ID.nl logo
Fietsen als het warm is? Met deze zes tips blijf je de hitte de baas
© Hans de Looij
Mobiliteit

Fietsen als het warm is? Met deze zes tips blijf je de hitte de baas

Of het nu op je vakantiebestemming is of gewoon in Nederland: als je gaat fietsen op een hete dag, is het slim om je goed voor te bereiden. Tijdens het trappen lijkt het nog mee te vallen door de verkoelende wind, maar zodra je stopt, voel je pas echt hoe warm het is. Oververhitting en uitdroging liggen dan op de loer. Met deze zes tips houd je je hoofd (én je lijf) koel.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Let op! Hoofdpijn, misselijkheid of duizeligheid tijdens het fietsen kunnen wijzen op vochttekort, oververhitting of zelfs een zonnesteek. Dit geldt vooral voor mensen die van nature minder zweten, omdat zweten essentieel is voor het reguleren van de lichaamstemperatuur. Een oververhit lichaam functioneert minder goed. ⚠️ Heb je last van deze symptomen? Zoek dan snel de koelte op en drink wat. Als de klachten aanhouden, is het verstandig om snel een arts te raadplegen.

Lees ook: Pieterpad per fiets: van het hoge noorden naar het diepe zuiden

Tip 1: Blijf goed drinken

Goede hydratatie is een van de belangrijkste aspecten van fietsen bij warm weer. Tijdens het fietsen zweet je meer, maar doordat zweet snel verdampt, is het moeilijk in te schatten hoeveel vocht je daadwerkelijk verliest. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende drinken bij je hebt of dit onderweg aanvult bij een restaurant. Tijdens de fietstocht is het sowieso verstandig om regelmatig even te stoppen om wat te drinken. Je zult merken dat je tijdens een warme dag al snel twee flessen of bidons leegdrinkt.

Daarnaast is het belangrijk om ook na de fietstocht genoeg te drinken. Bij het vullen van de drankflessen voor onderweg kun je eventueel een elektrolyttablet toevoegen: dit vult de zouten aan die je door het transpireren verliest. Om je drank langer koel te houden, kun je ijsblokjes toevoegen voordat je vertrekt. Een thermobidon is ook erg handig: afhankelijk van het model kan je drinken hierin tot wel 24 uur koel blijven!

©Hans de Looij

Tip 2: Pas je kleding aan

De invloed van functionele kleding op je fietscomfort is aanzienlijk. Overweeg je de aankoop van speciale fiets- of outdoorkleding, ga dan voor licht materiaal met goede vochtafvoerende eigenschappen. Deze kleding neemt geen vocht op, maar geeft het door aan de buitenlucht of de volgende kledinglaag. Zorg in ieder geval voor een ademende basislaag die je huid comfortabel en droog houdt.

Een shirt met volledige ritssluiting is handig, omdat je hiermee zelf je temperatuur kunt reguleren. Ook een goed passende fietsbroek is belangrijk, omdat eventuele wrijving op gevoelige plekken al snel tot onaangename pijn kan leiden. Dit hoeft niet per se een strakke koersbroek te zijn; een fietsbroek met kunstzeem die je onopvallend onder een gewone broek draagt, kan ook prima werken.

Mocht je tijdens een warme dag worden overvallen door een fikse regen- of onweersbui, dan biedt een goed regenjack bescherming. Kies hierbij voor een jack met zowel waterdichte als ademende eigenschappen.

Tip 3: Gebruik zonnebrandcrème

Fietsen bij warm weer betekent meestal dat je huid vaak urenlang wordt blootgesteld aan zonnestralen, zelfs als je deels in de schaduw rijdt. Daarom is zonnebrandcrème absoluut noodzakelijk bij elke zomerse fietstocht.

Door de licht voorovergebogen houding op de fiets vangen bepaalde lichaamsdelen meer zon dan tijdens het wandelen. Let vooral op de achterkant van je nek, je oren, de bovenkant van je dijen, je armen en handen. Smeer deze plekken goed in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

Begin hiermee al voor je vertrekt, zodat de crème goed kan intrekken. Vergeet niet om onderweg regelmatig opnieuw in te smeren, vooral als je veel zweet of na een pauze waarin je misschien even hebt gezwommen.

©Hans de Looij

Ook interessant: E-bike mee op vakantie? 8 onmisbare tips voor een geslaagde trip!

Tip 4: Draag functionele zonbescherming

Het dragen van een fietshelm is niet alleen veilig, een helm biedt ook een goede bescherming tegen de zon. Zonder helm vang je weliswaar meer verkoelende rijwind, maar de kracht van de zon heeft wel vrij spel op je bol. Je hoeft niet bang te zijn dat je oververhit raakt door de helm: de meeste fietshelmen hebben tegenwoordig voldoende ventilatie-openingen.

Bij extreme hitte is het wel verstandig om onder de helm een petje of bandana te dragen als extra bescherming. Ook handig zijn de naadloze, kokervormige sjaals van dunne stof waarmee je de nek kunt beschermen. Door de vorm kun je deze ‘bandana col’ bijvoorbeeld ook gebruiken als haarband, muts of zweetband.

©Hans de Looij

Tip 5: Fiets niet op het heetst van de dag

Een voor de hand liggende manier om zonnewarmte te vermijden, is om op de heetste momenten van de dag niet op de fiets te stappen. Omdat de dagen in de zomermaanden zeer lang zijn, blijft er gelukkig genoeg tijd over om te fietsen. Door vroeg in de ochtend of later in de middag te vertrekken, kun je nog steeds genieten van aangenaam warm weer, maar zonder de intense hitte van de middagzon. Fietsen in de ochtend of avond heeft bovendien extra voordelen. Er is dan vaak minder (fiets)verkeer en je hebt meer kans om wild te spotten dat zich normaal gesproken schuilhoudt tijdens de heetste uren van de dag.

Op zoek naar een nieuwe elektrische fiets?

Gebruik de filters om jouw ideale fiets te configureren

Tip 6: Koel zo veel mogelijk af

Bij hoge temperaturen warmt je lichaam snel op, zeker bij een activiteit als fietsen. Zoek daarom tijdens hete dagen bijtijds een plek op waar je even lekker kunt ontspannen en afkoelen. Een koud drankje op een terras in de schaduw doet wonderen, maar ook een bankje in het bos met een zelf meegebrachte versnapering geeft al snel nieuwe energie. Wellicht kun je onderweg ergens je drinkfles of bidon met koud water vullen. Lekker om te drinken, maar je kunt het water ook gebruiken om jezelf af te koelen. Giet wat water in je nek of langs je armen en benen voor een verkoelend effect als je weer op de fiets stapt.

▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90
© Philips
Huis

Consumenten testen: de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Met de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 haal je een authentieke tapervaring in huis. Dit apparaat houdt een 6-litervaatje tot 30 dagen vers en gekoeld, met een instelbare temperatuur tussen 0 en 12 graden. Maar hoe presteert deze biertap volgens gebruikers? Biedt hij echt de café-ervaring thuis? Het Review.nl Testpanel deelt zijn ervaringen.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is ideaal voor bierliefhebbers die thuis willen genieten van vers getapt bier. Met een digitaal display waarop de temperatuur, versheid en het resterende biervolume af te lezen zijn, is het een heel gebruiksvriendelijk apparaat. De tap kan bier op een gewenste temperatuur tussen 0 en 12 graden houden en zorgt met een constante druk voor een stevige schuimkraag.

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 heeft van de testers een gemiddelde reviewscore van 8,5 gekregen. Vooral de gebruiksvriendelijkheid, de smaak van het bier en de temperatuurregeling worden geprezen. Hieronder worden de ervaringen van de testers uitgebreid besproken.

Installatie

Veel testers noemen de eenvoudige installatie als een groot pluspunt. MaikeZ zegt: "Het installeren van het apparaat is erg eenvoudig. Dankzij de bijgevoegde afbeeldingen kun je stap voor stap zonder problemen het vaatje plaatsen." Tester G. is het hier helemaal mee eens: "De onderdelen waren eenvoudig in elkaar te plaatsen. Ook het plaatsen van een vaatje gaat vlug. Even goed doorduwen zodat het tapsysteem op het vat klikt, in de machine plaatsen en klaar."

©Philips

Temperatuurregeling en koelproces

Een van de belangrijkste aspecten van een thuistap is de temperatuurregeling, en hier zijn de meeste testers positief over. Tester G. zegt: "Het bier blijft mooi koel op de ingestelde temperatuur." Ook KevinH merkt op dat het bier altijd perfect koel is.

Wel vinden testers dat het koelen van een nieuw vaatje tijd kost. Tester MaikeZ zegt: "Na het installeren duurt het even voordat je kunt genieten, want het duurt ongeveer 12 uur om een vaatje op kamertemperatuur volledig te koelen." Tester B. vult aan: "Bij het plaatsen van het eerste vat duurt het ongeveer 12-14 uur voordat het vat gekoeld was."

Smaak en kwaliteit van het bier

Bijna alle testers zijn enthousiast over de smaak van het bier uit de PerfectDraft HD3770/90. Tester R. zegt: "Qua smaak is het beter dan het flesje of blikje, en dat hebben al mijn gasten en vrienden gemerkt." KevinH noemt het "een droom voor thuis: het  smaakt als vers bier van de tap." Tester R. zegt: "De schuimlaag is top!" Tester E. voegt toe: "De biertjes hebben een constante druk, en daardoor krijg je keer op keer een perfect getapt glas." Een enkeling vindt dat de keuze in bier niet groot genoeg is. Zo zegt Tester B.: "Het aanbod aan biersoorten is niet zo groot als in de supermarkt, en je bent gebonden aan de merken die geschikt zijn voor de PerfectDraft." Tester M. wijst echter op de site PerfectDraft.com: "Daar heb je een heel ruim assortiment aan bier dat je kunt bestellen." Dat kun je overigens ook doen via de handige PerfectDraft-app.

©Philips

Schoonmaak en hygiëne

De meeste testers vinden het schoonmaken van deze thuistap makkelijk. Tester H. zegt: "Bakjes kunnen in de vaatwasser." Tester G. merkt op: "Na het tappen lekken er wat druppels uit de tap die worden opgevangen in een lekbakje. Dit kun je er heel eenvoudig uithalen en reinigen." Jos vult nog aan: "Het hygiënische systeem, waarbij je voor elk vat een nieuwe tapbuis gebruikt, is een pluspunt."

"Het bier is altijd perfect koel en smaakt als vers bier van de tap."

- KevinH

Geluidsniveau en formaat

Hoewel de meeste testers tevreden zijn, wordt het geluidsniveau af en toe als een minpunt genoemd. Tester G. zegt: "Het lawaai is aanwezig, je hoort het, maar het is acceptabel. Omdat het in de keuken staat is het niet storend." Zo zegt een van de testers: "Het is een vrij groot apparaat en de biervaatjes (6l) zijn ook vrij groot. " Of de tap iets voor je is, zal dus ook afhangen van hoeveel plaats er in de keuken is." Bij Tester B. is dat in ieder geval geen probleem: "Het design van het apparaat vind ik persoonlijk geslaagd. Het oogt mooi en de afmetingen zijn ideaal voor mijn keuken, niet te groot en niet te klein."

©Philips

✅ Pluspunten

  • Makkelijk te installeren

  • Perfect gekoeld bier

  • Duidelijke display

  • Smaak beter dan uit fles of blik

❌ Minpunten

  • Lange koeltijd

  • Geluid bij koelen en tappen

Eindoordeel

De Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90 is een gebruiksvriendelijke en stijlvolle biertap waarmee bierliefhebbers thuis kunnen genieten van een vers getapt glas bier. Testers waarderen vooral de smaak, temperatuurregeling en het gemak van installatie. Het gemiddelde cijfer van een 8,5 laat zien dat zij dik tevreden zijn.

Ontdek de Philips 7000 Series PerfectDraft Thuistap HD3770/90

Op Kieskeurig.nl
▼ Volgende artikel
Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps
© Aga Rad
Huis

Zo vind je altijd en overal toegankelijke routes met Google Maps

Wist je dat je met Google Maps toegankelijke plekken in de buurt kunt opzoeken? In dit korte tipartikel leggen we uit waar je de instelling binnen de app vindt. Dan kun je wellicht jezelf of een ander daarmee helpen.

Mocht je meteen willen weten waar je moet zijn, volg dan de onderstaande stappen:

  • Open Google Maps
  • Tik op je profielfoto
  • Ga naar de instellingen
  • Tik op Toegankelijkheidsinstellingen
  • Zet de grijze schuifregelaar om
  • Nu kun je met deze extra filter zoeken

Google Maps heeft een verborgen instelling waarmee plekken die verschillende toegankelijkheidsopties bieden zichtbaar worden. Je kunt die om verschillende redenen nodig hebben: je loopt bijvoorbeeld achter een kinderwagen, je zit in een rolstoel of je wilt juist iemand in een rolstoel begeleiden. Wat de reden ook is, met deze handige tip maak je het jezelf en een ander gemakkelijker.

Zodra je de toegankelijkheidsmogelijkheden in de app hebt geactiveerd, krijg je toegang tot een aantal nieuwe filters, zoals een rolstoel. Zo kun je dus van tevoren bekijken of een bepaalde plek ruimte biedt voor objecten met grote en kleine wielen.

Toegankelijkheidsopties Google Maps activeren

Het activeren van die verborgen Toegankelijkheidsopties is zo gepiept. Open de app Google Maps op je Android-toestel, iPhone of iPad en tik vervolgens op je profielfoto. Er verschijnt een contextueel menu waarin je onderin Instellingen ziet staan. Tik daarop en scrol daarna naar beneden voor het kopje Toegankelijkheidsopties. In dit venster zie je tekst en uitleg staan, evenals een enkele schuifregelaar. Als het goed is, is die grijs. Door er één keer op te tikken, verplaats je de schuif naar rechts en krijgt die een kleurtje.

Hiermee heb je de extra filters binnen Google Maps geactiveerd. Als je nu op zoek gaat naar een plek die je wilt bezoeken, kun je bijvoorbeeld de rolstoelknop selecteren om te zien of het gebouw toegankelijk is voor mensen die niet of moeizaam lopen. Mocht je een plek of stad willen verkennen, dan staat er voortaan ook een rolstoelpictogram bij de standaardinformatie, zodat je in één oogopslag kunt zien waar je terechtkunt. Selecteer de plek die je wilt bezoeken en druk op het informatieknopje. Vervolgens kun je zien wat de plek dan rolstoeltoegankelijk maakt.