ID.nl logo
Fietsen in de herfst: hier moet je op letten
Mobiliteit

Fietsen in de herfst: hier moet je op letten

Zeg herfst en je zegt: lekker fietsen! De kleuren van het landschap beginnen te veranderen en er hangt een heerlijke frisheid in de lucht. Genoeg redenen dus om op de fiets te stappen en te genieten van al het moois dat de herfst te bieden heeft.

Waar moet je op letten wanneer je in de herfst gaat fietsen?

  • Rijstijl
  • Juiste (fiets)kleding
  • Reparatiesetje
  • Bandenprofiel
  • Verlichting
  • Remmen
  • Onderhoud en verzorging

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

De herfst brengt naast prachtige natuur ook een paar uitdagingen met zich mee voor fietsers. Het weer kan wisselvallig zijn, dus het is belangrijk om zowel je fiets als jezelf goed voor te bereiden. Een flinke regenbui kan je onderweg zomaar verrassen, en de kans op fietspech wordt groter. Bovendien worden de dagen korter, waardoor je je tochten misschien moet inkorten en goede fietsverlichting onmisbaar is voor je veiligheid. Hieronder lees je een aantal tips om veilig en comfortabel de herfst door te komen op de fiets.

Pas je rijstijl aan

In de herfst, wanneer de bladeren vallen en de wegen nat en glad worden, is het belangrijk om je rijstijl aan te passen: defensief rijden, anticiperen en situaties tijdig inschatten dus. Op natte en vuile wegen (denk: bladeren, maar ook modder) wordt je remweg langer, dus houd extra afstand van andere weggebruikers. Ook kunnen er bijvoorbeeld dennenappels of afgewaaide takken op de weg liggen. Extra opletten dus! Met een beetje extra aandacht en een aangepaste rijstijl kun je ook in de herfst zorgeloos en veilig blijven fietsen.

©Hans de Looij

Kies voor de juiste kleding

Een goede fietsuitrusting begint met een waterproof fietsjack dat ademend is. Zo blijf je beschermd tegen regen en wind, maar voorkom je tegelijkertijd dat je van binnenuit klam wordt door zweet. Het is verstandig om je onder je regenjas niet te warm te kleden, want tijdens het fietsen warm je snel op, zelfs in de koudere maanden. Bij regen zijn een regenbroek en waterdichte schoenen of overschoenen onmisbaar. Vergeet ook de fietshandschoenen niet, die beschermen je zowel tegen nattigheid als tegen de kou.

Lees ook: 🍂 Herfst: zo kies je de beste regenkleding voor op de fiets

Reparatiesetje voor onderweg

Zorg dat je altijd goed voorbereid bent op pech onderweg. Neem een fietsreparatieset mee om een lekke band te kunnen repareren. Een complete set bevat meestal drie bandenlichters (bij voorkeur van kunststof om je velg te beschermen), een tube solutie, plakkers en een stukje schuurpapier. Met deze simpele tools is het plakken van een lekke band een eenvoudige klus, zelfs voor onervaren bandenplakkers. Let er wel op dat een geopende tube solutie maar drie maanden houdbaar is, dus controleer regelmatig de verloopdatum. Vergeet ook niet een goede handpomp mee te nemen.

Zit er nog voldoende profiel op de banden?

In de herfst worden de wegen vaak natter, zijn ze bezaaid met vallende bladeren en ligt er meer vuil op straat. Hoewel er geen minimale profieldiepte voor fietsbanden is voorgeschreven, is het juist in deze periode van het jaar verstandig om extra aandacht te besteden aan je banden. Controleer of het profiel nog goed is is en vervang versleten banden op tijd. Een goed profiel zorgt ervoor dat je, ongeacht de omstandigheden, altijd genoeg grip hebt op de weg. Zo fiets je veiliger en verklein je de kans op slippen.

©Hans de Looij

Controleer je verlichting

Nu de donkere maanden weer voor de deur staan, is het verstandig om je fietsverlichting goed te controleren. Heeft je fiets een dynamo of wordt de verlichting gevoed door de accu van je e-bike? Dan hoef je er meestal niet naar om te kijken. Werkt de verlichting toch niet, dan kan er een kabel losgeschoten of beschadigd zijn. Ook kan er een lampje defect zijn. Bij verlichting op batterijen is het misschien tijd om de batterij te vervangen. Erg populair is de oplaadbare led-verlichting, die met één simpele klik op de fiets gemonteerd kan worden. Deze handzame verlichting kun je ook eenvoudig als reserveverlichting meenemen. Let er wel op dat de verlichting opgeladen is voordat je vertrekt.

Werken de remmen nog goed?

In de herfst kunnen natte en gladde fietspaden je remweg flink verlengen. Daarom is het belangrijk dat je remmen in topconditie zijn, niet alleen voor je eigen veiligheid, maar ook voor die van anderen. Zorg ervoor dat het remsysteem soepel werkt en controleer regelmatig de remblokjes op slijtage. Vervang ze indien nodig. Maak de velgen, remblokjes en remschijven regelmatig schoon en stel de remhendels zó af dat je niet volledig hoeft in te knijpen om effectief te remmen. Twijfel je aan je eigen technische kennis? Breng je fiets dan naar een fietsspecialist. Daar kun je meteen een jaarlijkse check laten uitvoeren, zodat je fiets weer helemaal klaar is voor het nieuwe fietsseizoen.

©Hans de Looij

Onderhoud en verzorging

In de herfst is je fiets extra kwetsbaar door de wisselende weersomstandigheden. Na een regenbui wordt hij vaak nat en vies weggezet, wat tot slijtage kan leiden. Neem daarom altijd even de tijd om je fiets af te drogen met een schone, droge doek, en besteed extra aandacht aan de bewegende onderdelen. Vuil is namelijk de grootste vijand en zorgt voor extra slijtage. Gebruik een speciale fietsreiniger om je fiets grondig schoon te maken. Vergeet niet de ketting regelmatig te reinigen en licht te smeren voor een soepele werking. Gebruik daarbij niet te veel olie, want dit trekt juist vuil aan.

Ook interessant: Onderhoud aan je e-bike: dit kun je eenvoudig zelf doen