🚳 De fatbike: meer dan alleen een slecht imago
Als we de berichten in de media moeten geloven, is de fatbike zo'n beetje de paria onder de e-bikes. Het imago van de fatbike loopt (deels door foute berichtgeving) steeds meer deuken op en de consument keert zich massaal tegen deze stoere fiets met hele dikke banden. Ook verzekeringsmaatschappijen zijn er niet happig op om nog langer fatbikes te verzekeren; ze worden volgens hen namelijk massaal gestolen en bovendien rijden ze vaak harder dan de toegestane maximum snelheid.
In dit artikel lees je onder meer:
-
Wat een fatbike precies is en hoe deze verschilt van reguliere e-bikes
-
Welke verschillende groepen mensen zich aangetrokken voelen tot de fatbike en waarom.
-
Waar je op moet letten bij de aankoop van een fatbike en wat een goede kwaliteit fatbike je ongeveer gaat kosten.
-
De huidige status van het verzekeren van fatbikes en wat je kunt verwachten in de nabije toekomst.
-
Ook lezen: Pas op! Dit zijn de gevolgen als je jouw fatbike laat opvoeren
Hoe heeft het zover kunnen komen? Waarom is het zorgvuldig opgebouwde fatbike-imago zo snel om zeep geholpen? Hoog tijd om wat meer nuance aan het verhaal rondom de fatbike te geven. Per slot van rekening is niet elke e-bike met een fors frame en dikke banden een illegale fatbike. Bovendien zijn er genoeg ondernemers met kennis van zaken en die je de weg op sturen met een kwalitatief goede fatbike die volledig aan de regels voldoet.Â
Wat is een fatbike?
De fatbike is van oorsprong een off-road fiets, die ontworpen is voor gebieden met ruig terrein. Hoewel dit functionele aspect nog steeds van toepassing is, geldt dat de fatbike van nu is gereïncarneerd tot een modegril, een trendy item: een fiets waarop je gezien wilt worden.
Qua wettelijke eisen gelden voor een fatbike dezelfde regels als voor een normale e-bike. De snelheid van de fiets moet dus begrensd zijn tot 25 kilometer per uur en het motorvermogen mag de 250 watt niet overschrijden. Zaken als een gashendel en meer motorvermogen zijn niet toegestaan. Je bent dan in overtreding en bovendien ga je in dat geval onverzekerd de weg op.
Maar waar gaat het op dit moment fout met de fatbike? Via webwinkels en Marktplaats worden fatbikes massaal tegen afbraakprijzen aangeboden, veelal afkomstig uit China en voorzien van een gashendel en een krachtige 500-, 750- of zelfs 1000watt-motor. Deze illegale e-bikes werpen een smet op de reputatie van fietsenwinkels die trachten legale fatbikes te verkopen. Zij worden op dit moment met de nek aangekeken en door alle onduidelijke berichtgeving in de media worden hun fietsen steeds lastiger verkoopbaar.
Welke doelgroep voelt zich aangetrokken tot een fatbike?
Sinds de invoering van de helmplicht voor snorfietsen hebben veel jongeren de overstap naar een e-bike gemaakt. Dat de keus daarbij op een fatbike valt, is geen verrassing. De dikke framebuizen en banden geven de fatbike een stoer karakter en de vergelijking met een brommer is snel gemaakt.
Toch zijn het niet alleen jongeren die voor de fatbike vallen. Ouderen met een camper, caravan of boot kiezen dikwijls voor een opvouwbare fatbike: die is handig mee te nemen en bovendien te gebruiken in wisselend buitenlands terrein. Ook fietsers die onzekerheid ervaren op een e-bike met 28inch-wielen voelen zich comfortabel op een compacte fatbike met kleine wielen en dikke banden met veel grip. Dat de fatbike alleen door jongeren wordt omarmd, is dus een misvatting.
Wat kost een kwalitatief goede fatbike?
Wil je jarenlang plezier beleven aan een fatbike, dan doe je er goed aan om een fiets te kopen in een prijsrange rond de 2000 euro. Alleen dan ben je verzekerd van een fatbike met een degelijk frame en een goede afmontage qua onderdelen. Van cruciale onderdelen als de motor, accu, beeldscherm, banden en bedrading mag je verwachten dat deze afkomstig zijn van gerenommeerde fabrikanten.
Voor een prijs van 1000 euro kun je onmogelijk een goede fatbike kopen. Om de prijs te drukken, zijn er concessies gedaan op het kwaliteitsniveau van framebouw, lakwerk en onderdelen. Als leek is het lastig om een goede vergelijking te maken tussen een fatbike van Marktplaats of webwinkel en een exemplaar dat bij een fietsenwinkel wordt aangeboden. Koop daarom een fatbike bij voorkeur bij een specialist en laat je goed voorlichten. Laat je vooral niet leiden door een lage prijs, want ook in dit geval geldt: goedkoop is duurkoop.
Kan ik een fatbike nog steeds verzekeren?
De fatbike heeft een besmet imago, zeker na het recente nieuws dat verzekeraars fatbikes niet meer willen verzekeren. Maar is dat daadwerkelijk zo? De legale fatbikes met een buddyseat worden duidelijk over één kam geschoren met de illegale modellen uit het Verre Oosten en zijn vandaag de dag niet bij een verzekering onder te brengen. Dat is voor de ondernemers die zich aan de regels houden natuurlijk een droevige zaak.
Andere e-bikes met dikke banden, waaronder bijvoorbeeld de opvouwbare fatbikes, kunnen in principe wel worden verzekerd. Gelukkig is een aantal ondernemers in gesprek met hun verzekeringspartner en is de verwachting dat de legale fatbike weer in een positief daglicht komt te staan en in de nabije toekomst gewoon weer kan worden verzekerd.