ID.nl logo
Met de elektrische auto op wintersport? Hier moet je op letten!
© Vladimir Polikarpov
Mobiliteit

Met de elektrische auto op wintersport? Hier moet je op letten!

Op wintersportvakantie met de elektrische auto is tegenwoordig goed te doen. Maar net als met 'gewone' benzine- of dieselauto’s moet je goed voorbereid de weg opgaan en heb je te maken met een aantal specifieke regels in de populairste wintersportlanden. Hier moet je op letten als je met de elektrische auto op wintersportvakantie gaat.

In dit artikel lees je over:

  • Het belang van een goede uitrusting, zoals winterbanden en sneeuwkettingen

  • Het plannen van je route en laadmomenten voor je elektrische auto

  • Verminderde accucapaciteit door kou en extra energieverbruik

  • Laadmogelijkheden en -kosten in populaire wintersportlanden, zoals Duitsland, Oostenrijk, Zwitserland en Frankrijk

  • Benodigde vignetten en milieustickers voor je elektrische auto

  • Het gebruik van regeneratief remmen om de actieradius te vergroten

  • Ook lezen: De beste vakantievoorbereiding voor je elektrische auto

Een goede uitrusting is het halve werk

Het spreekt voor zich, maar wordt nog steeds door sommigen onderschat: een goede uitrusting voor de wintersportvakantie. De meeste aandachtspunten, zoals verlichting en voldoende ruitensproeiervloeistof met antivries, zijn logisch voor de meeste Nederlanders. De belangrijkste is winterbanden, want die zijn 'onder winterse omstandigheden' verplicht in Duitsland, Oostenrijk en delen van Frankrijk. De politie controleert vrijwel alle herfst- en wintermaanden hierop, ook bij elektrische auto's.

Ontdek jouw ideale elektrische auto

Vergelijk en vind de beste deals op Kieskeurig.nl!

Winterbanden hebben meer profiel en zijn gemaakt van een zachter rubber, waardoor ze meer grip hebben op gladde wegen. Vanaf 30 september 2024 zijn in Duitsland alleen nog winterbanden toegestaan met het 3PMSF-symbool erop. Die herken je aan een sneeuwvlok in een berg op de zijkant van de band.

Meer weten? Lees hier alles over winterbanden!

Lees ook over wanneer je sneeuwkettingen moet gebruiken

©Sabrewolf

Plan goed je route en laadmomenten

Laden in Europese wintersportlanden is iets uitdagender dan in Nederland, waar we nu eenmaal kunnen profiteren van een uitstekend laadnetwerk. We adviseren om de auto voor vertrek volledig op te laden en om een route met voldoende laadpunten te plannen. Je zult merken dat de accu tijdens de wintersportvakantie sneller leeg raakt dan normaal. Dat heeft een aantal redenen.

Houd rekening met minder accucapaciteit

De meeste accu’s presteren het best bij een temperatuur tussen de 15 en 25 graden Celsius. Bij lagere temperaturen neemt de capaciteit af; in theorie kan de accucapaciteit 's winters tot wel 30 procent afnemen. Gelukkig zijn steeds meer moderne EV’s tegenwoordig (al dan niet optioneel) uitgerust met een warmtepomp die het accupakket op temperatuur kan houden.

Daar komt bij dat je waarschijnlijk op wintersport gaat met een volgeladen elektrische auto, vaak ook nog inclusief dakkoffer, terwijl de verwarming/airco continu aanstaat. Dat kost allemaal meer energie. Via diverse navigatie-apps, maar ook de navigatie van je auto, kun je een route met laadpunten inplannen. Je ziet dan meestal de actuele tarieven erbij staan en welke betaalmogelijkheden er zijn.

Stekkers en laadpassen

Wat betreft het laden zijn de juiste laadpassen en een werkende creditcard het belangrijkst. Je zou eventueel nog een extra verloopstuk mee kunnen nemen voor verschillende laadstekkers. De EU-standaard is de Type 2-stekker (Mennekes) en die vind je overal. Heel soms kom je een ChaDeMo-stekker tegen, vooral in Frankrijk, maar die zie je eigenlijk steeds minder.

Terug naar de laadpassen en creditcard: op de hoofdwegen van wintersportlanden hebben de populairste Nederlandse laadpassen meestal een prima dekking. Op www.laadpastop10.nl kun je per land bekijken welke laadpas daar goed wordt ondersteund tegen de beste tarieven. Ook is het handig om bij het uitstippelen van de route vast te kijken welke laadpassen er bij de laadstops van jouw keuze worden geaccepteerd.

Laden in populaire wintersportlanden

Laten we per wintersportland even kijken naar de laadmogelijkheden ten opzichte van Nederland.

Duitsland

Met name langs de snelwegen doet Duitsland qua laadmogelijkheden niet onder voor Nederland. Wel krijg je te maken met hogere laadtarieven, al zijn die voor de snelladers vergelijkbaar met ons land. Bij de meeste Duitse laadpunten kun je met een Nederlandse laadpas of app terecht, en anders wel met een creditcard. Duitsland heeft bovendien veel Tesla Superchargers die tegenwoordig ook andere elektrische auto’s laten laden. Verder richting het oosten neemt het laadnetwerk van Duitsland af, dus laad nog volledig op voordat je de grens oversteekt.

Oostenrijk

Oostenrijk heeft langs zijn belangrijkste wegen een prima laadnetwerk voor Nederlandse laadpashouders. Wel zijn de tarieven hoger dan in Nederland en Duitsland. Ook kunnen extra parkeerkosten in rekening worden gebracht.

Zwitserland

Zwitserland is sowieso duur en het opladen van een elektrische auto is daarop helaas geen uitzondering. Het populaire wintersportland heeft dan ook de hoogste laadtarieven van Europa. Je kunt de pijn iets verzachten door een laadpas te nemen waarmee je een vast laadtarief voor Zwitserland kunt instellen. Het netwerk en de dekkingsgraad voor Nederlandse laadpassen is vergelijkbaar met dat van Duitsland en Oostenrijk.

Frankrijk

Met name in het noorden heeft Frankrijk genoeg laadmogelijkheden en dankzij nationale wetgeving zijn ze voorzien van alle stekkeropties, maar je moet als skiër of snowboarder natuurlijk naar de bergen in het zuiden. Daar kan het wat lastiger worden, al zijn er langs de tolwegen voldoende snelladers. Als je geld wilt besparen, vind je ook genoeg laadpunten langs de tolvrije routes nationales. Dat is langer rijden vanwege de maximumsnelheid van gemiddeld 80 km/u, maar ook de ideale snelheid voor een lange elektrische actieradius.

©Papichev Aleksandr

Vignetten en milieustickers

Elektrische auto’s zijn emissievrij. Toch moet je óók voor je EV de juiste papieren en stickers in de wintersportgebieden hebben. Je routeplanner geeft meestal duidelijk aan wanneer je door een milieuzone heen moet.

• In Frankrijk moet je een groene sticker op de elektrische auto plakken om door de milieuzones te mogen rijden. Bestellen kan alleen via de Franse overheidswebsite. Het kost een paar euro en de verzending kan tot twee weken duren. Houd daar dus rekening mee.

• Ook Duitsland heeft z’n eigen groene sticker voor elektrische auto’s en de ‘Umweltzones’ vind je vooral in de binnensteden. De sticker kost gemiddeld 15 à 20 euro en naast online bestellen kun je ze in Duitsland bij de meeste tankstations, gemeentekantoren en autospeciaalzaken kopen.

• Oostenrijk heeft nog geen milieuzones voor personenauto’s. Dat geldt ook voor Zwitserland, al moet je daar wel een tolvignet hebben.

Bonustip: zet regeneratief remmen aan

Op wintersportvakantie met de elektrische auto heeft nog één groot voordeel, en dat is regeneratief remmen. De EV heeft meer stroom nodig tijdens het klimmen in de bergen, maar tijdens het dalen kun je volop profiteren van het regeneratieve remsysteem. De remkracht wordt daarmee omgezet in stroom voor het accupakket, en dat betekent heel veel gratis kilometers!

Laad dus boven op de berg je auto niet volledig op, want dan kunnen er meer gratis kilometers worden ‘bijgeremd’. Bij een volle accu werkt regeneratief remmen niet en moeten de gewone remmen al het werk doen, met bijbehorende extra slijtage tot gevolg.

Lees hier over nog meer handige tips, geschikt voor elke automobilist die op wintersportvakantie gaat!

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin
© Sara Winter
Huis

Waar voor je geld: 5x betaalbaar funcooken met het hele gezin

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wil je funcooken voor een aantrekkelijke prijs? Vandaag hebben we vijf interessante apparaten voor je gespot.

Solis 5 in 1 tafelgrill (7910)

Zoek je een kwalitatief gourmetstel waarmee je jarenlang vooruit kunt? Dit luxe exemplaar van Solis voldoet aan alle eisen. Met de traploze regelaar aan de voorzijde kun je heel precies de gewenste temperatuur instellen. Bak vervolgens op de grillplaat de lekkerste hapjes gaar. Daarnaast kun je ook een van de vier bijgesloten miniwoks of (raclette)pannetjes gebruiken. Hiermee maak je bijvoorbeeld een kleine pannenkoek of pizza.

De werking is kinderlijk eenvoudig. Zodra je het kooktoestel inschakelt, gaat er eerst een rood lampje branden. Het gourmetstel is nu aan het opwarmen. Als het lampje groen kleurt, kan het eetfestijn beginnen. Is een gerecht zo heet dat je je mond kunt branden? Plaats het pannetje of de miniwok dan even in de koudzone onderin het toestel. Naast de eerder genoemde accessoires levert de fabrikant ook nog vier spatels mee.

Princess 162655 Black Steel Raclette

De betaalbare Princess 162655 Black Steel Raclette valt bij heel wat Kieskeurig.nl-testers goed in de smaak, want zij beoordelen dit gourmetstel met een 8,3 (gemiddeld cijfer). Verschillende reviewers vinden het prettig dat dit apparaat zich makkelijk laat schoonmaken. De losse onderdelen kunnen bovendien in de vaatwasser. Een ander pluspunt is dat het gourmetstel volgens diverse gebruikers snel opwarmt. Niet vreemd, gezien het respectabele vermogen van 1300 watt.

Het gourmetstel heeft een riant bakoppervlak van 44 × 25 centimeter. Dankzij de stevige anti-aanbaklaag heb je geen bakboter of olie nodig om te grillen. Het apparaat leent zich prima voor een ruim gezelschap, want de productdoos telt acht (raclette)pannetjes met een houten handvat en evenzoveel spatels. Via een draaiknop reguleer je nauwkeurig de temperatuur. Overigens vindt een enkele tester het netsnoer wat aan de korte kant.

Tefal WokParty Duo PY5828

Wie met een groepje gezellig wil wokken, kan dit leuke kooktoestel van Tefal eens uitproberen. Er zijn zes diepe pannen bijgesloten. Dankzij de gekleurde markering op het handvat weet iedereen precies welk pannetje van hem of haar is. De bakplaat bevat ronde uitsparingen, waardoor de boel niet gaat schuiven. Hierin kun je trouwens ook prima mini-pannenkoeken bakken. Speciaal daarvoor is er een handige gietlepel inbegrepen. Verder telt de verpakking zes spatels.

De WokParty Duo PY5828 heeft een zogeheten Thermo-spot. Hieraan zie je in hoeverre het kooktoestel op temperatuur is. Met een vermogen van duizend watt hoef je niet zo lang te wachten. Tefal levert een receptenboek mee, zodat je inspiratie kunt opdoen. Klaar met tafelen? Stop dan alle losse accessoires in de vaatwasser. Handig is dat je het netsnoer, de spatels en de gietlepel in de onderkant kunt opbergen.

Lees ook: Zo voorkom en verwijder je vieze luchtjes na het gourmetten

Emerio PO-113255.4

Pizzaliefhebbers opgelet! De binnenzijde van de Emerio fungeert als een kleine oven. Op die manier kunnen maximaal zes personen hun eigen mini-pizza bakken. Met behulp van de bakspatel schuif je de lekkernij moeiteloos in de oven. Geen zin in pizza? In de zes bijgesloten pannetjes kun je allerlei andere gerechten klaarmaken. Bovendien bevindt zich bovenop een ronde grillplaat met een diameter van veertig centimeter. Daar kun je dus behoorlijk wat hapjes op kwijt!

De bediening heeft weinig om het lijf, want de behuizing bevat alleen een aan-uitknop. Met een riant vermogen van 1500 watt worden de gerechten goed warm. De maximale oventemperatuur bedraagt dan ook 250 graden. Volgens de fabrikant houdt de koepelvormige behuizing de warmte in de (pizza)over beter vast. Diverse accessoires zijn vaatwasserbestendig, zodat je na afloop niet zoveel tijd kwijt bent aan schoonmaken.

Princess 01.103080.01.001 Dinner4All

Als je met een groepje gaat gourmetten, staat het kooktoestel voor sommige personen wellicht te ver weg. Daar heeft Princess iets op bedacht. Met de Dinner4All bedient iedereen zijn eigen bakplaat van 250 watt. Even een satéstokje of biefstukje omdraaien is dus zo gepiept. Is het hapje eenmaal gaar, dan schuif je het zo op je eigen bordje. Princess levert hiervoor vier aardewerken-borden mee.

Je sluit de centrale unit aan op netstroom, waarna je hierop maximaal vier individuele gourmetstellen kunt aansluiten. Vermenging van smaken is dus verleden tijd! Plaats op deze unit eventueel de inbegrepen serveerschaal. Zo kan iedereen zijn of haar favoriete hapjes pakken. Wil je weten hoe andere gebruikers dit slimme gourmetstel beoordelen? Lees dan eens deze reviews op Kieskeurig.nl. Dit kooktoestel is als alternatief ook met twee individuele bakplaten te koop.

▼ Volgende artikel
SteelSeries Arctis Nova 5P: perfecte headset voor fanatieke gamers
© SteelSeries
Huis

SteelSeries Arctis Nova 5P: perfecte headset voor fanatieke gamers

Een snelle reactietijd is in populaire multiplayergames als Fortnite, Call of Duty en League of Legends van levensbelang. Hoe eerder je een vijand (of teamgenoot) waarneemt, hoe groter de winkans. Een goed en gedetailleerd geluid is hierbij essentieel. De onlangs verschenen SteelSeries Arctis Nova 5P voldoet op audiovlak aan alle eisen. Ervaar met deze draadloze headset voortaan perfecte audio in videospellen!

Partnerbijdrage - In samenwerking met SteelSeries

Moderne pc- en consolegames beschikken tegenwoordig over een zeer gedetailleerd geluid. Hoor bijvoorbeeld uit welke richting tegenstanders jou besluipen. Of luister vanuit welk gebouw een vijandige sluipschutter je onder vuur neemt. Voor een juiste weergave van dit soort ruimtelijke effecten heb je goede luisterapparatuur nodig. De SteelSeries Arctis Nova 5P haalt in elke game het beste geluid naar boven.

Audioprofielen voor topgames

De schelpen van deze hoogwaardige headset plaats je volledig over je oren. Sluit jezelf zo volledig af voor de omgeving. In de schelpen zitten twee gevoelige neodymium-drivers van 40 millimeter. Een voordeel is het brede frequentiebereik, want dat loopt van 20 tot 22.000 Hz. Zowel de hoge tonen als het middengebied laten zich duidelijk horen. Bovendien ervaar je op de juiste momenten een diepe bas, zoals bij raketinslagen, bommen en autocrashes.

Naast het beschikbaar stellen van de juiste hardware gaat SteelSeries nog een stapje verder. Bij gebruik van de Arctis Companion-app op een smartphone heb je toegang tot nauwkeurig afgestemde audioprofielen van ruim honderd bekende videospellen.

Een team van professionele gamers en audio-experts heeft deze profielen samengesteld. Speel onder andere populaire titels als GTA V, Overwatch 2, Battlefield 2042 en Apex Legends met het beste geluid. Het werkt simpel. Nadat de headset met de Arctis Companion-app is verbonden, selecteer je in het menu de gewenste game. Hoor voortaan subtiele geluiden die jouw concurrenten missen.

Met dit audiovoordeel maak je tijdens bloedstollende momenten betere keuzes. Overigens kun je de geluidsopties ook eigenhandig wijzigen.

©SteelSeries

Driedimensionaal geluid

Voor de weergave van driedimensionaal geluid kan deze headset met verschillende technieken overweg. Bezitters van een PlayStation 5 activeren desgewenst Tempest 3D Audio, terwijl pc-spelers een beroep doen op Sonar Virtual Surround Sound. Je hoort hierdoor precies wat er om je heen gebeurt.

Platform-onafhankelijk gamen

SteelSeries mengt zich niet in de nog altijd lopende consoleoorlog. Het maakt namelijk niet uit of je een PlayStation 4/5, Switch, Steam Deck, Mac of pc gebruikt. De Deense hardwarespecialist levert een handige usb-c-dongel en diverse verloopkabels mee. Dit apparaatje realiseert een stabiele 2,4GHz-verbinding tussen de gameconsole en headset. Je kunt de dongel ook op geschikte smartphones, tablets en handhelds aansluiten. Voor Xbox-gebruikers ontwikkelt SteelSeries een aparte versie van deze draadloze headset.

Naast een draadloze radioverbinding via de 2,4GHz-frequentieband heeft de headset nog een verbindingsmethode in petto, namelijk bluetooth 5.3. Hiermee gebruik je de Arctis Nova 5P als volwaardige draadloze koptelefoon. Geniet vanuit je favoriete muziek-app van muziek, podcasts en luisterboeken in een hoge audiokwaliteit. Dankzij een laag gewicht van 265 gram en lange accuduur kun je onderweg urenlang comfortabel luisteren.

©SteelSeries

Altijd soepel communiceren

Een headset gebruik je om te luisteren én te communiceren. Met name binnen multiplayergames is het belangrijk dat alle medespelers jou moeiteloos kunnen verstaan. Een vlekkeloze communicatie betekent in multiplayershooters vaak het verschil tussen leven en dood!

De uitschuifbare microfoon van de Arctis Nova 5P registreert perfect jouw spraak. SteelSeries heeft hiervoor een nieuwe chipset met een hogere bandbreedte van 16 bit/32 kHz ingebouwd. Deze headset legt zelfs emotie in je stem vast, waardoor teamgenoten jouw opmerkingen nu nog beter op waarde kunnen schatten. Een bijkomend voordeel is dat medespelers storende achtergrondgeluiden niet zullen horen. De microfoon ondersteunt namelijk ruisonderdrukking.

Behalve medespelers ben je met de Arctis Nova 5P ook altijd bereikbaar voor mensen in het dagelijks leven. Besluit je tijdens een thuiswerkdag om even te gamen en belt jouw leidinggevende onverhoopt op? Raak dan vooral niet in paniek, want je kunt razendsnel tussen een 2,4GHz- en bluetooth-verbinding switchen. Bij een inkomende oproep verschijnt er een melding op het scherm. Gebruik vervolgens de Quick Switch-knop op de rand van de oorschelp om de headset aan je smartphone te koppelen. Na het afhandelen van het telefoontje speel je verder waar je was gebleven.

Hele (werk)dagen gamen

Voor competitieve gamers mag tijd nooit een belemmering zijn. Ben je goed in vorm, dan wil je daarvan logischerwijs maximaal profiteren. Dankzij een accuduur van zestig(!) uur zit je met de Arctis Nova 5P wel goed. Dit betekent dat je gedurende een week dagelijks ruim acht uur kunt gamen. Dat is veel langer dan diverse vergelijkbare producten in deze prijsklasse bieden. Is de batterij tóch onverhoopt leeg? Geen nood, want na slechts vijftien minuten snelladen kan deze headset er weer zes uur tegenaan. Veel gameplezier!

Ontdek de SteelSeries Arctis Nova 5P

op Kieskeurig.nl