Is het slim om een elektrische bakfiets te leasen?

© feliks szewczyk pikselstock

Is het slim om een elektrische bakfiets te leasen?

Geplaatst: 29 maart 2024 - 09:32

Sabine Schults

Een elektrische bakfiets is een flinke investering; je betaalt al snel 2.500 tot 5.000 euro voor een nieuw model. Veel verkopers bieden dan ook de mogelijkheid om een e-bakfiets te leasen. Is dat slim of kun je beter doorsparen? We zetten de belangrijkste overwegingen op een rij.

Een bakfiets is ideaal om je kind(eren) mee naar school te brengen of om je zware boodschappen mee te vervoeren. Het trappen wordt met het extra gewicht van zowel de bak als de lading al snel behoorlijk zwaar. Een elektrische bakfiets met trapondersteuning kan dat voor een deel wegnemen, al is een e-bakfiets door de elektromotor van zichzelf wel zwaarder dan een reguliere bakfiets.

Waarom zou je een elektrische bakfiets willen leasen?

De prijs van een elektrische bakfiets loopt al snel op. Hoewel de prijzen per aanbieder en model verschillen, ben je vaak minstens 2.000 euro kwijt voor de aanschaf van een e-bakfiets. Er zijn ook modellen te vinden voor 4.000 tot 5.000 euro. Deze duurdere fietsen beschikken vaak over een accu met hogere capaciteit en een krachtiger motor. Daardoor kun je de trapondersteuning langer gebruiken en fiets je makkelijker heuvels op met een zwaardere lading. Ook zijn bakfietsen in het hogere segment vaak uitgerust met een versnellingssysteem van een hogere kwaliteit of een comfortabeler vering. 

Omdat zelfs een instapmodel e-bakfiets aan de prijs is, kun je overwegen om een elektrische bakfiets te leasen. Het leasen van een bakfiets werkt vergelijkbaar met het leasen van een (elektrische) auto. Voor een vast maandbedrag mag je gedurende een vooraf afgesproken looptijd gebruikmaken van de elektrische bakfiets. Na die termijn lever je de fiets weer in of wissel je hem voor een ander model. 

Bakfiets of fietskar voor je kinderen: wat past het beste bij jou?

Elektrische bakfiets leasen: wat kost dat?

Het bedrag dat je elke maand betaalt voor het leasen van de elektrische bakfiets, hangt af van de fiets die je kiest, welke looptijd het leasecontract heeft en bij welke leasemaatschappij je de fiets leaset. Meestal betaal je in het maandbedrag ook voor andere kosten. Denk bijvoorbeeld aan onderhoud en reparaties, en een verzekering voor schade en diefstal. Soms betaal je ook voor pechhulp en eventueel voor de levering en ophaling.

Een elektrische bakfiets is vaak al te leasen vanaf 100 euro per maand. De prijs varieert afhankelijk van het model dat je kiest. Na een jaar ben je dus al minstens 1.200 euro kwijt en na drie jaar heb je al minimaal 3.600 euro voor de fiets betaald. Als je je leasecontract opzegt, moet je de fiets vaak weer inleveren.

BKR-registratie bij leasecontract

Wat niet vergeten mag worden, is dat je bij leasing in principe een lening aangaat. Dat betekent dat er vooraf getoetst wordt of je het maandbedrag wel kunt betalen en dat je na het afsluiten van de overeenkomst een BKR-registratie krijgt. Als je een fiets leaset, betaal je ook rente. Dat betekent dat je uiteindelijk in totaliteit mogelijk meer geld kwijt bent dan wanneer je de fiets zelf had gekocht. 

Daarnaast is het goed om te weten dat de fiets na afloop van de looptijd vaak eigendom blijft van de leasemaatschappij. Dat betekent dat de eventuele restwaarde van de fiets dus ook niet van jou is. Soms krijg je zodra de einddatum van je contract nadert een aanbod om de fiets tegen een bepaald bedrag over te nemen. 

Naast de private (operational) lease, zoals hierboven beschreven, kun je ook kiezen voor financial lease. Hierbij ben je fiscaal gezien wel de eigenaar van de fiets. Je koopt de elektrische bakfiets dan dus op afbetaling. Na de looptijd van de overeenkomst blijft de fiets van jou. Bij financial lease ben je per maand wel duurder uit dan bij private lease. 

Vader met kind in bakfiets

© pikselstock - stock.adobe.com

Waar is leasing van een e-bakfiets mogelijk?

Bij verschillende verkopers en fabrikanten van elektrische bakfietsen kun je terecht om er een te leasen. Leaseverstrekkers zijn bijvoorbeeld Lease a Bike, Juizz, Leasemax, Leasefabriek en Fietsenwinkel.nl. Je kunt elektrische bakfietsen van verschillende merken leasen, zoals Urban Arrow, Batavus, Lovens, Gazelle, Cube, Vogue en Babboe. Laatstgenoemde is onlangs grootschalig in het nieuws geweest omdat verschillende modellen niet aan de gestelde veiligheidseisen voldoen en mag momenteel geen bakfietsen meer verkopen

Wat is slimmer: leasen of kopen?

Het leasen van een elektrische bakfiets kan slim zijn wanneer je niet genoeg financiële middelen hebt voor de initiële investering. Door te leasen hoef je niet in één keer een grote som geld neer te leggen, maar betaal je een kleiner bedrag per maand. Bovendien hoef je je weinig zorgen te maken om onderhoud, reparaties en verzekeringen, omdat die vaak zijn inbegrepen bij de lease. Aan het eind van de leaseperiode kun je de fiets bovendien weer inruilen voor een nieuw model, waardoor je altijd op een nieuwe fiets kunt rijden.

Aan de andere kant kunnen de totale kosten over de gehele leaseperiode veel hoger uitvallen dan de werkelijke aanschafwaarde van de elektrische bakfiets. Je hebt daarnaast te maken met verschillende contractuele verplichtingen. Zo kun je een boete krijgen als je het contract vroegtijdig opzegt of is het mogelijk dat je maar een maximaal aantal kilometers per jaar mag fietsen op de e-bakfiets. Wat ook niet altijd wenselijk is, is dat je een BKR-registratie krijgt omdat je een lening afsluit. Dat kan het lastiger maken om bijvoorbeeld (in de toekomst) een huis te kopen. 

Als je de investering van de bakfiets prima kunt betalen, dan is het op de lange termijn waarschijnlijk voordeliger om de fiets direct volledig af te betalen. Vind je de aanschafprijs te hoog en zie je ook leasen niet zitten? Dan kun je overwegen een fietskar aan een gewone (al dan niet elektrische) fiets te koppelen.

Toch een elektrische bakfiets kopen? Lees dan eerst deze tips!

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten