Waarom de elektrische Audi A6 e-tron een paleisrevolutie inluidt
De Audi A6 e-tron neemt een gewaagde stap. Want in tegenstelling tot concurrenten Mercedes-Benz en BMW, stopt Audi resoluut met benzine- en dieselmotoren in zijn nieuwe grote zakenauto. De A6 e-tron Sportback en A6 e-tron Avant zijn volledig elektrisch, en daarmee uit.
©Audi
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Kopers van een grote zakelijke auto staan er nou niet bepaald om bekend dat ze zo progressief in hun keuzes zijn. Wie een Mercedes-Benz E-klasse rijdt, doet dat waarschijnlijk al een eeuwigheid, terwijl de eigenaar van een BMW 5-Serie zich er (in overdrachtelijke zin) nog niet met een stok uit laat slaan. Hetzelfde laken een pak bij de Audi A6. Maar dat gaat nu rigoureus veranderen. De trouwe Audi-klant die dacht nog jarenlang een nieuwe A6 op benzine of diesel te kunnen kopen, wordt nu gedwongen om het over een heel andere boeg te gooien. Een A6 kopen kan nog steeds, maar de auto is voortaan uitsluitend ... elektrisch.
©Audi
Goed, met respectievelijk de EQE en i5 hebben Mercedes en BMW eveneens een grote EV in hun modellengamma, maar die worden náást de traditionele E-klasse en 5-serie met verbrandingsmotor aangeboden. Met het aanbieden van een volledig elektrische zakenauto is Audi misschien aan de late kant, maar het luxemerk van de Volkswagen-groep durft het wél aan om een heel dikke streep te zetten door de versies met benzine- of dieselmotor. En dat kan gerust gezien worden als een paleisrevolutie, in dit conservatieve hoekje van de markt.
©Audi
Audi komt echter wel meteen met twee carrosserievarianten: de A6 e-tron Sportback en de A6 e-tron Avant. De Sportback vervangt de traditionele vierdeurs A6 Limousine - nog zo'n schok. Voor een optimale stroomlijn (en dus efficiëntie) hebben de ontwerpers gekozen voor een aalglad lijnenspel, met een vlak liggende achterruit die helemaal tot aan de achterlichten is doorgetrokken. Om toch een riante toegang tot de bagageruimte te kunnen bieden, scharniert kofferdeksel nu boven de achterruit open. Er past 502 liter bagage achter in de A6 e-tron Sportback.
©Audi
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!Die 502 liter is precies hetzelfde laadvolume als de A6 e-tron Avant te bieden heeft. Alleen met de achterbank neergeklapt, passen er iets meer spullen in de stationwagon (1422 liter in plaats van 1330 liter). In de A6 e-tron Avant hebben de passagiers op de achterbank bovendien wat meer hoofdruimte tot hun beschikking, doordat het verloop van het langere dak minder nadelig effect heeft op de hoogte vanaf de zitting. Beide versies hebben voorin nog een frunk van 27 liter. Aan de trekhaak mag een trailer met een aanzienlijk geremd gewicht van 2100 kilo worden gekoppeld.
©Audi
De traditionele A6-rijder die de overstap aandurft naar de elektrische A6 e-tron, raakt echter snel vertrouwd met het design van de auto. Wat dat betreft vaart het merk natuurlijk al decennia lang dezelfde koers, en de familiebanden met de nieuwe Audi Q6 e-tron zijn door de platte units voor de dagrijverlichting en 'onzichtbare' koplampen overduidelijk.
Met het interieur hebben de ontwerpers grotere stappen gezet. Dat is nu grotendeels gedigitaliseerd, met een gebogen scherm waarin het instrumentarium en het bedieningspaneel voor het multimediasysteem zijn geïntegreerd. Ook de bijrijder krijgt een touchscreen met tal van functies voor de neus. Voor voice control en ChatGTP zijn eveneens een grote rol weggelegd.
©Audi
De nieuwe A6 e-tron Sportback en A6 e-tron Avant maken gebruik van het nieuwe PPE-platform, dat Audi in samenwerking met Porsche heeft ontwikkeld en waar ook de Audi Q6 e-tron en Porsche Macan Electric op staan. De 100kWh-batterij (netto: 94 kWh) is goed voor een opgegeven actieradius van 750 kilometer. Hoewel dat getal natuurlijk afhankelijk is van allerlei factoren, onder meer de gekozen carrosserievariant en samenstelling van de uitrusting.
Maar ook van de motortechniek. In de Performance-uitvoering beschikt de auto over een enkele elektromotor op de achteras, met een vermogen van 367 pk. Uitgevoerd als sportieve S6 e-tron (zie de foto hieronder), beschikt de auto over een tweede elektromotor voorin, die het systeemvermogen naar 551 pk tilt.
©Audi
Het boordsysteem werkt met een spanning van 800 volt. Aan de snellader wordt een piekvermogen van 270 kW bereikt. Dat komt neer op 310 kilometer bijladen in 10 minuten. Tijdens het bijladen van de batterij van 10 naar 80 procent SoC, verstrijken 21 minuten. De 800V-batterij biedt de mogelijkheid van 'bankladen'. Daarbij wordt de batterij als het ware in tweeën gesplitst, en kunnen beide delen met een maximum vermogen van 135 kW worden opgeladen.
De nieuwe Audi A6 e-tron Sportback en A6 e-tron Avant zijn vanaf september te bestellen. Prijzen worden dan bekendgemaakt.
©Audi