ID.nl logo
Een hybride auto of toch een EV kopen: wat zijn de voor- en nadelen?
© graja
Mobiliteit

Een hybride auto of toch een EV kopen: wat zijn de voor- en nadelen?

Het aanbod op het gebied van elektrische auto's is tegenwoordig enorm. De meeste autofabrikanten hebben inmiddels meerdere elektrische modellen in de aanbieding. Maar het begrip van elektrische auto’s is vrij breed: het omvat alles van mild-hybrids tot volledig elektrische modellen. Hoe weet je welke soort elektrische auto het meest geschikt is voor jouw situatie?

De voor- en nadelen van hybride en volledig elektrische auto's zijn verschillend. Afhankelijk van jouw situatie zal de een meer aanspreken dan de ander. Een hybride auto biedt een makkelijke overstap naar milieubewust rijden en is relatief zuinig, maar de fiscale voordelen zijn beperkt. Een volledig elektrische auto stoot geen schadelijke stoffen uit, is voordelig in gebruik en heeft meer fiscale voordelen, maar biedt zo zijn eigen uitdagingen. Dat leggen we hieronder uit.

Download nu GRATIS het EV Duurtest-rapport 2024!

In het EV Duurtest-rapport zijn nieuwe elektrische auto's door verschillende consumenten getest. Alle resultaten vind je terug in dit digitale rapport. Door het invullen van je naam en e-mailadres meld je je aan voor ontvangst van het Kieskeurig EV Duurtest-rapport. Tevens ben je ingeschreven voor de Kieskeurig.nl EV-nieuwsbrief.

Voordelen van een elektrische auto

  • Elektrische auto's zijn schoon: Uit onderzoek blijkt dat een elektrische auto over zijn hele leven gemiddeld 40 procent minder CO₂ uitstoot dan een benzineauto. Als de elektriciteit voor elektrische auto’s op groene wijze wordt opgewekt, kan dat percentage zelfs nog hoger worden.

  • Voordelig in gebruik: Een elektrische auto laadt je op met elektriciteit, en dat is over het algemeen goedkoper dan benzine of diesel. Helemaal als je zelf je stroom kunt opwekken met bijvoorbeeld zonnepanelen. Daarnaast is het onderhoud aan een elektrische auto voordeliger, omdat een EV grofweg slechts een tiende van de slijtagegevoelige onderdelen heeft van een auto met verbrandingsmotor.

  • Comfortabel rijgedrag: Bij een elektrische auto heb je tijdens het rijden geen last van motorgeluiden. Het rijgedrag is erg stabiel dankzij de zware accu in de vloer.

  • Veilig: Elektrische auto’s zijn modern, relatief luxueus uitgevoerd en meestal erg geavanceerd. Je profiteert in veel gevallen van allerlei rijhulp- en veiligheidssystemen die het autorijden een stuk veiliger maken. Daarnaast doorlopen elektrische auto’s de crashtests van Euro NCAP normaal gesproken vlekkeloos.

  • De fiscale voordelen: Je hoeft tot en met 2024 geen motorrijtuigenbelasting (MRB) en BPM te betalen. In 2025 betaal je slechts 25 procent van de MRB. Zakelijke rijders profiteren bovendien van een verlaagde bijtelling. Over de eerste 35.000 euro betalen zij in 2024 16 procent en in 2025 17 procent, voor de resterende waarde van de auto geldt het reguliere tarief van 22 procent. Dit verlaagde tarief geldt tot 60 maanden na de eerste toelating van de auto. Overigens kan er ook gebruik worden gemaakt van de MIA- en VAMIL-regeling (zie hieronder).

De Milieu-investeringsaftrek (MIA) en de Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (VAMIL) zijn fiscale voordelen voor ondernemers die investeren in milieuvriendelijke bedrijfsmiddelen.

©KIA

Nadelen van een elektrische auto

  • Hoge aanschafprijs: Elektrische auto's zijn duur in aanschaf. Dat heeft vooral met het accupakket te maken.

  • Laadtijden: Dankzij snelladen en de komst van steeds meer snellaadstations zijn laadtijden aardig geslonken, maar een auto opladen blijft langzamer dan gewoon tanken.

  • Beperkte actieradius: Er worden flinke stappen gezet om de actieradius van elektrische auto's te vergroten. Sommige modellen kunnen meer dan 700 kilometer op een volle accu afleggen. Toch zitten de meeste EV’s rond de 300 à 400 kilometer aan rijbereik. Met een benzine- of dieselauto kom je een stuk verder.

  • Thuis opladen: Een elektrische auto is vooral interessant als je thuis kunt laden. Je hoeft dan niet per se buiten de deur te laden. Maar wat als je geen mogelijkheid hebt om een laadpaal of wallbox te plaatsen? Dan ben je overgeleverd aan de infrastructuur en de bijbehorende kosten.

  • Accupakket vervangen: Als je lang genoeg een elektrische auto hebt, komt er een moment dat je het accupakket moet vervangen. Als dat niet meer binnen de garantie valt, kan zoiets behoorlijk in de papieren lopen.

Het verschil tussen hybride en elektrische auto’s

De term 'elektrische auto' is een overkoepelende betekenis voor auto’s die op een of andere manier elektrische kracht gebruiken om een auto aan te drijven of te ondersteunen. Hierbij kun je onderscheid maken tussen hybride en volledig elektrische auto's. 

Het voornaamste verschil tussen deze auto’s is dat hybrides een extra verbrandingsmotor hebben en EV's alleen door elektrische motoren worden aangedreven. Een volledig elektrische auto stoot helemaal geen schadelijke stoffen uit en is dus beter voor het milieu. Een hybride auto heeft een benzine- of dieselmotor, waarmee je kunt blijven rijden als het accupakket leeg is. In die zin zijn hybride auto's een interessante middenweg als je niet volledig elektrisch wilt of kunt rijden.

©Aldeca Productions

Soorten hybride auto's

Er bestaan meerdere soorten hybride auto’s. Je kunt ze over drie categorieën verdelen: mild hybrid, full hybrid en plug-in hybrid. Hoe ze van elkaar verschillen, lees je hieronder.

Mild hybrid (MHEV)

Een mild hybrid is – zoals de naam al verklapt – een milde versie van een full hybrid. Bij een mild hybrid auto wordt de brandstofmotor ondersteund door een kleine elektromotor (vaak de startmotor) van 12 of 48 volt die tegelijkertijd ook dienst doet als dynamo. Het systeem kan hiermee tijdelijk de aandrijflijn ondersteunen, maar volledig elektrisch rijden is niet mogelijk. De techniek helpt de brandstofmotor bij het starten, maar wint bijvoorbeeld ook energie terug bij het remmen of 'zeilen' als je je gas loslaat op de snelweg. Hierdoor kun je tot zo’n 10 procent brandstof besparen.

Full hybrid (HEV)

Een full hybrid kan in tegenstelling tot een mild hybrid wel volledig elektrisch rijden, al gaat het vanwege het kleine accupakket vaak om niet meer dan enkele kilometers. Dit soort hybride auto’s hebben geen stekker. Je hoeft dus geen laadpaal aan huis of bij je werk te hebben om er optimaal gebruik van te maken. De hybride auto zorgt tijdens het rijden dat er energie wordt teruggewonnen om zo min mogelijk brandstof te gebruiken.

Plug-in hybride (PHEV)

Een plug-in hybride auto is eigenlijk de laatste stap voordat je met volledig elektrische auto’s te maken hebt. Een PHEV heeft nog wel een verbrandingsmotor, maar in theorie kun je de auto gebruiken zonder benzine of diesel te verstoken. Sommige moderne PHEV's, zoals de BMW X5 of Mercedes-Benz GLC, hebben een volledig elektrische actieradius van meer dan 100 kilometer.

©Boca

Voordelen hybride auto

  • Lager verbruik: Een hybride auto verbruikt minder brandstof dan een auto met verbrandingsmotor. Afhankelijk van het type auto, je rijgedrag en de omstandigheden kan een hybride auto 10 tot 50 procent zuiniger zijn.

  • Makkelijke overstap: Een hybride auto vereist minder rigoureuze wijzigingen aan je levensstijl. Het is in die zin een makkelijker overstap dan wanneer je een EV zou nemen.

  • Laadpaal geen vereiste: In het verlengde van het vorige punt; als je een stekkerloze hybride koopt, kun je zuiniger en schoner rijden zonder dat je de auto hoeft op te laden. Voor een PHEV heb je ook geen laadpaal nodig als je de auto bijvoorbeeld op je werk kunt opladen.

  • Volledig elektrisch rijden: Sommige plug-in hybrides kunnen meer dan 100 kilometer volledig elektrisch rijden. Dat is in veel gevallen voldoende om van huis naar je werk te rijden of boodschappen te doen. Zo bespaar je flink wat brandstof.

  • Automatische versnellingsbak: Wist je dat (op een paar uitzonderingen na) alle hybride auto’s een automatische versnellingsbak hebben? Zo hoef je zelf niet te schakelen. Erg handig in het verkeer.

Nadelen van een hybride auto

  • Beperkte fiscale voordelen: Deze zou ook in het rijtje met voordelen kunnen, maar de fiscale voordelen voor hybride auto's zijn nu eenmaal beperkt. Alleen plug-in hybrides hebben bepaalde voordelen. Een PHEV met een minimale CO₂-uitstoot van minder dan 50 gram per kilometer krijgt 50 procent korting op MRB. Vanaf 2025 betaal je 75 procent van het volledige tarief en in 2026 is er helemaal geen korting meer.

  • Volledige potentieel benutten: Als je een PHEV hebt, is het zaak dat je er zo veel mogelijk volledig elektrisch mee rijdt. Anders benut je het volledige potentieel niet. Het kan zelfs het verbruik verhogen: anders moet je het extra gewicht van de accu meezeulen. Als je geen laadmogelijkheden hebt, moet je nadenken of een PHEV wel de juiste keuze voor je is.

  • Hoge aanschafprijs: Net als bij volledig elektrische auto's is de aanschafprijs van een hybride vanwege de complexe techniek en het kostbare accupakket relatief duur vergeleken met een auto met verbrandingsmotor.

  • Onderhoud: Een hybride auto vereist specifieke kennis van zaken en daarom is het aan te raden om ermee naar een specialist te gaan voor onderhoud. Logischerwijs kost dat meer geld.

▼ Volgende artikel
Nieuw van Sony:  WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid
© Sony | Christopher Collie
Huis

Nieuw van Sony: WH-1000XM6 met verbeterde noise cancelling en duidelijker geluid

Sony introduceert de WH-1000XM6, de nieuwste draadloze koptelefoon in de bekende 1000X-serie. Het model bouwt voort op zijn voorganger met nog betere ruisonderdrukking, helderdere gesprekskwaliteit en meer comfort. De koptelefoon is vanaf mei verkrijgbaar voor 450 euro.

Noise cancelling met twaalf microfoons

De WH-1000XM6 gebruikt een nieuwe processor die de ruisonderdrukking in realtime aanpast. De koptelefoon beschikt over twaalf microfoons – vier keer zoveel als bij de WH-1000XM5 – en detecteert storende geluiden nauwkeuriger. De adaptieve algoritmes passen zich automatisch aan op basis van je omgeving en de luchtdruk.

Verbeterd draagcomfort en opvouwbaar ontwerp

Sony heeft het ontwerp aangepast met een bredere hoofdband en zachtere oorkussens van veganistisch leer. De pasvorm is ontworpen voor langdurig gebruik, zonder druk op het hoofd. Het opvouwbare frame is verstevigd met metaal en de case heeft nu een magnetische sluiting.

©Sony

Audio in studiokwaliteit

De nieuwe driverunit zorgt voor meer detail en helderheid. Dankzij ondersteuning voor LDAC en High-Resolution Audio Wireless levert de koptelefoon ook draadloos hoge geluidskwaliteit. Met DSEE Extreme worden gecomprimeerde audiobestanden in realtime opgewaardeerd. Voor ruimtelijk geluid is er ondersteuning voor 360 Reality Audio, inclusief een upmix-functie voor films.

Helder bellen met AI-gestuurde microfoons

Voor telefoongesprekken gebruikt de WH-1000XM6 zes beamforming-microfoons die achtergrondgeluid actief onderdrukken en je stem isoleren. Daardoor blijf je goed verstaanbaar, ook in rumoerige omgevingen.

©Sony

Slimme functies en snelladen

De koptelefoon ondersteunt multipoint-connectiviteit, LE Audio en schakelt automatisch tussen apparaten. Via de Sound Connect-app pas je het geluid aan, stel je equalizers in of gebruik je functies zoals Quick Access en Scene-based Listening. Opladen gaat snel: drie minuten laden is goed voor drie uur luisteren.

Prijs en beschikbaarheid

De Sony WH-1000XM6 is beschikbaar in drie kleuren: Black, Platinum Silver en Midnight Blue. De adviesprijs bedraagt 450 euro.

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie
Gezond leven

Waar voor je geld: 5 waterdichte smartwatches met GPS-functie

Bij ID.nl zijn we dol op kwaliteitsproducten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Daarom speuren we een paar keer per week binnen een bepaald thema naar zulke deals. Wanneer je met een smartwatch je gezondheid in de gaten wilt houden en bijvoorbeeld tijdens activiteiten je hartslag wilt meten, is het handig als zo'n slim horloge ook waterdicht is. En met een GPS-functie kun je ook goed bijhouden welke afstand je hebt afgelegd.

Een smartwatch is meer dan alleen een horloge: het is een slimme assistent om je pols. Met een smartwatch kun je eenvoudig meldingen van je smartphone ontvangen, zoals berichten, oproepen en agenda-afspraken. Veel modellen bieden daarnaast functies zoals stappentellen, hartslagmeting, slaapregistratie en GPS-tracking. Dat maakt ze ideaal voor wie zijn gezondheid en activiteiten wil bijhouden. Sommige horloges ondersteunen zelfs contactloos betalen of muziekbediening, zodat je minder vaak je telefoon uit je zak hoeft te halen.

Een ander belangrijk voordeel is de waterbestendigheid, wat bij smartwatches wordt aangeduid met een zogeheten ATM-classificatie. ATM staat voor 'atmosfeer' en geeft aan hoe hoog de druk op het horloge mag zijn. Een smartwatch met 5 ATM is bijvoorbeeld bestand tegen waterdruk die overeenkomt met 50 meter diepte. Dat betekent dat je ermee kunt douchen, zwemmen of in de regen lopen, maar dat de watch niet per se geschikt is voor diepzeeduiken.

Amazfit Cheetah Square

De Amazfit Cheetah Square is een smartwatch met een rechthoekig AMOLED-scherm van 1,75 inch. Het model biedt uitgebreide sportondersteuning met meer dan 150 modi en beschikt over dual-band GPS voor nauwkeurige plaatsbepaling. Daarnaast zijn er sensoren voor hartslag, SpO₂ (het percentage zuurstof in je bloed dat via een saturatiemeter wordt gemeten, en aangeeft hoeveel van je rode bloedcellen verzadigd zijn met zuurstof), slaap en stress. De behuizing is lichtgewicht en de horlogeband is van siliconen. De waterdichtheid van 5 ATM maakt hem geschikt voor gebruik in het water. De batterijduur varieert afhankelijk van het gebruik, met tot 8 dagen bij gemiddeld gebruik en tot 28 uur met GPS ingeschakeld.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 8 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,75 inch

Huawei Watch Fit 2

De Huawei Watch Fit 2 is een relatief compacte smartwatch met een AMOLED-display van 1,74 inch. Het model ondersteunt verschillende trainingsmodi en beschikt over sensoren voor onder andere hartslag, SpO₂ en slaapmonitoring. Hoewel deze watch geen ingebouwde GPS heeft, maakt hij gebruik van verbonden GPS via een smartphone. De batterijduur is met maximaal 10 dagen redelijk lang. De smartwatch is waterbestendig tot 5 ATM en is beschikbaar in verschillende edities en kleuren.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 10 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,74 inch

Fitbit Sense 2

De Fitbit Sense 2 biedt een combinatie van gezondheidsmetingen, zoals een ECG-app, cEDA-sensor voor stressdetectie en SpO₂-metingen. Het horloge is uitgerust met een 1,58 inch AMOLED-scherm en een ingebouwde GPS. De batterij gaat bij normaal gebruik ongeveer 6 dagen mee. Daarnaast is de Sense 2 waterbestendig tot 50 meter (5 ATM). Het model ondersteunt contactloze betalingen via Fitbit Pay, maar mist functies zoals muziekopslag of volledige ondersteuning voor apps van derden.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 6 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,58 inch

Garmin Venu 2

De Garmin Venu 2 heeft een 1,3 inch AMOLED-display en legt de nadruk op gezondheid en sport. De smartwatch beschikt over onder meer hartslagmeting, ademhalingsregistratie, Body Battery, stressmeting en Pulse Ox. GPS is ingebouwd, en de batterij gaat tot 11 dagen mee in smartwatch-modus. Bij gebruik van GPS en muziek is dit korter. Het horloge is waterdicht tot 5 ATM, wat standaard is voor dit soort toepassingen.

🚿 Waterdichtheid: 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 11 dagen
📱 Schermdiagonaal
: 1,3 inch

OnePlus Watch 2

De OnePlus Watch 2 draait op Wear OS 4 en gebruikt een dubbele chipsetstructuur om prestaties en batterijduur te balanceren. Met een 1,43 inch AMOLED-scherm, ondersteuning voor dual-band GPS, en sensoren voor hartslag en slaap is hij geschikt voor dagelijks gebruik. De batterijduur is echter niet heel lang, maar het horloge is wel IP68-gecertificeerd en bestand tegen waterdruk tot 5 ATM.

🚿 Waterdichtheid: IP68 / 5 ATM
🔋 Typische gebruiksduur
: Tot 100 uur
📱 Schermdiagonaal
: 1,43 inch