Bakfiets of fietskar voor je kinderen: wat past het best bij jou?
Ouders met bakfietsen en fietskarren zijn haast niet meer weg te denken uit ons straatbeeld. Waar vroeger de auto nog het meest voor de hand liggende vervoersmiddel was, kiezen ouders tegenwoordig steeds vaker voor de (elektrische) fiets. Wat zijn de belangrijkste verschillen tussen deze bakfietsen en fietskarren? En wanneer kies je voor de bakfiets, en wanneer juist voor de fietskar? In dit artikel zetten we de voornaamste plus- en minpunten op een rij, zodat jij als ouder een weloverwogen keuze kunt maken.
Fietsen met je kids is niet alleen beter voor het milieu, maar ook gezonder, goedkoper en vaak ook nog eens leuker dan de auto pakken. Vervoer jij je kinderen graag per fiets? Dan heb je de keuze uit een bakfiets of een fietskar. Beide opties hebben zo hun voor- en nadelen. Je vindt antwoord op de volgende vragen:
- Hoe verschillen bakfiets en fietskar op het gebied van veiligheid?
- Wat zijn de prijsverschillen tussen een bakfiets en fietskar?
- Wat zijn de belangrijkste overige voor- en nadelen van beide opties?
Alles over de bakfiets
Een bakfiets is een speciaal type fiets met een grote bak voorop om een of meerdere kinderen in te vervoeren. Kenmerkend is de hoge instap, waardoor je kinderen gemakkelijk in de bak kunt zetten. De bakfiets bestaat in verschillende varianten: de standaard bakfiets met drie wielen die je met spierkracht voortbeweegt, de elektrische bakfiets met trapondersteuning zodat je gemakkelijker langere afstanden kunt afleggen, en de extra lange long bakfiets die handig is voor grotere gezinnen. De bakfiets is vooral populair in de stad, omdat je er gemakkelijk mee door het drukke verkeer komt. Ook prettig is dat de kinderen goed beschermd en rustig in de bak zitten. Bovendien kun je naast de kids ook boodschappen of andere bagage makkelijk meenemen in de ruime bak.
©Achim Wagner
Dit moet je weten over de fietskar
Een fietskar is een aanhangwagentje dat je achter een gewone fiets kunt koppelen om kinderen te vervoeren. De kinderen zitten in dit wagentje op een bankje met gordels, dat één of twee wielen kan hebben. Sommige fietskarren kunnen ook als wandelwagen gebruikt worden, ideaal wanneer je nog geen fietsvervoer wilt gebruiken. Enkele voordelen van een fietskar ten opzichte van een bakfiets zijn dat een fietskar over het algemeen goedkoper is in aanschaf, een stuk lichter van gewicht (waardoor fietsen makkelijker gaat), eenvoudig aan- en afgekoppeld kan worden en weinig ruimte inneemt, omdat sommige modellen opvouwbaar zijn. Nadelen van een fietskar zijn dat je er maar 1 of hooguit 2 kinderen tegelijk in kunt vervoeren, terwijl in een bakfiets vaak 3 of 4 kinderen passen. Ook is een fietskar over het algemeen minder stabiel en kunnen kinderen minder beschut zitten, waardoor ze meer blootgesteld zijn aan wind en weer.
De verschillen
Wat betreft het aantal kinderen dat vervoerd kan worden, is de bakfiets favoriet. Hierin kunnen 2 tot 4 kids mee, afhankelijk van het type bakfiets, terwijl de fietskar beperkt is tot slechts 1 of 2 kinderen. Ook qua leeftijd is de bakfiets geschikter, deze kan kinderen van alle leeftijden aan, van baby tot tiener. Een fietskar is vooral geschikt voor wat oudere peuters en kindjes vanaf ongeveer 1 jaar.
Voor het vervoeren van bagage biedt de bakfiets meer mogelijkheden. Met 50 tot 100 liter aan bagageruimte kunnen naast de kinderen ook gemakkelijk boodschappen of andere spullen meegenomen worden. De fietskar daarentegen heeft hiervoor slechts zeer beperkte ruimte. Qua stalling neemt de forse bakfiets behoorlijk wat extra plek in, terwijl de fietskar vaak opvouwbaar is voor makkelijker wegzetten. En de fietskar is door het lagere gewicht makkelijker en wendbaarder te besturen dan de zwaardere bakfiets. Als laatste verschil is de fietskar met een prijs van 300 tot 800 euro een stuk voordeliger in aanschaf dan de bakfiets, die al snel 1000 tot 4000 euro kost voor een kwalitatief goed exemplaar.
©Olleg1 - stock.adobe.com
Veiligheid
Veilig vervoer van je kroost is natuurlijk een topprioriteit bij de keuze tussen bakfiets en fietskar. Over het algemeen is zowel de bakfiets als fietskar een veilige optie als je de juiste maatregelen neemt, maar er zijn wel enkele verschillen. Bij een bakfiets zitten kinderen doorgaans beter beschermd voor de omgeving, omdat ze meer omsloten zitten in de bak. Let wel altijd goed op dat ze niet met hun handen over de rand hangen tijdens het fietsen. Een valhelm is aan te raden voor meer veiligheid.
De fietskar heeft als voordeel dat deze lager bij de grond zit en een lager zwaartepunt heeft. Hierdoor is de kans op omslaan kleiner bij plotselinge bewegingen. Zorg wel dat de fietskar een stabiliseringsstang heeft, zodat hij niet gaat slingeren. Belangrijk bij zowel bakfiets als fietskar is dat kinderen altijd de beschikbare gordels gebruiken en niet los op de bank kunnen gaan staan tijdens het rijden. Ook moet de fiets technisch in orde zijn, met bijvoorbeeld goed werkende remmen en verlichting. Tot slot is het verstandig als ouder een fietsvaardigheidstraining te volgen, zodat je goed leert fietsen met je kostbare lading. Zo kun je veilig alle avonturen tegemoet!
Bescherm je bakfiets met een hoes!
Zo blijft hij langer mooi en staat hij minder in het zicht