Een slim slot voor je e-bike: gimmick of een goed idee?

© Andrey Popov

Een slim slot voor je e-bike: gimmick of een goed idee?

Geplaatst: 16 januari 2023 - 08:28

Aangepast: 7 februari 2023 - 01:34

Laura Jenny

Als je een e-bike hebt, dan is de kans dat het dievengilde het specifiek op jouw fiets heeft gemunt net iets groter dan als je een 'gewone' fiets hebt. Sommige mensen vinden het daarom lastig om hun fiets zomaar ergens in de stad te parkeren. Geeft een slim slot misschien wat meer rust?

Een slim slot voor je fiets werkt in principe zoals alle andere fietssloten: je steekt het slot door je fiets, dan door bijvoorbeeld een fietsenrek en vervolgens klik je hem vast. Het hangt een beetje van het soort slot af wat hij precies slim doet: vaak kun je hem bijvoorbeeld alleen openen met de bijbehorende app op je smartphone. Een slim slot heeft daarom geen sleutelgat nodig, waardoor dieven die handig zijn met lockpicken de kans niet krijgen. En jij hoeft geen aparte sleutel meer bij je te dragen, want je hebt alleen je smartphone nodig – en die heb je vaak toch wel bij je.

Slim ringslot van Linka

Geen sleutel nodig: bediening via je smartphone

De voor- en nadelen van een slim slot

Daar kunnen we kort in zijn: er zijn meer voordelen. Zo kan een slim slot ook een alarmbericht naar je telefoon sturen zodra het slot plotseling in beweging komt. Je kunt dan snel naar buiten rennen om te kijken wat er met je fiets gebeurt. Omdat slimme sloten zijn voorzien van elektriciteit, hebben ze bovendien nog een trucje achter de hand: ze kunnen een flink luide sirene laten afgaan. Op die manier schrikt het slot fietsendieven eveneens enorm af. Zeker als je een slot hebt dat ook nog is voorzien van gps, waardoor je de locatie van de fiets ook nadat hij is weggehaald kunt blijven zien (als de fiets tenminste met slot en al is meegenomen).

Een nadeel van slimme ringsloten is dat ze automatisch op slot draaien. Waarom is dat een nadeel? Bij een handmatig ringslot gebeurt het regelmatig dat er een spaak in de weg zit. Dat los je op door het achterwiel een kleine slag te draaien, maar een slim ringslot gaat daar minder handig mee om. Als het mechanisme tot stilstand komt omdat er een spaak in de weg zit, zal dat niet altijd goed zijn voor het motortje. Het kan bovendien betekenen dat de fiets niet op slot wordt gezet, terwijl jij misschien al vol vertrouwen bent weggelopen. Goed opletten dus dat er geen spaken in de weg zitten wanneer je je fiets op slot zet.

Gelukkig zijn slimme fietssloten er in veel verschillende soorten en maten: naast ringsloten zijn er ook slimme vouwsloten, slimme beugelsloten en kettingsloten verkrijgbaar. Bedenk goed wat bij je past, maar ook bij de situatie waarin je je fietst het meest parkeert.

Fietsendief

© mtrlin

Een ander probleem waar je tegenaan kunt lopen met een slim slot, is dat het apparaat na enkele jaren geen updates meer ontvangt. Over het algemeen gaan daar vaak jaren overheen, maar het is wel iets om rekening mee te houden. Geen updates meer? Dat betekent dat je het apparaat of qua werking niet meer kunt gebruiken, of de veiligheid ervan niet meer is gewaarborgd.

Dat geldt overigens voor alle slimme apparaten: als de fabrikant besluit om geen updates meer uit te brengen, dan is het niet langer veilig om het apparaat te gebruiken. Dat gebeurt bijvoorbeeld omdat er na een paar jaar al veel andere varianten voor in de plaats zijn gekomen en de innovatie je oude apparaat heeft ingehaald. Inmiddels worden leveranciers – mede in het kader van duurzaamheid en consumentenrecht – vaker op aangesproken op hun updatebeleid. Check dus goed bij de leverancier hoelang het updates belooft, want een slim slot is niet goedkoop.

0

Powered by

logo

Is een slim slot een goede keuze?

Een slim slot kost – afhankelijk van welke je kiest – vaak tientallen euro’s meer dan een gewoon slot. Daarbij moet je je afvragen of je fiets verzekerd is: een verzekeraar stelt vaak verschillende eisen aan een slot en het is essentieel dat je slot daaraan voldoet. Als extra slot gebruiken kan in veel gevallen wel, maar let goed op wat je verzekering precies van je verwacht.

Vaak moet een slot ART 2-gecertificeerd zijn, en dat is bijna geen enkel slim slot voor consumenten. Daarnaast heeft een slim slot stroom nodig; je zult 'm dus af en toe moeten opladen. Het hangt af van het merk en type slot hoe vaak dat nodig is. Sommige sloten gaan een halfjaar mee en kun je zelf opladen, anderen gaan drie jaar mee en kunnen alleen bij een fietsendealer worden opgeladen.

Over opladen gesproken: zorg dat je telefoon is opgeladen als je met de fiets op pad gaat als je het slot alleen met je telefoon kunt bedienen. Is er geen enkel back-upsysteem aanwezig, dan kun je het slot in principe nooit meer openen als je je telefoon kwijtraakt. Gelukkig worden veel slimme sloten geleverd met een 'druppel' die je bijvoorbeeld aan je sleutelbos kunt bewaren. Als dat niet zo is (of je hebt die niet bij je) dan zul je toch echt voor stroom in je smartphone moeten zorgen om weer weg te kunnen fietsen.

Het slimme slot is voor een motorrijder of scooterrijder al langere tijd vrij normaal, maar voor e-bikes is het een vrij nieuw fenomeen. Daardoor is er nog niet veel keuze en moet je er verzekeringstechnisch waarschijnlijk alsnog andere sloten bij gebruiken om aan de eisen te kunnen voldoen. Hou je van gadgets en wil je dat beetje extra zekerheid, dan is een slim slot zeker een goed idee. Dankzij de mogelijkheid om een sirene te laten afgaan of zelfs gps ingebouwd te hebben om je fiets(slot) te lokaliseren, voelt het gebruik van zo’n slot wel heel veilig. Helemaal als je hebt geïnvesteerd in een dure fiets die erg diefstalgevoelig is, dan is het waarschijnlijk de moeite waard om ook te investeren in een serieus slot.  

Een slim slot voor je e-bike: gimmick of een goed idee?-24865003

© Robert Kneschke

Slim slot: conclusie

Houd er sowieso rekening mee dat het slimme fietsslot op dit moment nog een vrij nieuwe tak van sport is. Het is geen product dat al heel ver is doorontwikkeld, en het is nog maar de vraag hoelang zo’n slot op ondersteuning kan rekenen in een steeds sneller veranderende wereld. Is het een gimmick? Op dit moment nog wel een beetje. Een gimmick waar je veel aan kunt hebben, maar die ook nog wat haken en ogen kent.


Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten