Zo maak je zelf een avatar aan in WhatsApp

Zo maak je zelf een avatar aan in WhatsApp

Geplaatst: 10 januari 2023 - 09:32

Aangepast: 10 januari 2023 - 21:13

Wesley Akkerman

WhatsApp heeft onlangs het gebruik van 3D-avatars aan de app toegevoegd. Dat zijn digitale evenbeelden die je van jezelf kunt maken en vervolgens kunt gebruiken in stickers en je profielfoto. Maar hoe maak je er eentje aan? Dat leggen we uit in dit artikel.

Dat WhatsApp nu met dit soort nieuwe mogelijkheden komt, is niet zo gek. De zuster-apps van de berichtendienst bieden deze optie immers ook al even aan. Denk dan aan Instagram, Facebook en Facebook Messenger. Het was dus eigenlijk een kwestie van tijd voordat WhatsApp aan de beurt was. Maar nu is het dus zover. Na maanden van speculatie kondigde Meta-CEO Mark Zuckerberg de uitrol van de functionaliteit vorige maand aan via zijn eigen profiel.

Nieuwe smartphone nodig?

Bekijk hier de beste deals op een rij!

WhatsApp heeft nu ook avatars

In juni van 2022 doken de avatars voor het eerst op binnen de bèta van WhatsApp. Zo lang heeft het bedrijf de nieuwe optie dus getest voordat die werd opengesteld voor het grote publiek. Waarschijnlijk om ervoor te zorgen dat alles meteen naar wens verloopt en iedereen naar tevredenheid aan de slag kan met een eigen avatar. Zuckerberg legt uit dat je de avatars als profielfoto kunt instellen en zelfs als stickers naar vrienden en familie kunt sturen. In totaal krijg je de beschikking over 36 verschillende stickers met jouw beeltenis in verschillende (soms kolderieke) poses.

Zo maak je zelf een avatar aan in WhatsApp-24706996

Wanneer je een avatar in WhatsApp aanmaakt, krijg je toegang tot een groot aantal opties met betrekking tot personalisatie. Er zijn miljarden combinaties van onderdelen mogelijk. Je bepaalt zelf de vorm van je lijf, de kleur van je haar en huid, hoe je ogen eruitzien en wat je draagt. Helaas is het nog niet zo dat je losse items kunt selecteren, maar tijdens het aanmaken kun je wel outfits uitkiezen. In de toekomst wil het bedrijf de mogelijkheden voor de avatars flink gaan uitbreiden.

Het is helaas niet mogelijk een eerder aangemaakte avatar van Instagram, Facebook of Facebook Messenger te gebruiken voor WhatsApp. Heb je dus al een poppetje aangemaakt, dan kun je dat helaas niet overzetten. Andersom geldt hetzelfde: het personage dat je via WhatsApp aanmaakt, kun je helaas niet buiten de populaire berichtendienst inzetten.

Zo maak je zelf een avatar aan in WhatsApp-24706995

Avatar aanmaken binnen WhatsApp

Nu is het tijd om te kijken hoe we zelf zo’n avatar aanmaken binnen WhatsApp. Gelukkig is dat vrij simpel.

  1. Als je de laatste update van WhatsApp hebt geïnstalleerd, zie je bovenaan in de instellingen een nieuw onderdeel, genaamd Avatar. Tik daar op.

  2. Tik nu op de groene knop Uw avatar maken en tik daarna op de blauwe knop Aan de slag.

  3. Vervolgens moet je een huidskleur selecteren. Geen nood, die je kun later nog aanpassen als je toch niet tevreden bent. Klik na het selecteren op Volgende.

Nu kunnen we beginnen aan het creatieve proces. Boven in het beeldscherm zie je een avatar staan. Dat wordt jouw creatie. Daaronder zie je een horizontale schuifbalk waarin de opties worden gepresenteerd. Helemaal links tref je de huidskleuropties aan, maar de app begint bij Haarstijl. Onthoud dat je per onderdeel extra opties tot je beschikking hebt door direct op de knop naast bijvoorbeeld Haarstijl te tikken. Zo bepaal je bijvoorbeeld de kleur van je haar.

Andere opties bieden soortgelijke mogelijkheden. Zo kun je bijvoorbeeld bij het selecteren van je oogvorm ook meteen je oogkleur aanpassen en eventueel make-up toevoegen. Let goed op de verschillende icoontjes, die aangeven wat je er precies kunt aanpassen. Het mooie aan dit systeem is dat niets aan geslacht gekoppeld wordt. Heb je een andere genderidentiteit, dan maakt dat voor dit proces niet uit. Alle uitgesproken mannelijke en vrouwelijke opties zijn voor iedereen beschikbaar.

Zo maak je zelf een avatar aan in WhatsApp-24706994

Avatar aangemaakt, en nu?

Als je alles hebt ingesteld zoals je wilt, kun je je avatar in WhatsApp opslaan. Vervolgens kun je na het instellen het personage als profielfoto instellen of in verschillende poses als stickers naar je vrienden sturen. Verder kun je het poppetje achteraf opnieuw instellen of verwijderen door binnen de instellingen opnieuw naar het onderdeel Avatar te gaan. Het is helaas niet mogelijk een tweede avatar aan te maken, maar wat niet is, kan wellicht nog komen.

0

Powered by

logo
Deel dit artikel
Voeg toe aan favorieten
ID.nl logo

ID.nl, onderdeel van Reshift BV, is in 2022 gestart en uitgegroeid tot de meest toonaangevende en complete consumentensite van Nederland. Het doel van ID.nl is om de consument te helpen met alle technologie die hoort bij het dagelijks leven: van smart-health-meters tot e-bikes, van warmtepompen tot zonnepanelen - en alles daar tussenin!

Duidelijk, betrouwbaar en onafhankelijk: ID.nl maakt moeilijke dingen makkelijk.

Contact

ID.nl

Nijverheidsweg 18

2031 CP Haarlem

info@id.nl

Telefoon: 023-5430000