Tijd voor een nieuwe e-bike? Hier kun je op letten
Het najaar staat elk jaar garant voor veel fietsnieuws. Gewoontegetrouw presenteren de fabrikanten dan de modellen voor het komende jaar. Hét ideale moment dus om uit te kijken naar een nieuwe e-bike. ID.nl helpt je op weg bij de keuze voor een nieuwe of andere elektrische fiets.
In dit artikel lees je:
- Nieuwe e-bikes komen eraan
- Keuze voor de motor
- Waar op letten bij de keuze voor display en accu
- Welk remsysteem is het best?
- Welke accessoires kunnen op je lijstje
Ook interessant: Nieuwe e-bike kopen? Let op deze tien punten!
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Ga bij je strooptocht naar een nieuwe e-bike zorgvuldig te werk. Niet alleen dien je bij jezelf te rade gaan voor welk doel je de e-bike gaat gebruiken, je zal ook moeten uitzoeken welke uitrustingseisen je aan de fiets stelt. Dit kun je zelf vaak lastiger bepalen, daarom helpt ID.nl je in dit artikel vast op weg.
Nieuwe modellen en accessoires
De afgelopen jaren waren zeer succesvol voor de fietsbranche. Het ene na het andere verkooprecord werd verbroken en met name op e-bikegebied konden fabrikanten en fietsenwinkels hun geluk niet op. Medio 2023 maakte de fietsmarkt echter een pas op de plaats. Voorraden hoopten zich op en de verkoopaantallen ging drastisch omlaag. Die voorraden zijn inmiddels geslonken, mede omdat veel e-bikes de laatste tijd met fikse kortingen aan de man werden gebracht.
Anno 2024 zijn we weer aangeland terug bij hoe het was voor corona. Dit zorgt ervoor dat de Research & Development-afdelingen van de fietsfabrikanten weer zijn ontwaakt en dat je in het najaar en begin 2025 een nieuwe stroom aan e-bikemodellen, onderdelen en accessoires kan verwachten.
©Hans de Looij
Persoonlijke eisen en wensen
Om bij de aankoop van een e-bike tot een verantwoorde keuze te komen, is het verstandig om een wensenlijstje op te stellen. Bepaal eerst waarvoor je de e-bike het meest gaat gebruiken. Wellicht heb je ook een voorkeur voor een specifiek merk en type e-bike. Gaat je prioriteit uit naar een heren- of damesmodel en welke zitpositie wil je op de fiets aannemen? Verlang je veel stabiliteit van de fiets en is het opstapgemak belangrijk? Vraag zeker ook advies aan de medewerkers van de fietsenwinkel bij je zoektocht naar de juiste fiets en uitrusting.
🚲Lees ook: Goedkope e-bike: concessies of slimme keuzes?
Fietsuitrusting
Veel meer dan bij een normale fiets ben je bij een e-bike afhankelijk van de techniek en of de onderdelen soepel samenwerken Hieronder een overzicht van de onderdelen die medebepalend zijn bij de samenstelling van jouw ideale e-bike.
Aandrijving: een middenmotor of toch …?
Ieder type motor heeft z´n voor- en nadelen. De middenmotor heeft de afgelopen jaren de slag gewonnen. Gewichtsverdeling, kracht en een natuurlijk ondersteuning waren de pluspunten die de voor- en achterwielmotor buitenspel zetten. Toch is er voor deze laatste twee ook wat te zeggen.
Zo zorgt de eenvoud van de voorwielmotor voor weinig mechanische problemen en zijn fietsen met deze motor voordeliger in aanschaf. Verwacht echter geen krachtige prestaties zoals bij de middenmotor.
De achterwielmotor lijkt wat aan populariteit te winnen door de opkomst van trendy citycruisers en andere e-bikes met een minimalistische uitstraling. Kwestie van uitproberen dus.
©Tenways
Display en accu: zorgvuldig wikken en wegen
In de zoektocht naar de voor jouw ideale e-bike moet je een tweetal zaken goed afwegen. Kijk goed welke display een goede afleesbaarheid heeft en voor jou het best werkt. De grootte van de accu is ook belangrijk. Bedenk dat je op een e-bike altijd meer kilometers gaat maken dan je misschien verwacht. Kies daarom altijd eerder voor een accu met iets meer wattage dan je zelf zou uitkiezen. Bij doorsnee-gebruik is een accu met 500 Wh inhoud een goed uitgangspunt.
Schakelsysteem: hoeveel versnellingen bepalen jouw rijgenot?
De meest gangbare e-bikes zijn voorzien van een Shimano Nexus versnellingsnaaf met zeven of acht schakelopties. Zo´n versnellingsnaaf is nagenoeg onderhoudsvrij en schakelt te allen tijden eenvoudig en secuur. Bovendien kun je ook stilstaand van versnelling veranderen. Met zeven of acht versnellingen kun je alle kanten op en is de e-bike breed inzetbaar voor zowel korte ritjes als pittige recreatieve tochten.
Op e-bikes in het laagste prijssegment monteren fabrikanten dikwijls een versnellingsnaaf met drie opties om de prijs te drukken. Zo’n fiets is dan meer geschikt voor alledaagse ritjes in stad of dorp. Wil je meer dan acht versnellingen, dan kun je upgraden naar de Shimano Alfine 11 of een Rohloff naaf met veertien versnellingen. Ook de versnellingsbak van Pinion is een optie met negen of twaalf versnellingen.
Laatstgenoemde systemen voeren de prijs van een e-bike wel enorm op. Een goedkoper alternatief is de derailleur, die in combinatie met een e-bike ook tot twaalf versnellingen te koop is. Met zoveel versnellingen kun je zelf steile heuvels en uitdagende bergpassen eenvoudig overwinnen.
Houd je banden op spanning voor optimaal comfort
Met een goede fietspomp zijn ze zo weer hard
Remmen: keuze voor schijfremmen ligt voor de hand
Mechanische en hydraulische remmen komen het meest voor. En terecht, want op remgebied is de schijfrem niet te evenaren. Je remt onder alle omstandigheden mooi gelijkmatig en de schijfrem zal nooit in die mate blokkeren dat je over de kop slaat.
Ook de hydraulische velgremmen van Magura zijn een prima optie, al is dit systeem gevoeliger en vergt het meer specifiek onderhoud. V-brakes met remblokjes zijn voor een e-bike minder geschikt. Fabrikanten passen die alleen maar toe om fietsen goedkoper aan de man te brengen, maar de veiligheid is er niet mee gediend.
Afmontage: de ultieme personificatie van je e-bike
Maak van tevoren een overzicht van extra onderdelen die voor jou belangrijk zijn op een e-bike en die waarschijnlijk op jouw favoriete e-bike nog niet aanwezig zijn. Denk daarbij aan een stevige standaard, een extra bagagerek, fietstas, fietsslot, betere pedalen of handvaten, snelbinders, een spiegel en een andere bel of zadel. Met een aantal wijzigingen en aanvullingen is de e-bike dan nog beter afgestemd op jouw eisen en behoeften.
©Terry