🚴🏻♀️E-bikes: deze ontwikkelingen kun je de komende jaren verwachten
Wie een e-bike koopt, krijgt een heel andere elektrische fiets dan een aantal jaren geleden. De technologie evolueert razendsnel, en daar komt voorlopig nog geen verandering in. Deze innovaties op het gebied van e-bikes kun je de komende tijd verwachten.
In dit artikel vertellen we je:
- Welke innovaties je kunt verwachten op het gebied van fietsaccu's
- Hoe je e-bike alsmaar veiliger wordt door nieuwe technologieën
- Welke ontwikkelingen er zijn als het gaat om het gebruiksgemak van e-bikes
🚲Ook interessant: Dit zijn de laatste trends op het gebied van e-bikes
Download nu de E-bike Duurtest-resultaten
Door het invullen van jouw naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van de Kieskeurig.nl E-bike Duurtest resultaten. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl E-bike nieuwsbrief.
Grotere actieradius, meer power en snel weer onderweg
De technologie rond accu's staat niet stil. Door de jaren heen zien we verbeteringen in zowel de capaciteit als de oplaadsnelheid van fietsaccu's. Daardoor kun je langere afstanden afleggen met je e-bike voordat je de accu weer moet opladen. Bovendien ben je bij een lege accu snel weer onderweg. Behalve het afleggen van langere afstanden, kunnen grotere accu's ook meer energie leveren. Daardoor kun je profiteren van een krachtiger trapondersteuning tijdens het fietsen. Die extra power is vooral een uitkomst als je steilere hellingen op moet fietsen, bijvoorbeeld tijdens fietsvakanties.
Al deze verbeteringen zijn niet alleen handig als je met je elektrische fiets langere recreatieve fietstochten wil maken, maar ook bij woon-werkverkeer en overig dagelijks gebruik. Het is te verwachten dat de actieradius van e-bikes en de oplaadsnelheid van fietsaccu's de komende jaren nog verder toeneemt. Die verbeteringen zijn onder meer mogelijk door silicium te gebruiken in lithium-ion accu's, in plaats van grafiet. Naast de verbeteringen in accu's worden bovendien de motoren steeds lichter en compacter, maar ook krachtiger en efficiënter. Dit zijn echter lang niet de enige verbeteringen die je in de toekomst kunt verwachten.
©BGStock72 - stock.adobe.com
Minder risico op brand
De ontwikkelingen op het gebied van accutechnologie, zorgen er ook voor dat fietsaccu's minder brandgevaarlijk worden. Vrijwel dagelijks vliegt er namelijk ergens in ons land een fietsaccu in brand, met alle gevolgen van dien. Gelukkig wordt er momenteel gewerkt aan solid state accu's, die gemaakt zijn zonder de brandbare eigenschappen van de veelgebruikte lithium-ion accu's. De kans op lekkages en kortsluiting vermindert daardoor aanzienlijk, waardoor de accu minder snel in brand vliegt of zelfs explodeert. Ook hebben ze door de chemische stabiliteit een langere levensduur dan hedendaagse accu's en maken ze nog snellere oplaadtijden en langere fietsafstanden mogelijk.
🪫Lees ook: Zo gebruik je de accu van je e-bike zo veilig mogelijk!
Draadloos opladen
Waar draadloos opladen tegenwoordig in vrijwel iedere high-end smartphone is terug te vinden, lijkt het erop dat ook elektrische fietsen hier in de toekomst ook gebruik van zullen maken. Het Wireless Power Consortium werkte eerder aan de Qi-standaard en wil nu een draadloze oplaadstandaard ontwikkelen voor accu's in e-bikes. De technologie laat waarschijnlijk nog wel even op zich wachten, maar we verwachten dat het draadloos opladen van e-bikes over enkele jaren mainstream is geworden.
Draadloos opladen heeft niet alleen gebruiksgemak als voordeel, het maakt je e-bike ook veiliger. Doordat de elektronica volledig kan worden afgeschermd, kun je je elektrische fiets prima buiten in de regen laten staan, zonder bang te zijn dat er vocht in de buurt komt van de stekkers en poorten. Door de standaardisatie kun je bovendien de draadloze oplader van je ene fiets ook gebruiken voor je andere (of volgende) e-bike. Dat scheelt weer wat op de steeds groter wordende stapel e-waste.
Veiliger de weg op
Met een e-bike kun je in principe makkelijker een hoge snelheid halen dan met een gewone fiets. Veilig fietsen op een e-bike doe je in principe dan ook door te allen tijde twee handen aan het stuur te houden. Dit is echter niet altijd mogelijk, bijvoorbeeld wanneer je je richting wilt aangeven aan andere weggebruikers. In de toekomst is het niet meer nodig om je hand uit te steken om te laten weten dat je links- of rechtsaf wilt slaan.
Het Duitse Busch+Müller heeft bijvoorbeeld een knipperlichtsysteem voor elektrische fietsen ontwikkeld, genaamd Turntec. Hiermee kun je door middel van een schakelaar je richting aangeven, op eenzelfde manier als bij motoren. Het knipperlichtsysteem is met een prijs van 200 euro nog vrij prijzig, maar er bestaat een kans dat dergelijke technologie in de toekomst verplicht wordt, naast een mogelijke helmplicht. Artsen zien de laatste jaren namelijk een grote toename in zware ongelukken met elektrische fietsen, met name bij ouderen.
©Halfpoint - stock.adobe.com
Daarnaast worden steeds meer elektrische fietsen uitgerust met een antiblokkeersysteem, oftewel ABS. Deze technologie voorkomt dat de wielen van je e-bike blokkeren als je plotseling remt. Met name in noodsituaties en bij natte of gladde wegen zorgt dit voor een veiliger rit op je e-bike. Elektrische fietsen worden dus steeds geavanceerder, maar dit moet uiteindelijk ook tot minder ziekenhuisbezoeken leiden.
Ook wordt er meer aandacht besteed aan slimme verlichting op e-bikes. We hebben het dan niet enkel over lampen die automatisch in- en uitschakelen, maar over bijvoorbeeld een koplamp die automatisch de lichtintensiteit aanpast op basis van de hoeveelheid licht in je omgeving en je huidige snelheid. Met een dergelijk systeem ben je niet alleen verzekerd van goed zicht in de avonduren, maar je zorgt er ook voor dat je ook goed opgemerkt wordt door andere weggebruikers.
💡Lees ook: Veiligheid voorop: met deze tips ga je veilig de weg op met je e-bike
Ben jij goed zichtbaar in het donker?
Goede verlichting is onmisbaar, zelfs overdag!