eigen route via de Routeplanner. Hier laat je Komoot de tocht automatisch plannen of maak je weer een eigen route door via rechtsklikken punten op de kaart te markeren. Je hebt dus altijd de keuze waar je het voorbereidende werk doet: met je telefoon of achter het grote computerscherm. Op elk apparaat vind je bij je profiel alle geplande en eerder gemaakte tochten terug.
12 Samen op pad
Kom je bij Inspiratie een leuke tocht tegen, dan is het een idee om even bij de maker te kijken welke tochten hij of zij nog meer heeft gemaakt. Ziet het er veelbelovend uit, dan kun je die persoon eventueel gaan volgen. Net zo kunnen anderen ook jou gaan volgen. Bij je profiel zie je bovenaan de volgersaantallen staan. Tik op Volgend en gebruik de zoekfunctie om vrienden en andere mensen die je kent op te zoeken.
Er zit dus ook een sociale component in Komoot. Deze is wel geheel vrijblijvend, want je kunt de dienst ook volledig individueel gebruiken.
©CIDimport