Waar kun je onderweg je elektrische auto opladen?
Geplaatst: 24 september 2024 - 08:32
Harry Verolme
Als je een elektrische auto hebt, ontkom je er niet aan om – ook al is het maar af en toe – openbare laadpalen te gebruiken. Een beetje voorbereiding daarbij is nooit weg. Hoe je laadpalen vindt, hoeveel het laden kost en hoe opladen in het buitenland werkt, lees je hier.
Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!
In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.
Ook interessant: Hoe snel kun je een elektrische auto opladen?
Hoe vind je laadpalen?
Nederland telt inmiddels meer dan 675.000 laadpunten, goed voor een dekkingsgraad van 80 procent. De Nationale Agenda Laadinfrastructuur streeft ernaar om in 2030 een landelijk dekkend, toegankelijk en toekomstbestendig laadnetwerk te hebben met in elke buurt een laadpunt op loopafstand. Hoewel Nederland tot de Europese top behoort wat betreft de laadinfrastructuur kan het soms lastig zijn om een beschikbare laadpaal te vinden. Gelukkig zijn er verschillende manieren om je te helpen een laadpaal te vinden, zodat je niet zelf op zoek hoeft te gaan.
Openbare laadpalen
Als je een reguliere, openbare laadpaal zoekt, kun je beginnen met de ingebouwde navigatie van je elektrische auto. De kwaliteit van de zoekfunctie en de voorgestelde routes variëren echter per merk. Een ander struikelblok is dat de ingebouwde navigatie vaak niet aangeeft wat de status van een laadpunt is en wat de laadkosten zijn. Er zijn allerlei apps en online tools die wel over zulke data en gegevens beschikken. Zulke apps kunnen inzicht bieden in de locatie van laadpunten, of ze al dan niet bezet zijn, wat de kosten zijn en hoe hoog het laadvermogen precies is, zodat je weet hoe snel je je auto kunt opladen.
Voorbeelden van apps die je kunt gebruiken om een laadpaal te vinden zijn:
• ANWB Onderweg
• Charge Assist
• Chargemap
• Grid
• Plugsurfing
• Shell Recharge
• Smoov
Daarnaast zijn er verschillende websites die een overzicht bieden van de laadpalen in Nederland.
Snellaadpalen
Ben je specifiek op zoek naar een snellaadstation, dan zijn ook daar oplossingen voor om je op weg te helpen. Snellaadpalen zijn over het algemeen eenvoudig te vinden en vaak op prominente locaties geplaatst, bijvoorbeeld langs de snelweg, maar dan nog is het fijn om te weten waar je ze precies kunt vinden en wat de kosten zijn. De meeste apps die we hierboven al hebben genoemd laten ook zien waar snellaadpalen staan. Vaak kun je door filters te gebruiken specifiek naar dit soort laadstations zoeken, zodat je zeker weet dat je alleen snelladers te zien krijgt. Er zijn echter ook apps die focussen op enkel snellaadstations.
Voorbeelden van apps die je kunt gebruiken om een snellaadpaal te vinden zijn:
• Fastned
• Ionity
• Tesla
Lees ook: Zo gebruik je Tesla Superchargers met (bijna) elke elektrische auto
Ontdek jouw ideale elektrische auto
Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!
Hoe weet je hoeveel opladen kost?
Sommige apps die je helpen een openbare laadpaal of snellaadpaal te vinden, bieden ook inzicht in de laadkosten. Apps als Plugsurfing, Shell Recharge of Smoov geven actuele tarieven van laadstations in Nederland weer. Er zijn ook speciale apps, zoals Chargeprice, Go-Charge en Tap Electric, die in het teken staan van de tarieven die je bij laadstations tegenkomt.
Het kan zeker lonen om te controleren wat het laadtarief is voordat je een laadstation bezoekt, omdat de prijzen per aanbieder kunnen variëren. Aanbieders gebruiken verschillende modellen en manieren om het laadtarief te bepalen. Hierbij wordt rekening gehouden met zaken als de prijs per kWh, het starttarief, het minuuttarief en eventuele roamingkosten als je een laadpaal gebruikt die van een andere aanbieder is dan de laadpas die je gebruikt. Bij een openbare laadpaal betaal je meestal 0,20 tot 0,80 euro per kWh, terwijl een snellaadpaal 0,50 tot 0,90 euro per kWh kost.
Daarnaast kun je online bepaalde tools gebruiken om inzicht te krijgen in de kosten van laadpassen. Een voorbeeld hiervan is Laadpastop10.nl, waar een overzicht van alle laadpassen te vinden is, evenals een rangschikking op basis van de gemiddelde prijs per 200 kWh.
Lees ook: Zo laad je het goedkoopst je elektrische auto op
Je auto opladen in Europa
Wil je je elektrische auto in het buitenland opladen, dan werkt dit in grote lijnen hetzelfde als in Nederland. Er zijn speciale apps die je kunnen helpen binnen Europa een laadpaal te vinden. De bekendste en populairste apps om internationale laadpalen te vinden zijn A Better Routeplanner en ElectricRoutes. Andere apps, zoals Chargemap, Shell Recharge en de app van Tesla, kunnen eveneens uitkomst bieden.
Houd wel rekening met een aantal zaken als je van plan bent met je elektrische auto naar het buitenland te gaan. De dekkingsgraad van de laadinfrastructuur is in lang niet alle landen even hoog als in Nederland. Sommige landen, zoals Frankrijk en Noorwegen, hebben de zaken op orde, maar in andere landen is dit niet het geval. In zo'n situatie moet je extra nauwlettend zijn op het batterijpercentage van je auto, zodat je niet in de problemen komt. Daarnaast kan het laadtarief in het buitenland hoger liggen.
Werkt je laadpas in het buitenland?
Als je met je elektrische auto naar het buitenland gaat, is het aan te raden om van tevoren te controleren of je laadpas ook in andere landen werkt. Op de website van Laadpastop10.nl kun je precies zien welke laadpassen wel of niet in het buitenland werken en bij welke aanbieders. Sommige apps bieden tevens de mogelijkheid om online (in de app) te betalen, zodat je altijd je laadpas bij de hand hebt. Je kunt ook meerdere laadpassen meenemen, zodat je een grotere kans hebt dat je in het buitenland je auto kunt opladen.
Powered by