ID.nl logo
Sneeuwkettingen: wel of niet verplicht? Check hier de regels per land
© filippo romeo
Mobiliteit

Sneeuwkettingen: wel of niet verplicht? Check hier de regels per land

Misschien ben je net als veel mensen van plan om op wintersport te gaan met de auto. Je skispullen liggen al klaar, winterbanden zijn geregeld, maar hoe zit het met sneeuwkettingen? Moeten die nou wel of niet mee? Dat hangt af van je wintersportbestemming. De regels rondom sneeuwkettingen verschillen namelijk per land. In dit artikel lees je hoe dat zit voor de populairste wintersportlanden in Europa.

❄ Na het lezen van dit artikel weet je:

❄ Exact welke regels voor sneeuwkettingen van toepassing zijn op jouw eindbestemming; ❄ Welke regels van toepassing zijn in de landen waar je doorheen rijdt; ❄ Waar je meer kunt vinden over andere benodigdheden voor een veilige autoreis naar jouw wintersportbestemming.

❄ Lees ook: Check de bandenregels van jouw wintersportbestemming.

Denk niet alleen aan je eindbestemming

Om te beginnen met een belangrijke tip: denk ook aan de landen waar je doorheen rijdt op weg naar jouw wintersportbestemming. Ook voor die landen gelden namelijk vaak regels met betrekking tot het gebruik of het bij je hebben van sneeuwkettingen. Reis je bijvoorbeeld naar het zuiden dan is in België en Luxemburg het gebruik van sneeuwkettingen niet verplicht, maar wel toegestaan als de weg is bedekt met sneeuw of ijs. De regels voor alle populaire Europese wintersportbestemmingen en de landen op de route ernaartoe vind je op deze pagina.

Sneeuwkettingen bij winterbanden

Misschien heb je al winterbanden geregeld en vraag je je af of sneeuwkettingen dan nog wel nodig zijn? In veel landen is het antwoord daarop ja. Met name op kleinere (berg)wegen is het in veel landen verplicht om ook sneeuwkettingen bij je te hebben. Is het gebruik ervan ergens onderweg verplicht? Dan zie je dat aan de verkeersborden met daarop een plaatje van een autoband met een sneeuwketting.

©SimonaSunshine - stock.adobe.com

Sneeuwkettingen zijn hier verplicht!

Alternatieven Als sneeuwkettingen verplicht worden gesteld met een verkeersbord, mag je in plaats van metalen sneeuwkettingen in veel EU-landen ook sneeuwkettingen van kunststof of sneeuwsokken gebruiken, mits deze voldoen aan de Europese norm EN 16662-1. Let op: in Oostenrijk moeten deze alternatieven voldoen aan ÖNORM V5117 en daar worden sneeuwsokken niet gezien als sneeuwkettingen, maar als wegrijhulpen (Anfahrhilfen).

❄ Sneeuwkettingen in Duitsland

Onderstaande regels laten zien dat sneeuwkettingen in Duitsland op bepaalde plekken en momenten verplicht (kunnen) zijn. Bij het gebruik dienen de sneeuwkettingen dan ten minste op twee aangedreven wielen te worden gemonteerd en de maximumsnelheid met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur.

Regels voor sneeuwkettingen in Duitsland:

  • Bij winterse omstandigheden kunnen sneeuwkettingen in bergachtige gebieden verplicht zijn. Dit wordt dan aangegeven met een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting.

  • Staat er geen sneeuwkettingenbord, maar is de weg wel (grotendeels) met sneeuw of ijs bedekt? Dan is het toegestaan om sneeuwkettingen te gebruiken.

  • Het is verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg ligt. Het wegdek kan daardoor beschadigd raken.

  • Gebruik je sneeuwkettingen? Dan moeten deze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.

  • De maximumsnelheid tijdens het rijden op sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Deze maximumsnelheid kan lager zijn dan de gebruiksaanwijzing van de kettingen aangeeft.

Let op: in Duitsland geldt naast winterbanden, en in sommige gevallen sneeuwkettingen, ook een plicht voor een passende winteruitrusting met bijvoorbeeld voldoende ruitensproeiervloeistof en goede ruitenwissers. Lees meer tips over de juiste voorbereiding en zorg dat er in jouw winteruitrusting niks ontbreekt.

❄ Sneeuwkettingen in Frankrijk

In Frankrijk geven de regels onder andere aan dat sneeuwkettingen in de winterperiode in bepaalde zones verplicht zijn. Er worden verschillende verkeersborden gebruikt om aan te geven waar welke regels van toepassing zijn.

Regels voor sneeuwkettingen in Frankrijk:

  • In de berggebieden in Frankrijk (Alpen, Centraal Massief, Jura, Pyreneeën, Vogezen en Corsica) ben je in de winterperiode van 1 november tot en met 31 maart verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij je op winterbanden rijdt.

  • De zones waarin je verplicht bent om sneeuwkettingen bij je te hebben of op winterbanden te rijden worden aangegeven met een rechthoekig wit verkeersbord met een rode rand en daarop een zwarte winterband en sneeuwkettingen.

  • Je kunt in Frankrijk ook een rond, blauw bord met een witte autoband en sneeuwketting tegenkomen. Dit bord betekent dat je verplicht bent om op sneeuwkettingen te rijden als de weg bedekt is met sneeuw. Rijd je op winterbanden? Dan ben je bij dit bord alleen verplicht sneeuwkettingen te plaatsen als op een onderbord de tekst chaînes à neige obligatoires (sneeuwkettingen verplicht) staat.

  • Het is verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg ligt. Het wegdek kan anders beschadigd raken.

  • Gebruik je sneeuwkettingen? Dan moeten deze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.

  • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Deze maximumsnelheid kan lager zijn dan de gebruiksaanwijzing van de kettingen aangeeft.

Let op: in Frankrijk is de regelgeving rond winterbanden en sneeuwkettingen sinds 1 november 2021 gewijzigd. Een overtreding van bovenstaande vernieuwde winterregels wordt sinds 1 november 2022 bestraft met een boete.

©Dejan Dundjerski cherryandbees - stock.adobe.com

❄ Sneeuwkettingen in Italië

In Italië verschillen de regels rondom sneeuwkettingen per regio. Er zijn zelfs gebieden waar je het hele jaar verplicht bent om sneeuwkettingen in de auto te hebben. De locaties worden zichtbaar gemaakt met verschillende verkeersborden. Lees daarom onderstaande regels goed om verwarring te voorkomen.

Regels voor sneeuwkettingen in Italië:

  • In heel Italië is het van 15 november tot en met 15 april in bepaalde gebieden en/of op bepaalde wegen verplicht om sneeuwkettingen in de auto te hebben, tenzij je op winterbanden rijdt. Deze winterperiode kan lokaal worden vervroegd of verlengd als de weersomstandigheden daarom vragen.

  • Of het verplicht is om sneeuwkettingen in de auto te hebben of op winterbanden te rijden wordt aangegeven met een groen of blauw bord met daarop de tekst obbligo di pneumatici invernali o catene a bordo (winterbanden of sneeuwkettingen aan boord verplicht).

  • Een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting geeft aan dat het gebruik van sneeuwkettingen verplicht is als de weg bedekt is met sneeuw of ijs.

  • Gebruik je sneeuwkettingen? Dan moeten deze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.

  • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Deze maximumsnelheid kan lager zijn dan de gebruiksaanwijzing van de kettingen aangeeft.

Uitzonderingen op de regels in Italië:

  • In Zuid-Tirol geldt het hele jaar de plicht om bij winterse omstandigheden op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen te gebruiken.
  • Voor de E45/A22 tussen Brenner en Affi en in de stad Bozen geldt van 15 november tot en met 30 april de plicht om op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben, ongeacht de weersomstandigheden.
  • In het Aostadal is het van 15 oktober tot en met 15 april verplicht op winterbanden te rijden of sneeuwkettingen in de auto te hebben, ongeacht de weersomstandigheden.

❄ Sneeuwkettingen in Oostenrijk

In Oostenrijk is het gebruik van sneeuwkettingen verplicht wanneer aangegeven langs de weg. Daarbij geldt een andere norm dan in andere EU-landen, die we hieronder verder toelichten. Om problemen als gevolg van dit verschil te voorkomen, worden geschikte sneeuwkettingen bij bepaalde grensovergangen te huur aangeboden.

Regels voor sneeuwkettingen in Oostenrijk:

  • In Oostenrijk is het gebruik van sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting.

  • De plicht om sneeuwkettingen te gebruiken geldt ook voor auto's met winterbanden of spijkerbanden, tenzij anders aangegeven op een onderbord.

  • Het is verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen of weinig ijs of sneeuw op de weg ligt.

  • Gebruik je sneeuwkettingen? Dan moeten deze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.

  • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Deze maximumsnelheid kan lager zijn dan de gebruiksaanwijzing van de kettingen aangeeft.

Let op: anders dan in andere EU-landen moeten gebruikte sneeuwkettingen in Oostenrijk volgens de Oostenrijkse motorrijtuigenwet voldoen aan ÖNORM V5117 of daaraan gelijkwaardig zijn. Geschikte sneeuwkettingen kunnen eventueel worden gehuurd bij belangrijke grensovergangen.

Sneeuwkettingen nodig?

Kijk en vergelijk

❄ Sneeuwkettingen in Tsjechië

Het gebruik van sneeuwkettingen is in Tsjechië lokaal verplicht, aangegeven met een rond, blauw bord. Zoals in meerdere EU-landen geldt daarnaast dat het gebruik van sneeuwkettingen alleen is toegestaan bij winterse omstandigheden om het wegdek te beschermen.

Regels voor sneeuwkettingen in Tsjechië:

  • In Tsjechië is het gebruik van sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting.

  • Het genoemde verkeersbord heeft soms een onderbord met de tekst Pri souvislé snehové vrstve (bij ononderbroken sneeuwlaag) om aan te geven dat sneeuwkettingen alleen mogen worden gebruikt als de weg (vrijwel) geheel bedekt is met sneeuw of ijs.

  • Het is verboden met sneeuwkettingen te rijden als er geen ijs of sneeuw op de weg ligt. Het wegdek kan daardoor beschadigd raken.

  • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Deze maximumsnelheid kan lager zijn dan de gebruiksaanwijzing van de kettingen aangeeft.

©klyaksun - stock.adobe.com

❄ Sneeuwkettingen in Zwitserland

In Zwitserland is het gebruik van sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden verplicht als dat wordt aangegeven met een verkeersbord. Dit bord wordt soms aangevuld met een onderbord waarmee auto's met vierwielaandrijving vrijstelling krijgen van de sneeuwkettingplicht.

Regels voor sneeuwkettingen in Zwitserland:

  • In Zwitserland is het gebruik van sneeuwkettingen bij winterse omstandigheden verplicht als dat wordt aangegeven met een rond, blauw bord met daarop een witte autoband met een sneeuwketting.

  • Het blauwe bord wordt soms aangevuld met een onderbord met de tekst 4 x 4 ausgenommen. Dit geeft aan dat sneeuwkettingen niet verplicht zijn voor auto's met vierwielaandrijving.

  • Ondanks dat sneeuwkettingen alleen verplicht zijn wanneer aangegeven, kan het door de sneeuw rijden op zomerbanden zonder sneeuwkettingen je een boete opleveren als je daarmee het overige verkeer hindert.

  • Gebruik je sneeuwkettingen? Dan moeten deze ten minste op de twee aangedreven wielen worden gemonteerd.

  • De maximumsnelheid voor het rijden met sneeuwkettingen is 50 kilometer per uur. Deze maximumsnelheid kan lager zijn dan de gebruiksaanwijzing van de kettingen aangeeft.

Goed voorbereid op wintersport

Na het lezen van dit artikel weet je of sneeuwkettingen een vereiste zijn voor jouw wintersportvakantie. Maar heb je ook al uitgezocht of winterbanden verplicht zijn in het land waar je naartoe gaat en/of de landen waar je doorheen rijdt? En weet je al wat je verder nodig hebt om veilig de weg op te kunnen in de winter? Wij zochten het voor je uit. Bereid je dus goed voor en voor je het weet ben jij veilig op weg naar jouw wintersportbestemming!

Winterbanden: waarom en wanneer zijn ze onmisbaar?

ID.nl legt het uit
▼ Volgende artikel
Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps
© devolo | Matthias Capellmann
Huis

Magic: devolo lanceert nieuwe Powerline-adapter met wifi tot wel 3000 Mbps

Met de Magic 2 WiFi 6 next breidt devolo zijn Powerline-portfolio uit in het hogere segment. Dit nieuwe vlaggenschip van de Duitse netwerkexperts haalt wifi-snelheden tot 3000 Mbps. De geavanceerde G.hn Powerline-technologie stuurt het internetsignaal met maximaal 2400 Mbps dwars door muren en plafonds. Dankzij geïntegreerde mesh-technologie ontstaat zo een stabiel en snel wifi-netwerk met groot bereik, overal in huis.

Partnerbijdrage - in samenwerking met devolo

Wifi 6 van topklasse

Vloeiende videogesprekken, snel online gamen en ongestoord streamen – de vraag naar bandbreedte in huis blijft toenemen. Zeker wanneer meerdere datavretende toepassingen tegelijk draaien, moet het netwerk flink wat verwerken. De nieuwe devolo Magic 2 WiFi 6 next biedt draadloze snelheden tot 3000 Mbps. Daarbij blijft het gebruiksgemak zoals je van devolo gewend bent: de adapter werkt probleemloos samen met andere modellen uit de Magic-serie en is eenvoudig te beheren via de devolo Home Network-app voor iOS en Android.

Mesh-wifi

Ook de vertrouwde wifi-techniek met mesh-functionaliteit is gebleven. Die gebruikt slimme technologie om het dataverkeer automatisch te optimaliseren, zodat alles in het dagelijks gebruik soepel blijft werken. Videobellen verloopt stabiel, online gamen blijft vrij van haperingen en films stream je moeiteloos in 4K- of zelfs 8K-kwaliteit.

©devolo

Krachtig team: Powerline en wifi 6

Wat de Magic-oplossing van devolo onderscheidt van andere wifi 6‑producten, is dat de adapters onderling communiceren via de stroomleiding – dankzij Powerline-technologie. Zo ontstaat er een stabiele verbinding tussen de verschillende punten in huis, terwijl je apparaten op hun gebruiksplek gewoon draadloos verbinding maken. Het netwerk zelf profiteert ondertussen van de betrouwbaarheid van een kabelverbinding. Juist in woningen met meerdere verdiepingen of grotere afstanden is de combinatie van Powerline en wifi 6 ideaal. Bij netwerken die volledig via wifi werken, zorgen vloeren, muren en zelfs waterleidingen vaak voor een flinke verzwakking van het signaal. Dankzij de Powerline-verbinding in het Magic-netwerk speelt dat probleem hier nauwelijks een rol.

©devolo

Eenvoudige installatie

De eerste installatie van een Magic-netwerk is eenvoudig: zodra je de eerste adapter in het stopcontact steekt, maken alle andere Magic-adapters die je binnen twee minuten aansluit automatisch verbinding – zonder één enkele druk op de knop. Vervolgens verbind je één van de adapters met de router via een netwerkkabel, en het systeem is klaar voor gebruik. Kom je er toch niet helemaal uit, dan helpt de gebruiksvriendelijke devolo Home Network-app (iOS en Android) je stap voor stap met een duidelijke installatiewizard.

Zo bereikt het internetsignaal moeiteloos alle hoeken van het huis – van de computer op zolder tot de smart-tv in de woonkamer. Elk apparaat sluit je aan via een van de twee gigabitpoorten of via het krachtige mesh-wifi-netwerk van de adapter.

Magic 2 WiFi 6 next

Meer weten?

©devolo

▼ Volgende artikel
Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)
© ID.nl
Huis

Wat kost een streamingdienst je op dit moment? (juli 2025)

Je struikelt tegenwoordig over het aantal streamingdiensten en dat er veel verandert merken we vooral aan de prijzen. Binnenkort verhoogt ook een van de goedkoopste streamingdiensten - Amazon Prime Video - haar prijzen voor wie zonder reclame wil kijken. Maar wat betaal je nu eigenlijk voor al die populaire streamingdiensten? Tijd voor een overzicht.

Steeds meer streamingdiensten introduceren meerdere prijsniveaus, waarbij gebruikers moeten kiezen tussen lagere prijzen met advertenties, of duurdere abonnementen voor reclamevrij kijken en betere kwaliteit. Als consument moet je daardoor steeds beter opletten wat er precies bij een abonnement inbegrepen is – van beeldkwaliteit en reclame tot het aantal gelijktijdige streams.

Vooral gezinnen of mensen die accounts delen doen er goed aan te kijken naar de duurdere, maar completere opties. Wie alleen kijkt of niet zoveel eisen stelt aan bijvoorbeeld de streamingkwaliteit (bijvoorbeeld Full-HD of 4K) , kan juist voordelig uit zijn met de basispakketten. We hebben voor jou een overzicht gemaakt van de huidige prijzen van streamingdiensten. Wat betaal je nu per dienst en welke videokwaliteit of andere beperkingen heb je daarbij?

Wat krijg je voor je geld?

Netflix biedt bijvoorbeeld drie abonnementen aan. Voor 8,99 euro per maand kijk je in lagere kwaliteit en met slechts één gebruiker tegelijk. Wie met meerdere mensen wil kijken of liever in 4K wil streamen, betaalt tot 18,99 euro per maand. Ook Disney+ en HBO Max hebben meerdere opties: van een basisabonnement met reclame tot een premiumversie met de hoogste kwaliteit en meer gelijktijdige streams.

Lange tijd stond Amazon Prime Video bekend als dé budgetoptie, met een vast bedrag van €4,99 per maand. Maar vanaf 26 augustus 2025 moeten gebruikers extra betalen als ze geen advertenties willen zien. De abonnementsprijs wordt dan met 2,99 euro verhoogd, wat aankomt op een prijsstijging van 60 procent. Daarmee volgt Amazon het voorbeeld van andere grote diensten die ook een ‘advertentiemodel’ hebben ingevoerd.

DienstAbonnementPrijs p/mKwaliteitGelijktijdig kijken
NetflixBasic€ 8,99720p1
Standard€ 13,99Full-HD 2
Premium€ 18,994K UHD4
Disney+Standaard met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard € 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD 4
HBO MaxBasis met reclame€ 5,99Full-HD2
Standaard€ 9,99Full-HD2
Premium€ 13,994K UHD4
VideolandBasis met reclame € 5,99Full-HD1
Plus€ 10,99Full-HD2
Premium€ 12,99Full-HD4
Amazon Prime VideoMet reclame€ 4,99Full-HD3
Zonder reclame€ 7,99*Full-HD3
ViaplayBasis Met reclame€ 19,99Full-HD2
Standaard€ 21,99Full-HD2
SkyShowTimeStandaard met reclame€ 5,99Full-HD1
Standaard€ 8,99Full-HD2
Premium€ 11,994K UHD5

Schuif naar rechts om de volledige tabel te bekijken ►

*Vanaf 26 augustus 2025

Restricties

Voor het op meerdere plekken kijken van streams met hetzelfde abonnement zijn vaak restricties in de voorwaarden opgenomen. Zo kan het bijvoorbeeld zijn dat je weliswaar op twee verschillende apparaten tegelijkertijd mag kijken, maar dat die apparaten zich wel beiden op hetzelfde ip-adres van de hoofdaansluiting van internet bevinden. Hierdoor is het delen van accountgegevens met vrienden of familieleden al een stuk lastiger.

Een tijd geleden was het onder meer bij Netflix onofficieel mogelijk om je account met anderen te delen. Sinds 2023 mag dat niet meer, maar kunnen eigenaren van een Standaard- en Premium-abonnement voor 3,99 euro per maand een extra lid toevoegen, tot een maximum van één extra lid bij Standaard en maximaal twee bij het Premium-abonnement.