Het serienummer van je e-bike: waar zit dat eigenlijk?
Niet schrikken: volgens de politie worden er in Nederland jaarlijks meer dan 700.000 fietsen gestolen. Een flink deel daarvan bestaat uit e-bikes. Heb je een elektrische fiets, dan zorg je natuurlijk voor een goed slot. Maar heb je ook het serienummer genoteerd? Dat is belangrijk, om een aantal redenen. In dit artikel lees je waar je dit nummer kunt vinden.
In dit artikel krijg je antwoord op de volgende vragen: *** Wat is het serienummer van een fiets?** *** Waarom is het serienummer belangrijk?** *** Hoe vind je dit nummer?** *** Serienummer en fietsdiefstal, hoe zit dat?**
Lees ook: In 7 stappen de juiste e-bike-verzekering
Wat is het serienummer van een fiets?
Het serienummer van een fiets, ook wel framenummer genoemd, is een unieke identificatiecode die op het frame van de fiets is aangebracht door de fabrikant. Een serienummer bestaat meestal uit een unieke reeks van cijfers en letters. De exacte samenstelling en lengte kunnen variëren per fabrikant. Het serienummer kan informatie bevatten over de productielocatie, het productiejaar, en de productievolgorde van het item. Het is ontworpen om elk product, in dit geval elke fiets, uniek te identificeren. Er zijn een aantal redenen waarom dat handig of nuttig is.
©mirkograul
Waarom is het serienummer belangrijk?
Er zijn eigenlijk vier situaties waarbij het heel belangrijk is om het serienummer van je fiets te kennen:
1: Fietsverzekering afsluiten
Je verzekeraard zal je vragen om een aantal gegevens van je e-bike, waaronder het framenummer.
2: Garantieclaims
Gaat er iets stuk aan je fiets of heb je technische problemen? De fabrikant zal je dan (bijna) altijd vragen om het framenummer van je fiets voordat er verder actie zal worden ondernomen.
3: Doorverkoop
Als je je fiets wilt verkopen, kan de potentiële koper om het serienummer vragen om de echtheid van de fiets te controleren.
4: Identificatie bij diefstal
Met het serienummer kan de politie je fiets identificeren en terugbezorgen als deze gestolen en later teruggevonden wordt.
Hoe vind je het serienummer?
Het framenummer staat waarschijnlijk al op de factuur die je hebt gekregen. Bewaar deze factuur goed. Dat is altijd handig, ook voor bijvoorbeeld de verzekering. Mocht het framenummer niet op de bon staat? Vraag dan in de winkel wanneer je de fiets gaat ophalen (of thuis, wanneer de fiets wordt gebracht) of de verkoper het nummer kan aanwijzen. Je kunt het dan alsnog noteren.
Staat het nummer niet op de factuur? Kijk dan zelf op je fiets. Er is geen uniformele regel over waar een framenummer moet staan, maar meestal vind je het nummer op één van deze vier posities:
➊ Onder de framebuis. Waarschijnlijk zul je wel je fiets op zijn kop moeten zetten om hier goed bij te kunnen.
❷ Op de achtervork, in de buurt van de pedalen.
❸ Onderaan op de zadelbuis.
❹ Onder op de trapas.
©Manu Padilla
💡 Zaklamp en camera Het framenummer is vaak klein en moeilijk te lezen. Met een zaklamp kun je het beter zien. Nummer gevonden? Maak er meteen een foto van. Zo heb je het nummer ook digitaal. Handig als je bijvoorbeeld aangifte van diefstal moet doen of je verzekeraar nodig hebt.
Dé Kieskeurig.nl E-bike Duurtest
21 fietsmerken, 9 weken getestSerienummer en fietsdiefstal, hoe zit dat?
Dat je het serienummer van je fiets weet, voorkomt helaas niet dat je fiets gestolen kan worden. Het kan er wél voor zorgen dat de kans dat je fiets terugkomt, groter wordt. Wanneer je aangifte doet van de diefstal van je elektrische fiets (online aangifte doen van je gestolen e-bike kan trouwens ook), dan worden de gegevens van je fiets opgenomen in het Fietsdiefstalregister.
Krijgt een handelaar daarna jouw gestolen fiets aangeboden, dan kan hij het merk en framenummer daar invoeren om te checken of de fiets als gestolen staat geregistreerd. Is dat zo, dan kan de politie achterhalen wie de rechtmatige eigenaar is. Helaas werkt dit systeem alleen in Nederland. Brengen fietsendieven je e-bike bijvoorbeeld naar Oost-Europa, dan helpt dit register niet.
Ook kan het gebeuren dat de politie op de buit van een bende fietsendieven stuit. Wanneer jij aangifte van diefstal hebt gedaan maar niet verder komt dan: Het is een zwarte fiets met een accu achterop, dan wordt het lastig voor de politie. Heb je een framenummer opgegeven, dan kan de politie een gevonden fiets wél aan jou als rechtmatige eigenaar koppelen.
💡 Deze informatie over je e-bike leg je vast Noteer het merk, model én framenummer. Maak foto’s van je fiets. Maak ook foto’s van eventuele accessoires, zoals een fietscomputer. Bewaar dit allemaal bij je aankoopbewijs. Je kunt een aankoopbewijs trouwens ook scannen, zodat je er ook een digitale kopie van hebt. Bewaar eventuele handleidingen en garantiebewijzen op dezelfde plek.
Lees ook: Zo claim je schade op je e-bike-verzekering
De Stop Heling-app
Om te zorgen dat je zoveel mogelijk relevante informatie over je fiets aan de politie kunt doorgeven, is Stop Heling heel nuttig. Via de app van deze site (die uitgebreider is dan het Fietsdiefstalregister) kun je niet alleen je e-bike, maar ook andere waardevolle spullen zoals je televisie en smartphone registreren. Het overzicht van je waardevolle spullen mail je vervolgens als pdf-bestand naar jezelf. Handig voor als je eens aangifte moet doen, of een claim bij de verzekering wilt indienen. En omdat je de registratie doet vóórdat je fiets gestolen is, kun je heel volledig zijn. Waarbij vooral het serienummer heel belangrijk is. Zodat je wél verder komt dan Een zwarte fiets met een accu achterop ...
Klik hier voor meer ID.nl-video's over e-bikes.