ID.nl logo
Zo maak je zelf een avatar aan in WhatsApp
Huis

Zo maak je zelf een avatar aan in WhatsApp

WhatsApp heeft onlangs het gebruik van 3D-avatars aan de app toegevoegd. Dat zijn digitale evenbeelden die je van jezelf kunt maken en vervolgens kunt gebruiken in stickers en je profielfoto. Maar hoe maak je er eentje aan? Dat leggen we uit in dit artikel.

Net als op Instagram en Facebook kun je nu ook avatars aanmaken in WhatsApp. In dit artikel lees je alles over de volgende onderdelen:

  • Wat zijn avatars?
  • Hoe maak je er zelf eentje aan?
  • En hoe kun je ze op WhatsApp gebruiken?
  • Ook interessant: WhatsApp op je tablet gebruiken? Hier lees je hoe dat moet!

Dat WhatsApp nu met dit soort nieuwe mogelijkheden komt, is niet zo gek. De zuster-apps van de berichtendienst bieden deze optie immers ook al even aan. Denk dan aan Instagram, Facebook en Facebook Messenger. Het was dus eigenlijk een kwestie van tijd voordat WhatsApp aan de beurt was. Maar nu is het dus zover. Na maanden van speculatie kondigde Meta-CEO Mark Zuckerberg de uitrol van de functionaliteit vorige maand aan via zijn eigen profiel.

Nieuwe smartphone nodig?

Bekijk hier de beste deals op een rij!

WhatsApp heeft nu ook avatars

In juni van 2022 doken de avatars voor het eerst op binnen de bèta van WhatsApp. Zo lang heeft het bedrijf de nieuwe optie dus getest voordat die werd opengesteld voor het grote publiek. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat alles meteen naar wens verloopt en iedereen naar tevredenheid aan de slag kan met een eigen avatar. Zuckerberg legt uit dat je de avatars als profielfoto kunt instellen en zelfs als stickers naar vrienden en familie kunt sturen. In totaal krijg je de beschikking over 36 verschillende stickers met jouw beeltenis in verschillende (soms kolderieke) poses.

Dit hebben we eerder gezien... Mocht je de avatars niet herkennen van Facebook of Instagram, dan misschien wel van Snapchat of iMessage. Daar hebben gebruikers namelijk al jarenlang toegang tot soortgelijke opties in de vorm van zogenaamde Bitmoji en Memoji.

Wanneer je een avatar in WhatsApp aanmaakt, krijg je toegang tot een groot aantal opties met betrekking tot personalisatie. Er zijn miljarden combinaties van onderdelen mogelijk. Je bepaalt zelf de vorm van je lijf, de kleur van je haar en huid, hoe je ogen eruitzien en wat je draagt. Helaas is het nog niet zo dat je losse items kunt selecteren, maar tijdens het aanmaken kun je wel outfits uitkiezen. In de toekomst wil het bedrijf de mogelijkheden voor de avatars flink gaan uitbreiden.

Het is helaas niet mogelijk een eerder aangemaakte avatar van Instagram, Facebook of Facebook Messenger te gebruiken voor WhatsApp. Heb je dus al een poppetje aangemaakt, dan kun je dat helaas niet overzetten. Andersom geldt hetzelfde: het personage dat je via WhatsApp aanmaakt, kun je helaas niet buiten de populaire berichtendienst inzetten.

Avatar aanmaken binnen WhatsApp

Nu is het tijd om te kijken hoe we zelf zo’n avatar aanmaken binnen WhatsApp. Gelukkig is dat vrij simpel.

  1. Als je de laatste update van WhatsApp hebt geïnstalleerd, zie je bovenaan in de instellingen een nieuw onderdeel, genaamd Avatar. Tik daar op.

  2. Tik nu op de groene knop Uw avatar maken en tik daarna op de blauwe knop Aan de slag.

  3. Vervolgens moet je een huidskleur selecteren. Geen nood, die je kun later nog aanpassen als je toch niet tevreden bent. Klik na het selecteren op Volgende.

Nu kunnen we beginnen aan het creatieve proces. Boven in het beeldscherm zie je een avatar staan. Dat wordt jouw creatie. Daaronder zie je een horizontale schuifbalk waarin de opties worden gepresenteerd. Helemaal links tref je de huidskleuropties aan, maar de app begint bij Haarstijl. Onthoud dat je per onderdeel extra opties tot je beschikking hebt door direct op de knop naast bijvoorbeeld Haarstijl te tikken. Zo bepaal je bijvoorbeeld de kleur van je haar.

Andere opties bieden soortgelijke mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld bij het selecteren van je oogvorm ook meteen je oogkleur aanpassen en eventueel make-up toevoegen. Let goed op de verschillende icoontjes, die aangeven wat je er precies kunt aanpassen. Het mooie aan dit systeem is dat niets aan geslacht gekoppeld wordt. Heb je een andere genderidentiteit, dan maakt dat voor dit proces niet uit. Alle uitgesproken mannelijke en vrouwelijke opties zijn voor iedereen beschikbaar.

Avatar aangemaakt, en nu?

Als je alles hebt ingesteld zoals je wilt, kun je je avatar in WhatsApp opslaan. Vervolgens kun je na het instellen het personage als profielfoto instellen of in verschillende poses als stickers naar je vrienden sturen. Verder kun je het poppetje achteraf opnieuw instellen of verwijderen door binnen de instellingen opnieuw naar het onderdeel Avatar te gaan. Het is helaas niet mogelijk een tweede avatar aan te maken, maar wat niet is, kan wellicht nog komen.

▼ Volgende artikel
Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie
© Opel Automobile GmbH
Mobiliteit

Rijtest Opel Frontera Electric: veel volume, matige technologie

Opel blaast de Frontera-naam nieuw leven in met een elektrische SUV. Voor net iets meer dan 30.000 euro krijg je een ruime gezinsauto met 300 kilometer actieradius. We maken de eerste testkilometers in Spanje.

Formaat en uitvoeringen

Met een lengte van 4,38 meter en een wielbasis van 2,73 meter is de Frontera een flinke jongen; hij komt zelfs in de buurt van de Volvo EX40. Niet zo gek, want er komt later ook een zevenzitter. De SUV is er in twee smaken: een Edition en een GS. De Edition rolt op 16-inch stalen wielen en krijgt standaard EcoLED-koplampen. Voor 399 euro extra kun je het dak en de wielen wit laten spuiten. Kies je voor de GS, dan krijg je 17-inch lichtmetaal, een zwart dak, led-achterlichten en getint glas vanaf de B-stijl.

©Opel Automobile GmbH

Interieur en ruimte

Zodra je in de Frontera stapt, valt meteen op hoeveel ruimte je krijgt voor je geld. De instap is prettig op heupniveau en je vindt snel een fijne zitpositie. De GS-uitvoering verwent je met comfortabele Intelli-seats die extra steun geven aan je rug, plus een verstelbare middenarmsteun. Handige opbergvakken zijn er in overvloed.

De achterbank is ronduit royaal. Zelfs als je 1,90 meter lang bent, kun je prima 'achter jezelf' zitten. De vrijwel vlakke vloer maakt het ook voor de middelste passagier aangenaam. Dankzij een bagageruimte die je kunt uitbreiden van 460 naar 1600 liter scoort de Frontera topcijfers in zijn klasse. Handig detail: bij het neerklappen van de achterbank kunnen de hoofdsteunen gewoon blijven zitten.

©Opel Automobile GmbH

Aandrijflijn en prestaties

De Opel Frontera Electric komt er als Standard en als Long Range, maar vooralsnog is alleen de standaard variant leverbaar. Die heeft een 44kWh-accu en een 113 pk sterke elektromotor op de voorwielen. Snelladen gaat met maximaal 100 kW, waarmee je in 26 minuten van 10 naar 80 procent kunt komen. De beloofde actieradius bedraagt 305 kilometer volgens de WLTP-methode.

In de Spaanse bergen bleek de motor verrassend pittig. Met een sprint van 0-100 in 12,4 seconden en een top van 140 km/u kom je prima mee in het verkeer. De echte test volgt nog in Nederland, vooral als het gaat om energieverbruik in de winter.

©Opel Automobile GmbH

Technische minpuntjes

Toch zijn er ook een paar kanttekeningen te plaatsen. Zo ontbreekt een warmtepomp en kun je de batterij niet voorverwarmen. Ook EV-routeplanning is helaas geen optie. De LFP-batterij wordt alleen met lucht gekoeld, wat in de winter kan betekenen dat je die 100kW-laadsnelheid niet haalt. Ook bestaat de kans dat de accu op termijn sneller achteruit gaat.

Rijgedrag

Op de weg voelt de Frontera lekker Duits aan. Hij rijdt mooi rechtuit en is vooral op de snelweg een prettige reisgenoot. De geluidsisolatie is prima voor elkaar en het onderstel biedt een fijne balans. In de stad mag de demping wat ons betreft iets zachter, maar echt storend wordt het nooit. 

Meer weten over de nieuwe Opel Frontera? Bekijk dan onderstaande video van InstaAutoVlog!

Watch on YouTube
▼ Volgende artikel
Consumenten testen: de slimme Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier
© Philips
Huis

Consumenten testen: de slimme Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier

Met de Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier houd je je gazon moeiteloos strak en egaal. Dankzij GPS-gestuurde maairoutes en bediening via een app biedt deze robotmaaier gemak en precisie. Maar hoe presteert hij in de praktijk? Lees hier wat het Review.nl Testpanel van deze robotgrasmaaier vond.

Partnerbijdrage - in samenwerking met Philips

De Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier gebruikt GPS en maait in parallelle, rechte banen zodat je gazon er strak en professioneel uitziet. Via de HomeRun-app kun je eenvoudig instellingen aanpassen, maaischema's maken en zelfs de voortgang van de maaier volgen. De maaier is voorzien van sensoren waardoor obstakels worden vermeden en keert automatisch terug naar het laadstation bij regen of een lege batterij. Dankzij de kantelbare constructie en een eenvoudig reinigingssysteem is onderhoud een fluitje van een cent.

De Philips RSL3000/10 Robotgrasmaaier krijgt van testers een gemiddelde score van 8,1. Het apparaat wordt geprezen om zijn stille werking, nauwkeurige maairoutes en gebruiksvriendelijke app. Hier volgen de belangrijkste bevindingen van het testpanel.

©Philips

Soepele installatie

De installatie wordt door veel testers als eenvoudig ervaren. "De robotmaaier is ontzettend makkelijk te installeren, binnen een uur na het uitpakken had ik de robotmaaier al aan het werk", zegt Didrik. Steffiecar was wat langer bezig. "Ik ben ongeveer twee uur bezig geweest met het installeren van het basisstation, de begrenzingsdraad en de maaier. Ondanks de obstakels (prieeltje, glijbaan, waterput) die wij in de tuin hebben, ging dat zeer gemakkelijk met behulp van de duidelijke aanwijzingen in de app."

Gebruiksgemak en resultaat

De maaier scoort volgens testers hoog door de slimme GPS-technologie, die ervoor zorgt dat de maaier in strakke, parallelle banen maait en geen plekje overslaat. "Ons grasveld is ongeveer 105 vierkante meter," zegt Steffiecar, "en na ongeveer 80 minuten op het maaiprogramma met de normale snelheid hebben we een prachtig egaal gemaaid gazon." Ook tuinen die niet standaard of rechttoe-rechtaan zijn vormen geen probleem voor deze robotmaaier. "Ik ben blij dat hij de verschillende hoeken en hellingen zonder problemen aankon", zegt Jeroenn990.

Daarnaast wordt de mogelijkheid om de snelheid en frequentie van het maaien aan te passen door testers gewaardeerd. "Je kunt kiezen of de maaier een willekeurige route doet of strakke banen maait. Dat ons denken aan een keurig gemaaide grasmat van een voetbalclub. Echt top!" vertelt Marie-Claire. Een andere tester voegt nog toe: "De maaihoogte is instelbaar, waardoor ik het gras precies naar mijn wensen kan aanpassen." Wel merkt een van de testers op dat hij een sensor aan de voorzijde mist. "Daardoor stopt hij niet direct stopt als hij ergens tegenaan botst."

©Philips

Opvallend is dat de testers van mening verschillen over het geluid dat de robotmaaier maakt. Tester D. noteerde dat hij het geluid tijdens het maaien hoog en scherp vond, terwijl Didrik juist het tegenovergestelde ervaarde: "Wat mij direct opviel bij het gebruik van de robot, is dat hij ontzettend stil is, je hebt amper door dat hij aan het werk is."

"Wat een feest om te zien dat je zelf niks hoeft te doen!"

- Tester M.

Slimme functies via de app

De HomeRun-app wordt door veel testers als een waardevolle toevoeging gezien. De app biedt uitgebreide functies, zoals het instellen van maaihoogte, maaischema's en verschillende maaipatronen. "De app helpt je door de installatie heen en biedt handige functies zoals maaischema's en maaipatronen", zegt BartM. "In de app kun je heel gemakkelijk een weekschema toevoegen, waarna de maaier volledig automatisch aan de slag gaat", voegt Steffiecar toe. Wel blijkt de verbinding met de app blijkt niet altijd stabiel, wat door enkele testers als frustrerend wordt ervaren. " Wij konden de maaier af en toe niet aanzetten via de app. Hij gaf dan aan begrenzingdraad is niet te detecteren", zegt een van hen.

Uitstekende klantenservice

De klantenservice van Philips wordt door meerdere testers als een groot pluspunt genoemd. Met name de hulp bij installatie en ondersteuning wordt geprezen. "Ik had een probleem met de bekabeling waardoor de app en de wifi niet goed aansloten op de robot bij de installatie door mijzelf. Zelf kon ik dat niet oplossen. Na een bezoek van het Philips Aftercare team, is de robot goed aangesloten. Daarna weinig problemen meer gehad met verbinding en wifi." Ook Amanda benadrukt de goede ondersteuning: "Het advies van het technische team heeft ons geholpen om de begrenzingsdraad optimaal te plaatsen, zodat de maaier alles meepakt."

©Philips

✅ Pluspunten

  • GPS-technologie

  • Gebruiksvriendelijke app

  • Mooi maairesultaat

  • Fijne klantenservice

❌ Minpunten

  • App werkt niet altijd stabiel

  • Begrenzingsdraad installeren kost tijd

Eindoordeel

De Philips RSL3000/10 robotgrasmaaier is een handige oplossing voor iedereen die het tuinonderhoud wil vereenvoudigen. Met een gemiddelde beoordeling van een 8,1 zijn testers overwegend positief. De strakke maaipatronen dankzij GPS en gebruiksvriendelijke app worden vaak geprezen. Hoewel de installatie van de begrenzingsdraad en enkele technische verbeterpunten aandacht verdienen, blijft deze robotgrasmaaier een prima hulp voor iedereen die niet zelf telkens zijn gazon wil maaien.

Ontdek de RSL3000/10 robotgrasmaaier

Op Kieskeurig.nl