ID.nl logo
Zo kun je goed filmen met een smartphone
© PXimport
Huis

Zo kun je goed filmen met een smartphone

Smartphones hebben tegenwoordig geweldige camera’s om hd-video op te nemen met 4K-resolutie, een dynamisch bereik, videobeeldstabilisatie en nog veel meer opties zou je het beste beeldmateriaal moeten kunnen schieten. En toch is het vooral de persoon die het toestel vasthoudt die telt. Ben je zelden tevreden over de kwaliteit van jouw filmpjes? Met enkele eenvoudige tips zullen je volgende videoprojecten er een stuk professioneler uitzien.Zo kun je goed filmen met een smartphone

Tip 01: Achterste camera

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch vergeten mensen dit soms: gebruik de achterste camera voor filmpjes die een goede kwaliteit moeten hebben. De meeste smartphones die heden ten dage over de toonbank gaan, hebben twee, drie of vijf cameralenzen aan de achterkant. Die achterste camera is van betere kwaliteit, heeft een hogere resolutie en ondersteunt ook meer functies in de camera-app. Kortom, het levert een beter resultaat op. Zelfs als je jezelf wilt filmen, raden we je aan de achterste lens te gebruiken. Zet je telefoon dan op een statief. Wil je toch een opname met de telefoon in je hand maken, dus met de camera boven het scherm, zorg dat je niet naar het scherm kijkt, maar in de lens, zodat je de kijker aankijkt.

©PXimport

Tip 02: Beeldstabilisatie

Hoe stabiel je handen ook zijn, er zijn altijd kleine cameratrillingen. Vooral in slechte lichtomstandigheden zijn die trillingen funest. Gelukkig beschikken smartphones over een ingebouwde beeldstabilisatie, bestaande uit zowel optische beeldstabilisatie (OIS: optical image stabilization) als digitale beeldstabilisatie (EIS: electronic image stabilization). Beide technieken compenseren lichte bewegingen, waarbij digitale beeldstabilisatie de vibraties via software onderdrukt. In de praktijk zal EIS het frame van de video iets kleiner maken en dan in tegengestelde richting beweging simuleren. Met OIS meten gyroscopische sensoren de trillingen en verplaatst de lens zich met kleine motortjes in de tegengestelde richting. Door optische beeldstabilisatie wordt je opname zuiverder. Nog beter is als er zowel gebruikgemaakt wordt van optische als digitale beeldstabilisatie.

©PXimport

Tip 03: Zet je schrap

Ga je een video uit de losse hand schieten, dus zonder statief, pak je telefoon dan met beide handen vast rondom de rand. Dit voorkomt dat er een deel van je vinger in beeld komt. Hoe verder je de telefoon van je lichaam houdt, hoe meer je een schokkerig resultaat riskeert. Plaats je ellebogen daarom tegen je lichaam of zoek ondersteuning voor je arm. Stokstijf stilstaan is niet nodig. Je kunt namelijk prima een pan (van links naar rechts of omgekeerd) of tilt (van onder naar boven of omgekeerd) maken. Deze bewegingen, indien beheerst, kunnen veel toevoegen aan je video, vooral wanneer je bijvoorbeeld een landschap in beeld wilt brengen. Zorg er in ieder geval voor dat de camerabeweging gelijkmatig en niet te snel verloopt. Ook handig: zet je smartphone in vliegtuigmodus, hiermee voorkom je dat je opname verstoord wordt door berichtjes, notificaties of inkomende oproepen.

©PXimport

Rechtopstaande video’s zijn alleen leuk als je ze uitsluitend op je smartphone bekijkt

-

Tip 04: Statief of gimbal

Wil je echt een video maken waarbij je alle risico’s op ongewenste bewegingen uitsluit, maak dan gebruik van een statief. Een klein tafelstatief kost weinig geld en neemt ook nauwelijks plaats in je reiskoffer of rugzak in. Plaats zo’n statief wel altijd op een stabiele ondergrond, want als het tafeltje waarop het statief staat trilt omdat er een vrachtwagen voorbijrijdt, is je opname alsnog waardeloos. Je kunt ook overwegen om een mobiele stabilizer of gimbal aan te schaffen (tussen de 75 en 130 euro). Met zo’n lichtgewicht stabilizer film je vanuit één hand, want het mobiele hulpje werkt als camera-gyroscoop. De motortjes in drie roterende assen (pan, roll en tilt) zorgen ervoor dat je smartphone gecentreerd blijft en dat de horizon ook altijd vlak blijft, met als gevolg een schokvrij en vloeiend resultaat.

Tip 05: Film horizontaal

De meeste video’s op populaire social media worden rechtopstaand genomen, om de simpele reden dat we onze smartphones nu eenmaal eigenlijk altijd verticaal gebruiken. Rechtopstaande video’s zijn alleen leuk als je ze uitsluitend op de smartphone bekijkt. Wanneer je ze later op tv, laptop, tablet of een desktopcomputer bekijkt, zul je je direct ergeren aan de grote zwarte vlakken links en rechts van de video. Wil je een kwaliteitsvideo maken, dan doe je er dus goed aan je telefoon een kwartslag te draaien. Bovendien is er in deze landschapsstand minder behoefte om naar links en rechts te pannen omdat er simpelweg meer in het frame past.

©PXimport

Tip 06: Raster

Om ervoor te zorgen dat je opname altijd recht is, kun je het raster van de camera gebruiken. Bovendien kun je hier ook een goede beeldcompositie mee behouden. Dit raster is niet standaard geactiveerd. Op de iPhone activeer je het raster via de Instellingen, daar ga je naar Camera en daar schakel je de optie Raster in. Op een Android-toestel ga je naar de camera-app en activeer je het raster via de instellingen. Bij sommige merken wordt deze functie ook wel Richtlijnen genoemd. Voor een spannende compositie, plaats je het onderwerp niet in het midden, maar op een andere hulplijn van het raster. Stel dat je een opname van een vogel maakt, probeer het hoofd van de vogel dan op de kruising van een verticale en horizontale lijn te plaatsen.

Regel van derden

De regel van derden is een compositieregel die kan zorgen voor een interessantere video. Het raster verdeelt het beeld in negen gelijke vlakken door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Leg het aandachtspunt van je video vervolgens op één van de vier kruispunten. Plaats ook eens de horizon van een landschap op de onderste horizontale lijn om meer aandacht voor de lucht te vragen of juist op de bovenste horizontale lijn om meer aandacht aan het landschap te besteden. Door deze regel van derden dwing je de kijker om naar de gehele compositie te kijken en af te stappen van het vastgeroeste idee dat het onderwerp in het midden van het beeld moet staan.

©PXimport

Hoe meer je inzoomt, hoe groter het risico op een schokkerig beeld, zelfs met beeldstabilisatie

-

Tip 07: Lopen, niet zoomen

In professionele films zie je soms dat er langzaam ingezoomd wordt, maar los daarvan gebruikt de cameraman zelden de zoomlens. Er wordt dan eerder gekozen voor een breed shot gevolgd door een close-up. Een smartphone met dubbele cameralens beschikt over maximaal tweemaal optische zoom. Daarnaast hebben smartphones digitale zoom, maar dit soort zoom tast de kwaliteit van het beeld aan. Hoe goed de lens en de sensor ook mogen zijn, het wordt nooit echt mooi. Hoe meer je inzoomt, hoe groter het risico op een schokkerig beeld, zélfs met beeldstabilisatie. Als je een onderwerp dus dichterbij wilt halen, stop je even met filmen en ga je dichter bij het onderwerp staan. Kun je het toch niet laten om in te zoomen, doe dat dan maximaal één keer in de opname.

©PXimport

Tip 08: Framerate

De framerate geeft aan hoeveel beelden er in één seconde video passen. Hoe hoger de framerate, hoe vloeiender de video. In de praktijk kies je een hoge framerate voor scènes met snelle bewegingen. Je hebt 30 of 25 fps (frames per seconde) nodig voor een gewoon filmpje. Een voordeel van een hoge framerate is dat je het beeld later nog in slow motion kunt zetten. De framerate kun je instellen. Op een iOS-apparaat open je de Instellingen, ga je naar Camera en tik je op Neem video op. Daarna kun je de framerate selecteren. Bij Android-telefoons vind je deze optie in de camera-app bij de instellingen.

Frames per seconde

In principe kun je een filmpje maken met 24 frames per seconde. Het resultaat is dan wel vloeiend, maar heeft toch iets stroperigs. 30 frames per seconde is momenteel de standaard en geeft een scherp en vloeiend resultaat. Trouwens, een hogere framerate kan je oog niet verwerken. Je kúnt ook 60 frames per seconde instellen, maar dan worden de filmbestanden erg groot en deze instelling loont eigenlijk alleen maar als je van plan ben om een fragment in slow motion te zetten in de nabewerking. Zo koos regisseur Peter Jackson voor 60 frames per seconde toen hij de Hobbit-trilogie filmde, omdat het 3D-effect hierdoor helderder werd. Voor sommige films, zoals Gemini Men, is men zelfs tot 120 fps gegaan. Hoe ongebruikelijk dat is, blijkt wel uit het feit dat in Nederland deze film op slechts op twee locaties in die 120 fps-weergave getoond kon worden.

Tip 09: Resolutie

Pas je de framerate aan, dan zie je daar ook getallen staan die slaan op de resolutie, oftewel het aantal beeldpunten waaruit een frame bestaat. Net zoals bij een foto geldt: hoe meer pixels, hoe scherper het beeld en hoe meer details je kunt zien. Hd (high definition) heeft 1.280 x 720 pixels. Full hd telt 1.920 x 1.080 pixels. Met de topmodellen kun je zelfs in ultra hd of 4K (3.840 x 2.160 pixels) filmen. Ultra hd legt vier keer meer pixels vast dan full hd. Deze bestanden zijn dan ook vier keer zo groot, tot wel één gigabyte per minuut video! De resolutie die je kiest, hangt mede af van het medium waarop je de video wilt bekijken. Zet je telefoon in ieder geval op Full HD (1920 x 1080) en niet kleiner.

©PXimport

Het belang van goed geluid wordt onderschat, toch hebben geweldige films ook geweldig geluid

-

Tip 10: Geluid

Het belang van goed geluid wordt onderschat, maar geweldige films bevatten ook geweldig geluid. Waar smartphones alsmaar beter worden op het vlak van de videokwaliteit, valt dat voor het geluid erg tegen. Dat is bij lange na niet zo high-end als de camera. Gelukkig zijn er uitstekende externe microfoons die je op de telefoon kunt aansluiten om de audiokwaliteit te verbeteren. Je kunt kiezen voor een microfoon met kabeltje, een draadloze iPhone-microfoon, zoals de Mikme, een dasspeldmicrofoon of een richtmicrofoon. Een dasspelmicrofoontje kost ongeveer 40 euro en de prijzen van richtmicrofoons variëren tussen de 50 en 250 euro. Zo’n externe microfoon is de gemakkelijkste manier om het geluid te verbeteren zonder dat je dit later nog hoeft te corrigeren in de nabewerking. Waar je zeker op moet letten bij aanschaf, is de aansluiting van de microfoon.

©PXimport

Tip 11: Licht

Licht is zowel vriend als vijand van videografie. Te veel of te hard licht zorgt ervoor dat het gelaat van het personage op een witte vlek lijkt. Onderbelichte video’s tonen niet alleen te weinig detail, ze bevatten vaak ook heel veel ruis en de camera zal het moeilijker vinden scherp te stellen. Maak je in zo’n situatie een opname in de auto-modus, dan zal de camera zelfs de beeldsnelheid verlagen waardoor je een schokkerig beeld krijgt.

Voor scherp beeld is mooi licht dus enorm belangrijk. Zorg ervoor dat het onderwerp voldoende licht krijgt van een lichtbron achter je en let op de schaduwen. Maak bijvoorbeeld eerst een testopname om te zien of er voldoende licht is. De vuistregel blijft ‘face the light’; gezicht naar het licht. Tegenlicht kan mooi zijn om een silhouet-effect te krijgen, maar over het algemeen verknoeit zulk licht de opname. Maak je veel video’s, overweeg dan de investering in een echte lichtset.

Hoe dan ook, als je een externe lichtbron gebruikt, kies dan voor één type licht. Film je binnenshuis, schakel de externe lichtbron in en zet alle andere verlichting uit. Wanneer de temperatuur van het licht verschilt (koud of warm licht) of als de kleurtoon van de lichtbronnen anders is, zal de camera het licht niet goed combineren.

©PXimport

Tip 12: Videobewerking

Tot slot: leer de beginselen van videobewerking. Door je video’s enigszins te editen, komen ze er veel professioneler uit te zien. Je kunt ongewenste delen uit je video knippen, clips samenvoegen met foto’s, een soundtrack toevoegen enzovoort. Ook door gewoon het begin en het einde van een video bij te snijden, kun je de kwaliteit ervan al vele malen verbeteren. En hoogstwaarschijnlijk heb je ook verschillende opnames gemaakt die je wilt samenvoegen in de nabewerking in plaats van dat je alles in één take hebt vastgelegd.

Er zijn goede apps om filmpjes te bewerken op je mobiele toestel, zoals Videon (5,49 euro) of Splice (gratis), maar om nauwkeurig te kunnen werken, werkt een desktopprogramma nog altijd beter. Apple-gebruikers hoeven niets te kopen, zij kunnen gebruikmaken van iMovie, wat standaard al op een Mac staat. Of ze kunnen, net als Windows- of Linux-gebruikers, gebruikmaken van het gratis Shotcut. Dit programma bestaat al meer dan tien jaar en is vrij van advertenties.

©PXimport

▼ Volgende artikel
Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)
© africa-studio.com (Olga Yastremska and Leonid Yastremskiy) - stock.adobe.com
Huis

Wat je nog meer met wasverzachter kunt doen (en wat niet)

Wasverzachter gebruik je meestal om te zorgen dat je handdoeken of lakens lekker zacht worden en aangenaam gaan ruiken. Maar wist je dat je het spul ook op andere manieren in huis kunt gebruiken? Niet alles wat je online leest werkt of is veilig, maar er zijn wél een paar toepassingen die handig zijn. Deze kun je zonder zorgen uitproberen.

Wist je dat je wasverzachter ook kunt gebruiken: • Tegen muffe luchtjes • Als luchtverfrisser tijdens het stofzuigen • Om statische kleding te voorkomen • Om kunststof kozijnen en deurposten mee af te nemen

Ook interessant: Hier kun je vaatwastabletten óók voor gebruiken

Wil je wasverzachter vaker inzetten in huis? Dat kan, maar de mogelijkheden zijn niet enorm uitgebreid. Hieronder lees je waar dit goedje allemaal geschikt voor is.

Wattenbolletjes tegen muffe luchtjes

Heb je last van een muffe geur in je kledingkast, lade of schoenenkast? Drenk een watje in een klein beetje wasverzachter, laat het goed drogen en leg het ergens in de kast of lade neer. Het watje verspreidt subtiel geur zonder te overheersen.

Luchtverfrisser tijdens het stofzuigen

Tijdens het stofzuigen een frisse geur in huis verspreiden? Leg een gedroogd watje met wasverzachter in het stofreservoir of bij de filter van je stofzuiger. Let op: doe dit alleen als je een stofzuiger hebt zonder zak, en gebruik geen vloeibare wasverzachter direct in het apparaat.

Statische kleding voorkomen

Heb je vaak kledingstukken die knetteren als je ze aantrekt? Vul een plantenspuit met water en voeg een klein dopje wasverzachter toe. Even schudden en licht over de binnenkant van je kleding sprayen (test eerst op een onopvallende plek) helpt om de antistatische lading van je kleding snel te laten verdwijnen.

Lees ook: ⚡Sodeknetter: zo voorkom je statische elektriciteit in je kleding

Kunststof kozijnen en deurposten afnemen

Wasverzachter lost geen hardnekkig vuil op, maar je kunt er wel kunststof oppervlakken mee opfrissen. Denk aan vensterbanken, deurposten of lichtschakelaars. Meng een theelepel wasverzachter met een liter water, maak een doek licht vochtig en veeg ermee over het oppervlak. Het ruikt fris en laat een dun laagje achter dat stof een tijdje weert. Niet gebruiken op hout of natuursteen.

©sergeylapin

...En dit kun je er beter níet mee doen Op internet lees je vaak over andere toepassingen van wasverzachter, zoals badkamertegels of tapijt reinigen, pannen weken, statisch haar behandelen, of zelfs aan je badwater toevoegen voor een zachtere huid. Maar hier kun je juist beter géén wasverzachter voor gebruiken, want:

• Het is niet bedoeld voor contact met je huid of haar. De parfums en conserveermiddelen kunnen irritatie veroorzaken. • Het is niet voedselveilig. Gebruik het dus nooit in of op pannen, keukengerei of aanrechtbladen. • Het laat resten achter. Op tegels, tapijt of badkuipen ontstaat een vettig laagje dat vuil juist aantrekt of vlekken kan geven.

Gebruik wasverzachter dus met beleid, en alleen op plekken waar het geen schade aanricht of achterblijft op oppervlakken die je aanraakt.

Kan wel, maar let op

Sommige toepassingen zijn niet per se fout, maar vragen om wat meer voorzichtigheid. Zoals schoenen en vuilnisbakken opfrissen met wasverzachter.

Schoenen opfrissen

Een doek met verdunde wasverzachter gebruiken om de binnenkant van schoenen schoon te vegen kan geurtjes maskeren. Maar het reinigt niet écht en laat mogelijk geurstoffen of plakkerige resten achter. Dat is niet ideaal, zeker als je de schoenen zonder sokken draagt. Wil je het toch proberen? Gebruik een goed uitgewrongen doek en laat de schoenen daarna volledig drogen.

Vuilnisbak geurvrij maken

Een sopje met wat wasverzachter kan je vuilnisbak tijdelijk frisser laten ruiken. Het maskeert nare geurtjes, maar doodt geen bacteriën. Voor grondige reiniging blijft een oplossing met soda, azijn of allesreiniger effectiever. Wasverzachter is hier dus vooral geurdecoratie, geen echte schoonmaker.

ToepassingWél gebruiken?Toelichting
Wattenbolletjes in kast of lade✅ JaGeeft een subtiele geur zonder schade of risico. Wel laten drogen.
Wattenbolletje in stofzuiger✅ JaWerkt geurverspreidend, zolang je het droog toepast en niet in de motor.
Antistatisch spray voor kleding✅ JaVerdunnen met water, spaarzaam gebruiken, eerst testen op textiel.
Kunststof oppervlakken (kozijnen, schakelaars)✅ JaAlleen op gladde, niet-poreuze oppervlakken. Niet op hout of natuursteen.
Badkamertegels reinigen❌ NeeWerkt niet goed tegen kalkaanslag, laat vettig laagje achter.
Pannen weken met wasverzachter❌ NeeNiet voedselveilig, kans op chemische resten.
Statisch haar behandelen❌ NeeNiet huidveilig, kans op irritatie of allergie.
Wasverzachter in badwater❌ NeeNiet bedoeld voor huidcontact, zeker niet bij gevoelige huid.
Tapijt of stoffering opfrissen❌ NeeLaat resten achter, trekt vuil aan, kans op vlekken.
Schoenen van binnen reinigen⚠️ MogelijkMaskerende geur, maar geen echte reiniging. Risico op plaklaag en geurstoffen op de huid.
Vuilnisbak reinigen⚠️ MogelijkGeeft geur, maar desinfecteert niet. Beter alternatief: schoonmaken met azijn of soda.

Wasverzachter: handig, maar geen wondermiddel

Wasverzachter is dus best veelzijdig, maar niet het wondermiddeltje dat sommige blogs ervan maken. Als je het slim inzet – en altijd spaarzaam – kun je er net wat meer mee doen dan alleen gebruiken voor je was. Test wel altijd eerst op een klein stukje, en hou het bij oppervlakken waar het veilig is. Liever geen risico? Er zijn ook natuurlijke alternatieven, zoals azijn of etherische olie, die je op een vergelijkbare manier kunt gebruiken.

▼ Volgende artikel
Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben
© lara-sh
Huis

Deze accessoires voor je hogedrukreiniger moet je hebben

Een hogedrukreiniger is een krachtig hulpmiddel waarmee je snel en grondig allerlei oppervlakken rondom je huis schoonmaakt. Maar met de juiste accessoires haal je er nóg meer uit – en wordt schoonmaken niet alleen makkelijker, maar ook een stuk effectiever.

In dit artikel laten we zien welke accessoires onmisbaar zijn om optimaal gebruik te maken van je hogedrukreiniger en welke extra mogelijkheden ze bieden. Het nut van de volgende accessoires wordt besproken:

  • Vario-spuitlans
  • Terrasreiniger
  • Verlengslang
  • Schuimlans
  • Rioolontstoppingslans

Lees ook: Zo werkt een hogedrukreiniger

Let goed op dat niet elk accessoire op elke hogedrukreiniger past. Voordat je overgaat op de aanschaf van een accessoire, controleer dan goed de compatibiliteit met jouw hogedrukreiniger. Lees hier meer over in het artikel Praktische tips bij het gebruik van hogedrukreinigers.

Vario-spuitlans: veelzijdigheid troef

Een vario-spuitlans is eigenlijk onmisbaar als je het meest uit je hogedrukreiniger wilt halen. Met dit accessoire pas je in één handomdraai de spuithoek aan, zodat je de waterstraal precies kunt afstemmen op wat je schoonmaakt. Voor hardnekkig vuil zet je 'm op volle kracht, terwijl een zachtere straal ideaal is voor kwetsbare oppervlakken zoals ramen of andere glazen oppervlakken. Je hebt dus meerdere mogelijkheden in één handige lans.

©hedgehog94

Terrasreiniger: speciaal voor grotere oppervlakken

Een terrasreiniger is een handig hulpstuk in de vorm van een brede, ronde schijf met ronddraaiende spuitkoppen. Je bevestigt ’m aan je hogedrukreiniger en maakt er moeiteloos grotere oppervlakken mee schoon – denk aan je terras, oprit of zelfs muren. Doordat de waterstraal dicht bij het oppervlak blijft, reinig je extra effectief én verbruik je minder water. En het mooiste? Je hebt geen last van opspattend vuil of water, dus schoonmaken wordt een stuk comfortabeler.

Terrasreiniger kopen?

Bekijk nu de terrasreiniger die past bij jouw hogedrukreiniger

Verlengslang: vergroot je bereik

De meeste hogedrukreinigers worden geleverd met een slang van zo’n 5 tot 10 meter – vaak is dat genoeg, maar soms kom je nét iets te kort. Met een verlengslang vergroot je eenvoudig het bereik, zodat je ook moeilijker bereikbare plekken kunt schoonmaken zonder telkens het apparaat te hoeven verplaatsen. Verlengslangen zijn er in verschillende lengtes, dus er is altijd wel een variant die past bij jouw klus.

Schuimlans: effectieve reiniging met reinigingsmiddel

Soms is water alleen niet genoeg om hardnekkig vuil aan te pakken. Dan is een schuimlans dé oplossing. Hiermee breng je een dikke laag reinigingsschuim aan op het oppervlak. Het schuim blijft even zitten, zodat het schoonmaakmiddel goed kan inwerken en het vuil losweekt. Na een paar minuten spoel je alles gemakkelijk weg met de hogedrukreiniger. Perfect voor een grondige reiniging van bijvoorbeeld tuinmeubels, je auto of een schutting.

Alles spic en span

Extra schoon met deze speciale reiningsmiddelen

Rioolontstoppingslans: verstoppingen verhelpen

Een verstopte afvoer of riool is altijd vervelend, maar met een rioolontstoppingslans voor je hogedrukreiniger kun je het probleem vaak zelf oplossen, zonder meteen een loodgieter te hoeven bellen. De lange, flexibele lans schuif je eenvoudig in de afvoer. De krachtige waterstraal maakt vuil los en spoelt het direct weg. Zo is een verstopping vaak al binnen een paar minuten verholpen en heb je jezelf een vaak prijzig bezoekje van de loodgieter bespaard.

©BillionPhotos.com

Met de juiste accessoires wordt je hogedrukreiniger echt een alleskunner. Of je nu je terras weer spic en span wilt krijgen, je auto een wasbeurt gunt of een verstopte afvoer te lijf gaat – voor elke klus is er wel iets handigs te vinden. Begin met een paar basisaccessoires zoals een vario-spuitlans of een terrasreiniger, en breid daarna rustig uit met wat je nodig hebt. Zo ben je overal op voorbereid, zonder gedoe.

Vraag een offerte aan voor schoonmaak: