Fietsen als het warm is? Met deze zes tips blijf je de hitte de baas

© Hans de Looij

Fietsen als het warm is? Met deze zes tips blijf je de hitte de baas

Geplaatst: 4 augustus 2024 - 10:26

Aangepast: 7 augustus 2024 - 13:38

Hans de Looij

Of het nu op je vakantiebestemming is of gewoon in Nederland: als je gaat fietsen op een hete dag, is het slim om je goed voor te bereiden. Tijdens het trappen lijkt het nog mee te vallen door de verkoelende wind, maar zodra je stopt, voel je pas echt hoe warm het is. Oververhitting en uitdroging liggen dan op de loer. Met deze zes tips houd je je hoofd (én je lijf) koel.

Download nu de E-bike Duurtest-resultaten

Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.

Lees ook: Pieterpad per fiets: van het hoge noorden naar het diepe zuiden

Tip 1: Blijf goed drinken

Goede hydratatie is een van de belangrijkste aspecten van fietsen bij warm weer. Tijdens het fietsen zweet je meer, maar doordat zweet snel verdampt, is het moeilijk in te schatten hoeveel vocht je daadwerkelijk verliest. Zorg er daarom voor dat je altijd voldoende drinken bij je hebt of dit onderweg aanvult bij een restaurant. Tijdens de fietstocht is het sowieso verstandig om regelmatig even te stoppen om wat te drinken. Je zult merken dat je tijdens een warme dag al snel twee flessen of bidons leegdrinkt.

Daarnaast is het belangrijk om ook na de fietstocht genoeg te drinken. Bij het vullen van de drankflessen voor onderweg kun je eventueel een elektrolyttablet toevoegen: dit vult de zouten aan die je door het transpireren verliest. Om je drank langer koel te houden, kun je ijsblokjes toevoegen voordat je vertrekt. Een thermobidon is ook erg handig: afhankelijk van het model kan je drinken hierin tot wel 24 uur koel blijven!

Thermobidon

© Hans de Looij

Tip 2: Pas je kleding aan

De invloed van functionele kleding op je fietscomfort is aanzienlijk. Overweeg je de aankoop van speciale fiets- of outdoorkleding, ga dan voor licht materiaal met goede vochtafvoerende eigenschappen. Deze kleding neemt geen vocht op, maar geeft het door aan de buitenlucht of de volgende kledinglaag. Zorg in ieder geval voor een ademende basislaag die je huid comfortabel en droog houdt.

Een shirt met volledige ritssluiting is handig, omdat je hiermee zelf je temperatuur kunt reguleren. Ook een goed passende fietsbroek is belangrijk, omdat eventuele wrijving op gevoelige plekken al snel tot onaangename pijn kan leiden. Dit hoeft niet per se een strakke koersbroek te zijn; een fietsbroek met kunstzeem die je onopvallend onder een gewone broek draagt, kan ook prima werken.

Mocht je tijdens een warme dag worden overvallen door een fikse regen- of onweersbui, dan biedt een goed regenjack bescherming. Kies hierbij voor een jack met zowel waterdichte als ademende eigenschappen.

Tip 3: Gebruik zonnebrandcrème

Fietsen bij warm weer betekent meestal dat je huid vaak urenlang wordt blootgesteld aan zonnestralen, zelfs als je deels in de schaduw rijdt. Daarom is zonnebrandcrème absoluut noodzakelijk bij elke zomerse fietstocht.

Door de licht voorovergebogen houding op de fiets vangen bepaalde lichaamsdelen meer zon dan tijdens het wandelen. Let vooral op de achterkant van je nek, je oren, de bovenkant van je dijen, je armen en handen. Smeer deze plekken goed in met een zonnebrandcrème met hoge beschermingsfactor.

Begin hiermee al voor je vertrekt, zodat de crème goed kan intrekken. Vergeet niet om onderweg regelmatig opnieuw in te smeren, vooral als je veel zweet of na een pauze waarin je misschien even hebt gezwommen.

Goed insmeren met zonnebrand

© Hans de Looij

Ook interessant: E-bike mee op vakantie? 8 onmisbare tips voor een geslaagde trip!

Tip 4: Draag functionele zonbescherming

Het dragen van een fietshelm is niet alleen veilig, een helm biedt ook een goede bescherming tegen de zon. Zonder helm vang je weliswaar meer verkoelende rijwind, maar de kracht van de zon heeft wel vrij spel op je bol. Je hoeft niet bang te zijn dat je oververhit raakt door de helm: de meeste fietshelmen hebben tegenwoordig voldoende ventilatie-openingen.

Bij extreme hitte is het wel verstandig om onder de helm een petje of bandana te dragen als extra bescherming. Ook handig zijn de naadloze, kokervormige sjaals van dunne stof waarmee je de nek kunt beschermen. Door de vorm kun je deze ‘bandana col’ bijvoorbeeld ook gebruiken als haarband, muts of zweetband.

Colsjaal tegen verbranding van de nek

© Hans de Looij

Tip 5: Fiets niet op het heetst van de dag

Een voor de hand liggende manier om zonnewarmte te vermijden, is om op de heetste momenten van de dag niet op de fiets te stappen. Omdat de dagen in de zomermaanden zeer lang zijn, blijft er gelukkig genoeg tijd over om te fietsen. Door vroeg in de ochtend of later in de middag te vertrekken, kun je nog steeds genieten van aangenaam warm weer, maar zonder de intense hitte van de middagzon. Fietsen in de ochtend of avond heeft bovendien extra voordelen. Er is dan vaak minder (fiets)verkeer en je hebt meer kans om wild te spotten dat zich normaal gesproken schuilhoudt tijdens de heetste uren van de dag.

Op zoek naar een nieuwe elektrische fiets?

Gebruik de filters om jouw ideale fiets te configureren

Tip 6: Koel zo veel mogelijk af

Bij hoge temperaturen warmt je lichaam snel op, zeker bij een activiteit als fietsen. Zoek daarom tijdens hete dagen bijtijds een plek op waar je even lekker kunt ontspannen en afkoelen. Een koud drankje op een terras in de schaduw doet wonderen, maar ook een bankje in het bos met een zelf meegebrachte versnapering geeft al snel nieuwe energie. Wellicht kun je onderweg ergens je drinkfles of bidon met koud water vullen. Lekker om te drinken, maar je kunt het water ook gebruiken om jezelf af te koelen. Giet wat water in je nek of langs je armen en benen voor een verkoelend effect als je weer op de fiets stapt.

0

Powered by

logo

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten

ID.nl - onderdeel van Reshift Digital B.V. © 2024 | Nijverheidsweg 18, 2031CP, Haarlem