ID.nl logo
Zorgeloze zomervakantie? Koop een 'ouderwetse' navigatieset!
© Mojzes Igor | LuckyBusiness Photo Studio
Mobiliteit

Zorgeloze zomervakantie? Koop een 'ouderwetse' navigatieset!

De zomer staat voor de deur, en voor veel Nederlanders betekent dat: vakantie! Of je nu droomt van de azuurblauwe wateren van de Franse Rivièra, de majestueuze pieken van de Italiaanse Alpen of de idyllische stranden van de Kroatische kust, één ding is zeker: een betrouwbaar navigatiesysteem is onmisbaar voor een geslaagde roadtrip.

Waarom zou je een ouderwetse TomTom kiezen in plaats van een hypermoderne smartphone? Nou, daar zijn meerdere redenen voor! In dit artikel:

Hoewel smartphones met Google Maps steeds populairder worden, bieden moderne GPS-systemen met offline navigatie aanzienlijke voordelen voor de vakantieganger. Laten we eens kijken waarom zo'n 'ouderwetse' navigatieset weleens de beste keuze zou kunnen zijn voor jouw zomerse avonturen.

Waarom kiezen voor offline navigatie?

1. Internetverbinding? Nergens voor nodig...

Stel je voor: je rijdt door een schilderachtig bergdorpje in de Provence, op zoek naar dat ene perfecte wijndomein. Plotseling valt je mobiele verbinding weg. Met een oldskool GPS-systeem is dat geen probleem – je blijft moeiteloos je weg vinden, zelfs in de meest afgelegen gebieden.

Offline navigatie biedt een ongeëvenaarde vrijheid tijdens je reis. Of je nu door de uitgestrekte vlaktes van Spanje rijdt, de fjorden van Noorwegen verkent of de kronkelende wegen van de Amalfikust trotseert, je navigatie blijft betrouwbaar. Dat is vooral waardevol in landelijke gebieden of minder ontwikkelde regio's, waar mobiele netwerken beperkt of simpelweg afwezig zijn.

Bovendien kun je met offline kaarten zorgeloos door natuurparken en beschermde gebieden reizen, waar bewust geen mobiele dekking wordt aangeboden om de ongerepte natuur te behouden. Zo mis je nooit meer die verborgen waterval of dat adembenemende uitzichtpunt, omdat je even geen signaal hebt.

©olezzo

2. Ook niet onbelangrijk: bespaar op roamingkosten

Oké, binnen de EU is roaming vaak inbegrepen in je abonnement. Maar pas op! Intensief gebruik van online kaarten kan je databundel snel doen slinken. En mocht je buiten de EU reizen, dan kunnen de kosten helemaal flink oplopen. Met offline kaarten houd je je vakantiebudget in toom en voorkom je onprettige verrassingen op je telefoonrekening.

Laten we eens kijken naar een praktisch voorbeeld: stel, je maakt een roadtrip van twee weken door Zuidoost-Europa. Je bezoekt Kroatië (EU-land), maar steekt ook de grens over naar Montenegro en Albanië (niet-EU). Zonder offline kaarten zou je in deze laatste twee landen aanzienlijke roamingkosten kunnen oplopen. En geloof ons, dat is niet lekker thuiskomen als de rekening eenmaal wordt gepresenteerd.

Met offline navigatie kun je dat geld besparen en besteden aan leukere dingen: een extra excursie, een lekker diner in een lokaal restaurant of misschien wel een upgrade van je accommodatie. Bovendien hoef je je geen zorgen te maken over het monitoren van je dataverbruik, wat resulteert in een meer ontspannen vakantie-ervaring.

3. Betrouwbaar in alle omstandigheden

Of je nu door een eindeloze tunnel in de Alpen rijdt, je in een diep dal tussen imposante bergen bevindt of simpelweg in een gebied met slecht bereik bent beland, zo'n GPS-set op je dashboard blijft onverstoorbaar functioneren. Dat geeft rust en zekerheid tijdens je reis, zodat jij je kunt concentreren op het genieten van dat prachtige landschap.

Deze betrouwbaarheid is vooral waardevol in onvoorspelbare situaties. Stel je voor dat je laat op de avond aankomt in een onbekende stad en je het hotel niet kunt vinden. Met zo'n TomTom (of een ander merk natuurlijk) heb je altijd een betrouwbare gids bij de hand, ongeacht de omstandigheden.

Bovendien bieden veel moderne offline GPS-systemen extra functies die je reis veiliger maken. Denk aan waarschuwingen voor scherpe bochten, informatie over maximumsnelheden of meldingen over gevaarlijke weersomstandigheden. Deze functies werken vaak beter en constanter met dit soort systemen dan met apps die afhankelijk zijn van een internetverbinding.

4. Actuele kaarten zonder dataverbruik

Moderne GPS-systemen stellen je in staat om voor vertrek de meest recente kaarten te downloaden. Zo beschik je altijd over de laatste informatie, zonder dat het je onderweg data kost. Nieuwe rondwegen, gewijzigde verkeerssituaties of pas geopende bezienswaardigheden: jouw GPS weet er alles van!

Het updaten van je kaarten vóór vertrek biedt nog een extra voordeel: je kunt je reis gedetailleerd voorbereiden. Je kunt thuis op je gemak routes uitstippelen, interessante tussenstops markeren en zelfs alternatieve routes plannen voor het geval je onderweg wilt improviseren.

Veel offline systemen bieden ook de mogelijkheid om specifieke kaarten te downloaden, zoals gedetailleerde stadsplattegronden of wandelroutes. Dit kan erg handig zijn als je van plan bent om naast autorijden ook stedentrips of wandelingen te maken. Je hebt dan effectief een complete reisgids in je GPS-systeem, zonder dat je zo'n onhandige kaart hoeft mee te slepen.

Praktische tips voor de vakantieganger Om het maximale uit je offline navigatie te halen, hier nog een paar gouden tips:

Update vóór vertrek: Zorg dat je GPS-systeem up-to-date is en download alle benodigde kaarten voordat je de grens over gaat. Check flitspaalinformatie: Controleer of je systeem waarschuwingen voor flitsers in het buitenland ondersteunt. Let op: in sommige landen is dit niet toegestaan! Personaliseer je reis: Stel je voorkeuren in voor tankstations, parkeerplaatsen en bezienswaardigheden langs de route. Zo ontdek je misschien wel verborgen pareltjes! Oefen thuis: Familiariseer jezelf met de offline functies van je systeem voordat je vertrekt. Een parkeerplaats zoeken in Parijs is niet het ideale moment om je navigatie te leren kennen. Plan B: Neem voor de zekerheid een autohouder voor je smartphone mee als back-up. Mocht je GPS-systeem onverhoopt dienst weigeren, dan heb je altijd een alternatief achter de hand.

5. Last, but zeker not least: accubesparing!

Door een apart navigatiesysteem te gebruiken, spaar je de kostbare batterij van je smartphone. Zo heb je altijd voldoende power om de mooiste vakantiefoto's te maken, te videobellen met het thuisfront of je favoriete playlist te streamen tijdens een welverdiende pauze op een pittoreske parkeerplaats.

Dit voordeel wordt vaak onderschat, maar kan een groot verschil maken in je dagelijkse reiservaringen. Smartphones verbruiken aanzienlijk meer batterij wanneer ze constant GPS en dataverbindingen moeten gebruiken voor navigatie. Dat kan problematisch zijn, vooral tijdens lange ritten of in gebieden waar oplaadmogelijkheden beperkt zijn.

Met een apart navigatiesysteem kun je zorgeloos je smartphone gebruiken voor andere doeleinden. Wil je een spontane fotoshoot houden bij die onverwachte zonsondergang? Geen probleem! Wil je een lang telefoongesprek voeren met je familie terwijl je partner navigeert? Ga je gang. Je hoeft je geen zorgen te maken dat je telefoon halverwege de dag al leeg is.

Bovendien zijn veel moderne GPS-systemen uitgerust met een eigen batterij die lang meegaat, of kunnen ze direct op de auto worden aangesloten. Dat betekent dat je zelfs op de langste reisdagen verzekerd bent van betrouwbare navigatie, zonder dat je je zorgen hoeft te maken over een lege batterij.

▼ Volgende artikel
Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator
© africa-studio.com
Energie

Luchtig verhaal: zo haal je op warme dagen het maximale uit je ventilator

Op echt hete dagen doet een ventilator niet veel meer dan warme lucht blazen. Niet heel helpend, als je vanuit huis werkt of de slaap probeert te vatten. Gelukkig hoef je geen dure airco aan te schaffen voor een verkoelend briesje. Zo bereik je met een ventilator hetzelfde effect.

In dit artikel lees je:

  • Hoe het komt dat een ventilator op hete dagen niet of nauwelijks verkoelt
  • Waarom je het op tropische dagen zelfs warmer kunt krijgen van een ventilator
  • Wat je kunt doen om van je ventilator een mini-airco te maken
  • Hoe je je slaapkamer extra verkoelt met een ventilator

Lees ook: Zo overleef je een plaknacht

Met de steeds hetere zomers in Nederland is een ventilator onmisbaar in huis. Hoewel een ventilator de temperatuur niet daadwerkelijk verlaagt (hij verplaatst enkel lucht) kan hij wél de gevoelstemperatuur een stuk aangenamer maken. Maar dat geldt helaas niet altijd. Is het tropisch warm, dan zul je weinig meer merken van het verkoelende effect van een ventilator. Je kunt het zelfs warmer krijgen, omdat je door de luchtstroom meer zweet verdampt zonder dat je daadwerkelijk afkoelt – en zweten is essentieel voor het reguleren van je lichaamstemperatuur. Maar geen zorgen: met een paar eenvoudige hacks tover je je ventilator in een handomdraai om tot een mini-airco, zowel in de slaap- als werkkamer en in andere ruimtes. 

Tips voor elke ruimte

Een ventilator trekt continu lucht aan en blaast deze vervolgens met een krachtige ronddraaiende beweging weer de ruimte in, waardoor een verkoelende luchtstroom ontstaat. Als de lucht die aangetrokken wordt erg warm is, zal het effect van die circulerende beweging minimaal zijn. Het is dus belangrijk dat er koele lucht beschikbaar is. Dat krijg je voor elkaar door je ventilator vlak voor een open raam te zetten: koele lucht van buiten wordt dan naar binnen getrokken. Maar let op: dit werkt alleen als de buitentemperatuur lager is dan de binnentemperatuur. Als het erg heet is buiten, is de kans groot dat het binnen wat koeler is. Wat je dan kunt proberen, is de ventilator zó plaatsen dat-ie warme lucht de kamer uitblaast, bijvoorbeeld richting een raam of deuropening. 

Een andere bekende truc is flessen met bevroren water voor de ventilator neerzetten. De lucht komt dan eerst langs de koude flessen, waardoor de luchtstroom koeler wordt. Nadeel is dat ijs op warme dagen erg snel smelt en je dus maar kort van het verkoelende effect kunt genieten. Een alternatief is de flessen niet vóór maar achter de ventilator te plaatsen. Omdat een ventilator lucht aantrekt, zal de lucht ook op deze manier extra koelen. Het effect is weliswaar minder sterk, maar het water in de flessen ontdooit wel minder snel dan wanneer je de flessen voor de ventilator zet. Handig als je langdurige verkoeling zoekt, bijvoorbeeld tijdens een thuiswerkdag of als je snakt naar een goede nachtrust. 

©Mariola Gutiérrez

Denk er bij het vullen van je flessen water wel aan dat je de flessen niet volledig vult, want water zet uit als het bevriest. En plaats de flessen water in een bakje voor je ze voor de ventilator zet, zodat er geen plasje water achterblijft.

Heb je nu verkoeling nodig maar heb je geen flessen bevroren water paraat? Zet dan een kom met koud water en ijsblokjes voor je ventilator. Een vochtige handdoek over het rooster van je ventilator hangen kan ook nog weleens helpen. 

Tips voor de slaapkamer

Slapen tijdens een warme nacht kan een uitdaging zijn, vooral als je ventilator niet meer doet wat-ie moet doen. Bovenstaande tips werken allemaal prima voor de slaapkamer, maar er zijn nog wat trucjes voor 's nachts die het proberen waard zijn. Zet bijvoorbeeld een raam open en plaats de ventilator in de deuropening richting de gang of overloop: hij blaast dan warme lucht de ruimte uit, terwijl koelere lucht van buiten naar binnen kan komen. Of zet hem omgekeerd aan het voeteneinde van je bed; zo blaast hij overtollige lichaamswarmte weg.

©Olga Yastremska, New Africa, Afr

Je kunt ook vochtige sokken aantrekken voor je naar bed gaat (leg er eventueel een handdoekje onder) en de ventilator in lage stand op je voeten laten blazen. Klinkt misschien gek, maar lichaamswarmte wordt op die manier nóg sneller afgevoerd, waardoor het tijdens een plakkerige nacht een stuk aangenamer voor je wordt. Heb je een plafondventilator in de slaapkamer? Laat hem dan tegen de klok in draaien: dit zorgt voor een verkoelende luchtstroom naar beneden. In de winter laat je hem juist met de klok meedraaien om warmte te behouden.  

Om je slaapkamer koel te houden, kun je overigens het beste overdag al maatregelen nemen. Dan werkt je ventilator 's nachts ook beter. Sluit overdag ramen en gordijnen om de warmte buiten te houden en zet ze weer open zodra de zon onder is. Kies voor luchtig en ademend beddengoed, bijvoorbeeld van linnen of katoen. Planten kunnen je slaapkamer ook verkoelen: goede én stijlvolle keuzes zijn bijvoorbeeld de sanseveria, lepelplant en goudpalm. 

Linnen dekbedhoezen

Lekker koel!

▼ Volgende artikel
Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen
© Wesley Akkerman
Huis

Review Philips HomeRun 5000 – Soms zó voorzichtig dat hij steken laat vallen

De Philips HomeRun 5000 is een dweilende robotstofzuiger met een aantal fijne kwaliteiten. Met een adviesprijs van 549 euro is de robot niet goedkoop, maar wel relatief betaalbaar. De vraag is dan: wat haal je daar precies voor in huis?

Goed
Conclusie

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.

Plus- en minpunten
  • Twee dweilpads
  • Flink wat zuigkracht (10.000 Pa)
  • Redelijke navigatie
  • Werkt met (eigen) zeep
  • Beter dan de 7000
  • Soms te voorzichtig
  • Slaat dan (grote) delen over
  • Waterbak zelf legen en vullen
  • Dweilpads zelf schoonmaken en drogen

Je zou misschien verwachten dat de Philips HomeRun 5000 een stap lager is dan de eerder geteste Philips HomeRun 7000 (waar we helaas niet zo tevreden over zijn). Hoewel die laatstgenoemde robotstofzuiger duurder is, zijn we veel meer te spreken over het 5000-model. Die scoort op vrijwel alle vlakken beter: zo is de waterbak groter, de accu gaat langer mee (ondanks de lagere capaciteit) en de zuigkracht is twee keer zo hoog. Ook 'mag' je dit keer een reiniger gebruiken tijdens het dweilen – dat werd bij de 7000 nog afgeraden.

Daarnaast wordt de Philips HomeRun 5000 geleverd met een eigen flesje zeep (Philips raadt aan geen andere middelen te gebruiken) en dit keer geen vieze dweillap, maar twee roterende dweilpads. In de doos tref je nog eens twee extra dweilen aan, waardoor je het ene setje kunt wassen en het andere kunt gebruiken. Verder is er dit keer tapijtdetectie, waardoor de 5000 daar automatisch rekening mee houdt tijdens het schoonmaken. De borstel heeft wederom een antiklitfunctie en de basis is vrij basaal: je zult de pads dus zelf moeten drogen na gebruik.

©Wesley Akkerman

Best nauwkeurig, maar niet heel slim

Via de gratis HomeRun-app kun je best nauwkeurig instellen wat je precies gedaan wilt krijgen. Wil je alleen stofzuigen en niet dweilen, dan moet je zelf nog wel even de pads verwijderen. Verder is het mogelijk de hoeveelheid water en de zuigkracht in te stellen. Je kunt virtuele muren instellen en niet-dweil-zones aanmaken. En via het kopje Onderhoud zie je precies welk onderdeel wat aandacht nodig heeft. Je kunt alleen niet zien hoe het met het zeepniveau zit, maar dat is niet gek gezien de prijs. Dit is immers geen premium robotstofzuiger.

Maar dat betekent niet dat het een slechte robotstofzuiger is. Dankzij de lasernavigatie vindt de Philips HomeRun redelijk goed zijn weg in huis. Het LDS-systeem – een soort LiDAR, maar dan met een enkele laser – houdt rekening met allerlei meubels en objecten en kan behoorlijk soepel om randen en hoeken rijden. Het systeem is alleen niet zo slim om af en toe even achteruit te rijden om overgeslagen plekjes alsnog mee te pakken. Dat geldt voor zowel het dweilen als het stofzuigen, waardoor het kan zijn dat er in sommige hoeken en rond stoel- of tafelpoten wat viezigheid blijft liggen.

©Wesley Akkerman

Veel te voorzichtig

Daarnaast merken we dat de Philips HomeRun 5000 lastige situaties minder goed trotseert dan bijvoorbeeld de robotstofzuigers van Dreame. De HomeRun 5000 heeft heel erg de neiging echt nergens tegenaan te willen rijden. Ook wil hij tapijten ontzien wanneer hij aan het dweilen is. Daar is op zich niets mis mee, ware het niet dat het apparaat daardoor een groot deel van je huiskamer kan overslaan. De 5000 is zó voorzichtig dat hij liever niet over dat ene hoekje van het kleed rijdt om de klus aan de zijkant van dat kleed te klaren en dat vinden we toch wel echt een kwalijke zaak.

Daardoor kunnen we er – eigenlijk wederom – niet van uitgaan dat de Philips-robotstofzuiger heel het huis netjes schoonmaakt. We willen nog best snappen dat bepaalde situaties, zeker voor een wat goedkoper model, lastig kunnen zijn voor een robot; maar de beschikbare ruimte om ergens langs of onderdoor te rijden ís er gewoon. We hebben het andere robots keer op keer zien doen.

Dat wat de 5000 schoonmaakt, ruikt en oogt fris. Dus als je geen kleed of veel obstakels in huis hebt hebt, dan kan deze robot goed dienstdoen. Maar anders kun je beter even verder kijken.

Tot slot is het goed om je te realiseren dat de thuisbasis alleen het droge vuil (stof, kruimels enzovoorts) uit de robot verwijdert. Alles met betrekking tot water moet je voor eigen rekening nemen. Je moet dus niet alleen zelf de dweilpads onderhouden, ook moet je het schone water handmatig bijvullen en het vieze water zelf weggooien. Niet de grootste problemen op de wereld, maar wel vermeldenswaardig.

Ook goed om te weten: je kunt hem aansturen met Google Home of Amazon Alexa, maar verder is er geen smarthome-integratie. En de app heeft verder dezelfde kuren als bij het 7000-model.

Philips HomeRun 5000 kopen?

Hoewel de Philips HomeRun 5000 in onze optiek veel beter scoort dan de 7000, en dat tegen een lagere adviesprijs, kan de fabrikant helaas nog geen overwinningsrondje over het veld maken. We zijn enorm blij met allerlei verbeteringen en aanpassingen, maar door de grote voorzichtigheid van het systeem laat de 5000 helaas veel steken vallen. Hij komt niet op alle plekken en rijdt ook niet even naar achteren om dat laatste beetje vuil mee te nemen. Heb je een redelijk open huis zonder vloerkleden, dan kan de HomeRun 5000 wel een aanwinst zijn.