ID.nl logo
Zo kun je goed filmen met een smartphone
© PXimport
Huis

Zo kun je goed filmen met een smartphone

Smartphones hebben tegenwoordig geweldige camera’s om hd-video op te nemen met 4K-resolutie, een dynamisch bereik, videobeeldstabilisatie en nog veel meer opties zou je het beste beeldmateriaal moeten kunnen schieten. En toch is het vooral de persoon die het toestel vasthoudt die telt. Ben je zelden tevreden over de kwaliteit van jouw filmpjes? Met enkele eenvoudige tips zullen je volgende videoprojecten er een stuk professioneler uitzien.Zo kun je goed filmen met een smartphone

Tip 01: Achterste camera

Het klinkt voor de hand liggend, maar toch vergeten mensen dit soms: gebruik de achterste camera voor filmpjes die een goede kwaliteit moeten hebben. De meeste smartphones die heden ten dage over de toonbank gaan, hebben twee, drie of vijf cameralenzen aan de achterkant. Die achterste camera is van betere kwaliteit, heeft een hogere resolutie en ondersteunt ook meer functies in de camera-app. Kortom, het levert een beter resultaat op. Zelfs als je jezelf wilt filmen, raden we je aan de achterste lens te gebruiken. Zet je telefoon dan op een statief. Wil je toch een opname met de telefoon in je hand maken, dus met de camera boven het scherm, zorg dat je niet naar het scherm kijkt, maar in de lens, zodat je de kijker aankijkt.

©PXimport

Tip 02: Beeldstabilisatie

Hoe stabiel je handen ook zijn, er zijn altijd kleine cameratrillingen. Vooral in slechte lichtomstandigheden zijn die trillingen funest. Gelukkig beschikken smartphones over een ingebouwde beeldstabilisatie, bestaande uit zowel optische beeldstabilisatie (OIS: optical image stabilization) als digitale beeldstabilisatie (EIS: electronic image stabilization). Beide technieken compenseren lichte bewegingen, waarbij digitale beeldstabilisatie de vibraties via software onderdrukt. In de praktijk zal EIS het frame van de video iets kleiner maken en dan in tegengestelde richting beweging simuleren. Met OIS meten gyroscopische sensoren de trillingen en verplaatst de lens zich met kleine motortjes in de tegengestelde richting. Door optische beeldstabilisatie wordt je opname zuiverder. Nog beter is als er zowel gebruikgemaakt wordt van optische als digitale beeldstabilisatie.

©PXimport

Tip 03: Zet je schrap

Ga je een video uit de losse hand schieten, dus zonder statief, pak je telefoon dan met beide handen vast rondom de rand. Dit voorkomt dat er een deel van je vinger in beeld komt. Hoe verder je de telefoon van je lichaam houdt, hoe meer je een schokkerig resultaat riskeert. Plaats je ellebogen daarom tegen je lichaam of zoek ondersteuning voor je arm. Stokstijf stilstaan is niet nodig. Je kunt namelijk prima een pan (van links naar rechts of omgekeerd) of tilt (van onder naar boven of omgekeerd) maken. Deze bewegingen, indien beheerst, kunnen veel toevoegen aan je video, vooral wanneer je bijvoorbeeld een landschap in beeld wilt brengen. Zorg er in ieder geval voor dat de camerabeweging gelijkmatig en niet te snel verloopt. Ook handig: zet je smartphone in vliegtuigmodus, hiermee voorkom je dat je opname verstoord wordt door berichtjes, notificaties of inkomende oproepen.

©PXimport

Rechtopstaande video’s zijn alleen leuk als je ze uitsluitend op je smartphone bekijkt

-

Tip 04: Statief of gimbal

Wil je echt een video maken waarbij je alle risico’s op ongewenste bewegingen uitsluit, maak dan gebruik van een statief. Een klein tafelstatief kost weinig geld en neemt ook nauwelijks plaats in je reiskoffer of rugzak in. Plaats zo’n statief wel altijd op een stabiele ondergrond, want als het tafeltje waarop het statief staat trilt omdat er een vrachtwagen voorbijrijdt, is je opname alsnog waardeloos. Je kunt ook overwegen om een mobiele stabilizer of gimbal aan te schaffen (tussen de 75 en 130 euro). Met zo’n lichtgewicht stabilizer film je vanuit één hand, want het mobiele hulpje werkt als camera-gyroscoop. De motortjes in drie roterende assen (pan, roll en tilt) zorgen ervoor dat je smartphone gecentreerd blijft en dat de horizon ook altijd vlak blijft, met als gevolg een schokvrij en vloeiend resultaat.

Tip 05: Film horizontaal

De meeste video’s op populaire social media worden rechtopstaand genomen, om de simpele reden dat we onze smartphones nu eenmaal eigenlijk altijd verticaal gebruiken. Rechtopstaande video’s zijn alleen leuk als je ze uitsluitend op de smartphone bekijkt. Wanneer je ze later op tv, laptop, tablet of een desktopcomputer bekijkt, zul je je direct ergeren aan de grote zwarte vlakken links en rechts van de video. Wil je een kwaliteitsvideo maken, dan doe je er dus goed aan je telefoon een kwartslag te draaien. Bovendien is er in deze landschapsstand minder behoefte om naar links en rechts te pannen omdat er simpelweg meer in het frame past.

©PXimport

Tip 06: Raster

Om ervoor te zorgen dat je opname altijd recht is, kun je het raster van de camera gebruiken. Bovendien kun je hier ook een goede beeldcompositie mee behouden. Dit raster is niet standaard geactiveerd. Op de iPhone activeer je het raster via de Instellingen, daar ga je naar Camera en daar schakel je de optie Raster in. Op een Android-toestel ga je naar de camera-app en activeer je het raster via de instellingen. Bij sommige merken wordt deze functie ook wel Richtlijnen genoemd. Voor een spannende compositie, plaats je het onderwerp niet in het midden, maar op een andere hulplijn van het raster. Stel dat je een opname van een vogel maakt, probeer het hoofd van de vogel dan op de kruising van een verticale en horizontale lijn te plaatsen.

Regel van derden

De regel van derden is een compositieregel die kan zorgen voor een interessantere video. Het raster verdeelt het beeld in negen gelijke vlakken door middel van twee horizontale en twee verticale lijnen. Leg het aandachtspunt van je video vervolgens op één van de vier kruispunten. Plaats ook eens de horizon van een landschap op de onderste horizontale lijn om meer aandacht voor de lucht te vragen of juist op de bovenste horizontale lijn om meer aandacht aan het landschap te besteden. Door deze regel van derden dwing je de kijker om naar de gehele compositie te kijken en af te stappen van het vastgeroeste idee dat het onderwerp in het midden van het beeld moet staan.

©PXimport

Hoe meer je inzoomt, hoe groter het risico op een schokkerig beeld, zelfs met beeldstabilisatie

-

Tip 07: Lopen, niet zoomen

In professionele films zie je soms dat er langzaam ingezoomd wordt, maar los daarvan gebruikt de cameraman zelden de zoomlens. Er wordt dan eerder gekozen voor een breed shot gevolgd door een close-up. Een smartphone met dubbele cameralens beschikt over maximaal tweemaal optische zoom. Daarnaast hebben smartphones digitale zoom, maar dit soort zoom tast de kwaliteit van het beeld aan. Hoe goed de lens en de sensor ook mogen zijn, het wordt nooit echt mooi. Hoe meer je inzoomt, hoe groter het risico op een schokkerig beeld, zélfs met beeldstabilisatie. Als je een onderwerp dus dichterbij wilt halen, stop je even met filmen en ga je dichter bij het onderwerp staan. Kun je het toch niet laten om in te zoomen, doe dat dan maximaal één keer in de opname.

©PXimport

Tip 08: Framerate

De framerate geeft aan hoeveel beelden er in één seconde video passen. Hoe hoger de framerate, hoe vloeiender de video. In de praktijk kies je een hoge framerate voor scènes met snelle bewegingen. Je hebt 30 of 25 fps (frames per seconde) nodig voor een gewoon filmpje. Een voordeel van een hoge framerate is dat je het beeld later nog in slow motion kunt zetten. De framerate kun je instellen. Op een iOS-apparaat open je de Instellingen, ga je naar Camera en tik je op Neem video op. Daarna kun je de framerate selecteren. Bij Android-telefoons vind je deze optie in de camera-app bij de instellingen.

Frames per seconde

In principe kun je een filmpje maken met 24 frames per seconde. Het resultaat is dan wel vloeiend, maar heeft toch iets stroperigs. 30 frames per seconde is momenteel de standaard en geeft een scherp en vloeiend resultaat. Trouwens, een hogere framerate kan je oog niet verwerken. Je kúnt ook 60 frames per seconde instellen, maar dan worden de filmbestanden erg groot en deze instelling loont eigenlijk alleen maar als je van plan ben om een fragment in slow motion te zetten in de nabewerking. Zo koos regisseur Peter Jackson voor 60 frames per seconde toen hij de Hobbit-trilogie filmde, omdat het 3D-effect hierdoor helderder werd. Voor sommige films, zoals Gemini Men, is men zelfs tot 120 fps gegaan. Hoe ongebruikelijk dat is, blijkt wel uit het feit dat in Nederland deze film op slechts op twee locaties in die 120 fps-weergave getoond kon worden.

Tip 09: Resolutie

Pas je de framerate aan, dan zie je daar ook getallen staan die slaan op de resolutie, oftewel het aantal beeldpunten waaruit een frame bestaat. Net zoals bij een foto geldt: hoe meer pixels, hoe scherper het beeld en hoe meer details je kunt zien. Hd (high definition) heeft 1.280 x 720 pixels. Full hd telt 1.920 x 1.080 pixels. Met de topmodellen kun je zelfs in ultra hd of 4K (3.840 x 2.160 pixels) filmen. Ultra hd legt vier keer meer pixels vast dan full hd. Deze bestanden zijn dan ook vier keer zo groot, tot wel één gigabyte per minuut video! De resolutie die je kiest, hangt mede af van het medium waarop je de video wilt bekijken. Zet je telefoon in ieder geval op Full HD (1920 x 1080) en niet kleiner.

©PXimport

Het belang van goed geluid wordt onderschat, toch hebben geweldige films ook geweldig geluid

-

Tip 10: Geluid

Het belang van goed geluid wordt onderschat, maar geweldige films bevatten ook geweldig geluid. Waar smartphones alsmaar beter worden op het vlak van de videokwaliteit, valt dat voor het geluid erg tegen. Dat is bij lange na niet zo high-end als de camera. Gelukkig zijn er uitstekende externe microfoons die je op de telefoon kunt aansluiten om de audiokwaliteit te verbeteren. Je kunt kiezen voor een microfoon met kabeltje, een draadloze iPhone-microfoon, zoals de Mikme, een dasspeldmicrofoon of een richtmicrofoon. Een dasspelmicrofoontje kost ongeveer 40 euro en de prijzen van richtmicrofoons variëren tussen de 50 en 250 euro. Zo’n externe microfoon is de gemakkelijkste manier om het geluid te verbeteren zonder dat je dit later nog hoeft te corrigeren in de nabewerking. Waar je zeker op moet letten bij aanschaf, is de aansluiting van de microfoon.

©PXimport

Tip 11: Licht

Licht is zowel vriend als vijand van videografie. Te veel of te hard licht zorgt ervoor dat het gelaat van het personage op een witte vlek lijkt. Onderbelichte video’s tonen niet alleen te weinig detail, ze bevatten vaak ook heel veel ruis en de camera zal het moeilijker vinden scherp te stellen. Maak je in zo’n situatie een opname in de auto-modus, dan zal de camera zelfs de beeldsnelheid verlagen waardoor je een schokkerig beeld krijgt.

Voor scherp beeld is mooi licht dus enorm belangrijk. Zorg ervoor dat het onderwerp voldoende licht krijgt van een lichtbron achter je en let op de schaduwen. Maak bijvoorbeeld eerst een testopname om te zien of er voldoende licht is. De vuistregel blijft ‘face the light’; gezicht naar het licht. Tegenlicht kan mooi zijn om een silhouet-effect te krijgen, maar over het algemeen verknoeit zulk licht de opname. Maak je veel video’s, overweeg dan de investering in een echte lichtset.

Hoe dan ook, als je een externe lichtbron gebruikt, kies dan voor één type licht. Film je binnenshuis, schakel de externe lichtbron in en zet alle andere verlichting uit. Wanneer de temperatuur van het licht verschilt (koud of warm licht) of als de kleurtoon van de lichtbronnen anders is, zal de camera het licht niet goed combineren.

©PXimport

Tip 12: Videobewerking

Tot slot: leer de beginselen van videobewerking. Door je video’s enigszins te editen, komen ze er veel professioneler uit te zien. Je kunt ongewenste delen uit je video knippen, clips samenvoegen met foto’s, een soundtrack toevoegen enzovoort. Ook door gewoon het begin en het einde van een video bij te snijden, kun je de kwaliteit ervan al vele malen verbeteren. En hoogstwaarschijnlijk heb je ook verschillende opnames gemaakt die je wilt samenvoegen in de nabewerking in plaats van dat je alles in één take hebt vastgelegd.

Er zijn goede apps om filmpjes te bewerken op je mobiele toestel, zoals Videon (5,49 euro) of Splice (gratis), maar om nauwkeurig te kunnen werken, werkt een desktopprogramma nog altijd beter. Apple-gebruikers hoeven niets te kopen, zij kunnen gebruikmaken van iMovie, wat standaard al op een Mac staat. Of ze kunnen, net als Windows- of Linux-gebruikers, gebruikmaken van het gratis Shotcut. Dit programma bestaat al meer dan tien jaar en is vrij van advertenties.

©CIDimport

▼ Volgende artikel
Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!
© Yuri A/Shutterstock
Huis

Maak kans op een snelle, stille en supercompacte SSD van Philips!

Werk je veel met grote bestanden, ben je vaak onderweg of wil je gewoon nooit meer wachten tot je data eindelijk gekopieerd zijn? Dan is een externe SSD precies wat je nodig hebt! De nieuwe Philips Draagbare SSD met usb-c combineert snelheid, betrouwbaarheid en een slank design in één krachtig pakket – en wij mogen drie exemplaren van 1 TB weggeven!

Voor creatieve geesten en snelle denkers

Of je nu fotograaf bent die RAW-bestanden bewerkt, een videomaker met 4K-projecten of een gamer die zijn bibliotheek altijd bij de hand wil hebben, deze SSD is ontworpen voor jou. Met overdrachtssnelheden tot 550 MB/s verplaats je grote bestanden in een oogwenk, en dankzij het compacte formaat (net een tikkie groter dan een oldskool usb-stick) neem je deze SSD overal mee naartoe. Plug-and-play, dus geen installatie nodig. Gewoon aansluiten en gaan.

©Philips

Alleskunner voor onderweg én thuis

Ook voor mobiele professionals en thuisgebruikers is dit een ideale oplossing. Werk je vaak op verschillende locaties? De Philips SSD past moeiteloos in je tas of jaszak. Wil je back-ups maken van al je foto's, video's en documenten? Geen probleem. Deze SSD werkt met Windows, macOS, Linux én Android, dus je koppelt 'm dankzij de usb-c 3.2 Gen 1-aansluiting aan vrijwel elk apparaat – van laptops tot smartphones.

De Philips Externe SSD is beschikbaar in drie capaciteiten: 500 GB voor € 50,99, 1 TB voor € 90,99 en 2 TB voor € 175,99. Meer informatie vind je op www.philips-media.com.

Winactie: maak kans op een 1 TB Philips SSD!

Wil jij zo'n razendsnelle SSD winnen? We geven drie stuks van 1 terabyte weg!

Zo doe je mee:

  • Beantwoord de volgende vraag: Wat zou jij als eerste opslaan op jouw gloednieuwe Philips SSD?
  • Mail je antwoord vóór 10 juli naar winnen@id.nl o.v.v. Philips SSD-winactie
  • Vergeet niet je naam en adres in de mail te vermelden!

De drie origineelste inzendingen winnen. Veel succes, en vergeet niet: snel zijn is niet alleen iets voor SSD's!

▼ Volgende artikel
Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm
Huis

Waar voor je geld: 5 Chromebooks met een 15,6-inch scherm

Bij ID.nl zijn we gek op producten waar je niet de hoofdprijs voor betaalt. Een paar keer per week speuren we daarom binnen een bepaald thema naar zulke deals. Vandaag richten we onze blik op Chromebooks met een 15,6-inch scherm – ideaal voor wie meer werkruimte wil zonder te diep in de buidel te tasten. We hebben vijf modellen geselecteerd die uitblinken in prestaties, bouwkwaliteit en gebruiksgemak.

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2H-32UH)

Deze Chromebook is een stevige allrounder met een prettig groot scherm van 15,6 inch. De Full HD-resolutie in combinatie met een mat IPS-paneel zorgt voor comfortabele kijkhoeken, ook bij langere werksessies. Binnenin draait een Intel Core i3-1315U, een moderne chip met zes rekenkernen die zorgt voor een vlotte ChromeOS-ervaring. Samen met 8 GB LPDDR5X-werkgeheugen en 128 GB snelle ssd-opslag is dit systeem klaar voor een werkdag vol tabbladen, Google Docs en videobellen. Qua connectiviteit zit je goed met onder meer twee usb-c-poorten, een HDMI-poort, een usb-a-aansluiting en een microSD-slot. Dankzij wifi 6E profiteer je van hoge draadloze snelheden. De webcam filmt in Full HD en ondersteunt AI-functies zoals achtergrondvervaging, wat de Plus-status van dit model onderstreept.

Toepassingen: Multitasken, schoolwerk, videobellen Bijzonderheden: Wifi 6E, mat scherm, AI-webcamfuncties

Acer Chromebook Plus 515 (CB515-2HT)

Dit is de krachtiger en veelzijdiger broer van de CB515‑2H‑32UH hierboven. Beide modellen hebben een groot 15,6-inch Full HD-scherm, 8 GB snel LPDDR5X-geheugen en draaien op de nieuwste versie van ChromeOS. Het verschil zit 'm vooral in de prestaties en gebruiksmogelijkheden. De 2HT‑5789 is uitgerust met een snellere Intel Core i5‑processor, dubbele opslagcapaciteit (256 GB SSD) en een handig touchscreen, wat hem uitermate geschikt maakt voor multitasking, fotobewerking en gebruik van Android-apps. Zoek je een Chromebook met meer rekenkracht en flexibiliteit, dan biedt de 2HT‑5789 net dat beetje extra, zonder in te leveren op draagbaarheid of accuduur.

Toepassingen: Interactieve apps, hybride werken, tekenen Bijzonderheden: Touchscreen, AI-functies, solide behuizing

ASUS Chromebook Flip (CX1500FKA-E80049)

Deze 15,6-inch Chromebook valt op door zijn flexibele ontwerp. Dankzij het 360-gradenscharnier gebruik je het apparaat ook als grote tablet. Het Full HD-scherm is voorzien van aanraakbediening en het toetsenbord is verlicht, wat typerend is voor deze wat luxere instapper. Binnenin zit een energiezuinige Intel Celeron N4500, die in combinatie met 8 GB werkgeheugen prima presteert bij dagelijks gebruik zoals browsen, video's kijken en documenten bewerken. Met 64 GB opslagruimte is er net genoeg plek voor offline bestanden; de rest doe je natuurlijk in de cloud. Wifi 6 zorgt voor een stabiele verbinding, en het geheel weegt net geen 2 kilo. Verwacht geen snelheidsduivel, maar wel een soepele, veelzijdige werklaptop.

Toepassingen: Tekstverwerken, presenteren, lichte mediaconsumptie Bijzonderheden: Convertible ontwerp, verlicht toetsenbord, wifi 6

HP Chromebook 15a-nb0804nd

Deze HP combineert een modern ontwerp met een degelijke binnenkant. De Core i3-N305-processor is een relatief nieuwe chip met acht zuinige kernen, geschikt voor multitasking zonder oververhit te raken. Je krijgt 8 GB snel werkgeheugen en 128 GB UFS-opslag, dat net wat vlotter werkt dan standaard eMMC. Het IPS-scherm is uiteraard 15,6 inch groot, is gezegend met een Full HD-resolutie en biedt een nette kleurweergave. De behuizing bevat gerecyclede kunststoffen en voelt degelijk aan, met een prettige toetsaanslag. Dankzij wifi 6 en bluetooth 5.3 zit het ook qua verbinding wel goed. Aansluitingen? 2x usb-c, 1x usb-a, een 3,5mm-hoofdtelefoonaansluiting en een kaartlezer. Dit is een Chromebook die geschikt is voor serieuze school- of kantoortaken, zonder dat je te veel betaalt.

Toepassingen: Schoolwerk, lichte kantoorsoftware, internetten Bijzonderheden: Duurzame materialen, UFS-opslag, Wi-Fi 6

Lenovo Flex 3 Chrome (15IJL7)

Deze Lenovo is ideaal voor wie zoekt naar een groot scherm en maximale flexibiliteit. Je kunt hem namelijk helemaal omklappen tot een 15,6-inch tablet, met volledig aanraakscherm en 360-gradenscharnier. De Pentium Silver N6000-processor en 8 GB RAM zorgen voor degelijke prestaties bij standaardgebruik, zoals surfen, tekstverwerken of series streamen. De opslagruimte bedraagt 128 GB, en dat is ruim voldoende voor basisbestanden. Lenovo voorziet deze Chromebook van een HDMI-poort, meerdere usb-aansluitingen, een microSD-poort en een koptelefoonaansluiting. Handig is de fysieke afsluiter voor de webcam. De batterij gaat bij lichte taken tot wel 16 uur mee, wat opvallend veel is in deze klasse.

Toepassingen: Basistaken, films kijken, mobiel gebruik Bijzonderheden: Lange accuduur, tabletmodus, privacy-webcam