ID.nl logo
Tijd voor een nieuwe e-bike? Hier kun je op letten
© Tenways
Mobiliteit

Tijd voor een nieuwe e-bike? Hier kun je op letten

Het najaar staat elk jaar garant voor veel fietsnieuws. Gewoontegetrouw presenteren de fabrikanten dan de modellen voor het komende jaar. Hét ideale moment dus om uit te kijken naar een nieuwe e-bike. ID.nl helpt je op weg bij de keuze voor een nieuwe of andere elektrische fiets.

In dit artikel lees je:

  • Nieuwe e-bikes komen eraan
  • Keuze voor de motor
  • Waar op letten bij de keuze voor display en accu
  • Welk remsysteem is het best?
  • Welke accessoires kunnen op je lijstje

Ook interessant: Nieuwe e-bike kopen? Let op deze tien punten!

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

 

Ga bij je strooptocht naar een nieuwe e-bike zorgvuldig te werk. Niet alleen dien je bij jezelf te rade gaan voor welk doel je de e-bike gaat gebruiken, je zal ook moeten uitzoeken welke uitrustingseisen je aan de fiets stelt. Dit kun je zelf vaak lastiger bepalen, daarom helpt ID.nl je in dit artikel vast op weg.    

Nieuwe modellen en accessoires

De afgelopen jaren waren zeer succesvol voor de fietsbranche. Het ene na het andere verkooprecord werd verbroken en met name op e-bikegebied konden fabrikanten en fietsenwinkels hun geluk niet op. Medio 2023 maakte de fietsmarkt echter een pas op de plaats. Voorraden hoopten zich op en de verkoopaantallen ging drastisch omlaag. Die voorraden zijn inmiddels geslonken, mede omdat veel e-bikes de laatste tijd met fikse kortingen aan de man werden gebracht.

Anno 2024 zijn we weer aangeland terug bij hoe het was voor corona. Dit zorgt ervoor dat de Research & Development-afdelingen van de fietsfabrikanten weer zijn ontwaakt en dat je in het najaar en begin 2025 een nieuwe stroom aan e-bikemodellen, onderdelen en accessoires kan verwachten.

©Hans de Looij

Persoonlijke eisen en wensen

Om bij de aankoop van een e-bike tot een verantwoorde keuze te komen, is het verstandig om een wensenlijstje op te stellen. Bepaal eerst waarvoor je de e-bike het meest gaat gebruiken. Wellicht heb je ook een voorkeur voor een specifiek merk en type e-bike. Gaat je prioriteit uit naar een heren- of damesmodel en welke zitpositie wil je op de fiets aannemen? Verlang je veel stabiliteit van de fiets en is het opstapgemak belangrijk? Vraag zeker ook advies aan de medewerkers van de fietsenwinkel bij je zoektocht naar de juiste fiets en uitrusting.

🚲Lees ook: Goedkope e-bike: concessies of slimme keuzes?

Fietsuitrusting

Veel meer dan bij een normale fiets ben je bij een e-bike afhankelijk van de techniek en of de onderdelen soepel samenwerken Hieronder een overzicht van de onderdelen die medebepalend zijn bij de samenstelling van jouw ideale e-bike.  

Aandrijving: een middenmotor of toch …?

Ieder type motor heeft z´n voor- en nadelen. De middenmotor heeft de afgelopen jaren de slag gewonnen. Gewichtsverdeling, kracht en een natuurlijk ondersteuning waren de pluspunten die de voor- en achterwielmotor buitenspel zetten. Toch is er voor deze laatste twee ook wat te zeggen.

Zo zorgt de eenvoud van de voorwielmotor voor weinig mechanische problemen en zijn fietsen met deze motor voordeliger in aanschaf. Verwacht echter geen krachtige prestaties zoals bij de middenmotor.

De achterwielmotor lijkt wat aan populariteit te winnen door de opkomst van trendy citycruisers en andere e-bikes met een minimalistische uitstraling. Kwestie van uitproberen dus.

©Tenways

Display en accu: zorgvuldig wikken en wegen

In de zoektocht naar de voor jouw ideale e-bike moet je een tweetal zaken goed afwegen. Kijk goed welke display een goede afleesbaarheid heeft en voor jou het best werkt. De grootte van de accu is ook belangrijk. Bedenk dat je op een e-bike altijd meer kilometers gaat maken dan je misschien verwacht. Kies daarom altijd eerder voor een accu met iets meer wattage dan je zelf zou uitkiezen. Bij doorsnee-gebruik is een accu met 500 Wh inhoud een goed uitgangspunt.

Schakelsysteem: hoeveel versnellingen bepalen jouw rijgenot?

De meest gangbare e-bikes zijn voorzien van een Shimano Nexus versnellingsnaaf met zeven of acht schakelopties. Zo´n versnellingsnaaf is nagenoeg onderhoudsvrij en schakelt te allen tijden eenvoudig en secuur. Bovendien kun je ook stilstaand van versnelling veranderen. Met zeven of acht versnellingen kun je alle kanten op en is de e-bike breed inzetbaar voor zowel korte ritjes als pittige recreatieve tochten.

Op e-bikes in het laagste prijssegment monteren fabrikanten dikwijls een versnellingsnaaf met drie opties om de prijs te drukken. Zo’n fiets is dan meer geschikt voor alledaagse ritjes in stad of dorp. Wil je meer dan acht versnellingen, dan kun je upgraden naar de Shimano Alfine 11 of een Rohloff naaf met veertien versnellingen. Ook de versnellingsbak van Pinion is een optie met negen of twaalf versnellingen.

Laatstgenoemde systemen voeren de prijs van een e-bike wel enorm op. Een goedkoper alternatief is de derailleur, die in combinatie met een e-bike ook tot twaalf versnellingen te koop is. Met zoveel versnellingen kun je zelf steile heuvels en uitdagende bergpassen eenvoudig overwinnen.   

Houd je banden op spanning voor optimaal comfort

Met een goede fietspomp zijn ze zo weer hard

Remmen: keuze voor schijfremmen ligt voor de hand

Mechanische en hydraulische remmen komen het meest voor. En terecht, want op remgebied is de schijfrem niet te evenaren. Je remt onder alle omstandigheden mooi gelijkmatig en de schijfrem zal nooit in die mate blokkeren dat je over de kop slaat.

Ook de hydraulische velgremmen van Magura zijn een prima optie, al is dit systeem gevoeliger en vergt het meer specifiek onderhoud. V-brakes met remblokjes zijn voor een e-bike minder geschikt. Fabrikanten passen die alleen maar toe om fietsen goedkoper aan de man te brengen, maar de veiligheid is er niet mee gediend.

Afmontage: de ultieme personificatie van je e-bike

Maak van tevoren een overzicht van extra onderdelen die voor jou belangrijk zijn op een e-bike en die waarschijnlijk op jouw favoriete e-bike nog niet aanwezig zijn. Denk daarbij aan een stevige standaard, een extra bagagerek, fietstas, fietsslot, betere pedalen of handvaten, snelbinders, een spiegel en een andere bel of zadel. Met een aantal wijzigingen en aanvullingen is de e-bike dan nog beter afgestemd op jouw eisen en behoeften.

©Terry


 

    

 

▼ Volgende artikel
Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt
Energie

Stroomvreters: deze apparaten in huis verbruiken meer energie dan je denkt

De stijgende energieprijzen hebben er misschien ook bij jou thuis voor gezorgd dat je bewuster omgaat met het gebruik van elektrische apparaten. Van de wasdroger weten we wel dat het een echte energievreter is, maar hoe zit het met andere apparaten in huis? Hieronder vind je een lijstje van apparaten die stiekem meer stroom verbruiken dan je denkt.

🔌 Na het lezen van dit artikel weet je welke apparaten in huis je meer geld kosten dan je denkt en hoe het zit met energielabels. Weten welke duurzame maatregelen je nog meer kunt treffen voor jouw woning? Lees dan Energieneutraal wonen, kan ik dat ook?

Check altijd het energielabel

Als het tijd is om een apparaat in huis te vervangen, werp dan in de winkel eerst een blik op het energielabel. Dat zegt namelijk alles over het stroomverbruik. Wil je nog zeker een paar jaar door met het huidige apparaat, dan is het slim om te kijken hoe je er zuiniger mee om kunt gaan. Bijvoorbeeld door naar de instellingen van de standby-stand te kijken of het door apparaat alleen aan te zetten op momenten dat je minder energiekosten betaalt. Dat kan je echt tientallen euro’s schelen.

Het energielabel geeft aan hoe energiezuinig een apparaat is. Een A+++-label is het zuinigst, label G het minst zuinig. Het energielabel is er voor wasmachines, drogers, vaatwassers, koelkasten, vriezers en beeldschermen, maar zal aan steeds meer apparaten worden toegevoegd. Bekijk hier een uitgebreide uitleg over de energielabels.

©Lenti Hill - stock.adobe.com

1. Kokendwaterkraan

Dit apparaat is er zo eentje in de categorie ‘als je ‘m eenmaal hebt, dan wil je nooit meer zonder’. De kraan die meteen zorgt voor kokend water is handig, maar tegelijkertijd prijzig. De Quooker moet het water namelijk niet alleen koken, maar ook op temperatuur houden – en dat laatste kost 10 joule per seconde en 87 kWh per jaar. Met de huidige stroomprijs van gemiddeld 0,40 euro per kWh loopt dat op tot bijna 35 euro per jaar.

Tóch een kokendwaterkraan in huis?

Hier vind je de nieuwste modellen voor de beste prijs!

2. Wifi-versterker

Overal goede wifi in huis is een must, zeker als je veel thuiswerkt en pubers in huis hebt. Zitten er op strategische plekken in huis wifi-versterkers of repeaters in de stopcontacten? Dan zitten deze er meestal 24/7 in en dat kost je meer geld dan je misschien denkt. De gemiddelde wifi-versterker – je hebt ze met verschillende wattages – verbruikt jaarlijks 88 kWh à 35 euro, en dan hebben we het er nog maar over één exemplaar. Reken maar uit…

Andere repeater nodig?

Kijk hier voor een paar hele mooie deals!

3. Grote televisie

Wist je dat het stroomverbruik van een televisie afhankelijk is van het formaat van het scherm? Een 65inch-televisie verbruikt bijvoorbeeld twee keer zo veel stroom als een 43inch-exemplaar met hetzelfde energielabel. Jouw thuisbioscoop kost je daardoor misschien heel wat meer dan je dacht.

Vooral de resolutie van het scherm maakt veel uit voor het verbruik. Grotere beeldschermen hebben een hogere resolutie om een scherp beeld te krijgen, zoals een 4K- of zelfs 8K-resolutie. 8K-televisies verbruiken flink meer energie dan een 4K-televisie die net zo groot is, terwijl je het verschil waarschijnlijk niet eens goed ziet. Kijk op Kieskeurig.nl energiezuinige televisies bij de Black Friday-aanbiedingen.

Kan je tv wel een upgrade gebruiken?

Kijk dan hier vast voor de beste Black Friday-aanbiedingen!

©Casa imágenes - stock.adobe.com

4. Extra koelkast

Ben jij een van die Nederlanders die een extra koelkast in de garage of bijkeuken heeft omdat de inbouwkoelkast eigenlijk te klein is of omdat hamsteren je hobby is? Dan gaat het vaak om een ouder exemplaar met een energielabel dat richting de G gaat en dat slurpt energie. Kies in de plaats daarvan voor één grotere koelkast en bekijk kritisch naar wat je er allemaal in stopt: jouw voorraad frisdrank kun je prima bewaren op een andere plek en pas koelen als de vorige fles bijna op is. Wil je de tweede koelkast toch houden, zet hem dan alleen aan als je ‘m gaat gebruiken. Energiezuinige koelkasten vind je op de speciale Black Friday pagina met aanbiedingen.

Nieuwe zuinige koelkast nodig?

Bekijk hier vast alle Black Friday-aanbiedingen!

5. Gaming-pc’s

Heb je gamers in huis of ben je zelf ook niet vies van een potje Fortnite op z'n tijd? Dan kan al dat gegame jouw energierekening naar serieuze hoogten brengen. Vooral game-pc's zijn echte energieslurpers: het jaarverbruik zo'n machine komt gemiddeld per jaar – inclusief monitor – uit op ongeveer 1.400 kWh. En dat staat gelijk aan het energieverbruik van drie koelkasten. Staat er een Xbox of PlayStation te loeien in huis, dan verbruikt deze tussen de 150 en 160 watt per uur. Game je 3 uur per dag, dan zit je per jaar zo aan de 70 euro.

Tip! Door de spelcomputer in de slaapmodus te zetten, bespaar je veel geld. Nog beter is het om hem helemaal uit te schakelen als je ‘m niet gebruikt.

Toch lekker gamen?

Hier vind je de dikste pc's voor de beste prijs!

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer
© Philips
Gezond leven

Consumenten testen: de Philips 5000-serie handstomer

Op zoek naar een snelle en gemakkelijke manier om kleding er verzorgd uit te laten zien zonder gedoe met strijkplanken of zware strijkijzers? De Philips 5000-serie handstomer biedt een gebruiksvriendelijke oplossing die is ontworpen voor gemak en snelheid. De bevindingen van het Review.nl Testpanel tonen aan dat dit apparaat geliefd is bij een breed publiek.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

Het ontwerp van de Philips 5000-serie handstomer (STH5020/40) is een van de sterkste punten volgens onze testers. Dankzij een laag gewicht en een ergonomische vorm ligt het apparaat prettig in de hand en is het eenvoudig te gebruiken, zelfs voor langere sessies. Het compacte formaat maakt het bovendien een ideale metgezel voor op reis. Meerdere testers, waaronder Manonv, prezen dat aspect: "Hoe handig is deze stomer voor op reis! Hij warmt binnen 30 seconden op en stoomt kreukels er makkelijk uit, zelfs als je kleding op een hanger blijft hangen."

Daarnaast benadrukken testers het intuïtieve gebruiksgemak. Het apparaat is direct na het inschakelen klaar voor gebruik en heeft geen ingewikkelde instellingen. Dat maakt 'm geschikt voor zowel ervaren gebruikers als nieuwkomers als het aankomt op handstomers. Toch werd er door sommige testers, zoals MandyK, opgemerkt dat het snoer wat langer had mogen zijn om volledige bewegingsvrijheid te bieden.

©Philips

Prestaties: snelheid en resultaat

Wat betreft prestaties maakt deze handstomer indruk met zijn vermogen om kledingstukken snel op te frissen. Het apparaat biedt twee standen: Eco voor een energiezuinige stoomproductie en Max voor intensere toepassingen. Tester Saliziia benadrukte de flexibiliteit van de standen: "De Eco-stand werkt fijn voor lichte opfrissingen, maar de Max-stand is een uitkomst bij hardnekkige kreukels. Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het komt aardig in de buurt."

De testers waren vooral te spreken over de snelheid waarmee het apparaat zijn werk doet. Binnen 30 tot 35 seconden is het apparaat volledig opgewarmd en klaar voor gebruik, wat ideaal is voor wie weinig tijd heeft. Het verwijderen van lichte kreukels is zo gepiept en zelfs stoffen met details, zoals ruches en plooien, worden snel gladgemaakt dankzij de verstelbare stoomkop. Hoewel dikkere stoffen zoals jeans of zware gordijnen minder gemakkelijk glad worden, zijn de meeste testers het erover eens dat het apparaat uitblinkt in alledaags gebruik.

“Binnen 35 seconden is hij klaar voor gebruik. Ideaal voor een snelle touch-up!”

- Ilse de Haas

Flexibiliteit en accessoires

Deze handstomer van Philips onderscheidt zich door zijn veelzijdigheid en de meegeleverde accessoires, zoals een handschoen en een extra waterreservoir. De verstelbare kop maakt het mogelijk om kleding in verschillende posities te stomen, zowel hangend als liggend. Tester Bentesara kon dat wel waarderen: "De verstelbare kop maakt het richten van de stoom veel makkelijker, vooral bij kledingstukken met lastige hoeken of details."

De handschoen, bedoeld om de handen te beschermen tegen de hete stoom, wordt door veel testers als handig ervaren, hoewel de grootte van de handschoen wel tegenvalt. Ilse de Haas merkte op: "De handschoen is aan de grote kant, waardoor je wat grip verliest tijdens het stomen, maar gelukkig is het niet per se nodig om hem te gebruiken." Het extra waterreservoir bleek voor veel testers een welkome toevoeging, omdat je nu meerdere kledingstukken kunt stomen zonder tussendoor bij te hoeven vullen.

©Philips

Vormgeving en duurzaamheid

Het design van de Philips 5000-serie is modern en strak, maar over de kleur waren de meningen verdeeld. Terwijl sommigen, zoals Rocky1998, het ontwerp prachtig vonden, gaf tester MandyK aan dat de echte kleur wel een beetje tegenviel in vergelijking met de afbeelding op de verpakking. Desondanks werden het compacte formaat en de robuuste afwerking door bijna iedereen gewaardeerd. Clemens benadrukte het gemak van opbergen: "Het apparaat is licht en compact, waardoor hij makkelijk in een kast of koffer past."

Wat betreft duurzaamheid scoort de handstomer hoog. De testers merkten op dat het apparaat stevig aanvoelt en bestand lijkt tegen intensief gebruik.


✅ Pluspunten

  • Snel opwarmen: Binnen 30 seconden gebruiksklaar

  • Compact en licht: Gemakkelijk mee te nemen en op te bergen

  • Flexibel: Geschikt voor hangende en liggende kledingstukken

  • Veiligheid: Handschoen beschermt tegen hete stoom

  • Eco- en Max-standen: Aanpasbaar aan verschillende stofsoorten en kreukels

❌ Minpunten

  • Minder effectief bij zware stoffen: Beperkte werking bij dikke stoffen of diepe kreukels

  • Kort snoer: Beperkt de bewegingsvrijheid

  • Grootte van de handschoen: Niet voor iedereen comfortabel

  • Klein waterreservoir: Sneller bijvullen bij intensief gebruik


Conclusie

Met een gemiddelde score van een 8,2 overtuigt de Philips 5000-serie handstomer als een veelzijdige oplossing voor het snel opfrissen van kleding. Het apparaat biedt snelheid, gebruiksgemak en flexibiliteit, waardoor het een ideale keuze is voor mensen die tijd willen besparen en toch netjes voor de dag willen komen. Tester Joyce vat de algemene ervaring samen: "Het is geen vervanging voor een strijkijzer, maar het werkt perfect voor een snelle opfrisbeurt en haalt lichte kreukels moeiteloos weg."

Hoewel het apparaat enkele beperkingen heeft, zoals de effectiviteit bij dikkere stoffen en de grootte van de handschoen, wegen de voordelen ruimschoots op tegen de nadelen. Voor dagelijks gebruik of als reisgenoot is deze Philips-handstomer een waardevolle toevoeging aan elke garderobe.

De uitgebreide reviews van het Review.nl Testpanel lees je hier!