Het kiezen van het juiste kettingslot voor jouw fiets
Hoe zorg je ervoor dat je (elektrische) fiets niet wordt gestolen? Een vraag die elke fietseigenaar zichzelf stelt. Een van de meest betrouwbare methoden om diefstal te voorkomen, is door een kettingslot te gebruiken. Maar met zoveel opties op de markt: hoe bepaal je welk kettingslot het beste bij jouw specifieke behoeften past? In dit artikel praat ID.nl je helemaal bij.
In dit artikel lees je:
- Waarom een kettingslot een goede keus is
- Van welk materiaal de schakels het beste gemaakt kunnen zijn (spoiler alert: gehard staal)
- Welk type slot je moet kiezen (cijferslot, sleutelslot of combinatieslot)
- Wat het ART-keurmerk is
- Wat voor rol ART speelt als je een verzekering voor je (elektrische) fiets wilt afsluiten
Lees ook: Fietsverzekering: zo krijg je je fiets bij diefstal vergoed
Waarom een kettingslot?
Kettingsloten worden vaak gezien als de veiligste fietssloten. Ze zijn flexibeler en makkelijker mee te nemen dan beugelsloten en je kunt ze dankzij hun lengte bijna overal aan vastmaken: van bomen en lantaarnpalen tot fietsenrekken en bankjes.
Een kettingslot is vooral aan te raden in een stedelijke omgeving, waar de kans op fietsdiefstal groter is. Maar het ene kettingslot is het andere niet. De veiligheid van een kettingslot hangt af van een aantal factoren, waaronder de dikte en het materiaal van de schakels, het type slot en het keurmerk.
©Ronald Rampsch
Schakels van gehard staal
Een van de belangrijkste factoren om rekening mee te houden bij het kiezen van een kettingslot is het materiaal van de schakels. Schakels van gehard staal zijn het sterkst en bieden de beste bescherming tegen diefstal. Deze schakels zijn te herkennen aan hun goudkleurige tint, een kenmerk dat duidt op de speciale warmtebehandeling die het staal heeft ondergaan om zijn hardheid en sterkte te verhogen. Je kunt het beste een kettingslot kiezen met schakels van gehard staal die minimaal 8 mm dik zijn. Deze dikte biedt een sterke bescherming tegen de meest voorkomende diefstalmethoden, zoals snijden, zagen en boren. Dunner staal kan gemakkelijker worden doorgeknipt of doorgezaagd, waardoor de veiligheid van je fiets in gevaar komt.
Gehard staal is een materiaal dat bekend staat om zijn hoge treksterkte en slijtvastheid, wat betekent dat het niet gemakkelijk vervormt of breekt, zelfs niet onder grote belasting of impact. Bovendien bieden de schakels van gehard staal in een kettingslot niet alleen veiligheid, maar ook flexibiliteit. In tegenstelling tot niet-flexibele sloten, zoals beugelsloten, kun je kettingsloten rond allerlei objecten wikkelen, van fietsenrekken en lantaarnpalen tot hekken en bomen. Met een kettingslot kun je jouw fiets dus vrijwel overal aan vastmaken.
Het type slot
Het type slot dat op het kettingslot wordt gebruikt, is ook een belangrijke factor om rekening mee te houden. Er bestaan verschillende soorten sloten, elk met hun eigen voor- en nadelen. Zo zijn cijfersloten bijvoorbeeld handig omdat je geen sleutel nodig hebt om ze te openen. Je hoeft alleen maar de juiste cijfercombinatie in te voeren. Dit betekent dat je je geen zorgen hoeft te maken over het verliezen van je sleutel. Cijfersloten kunnen echter wel kwetsbaarder zijn voor kraken, vooral als ze een beperkt aantal mogelijke combinaties hebben.
Sleutelsloten daarentegen bieden vaak een hoger niveau van beveiliging. Ze zijn meestal moeilijker te kraken dan cijfersloten en sommige sleutelsloten hebben complexe sleutelontwerpen die ze nog veiliger maken. Het nadeel van sleutelsloten is dat je altijd de sleutel bij je moet hebben en dat er een risico bestaat dat je deze verliest. Bovendien kan het slotmechanisme soms vastlopen, vooral bij goedkopere modellen.
Combinatiesloten combineren eigenschappen van zowel cijfersloten als sleutelsloten. Je hebt een sleutel nodig om het slot te openen, maar deze sloten hebben ook een cijfercombinatie als back-up. Dit biedt een extra laag beveiliging en flexibiliteit.
©Vladyslav
Het ART-keurmerk
In Nederland is het ART-keurmerk een belangrijke indicator voor de veiligheid van een fietsslot. Dit keurmerk wordt uitgegeven door de Stichting ART, een organisatie die is opgericht door de ANWB, de RAI Vereniging en de BOVAG. Het ART-keurmerk geeft aan dat een slot voldoet aan bepaalde veiligheidseisen. Een slot met dit keurmerk heeft bewezen bestand te zijn tegen een reeks diefstaltechnieken en heeft een constructie die voldoende sterk is om een aanzienlijke hoeveelheid kracht te weerstaan.
Kettingsloten met het ART-2 keurmerk hebben een gemiddeld beveiligingsniveau en zijn prima voor de meeste fietsen. Ze bieden een goede balans tussen veiligheid en gebruiksgemak, en zijn geschikt voor gebruik in gebieden met een gemiddeld risico op fietsdiefstal. Voor extra zekerheid, vooral als je een dure fiets hebt of als je je fiets vaak in een hoog risicogebied stalt, kun je kiezen voor een ART-3 slot. Deze sloten hebben een hoger beveiligingsniveau en zijn ontworpen om weerstand te bieden tegen meer geavanceerde en agressieve diefstalmethoden.
©Reshift Digital
🔒 Let op: ART-keurmerk & verzekering Het ART-keurmerk geeft niet alleen een indicatie van de veiligheid van het slot, maar het kan ook een vereiste zijn voor bepaalde fietsverzekeringen. Veel verzekeringsmaatschappijen eisen dat je fiets is beveiligd met een ART-gecertificeerd slot om in aanmerking te komen voor diefstaldekking. Het is dus altijd een goed idee om te controleren welk niveau van beveiliging vereist is door je verzekeraar voordat je een slot koopt.
Onze aanbevelingen
1) ABUS Ivy 9210 Kettingslot ART3
Dit slot van ABUS is een echte winnaar, letterlijk - het heeft de ANWB slotentest in 2022 gewonnen. Het slot is 110 cm lang en heeft een ART-3 keurmerk, wat betekent dat het een hoge veiligheidsstandaard heeft. De ketting is bedekt met een stoffen hoes om je fiets te beschermen tegen krassen.
2) Insteekketting AXA Defender Victory RLC Plus 140
Dit slot is een topper als je op zoek bent naar een extra beveiligingslaag. Het werkt samen met een ringslot, waardoor je je fiets aan een vast object kunt vastmaken. De ketting is 140 cm lang en is omhuld met een sterke polyester hoes om je fiets te beschermen tegen krassen.
3) ABUS kettingslot code Steel-O-Chain 4804C/110 black
Dit is een stevig kettingslot met een cijfercombinatie, dus je hoeft je geen zorgen te maken over verloren sleutels. De ketting heeft vierkante schakels van 4 mm groot met een kettinghoes, zodat je fiets niet beschadigd raakt. De cijfercombinatie is zelf in te stellen en de cijfers vervagen niet.
Wil jij meer weten van E-bikes? Klik dan hier voor al onze e-bike video's