Vastgevroren laadkabel? Zo los je het op én zo voorkom je het

© Alexsander Shapovalov - stock.adobe.com

Vastgevroren laadkabel? Zo los je het op én zo voorkom je het

Geplaatst: 27 februari 2023 - 13:03

Aangepast: 28 juli 2023 - 11:27

Redactie

Deze winter gaat niet de boeken in als de strengste winter ooit, maar toch hebben we af en toe best pittige vriesnachten gehad. En dan kan het zomaar eens gebeuren dat je er 's ochtends achter komt dat je laadkabel is vastgevroren aan je elektrische auto. Wat dan? In ieder geval geen paniek, want ID.nl heeft de oplossing!

Vlak voordat je naar je werk gaat erachter komen dat je laadkabel is vastgevroren; geen fijn begin van je dag. Gelukkig is dit over het algemeen eenvoudig zelf op te lossen door ervoor te zorgen dat het ijs rondom de laadkabel ontdooit. In dit artikel behandelen we een aantal verantwoorde manieren om dat te doen en leggen we uit hoe je het voortaan kunt voorkomen.

Ook interessant voor jou: 5 tips voor het opladen van je elektrische auto in de winter.

Elektrische auto met sneeuw op de lader

© Michaela Bechinie

Zo kun je een bevroren lader ontdooien

Alle hieronder genoemde oplossingen hebben als doel om de laadkabel op te warmen, zodat daarmee het ijs kan worden ontdooid. Dit kan op meerdere manieren.

Haardroger

De ANWB raadt bijvoorbeeld aan om met een haardroger op de kabel te blazen. De kans dat je daarmee het plastic beschadigt is klein, maar zorg er voor de zekerheid voor dat je de föhn niet te hard zet en/of te dicht bij het plastic houdt. Wanneer je continu in beweging blijft met de föhn, wordtd e warme lucht gelijkmatig verspreid.

Gebruik in ieder geval geen ‘zwaarder geschut’ als een heteluchtpistool; dan heb je wél een groot risico dat het plastic smelt.

Warmwaterkruik

Mocht je deze methode toch niet helemaal vertrouwen, kun je in plaats van een föhn ook een warmwaterkruik op de aansluiting leggen. Het duurt dan alleen wel wat langer voor het ijs smelt.

0

Powered by

logo

Voorverwarmen

Als je geen föhn of kruik bij de hand hebt, kun je het opwarmtrucje ook proberen door je EV te ‘voorconditioneren’; oftewel, te laten voorverwarmen. Dit zorgt ervoor dat er al wat hitte door de laadkabel stroomt - wellicht genoeg om het ijs te doen smelten. Het voordeel is dat dit geen extra accessoires vereist en dus zeer makkelijk toe te passen is; het nadeel is dat de slagingskans erg zal afhangen van het soort auto dat je hebt en de hoeveelheid hitte die er gegenereerd wordt.

Deze oplossing wordt dan ook voornamelijk vaak aangedragen voor Tesla-gebruikers, aangezien de EV’s van deze fabrikant relatief veel stroom trekken en dus tijdens het voorconditioneren veel hitte genereren, terwijl dat bij andere EV’s vaak een stuk lager is. Het kan geen kwaad om in ieder geval een poging te wagen. De auto voorverwarmen neemt ongeveer tien minuten in beslag.

Vastgevroren laadkabel? Zo los je het op én zo voorkom je het-22661999

Geen succes?

Als deze oplossingen niet werken, kun je het beste de autoprovider of laadkabelfabrikant bellen om hulp. Het is ten zeerste af te raden om hard aan de vastgevroren kabel te trekken, met heet water te knoeien of om de kabel in te smeren met een speciaal goedje (zoals vaseline). De kans is groot dat je het probleem dan alleen maar verergert.

Wat je vooral niet moet doen: aan de vastgevroren kabel trekken, met heet water knoeien of de kabel insmeren met iets als vaseline, Daarmee wordt het probleem alleen maar erger.

- Kevin, laadpaal-expert van ID.nl

Thuislader van het merk Easee

© Easee

Thuislader van het merk Easee.

Zo voorkom je een bevroren laadkabel

Voorkomen is uiteraard beter dan genezen. Gelukkig zijn er genoeg voorzorgsmaatregelen die je kunt nemen om de kans op een vastgevroren laadkabel te minimaliseren. De Wegenwacht benadrukt dat het belangrijk is om ervoor te zorgen dat de laadkabel zo droog mogelijk is vóór je hem in je auto stopt. Dus: maak zowel de kabel als de opening goed en grondig droog met een doek. Zo is de kans klein dat er na een nacht vriezen ijs op ontstaat.

Ook is het mogelijk om je lader extra te beschermen door er een hoes overheen te trekken. Er zijn speciale opladerhoezen verkrijgbaar, maar je kunt ook een provisorische bescherming in elkaar flansen. Doe er bijvoorbeeld een plastic boodschappentas omheen, met het handvat rond de kabel gelust om te voorkomen dat hij wegwaait.

De beste voorzorgsmaatregel, aldus de Wegenwacht, is om de kabel niet over het dak van de auto te leggen. Als je dat namelijk wél doet, kan het regen of condens heel makkelijk via de kabel naar de stekkeraansluiting lopen, om daar tijdens vorst in een dik plakkaat ijs te veranderen.

P.S. Overweeg jij thuis een laadpaal te installeren? Check hier het aanbod bij Coolblue.

Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000